✔️ عدم تقارن هزینه در جنگ
نوشته: جیمز بلک، معاون مدیر بخش دفاع، امنیت و زیرساخت در مؤسسه رَند-اروپا؛ انتشار: یوسف عزیزی
🌐 rand.org/pubs/commentary/2025/03/david-vs-goliath-cost-asymmetry-in-warfare.html
➖ این مقاله به افزایش عدم تقارن هزینه در جنگهای مدرن میپردازد، جایی که تسلیحات تهاجمی ارزانقیمت، مانند پهپادها و سیستمهای انتحاری، بار مالی سنگینی را بر دوش لشکری میگذارند که از سامانههای دفاع موشکی گرانقیمت استفاده میکنند.
➖ این مطلب نشان میدهد که چگونه پهپادهای ارزانقیمت، بهویژه مدلهای تجاری FPV و پهپادهای شاهد ایرانی، توانستهاند سیستمهای دفاع هوایی سنتی را در درگیریهای اوکراین، خاورمیانه و دریای سرخ تحت فشار قرار دهند. مهاجمان از این عدم تقارن هزینه استفاده کرده و نظامیان حریف را مجبور به استفاده از موشکهای رهگیر گرانقیمت، کاهش منابع و آشکار کردن موقعیتهای خود میکنند.
این امر باعث فشار بر بودجه نظامی و زنجیرههای تأمین صنعتی شده است، همانطور که در تلاشهای پرهزینه نیروی دریایی آمریکا برای دفع حملات حوثیها دیده شده است.
➖ از نوامبر ۲۰۲۳ تا ژانویه ۲۰۲۵، نیروی دریایی ایالات متحده بیش از ۲۰۰ موشک برای مقابله با حملات حوثیها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ شلیک کرده است.
این شامل ۱۲۰ موشک SM-2 با قیمت هرکدام حدود ۲.۱ میلیون دلار، ۸۰ موشک SM-6 به ارزش ۳.۹ میلیون دلار برای هر موشک، و ۲۰ موشک Evolved Sea Sparrow و SM-3 با هزینهای بین ۹.۶ تا ۲۷.۹ میلیوندلار است، بهعلاوه ۱۶۰ گلوله از توپهای ۵ اینچی ناوهای جنگی. این در حالی است که بسیاری از پهپادهای مهاجم با هزینهای بسیار ناچیز، حتی چند هزار دلار، ساخته و استفاده میشوند.
➖ برای مقابله با این تهدیدات، ارتشها در حال سرمایهگذاری در روشهای دفاعی مقرونبهصرفه مانند جنگ الکترونیک، لیزرهای پرقدرت و سلاحهای مایکروویو هستند.
به عنوان مثال، سیستم لیزری DragonFire که اخیراً توسط وزارت دفاع بریتانیا آزمایش شده است، با وجود ۱۲۰ میلیون دلار هزینه توسعه، میتواند با هزینهای تنها ۱۲ دلار برای هر شلیک، اهداف هوایی کوچک مانند پهپادها و خمپارهها را سرنگون کند.
@syounnos
✔️ نئولیبرالیسم و سلامت روانی
🌐 youtu.be/qmu-L_M3kwY
➖ پژوهش منتشرشده در "سایکولوژیکال بولتن" به قلم توماس کورن و اندرو هیل، نشان میدهد که سطح کمالگرایی در میان نسلهای جوان بهطور نگرانکنندهای در حال افزایش است.
➖ این کمالگرایی سه نوع دارد:
خودمحور (من باید کامل باشم)،
دیگرمحور (دیگران باید کامل باشند)، و اجتماعیتحمیلی (جامعه انتظار کمال دارد).
➖ این سه شکل، بهویژه شکل سوم، ارتباط مستقیمی با افزایش اضطراب، خودانتقادی بیمارگونه، احساس شرم، و حتی افزایش خودکشی دارد.
➖ این بحران، ریشه در ایدئولوژی نئولیبرالیسم دارد؛ نظامی که از دوران ریگان در آمریکا و تاچر در بریتانیا غالب شد. نئولیبرالیسم با ترویج رقابت شدید، فردگرایی، و پیوند دادن ارزش انسانی به دستاوردهای حرفهای، «جامعهی ما» را به «جامعهی من» بدل کرد.
➖ قبل از ریگان، همبستگی اجتماعی با تقویت نهادهایی مانند آموزش رایگان، بیمه اجتماعی و خدمات سلامت عمومی رشد کرده بود، اما نئولیبرالیسم این بنیانها را تضعیف کرد و ارزش انسان را با میزان درآمد و موفقیتش سنجید.
➖ همین فرهنگ، جوانان را از فعالیتهای جمعی دور و درگیر چرخهی بیپایان مقایسه، اضطراب، و دستاوردگرایی کرده است. احترام متقابل جای خود را به رقابت بیپایان داده و میل به موفقیت جایگزین لذت بردن از زندگی شده است.
@syounnos
✔️ گفتوگوی شبکه چینی سیجیتیان با جفری ساکس، اقتصاددان آمریکایی، درباره نظریه «سقوط قریبالوقوع چین»
📺 youtu.be/8029hs0toLc
رسانههای غربی، از جمله فایننشال تایمز و آتلانتیک کنسیل، مدعی هستند که چین در حال خفهکردن بخش خصوصی است، اصلاحات اقتصادی متوقف شده و مدل اقتصادیاش دیگر کارایی ندارد. ساکس این روایتها را «تبلیغاتی و نادرست» توصیف میکند و آنها را در چارچوب جنگ ژئوپلیتیکی آمریکا علیه چین تحلیل میکند.
➖ به باور ساکس، چین از نوآورترین اقتصادهای دنیاست و در بسیاری از فناوریهای کلیدی قرن ۲۱، از جمله انرژیهای بدون کربن، ریل سریعالسیر، نسل چهارم نیروگاههای هستهای، اَبَررایانهها و وسایل نقلیه الکتریکی پیشتاز است.
او میگوید: «چین چیزی حدود ۴۰٪ از فروش خودروهای جدیدش را به خودروهای برقی اختصاص داده؛ آمریکا حتی یک کیلومتر ریل سریعالسیر ندارد.»
➖ ساکس با اشاره به تجربه ژاپن در دهه ۱۹۸۰، میگوید آمریکا همان سیاستهایی که رشد اقتصادی ژاپن را متوقف کرد، اکنون علیه چین به کار گرفته است: تعرفهها، محدودیت صادرات فناوری، و جنگ ارزی. اما چین، برخلاف ژاپن، کشوری مستقل است و در برابر این فشارها تسلیم نخواهد شد.
@syounnos
✔️ عزیزالدین نسفی: اگر علم اولين و آخرین میخواهی در تو مکنون است و هرچه طلب میکنی از خود طلب کن و از بيرونِ خود طلب مکن.
هر چه از دیگران طلب کنی چنان باشد که آب از چاه دیگران برکشی و در چاهِ بیآب خود ریزی، آن آب را بقایی نبود و آنچه بقایش نباشد زود عفن شود و از وی بیماری تولد کند.
#عرفان_تصوف
@syounnos
✔️ کمی فراتر از شهرام دبیری
امیر حسین ثابتی: ماجرای سفر شهرام دبیری معاون رییس جمهور به قطب جنوب یک «نماد» بود. دقیقا مثل «نوک یک کوه یخی» در قطب جنوب! که نشان می داد مناسبات و اتفاقات مهمتری از این سفر وجود دارد که حالا فقط بخشی از آن دیده شده است.
اما اصل ماجرا چیست؟ اصل ماجرا «اقتصاد سیاسی» نظام جمهوری اسلامی ایران است که سالهاست در دست افرادی است که تقریبا هیچ اعتقادی به این نظام ندارند اما منابع عمومی، سرمایههای بیت المال و در یک کلمه قدرت اقتصادی کشور در دست آنهاست. همان کسانی که به اسم خصوصیسازی، هزاران میلیارد تومان از منابع کشور در دستشان است و نتیجه عملکرد آنها به اسم جمهوری اسلامی فاکتور می شود در حالیکه به اندازه یک ارزن به این نظام اعتقادی ندارند.
➖ بخش دیگری از آنها بر بانکهای خصوصی حاکم شدهاند، بخش دیگریشان بر پتروشیمیها و شرکتهای نفتی و صنایع فولادی حاکماند، بخش دیگریشان بر شرکتهای خودروسازی چنبره زدهاند و بخش دیگریشان بر بنگاههای دولتی بزرگ تسلط دارند. خلاصه هر آنجا که "مناسبات قدرت از طریق اقتصاد" برقرار است، حضور فعال دارند.
➖ لذا مساله امروز من دبیری و امثالهم نیستند. لذا نه رفتنش به قطب جنوب برایم اهمیت داشت و نه عزل او.
➖ آنچه مهم است شریانهای اقتصادی این کشور است که در اوج تحریمها در دست کسانی است که سربازان اقتصادی دشمن هستند نه جمهوری اسلامی! و از طریق مناسبات اقتصادی، تصمیمات سیاسی کلان کشور را جهتدهی میکنند و زورشان از من نماینده و حتی فلان وزیر و... نیز بیشتر است و سوگمندانه دولت فعلی نتیجه عینی تفکرات آنهاست و بخشی از اسپانسرهای انتخاباتی رئیس جمهور نیز همینها بودند.
@syounnos
✔️ جهل و تعصب
مسعود سلطانی: عید فطر امسال، مدعیانِ منتسب به امت رسول خدا دو پاره شده بودند؛ نه بر سر عدالت، نه در دفاع از مظلوم، نه برای کودکان محاصرهشده، بلکه برای یک روز اختلاف در رؤیت هلال. یکشنبه یا دوشنبه؟ این شد مسئله.
➖ صفحهها پر شد از استدلالهای فقهی، از حمله به مفتیان در مصر و عربستان تا ترکیه و پاکستان، از تمسخرِ این گروه و آن گروه. انگار رسالت پیامبر خاتم، تعیین دقیق روز عید بود و نه نجات انسان از جهل، ظلم، و خشمِ بیهوده.
➖ اما در همان روزها، وقتی آسمان غزه از آتش میسوخت و کودکان فلسطینی با بدنهای تکهتکهشدهشان به پیشواز عید میرفتند، صدای این امت خاموش بود. نه اختلافی، نه دعوایی، نه غیرتی برای خون بیگناهی.
➖ چه امت عجیبی شدهایم؛ برای یک روز اختلاف، به جان هم میافتیم، اما برای دهها جنازه کودک، حتی بغض نمیکنیم. کاش کمی از آن تعصب هلالی را خرج حقیقت میکردیم.
@syounnos
✔️ " هنر، قلم و رسانه؛ در سایه حقیقت"
پنجشنبه ۲۱ فروردین، در اندیشکده مرآت هدایت، درباره سید مرتضی آوینی خواهم گفت.
@syounnos
✔️ اگر ظلمی به وسعت یک جهان گسترده شود، آیا ضرورت مبارزه با آن از میان میرود؟
▫️سید مرتضی آوینی، روشنفکران و معاصر بودن
@syounnos
8.02M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✔️ این سَبک زندگی برای لیبرالسرمایهداری ناشناخته است!
حتما ببینید.
@syounnos
⚫️ دکتر احمد زمانی، استاد تاریخ، و از شاگردان شهید دکتر بهشتی دار فانی را وداع گفت. خدایشان رحمت کناد و قرین رحمت الهی.
@syounnos
✔️ بخشهایی از سخنرانی کریس رایت، وزیر انرژی ایالات متحده در مراسم خوشامدگویی کارکنان این وزارتخانه
بخش اول
وزارت انرژی آمریکا از جمله کلیدیترین وزارتخانههای این کشور و اثرگذار بر جریان انرژی جهان است.
➖ سخنان وزیر جدید ترامپ، حاوی برخی نکات کلیدی است که طبیعتاً برخی از آنها در لفافه دیپلماتیک بیان شده است:
اعتراف وی به تضعیف زیرساختهای انرژی در آمریکا،
تصریح اولویت به توسعه بخش انرژی ولو به قیمت انتشار گازهای گلخانهای و تغییرات شدید آب و هوایی،
اعتراف به عدم رشد اقتصادی آلمان طی دو سال اخیر در اثر اتخاذ سیاست انرژیهای تجدیدپذیر و افزایش قیمت انرژی،
تصریح به خصوصیسازی و رنسانس هستهای،
تاکید بر نظارت جهانی هستهای و تکیه آمریکا بر توسعه سلاحهای هستهای به عنوان ضامن امنیت و بقا آن و درج آن در اولویتهای برنامه این وزارتخانه.
➖ تاریخ ۵ فوریه
۲۰۲۵وبگاه وزارت انرژی آمریکا: https://www.energy.gov/articles/secretary-chris-wright-delivers-welcome-remarks-doe-staff 📎 ادامه دارد @syounnos
✔️ بخشهایی از سخنرانی کریس رایت، وزیر انرژی ایالات متحده در مراسم خوشامدگویی کارکنان این وزارتخانه
بخش دوم
در کشور ما [آمریکا] حدود ۱۰ درصد از آمریکاییها [یعنی ۳۴ ملیون نفر، با احتساب ۳۴۰ ملیون نفر جمعیت این کشور در سال ۲۰۲۴] در ۱۲ ماه گذشته اخطار قطع برق دریافت کردهاند.
➖ در مورد این اتفاق فکر کنید. تصور کنید وقتی آب و برق نیست، گرما نداری، برق نداری. یکی از ماموریتهای ما این است که این عدد را به سمت صفر کاهش دهیم و برای انجام این کار، ما باید برق را فراوانتر و مقرون به صرفهتر کنیم. من میخواهم به کشورمان انرژی بهتری بدهم و کشورمان را تقویت کنم.
➖ چیزی به نام انرژی پاک و انرژی کثیف وجود ندارد. این مطلب کاملاً مزخرف است. انرژی یک کمیت فیزیکی بزرگ و مقیاسپذیر است و از هر راهی که ما انرژی تولید کنیم چیزهای مثبتی برای زندگی انسانها دارد و همزمان نیز اثرات منفی آن نیز وجود دارد. اگر نکات مثبت چیزی بسیار بزرگتر از نکات منفی آن باشد، خب این عالی است و ما برای آن اینجا هستیم.
➖ بنابراین یک سوال اساسی این است: آیا ما میتوانیم تمام فواید انرژی را دریافت کنیم و غلظت CO2 جو را افزایش ندهیم؟ این میتواند یک هدف تحسینبرانگیز باشد.
افزایش گاز شیل و پیشی گرفتن از زغال سنگ، موجب کاهش شدت تولید انرژی گازهای گلخانهای شده است و این یک تحول عظیم است [وی اشارهای به سایر آثار مخرب زیست محیطی این فناوری ندارد].
➖ افزایش به کارگیری انرژی هستهای میتواند به طور معناداری شدت تولید گازهای گلخانهای را از سیستم تولید انرژی ما کاهش دهد و طی نسلهای آینده ما سیاست فعلی را تغییر خواهیم داد و آن را در یک دوره زمانی کوتاه پیش خواهیم برد.
📎 ادامه دارد
@syounnos