هدایت شده از حکمران
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
یارانۀ پنهان یک مفهوم جعلی و دروغ بزرگ است و ما چنین چیزی در مبانی علم اقتصاد نداریم!
یک مشت بیسواد نشسته و این مزخرفات را تحویل دولت دادهاند تا بر سر مردم بکوبند!
اگر حق و حقوق مردم را دلاری و جهانی دادید، آنوقت بیایید منابع ملی را هم در داخل دلاری محاسبه کنید.
دکتر حسین صمصامی
#توییت
حکمران؛ روایت عمیق سیاست و اقتصاد
@HokmranOnline
هدایت شده از تأمُّلاتِ نظری
✍️🏼 منطق و عقلانیت می گوید: اگر بناست قیمت ها جهانی شود (بخوانید گران سازی)، بایستی حقوق و دستمزد ها هم جهانی داده شود. اینطور یِر به یِر خواهیم شد. بیش از این طبقات محروم و مستضعف و توده ی مردم را علیه انقلاب و نظام اسلامی نشورانید.
#نه_به_نئولیبرالیسم
@taammolatenazari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 تملُّق و چاپلوسیِ کارگزاران؛ تضعیفِ حقوقِ عامه
✍️ کارگزاری که اصالت را به دنیا می دهد و نه آخرت، طبعا برای ابقاءِ در جایگاهش و بل ارتقاء آن، حاضر است منافع و مصالحِ مردم را کنار بگذارد و صرفا با زبانِ مشمئز کننده ی تملُّق و چاپلوسی، آن چه را که حقّ و واقع نیست، واقعیت جلوه دهد و به بیانِ روایات؛ موجباتِ کبر و غرور و سقوطِ شخصِ مقابل را زمینه سازی کند. مع ذلک، اینگونه رفتارها و گفتارها در فضای حکمرانیِ سیاسیِ ما کم و بیش رسوخ کرده است، که اگر متقابلا مواضعی منتقدانه اتخاذ نگردد، موجباتِ انحطاط و ناکارآمدی بیش از پیش مهیا می گردد.
#استاندار_خراسان_شمالی
@taammolatenazari
هدایت شده از KHAMENEI.IR
14030906_46402_1921k.mp3
10.56M
🎧 تلاوت اختصاصی سوره فتح توسط استاد کریم منصوری
هدایت شده از KHAMENEI.IR
14030912_46437_128k.mp3
11.43M
🎧 قرائت اختصاصی دعای چهاردهم صحیفه سجادیه توسط حاج مهدی سماواتی
🔴 قاچاق سوخت؛ #ناترازی!
🔻حجة الاسلام و المسلمین علیرضا سلیمی نماینده ی مجلس در مصاحبه اخیر خود گفته است: " وزیر نفت می گوید روزانه ۹ میلیون لیتر سوخت از قاچاقچی خریداری می شود."
🔻 چندی پیش هم دکتر قالیباف چنین گفته بودند: "روزانه ۲۵ الی ۳۰ میلیون لیتر #سوخت در کشور قاچاق می شود."
⚠️ #سؤال: چگونه می شود؛ توأمان حاکمیت، هم با قاچاقِ کالا و سوخت بواسطه ی قانون گذاری و اقداماتِ عملی مقابله می کند، و هم از قاچاقچیانِ کلان به جهتِ تأمین منابع، سوخت خریداری می کند؟!
⚠️ چگونه ممکن است؛ سوختی که برای تولید آن، هزینه های گزاف می شود، در چنین سطحی و با آن همه گستره، مورد #قاچاق قرار می گیرد؟ اساسا قاچاقچيان بایستی خودی باشند دیگر؟! یعنی وضع قانون و اقدامات عملیِ مبارزه با قاچاق، شامل بعضی می گردد و شامل بعضِ دیگر خیر؟! اساسا این تناقضات و تعارضات چگونه باید حل شود؟! چه کسی یا کسانی باید پاسخگو باشند؟! مگه داریم!!! مگه میشه!!!
@taammolatenazari
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
✨سند بیاثر شدن تحریمها و گرانسازی عامدانه دلار
این خبر را رسانه رسمی بانک مرکزی منتشر کرده است. میگوید در ۸ ماهه امسال ۳۸ میلیارد دلار صادرات غیر نفتی داشتیم که نسبت به سال گذشته ۱۹ درصد رشد داشته و رکورد ۹ ساله صادرات غیر نفتی ایران شکسته شده است.
این گزارش رسمی سند بیاثر شدن تحریمهاست از این جهت که اگر تحریم مانع صادرات کشور است چطور رکورد صادرات شکسته شده است؟
از طرف دیگر سند مهمی است که نشان میدهد گرانسازی دلار یک پروژه عامدانه است و ارتباطی به تحریم ندارد. تمام تلاش ذینفعان گرانسازی دلار این بوده که القا کنند ما به خاطر شرایط تحریم مشکل درآمد ارزی داریم به این خاطر دلار گران میشود. این شیادان اینک باید جواب دهند که چطور ممکن است درآمد صادرات غیر نفتی کشور ۱۹ درصد نسبت به سال گذشته افزایش بیابد اما در همین سال نرخ دلار اینقدر جهش کند؟ این یعنی کشور مشکل درآمد ارزی ندارد مشکل کشور منافع دلارداران و دلاری فروشان است به دولتها فشار میآورند تا با افزایش نرخ ارز سودهای بارآورده صدها هزار میلیاردی نصیبشان شود.
مردم عزیز ایران بدانند ما بر تحریمها پیروز شدهایم. بر سرمایهداری زالو صفت ایرانی نیز انشاءالله پیروز خواهیم شد.
این کشور هیچ چیز کم ندارد. چه از منابع خدادادی و چه از سرمایههای انسانی، بهترینها نزد ملت ایران است.
سیاست اموی بر جهل مردم سوار است و سیاست علوی بر آگاهی مردم استوار. شرط پیروزی بر سیاست اموی، آگاهسازی مردم است. ما را در این جنگ شناختی، یاری کنید.
قطعاً سننتصر انشاءالله...
@syjebraily
✍️ نزاعِ بر سر #توسعه، نزاعی جدّی و پُر دامنه است. کدام توسعه؟! توسعه به معنای Development یا توسعه به معنای الگوی ایرانی-اسلامی؟!
پ.ن: در باب توسعه سابقا سلسله یادداشت هایی نگاشته شده که مجموعا بالا سنجاق شده است.
@taammolatenazari
هدایت شده از تأمُّلاتِ نظری
🔰 تو این سلسله یادداشت ها پیرامونِ #توسعه نکاتِ دقیقی از کُتُبِ برجسته در این زمینه تقدیم حضور شده است. لینک یکایکِ یادداشت ها جمعا در اختیار می باشد.
1️⃣ بخش اول: مفهوم شناسیِ توسعه👇
https://eitaa.com/taammolatenazari/242
2️⃣ بخش دوم: خاستگاهِ توسعه👇
https://eitaa.com/taammolatenazari/257
3️⃣ بخش سوم: توسعه و پیشرفت👇
https://eitaa.com/taammolatenazari/265
4️⃣ بخش چهارم: توسعه و امپریالیسم👇
https://eitaa.com/taammolatenazari/268
5️⃣ بخش پنجم: توسعه و عدالت اجتماعی👇
https://eitaa.com/taammolatenazari/276
6️⃣ بخش ششم: توسعه، تشدید کننده فاصله طبقاتی👇
https://eitaa.com/taammolatenazari/284
7️⃣ بخش هفتم: بیانِ اجمالیِ چند تئوری و مدل توسعه👇
https://eitaa.com/taammolatenazari/302
8️⃣ بخش هشتم: ادامه ی بحثِ مدل های توسعه👇
https://eitaa.com/taammolatenazari/303
9️⃣ بخش نهم: مدل توسعه ی والت روستو👇
https://eitaa.com/taammolatenazari/310
🔟 بخش دهم: مدل توسعه ی سوسیالیستیِ پرئو براژنسکی و مائوئیسم👇
https://eitaa.com/taammolatenazari/312
💢 کانالِ "تأمُّلاتِ نظری" دریچه ای به سوی آگاهی و پیشرفت👇
Eitaa.com/taammolatenazari
13.27M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴 اقتصاددانان و سیاستمدارانِ نئولیبرال، دروغ نگویید!!!
🔸️ اگر صرفِ حضورِ سرمایه گذارِ خارجی و ارتباط با آمریکا و پذیرفتنِ نظم کنونیِ جهانی موجبِ رفع مشکلات اقتصادی می شود، پس چرا مصر، بنگلادش، هند، مکزیک، برزیل، پرو و غیره وضع اقتصادی شان فشل و درمانده است؟! مشکل از عدم ارتباط با بیرون نیست؛ مشکل ساختِ غلط اقتصادی است که مبتنی بر نسخه ها و تجویزهای نئولیبرالی شکل گرفته است.
@taammolatenazari
هدایت شده از محمدجواد توکلی- یادداشتهای اقتصادی
🌀بازار ارز توافقي مكاني براي توافق جهت افزايش قيمت ارز
🔻پس از بازار مبادله طلا و ارز نوبت به بازار ارز توافقي رسيد، چنين بازاري مختصات بازار رقابتي را ندارد؛ بلكه مكاني است براي عرض اندام انحصارگران ارزي كه با افزايش و كاهش عرضه ارز ميتوانند قيمت آن را بالا ببرند. يكي از شگردهاي انحصارگران در چنين بازارهايي عرضه قطرهچكاني كالاي انحصاري در اختيارشان است؛ در بازار انحصاري ارز رويكرد عرضه قطرهچكاني با استفاده از روش نياوردن ارزهاي صادراتي، تاخير در عرضه آن و یا عرضه در بازار ارز توافقی غیررسمی صورت ميگيرد.
🔻در كنار اين بازار ارز توافقي رسمی يك بازار ارز توافقي غیررسمی ديگري هم در چهار راه استانبول و نقاط ديگر وجود دارد. در آنجا انحصارگران داراي دلار با انحصارگران متقاضي ارز قاچاق و خروج سرمايه با عرضه کنندگان انحصاری و غیرانحصاری بر سر قيمت چانهزني ميكنند.
🔻با توجه به قدرت انحصارگران متقاضي ارز در بازر ارز توافقي غيررسمي، قيمت در بازار ارز توافقي رسمي هم بدنبال آن حركت ميكند. و اين نوعي تباني و همكاري انحصارگران براي افزايش نرخ ارز را به دنبال دارد.
✍️توکلی eitaa.com/eqmoq2
✍️ تا ساعاتی دیگر اولین یادداشت از کتابِ پرمحتوای "تاریخِ مختصر نئولیبرالیسم" اثر دیوید هاروی منتشر خواهد شد. به اذن الله طی سلسله یادداشت هایی، اهمِّ نکاتِ این کتاب تقدیم حضور خواهد شد.
@taammolatenazari
🔴 ایّام الله ۹ دی؛ #بصیرت_اقتصادی
✍️ ظرفِ تحقق #فتنه، ظرفی است غبارآلود، که امور در آن برای آحادِ جامعه مُشتَبَه می گردد. از اینروست که فرموده اند: در شرائط فتنه، به قرآن و مفسران حقیقی اش رجوع کنید، تا دچار انحراف و انحطاط نشوید. تا بتوانید؛ حق و باطل، درست و غلط، انحراف و التقاط را به خوبی از یکدیگر تمحیص و تشخیص دهید. بسترِ تحققِ فتنه، گاه یک امر سیاسی است، گاه امری فرهنگی و گاه #امری_اقتصادی. در باب فتنه ی سیاسی و فرهنگی شواهد و تجربیات عینی بسیار است و یکایکِ خوانندگان این نوشته، به آن واقفند. لکن راقمِ این سطور معتقد است؛ #فتنه_اقتصادی، امری است که همگان به راحتی آن را در نمی یابند. فتنه ی اقتصادی دو ویژگیِ اساسی دارد: #اولا: تدریجا تحقق می یابد، #ثانیا: رنگ و لعابِ علمی به خود می گیرد. تدریجی تحقق یافتنش اینگونه است که؛ اساسا اشخاص و جریاناتی که به دنبالِ تغییراتِ بنیادینِ سیاسی هستند، لاجرم بهترین و سریعترین گزینه برای تغییرات را، ایجاد مشکلاتِ اقتصادی می دانند. چرا که در اینصورت؛ فشار از پایین و چانه زنی از بالا با قوّت و سرعتِ بیشتری رخ می دهد. و رنگ و لعاب علمی داشتن هم بدین معناست؛ چون آشناییِ درستی با مفاهیم و نظامِ مسائلِ علم اقتصاد وجود ندارد، به راحتی می توان با آمار سازی، و بکار بردنِ چند اصطلاح و انجام مغالطاتی، لباسِ علم و علمی بودن را بر سَر و رویَش نشاند. الغرض؛ وجودِ قرائن و شواهدِ بسیاری امروز در کشور ما بیانگر آن است؛ برخی خنّاسانِ داخلی با همکاریِ بدخواهانِ خارجی، با اجرا کردنِ نسخه ها و تجویزهای اقتصادیِ غلط که برگرفته از سازمان های بین المللی نظیرِ بانک جهانی، صندوق بین المللی پول و غیره است، به دنبال ایجادِ بستر فتنه ی اقتصادی هستند، تا هر چه سریعتر به مطلوب و مقصودِ خویش که ایجادِ تغییراتِ بنیادین در #ساختار_سیاسی است، برسند.
@taammolatenazari
🔴 قالیباف: استیضاح در اوجِ بحرانِ ارز خطاست.
✍️ جناب آقای قالیباف، ناکارآمدی دیگر چگونه باید خود را نشان دهد تا شما مُجاب شوید به #استیضاحِ وزرای کارنابلدِ ناکارآمد؟! جالب است! کسانیکه خود بحران سازنند (همتی و...) با منطقِ استیضاح در اوج بحران خطرناک است، مجددا بر گستره ی ناکارآمدی و نارضایتی و بحران می افزایند و این چرخه آنقدر تَکرار می شود تا نهایت کارد به استخوان می رسد و نظام مُتقبّلِ هزینه های گزاف شده، آنگاه آقایان ناگزیر به فکرِ اصلاح و مرتفع کردنِ مشکلات بر می آیند! چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی!؟
@taammolatenazari
هدایت شده از حکمران
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
طرح استیضاح همتی امروز در مجلس ثبت شد
میثم ظهوریان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس:
در حوزه ارزی با مسائل کلانتری مواجه هستیم که یکی از مهمترین آن عدم دسترسی ما به بخش مهمی از منابع ارزی کشور است که برای حل آن باید نقشه تجاری کشور را اصلاح کرد.
#در_رسانه
حکمران؛ روایت عمیق سیاست و اقتصاد
@HokmranOnline
✍️ مقابله با #نئولیبرالیسم_ایرانی بدونِ شناخت و آگاهی نسبت به آن، امکان پذیر نخواهد بود. محتوای کتاب های مذکور در قالب سلسله یادداشت هایی در کانال ذیل تقدیم خواهد شد.
@taammolatenazari
58.64M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰 نقشِ #آیت_الله_مصباح_یزدی "رحمه الله تعالی" در علوم انسانی و اسلامی سازیِ آن
✍️ دوازدهم دی ماه سالروزِ رحلتِ فقیه و فیلسوف برجسته ی جهان اسلام، حضرت آیت الله محمد تقی مصباح یزدی "رضوان الله تعالی علیه" می باشد. از اینرو به مناسبتِ رحلت ایشان، این روز به عنوانِ "روز علوم انسانی اسلامی" نامگذاری شده است. در بابِ علوم انسانی و اسلامی سازیِ آن، مبتنی بر اندیشه ی متفکران اسلامی و غربی سلسله مباحثی به اذن الله تقدیم حضور خواهد شد. این مطالب در حال آماده سازی است که به اذن الله و به شرط توفیق، بصورت مستند در اختیار علاقه مندان قرار خواهد گرفت. بی شک رسیدنِ به مطلوبِ انقلاب اسلامی، بدونِ علومِ انسانیِ اسلامی محقق نخواهد شد. چرا که حرکت در مسیر تمدن سازی، نیازمندِ نرم افزار و موتور محرکی است که این نرم افزار؛ جُز علوم انسانی اسلامی چیز دیگری نخواهد بود.
#علوم_انسانی
#علوم_انسانی_اسلامی
@taammolatenazari
هدایت شده از تأمُّلاتِ نظری
✍️ به استحضار می رسانیم؛ بنا شد پیرامونِ #علم و #دین و رابطه شان به طور عام و مساله ی #علم_دینی به طور خاص، با توجه به منابع و آثار برجسته ی اندیشمندان مسلمان و غیرمسلمان، طی سلسله یادداشت هایی، مطالبی تحقیقی به سمع و نظر مخاطبان فرهیخته ی کانالِ "تأمّلات نظری" برسانیم. طبعا پرداختنِ دقیق، مستدل و مستند به این موضوعِ مهم و پُر تنش، به طول خواهد انجامید. از اینرو اهمِّ عناوینی را که بناست پیرامونشان تحقیق و قلم فرسایی شود به اطلاع رسانده که از این قرار است:
1️⃣ مفهوم شناسیِ دو واژه ی "علم" و "دین" و بررسیِ قلمروی آنها
2️⃣ بررسیِ تاریخچه ی بحثِ "علم دینی"
3️⃣ چیستیِ علوم انسانی و بازخوانیِ آرای فیلسوفانِ غربی پیرامونِ آن
4️⃣ بررسیِ چیستی و فلسفه ی علوم تجربی
5️⃣ رویکردهای مواجه با اسلامی سازیِ علوم انسانی
6️⃣ بررسیِ ادله ی موافقان و مخالفانِ اسلامی سازیِ علوم انسانی
7️⃣ جایگاه و نقشِ مبانیِ "معرفت شناختی"، "هستی شناختی" و "انسان شناختی" در علومِ انسانی و حتی تجربی؛ اساسا آیا علم خنثی است؟!
8️⃣ بررسیِ روشِ تحقیق در علوم؛ اعم از علوم تجربی، انسانی و علوم انسانیِ اسلامی
💢 کانالِ "تأمُّلاتِ نظری" دریچه ای به سوی آگاهی و پیشرفت👇
🆔️ @taammolatenazari
تأمُّلاتِ نظری
✍️ سِنِّ مان کوچکتر از آن بود که نَفَس به نَفَس شاگردی حضرت استاد مصباح را کنیم، اما فی الواقع غیر مستقیم با مطالعه ی آثار ایشان و شاگردیِ شاگردانِ برجسته ی ایشان، از محضر پربرکت شان بهره مند شده ایم و ان شاء الله خواهیم شد.
هدایت شده از تأمُّلاتِ نظری
✍️ تا ساعاتی دیگر اولین یادداشت از کتابِ پرمحتوای "تاریخِ مختصر نئولیبرالیسم" اثر دیوید هاروی منتشر خواهد شد. به اذن الله طی سلسله یادداشت هایی، اهمِّ نکاتِ این کتاب تقدیم حضور خواهد شد.
@taammolatenazari
🔴 #حاج_قاسم_سلیمانی؛ انسانِ انقلاب اسلامی
✍️ در جهانی که تُهی از معنا شده و نیهیلیسم بر آن سیطره یافته است و آدمی مُدام در جستجوی معنایی برای زندگی است، وجود انسان هایی از جنسِ #شهید_سلیمانی می تواند مؤیدی باشد برای دیدنِ افق هایی که در آن معنا یافت می شود. آیا نباید از خود پرسید: منشاء این معنا و عشق و امید و انگیزه در وجود و سلوکِ اشخاصی چون سلیمانی ها، ابومهدی ها، حججی ها و دیگران چیست؟ آیا جُز این است که این انسان های مَملُوِّ از معنا و سرمستی و عشق، در بستر آموزه های انقلاب اسلامی رشد و نُمُوّ نموده اند؟ آیا جُز این است که انقلاب اسلامی با آن بُعد معنوی و فرهنگی اش پمپاژِ معنا و هویت و حقیقت به جان و دل آدمیانی که دِل به او بسته اند می کند؟ بله، نمی خواهم بگویم سنّتِ تاریخی ما در انتقال معنا در شخصیت هایی چون سلیمانی ها نقشی نداشته، بل اتفاقا چون سنّت ما آمیخته با آموزه های اسلامی و شیعی بوده است، بی درنگ همواره حاملِ معنا بوده و اساسا انقلاب اسلامی هم از دلِ همین بستر سَر برون آورده است. الغرض؛ اگر امروز به دنبال معنای زندگی می گردیم، بی شک باید مجرای معنا بخشی را که همان انقلاب اسلامی و سنت تاریخیِ خودمان است را عمیقا و دقیقا بشناسیم و آن را به درستی و متناسب با اقتضائات ترویج کنیم.
@taammolatenazari
✍️ حکمت اسلامی، عرفان اسلامی، فقه اسلامی-شیعی ظرفیتِ بالایی برای "انسان سازی"، "جامعه سازی" و "تمدن سازی" دارد. لکن اگر ما نتوانیم #امتدادِ_اجتماعی به این دانش های سه گانه دهیم، قهرا بایستی مغلوبِ اندیشه های دنیای مدرن در فرهنگ و سیاست و اقتصادِ خود باشیم. دشوار ترین کارِ علمی؛ امتداد دادنِ حکمت و عرفان و فقه به عرصه ی فرهنگ و سیاست و اقتصاد است. کار هم با کلی گویی حل نمی شود. ما باید #اولا موضوع شناسیِ دقیق و عمیقی از علوم بدست آوریم، #ثانیا بایستی بتوانیم برای هر موضوع، نظامِ مسائلی را به درستی طراحی و تبیین کنیم که بتواند پاسخگوی مشکلات و مسائلِ مختلف مان در حوزه هایی همچون؛ اقتصاد و سیاست و فرهنگ باشد. از اینرو؛ کار دشوار است، اما شدنی است و نیاز به یک جهاد علمی و عملیِ مستمر دارد.
#علوم_انسانی_اسلامی
@taammolatenazari
🔴 تهرانی ها از دست ندهید...
✍️ یکی از راه های افزایش #سواد_اقتصادی در کنار مطالعه کردنِ آثار خوب، شرکت در چنین جلساتِ تبیینی است. حقیقتا اساتید مذکور در تصویر، از چهره های نظری و عملیِ اثرگذار در مقابله با #نئولیبرالیسم_ایرانی و سیاست های اقتصادیِ آنان هستند.
@taammolatenazari
هدایت شده از حکمران
✨ افسانه تامین مالی تولید در بورس و تامین منافع جمعی با منفعتجویی شخصی
📝عنوان مقاله:
The Myth That Shareholders Are Always Investors: Challenging the Paradigm of Shareholder Primacy
🖥 منبع: Roosevelt Institute
▫️اشاره حکمران:
در تفکر نئولیبرال، سودجویی فردی به منافع جمعی منجر میشود. این مکتب میگوید دولت باید بازیگران اقتصادی را در پی جویی منافع شخصی خود آزاد بگذارد. در نتیجه این آزادی منافع جمعی نیز تامین خواهد شد. بر اساس همین مبنا ایده منافع سهامدار (shareholder value) شکل گرفت که بر اساس آن شرکتها هیچ مسئولیتی جز بیشینهسازی منافع سهامداران خود ندارند. این تفکر بر اقتصاد ما نیز حاکم شده است. این مقاله موسسه روزولت، ردیهای قابل توجه بر این ادعای نئولیبرالیسم است.
▫️چکیده
برای دههها این باور که شرکتها تنها برای خدمت به سهامداران وجود دارند، بهعنوان یکی از اصول بنیادی مدیریت شرکتی مدرن تلقی شده است. با این حال، این دیدگاه نیازمند بررسی دقیق و جامع است. نقد برجستهای که لنور پالادینو و هریسون کارلویچ ارائه کردهاند، این ایدئولوژی را زیر سؤال میبرد و نشان میدهد که چگونه این مبنا، اولویتهای اقتصادی را از مسیر درست منحرف میکند، نابرابری را تشدید میکند و چشمانداز نادرستی از ذینفعان واقعی شرکتها ارائه میدهد. پرسش اصلی این است: آیا بهراستی متمرکز کردن استراتژیهای شرکتی بر حداکثرسازی منافع سهامداران میتواند به توسعه پایدار اقتصادی یا شکوفایی اجتماعی منجر شود؟ پاسخ شفاف است: خیر.
جدایی سهامداران از موتورهای مولد اقتصاد
در بسیاری از موارد، سیستم مالی مدرن، سهامداران را از موتورهای اصلی تولید جدا کرده است. اکثر سرمایهگذاریهای جدید از طریق پسانداز یا بدهی تأمین میشوند و بهندرت از طریق عرضه سهام جدید یا مشارکت مستقیم سهامداران صورت میگیرد. سهامدارانی که عمدتاً در بازارهای ثانویه فعالیت دارند، نه سرمایه تازهای به شرکتها تزریق میکنند و نه سهمی مستقیم در تقویت ساختارهای تولیدی دارند؛ بلکه تنها مالکیت داراییها را جابجا میکنند( با خرید و فروش سهام در بورس چیزی نصیب تولید نمیشود).
تمرکز بر منافع کوتاهمدت
رفتار موسسات سرمایهگذاری، بهویژه مدیران دارایی و صندوقهای سرمایهگذاری خطرپذیر، بر منافع کوتاهمدت متمرکز است. این نهادها اغلب با فشار آوردن بر شرکتها برای دستیابی به نتایج مالی کوتاهمدت نظیر سود فصلی، توسعه بلندمدت شرکتها را به خطر میاندازند. این فشارها شرکتها را به سمت اقداماتی مانند خرید مجدد سهام یا توزیع سریع سود سوق میدهد، تا جایی که سرمایهگذاری در حوزههایی همچون تحقیق و توسعه (R&D)، نیروی کار، یا پروژههای زیستمحیطی و اجتماعی به حاشیه رانده میشود.
پیامدهای اجتماعی
نتایج این نگرش صرفاً اقتصادی نیست، بلکه اثرات اجتماعی گستردهای دارد. بهویژه صندوقهای بازنشستگی، که میلیاردها دلار دارایی را مدیریت میکنند، در مقیاسی وسیع به همین ساختار «تعهد صرف به سهامداران» وابستهاند. این در حالی است که هدف اصلی آنها باید فراهم کردن امنیت مالی بلندمدت بازنشستگان باشد. چنین وابستگی شدیدی به عملکرد بازارهای مالی، باعث افزایش آسیبپذیری کارگران در مقابل نوسانات اقتصادی میشود و نابرابری مالی را در جامعه تشدید میکند.
ضرورت تغییر در ساختار حکمرانی شرکتی
تکرار و پافشاری بر اولویت سهامداران نهتنها نابرابری سیستماتیک را تقویت میکند، بلکه توانایی شرکتها در مواجهه با چالشهای جدید را نیز تضعیف میکند. مسائلی از قبیل تغییرات اقلیمی، حقوق نیروی کار و بحرانهای بازنشستگی به چارچوب حکمرانی متفاوتی نیاز دارند که در آن شرکت بهعنوان یک خدمتگذار اجتماعی عمل کند، نه ابزاری برای تمرکز ثروت.
بازنگری در نقش سهامداران
نقش سهامداران صرفاً بهعنوان یکی از گروههای ذینفع باید بازتعریف شود. دیدگاهی که سهامداران را در کنار سایر ذینفعان مهمی مانند کارمندان، مصرفکنندگان و جوامع محلی قرار دهد، میتواند اقتصاد را از تمرکز بر منافع کوتاهمدت به سمت موفقیتهای پایدار سوق دهد.
به سوی آیندهای پایدار
شرکتها، سیاستگذاران و جوامع باید پارادایم سنتی اولویت منافع سهامداران را مورد بازنگری قرار دهند. مسیری که در پیش داریم، نیازمند توسعه مدلهای چندبعدی و جامع است، جایی که نهتنها سود سهامداران بلکه منافع کل جامعه مورد توجه قرار گیرد. اصلاح اقتصادی برای توازن میان عدالت، پایداری و رفاه عمومی نهتنها یک انتخاب اخلاقی است، بلکه ضرورتی برای تضمین آیندهای روشنتر محسوب میشود.
حکمران؛ روایت عمیق اقتصاد و سیاست
@Hokmranonline
تأمُّلاتِ نظری
✍️ سِنِّ مان کوچکتر از آن بود که نَفَس به نَفَس شاگردی حضرت استاد مصباح را کنیم، اما فی الواقع غیر م
✍️ گفتن از استاد مصباح چه بخوانیم: در یک جمله گفتم: جناب استاد فرمودند: #طرح_ولایت حاصلِ دهه ها تلاش علمیِ من است. بنابراین؛ مطالعه ی کُتُبِ شش گانه ی طرح ولایت و ایضا شرکت در دوره های طرح ولایت را به همه ی کسانی که می خواهند چکیده ی اندیشه ی استاد مصباح را بدانند و بفهمند، توصیه می کنم.