بعثت موسی علیهالسلام و هارون
و احوال فرعون و اصحابش
رفتن موسی عليه السلام به کوه طور و گمراهی بنی اسرائیل:
سوره طه، آیه ۹۴
(( قَالَ يَا ابْنَ أُمَّ لَا تَأْخُذْ بِلِحْيَتِي وَلَا بِرَأْسِي إِنِّي خَشِيتُ أَن تَقُولَ فَرَّقْتَ بَيْنَ بَنِي إِسْرَائِيلَ وَلَمْ تَرْقُبْ قَوْلِي ))
( ﮔﻔﺖ : ﺍﻱ ﭘﺴﺮ ﻣﺎﺩﺭم ! ﻧﻪ ﺭﻳﺶ ﻣﺮﺍ ﺑﮕﻴﺮ ﻭ ﻧﻪ ﺳﺮم ﺭﺍ ، ﻣﻦ ﺗﺮﺳﻴﺪم ﻛﻪ ﺑﮕﻮﻳﻲ : ﻣﻴﺎﻥ ﺑﻨﻲ ﺍﺳﺮﺍﺋﻴﻞ ﺗﻔﺮﻗﻪ ﻭ ﺟﺪﺍﻳﻲ ﺍﻧﺪﺍﺧﺘﻲ ﻭ ﺳﻔﺎﺭﺵ ﻣﺮﺍ [ ﺩﺭ ﺣﻔﻆ ﻭﺣﺪﺕ ﺑﻨﻲ ﺍﺳﺮﺍﺋﻴﻞ ] ﺭﻋﺎﻳﺖ ﻧﻜﺮﺩﻱ. )
از اينكه گفت : ((سر و ريش مرا مگير)) معلوم مى شود كه موسى از شدت غضب موسى سر و ريش هارون را گرفت تا او را بزند،
((انى خشيت ان تقول فرقت بين بنى اسرائيل ولم ترقب قولى )) - حاصل مطلب اين است كه اگر مى خواستم از پرستش گوساله جلوگيرشان شوم و مقاومت كنم هر چند به هر جا كه خواست منجر شود، مرا جز عده مختصرى اطاعت نمى كردند، و اين باعث مى شد بنى اسرائيل دو دسته شوند، يكى مؤمن و مطيع و ديگرى مشرك و نافرمان و اين دو دستگى باعث مى شد كه وحدت كلمه شان از بين برود و اتفاق ظاهرى شان جاى خود را به تفرقه و اختلاف بسپارد و چه بسا كار به كشتار هم مى انجاميد لذا به ياد سفارش تو افتادم كه مرا دستور به اصلاح دادى و لذا ترسيدم وقتى كه بر مى گردى تفرقه و دو دستگى قوم را ببينى اعتراض كنى كه :
((فرقت بين بنى اسرائيل و لم ترقب قولى - رعايت
سفارش مرا نكردى و ميان بنى اسرائيل تفرقه افكندى ))
اين آن عذرى است كه هارون به آن تمسك جست ، و موسى (عليه السلام ) عذرش را پذيرفت ، هم او را و هم خود را دعا كرد كه دعايش در سوره اعراف چنين آمده : ((رب اغفر لى ولاخى و ادخلنا فى رحمتك و انت ارحم الراحمين ،سوره اعراف آیه۱۵۱)).
منبع:ترجمه تفسیرالمیزان جلد۱۴صفحه۲۷۰
✨✨✨✨✨✨
موسسه فرهنگی تعقل در قرآن
eitaa.com/taaqoldarquran
تاریخ تفسیر( قسمت پنجم )
« تدوین تفسیری در عصر صحابه »
دربارۀ تدوین تفسیری در عصر صحابه بهسختی میتوان سخن گفت. برخی از عالمان امامیه چون شیخ مفید بر این باور بودند که زیادات موجود در مصحف حضرت علی (ع) نسبت به مصاحف رایج، افزودههایی از مقولۀ تأویل و تفسیر بین سطری بوده است و بر این مبنا این مصحف را باید نخستین نمونه از تدوین تفسیری محسوب داشت. در عصر صغار صحابه، تنها نمونۀ درخور تأمل از تدوین احتمالی تفسیر، نوشتهای است مختصر از ابنعباس که به روایت علی بن ابیطلحه از ابنعباس به دست پسینیان رسیده است. بخاری از آن با تعبیر «قال ابن عباس» نقل کرده، و از منابع اصل طبری نیز بوده است. سزگین این متن را تنها تألیف قرآنی از چندین متن منسوب به ابنعباس میداند که توسط شخص او قلمی شده است.
✨✨✨✨✨✨
موسسه فرهنگی تعقل در قرآن
eitaa.com/taaqoldarquran
📖 تقویم شیعه
☀️ امروز:
شمسی: شنبه - ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
قمری: السبت، 9 ذو القعدة 1445
🌹 امروز متعلق است به:
🔸پبامبر گرامی اسلام حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله وسلّم
❇️ وقایع مهم شیعه:
🔹امروز مناسبتی نداریم
📆 روزشمار:
🌺2 روز تا ولادت امام رضا علیه السلام
▪️21 روز تا شهادت امام جواد علیه السلام
▪️28 روز تا شهادت امام محمد باقر علیه السلام
▪️30 روز تا روز عرفه
▪️31 روز تا عید سعید قربان
✅ با ما همراه شوید...
🔗 ایتا: eitaa.com/taaqoldarquran
🔗 سروش: sapp.ir/taaghol_dar_quran
🔗 تلگرام: t.me/taaqoldarquran
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#مناسبتهای_دیگر
📅 امروز شنبه
☀️ 29 اردیبهشت 1403 شمسی
🌙 09 ذی القعده 1445 قمری
❄️ 18 مه 2024 میلادی
☀️ #شمسی
🔸 افتتاح سد بزرگ سفيدرود در گيلان (1341 ش)
🔸 آزادي منطقه كوشك از دشمن بعثي توسط قواي اسلام (1361 ش)
🔸 دستگيري گسترده اعضاي خانواده "آيت اللَّه حكيم" توسط رژيم بعث عراق (1362 ش)
🔸 درگذشت علامه بزرگ "محمد تقي شوشتري" عالم بزرگ اسلام (1374 ش)
🌙 #قمری
🔸 ورود سپاهيان مصر و عثماني به مدينه و خارج كردن شهر از دست وهابيان(1227 ق)
🔸 تولد "حكيم ناصر خسرو قبادياني" شاعر مشهور ايراني(394 ق)
♻️ دستگيري گسترده اعضاي خانواده "آيت اللَّه حكيم" توسط رژيم بعث عراق (1362 ش)
✍ در راستاي سركوب هرگونه مقاومت عليه نظام ديكتاتوري بغداد، رژيم بعث عراق، 90 تن از اعضاي خاندان آيتاللَّه سيدمحسن حكيم را دستگير و چند روز بعد 6 تن از آنها را اعدام كرد. مدتي پس از آن نيز، 10 تن ديگر از اعضاي اين خانواده، اعدام شدند.
🔸 آيتاللَّه العظمي حكيم از مراجع بزرگ تقليد در عراق بود كه در سال 1348 ش وفات يافت. فرزندان و بسياري ديگر از اعضاي خانواده وي اهل علم و دانش هستند.
🔸 به همين دليل، رژيم عراق كه از نفوذ خاندان حكيم در ميان مردم اين كشور بيمناك بود، در راه مبارزه با دين، روحانيت و حوزههاي علمیه، تعداد زيادي از اعضاي اين خانواده را از بين برد يا زنداني كرد.
◾️"درگذشت علامه بزرگ "محمد تقي شوشتري" عالم بزرگ اسلام (1374 ش)
✍ علامه شيخ محمدتقي شوشتري (تستري) فرزند شيخ محمدكاظم در سال 1281 ش (1320 ق) در خانواده علم و تقوا در شهر نجف اشرف ديده به جهان گشود.
🔸 وي در 7 سالگي به شوشتر رفت و پس از پشت سر گذاشتن مقدمات، در حوزه درس سيدعلي اصغر حكيم، سيدمهدي آل طيب و سيدمحمدتقي شيخالاسلام به مقام والاي اجتهاد رسيد.
🔸 علامه شوشتري پس از مدتي در سال 1314 شمسي به عتبات عاليات مشرف شد و تا سقوط رضاخان پهلوي در آنجا به تأليف و تدريس مشغول بود. زندگي وي همراه با زهد و تقوي و ورع بود.
🔸قناعت بسيار و دل نبستن به زخارف دنيا، عشق به ائمه اطهار(ع)، شوق به مطالعه و نگارش و تَقيد به نوافل يوميه و نماز شب، خلق خوش و زبان نرم و روحيه كريمانه از خصوصيات علامه شوشتري بود.
🔸 آثار و تأليفات ارزشمند اين عالم بزرگ، نشانگر عمق علم و ژرفاي انديشه اوست.
🔸كتاب گرانقدر "قاموس الرجال في تحقيق رواة الشّيعَه و مُحَدّيثِهم" در 14 جلد، النَّجعَة في شرح اللمعه در 11 جلد، الاربعون حديثا، قضاء اميرالمومنين علي بن ابي طالب(ع) و البديع و كتاب "بَهجالصباغة في شرح نهجالبلاغه" در 14 جلد كه تأليف آن حدود 50 سال به طول انجاميد از جمله تأليفات اين دانشمند شيعي ميباشد.
🔸 وفات علامه محمدتقي شوشتري در 29 ارديبهشت 1374 ش برابر با 19 ذي حجه سال 1415 ق در 93 سالگي اتفاق افتاد و پس از تشييعي با شكوه در شوشتر به خاك سپرده شد."
بعثت موسی علیهالسلام و هارون و احوال فرعون و اصحابش،
رفتن موسی عليه السلام به کوه طور و گمراهی بنی اسرائیل:
سوره طه،
آیه۹۵،
(( قَالَ فَمَا خَطبُك يَسمِرِى ))
(موسی گفت:ای سامری قصه توچیست؟)
در اين جمله موسى (عليه السلام ) بعد از فراغت از باز خواست برادر، روى سخن را متوجه سامرى - كه يكى از مسوولين سه گانه است و كسى است كه مردم را گمراه كرده - نموده است .
و كلمه ((خطب )) به معناى امر عظيم و كار بس بزرگى است و از او مى پرسيد: كار بزرگى كردى؟.قرآن
آنگاه اين فصل را با داستان سامرى و گمراه كردنش مردم را به وسيله گوساله پرستى ، خاتمه داده است ، و اين قصه متصل است به داستان ميعاد در طور. البته منظور اصلى از اين فصل بيان تعرض بنى اسرائيل است نسبت به غضب خدا كه با گوساله پرستى خود متعرض غضب الهى شدند
منبع:ترجمه تفسیرالمیزان جلد۱۴صفحهء۲۷۱
✨✨✨✨✨✨
موسسه فرهنگی تعقل در قرآن
eitaa.com/taaqoldarquran
هدایت شده از تعقل در قرآن
📖 تقویم شیعه
☀️ امروز:
شمسی: یکشنبه - ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
قمری: الأحد، 10 ذو القعدة 1445
🌹 امروز متعلق است به:
🔸مولی الموحدین امیر المومنین حضرت علی بن ابیطالب علیه السّلام
🔸(عصمة الله الكبري حضرت فاطمة زهرا سلام الله عليها)
❇️ وقایع مهم شیعه:
🔹امروز مناسبتی نداریم
📆 روزشمار:
🌺1 روز تا ولادت امام رضا علیه السلام
▪️20 روز تا شهادت امام جواد علیه السلام
▪️27 روز تا شهادت امام محمد باقر علیه السلام
🌺29 روز تا روز عرفه
🌺30 روز تا عید سعید قربان
✅ با ما همراه شوید...
🔗 ایتا: eitaa.com/taaqoldarquran
🔗 سروش: sapp.ir/taaghol_dar_quran
🔗 تلگرام: t.me/taaqoldarquran
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
هدایت شده از تعقل در قرآن
◾️درگذشت "شيخ فخرالدين محمد بن حسن بن شهيدثاني" عالم نامدار شيعه(1030ق)
✍ شيخ ابوجعفر محمد بن حسن بن شهيد ثاني ملقب به فخرالدين است كه پدرش شيخ حسن، صاحب كتاب معروف معالم الاصول و جدش، شهيد ثاني و صاحب كتاب شرح لُمعه مي باشد. وي فقيه، محدث، متكلم، اديب و شاعر و از شاگردان پدر و نيز ميرزا محمد استرآبادي بوده است.
🔸 شيخ فخرالدين تاليفات بسياري دارد كه كتابِ اِستِقصاء الاعتبار في شرحِ الاستِبصار، تزكيةُ الرّاوي، حاشيه ي من لا يحضرُهُ الفَقيه و ديوان اشعار از آن جمله اند.
🔸 اين عالم رباني در پنجاه سالگي در مكهي معظمه وفات يافت ودر نزديكي استاد خود، ميرزاي استرآبادي و در جوارمرقد حضرت خديجه(س) مدفون گرديد.
#امام_زمان
#دهه_کرامت
بعثت موسی علیهالسلام و هارون
و احوال فرعون و اصحابش
رفتن موسی عليه السلام به کوه طور و گمراهی بنی اسرائیل:
سوره طه،آیه۹۶،قسمت اول:
(( قَالَ بَصُرْتُ بِمَا لَمْ يَبْصُرُوا بِهِ فَقَبَضتُ قَبْضَةً مِّنْ أَثَرِ الرَّسولِ فَنَبَذْتُهَا وَ كذَلِك سَوَّلَت لى نَفْسى ))
( گفت چیزی را که آنها ندیدند بدیدم و از جای پای فرشته مرسل کفی برگرفتم آن را در قالب گوساله انداختم که ضمیرم برای من چنین جلوهگر ساخت. )
● معناى پاسخ سامرى از بازخواست موسى :
كلمه ((اثر))در جمله ((من اثر الرسول )) شكلى است كه از پاى آدمى در هنگام راه رفتن بر زمين مى افتد و در آن نقش مى بندد، به طورى كه هر كس ببيند به آن چيز پى مى برد، مانند علم كه اثر عالِم است و... و از اين جهت جاى پا را كه بر زمين نقش مى بندد اثر اقدام گويند.
كلمه ((رسول ))به معناى كسى است كه حامل پيامى باشد و در قرآن كريم ، هم بر رسول بَشَرى كه حامل رسالت خدابه سوى خلق است اطلاق مى شود و هم بر جبرئيل كه حامل وحى الهى است .
آيه مورد بحث ، جواب سامرى از باز خواست موسى (عليه السلام ) را حكايت مى كند كه پرسيد: ((فما خطبك يا سامرى ))و چون اين سؤال به دو سؤال تجزيه مى شود:
يكى اينكه : حقيقت اين عملى كه كردى چيست ؟ و دوم اينكه : چه چيز تو را وادار به اين عمل نمود؟ و به طورى كه از سياق بر مى آيد جمله ((و كذلك سولت لى نفسى ))پاسخ از سؤ ال دوم است و حاصلش اين است كه تسويل نفسانى من باعث شد به اينكه من بكنم آنچه را كه كردم ،
و اما پاسخ سؤال اول به اينكه حقيقت اين عمل چه بوده ؟ مطلبى است كه جمله ((بصرت بما لم يبصروا به فقبضت قبضه من اثر الرسول ))بدان اشاره مى كند.
منبع:ترجمهءتفسیر المیزان جلد۱۴صفحه۲۷۲
✨✨✨✨✨✨
موسسه فرهنگی تعقل در قرآن
eitaa.com/taaqoldarquran
⚫️ انالله و اناالیه راجعون
رئیس جمهور ایران به شهادت رسید
▪️آیت الله سید ابراهیم رئیس الساداتی (زاده ۲۳ آذر ۱۳۳۹) هشتمین رئیسجمهور ایران در حین سفر به آذربایجان شرقی در اثر سقوط بالگرد ظهر روز ۳۰ اردیبهشت ماه 1403 به همراه تمامی همراهان خود دار فانی را وداع گفتند.
#رئیسی
#خادم_مردم
#ایت_الله_رئیسی
🖤🖤🖤🖤🖤
http://eitaa.com/taaqoldarquran
May 11
هدایت شده از تعقل در قرآن
🌷شهادت عالم مجاهد آیت الله رئیسی(۱۴۰۳)
✍ عالم مجاهد شهید آیت الله سیّد ابراهیم رئیسالساداتی (زادهٔ ۲۳ آذر ۱۳۳۹)، سیاستمدار، عضو جامعه روحانیت مبارز، نماینده و نایب رئیس اول مجلس خبرگان رهبری و رئیس جمهورِ جمهوری اسلامی ایران بود که در سال ۱۳۶۴ به عنوان جانشین دادستان انقلاب تهران منصوب شد. وی بعد از رحلت امام (ره) با حکم رئیس قوه قضائیه وقت به سمت دادستان تهران منصوب شد و از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳ به مدت پنج سال این مسئولیت را برعهده داشت. ایشان از سال ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۳ به ریاست سازمان بازرسی کل کشور منصوب شد.
🔹آیت الله رئیسی از سال ۱۳۸۳ تا سال ۱۳۹۳، به مدت ده سال معاون اول قوه قضائیه بود. او در اسفند ۱۳۹۴، با حکم مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مدظله العالی) به تولیت آستان قدس رضوی منصوب شد. و از سال ۱۴۰۰ به عنوان رئیس جمهور ایران از سوی مردم انتخاب شد.
🔸روحیه انقلابی و جهادی، تلاش بی وقفه شبانه روزی و خستگی ناپذیر در خدمت به مردم از او چهره ای محبوب ساخته بود. سرانجام بالکرد حامل رئیس جمهور محبوب مردمی به همراه وزیر امور خارجه، نماینده ولی فقیه، و استاندارد آذربایجان شرقی بر اثر سانحه هوایی در سی ام اردیبهشت ۱۴۰۳ در منطقه ورزقان آذربایجان شرقی دچار سانحه شد و روح پاک و مطهرشان به ملکوت اعلی پیوست. روحشان شاد و راهشان پر رهرو باد.
#امام_رضا
#رئیسی
هدایت شده از KHAMENEI.IR
📢 «رئیسی عزیز خستگی نمیشناخت»
✍️ پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی و اعلام عزای عمومی در پی درگذشت شهادتگونه رئیسجمهور و همراهان گرامی ایشان
📝 حضرت آیتالله خامنهای در پیامی شهادت حجتالاسلام والمسلمین سیّدابراهیم رئیسی رئیسجمهور اسلامی ایران، دکتر امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، حجتالاسلاموالمسلمین آلهاشم نماینده ولیفقیه در آذربایجان شرقی، دکتر رحمتی استاندار آذربایجان شرقی و همراهان گرامی ایشان در سانحه هوایی را تسلیت گفتند.
📝 متن پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
انا لله و انا الیه راجعون
▪️با اندوه و تاسف فراوان خبر تلخِ درگذشتِ شهادت گونهی عالم مجاهد، رئیس جمهور مردمی و با کفایت و پرتلاش، خادمالرضا علیه السلام جناب حجة الاسلام و المسلمین آقای حاج سید ابراهیم رئیسی و همراهان گرامی ایشان رضوان الله علیهم را دریافت کردم.
▪️این حادثهی ناگوار در اثنای یک تلاش خدمترسانی اتفاق افتاد؛ همهی مدت مسئولیت این انسان بزرگوار و فداکار چه در دوران کوتاه ریاست جمهوری و چه پیش از آن، یکسره به تلاش بیوقفه در خدمت به مردم و به کشور و به اسلام سپری شد.
▪️رئیسی عزیز خستگی نمیشناخت. در این حادثهی تلخ، ملت ایران، خدمتگزار صمیمی و مخلص و با ارزشی را از دست داد. برای او صلاح و رضایت مردم که حاکی از رضایت الهی است بر همه چیز ترجیح داشت، از این رو آزردگیهایش از ناسپاسی و طعن برخی بدخواهان، مانع تلاش شبانه روزیش برای پیشرفت و اصلاح امور نمیشد.
▪️در این حادثهی سنگین شخصیتهای برجستهئی مانند حجةالاسلام آل هاشم امام جمعهی محبوب و معتبر تبریز، جناب آقای امیر عبداللهیان وزیر خارجهی مجاهد و فعال، جناب آقای مالک رحمتی استاندار انقلابی و متدین آذربایجان شرقی و گروه پروازی و دیگر همراهان نیز به رحمت الهی پیوستند.
▪️اینجانب پنج روز عزای عمومی اعلام میکنم و به ملت عزیز ایران تسلیت میگویم. جناب آقای مخبر طبق اصل ۱۳۱ قانون اساسی در مقام مدیریت قوهی مجریه قرار میگیرد و موظف است به همراهی رؤسای قوای مقنّنه و قضائیه ترتیبی دهند که ظرف حداکثر پنجاه روز رئیس جمهور جدید انتخاب شود.
▪️در پایان تسلیت صمیمی خود را به مادر گرامی جناب آقای رئیسی و همسر فاضل و بزرگوار ایشان و دیگر بازماندگان رئیس جمهور و خانوادههای محترم همراهان بویژه والد ماجد جناب آقای آل هاشم معروض میدارم و صبر و تسلای آنان و رحمت الهی برای درگذشتگان را مسألت میکنم.
سیّدعلی خامنهای
۴۰۳/۲/۳۱
💻 Farsi.Khamenei.ir
بعثت موسی علیهالسلام و هارون
و احوال فرعون و اصحابش
رفتن موسی عليه السلام به کوه طور و گمراهی بنی اسرائیل:
سوره طه،
آیه۹۶،قسمت دوم:
(( قَالَ بَصُرْتُ بِمَا لَمْ يَبْصُرُوا بِهِ فَقَبَضتُ قَبْضَةً مِّنْ أَثَرِ الرَّسولِ فَنَبَذْتُهَا وَ كذَلِك سَوَّلَت لى نَفْسى ))
(گفت چیزی را که آنها ندیدند بدیدم و از جای پای فرشتهءمرسل کفی برگرفتم وآن رادرقالب گوساله انداختم که ضمیرم برای من چنین جلوهگر ساخت)
● معناى پاسخ سامرى از بازخواست موسى :
بيشتر مفسرين در اين داستان گفته اند:
سامرى جبرئيل را در هنگامى كه به موسى (عليه السلام ) نازل مى شد، تا به او وحى برساند ديد و يا ديد كه بر اسبى بهشتى سوار است و نازل شد تا فرعون و لشكريانش را براى غرق شدن به دريا راهنمايى كند، در آن موقع مشتى از خاك زير پاى اسب او يا زير پاى خود جبرئيل برداشته ، با خود نگه داشت .
سامرى خاك را همچنان داشت ، تا روزى كه آن گوساله را ساخت و خاك را در آن ريخت و در دم جان گرفت و حركت كرد و به صدا در آمد.
بزرگترين اشكالى كه به اين مطلب وارد مى شود اين است كه به طورى كه در بحث روايتى خواهيد ديد مخالف با ظاهر كتاب است ، براى اينكه كلام خداى تعالى تصريح دارد بر اينكه گوساله مذكور جسدى بوده كه صداى گوساله داشته و كلمه جسد به معناى جثه اى است كه روح نداشته باشد. و بر جسم جاندار و زنده اطلاق نمى شود.
منبع:ترجمه تفسیرالمیزان جلد۱۴صفحهء۲۷۳
✨✨✨✨✨✨
موسسه فرهنگی تعقل در قرآن
eitaa.com/taaqoldarquran