⭕️ پروژه حقوقی ساختن انتخابات
🔹نتایج انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا تا زمان نگارش این یادداشت از پیش بودن جو بایدن، نامزد دموکرات ها در ایالت های کلیدی حکایت دارد. با این حال نزدیک بودن آرای دو کاندیدا باعث شده استراتژیست های کارزار انتخاباتی ترامپ پروژه حقوقی ساختن انتخابات را آغاز کنند. ترامپ روز گذشته تصریح کرد به دلیل تقلب های گسترده دربرگزاری انتخابات به دیوان عالی شکایت خواهد کرد. دیوان عالی بالاترین نهاد قضایی در آمریکا متشکل از 9 قاضی است. 🔸این قضات به صورت مادام العمر توسط روسای جمهور انتخاب و با رای سنا به این مقام منصوب می شوند. امکان انتصاب قاضی در دیوان عالی بختی است که نصیب همه روسای جمهور نمی شود. با این حال ترامپ این فرصت را داشت که سه قاضی جدید به این گروه اضافه کند. آخرین آن ها قاضی امی برت بود که در یک اقدام عجیب کمتر از یک هفته مانده به انتخابات و به رغم مخالفت و مقاومت سناتورهای دموکرات به این مقام منصوب شد. حالا از 9 قاضی دیوان عالی در آمریکا شش قاضی هم حزبی ترامپ هستند. 🔹دیوان عالی پیش از این هم در انتخابات آمریکا مداخله داشته است. معروف ترین آن، انتخابات سال 2000 بود که این دیوان، به رغم پیش بودن الگور، به نفع جورج بوش پسر رای داد و نتیجه انتخابات با حکم دادگاه و نه رای مردم مشخص شد. نکته جالب این که نه تنها ترکیب دیوان عالی امروز نیز همچون سال 2000، شش به سه به نفع جمهوری خواهان است بلکه هر سه قاضی که ترامپ در دیوان عالی منصوب کرده، عضو تیم حقوقی جورج بوش پسر در آن سال بودند. به بیان دیگر ترامپ به خوبی بحران امروز را پیش بینی و ژنرال های حقوقی خود را به درستی در مناطق حساس جایابی کرده است. با این حال باید منتظر ماند و دید در شرایطی که فضای سیاسی و اجتماعی آمریکا به شدت قطبی شده است، استفاده از ابزارهایی این چنین برای مهندسی انتخابات چه تبعاتی به همراه خواهد داشت.
⭕️ واسازی و بازسازی اجتماعی
🔹برای تبیین تئوریک تحولات کنونی جامعه آمریکا میتوان از دوگانه، واسازی و بازسازی اجتماعی در آمریکا که معمولا در جریان و فرایند انتخابات شکل میگیرد، بهره گرفت. بر اساس این دوگانه، جامعه آمریکا در فرایند انتخابات ریاست جمهوری که فرایندی پیچیده و طولانی است و معمولاً با انتخابات بخشی از کنگره نیز همراه است، در سطوح و لایههای مختلف دچار واسازی و از هم گسیختگی اجتماعی میشود.
🔸به عنوان نمونه انتخابات کنگره در «سطح خرد» به واگرایی سیاسی و اجتماعی در ایالتهایی که شاهد برگزاری انتخابات هستند، می انجامد. نگاهی به نقشه تقسیمبندی حوزه های رایدهی درون ایالت ها، به راحتی نشان میدهد نوعی قطبی شدن بر اساس تقسیم بندی حزب جمهوری خواه دموکرات وجود دارد که به راحتی گسل های سیاسی را فعال می سازد. این دو قطبی شدن در فضای سیاسی گاه به گونه ای است که به نزاع های تلخ خانوادگی نیز می انجامد.اما انتخابات ریاست جمهوری، نقشی پر رنگ تر در این واسازی اجتماعی دارد. در این فرایند ما از یک سو شاهد برگزاری ماراتن انتخاباتی درون حزبی هستیم که شکاف ها و خط کشی ها را در میان طیف ها و گرایش های موجود در یک حزب افزایش می دهد و از سوی دیگر در انتخابات ملی با دسته بندی ایالات به دو گروه جمهوری خواه و دموکرات، واسازی اجتماعی توسعه می یابد. بنا بر آن چه گفته شد در انتخابات ریاست جمهوری شاهد واگرایی در سه سطح خرد، میانه و کلان هستیم. 🔹انتخابات کنگره در سطح خرد، انتخابات درون حزبی در سطح میانی و انتخابات ریاست جمهوری در سطح کلان. نکته جالب این جاست که همزمان پروژه بازسازی اجتماعی نیز در حال اجراست. مشارکت چهرههای ملی برای حمایت از نامزدهای کنگره در ایالت ها در کنار برگزاری کنوانسیون های ملی دموکرات ها و جمهوری خواهان و دست آخر مراسم تحلیف ریاست جمهوری سه نماد کلان فرایند بازسازی اجتماعی هستند. با این حال دامنه قطبی شدن در فضای سیاسی اجتماعی در فرایند واسازی است که چگونگی پروژه بازسازی اجتماعی را تعریف میکند. 🔸«نظریه آونگ» در تحلیل رفتار سیاسی جامعه آمریکا، تغییر گرایش سیاسی مردم را به حرکت پاندول یک ساعت شماطه دار تشبیه می کند که در میان دو قطب راست افراطی (منتهاالیه بازه محافظه کار در حزب جمهوری خواه) و چپ افراطی (منتهاالیه بازه لیبرال در حزب دموکرات) مدام در حال تغییر است. برمبنای این چارچوب چنان چه یک حزب پاندول ساعت را به سمت منتهاالیه چپ یا راست بکشاند، حزب دیگر نیز در واکنش، سیاست های رادیکالی را اتخاذ خواهد کرد. رادیکال شدن سپهر سیاسی، بازسازی اجتماعی را بسیار دشوار می سازد. ترامپ به عنوان یک بازیگر ضد ساختار و به شدت رادیکال باعث شده نه تنها از انتخابات ۲۰۱۶ به این سو پروژه بازسازی اجتماعی به صورت موفقی شکل نگیرد بلکه با اقدامات خارج از عرفش شکاف های سیاسی، اجتماعی و نژادی را در آمریکا بیش از هر زمانی فعال ساخته است.علاوه بر این درسطح سیاسی نیز شاهد پدیده ای با عنوان «کسری دموکراتیک» در آمریکا هستیم. به این معنی که روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا به شدت غیر دموکراتیک است. از جمله مولفه های این کسری دموکراتیک را می توان در دیکتاتوری دو حزبی، نقش موثر پول، فرایندهای غیردموکراتیکی چون سوپردلیگیت ها یا ابرنماینده ها در انتخابات درون حزبی، ساختار انتخاباتی الکتورال، پدیده الکتورهای خائن و روندهای قانونی مهندسی انتخابات چون پدیده «جری مندرینگ» دید. یکی از مهم ترین این مولفه ها نقش دیوان عالی در روند انتخابات است که در انتخابات امسال میتواند تعیین کننده باشد.
⭕️زوال لیبرال دموکراسی
🔹انتخابات 2020 آمریکا به چند دلیل در جهت زوال لیبرال دموکراسی، سرعت و شدت داده است. درباره این دلایل به صورت مختصر بحث می کنیم؛
1-واکنش نامزدهای این انتخابات به احتمال شکست کاملا متفاوت از دیگر انتخابات ها بوده و از این جهت به روشنی پیداست که در سطح نخبگان سیاسی ایالات متحده، شکاف جدی و عمیق است. ترامپ عامل اصلی این شکاف در سیاست داخلی این کشور بوده و رقابت کلاسیک دموکرات/ جمهوریخواه را به رقابتی پرهزینه و حیثیتی و هویتی تبدیل کرده است .
2- نزاع در سطح سیاست داخلی واشنگتن به تولید خصومت و کینه در سطح جامعه آمریکا انجامیده و دوقطبی شدید عقیدتی و فکری ایجاد کرده که خود می تواند علاوه بر اینکه دولت ملی را ضعیف کند، به تضعیف عنصر ملت هم بینجامد.
3- آمریکا که خود را روزگاری معلم دموکراسی و آزادی می دانست و در حال آموزش به سایر کشورها بود، اکنون خود نماد ضدیت با مدارا و رواداری شده است.چنین سرنوشتی تازه ابتدای راه آمریکاست و بر عکس آنچه فوکویاما گفته بود، لیبرال دموکراسی پایان دنیا نیست بلکه بخشی از روند طبیعی تاریخ است.
4- طبیعی است که دل بستن به لیبرال دموکراسی روبهزوال، نه مطلوب است و نه ممکن. درسی برای دولتمردان ما
و سایر کشورهای منطقه که کشوری چنان لرزان در سطح سیاست و جامعه قابل اتکا و اطمینان نیست. درسی که بیشتر از همه باید مورد توجه دولت اعتدال و اصلاحطلبان قرار گیرد.
⭕️ بحران بیهویتی و تشدید اعتراضات در اراضی اشغالی
🔹هرچند که فراگیری مشکلات و معضلات اقتصادی و دیگر مسائل سیاسی ازجمله علل و عوامل تشدید اعتراضات در اراضی اشغالی محسوب میشوند اما کلیدواژه اصلی شکلگیری این بحران در ۷ دهه اخیر «بحران هویتی» بوده است. در واقع، تشدید اعتراضات کنونی در اراضی اشغالی ریشه در ۷ دهه بحران هویتی، تبعیض نژادی، جامعه متزلزل دارد. علت این مسأله هم آن است که جامعه صهیونیستی در حقیقت فاقد تمامی مؤلفه های یک جامعه ملی است و به عبارت بهتر، یک جامعه عاریتی و اجارهای به شمار می رود. بنابراین، دوران حاکمیت نتانیاهو در جامعه صهیونیستی تنها موجب تشدید ریشه های اصلی بحران در اراضی اشغالی شده است. 🔸وضعیت کنونی در اراضی اشغالی بسیار بغرنج است و هیچ نشانهای از فروکش کردن اعتراضات گسترده علیه مقامات صهیونیست و به ویژه بنیامین نتانیاهو دیده نمیشود. با این حال، رسانههای صهیونیست ضمن وارونه جلوه دادن اوضاع در اراضی اشغالی سعی دارند تا اعتراضات گسترده را تمام شده تلقی کرده و اینگونه به افکار عمومی القاء کنند که دیگر خبری از بحران سیاسی نیست و اوضاع به سمت بهبودی پیش میرود. اوضاع سیاسی در اراضی اشغالی نه تنها رو به بهبودی پیش نمیرود بلکه بحرانِ سران صهیونیست روز به روز پیچیدهتر شده و ابعاد جدیدی پیدا میکند اما آنچه که واضح به نظر میرسد، این است که اوضاع سیاسی در اراضی اشغالی نه تنها به سمت بهبودی پیش نمیرود، بلکه روز به روز پیچیدهتر نیز میشود. 🔹در همین راستا، «بن کاسبیت» نویسنده صهیونیست با انتشار یک مقاله در هاآرتص اذعان کرد که اوضاع داخلی در اراضی اشغالی باعث شده تا ساکنان این منطقه به سمت جنگ داخلی حرکت کنند. وی افزود: «تظاهرات گسترده علیه بنیامین نتانیاهو، بحران اقتصادی وخیم و افزایش تعداد مبتلایان به ویروس کرونا باعث شده است که اسرائیل گام به گام به جنگ داخلی نزدیک شود». وی اضافه کرد: «نفرت شرارت بار و شکاف داخلی خون بار، جای اتحاد داخلی را گرفته است. اسرائیل هیچگاه به این اندازه به درگیریهای خشونت بار داخلی و چه بسا جنگ داخلی نزدیک نبوده است. نیروهای پلیس توانایی خاموش کردن اعتراضات داخلی را ندارند و اعتماد به نهادهای دولتی از بین رفته است». 🔸این سخنان نویسنده صهیونیست به خوبی نشانگر عمق و حجم بحران سیاسی است که گریبانگیر صهیونیستها در اراضی اشغالی شده است. نتانیاهو اما در برخورد با اعتراضات علیه خود راه سرکوبگری را انتخاب کرده است. نظامیان رژیم صهیونیستی به دستور وی تاکنون دست به سرکوب گسترده اعتراضات علیه نخست وزیر این رژیم زدهاند. تصاویر و فایلهای تصویری منتشر شده از نحوه سرکوبگری نظامیان صهیونیست حاکی از آن است که آنها از ماشینهای آبپاش برای متفرق ساختن تظاهرات علیه نتانیاهو استفاده میکنند. این اقدام صهیونیستها موجب ظهور و بروز درگیریهای شدید میان نظامیان و معترضان در اراضی اشغالی شده است.
13.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #شاخص_شماره_24
بررسی کسری بودجه و راه های جبران آن
کارشناس: دکترساسان شاه ویسی
⭕️ روزمان را با قرآن آغاز کنیم
🔹یکی از شیوه های استکبار در کمین نشستن است تا از غفلت انسان بتواند سلطه پیدا کند
[سوره الأعراف (7): آيه16 ]
🔸قالَ فَبِما أَغْوَيْتَنِي لَأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِراطَكَ الْمُسْتَقِيمَ (16)
🔹(شيطان) گفت: پس به خاطر آنكه مرا گمراه كردى، من هم براى (فريب دادن) آنان حتماً بر سر راه راست تو (به كمين) خواهم نشست.
🔸ترجمه المیزان ج8 ص 35
🔹اغواء" به معناى انداختن در غوايت و گمراهى است، البته گمراهيى كه توأم با هلاك و خسران باشد. و ليكن از عبارتى كه خداى تعالى در سوره" حجر" از ابليس حكايت كرده و فرموده:" قالَ رَبِّ بِما أَغْوَيْتَنِي لَأُزَيِّنَنَّ لَهُمْ فِي الْأَرْضِ وَ لَأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ" استفاده مىشود كه مراد او همان معنايى بوده كه ما ذكر كرديم.
🔸حرف" باء" در كلمه" بما" براى سببيت و يا مقابله است، از اين جهت معناى آيه چنين است كه:" من به سبب اينكه گمراهم كردى و يا در مقابل اينكه گمراهم ساختى ...".
و اينكه بعضىها گفتهاند حرف مزبور براى قسم، و نظير قسمى است كه در آيه" فَبِعِزَّتِكَ لَأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ" است، اشتباه مىباشد.
🔹و جمله" لَأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِراطَكَ الْمُسْتَقِيمَ" به اين معنا است كه من بر سر راه راست توكه آنان را به درگاهت مىرساند و منتهى به سعادت آنان مىگردد مىنشينم. و" نشستن بر سر راه مستقيم" كنايه است از اينكه مراقب آنان هستم، هر كه را در اين راه ببينم آن قدر وسوسه مىكنم تا از راه تو خارج نمايم.
🖊 رجبعلی بازیاد
⭕️ دلالی و واسطهگری یکی از علل اصلی گرانی کالا و خدمات
🔹همه مردم و مسئولین با عنایت به تذکرات مکرر رهبر معظم انقلاب اسلامی و اخبار و اطلاعات منتشره از سوی رسانهها، به خوبی میدانند که دلالی و واسطهگری غیرقانونی در محیط کسب و کار و تولید و تجارت کشور، یکی از دلایل اصلی گرانی کالا و خدمات است.
🔸گزارشهای متعدد رسانه ملی و سایر رسانههای کشور در این رابطه نیز، همگی حکایت از نقش خیانتکارانه دلالها و واسطههای بیوجدانی دارد که برای کسب منافع نامشروع و پر کردن جیب گشاد و شکم سیریناپذیر خودشان، خون هموطنانشان را در شیشه کرده و با کارشان در حد خطرناکی در نظام اقتصادی کشور اختلال ایجاد نمودهاند.
🔹اثر نامطلوب این ناهنجاری در حدی است که حتی به تکیه کلام برخی از مسئولین در سخنرانیها و مصاحبهها نیز تبدیل شده است، با این حال همچنان معلوم نیست که واقعاً چرا هیچکس برای مقابله جدی و عملی با این پدیده شوم کاری نمیکند؟ نه مجلس در مورد وضع و اصلاح قوانین و مقررات بازدارنده در این زمینه گام مثبتی برمیدارد، نه ظاهراً دولت قصد مقابله جدی با این ناهنجاری را دارد و نه قوه قضائیه میتواند بدون حمایت دولت و مجلس کار بیشتری انجام دهد. 🔸اگرچه عوامل دیگری مانند ضعف سیستم کنترلی و نظارتی، ضعف قوانین و مقررات، وجود افراد نفوذی در پیکره دولت و یا ناکارآمدی برخی از مدیران نیز در این رابطه بیتأثیر نیست و اگرچه همه این موارد میتواند با مدیریت صحیح و با کمترین هزینه برطرف شود، اما بهنظر میرسد، مقابله با دلالی و واسطهگری نامتعارف و به عبارت دیگر دلالی و واسطهگری غیرقانونی، در اولویت قرار دارد. این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که غفلت از آن میتواند به ظهور ثروتمندان نوظهور جدید و عمیقتر شدن شکاف طبقاتی ناشی از کسب منافع نامشروع توسط این گروه منجر شود.
🔹 این همان خطر بزرگ و نگران کنندهای است که هماکنون آثار آن در جامعه کاملا محسوس است و تداوم غفلت از مقابله با آن میتواند به یک بحران جدی تبدیل گردد. از همین رو از همه مسئولین ذیربط اجرایی انتظار میرود، به خاطر نسل آینده و فرزندان خودشان هم که شده است، این موضوع یعنی شناسایی و برخورد جدی با واسطهها و دلالان را بهطور جدی و عملی و تا حصول نتیجه کامل، در دستور کار قرار دهند. کلام آخر اینکه؛ نحوه محاسبه و پرداخت حقالزحمه مشاورین املاک که به شکل کاملاً غیرمنطقی، درصدی از مبلغ معامله تعیین شده است نیز در گرانی مسکن و به تبع آن بر سایر کالا و خدمات بسیار تاثیرگذار است، چرا که بسیاری از مشاورین مسکن برای کسب درآمد بیشتر تلاش میکنند تا املاک مورد معامله با بالاترین قیمت ممکن خرید و فروش شوند تا از این طریق سهم بیشتری را نصیب خود نمایند.
⭕️ خودی و غیرخودی توییتر
🔹هر روز شمهای جدید از آزادی بیان سلیقهای در غرب تجربه میشود؛ شمهای که نشان میدهد لیبرالدموکراسی به طرزی خندهآور و به همان اندازه تهوعآور، قائل به خودی و غیرخودی در حوزه آزادی بیان است. در آخرین مورد، توییتر پیام دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا که طی آن حزب دموکرات را به تلاش برای دزدیدن انتخابات متهم کرده بود، حذف کرد. ترامپ در این پیام نوشته بود که آنها میخواهند انتخابات را به سرقت ببرند و ما به آنها اجازه نخواهیم داد. توییتر در شرایطی به بهانه جلوگیری از شبههافکنی و ترویج خشونت در جامعه آمریکا، به سانسور جهتدار پیامها حتی پیامهای عالیترین مقام آمریکا دست میزند که همین روند را در مورد کشورهای دیگر بهخصوص کشورهایی که با سیاستهای استکباری دولت آمریکا زاویه دارند، به طور معکوس پیش میبرد، به گونهای که پیامهایی با قصد شبههافکنی را نهتنها فیلتر نمیکند، بلكه به آنها ضریب نیز میدهد.
🔸 این روندی بود که در سال 88 و در جریان انتخابات ریاستجمهوری در ایران پیش برد. فتنه شبههافکنی توییتر برای انتخابات آن سال در ایران به قدری جدی و مهم بود که پروژه تعمیراتی این شبکه را تا مدتی به تعویق انداخت. رهبر انقلاب در همینباره روز 28 بهمن 91 در دیدار با مردم آذربایجان فرمودند: «یک شبکه اجتماعی آن روزها میخواست برای تعمیرات تعطیل کند، گفتند تعطیل نکن؛ برای اینکه بتوانند روی فتنه و آتش فتنه اثر بگذارند.» این فتنهافکنی البته محدود به توییتر نبوده و بقیه رسانهها از جمله کانال تلگرامی «آمدنیوز» نیز نهتنها با محدودیت مواجه نشدند بلکه پس از دستگیری مدیر آن، از او به عنوان قهرمان یاد كردند.
⭕️ بازتولید کینه
🔹در دفاع از دموکراسی، یکی از اصلیترین دلایل کم هزینه بودن شکست برای طرف بازنده و معقول بودن مزایای برد برای طرف پیروز است؛ بدین ترتیب که طرف بازنده همه چیز را از دست نمیدهد و طرف برنده همه چیز را به دست نمیآورد. برقراری چنین توازنی به دموکراسی، نقش توازنبخش میان نیروهای سیاسی میدهد؛ انتخابات اخیر ایالات متحده اما این نقش دموکراسی را به چالش میکشد.
🔸چراکه بازنده این رقابت مخصوصاً ترامپ همه چیزش را از دست میدهد و زمینه حذف او از صحنه سیاست فراهم میشود. کما اینکه شکست دموکراتها هم عوارض بسیار زیادی برای آنها خواهد داشت و به ادامه یافتن ترامپیسم میانجامد. به همین واسطه این رقابت انتخاباتی چیزی فراتر از یک انتخابات است و طبیعتاً صندوق آرا کشش این حجم از نفرت و کینه طرفین به یکدیگر را ندارد و چه در این مقطع و چه در آینده امکان بازتاب یافتن این نزاع در سطح نیروهای اجتماعی و کشیده شدن سیاست به خیابان را فراهم میکند. از همین رو انتخابات2020 موجب شکافی عمیق در سطح ساختار سیاسی آمریکا و در سطح اجتماعی خواهد شد و دوقطبی برآمده از آن شکل سیاست و جامعه را تا حدود زیادی تغییر خواهد داد. این میزان از خصومت با پایان انتخابات تمام نمیشود بلکه خود را در اشکال مختلف بازتولید میکند.
⭕️ راهبرد ترامپ؛ تاکتیک اوباما
🔹حاشیههای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در حال پیشی گرفتن از اصل ماجرا هستند به طوری که هنوز شمارش آرا تمام نشده اما با روی کار آمدن احتمالی بایدن آیا او دست از فشار بر ایرانیان برخواهد داشت یا او نیز همچون ترامپ بر آتش فشار بر کشورمان خواهد دمید؟
🔸«بایدن در یادداشت خود بازگشت به برجام را آغازی برای تشدید محدودیت های هستهای و برجامی بیان کرده و فشار بیشتر بر ایران در حوزههای دیگر نظیر موشکی، منطقهای و حقوق بشری را در چشمانداز خود متصور است. به عبارتی، بایدن هدف از بازگشت به برجام را نه رفع تحریمها بلکه اجماعسازی علیه ایران و فشار بر تهران در حوزههای متنوع می داند.»
🔹«بررسی ها نشان میدهد که جو بایدن و دونالد ترامپ هر دو راهبرد مشترکی را دنبال میکنند که فشار بیشتر بر ایران است. حال ترامپ نام آن را «فشار حداکثری» میگذارد و بایدن آن را به عنوان «فشار هوشمند» تعبیر میکند، اما روش و تاکتیک ترامپ بدین گونه است که در این زمینه تکروی میکند و یکی پس از دیگری تحریم های کوری را علیه ایران وضع میکند؛ اما تاکتیک دولت بایدن شبیه تاکتیک اوباماست. تیم بایدن در نظر دارد با ایجاد اجماع علیه ایران، به روش هوشمندانهتری، فشار موثری را بر ایران وارد کند. طبیعتا بایدن، در موقعیتی است که به راحتی از فشار حداکثری عبور نمی کند و سعی می کند که تلاشهای ترامپ را به محصول مدنظر خود تبدیل کند.»
⭕️ اقتصاد را از شرطی بودن نجات دهید
🔹زمزمههایی مبنی بر پیروزی نامزد دموکرات در انتخابات آمریکا به گوش میرسد و بازارهای مختلف کشورمان به استقبال این اتفاق رفتهاند؛ فارغ از فهم اینکه هیچ اقتصادی به طور مطلق نمیتواند چشم خود را بر اتفاقات بینالمللی ببندد، این حجم تاثیرگیری یک اقتصاد از انتخابات آمریکا بیسابقه است؛ اتفاقی که نشاندهنده شرطی شدن اقتصاد کشورمان است. چه بخواهیم قبول کنیم یا نکنیم، اتفاقات پیش روی بازارها نشاندهنده این است که راه را طی سالهای اخیر اشتباه رفتهایم.
🔸 این مهم را میتوان با 2 نگاه تحلیل کرد؛ اول اینکه دولت، اقتصاد را به پای سیاست ذبح کرده و منتظر نشسته شاخصهای اقتصادی داخلی را برای رسیدن به اهداف انتخاباتی داخلی تنظیم کند؛ یا از این بدتر اینکه به کلی توانی در مدیریت بازارها نداشته و نداریم و اقتصاد کشورمان تابعی از تصمیمها و اتفاقات کشورهای تحریمکننده و در رأس آنها آمریکا شده است. با فرض قبول تاثیرگذاری هر ۲ تحلیل، باید به این سوال پاسخ داده شود: چرا باید معیشت مردم اینچنین وابسته به قیمت ارز باشد که نوسان آن حتی برای کشاورزان و دامداران در دورافتادهترین نقاط کشور هم مهم باشد؟ قیمت دلار، میزان وابستگی کشورمان به درآمدهای نفتی و واردات کالاها را نمایندگی میکند. این یعنی مادام که اقتصاد ایران وابسته به فروش و صادرات نفت خام است و ایضا باید از صفر تا صد اغلب کالاهای مصرفی که تولید آنها در داخل کشور امکانپذیر است را وارد کند، فشار از این ناحیه به اقتصاد کشورمان بهسادگی امکانپذیر است.
🔹قرار گرفتن در لوپ معیوب نگاه به بیرون مرزها در برجام نتیجه خود را نشان داد و هیچ عایدی غیر از ورود قطرهچکانی ارزهای نفتی به کشور نداشت. این ارزها شاید برای مقطعی شرایط اقتصادی را در کشور بهبود بخشید اما در نگاه کلی با یک امضای ساده رئیسجمهور فعلی آمریکا همه این امتیازها از بین رفت. متاسفانه دولت مستقر پس از خروج آمریکا از برجام هیچ اقدامی برای اصلاح رویه گذشته انجام نداد و دوباره تمام تلاش خود را برای بازگشت به برجام یا هر توافق دیگری با کشورهای پایبند به برجام کرد. ماحصل تمام این بحثها اتفاقات موهومی مانند اینستکس و تبادل نفت در برابر غذا بود که هیچ کدام به نتیجه نرسید و در عمل عایدی برای اقتصاد کشورمان نداشت. قدرتمند نشدن اقتصاد داخلی و ادامه نگاه به خارج از مرزها به معنای تمدید بلاتکلیفی اقتصاد کشورمان است؛ بلاتکلیفی به این معنا که سرمایهگذار و تولیدکننده ندانند مقدرات اقتصاد کشور بر مبنای متغیرهای بنیادین و سیاستهای داخلی مشخص میشود یا اتفاقات بینالمللی؛ در چنین شرایط پرابهامی، هیچ اقدامی غیر از حرکت به سمت سوداگری و سرمایهگذاری در بخشهای غیرمولد نخواهد شد.
⭕️ ترامپ ها در راه اند!
🔹 جو بایدن را می توان ظاهرا رئیس جمهور جدید آمریکا دانست اماصرف نظر از بحثها درباره برنده و بازنده انتخابات، به سادگی نمیتوان از برخی ارقام نتایج این انتخابات گذشت. مقایسه آرای اکتسابی ترامپ در این دوره با آرای مردمی وی در سال 2016 نشان میدهد وی حدود هفت میلیون رای بیشتر به دست آورده است. این افزایش آرا به چند دلیل شگفتآور است.
🔸نخست این که در شرایطی به دست آمده که کرونا آمریکا را با بحران بهداشتی و اقتصادی بزرگ و بیسابقه ای در چند دهه اخیر مواجه کرده است. بیش از 230 هزار نفر فوت کرده اند و نرخ بیکاری به سطح خیلی بالایی رسیده است و میلیونها نفر کار خود را از دست دادهاند و تقریبا میتوان گفت کرونا کارنامه اقتصادی چشمگیر ترامپ در طول چهار سال گذشته را کان لم یکن کرد. همین یک عامل به تنهایی کافی بود تا شکستی تاریخی برای رئیس جمهور آمریکا رقم بزند و رویکرد جنجال برانگیز وی هم در مواجهه با کرونا میتوانست این شکست را تاریخیتر کند.
🔹دوم این که ترامپ در حالی آرای خود را افزایش داد که دموکراتها با همه توان خود به میدان آمده و نهایت پتانسیل و توان اجتماعی خود را به نمایش گذاشتند. تا به حال چنین اتحادی میان نیروهای چپ، لیبرال دموکراتها و سوسیال دموکراتها و غیره مسبوق به سابقه نبوده است.
🔸سوم این که این انتخابات زیر سایه سنگین نظرسنجیها و حملات سهمگین رسانهای علیه ترامپ برگزار شد. نتایج بیشتر این نظرسنجیها بر پیروزی بایدن با فاصله 7 و 8 درصدی تاکید داشت و همین خود کافی بود تا طرفداران ترامپ را نومید و از رفتن به پای صندوق رای منصرف کند. اگر حداکثر حاشیه خطا را هم برای نتایج نظرسنجیها در نظر بگیریم، باز ناکارآمدی آنها در این دوره مشهود است.
🔹حال در سایه چنین عواملی، آرای مردمی متفاوتترین رئیس جمهور تاریخ آمریکا با آن ادبیات و گفتمان ناسیونالیستی افراطی و نژادپرستانه نسبت به قبل نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش هفت میلیونی هم داشته است که این افزایش بیشتر مربوط به اقبال فزاینده سفیدپوستان طبقه کارگر است. در مجموع، دو فاکتور باعث شد با وجود سه عامل پیش گفته، اقبال به ترامپ نسبت به قبل افزایش یابد: نخست کارنامه اقتصادی موفق ترامپ در سالهای گذشته و دیگری رشد ناسیونالیسم افراطی و نژادی. از این رو، باید گفت که ترامپیسم برنده و این تنها شخص ترامپ است که به دلایل غیر مرتبط با تفکرش باخته است. این باخت هم معطوف به نوع مواجهه وی با ویروس کروناست. در واقع اگر ترامپ اندکی در سیاست رسانهای خود در مقابله با کرونا تجدید نظر میکرد، این باخت وی قابل اجتناب بود. اکنون ترامپیسم و ناسیونالیسم افراطی تقویت شده و اگر هم این ترامپ از سپهر سیاست کنار رود، انتظار ظهور ترامپهای دیگر بسیار محتمل است.
⭕️ برنامه موشکی ایران غیرقابل معامله و مذاکره است
🔹درست در روزی که قرار بود انتخابات ریاستجمهوری آمریکا برگزار شود، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از جدیدترین دستاورد خود در حوزه موشکی رونمایی کرد، دستاوردی که صرفهنظر از جنبههای فنی آن پیام بزرگی در خود داشت که باید با دقت بیشتری مورد بررسی قرار بگیرد.
🔸واقعیت این است که سرنوشت انتخابات ریاستجمهوری آمریکا هر چه که باشد دو کاندیدای فعلی درباره توان موشکی و فعالیت های منطقه ای ایران سیاستی یکسان خواهند داشت و آن هم تلاش برای ایجاد چهارچوبی برای مذاکره درباره این دو و محدود کردن آن در قالب توافقات دو و یا چندجانبه بر اساس رژیمهای حقوقی موجود در دنیاست. به عنوان مثال برنامه موشکی ایران از همان ابتدای باز شدن پرونده فعالیتهای صلحآمیز هستهای به عنوان ابزاری برای شلیک موشک کلاهکهای هستهای مطرح شد و در چندین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد تمام نهادهای دستاندرکار در توسعه برنامه موشکی ایران مورد تحریم قرار گرفتند.
🔹در این میان جو بایدن کاندیدای پیروز احتمالی در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نیز به صراحت بر این نکته تاکید کرده که باید توافقات گستردهتری در خصوص موضوعات منطقهای و موشکی ایران حاصل شود.
🔸آزمایش جدید موشکی سپاه عملا پیامی بود که ایران هرگز از توسعه قدرت دفاعی خود کنار نخواهد رفت و همچنان به توسعه توان موشکی خود ادامه خواهد یافت چراکه توان موشکی ایران توانسته به عنوان ابزار برهمزننده قدرت در سطح خاورمیانه ظاهر شده و توازن جدی را در مقابل رژیم صهیونیستی و عربی که متکی به تسلیحات آمریکایی هستند را ایجاد کند.
🔹این مسئله زمانی مهمتر می شود که بدانیم تمام توان موشکی ایران هیچ وابستگی به سایر کشورها نداشته و بر اساس تلاشهای متخصصین کشورمان به این نقطه رسیده که همین مسئله نشان میدهد تحریمها نیز هیچ تاثیری بر برنامه دفاعی سپاه پاسداران نخواهد داشت.
🔸به طور حتم این توانمندی جدید از سوی نهادهای نظامی و اطلاعاتی آمریکا و رژیم صهیونیستی به صورت دقیق مورد رصد قرار گرفته و در محاسبات آنها برای هرگونه تعدی به خاک نظام جمهوری اسلامی موثر خواهد بود. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز به صراحت این پیام را به تمامی طرفها منتقل کرد که برنامه موشکی ایران غیرقابل مذاکره و معامله است.
⭕️ تفاوت بایدن و ترامپ برای ایران
🔹پیروزی بایدن لزوماً به نفع ایران و محور مقاومت نیست. بایدن برخلاف ترامپ -که با تکروی و رفتارهای غیرمتعارف امکان اجماع سازی جهانی را از خود سلب میکرد- قادر به این کار بهویژه با متحدان اروپایی است. برخی قائل به آناند که ترامپ بهرغم سیاستهای رادیکال، ازجمله حمایت بیحد از رژیم اسرائیل و فشار حداکثری بر ایران، اصطلاحاً رو بازی میکرد، لذا مواجهه با او آسانتر بود. 🔸بایدن اما چنین نیست و همانند سلف خود اوباما، مشت چدنی را زیر دستکش مخملی پنهان میکند. آنچه مسلم است بایدن در چهارچوب استراتژی کلان یعنی حفظ هژمونی آمریکا در جهان و خصوصاً غرب آسیا حرکت خواهد کرد و البته شیوههای نرم و دیپلماسی را ترجیح خواهد داد، هرچند پرونده دموکراتها نشان میدهد از ابزار تحریم و حتی جنگ و بحرانسازی رویگردان نیستند. درهرحال ماهیت آمریکا با تغییر روسای جمهور دچار تحول نمیشود و به همین دلیل رهبر انقلاب فرمودند سیاست ما در قبال آمریکا سیاست مشخص و حسابشده است و با رفتوآمد افراد تغییر نمیکند.
⭕️ چگونه به انتخابات امریکا بپردازیم؟
🔹پرداختن به انتخابات آمریکا و نحوه مواجهه با آن در میان نیروهای انقلابی و نخبگان کشورمان با اماواگرها و انتقاداتی مواجه شده است. یک نگاه تصریح میکند که باید از کنار این پدیده، بدون توجه عبور کرد و نباید نسبت به آن در افکار عمومی پرداخت. نگاه دوم به تحلیل دادههای اطلاعاتی و رصد آن تأکید دارد.
گزاره خبری: بر اساس خبری منتشر شده، رتبه جستجو و دنبال کردن انتخابات آمریکا در سال (۲۰۲۰) در کشورهای مختلف جهان به این صورت است که ایران در رتبه ۳ و خود آمریکا در رتبه ۹ قرار دارد.
🔸گزارههای تحلیلی: در این خصوص چند نکته حائز اهمیت است: ۱- اگر توجه به انتخابات آمریکا با این نگاه صورت گیرد که اقتصاد ما به انتخابات آمریکا گره خورده و آمدن یک رئیسجمهور و رفتن دیگری در تغییر وضع موجود مؤثر است، قطعاً این مسیر، مسیری اشتباه است. ۲- اما با این فرض که حوزه مسائل سیاسی و مرتبط با آن نزد افکار عمومی ایران نسبت به سایر کشورها از اهمیت بیشتری برخوردار است، این مسئله نهتنها دارای اشکال نیست بلکه یک ویژگی و مزیت برای ملت ایران محسوب میشود.۳- تبیین چالشهای درونی و ناکارآمدی نظام انتخاباتی غیردموکراتیک آمریکا که امروز محل جدال انتخاباتی میان دموکراتها و جمهوریخواهان شده، فرصتی استثنایی برای نشان دادن چهره واقعی لیبرال دموکراسی آمریکایی توسط نیروهای انقلابی و نخبگان ایجاد نموده است. ۴- نبود استقلال در رسانههای آمریکایی، زیر سؤال بردن نظام انتخاباتی غیرمستقیم، هزینههای سنگین و نحوه رقابتهای انتخاباتی، نبود اخلاق در مناظرات، شکاف عظیم و بیسابقه در سطح سیاسی و اجتماعی، نافرمانیهای مدنی، سازوکار پر ابهام شمارش رأی فدرالی و تحولات امنیتی احتمالی در دوران پساانتخابات، همگی گواهی بر ناکارآمدی ساختارهای درونی آمریکا و شکلگیری جامعه چندپاره در این کشور حکایت دارد. 🔹این واقعیات غیرقابلانکار که باعث تنزل، بیاعتباری و افول آمریکا در نظام بینالملل شده، فرصتی است که باید با دقت ابعاد آن نزد افکار عمومی تبیین گردد؛ چراکه غربگرایان در ایران تا پیشازاین از روی غفلت یا از روی غرض به لیبرال دموکراسی بهعنوان کعبه آمال خود نگریسته و نسخههای آن را در داخل برای توسعه کشور میپیچیدند که متأسفانه باید گفت بخشی از وضع موجود نشانه اجرای همان اندیشه در کشور است.
⭕️روزمان را با قرآن آغاز کنیم
🔹انتقام سختی که خدا گرفت
🔸سوره 47. محمد آيه 4
فَإِذَا لَقِيتُمُ الَّذِينَ كَفَرُواْ فَضَرْبَ الرِّقَابِ حَتىَّ إِذَا أَثخْنتُمُوهُمْ فَشُدُّواْ الْوَثَاقَ فَإِمَّا مَنَّا بَعْدُ وَ إِمَّا فِدَاءً حَتىَ تَضَعَ الحْرْبُ أَوْزَارَهَا ذَالِكَ وَ لَوْ يَشَاءُ اللَّهُ لاَنتَصَرَ مِنهْمْ وَ لَاكِن لِّيَبْلُوَاْ بَعْضَكُم بِبَعْضٍ وَ الَّذِينَ قُتِلُواْ فىِ سَبِيلِ اللَّهِ فَلَن يُضِلَّ أَعْمَالَهُمْ(4)
🔹«و هنگامى كه با كافران (جنايت پيشه) در ميدان جنگ رو برو شديد (با تمام قدرت به آنها حمله كنيد و) گردنهايشان را بزنيد»! (فَإِذا لَقِيتُمُ الَّذِينَ كَفَرُوا فَضَرْبَ الرِّقابِ).
بديهى است هنگامى كه انسان با دشمنى خونخوار در ميدان نبرد رو برو مىشود اگر با قاطعيت هر چه بيشتر حملات سخت و ضربات كوبنده بر دشمن وارد نكند خودش نابود خواهد شد، و اين دستور يك دستور كاملا منطقى است.
🔸اين حملات كوبنده بايد همچنان ادامه يابد «تا به اندازه كافى دشمن را درهم بكوبيد (و به زانو در آوريد) در اين هنگام اسيران را محكم ببنديد» (حَتَّى إِذا أَثْخَنْتُمُوهُمْ فَشُدُّوا الْوَثاقَ).«تا جنگ بارهاى سنگين خود را بر زمين نهد» (حَتَّى تَضَعَ الْحَرْبُ أَوْزارَها).
🔹تنها وقتى دست بكشيد كه توان مقابله دشمن را درهم شكسته باشيد، و آتش جنگ خاموش گردد.
🔸سپس اضافه مىكند: آرى «برنامه اين است» (ذلِكَ).
🔹 «و اگر خدا مىخواست خودش آنها را مجازات مىكرد» (وَ لَوْ يَشاءُ اللَّهُ لَانْتَصَرَ مِنْهُمْ).
🔸«اما (خدا) مىخواهد بعضى از شما را با بعضى ديگر بيازمايد» (وَ لكِنْ لِيَبْلُوَا بَعْضَكُمْ بِبَعْضٍ).
🔹در آخر آيه از شهيدانى كه در اين پيكارها جان شيرين خود را از دست مىدهند، و حق بزرگى بر جامعه اسلامى دارند، سخن به ميان آورده، مىگويد:
«كسانى كه در راه خدا كشته شدند خداوند اعمالشان را هرگز نابود نمىكند» (وَ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَلَنْ يُضِلَّ أَعْمالَهُمْ).
🖋 رجبعلی بازیاد
⭕️ خروج از زمین بازی یا ثبات در استقرار؟!
🔹با وجود اعلام خبر خروج بخشی از نظامیان خارجی از عراق اما شواهد حاکی از آن است این به معنای خروج کامل نظامیان آمریکایی از این کشور نیست. حتی به دنبال انتشار این اخبار، وزارت دفاع آمریکا با انتشار بیانیهای تاکید کرد برای آینده نزدیک قصد خارج کردن کامل نیروهایش از عراق را ندارد.
🔸این اظهارات نشان میداد موضوع خروج بخشی از نظامیان آمریکایی که آسوشیتدپرس و رویترز نیز آن را به نقل از منابع آمریکایی در واشنگتن تایید کرده بودند، تنها شامل بخشی از این نیروهاست و این به معنای تغییر استراتژی آمریکا در عراق نیست. چنانکه طی روزهای گذشته تنی چند از دیپلماتهای ارشد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) اعلام کردند وزیر دفاع آمریکا با ارسال نامهای خواستار ماموریت رسمی ناتو در عراق و ایجاد یک فرماندهی شبهدائم یا دائم ناتو در این کشور به منظور مأموریت طولانیمدت آموزشی-مستشاری در این کشور شده است. 🔹در این شرایط و در خوشبینانهترین حالت میتوان خروج بخشی از نظامیان آمریکایی را نوعی تاکتیک موقت از سوی واشنگتن برای کاهش فشار و محدودیتهای داخلی و خارجی در ارتباط با عملیات نظامی در عراق عنوان کرد، هر چند شواهد همچنان نشان میدهد در بلندمدت نظامیان خارجی تصمیمی برای ترک عراق ندارند.
⭕️آخرین میخ بر تابوت سلطه غرب
🔹دروغگویى، فریبكارى، تهمت و انكار حقیقت صفاتى هستند كه دونالد ترامپ حقیقتا شایسته آنهاست و بهنوعى به یك فرهنگ با عنوان ترامپیسم مبدل شده.
🔸ترامپیسم از سویى تعلق به بخشى از تاریخ ایالات متحده و مشخصا دوران ریاستجمهورى دونالد ترامپ در این كشور دارد و از سوى دیگر حالت ذهنىای است كه در وجود میلیونها آمریكایى تا سالها باقى مىماند و حتى ممكن است تا دهههاى آینده در این كشور اثرگذار باشد. فرهنگ ترامپیسم مثل میخى است بر تابوت جمهورىخواهان آمریكایى و البته بیش از آن آخرین میخ بر تابوت سلطه غرب.
🔹این بلایى است كه ترامپ بر سر آمریكا آورده و كشورى كه مدعى رهبرى دنیاى آزاد بود، در دامهاى پوشالى خودش به اسارت درآمده و گرفتار نادانىها و حماقتهایش شده است. بر همین اساس است كه به نوشته نشریه لوموند، كارشناسان چینى مىگویند ترامپ كارى نكرده به جز شتابدادن به فروپاشى دنیاى غرب.
🔸مسوولان سازمان اطلاعات آمریكا به این ادعا پاسخ دادند و مدعى شدند چینىها با این ادعا به دنبال شكست ترامپ هستند اما رییس تحریریه گلوبالتایمز چین در پاسخ به آنها نوشت: «اتفاقا برعكس، دولت فعلى ایالات متحده توانسته نابودى داخلى ساختار قدرت را در ایالات متحده رقم بزند و همچنین ارتباطات برونمرزى و بینالمللى آمریكا را از بین ببرد. بیشتر چینىها آرزو مىكنند این دولت چهار سال دیگر در آمریكا بماند تا تمامى دستاوردهاى آمریكا طی یك قرن گذشته را به شكلی كامل نابود كند.»
⭕️ اما واگرهای قانون جدید انتخابات عراق
🔹قانون جدید انتخابات عراق توسط «برهم صالح» رئیس جمهور این کشور نیز امضا شد. عراق، اکتبر سال گذشته شاهد تظاهرات مردمی بود که به استعفای «عادل عبدالمهدی» در یکم دسامبر منجر شد. پس از استعفای عبدالمهدی، پارلمان عراق در یکی از نخستین اقدامهای خود، قانون جدید انتخابات این کشور را در دسامبر 2019 تصویب کرد که البته با مخالفت برخی جریانهای سیاسی این کشور مواجه شد.
🔸چگونگی تقسیم حوزهها مهمترین علت مخالفت با قانون جدید بود.با گذشت حدود 10 ماه، پارلمان عراق روز دهم اکتبر، قانون جدید را تصویب کرد. در این قانون، استانها به چند حوزه انتخاباتی با تضمین حقوق زنان تقسیم شدند. بر اساس قانون جدید، تعداد حوزههای انتخابی در تمام استانهای عراق به 83 حوزه انتخابی تقسیم گردید.
🔹با توجه به این که، تعداد حوزههای انتخاباتی در هر استان برابر تعداد کرسیهای اختصاص یافته به سهم زنان در هر استان است، بنابراین در پارلمان آینده عراق 83 کرسی به زنان این کشور اختصاص دارد.برهم صالح، رئیس جمهوری عراق، پس از امضای این قانون، گفت: «این قانون بیانگر تمامی چیزهایی که به دنبال آن هستیم، نیست؛ اما یک تحول در راستای بهتر شدن و سنگ بنای اصلاح است.»
🔸قانون جدید تفاوتهایی با قانون قبلی که از سال 2005 تاکنون استفاده شده، دارد:اول ،این که در قانون جدید نامزدها به شکل انفرادی در انتخابات ثبت نام میکنند، اما پیش از این مردم به نامزدهای منتخب هر حزب رأی میدادند.
🔹دوم ،این که در انتخابات پارلمانی عراق سالهای 2005 میلادی تا 2018، هر استان یک حوزه انتخابیه بود، اما قانون جدید همه 18 استان عراق را به حوزههای انتخابیه کوچکتر تقسیم کرده است.در حالی که هفت ماه تا برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق باقی مانده، اجرای قانون جدید با چالشهایی نیز مواجه است.
مهمترین چالش این است که پارلمان عراق 329 کرسی دارد، اما تنها 183 نماینده در جلسه رأیگیری برای قانون جدید انتخابات حضور داشتند.
🔸«حسن خلاطی» از اعضای پارلمان گفت: «پارلمان جلسه معمول خود را با حضور 183 نماینده برگزار کرد تا تصویب قانون انتخابات پارلمانی را تکمیل کند و این قانون با اکثریت 105 رای از مجموع نمایندگان حاضر در پارلمان تصویب شد.»به عبارت دیگر، اگرچه قانون جدید با اکثریت نمایندگان حاضر به تصویب رسید، اما 146 نماینده در جلسه رأیگیری در خصوص قانون جدید انتخابات حضور نداشتند. یکی از دلایل مخالفت گروههای عراقی با قانون جدید انتخابات این است که این گروهها معتقد هستند با قانون جدید انتخابات، از شمار کرسیهای آن ها کاسته میشود. برای مثال، کردها بر این باور هستند با تقسیم حوزهها در مناطق مورد منازعه، بخشی از آرا به ویژه در مناطق مورد اختلاف را که عربها یا ترکمنها جمعیت غالب دارند از دست میدهند. اگرچه قانون جدید انتخابات در پارلمان عراق تصویب شد و رئیس جمهور نیز امضا کرد، اما با توجه به مخالفت زیادی که با این قانون وجود دارد، در خصوص امکان اجرایی شدن آن در انتخابات پارلمانی آینده که قرار است ژوئن 2021 برگزار شود، ابهام وجود دارد.
⭕️ نمایشی به نام دموکراسی امریکایی
🔹انتخابات ریاست جمهوری امریکا، فارغ از نتیجه آن، تصویری واقعی از آنچه را که به نام «لیبرال دموکراسی امریکایی» به دنیا عرضه کرده، به نمایش گذاشته است. اندکی تأمل در ابعاد فرایندهای این انتخابات در این دوره و ادوار گذشته به خوبی نشان میدهد که این نمایش «خیمهشببازی» تا چه حد به معیارهای مردمسالار دور یا نزدیک است. مروری گذرا بر رویدادهای چند روزه و دقتی جزئی در آنها به خوبی نشانههایی را پدیدار میسازد که مختصات واقعی دموکراسی غربی را برملا میسازد.
🔸از این عجیبتر غربگرایانی هستند که کاخ سفید را کعبه آمال خود میدانند و چشم و گوش بسته تنها در نعت و ستایش رژیم امریکا سخن رانده و قلم میفرسایند. اینان به هیچ روی نمیتوانند این روی واقعی نمایش دموکراسی امریکایی را ببینند و به فرموده امام راحل عظیمالشأن (ره) «آنهایی که در خواب هستند، آنهایی که باز هم خواب میبینند، آنهایی که خواب امریکا را میبینند خدا بیدارشان کند.»
⭕️ بازی با توان داخلی به امید غرب
🔹وزارت نفت طی ماههای گذشته برای نشان دادن اینکه «کار» میکند، قراردادهایی را مورد اشاره قرار میدهد که بر اساس آن شرکتهای ایرانی توسعه میادین نفتی و گازی ایران را انجام میدهند. به بیان سادهتر، چیزی که تبدیل به شاقول عملکردی شده، قراردادهایی است که وزارت نفت، خود منتقدش بوده است.
🔸چه شده است که شرکتهای ایرانی با همه عقبماندگیشان تبدیل به کارنامه اصلی وزارت نفت شدهاند؟ این پرسش را باید مسئولان این وزارتخانه پاسخ دهند، اما ما فراموش نمیکنیم در هفت سال گذشته همه چیز صنعت نفت معطل غربیهایی شد که برخی از آنها با وجود قرارداد رسمی از ایران رفتند و یک سنت هم جریمه پرداخت نکردند، چراکه وزارت نفت چنان در غربزدگی غرق شده بود که اگر ظرفیت قانونی در دست داشت، ساختمان این نهاد را هم به شرکتهای غربی هدیه میداد.
🔹یکی از خروجیهای این نگاه، ضرر ۳۵ میلیارد دلاری است که در فاز ۱۱ و با نقشآفرینی توتال فرانسه به کشور وارد شد. باید دید هفت سال فرصتسوزی به امید غربیها، آیا باز هم ادامه پیدا میکند و شرکتهای ایرانی مثل سال ۹۲ به گوشهای پرتاب میشوند یا خیر. هرچند که قطعاً در این دولت چنین اتفاقی نمیافتد، ولی جریان فکری همین هفت سال در وزارت نفت مهرههای خود را چیده است!
⭕️ پایانی بر پایان تاریخ
🔹پایان تاریخ! این وعده لیبرالدموکراسی غرب به سردمداری ایالات متحده بعد از فروپاشی بلوک شرق به رهبری اتحاد جماهیر شوروی بود؛ وعده شیرینی که قرار بود آرمانشهر تاریخ بشر را به رخ بکشد. پس از آن قرار بود بشر هیچ رویا و آرزوی دیگری نداشته باشد جز رسیدن به جایی که غرب و ایالات متحده به آن رسیده است.
🔸قرار بود لیبرالدموکراسی ایستگاه نهایی بشر روی کره زمین باشد و اقتصاد و سیاست و دموکراسی جاری در اروپا و آمریکای شمالی، نهایت رویای بشر باشد. امروز اما پرچمدار این تفکر، خود در بحران مشروعیت دست و پا میزند.
🔹سازوکار دموکراسی که قرار بود اتوپیای تاریخی بشر باشد، حالا امروز خود در سازوکار درونیاش با مشکل و اختلال مواجه شده است. رییسجمهور فعلی و مستقر ایالات متحده، سازوکار و سامانهای که قرار بود الگوی نهایی تاریخی بشر باشد را به باد انتقاد گرفته، آن را فاسد میداند و به طور تلویحی، اعتماد و اعتقاد به آن را زیر سوال میبرد.
🔸ادعای ترامپ فارغ از وارد بودن یا نبودن، صرفا ادعای یک شخصیت و چهره سیاسی نیست؛ هرچند وی بازی را به بایدن باخته اما در یک رقابت نزدیک، چیزی حدود نیمی از آمریکاییها او را پرچمدار سیاسی خود میدانند. اعتراضات امروز ترامپ فارغ از نگاه سیاسی کوچک او، نشاندهنده زیرسوالرفتن الگویی از حکمرانی است که قرار بود برای نوعِ بشر نسخهپیچ شود. 🔹 نسخه اتوپیایی الگوی حکمرانی بشر حالا از درون با موریانههای تردید و تزلزل مواجه شده است، آن هم نه از جانب یک گروه سیاسی حاشیهای، بلکه از جانب رییسجمهور ایالات متحده! الگوی مطلوب بشر هم در حال فروریختن است.
⭕️ راز و رمز تمدّن وحشی غرب!
🔹رهبر معظم انقلاب در سالروز میلاد با پیامبر اعظم(ص) و امام صادق(ع) به مقایسه پارهای از خصایص و ویژگیهای تمدن غربی با فرهنگ غنی اسلام پرداختند و دست روی نقطه ضعف عمده تمدن وحشی غرب گذاشتند و آن، موضوع «انسان» است. البته غربیها با رویکرد اومانیستی و ادعاهای حقوق بشری، داعیهدار دفاع از حقوق انسان هستند؛ اما زمانی که نقاب از چهره تزئین شده بهواسطه بهرهگیری سوء از علم و دانش و فناوریهای پیشرفته برداشته میشود، عیار واقعی آن تمدن در مقایسه با نگاه اسلام و پیامبر رحمت به تکریم و پاسداشت مقام انسان رنگ میبازد. دلسوزی و حرص پیامبر رحمت برای هدایت همه آحاد بشر فارغ از جنسیت، رنگ، مذهب و نژاد، اوج انسانمداری واقعی در اسلام است.
🔸در مقابل، رویه و سلوک غرب مدعی حقوق بشر در برخورد با جوامع انسانی و تحقیر انسانها و بازداشت آنها از حقوق طبیعیشان چگونه است؟ به هر کجای عالم نگاه کنید زورگویی و ظلم تمدن غرب به جوامع انسانی با سوءاستفاده از پیشرفت در علم و فناوری را به عیان میبینید. رهبر حکیم انقلاب این کارها را «نشانه ذات ظلمانی تمدّن غرب» ذکر کردند و با تأکید بر این گزاره آزمون شده که اقدامات خبیثانه کشورهایی مثل فرانسه در هتک حرمت به پیامبر رحمت صدمهای به اسلام و وجود گرانقدر ایشان وارد نمیکند، تأکید کردند که اینگونه رفتارها «وسیلهای است برای اینکه من و شما بیشتر بشناسیم این تمدّن را»، این تمدّن را «واقعاً تمدّن وحشیای» دانستند که «ملّتهای خودش را هم بیچاره کرده است».
🔹راز این وحشیگری در ذات تمدن غربی، رهاسازی انسان از قیدوبند آموزهها و تعالیم دین و وحی الهی بود که به اسم خدمت به انسان انجام شد، اما امروز بلای جان انسان غربی شده است. غرب، میانِ دین و همۀ «دیگریها»، دین را کنار زد و آن دیگری را برگرفت؛ چه دین و علم، چه دین و عقل، چه دین و پیشرفت، چه دین و آزادی. این دوگانههای متضاد، در غرب شکل گرفتند و انسان غربی بر سر این دوراهیها قرار گرفت و مجبور به انتخاب یکی شد. میان دین و آزادی نیز ترجیح با آزادی بود؛ هیچ امری نباید فارغ از اراده و خواست خود انسان، بر او حکومت کند. انسان، موجودی خودمختار است. این تفکر بنیان بیچارگی انسان غربی را فراهم کرد و تا به مدار دین و رفتار دینی برنگردد از این کابوس رها نخواهد شد.
⭕️ چرا همه کالاها ارزان میشوند؟!
🔹رهبر معظم انقلاب روز ۱۳ آبان در سخنرانی زنده تلویزیونی فرمودند: «گرانیهای اخیر ارتباطی به تحریم ندارد».
🔸گزارههای خبری: از هنگام اعلام احتمال پیروزی جو بایدن در امریکا، بازار ارز، سکه، خودرو و مسکن در ایران در سراشیبی سقوط قرار گرفته است! 1- حدود ۴۰ میلیارد دلار از منابع ایران در پنج کشور مسدود شده است؛ با تحریمهای اولیه و ثانویهای که آمریکا علیه ایران اعمال کرده، 20 میلیارد دلار در چین، هفت میلیارد دلار در هند، شش میلیارد دلار در کره جنوبی، دو میلیارد دلار در عراق و 1.5 میلیارد دلار از منابع ایران در ژاپن مسدود شده است. 2- رسوب کالا در گمرک؛ در حال حاضر نزدیک به ۸ میلیون تن کالای اساسی و غیراساسی در گمرکات رسوب کرده است و اقدامات دستگاههای متولی بر ترخیص این اقلام کارساز نبوده است. ۲۰۰ هزار تن برنج، ۲ هزار تن کنسانتره خوراک طیور، ۴۲۰۰۰ هزار تن روغن خام خوراکی و ... 3- نفت گران نشده و صادرات هم افزایش نداشته است. 4- هیچگونه تغییری در افزایش تولید در خودروهای داخلی صورت نگرفته است و تولید، عرضه و فروش بر روال سابق است.
🔹نکته راهبردی: کاهش بیدلیل قیمتها در بازار نشان میدهد، یک عامل روانی وجود دارد که بهصورت غیرطبیعی در حال تلخ کردن زندگی مردم است. به نظر میرسد دپوی کالاهای اساسی جامعه و بالا و پایین کردن نرخ ارز و امثالهم بهانهای بیش نیست تا عدهای از گرانیها برای توجیه ضرورت مذاکره استفاده کنند و کاهش قیمتها را نیز توجیه حتمی مؤثر بودن مذاکره نشان دهند. مردم از این رفتارهای دوگانه میفهمند که مشکل کشور تحریم نیست، بلکه عامل مشکلات، رفتار برخی دلالان مذاکره است که با چماق و هویج زندگی مردم را گروگان گرفتهاند. بهتازگی خبر رسیده که مسئولین در حال آزاد کردن کالاهای دپو شده در گمرکات هستند. آیا یک ماه پیش امکان آزاد کردن کالاهایی که از اردیبهشت انبار شدهاند، وجود نداشت؟
⭕️ روزمان را با قرآن آغاز کنیم
🔹 انتقام سختی که خدا گرفت و پاداشی که به شهید سلیمانی داد
سوره آلعمران (3): آيه 148]
🔸فَآتاهُمُ اللَّهُ ثَوابَ الدُّنْيا وَ حُسْنَ ثَوابِ الْآخِرَةِ وَ اللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ (148)
پس خداوند پاداش دنيا و پاداش نيك آخرت را به آنان عطا كرد و خداوند نيكوكاران را دوست مىدارد.
🔹بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با بسیجیان ۱۳۹۶/۰۹/۰۱
🔸این آیاتِ کریمهای که در اوّلِ این جلسه خواندند [میفرماید]: رَبَّنَا اغفِر لَنا ذُنوبَنا وَ اِسرافَنا فی اَمرِنا وَ ثَبِّت اَقدامَنا وَ انصُرنا عَلَی القَومِ الکٰفرین آنکسانی که ایستادند، رزمندگان، سلحشوران، قهرمانانِ میدان مقاومت که در کنار پیامبران ایستادند و از خدای متعال کمک خواستند و حرکت کردند، خدای متعال ایستادگی اینها را پاداش داد؛ فَئاتٰهُمُ اللهُ ثَوابَ الدُّنیا وَ حُسنَ ثَوابِ الأخِرَة. اینجور نیست که اگر در راه خدا مجاهدت کنید، فقط خدای متعال بهشت به شما بدهد! نه، فقط ثواب آخرت نیست، ثواب دنیا هم هست. ثواب دنیا چیست؟ ثواب دنیا عزّت است، اقتدار است، پیشرفت است، سربلندی یک ملّت است، سربلندی یک کشور است؛ ثواب دنیا این است که جمهوری اسلامی در طول این ۳۸ سال هر روز با توطئهی دشمن مواجه بوده -ما از اوّلی که انقلاب پیروز شد تا امروز همیشه بهطور دائم با دشمنیهای گوناگونِ دشمنانمان، یعنی استکبار جهانی و صهیونیسم و ارتجاع و [مانند اینها] مواجه بودهایم- درعینحال امروز صدها برابر، شاید بشود گفت هزارها برابر در ابعاد مختلف، از اوّل انقلاب جلوتر رفتهایم، پیشرفت پیدا کردیم، توانایی پیدا کردیم، اقتدار پیدا کردیم.
🖊 رجبعلی بازیاد
⭕️ نظارت بر بودجه 59 درصدی!
🔹در لایحه بودجه سالانه که از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی ارسال میگردد، رقمهای بسیار نجومی ذکر میشود. این رقمهای درشت بودجه شرکتهای دولتی، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت است که حدود ۶۸ تا 70 درصد از بودجه کل کشور را تشکیل میدهد و مضافاً هرسال این رقم بدون بررسی در مجلس و شورای نگهبان در کنار بودجه کل به تصویب میرسد. بعد از اینکه بودجه کشور دچار کسری جدی شد، بسیاری از کارشناسان و حتی اتاق بازرگانی که در این بخش بهصورت تخصصی ورود دارد به دنبال صرفهجویی در بودجه شرکتها بودند، اما مرکز پژوهشها با تحقیقی که انجام داده، نتایج اعلامی نشان دهنده این نکته است که بودجه شرکتها غیرواقعی و در حد اسناد حسابداری است و از دل آن صرفهجویی به دست نمیآید. در ماحصل پژوهش آمده، 41 درصد رقم بودجه شرکتهای دولتی، ارقام حسابداری (غیرواقعی) هستند و امکان ایجاد منابع درآمدی قابلتوجه برای دولت از محل صرفهجویی در کل هزینههای شرکتهای دولتی وجود ندارد.
🔸نکات تحلیلی: 1- بنا بر این فرض، حداقل اقدامی که میتوان در این بخش عظیم داشت این است که نگاه صرفهجویی در هزینههای این شرکتها با هدف افزایش کارایی و ارتقای عملکرد خود آنها دنبال شود. بسیاری از شرکتهای دولتی در حال حاضر به دلایل مختلف از سودآوری کمتری نسبت به پتانسیلهای موجود خود برخوردارند یا اینکه از منابع و امکانات دولتی بهره میگیرند اما زیانده هستند؛ حداقل فکری به حال این شرکتهای زیانده صورت گیرد. 2- در صورت جامع بودن نتایج مرکز پژوهشها، مجلس شورای اسلامی باید با استفاده مؤثر از ابزارهای قانونی، بر ارقام باقیمانده از بودجه شرکتها و بانکها که 59 درصد بوده و رقم بسیار بالایی در بودجه کل کشور را شامل میشود، نقش نظارتی خود را ارتقا دهد.
🔹نکته راهبردی: بودجه مهمترین سند مالی دولت و درواقع یک سند برنامهریزی کوتاهمدت است که جهتگیریهای یکساله را روشن میسازد و شاخصی برای سنجش تواناییهای دولت در تجهیز و تخصیص منابع برای اجرای مأموریتهایش است. ازاینرو توجه به وضعیت بودجهریزی و تأثیرات آن بر شاخصهای اقتصادی بهعنوان مهمترین سیاست مالی دولت، از اهمیت بسزایی برخوردار است. با این وضعیت و صرف آوردن ارقام حسابداری در بودجه، جا دارد در اصلاح ساختار بودجه علاوه بر مطالبات مقام معظم رهبری، این بخش نیز بهصورت جدی اصلاح گردد.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎙 #پژواک_شماره_24
عبرت های انتخابات آمریکا
⭕️ گستاخی عجیب!
🔹رهبر معظم انقلاب در سخنرانی روز 13 آبان ضمن تأکید بر حق آذربایجان در منطقه قرهباغ و لزوم بازگشت این سرزمین به خاک آذربایجان، با اعلام موضع کشورمان در خصوص تروریستهای اجیرشده که از خاک سوریه به این منطقه انتقال داده میشوند نیز تأکید کردند: «دو طرف به مرزهای بینالمللیِ کشورها تعدّی و تجاوز نکنند و مرزهای بینالمللی بایستی محفوظ باشد و تروریستها هم بایستی در نزدیکی مرزهای ما مستقر نشوند. در گزارشهای قابلاطمینان وجود دارد که یک تعدادی تروریست از اینجا و آنجا وارد این ماجرا شدهاند؛ اگر اینها نزدیک مرز باشند و احساس خطر بشود، قطعاً برخورد قاطع خواهد شد؛ اینها بایستی نیایند».
🔸گزاره خبری: «بهروز محرماف»، نماینده مجلس باکو اخیراً در اقدامی گستاخانه درباره بیانات رهبر معظم انقلاب در خصوص بهکارگیری این تروریستهای داعشی در مناقشه قرهباغ گفته است: «امیدواریم منظور رهبر عالی ایران از حضور تروریستها در مرزها، گروههای تروریستی آسالا و پکک که توسط خود ایران به منطقه قرهباغ انتقال داده شدهاند، باشد، نه اخبار دروغین روسها و فرانسویها! اگر قبول کنیم که در این جنگ یک طرف متجاوز است، ایران باید به مثابه یاور و همکار متجاوزین تلقی شود».
🔹گزارههای تحلیلی: 1- هرچند این موضع محرماف از سوی دولت آذربایجان مورد نقد قرار گرفت و اظهار نظری شخصی توصیف شد، لیکن این اظهارات (دیکته شده) و گستاخی عجیب بار دیگر خطر نفوذ و تأثیرگذاری صهیونیسم بر رفتار برخی مقامات جمهوری آذربایجان در برهم زدن روابط حسنه میان دو کشور همسایه را به خوبی نشان داد. 2- جمهوری اسلامی همواره با گروه تروریستی پکک مبارزه کرده و در این راه، دهها شهید تقدیم امنیت منطقه کرده است. همچنین تنها کشوری که در کنار حساسیت نسبت به حفظ امنیت منطقه، بهطور صادقانه در مسئله قرهباغ از حق قانونی آذربایجان حمایت کرده، جمهوری اسلامی ایران بوده است. 3- مقامات آذربایجانی میبایست چشم و گوش خود را باز کنند و متوجه باشند که گسیل تروریستها به منطقه نه توسط ایران، بلکه توسط رژیم صهیونیستی و دولتهایی اتفاق افتاد که سالهای اخیر پشتیبان تروریستها در سوریه بودند. برهم زدن امنیت منطقه مسلک صهیونیستهاست و جمهوری آذربایجان نیز از این نقشه صهیونیستی مستثنی نیست. نماینده پارلمان آذربایجان به جای متهمسازی ایران، در مورد علل و تبعات حضور خسارتبار رژیم صهیونیستی و نیروهای داعشی در کشورش تأمل بیشتری کند.
⭕️ آیا این پایان ترامپ است؟
🔹ترامپ بعد از اعلام پیروزی بایدن بیانیهای منتشر کرد و در آن نه تنها اعتراف به شکست خود و پیروزی بایدن نکرد بلکه باز ادعاهای خود را مبنی بر وقوع تقلب تکرار کرد و با صدور بیانیهای مدعی شد که «بایدن و متحدان رسانهای آن عجله میکنند و نمیخواهند حقیقت برملا شود. حقیقت ساده اینجاست که این انتخابات هنوز با تمام شدن فاصله زیادی دارد.»
🔸میتوان گفت که برآورد ترامپ و نگرانیهای او در مورد آرای پستی درست از آب درآمد و بیشتر به سبد دموکرات ها ریخته شد؛این نکتهای است که باعث میشود ترامپ حاضر به پذیرش شکست نشود و بر ادامه مبارزه خود و کشاندن پرونده انتخابات به دادگاه عالی فدرال تأکید کند. از طرف دیگر، او میتواند امید به سه قاضی داشته باشد.اما احکام چند روز پیش دادگاههای عالی ایالتهای پنسیلوانیا و میشیگان نشان داد که این راه برای او بینتیجه است. به هر حال، ترامپ هنوز کار خود را تمام شده نمیداند و میخواهد از طریق کشاندن پرونده انتخابات آخرین شانسهای خود را محک بزند، اما باید توجه داشت که او زمان محدودی دارد و اگر تا ۲۰ ژانویه حکم دادگاه را مبنی بر ابطال آرای بایدن به دست نیاورد، باید تسلیم ریاست جمهوری بایدن شود و شاهد سوگند او در این روز باشد.
⭕️ سیگنال فروشها چگونه بازار بورس را به هم میریزند؟
🔹معاون حقوقی سازمان بورس گفت: «افرادی که در فضای مجازی ناهنجاری ایجاد کرده و فعالیتهای مخرب، تخلفآمیز و مجرمانه انجام میدهند، مورد تعقیب قرار میگیرند. در همین راستا برای تعدادی از افراد که از طریق فضای مجازی اقدام به سیگنالفروشی، دستکاری قیمت، افشای اطلاعات نهانی از مجاری غیررسمی، معامله با اطلاعات نهانی مبادرت کردهاند و یا مردم را بهقصد تحصیل منفعت شخصی به خرید یا فروش سهم اغوا کردهاند، تشکیل پرونده شده است».
🔸جعفر جمالی این را هم اضافه کرد: «گاهی دیده شده که افرادی از طریق فضای مجازی بر ارتکاب جرم و تخلف، اجتماع و تبانی میکنند. مثل اینکه سهمی را بهاصطلاح پروژه کنند، یعنی بازار سهمی را بدون وجود هرگونه پشتوانه و تحلیل بنیادی، با تبانی داغ کنند و ظاهر گمراهکننده برای آن ارائه میکنند و با اغوا کردن مردم، قیمت سهم را بدون پشتوانه بالا ببرند؛ این کارها هم فعالیت مجرمانه و موجب تعقیب خواهد بود». وی گفت: «صاحبان برخی از کانالها با اغواگری باعث میشوند که مردم در صف فروش سهام قرار گرفته و خود آنها برعکس، در صف خرید قرار میگیرند که این مصداق عینی جرم بوده و منفعت حاصله تحصیل مال نامشروع است و با آن برخورد میشود».