⭕️بایدن باید غرور خود را ببلعد
🔹تحولات به وجود آمده پس از جنگ اکراین شرایطی را به ایالات متحده تحمیل نموده است که برای رهایی از آن پیرمرد هفتادساله کاخ سفید حالا ناچار شده است تا در خاورمیانه دوره بیفتند تا مزیت استراتژیکی رو به افول امریکا را احیاء نماید.
🔸 بایدن اکنون بهشدت درگیر این چالش است که چگونه اسب اقتصاد 1.7 تریلیون دلاری روسیه را بدون آسیب رساندن به اقتصاد اروپا و آمریکا از پای درآورد. بایدن میداند که تلاش بیش از دو دههای ایالات متحده برای ادغام روسیه در اقتصاد جهانی با این ایده که اشتراک منافع اقتصادی با روسیه میتواند کرملین را مجبور به مماشات کند با شکست مواجه شده است. اکنون پیوندهای روسیه با اقتصاد جهانی به یکی از داراییهای استراتژیک آن کشور تبدیلشده است و آنطور که میلر گفته است از 10 کشور پرجمعیت جهان، تنها یک کشور بسته جامعی را امریکا علیه روسیه طراحی کرده است بهطور کامل پذیرفته است و آنهم خود امریکا است.
🔹بایدن بیش از گذشته درگیر چالش با ایران است. چالش بزرگ این است که چگونه سپاه پاسداران را در لیست تروریسم نگه دارد بدون آنکه سربازانش در منطقه آسیب ببینند ، برجام را فریز کند و دیپلماتهای ایرانی را سر بدواند بدون آنکه برنامه هستهای این کشور از کنترل خارج شود ،فروش نفت ایران را محدود کند بدون آنکه فرایند تولید و انتقال انرژی منطقه دچار آسیب شود. او میگوید میخواهد از نفوذ ایران در غرب آسیا بکاهد و در این راه از زور بهعنوان آخرین راهحل برای دور نگهداشتن ایران از سلاح هستهای استفاده خواهد کرد اما واقعیت آن است که او هرچقدر هم که دچار زوال عقل باشد میداند نباید در مقابل ایران بیمحابا رفتار کند.
🔸رفتار متناقض بایدن در سفر خود به غرب آسیا نشان داد او از قبل میدانست که پای در میدان مین گذاشته است. میدانی که هرگونه اشتباه سر او را یک گام به فرورفتن در باتلاق غرب آسیا نزدیکتر خواهد چراکه نه توافق ابراهیم و اعتمادبهنفس کاذب اسرائیل میتواند ایران را کنترل کند و نه شرایط عربستان بهگونهای است که خلأ انرژی را برای او جبران کند. به نظر میرسد او اکنون چارهای ندارد جز اینکه غرور آمریکایی خود را ببلعد و واقعیت قدرت را بپذیرد.
🖊حسین حسینی نژاد
⭕️ روزمان را با قرآن آغاز کنیم
▫️امید آفرینی
🔹و أَمَّا ما يَنْفَعُ النَّاسَ فَيَمْكُثُ فِي الْأَرْضِ كَذلِكَ يَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثالَ «رعد17»
🔸اينگونه خداوند حقّ و باطل را (بهم) مىزند پس كف (آب) به كنارى رفته (و نيست شود) و امّا آنچه براى مردم مفيد است در زمين باقى بماند. خداوند اينگونه مثالها مىزند
✔️خیابان ولی عصر تهران نشانه تجلی جاء الحق
🔹بقاى حقّ و نابودى باطل، يك سنّت وقانون الهى است، نه پندارى و تصادفى، هر چند پيروان حقّ كم و طرفداران باطل زياد باشند. چرا كه حقّ همچون آب، ثابت و ماندگار و باطل مانند كف، ناپايدار و فانى است. «فَأَمَّا الزَّبَدُ فَيَذْهَبُ جُفاءً وَ أَمَّا ما يَنْفَعُ النَّاسَ فَيَمْكُثُ فِي الْأَرْضِ»
🔸قرآن مىفرمايد: «نَقْذِفُ بِالْحَقِّ عَلَى الْباطِلِ فَيَدْمَغُهُ» ما حقّ را بر سر باطل مىكوبيم و آن را نابود مىسازيم. و در اين صورت است كه باطل رفتنى است. بنابراين حقّ بايد باقدرت و كوبنده بر باطل هجوم آورد.
🖊رجبعلی بازیاد
⭕️مسیر عزّت
🔹افول و رنگ باختن مکاتب غربی در برابر مسائل امروز، جوامع اسلامی بخصوص جوانان را به سمت گنجینه های معنوی دین اسلام سوق داده است. در عصری که غرب با مانور روی مکتب لیبرالیسم، خود را سردمدار تمدن جدید معرفی می کرد و دین را از متن زندگی مردم کنار می زند، مردی از سلاله سادات به نام امام خمینی(ره) با تکیه بر اصول و مبانی دین، نه تنها ملت مسلمان ایران بلکه امت اسلامی را بیدار می کند و «راه عزت» را پیش روی آنها قرار می دهد. اینگونه بود که پدیده معجزه آسای «مقاومت» در قلب اسلام آفریده شد و ضعیف شدن غرب مستکبر را به رخ کشید و نشان داد «دموکراسی پول محور غربی» بواسطه خبرچینی و جنگ افروزی نیابتی هدفی جز«جداکردن دنیای اسلام از مسیر بیداری و سعادت» ندارد و دموکراسی خواهی و صلح دوستی، ادعایی بیش نیست.
🔸حالا مقاومت به یک فرهنگ و جریان فکری تبدیل شده که از عراق تا لبنان و غزه را در نوردیده؛ در افغانستان آمریکا پس از بیست سال بهانه تراشی برای حضور، مفتضحانه خارج می شود، در عراق با هزینه بیش از 7 تریلیون دلار، جت شخصی ترامپ با چراغ های خاموش در باند می نشیند و در جنوب لبنان و سرزمین های اشغالی گروه های مقاومت امان صیهونیست ها را بریده اند و پناه گاه های زیزمینی را به خانه ای امن برای آنها تبدیل کرده اند؛ در یمن نیز که وضعیت کاملا روشن است و عربستان پس از 7 سال تجاوز و البته دریافت سیلی های سنگین از حوثی ها به فکر سازش افتاده اند. این خلاصه ای از دستاوردهای مقاومت در منطقه بود که به برکت حمایت های جمهوری اسلامی ایران و البته مجاهدت بزرگ مردانی همچون سردار شهید حاج قاسم سلیمانی حاصل شده و غرب را با چالش اساسی مواجه کرده است. بنابراین وضعیت فعلی مکاتب غربی و کیفیت مواجهه آنها با تمدن اسلامی با نیم قرن گذشته قابل مقایسه نیست و شواهد عینی نشان از دست برتر مقاومت در منطقه می دهد .
⭕️همصدا با داعش
🔹قطعاً یکی از مهمترین علت محبوبیت سردار شهید قاسم سلیمانی، حضور موفق ایشان در جنگ با داعش و شکست جریان ارتجاع در منطقه بوده است؛ بااینوجود برخی از جریانات سیاسی کشور با نادیده انگاری اهمیت دستاوردهای شهدای مدافع حرم، همواره در تلاش هستند تا باهدف بهرهبرداری حزبی آن اقدام راهبردی را زیر سؤال ببرند.
🔸علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد دولت قبل در گفتگو با روزنامه اعتماد گفته است: «ناظران میگویند داعش دو سال بعد از شروع اعتراضات در سوریه سازماندهی شد و آنچه جمهوری اسلامی در سوریه مرتکب شد دفاع از دیکتاتوری اسد در برابر مردم معترض بود. تاوان بقای بشار اسد حداقل ۶۰۰ هزار کشته و مفقود و ۱۲ میلیون آواره برآورد شده است.»
🔹عمادالدین باقی فعال سیاسی اصلاحطلب به بهانه مباحث حجاب که این روزها در سطح کشور مطرح است، عکس بشار اسد را با خانواده انتشار میدهد و مینویسد «اگر حفظ حکومت این زن و شوهر آنقدر ارزش داشت که اینهمه خون به پایش ریخته شود و صدها جوان ایرانی کشته شوند. چرا زنان مشابه او در خیابانهای خودمان تحمل نمیشوند.»
🔸با توجه به اینکه جریان غربگرای داخلی همواره منافع حزبی را بر منافع ملی ترجیح میدهد، آنها از بدو حضور ایران اسلامی در سوریه، جنگ با داعش را زیر سؤال و مبلغان دروغین آنها در اوج جنگ جریان مقاومت با داعش، موضوع حقوق دویستمیلیونی مدافعان حرم را مطرح کرده بودند. بااینوجود، چند نکته در خصوص اظهارت فوق قابلتحلیل هست
اعتراضات به معنای مردمی آن در دو استان کوچک - درعا و سویدا - در حاشیه مرز اردن روی داد که اجتماعات از ۱۰۰ نفر و دویست نفر فراتر نمیرفتند. در این مقطع جمهوری اسلامی از برخورد خشن دستگاه امنیتی سوریه با آنان انتقاد کرد. این اعتراضات هر علتی داشت، حدود سه الی چهار ماه، به درازا کشید و بعدازآن جمعیت کمتر شد.
🔹 ماجرای بعد اقدامات مسلحانه و تروریستی بود که به شکل حمله به نیروهای نظامی و اداری سوریه صورت میگرفت و حدود شش ماه به طول کشید . در این مقطع ایران و حزبالله هیچ دخالت و حضوری در سوریه نداشتند.
🔸مرحله سوم شکلگیری گروههای تروریستی در سوریه بود که با نقشه و حمایت کشورهای خارجی و باهدف تسلط تروریسم تکفیری در این کشور به راه افتاد. تروریستهای تحت حمایت و با برنامه سرویسهای اطلاعاتی غربی- عربی و عبری به این کشور سرازیر شدند. افق این مرحله به آتش کشیدن ملت مسلمان در سوریه، عراق و ایران، تخریب چهره اسلامی در عرصه بینالملل، خارج کردن سوریه از محور مقاومت و تسلیم آن به محور رژیم صهیونیستی و امریکا بود. بنابراین، جمهوری اسلامی ایران از این مرحله به بحران سوریه ورود کرد و به کمک متحد راهبردی خود شتافت. بااینوجود، اگر حضور ملت سوریه در دفاع از کشور و نظام خود نبود، شکست استکبار و ارتجاع امکانپذیر نمیشد.
🔹صحنه حضور ایران در سوریه و پیروزی بسیار بزرگی که با شجاعت و تدبیر سرداران شهید سلیمانی و همدانی به دست آمد، افتخارآمیزترین صحنه انقلاب اسلامی است که مخالفان ددمنش ایران هم به عظمت کار ایران اعتراف دارند، اما غربزدگان روسیاه تلاش میکنند، حقیقتی بهروشنی خورشید را انکار و شب ظلمانی اش لقب دهند.
🔸از ابتدای ورود ایران در سوریه، جریان غربگرا در کنار امریکا و عربستان و ... و بهعبارتدیگر کنار جریان تروریستی تکفیری قرار گرفتند و در تخریب سوریه و قتلعام هزار هزار مردم این کشور شرکت کردند. همان کاری را در یمن و بحرین تکرار کردند.این سیاهه بدهکاری این جریان است. اما تعجب این است که چطور امروز جرات طلبکاری پیداکردهاند ؟
🖊فرهاد کوچک زاده
⭕️آدرس غلط و تحريف تاريخ
🔹دولت دوازدهم در حالي در تابستان سال 1400 به پايان کار خود رسيد که با بيشترين انتقادات از جانب قشرهاي مختلف جامعه روبرو بود. ضعفها و ناکارآمديها در آن تراز بود که حتي دوستان و همراهان روحاني نيز بهصف منتقدين پيوسته و ديگر دفاعي از عملکرد وي نداشتند! در رقابتهاي انتخاباتي نيز دو نامزد منسوب به اين جريان نيز نهتنها دفاعي از هشتساله دولت اعتدال ايراد نکردند، که حتي در صف منتقدين قرار گرفتند! اينک پس از یک سال سکوت رئیسجمهور پيشين در مراسمي به مناسبت عيد غدير پشت تريبون قرارگرفته تا به تطهیر عملکرد خود بپردازد و به تعبير خودش مانع از تحريف حقايقي شود که در طول هشت سال حکمراني ايشان و تيم همراهشان صورت گرفته است. اما برخلاف ادعا، دقیقاً در همان مسير تحريف حرکت کرده است.
🔸بخشي از اظهارات آقاي روحاني اختصاص به مسئله تحريم داشته و مدعي شده که «قطعاً اين مسئله و رفع مجدد تحريمها قابلحل بود و ایکاش دچار ۹/۱۱ (۱۱ آذر ۹۹) و مصوبه هستهاي مجلس نميشديم تا ميتوانستيم در اسفند ۱۳۹۹ تحريمها را پايان دهيم.»اين اظهارات در حالي است که آقاي روحاني با شعار "عبور از تحريما با مذاکره و گفتگو" توانست در ارديبهشت سال 1392 به قدرت رسيد و تا 9/11/1399 بيش از هفت سال و نيم فرصت داشت تا براي رفع تحريمها تلاش نمايد! اگر واقعاً سياست و منطق اتخاذي اين جريان مؤثر بود که بايد در همان7.5ساله نتايج آن حاصل ميشد! نه آنکه براي اغواي افکار عمومي آدرس غلط داده و مجلس را متهم نمايد! بیشک اگر مصوبه مجلس انقلابي نبود، تعبير "هيچ" برازنده دستاورد هشت سال مذاکره و ديپلماسي از نوع دولت اعتدال بود! در حالی آقای روحانی و جریان غربگرای داخلی دولت را براي عملياتي کردن حذف ارز ترجیحی موردحمله قرار میدهند که خود بهعنوان "بانيان وضع موجود" نقش اصلي را در شکلگیری خط فسادزاي اعطاي ارز 4200 اي را بر عهده داشتند. اين اظهارات نقطه آغاز حرکتي جديد خواهد بود که زين پس با شدت بيشتري ادامه خواهد يافت. چراکه انتخابات سال 1402 نزديک است و "بانيان وضع موجود" بازهم ميل صندلي قدرت داشته و براي دستيابي به آن خيز برداشتهاند!
🔹نکته مهم اینکه؛ آقاي روحاني بهجای آنکه تلاش کند تا با تحريف حقايق، چهره عملکرد خود را ترميم نمايد، خوب است که به خطاها و اشتباهات خود اعتراف کند تا فرصتي براي درسآموزي و عبرت گیری فراهم آيد و خطاهاي ديروز توسط دولت امروز تکرار نگردد!
🖊مهدي سعيدي
⭕️2دستورکار مهم اردوغان در تهران
🔹سفر رئیسجمهور ترکیه به تهران با 2دستورکار اصلی انجام شدهاست؛ یکی شرکت در نشست سران آستانه که در شرایط کنونی از اهمیت ویژهای برخوردار است و دیگری گسترش روابط دوجانبه و حلوفصل برخی بحثهای فیمابین.
🔸درباره دستورکار نخست باید اشاره کرد که اگرچه هفتمین نشست سران آستانه در راستای نشستهای دیگر و باهدف ایجاد صلح و ثبات در سوریه برگزار میشود، اما اکنون شرایط در سوریه تفاوت کردهاست و باید دید که طرفهای حاضر در این نشست تا چه اندازه میتوانند به دیدگاه مشترکی پیرامون تحولات سوریه برسند.
🔹ملاحظات ترکیه در این میان بیشتر متوجه شمال سوریه و ایجاد منطقه حائل در این منطقه است. پیشاز این نیز مقامهای این کشور اعلام کرده بودند که درحال طرحریزی عملیات نظامی در شمال سوریه هستند؛ موضوعی که در شرایط کنونی وضعیت این منطقه را با پیچیدگیهای بیشتری مواجه میکند.
🔸مقامهای ایران بارها اعلام کردهاند که تهران مدافع راهحل سیاسی برای رفع نگرانیهای ترکیه در شمال سوریه است؛ بنابراین گفتوگو در این زمینه یکی از محورهای تبادلنظر اردوغان و رئیسی در تهران خواهد بود.
🔹گفتوگو درباره مباحث دوجانبه موردعلاقه تهران و آنکارا، بخش مهم دیگری از دستورکارهای سفر اردوغان به ایران خواهد بود؛ چند سالی میشود که میان مقامهای 2کشور در این سطح نشستی برگزار نشدهاست؛ بنابراین دیدار روسایجمهور 2کشور در تهران میتواند به افزایش سطح همکاریها و تبادلات دوجانبه کمک کند.
🔸در شرایط کنونی که 2کشور از روند رو به رشد همکاریهای اقتصادی خود فاصله گرفتهاند و هدفگذاری گذشته درباره تحقق مبادلات تجاری تا سقف 20میلیارد دلار جامهعمل نپوشیدهاست، دیدار روسایجمهور 2کشور میتواند به جهش تعاملات تجاری دوجانبه کمک کند.
🔹در سالهای اخیر روابط ایران و ترکیه با یکسری دلخوریهایی، از حوزه زیستمحیطی گرفته تا بخشهای سیاسی، همراه بودهاست که امید میرود در جریان سفر اردوغان به تهران و با رایزنیهایی که انجام میشود، شاهد رفع بخش زیادی از این دلخوریها باشیم و دیدگاههای 2کشور بیشاز گذشته بههم نزدیک شود.
⭕️تفاوت های سفر «بایدن» و «پوتین» به منطقه
🔹پس از سفر «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا به اراضی اشغالی و عربستان سعودی، «ولادیمیر پوتین» نیز امروز (سه شنبه) به تهران سفر میکند.تفاوتهای آشکاری میان اهداف و دستورکارهای سفر بایدن و پوتین به منطقه وجود دارد. همچنین یک تفاوت عمده میان سفر بایدن به منطقه و سفر پوتین و اردوغان به ایران وجود دارد. بایدن بیش از همه با هدف بازسازی روابط با عربستان سعودی و متقاعد کردن این کشور برای افزایش تولید نفت، عمیقتر کردن روابط عربستان با رژیم صهیونیستی و همچنین ایجاد اجماع ضد ایرانی وارد اراضی اشغالی و عربستان سعودی شد، اما پوتین در ادامه روند آستانه درباره سوریه و همچنین تحکیم روابط با جمهوری اسلامی ایران به تهران سفر میکند.تحریمهای غرب و به ویژه آمریکا ضد هر دو کشور عامل مشترکی است که ایران و روسیه را به تحکیم روابط سوق میدهد.
🔸موضوع دیگر این است که یکی از اهداف بایدن از سفر به اراضی اشغالی و عربستان سعودی، فشار بیشتر به روسیه از طریق کاهش قیمت نفت است. در مقابل، یکی از اهداف اصلی ولادیمیر پوتین از سفر به تهران این است که تحت فشار جنگ اوکراین قرار نگرفته و سیاست آمریکا برای منزوی کردن وی، نتیجه نداشته است بلکه وی به رقابت با آمریکا ادامه میدهد.از آغاز جنگ اوکراین، دومین بار است که ولادیمیر پوتین از روسیه خارج می شود. کمتر از یک ماه پیش، او برای شرکت در اجلاس کشورهای حاشیه دریای خزر به عشق آباد سفر کرد و از آن جا نیز راهی تاجیکستان شد و اکنون انتخاب تهران به عنوان مقصد دومین سفر خود از زمان آغاز جنگ اوکراین به معنای ارسال این سیگنال برای غرب است که پوتین نه تنها منزوی نشده، بلکه تلاش دارد با تحکیم موقعیت خود در جبهه شرق، از رقابت جدید ابرقدرتها در غرب آسیا پا پس نکشد.
🔹در واقع، در حالی که بایدن با سفر به منطقه و اعلام این موضوع که آمریکا از غرب آسیا خارج نخواهد شد درصدد بود که اجازه ندهد نفوذ روسیه و چین در منطقه افزایش یابد، پوتین در سفر به تهران و دیدار احتمالی با رجب طیب اردوغان نشان میدهد که روابط با کشورهای منطقه را افزایش میدهد.ممکن است «رجب طیب اردوغان» در سفر به تهران اولین دیدار چهره به چهره خود را با رئیس جمهور روسیه از زمان آغاز عملیات ویژه نظامی مسکو در اوکراین برگزار کند. این دیدار میتواند سردی ماههای اخیر در روابط آنکارا و مسکو را کاهش دهد. موضوع مهم دیگر این است که بایدن «دگرسازی» و «دوقطبیسازی» منطقه را در سفر خود پیگیری میکرد که با پاسخ منفی کشورهای منطقه نیز مواجه شد.به عبارت دیگر، رویکرد واقعگرایانه کشورهای منطقه و به ویژه این اظهار نظر «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان که «اصلا نمیدانم ناتوی عربی از کجا مطرح شد»، نشان میدهد پروژه تکراری ایرانهراسی آمریکا با شکست مواجه شد. امارات، عربستان، مصر و عراق به صراحت اعلام کردند که در هیچ ائتلافی علیه ایران شرکت نخواهند کرد و به دنبال توسعه روابط هستند.به همین دلیل حتی تحلیلگران آمریکایی نیز معتقد هستند سفر بایدن به منطقه اشتباه بزرگی بوده و شکست خورده است. این در حالی است که پوتین در سفر به تهران با کشورهای دیگر منطقه کاری ندارد، به دنبال ائتلافسازی علیه هیچ کشوری و دوگانهسازی در منطقه نیست و صرفاً تحکیم روابط دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران را پیگیری میکند.
🖊دکتر سیدرضی عمادی
⭕️روزمان را با قرآن آغاز کنی
▫️غدیر یعنی انتخاب کشتی
البقره
🔹اللَّهُ وَلِيُّ الَّذِينَ آمَنُوا يُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ وَالَّذِينَ كَفَرُوا أَوْلِيَاؤُهُمُ الطَّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُم مِّنَ النُّورِ إِلَى الظُّلُمَاتِ أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ(257)
👤 آیت الله حائری شیرازی
🔸اهمیت غدیر در انتخاب کشتی است. دو کشتی پیش روی مسلمانان است. یکی به فرماندهی طاغوت و یکی به فرماندهی بندۀ راستین خداوند. کشتی ولایت الله از تاریکی به سوی نور رهسپار است. هر کشتی دیگری غیر از آن، ولایت طاغوت است که از نور به سمت تاریکی در حرکت است.
🔹عبادات گوناگون از حج گرفته تا جهاد از نماز گرفته تا زکات و از فرائض گرفته تا نوافل، همۀ آداب حضور در کشتی است. اما «ولایت»، سکانداری و مرکز فرماندهی است.
چه انسانهای زبان بسته و کم اقبالی که یک رکعت نمازشان در همۀ عمر قضا نشد و هیچ فریضهای از آنها فوت نگشت و همۀ عبادات را از صله رحم گرفته تا جهاد و حج و زکات را به موقع انجام میدادند اما متأسفانه در انتخاب کشتی اشتباه کرده بودند.
🔸آنها سوار آن کشتیای شدند که مقصدشان حرکت از نور به ظلمت بود. آنها چون وسیلۀ خود را خوب انتخاب نکردهاند، وقتی پیاده میشوند میبینند این همه مسافت را از مقصد دور شدهاند و تأسف بیشتر از آن جهت که فرصت برای ادامۀ سفر پایان یافته و دیگر هرکس در هرجا پیاده شود، همانجا منزلگاه ابدی او است که «اولئک اصحاب النار هم فیها خالدون».
🔹بیچارهها به امید بهشت سوار شده بودند اما متأسفانه در جهنم پیاده شدند. چه حسرت بار است که انسان با نماز اول وقت و اداء جمیع فرائض مرتباً از بهشت دور و در اعماق جهنم فرو رود.
🖊رجبعلی بازیاد
⭕️دیپلماسی به معنای تعارف نیست!
🔹حوزه سیاست خارجی و روابط بینالملل بهمانند یک «ماتریس» است! ماتریس در یک تعریف کلی، به آرایشی مستطیلی شکل از اعداد در قالب سطر و ستون شکل یافته گفته میشود.هراندازه تعداد سطرها و ستونها بیشتر باشد، ماتریس ابعاد گستردهتری را به خود میگیرد. در تحلیل احتمالات و رفتارها و خصوصا در حوزه آیندهپژوهی، تحلیل ساختارهای ماتریسی اهمیت فوقالعادهای دارد و مؤلفههای رفتاری بازیگران ، تبدیل به بردارهای آن ماتریس میشوند!در یک سیاست خارجی موثرو موفق، هرگز این سطرها و ستونها( در ساختار ماتریسی) نباید نادیده انگاشته شده و در یکدیگر ادغام یا خلط شوند. شاید بتوان در یک نگاه عمیقتر، سطرهای این ماتریس را بهمثابه تاکتیکها و ستونهای آن را بهمثابه راهبردهای کلان در نظر گرفت.
🔸حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اخیر رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه و هیئت همراه با تأکید بر لزوم افزایش همکاریهای دو کشور بهویژه همکاریهای تجاری، رژیم صهیونیستی را از عوامل اصلی ایجاد اختلاف بین کشورهای اسلامی برشمردند.
🔹ایشان صراحتا برخی سیاستهای دولت ترکیه در منطقه را ناقض امنیت در غرب آسیا دانسته و عملا حرکت آنکارا بهسوی پذیرش تلآویو بهعنوان یک شریک منطقهای و بینالمللی را بهمثابه خطایی بزرگ مورد شناسایی و تحلیل قراردادند.
🔸در کنار این موارد، معظم له تأکید کردند که حفظ تمامیت ارضی سوریه بسیار مهم است و هرگونه حمله نظامی در شمال سوریه قطعاً به ضرر ترکیه، سوریه و همه منطقه، و به نفع تروریستها خواهد بود.
🔹این پیامهای آشکار و صریح از جنس تبشیر نیست و بیشتر جنبهای انذار گونه دارد! آنچه مسلم است اینکه فرمایشات دیروز رهبر معظم انقلاب در دیدار اردوغان، خود یک درس سیاست خارجی برای مسئولین حوزه دیپلماسی کشور و دستاندرکاران جمهوری اسلامی در عرصه روابط بینالملل محسوب میشود. دال مرکزی و گزاره اصلی این درس بزرگ، مربوط به تعارفبردار نبودن عرصه دیپلماسی است.
🔸نگاه شبکهای ، جامع و علی معلولی نسبت به پدیدههای جاری در جهان سبب میشود تا یک کشور هیچگاه خطوط قرمز خود را در تعامل با همسایگان فراموش نکند.تاکنون بارها عنوانشده است که ترکیه در حوزه سیاست خارجی خود نیاز به یک دوربرگردان دارد.سیاستهای 10ساله اخیر آنکارا در سوریه، منجر به ایجاد حاشیهای امن برای گروههای تروریستی در حوزه شامات شده و فراتر از آن، آنکارا با حرکتی نامتوازن در قبال پرونده فلسطین ، سیگنالهای چندگانه و متناقضی را در قبال ظلم تاریخی و جاری صهیونیستها به ساکنان غزه و کرانه باختری مخابره میکند: یک روز ترک اجلاس داووس در اعتراض به حضور مقامات صهیونیستی و روزی دیگر سرودن پیام دوستی با رژیمی قاتل و کودک کش! عرصه دیپلماسی ، جایی برای لاپوشانی این تناقضات نیست بلکه اتفاقا عرصهای است که در آن ترکیب تبشیر،اقناع و انذار باید به صورتی استادانه عینیت پیدا کند. آرمانگرایی واقعبینانه ، درست در چنین قالب و چارچوبی مصادیق و نمودهای عملیاتی و پیش برنده خود را پیدا خواهد کرد.
🖊حنیف غفاری
⭕️تامین امنیت منطقه، محور اصلی سفر پوتین به ایران است.
🔹یکی از مهمترین مواردی که در سران اجلاس کشورهای حاشیه دریای خزر که در ملاقات بین رئیسی و پوتین کمتر به آن توجه شد، این جمله پوتین بود: "حقیقتا امروز روابط ایران و روسیه عمیق و راهبردی شده است". این دقیقا عین جملهای است که پوتین بهکار برد. برای نخستینبار است که رئیسجمهور روسیه رسما اعلام میکند که روابط ایران و روسیه راهبردی شده است.
🔸بحران اوکراین و عدمگسترش ناتو به شرق برای روسها بهشدت مهم است، جمهوری اسلامی ایران هم با اتخاذ تدابیر درستی که رهبر معظم انقلاب تدوین کردند و گفتند بحران اوکراین ریشهاش تنشها و شیطنتهای آمریکاست و گسترش ناتو به شرق منافع ما را هم عقب میاندازد، دستگاه دیپلماسی را وارد فاز جدیتری در رابطه با روسیه میکند. از اینرو میتوان گفت جمهوری اسلامی ایران روی یک شراکت راهبردی سرمایهگذاری کرده است.
🔹این ها خیلی مهم است که ما در شرایط و موقعیت مناسب با موضعگیری حرفهای از یک فرصت فوقالعاده استفاده کردیم و مانع بزرگی در حوزه روابطمان –که سالها معطل مانده بود و به آن توجه نمیشد- را رفع کردیم. همه اینها باعث شد بحث حضور ایران در بریکسپلاس تقویت شود.
🔸در ائتلاف جدید که محور جهان چندقطبی واقع میشود، جمهوری اسلامی ایران باید یکی از ارکان آن باشد. این ظرفیت در ایران وجود دارد. یکی از ظرفیتهای شاخص در اینکه کشوری محور چرخش موازنه قدرت باشد، این است که کشورهای دیگر به آن در حوزههایی اتکا کنند.
🔹یکی از حوزههایی که به آن در کشور ایران اتکا میشود، بحث محور ترانزیتی است. این محور در ابعاد مختلف ائتلافهای نوین مانند ابعاد امنیتی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، اهمیت بسزایی دارد.
🔸کشور (ترکیه) همزمان با امتیازگیری از آمریکاییها در قضیه ناتو، در مذاکرات با روسیه نیز بهدنبال امتیازگیری است. از طرفی ترکها با رژیمصهیونیستی مذاکرات خطرناکی داشتهاند و در سوریه هم تحرکات مشکوکی در پیش گرفتهاند. به همین جهت روسها بهخوبی میدانند دولت ترکیه شریک قابلاعتمادی نیست و از طرفی ایدههای اردوغان مبنیبر تشکیل سرزمین توران خطرناک است.
🖊روحالله مدبر کارشناس مسائل روسیه
⭕️«خواب بایدن تعبیر نشد»
🔹سفر جو بایدن به منطقه که هفتهها محل بحثها و گمانهزنیهای سیاسی و کارشناسی بود، به پایان رسید و آنچه بر جای ماند تعدادی گزارههای ضدونقیض درباره عادیسازی روابط تلآویو - ریاض، بود.
🔸در واقع سفر بایدن نه تنها تکلیف گمانهزنیها را روشن نکرد، حتی نتوانست تصویر روشنی از توافقات میان شرکتکنندگان در اجلاس دهجانبه جده را پدید آورد. در این خصوص گفتنیهایی وجود دارد:
🔹۱. بایدن سفر منطقهای خود را از تلآویو شروع کرد، سپس به بیتالمقدس رفت و از آنجا وارد جده شد. در این میان محافل آمریکایی روی یک واژه از سخنان بایدن در دیدار با لاپید و در گفتوگو با کانال 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی تمرکز کردند و آن «امنیت اسرائیل» بود. در واقع بایدن آشکار ساخت که نگران وضعیت این رژیم شده و آمده است تا اگر میتواند کمی این وضعیت را بهبود بخشد. در این میان درگیری رژیم صهیونیستی با مشکلات داخلی و ضعفهای سیاسی و امنیتی بیشتر از آن است که بتواند از سفر بایدن استفاده چندانی ببرد.
🔸۲. مدتها بود روی طرح مشترک عربی - اسرائیلی - آمریکایی علیه ایران صحبت میشد. گاهی از این طرح با عنوان «سپر آسمان» و گاهی با عنوان «شورای دریای سرخ» یاد شده است.ادبیات همه طرفهای این موضوع نشان میدهد اگر صحبتی هم صورت گرفته و حتی اگر تصمیمی هم گرفته شده، فاصله میان حرف تا عمل حتماً بسیار زیاد خواهد بود. کما اینکه حدود 20 سال پیش طرح ناتوی عربی در شورای همکاری خلیجفارس به تصویب رسیده، اما تا این لحظه در حد تشکیل یک «گردان مشترک» هم پیش نرفته است.
🔹۳- در جریان مذاکرات بایدن و طرفهای دیگر و در بیانیه پایانی واشنگتن - ریاض بر توافق بایدن و ملکسلمان روی افزایش صادرات نفت عربستان در قالب اوپک پلاس تأکید شد. یک روز پس از مذاکرات هم عادل الجبیر وزیر مشاور در امور خارجی سعودی از آغاز صادرات 13 میلیون بشکهای نفت عربستان طی هفتههای آینده و در قالب توافق اوپک خبر داد و گفت این حداکثر توان ما در افزایش رقم صادرات نفت میباشد. کاخ سفید روی این جنبه از سفر بایدن تبلیغات زیادی کرد و حال آنکه از یک طرف با توجه به نیاز عربستان به ایجاد زیرساخت لازم برای افزایش 27 درصدی استخراج و صادرات نفت و نیز با توجه به رابطه معکوس افزایش صادرات و مبلغ دریافتی صادرکنندگان نفت، حداقل طی دو ماه آینده افقی برای افزایش صادرات وجود ندارد و این در حالی است که کشورهایی وجود دارند که عربستان را از اجرای توافق با آمریکا پشیمان کرده و وضعیت را به عقب برگردانند. بنابراین بایدن نمیتواند به تنها توافق مرتبط با منافع مردم آمریکا از این سفر خیلی امید ببندد.
🔸۴. سفر بایدن نتوانست ماشین متوقف شده عادیسازی روابط سیاسی اسرائیلی -عربی را راه بیندازد؛ به همین جهت باید گفت آخرین تیر ترکش رژیم صهیونیستی برای راه انداختن این ماشین، اینک به نتیجه لازم نرسیده است. شکست بایدن در فعالسازی ماشین عادیسازی به احتمال زیاد مخالفتهای عربی با عادیسازی را دامن میزند و این میتواند مشکلات جدیدی را برای رژیم صهیونیستی پدید بیاورد. البته در عین حال باید گفت اجازه ورود رسمی هواپیماها و مسافران رژیم صهیونیستی به آسمان عربستان موضوعی ساده و جرم کمی نیست و این به آن معناست که هواپیماهای اسرائیلی حتی میتوانند بر فراز مکه و مدینه به پرواز درآیند که این موضوع در واقع با امنیت زائران مسلمان مغایرت داشته و نقض تعهدات دینی توسط حکومت عربستان تلقی میشود. مسلمانان نباید سکوت کرده و شاهد سیطره دشمنان بر آسمان دو قبله خود باشند.
🖊سعدالله زارعی
16.4M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #شاخص_شماره_15
بررسی بحران غذا و چشم انداز پیش روی ایران