✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️رونمایی از کالا با جلوهگری زنان (بخش دوم)
🔶اگر #غرب در جهت #منافع_سرمایهداری و لیبرالیسم از زیبایی و فریبندگی #زن برای #عرضهمحصولاتتجاری خود بهره ببرد، جای تعجب نیست، اما نگاه شیء انگارانه به زن از سوی صاحبان سرمایه و شرکتهای تبلیغاتی در #ایران چه توجیهی دارد؟
💠آگهیهای جذاب با استفاده از عنصر زن
🔷 #آگهیهای_تبلیغاتی نه فقط بازتابی از جامعه خود هستند، که لذتها و امیال و ارزشها و باورها و عقاید مردم را هم بازنمایی کرده و هویت و روزمرگی آنها را نیز بازگو میکنند. #تبلیغات_تجاری، سعی دارند تا با درگیرکردن جامعه هدف، زنان و کودکان، همراه با فروش کالای خود، فرهنگ #مصرفگرایی و بیقیدی خود را به جوامع دیگر تحمیل کنند و گفتمانی با کارکرد ایدئولوژیک برای اعمال تغییرات مورد نظرشان بسازند.
🔷با این تفاسیر، #استفاده_ابزارگونه از #زنان در آگهیهای بازرگانی، هم بر مسائل جنسیتی تأکید میکند، و هم در پی قوت بخشیدن بر کلیشههای سنتی زنانگی و مردانگی است. زیرا #زن در بیشتر آگهیها، به عنوان مصرفکننده محصول ظاهر شده و یا به عنوان موجود دستدوم تزئینی، کالا را به مردان عرضه میکند و مردان، به عنوان جنس خردمند و تواناتر خدمات میگیرند و یا محصول تبلیغشده را تائید میکنند
🔷به همین دلیل #مبلغان_تجاری حتی برای معرفی و تبلیغ کالاهای نامتعارف و غیر مربوط هم از #زنان استفاده میکنند. مثلاً در یک آگهی برای تبلیغ اتومبیل از زنان جوان با جذابیتهای خاص، استفاده کردند، تا دقیقاً از عنصر جنسیت و جذابیت فیزیکی آنها در تبلیغ بهره ببرند.
🔷دکتر عالیه شکربیگی استاد دانشگاه و جامعه شناس در اینباره می گوید: درست است در دنیای امروز، #تبلیغات به عنوان یک ابزار میتواند خلاقیت ذهنی ایجاد کند، اما #رسانه باید از نگاه کلیشهای به زنان دست بردارد و آنها را فقط عامل جذب مخاطب به هر قیمت قرار ندهد. #ادامهدارد...
نویسنده: صدیقه شریفی
منبع: تبیان
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
🌸 رهبر معظم انقلاب:
♦️ انقلاب یک امر مستمر است؛ یک امر دفعی نیست که بگوییم در تاریخ فلان، مثلاً یک حادثه ای اتّفاق افتاد، یک عدّهای به خیابان آمدند، ده روز، بیست روز، دو ماه، شش ماه طول کشید و حکومت سرنگون شد؛ انقلاب این است؛ نه، این انقلاب نیست؛ این یک بخشی از انقلاب است. انقلاب یک حقیقت ماندگار و حقیقت دائمی است. انقلاب یعنی دگرگونی؛ دگرگونیهای عمیق در ظرف شش ماه و یک سال و پنج سال بهوجود نمیآید؛ علاوه بر اینکه اصلاً دگرگونی و صیرورت -یعنی حالی به حالی شدن، تحوّل- اصلاً حدّ یقف ندارد؛ هیچوقت تمام نمیشود؛ انقلاب یعنی این. انقلاب یک امر دائمی است.
♦️حرفهایی یک عدّه [میزنند] -منبع این حرفها، به قول خودشان، اتاق فکرهای خارجی است، اینجا هم این حرفها را بعضیها در روزنامه ها و در مجلّه ها و در حرفهای گوناگون خودشان رِلِه میکنند و همانها را تکرار میکنند و به زبان ایرانی آنها را بیان میکنند؛ [امّا منبع] حرف از آنجا است- که بله، انقلاب تمام شد. حالا یک نفر بی عقلی پیدا میشود به صراحت میگوید انقلاب را باید به موزه سپرد.
♦️بعضیهای دیگر هم هستند اینقدر بیعقل نیستند، به این صراحت نمیگویند، در پوشش این حرف را میزنند؛ جوری حرف میزنند که معنایش این است که انقلاب تمام شد؛ تبدیل انقلاب به جمهوری اسلامی. اصلاً قابل تبدیل نیست؛ جمهوری اسلامی باید مظهر انقلاب باشد. یعنی همان حالت تجدیدپذیری، همان حالت تحوّل دائمی، همان حالت باید در جمهوری اسلامی وجود داشته باشد والّا جمهوری اسلامی نیست؛ حکومت اسلامی نیست؛ انقلاب یک امر مستمر است.
@tabyinchannel
#انتشار_بدون_لینک_جایز_نمیباشد
⭐️☄⭐️☄⭐️☄⭐️☄⭐️
☄
⭕️مردم و حکومت اسلامی (بخش پنجم و پایانی)
💠 #نقش_مردم در نظام #مردم_سالاری_دینی (شکل گیری و استمرار)
🔷به طور خلاصه در تبیین مفهوم مردمسالاری دینی می توان چنین بیان نمود: #مردمسالاری_دینی ناظر به مدلی از حکومت است، که بر #مشروعیت_الهی و #مقبولیت_مردم استوار بوده، و حاکم در چارچوب مقررات الهی، حق مداری، خدمت محوری و ایجاد بستری برای رشد و تعالی مادی و معنوی ایفای نقش می کند. [تبیین نظریه مردم سالاری دینی در قیاس با دمکراسی غربی، محمدجواد نوروزی، چکیده مقالات همایش مردم سالاری دینی ص۶۹] و این مدل بر دو پایه استوار است: ۱) از سویی ریشه در #آموزههای_وحیانی دارد. ۲) این آموزه ها را از رهگذر خواست، و اراده مردم دنبال می کند. لذا در نظام مردمسالاری دینی، نظام سیاسی بر دو رکن #الهی و #انسانی استوار است، و این نظام با در نظر داشتن اصول اعتقادی اسلام، رابطه مردم و حکومت را تبیین می کند.
🔷 #اصول #مردمسالاری_دینی عبارتند از: ۱) فضیلت محوری، ۲) هدایت محوری، ۳) حاکمیت الهی، ۴) ایمان دینی، ۵) انتخاب مردمی، ۶) آرمان گرایی، ۷) تکلیف محوری، ۸) شایسته سالاری، ۹) قانون محوری، ۱۰) رضایت مندی، [مردم سالاری دینی در اندیشه سیاسی مقام معظم رهبری، محسن مهاجرنیا، پیشین، ص۶۵] وجوه اشتراک و افتراق مردم سالاری دینی، با مردم سالاری غیردینی و دموکراسی غربی عبارتند از: الف. #وجوه_اشتراک: ۱) ذی حق دانستن #مردم و حرمت نهادن به ملت. ۲) زمینه سازی برای #مشارکت_مردمی در تمام مراحل تصمیم گیری سیاسی و اجتماعی. ۳) تعیین #انتخابات به عنوان طرق قانونی اعمال مردم سالاری. ۴) الزام به رأی اکثریت در امور اجرایی. ۵) احترام به آزادی های فردی و جمعی. ۶) توسعه همه جانبه و رشد و شکوفایی خلاقیت ها در پرتو تضارب آراء و تعامل افکار.
🔷ب. #وجوه_افتراق: ۱) در مردم سالاری سکولار، حاکمیت ملی بطور مطلق پذیرفته می شود، ولی در مردم سالاری دینی، با پذیرش #حاکمیتمطلقخداوند، حاکمیت ملی، نسبی خواهد بود. ۲) مردم سالاری سکولار، رأی اکثریت را به صورت مطلق ملاک عمل قرار می دهد، اما در مردم سالاری دینی، در بعد قانونگذاری، رأی اکثریت در چارچوب شریعت پذیرفته می شود. ۳) در مردم سالاری سکولار، حاکمیت، اولاً و بالذات از آن مردم است، ولی در مردم سالاری دینی، #حاکمیت اولا و بالذات از آن #خداست، و حاکمیت مردم در طول حاکمیت خداوند است، نه در عرض آن. ۴) در مردم سالاری سکولار، دین صرفاً امری شخصی و مربوط به حوزه فردیست، اما در مردم سالاری دینی، #دین حوزه فردی و اجتماعی مردم را در بر می گیرد. ۵) مردم سالاری سکولار، با مردم سالاری دینی، در ارائه تعریف از بشر و حقوق آن، در پاره ای از موارد دیگر با هم اختلاف دارند. [مردم سالاری دینی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حسین جوان آراسته، پیشین، ص۱۷]
🔷و نکته دیگر اینکه، سه بحران در طرح نظریه مردم سالاری دینی مؤثر بوده اند: ۱) بن بست تئوریک اندیشه سیاسی غربی، ۲) بن بست دمکراسی در مقام عمل، ۳) بحران معنویت و دین. [محمدجواد نوروزی، پیشین، ص۶۹] در هر صورت «امروزه #مردمسالاری_دینی، در نظام #جمهوری_اسلامی حرف نو و جدیدی است که توجه بسیاری از ملت ها، شخصیتها و روشنفکران عالم را به سوی خود جلب کرده است.» [مقام معظم رهبری، روزنامه کیهان ۷۹/۸/۲۹] البته منظور از جدید بودن مردم سالاری دینی، نو بودن آن در ادبیات سیاسی جهان است، اما درونمایه آن، که برخاسته از #دین است، ریشه های عمیق و دیرین دارد.
🔴نتیجه آنکه، #مردمسالاری_دینی نه تنها به معنای تأیید شیوه دموکراسی نمی باشد، بلکه درست در نقطه مقابل آن می باشد، به این معنا که صرفا با ابتنای بر #حاکمیت_دین_اسلام، و در چارچوب تعالیم آن، حاکمیت مردم بر سرنوشت سیاسی و اجتماعی شان به رسمیت شناخته می شود. بر این اساس ما به دموکراسی، رنگ دین نزده ایم، بلکه این #دین است، که #مردم_سالاری را تبیین، و جایگاه مردم در حکومت را برای ما مشخص می کند. از این رو چنین شیوه ای که برخواسته از #تعالیم و #آموزههای_اصیل_اسلامی است، به #مردمسالاری_دینی تعبیر می شود و دیگر «دین مردم سالار» که آموزه های دینی را در خواست و نظر مردم منحصر نماید، معنا و مفهومی ندارد. [مردم سالاری دینی ایران و لیبرال دموکراسی غرب، سید خدایار مرتضوی، فصلنامه راهبرد، ش۲۸، ص۲۰۰]
منبع: وبسایت پرسمان
#حکومت #دین #حکومت_اسلامی #مردمسالاری #حاکمیت #مردمسالاری_دینی #جمهوری_اسلامی #مردم #مشارکت_مردمی
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
☀️☄☀️☄☀️☄☀️☄☀️
☄
⭕️ #افکار_عمومی در جامعههای دیروز و امروز (بخش سوم)
💠منشأ تشکیل افکار و شرایط شکلگیری آن
🔷در معدود تعاریفی که از #افکار_عمومی به دست داده شده، عموماً به سه خصلت این پدیده اشاره رفته است: #آشکار_بودن، #آگاهانه و #هوشیارانه_بودن و از #وسعتکافیبرخورداربودن. در هر سه ویژگی بالا کیفیت ارتباطی افکار عمومی هویدا است. #آشکاربودنافکار، مستلزم شرکت افراد در تظاهرات جمعی و بالنتیجه حضور انسانها در کنار هم، و برقراری رابطه بین آنهاست.
🔷 #آگاهی_مردم به وجود افکار عمومی، گویای اراده آنها در پیوستن به صفوف دیگران و برقراری ارتباط با آنهاست. #وسعت_پدیده نیز نشانه جمعی بودن آن، و بالنتیجه رابطه اجتماعی است. این پدیدهی عام به دلیل کیفیت ارتباطی برتر، پیوسته جز در #بستر_مردمی، یعنی جایی که تراکم جمعیت بالاست، رخ نمینماید. با وجود این، #واقعهافکارعمومی جز در شرایط مشخصی به وقوع نمیپیوندد. این شرایط را میتوان در شش بخش خلاصه کرد:
1⃣باید یک واقعه مرکزی و یا شماری وقایع متناسب و پشت سر هم از یک نوع وجود داشته باشد
🔷الف) «واقعه مرکزی»؛ هنگامی که ما در معرض تشعشعات خبری قرار میگیریم، ممکن است یک خبر بیش از سایر اخبار توجه ما را به خود جلب کند. چنانچه این خبر برای همه شنوندگان جالب توجه باشد، آن را اصلی میگویند و #واقعه_مرکزی را تشکیل میدهد، و #منشأافکارعمومی میشود. هر چقدر این خبر، با نیازهای مختلف مردم بیشتر ارتباط داشته باشد، اصلیتر و مرکزیتر است. خبر یک زلزله، یک ترور سیاسی، یک سانحه هوایی، یک پیروزی انتخاباتی و یا شروع یک جنگ از این دست است.
🔷ب) «وقایع متناوب»؛ ممکن است یک پدیده اجتماعی، به خاطر اثرات سویی که پشت سر هم بر زندگی مردم میگذارد، تدریجاً به افکار آنها جهت بدهد و آن را متحد نماید. پدیدههایی از قبیل اعتیاد و گرانی و ترافیک از این نوعند. این پدیدهها بستر ذهنی مردم را برای نشان دادن واکنش، آماده میکند و چنانچه روزی اتفاقی بیفتد یا عمل خلافی سر بزند، که موید نابسامانی و در نتیجه نارضایتی مردم باشد، آنگاه مانند جرقهای افکار ناراضی آنان را شعلهور میسازد. #ادامهدارد...
📕کتاب افکار عمومی (ژودیت لازار، ترجمه مرتضی کُتبی)
منبع: تبیان
#افکار_عمومی
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
⚡️☄⚡️☄⚡️☄⚡️☄⚡️
☄
⭕️ #حجاب و حرمت نگاه به نامحرم در قرآن (بخش دوم)
🔶«مفهوم حجاب»؛ #حجاب در لغت به معنای مانع، پرده و پوشش آمده است. استعمال این کلمه بیشتر به معنی پرده است. این کلمه از آن جهت مفهوم پوشش میدهد که پرده، #وسیله_پوشش است، ولی هر پوششی حجاب نیست؛ بلکه آن پوششی حجاب نامیده میشود که از طریق پشت پرده واقع شدن، صورت گیرد.
💠حجاب چشم
🔷«قُلْ لِلْمُؤْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ؛ [نور، ۳۰] ای رسول ما، به مردان مؤمن بگو تا چشمها را از نگاه ناروا بپوشند». «قُلْ لِلْمُؤْمِناتِ یَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصارِهِنَّ؛ [نور، ۳۱] ای رسول، به زنان مؤمن بگو تا چشمها را از نگاه ناروا بپوشند».
💠حجاب گفتاری در مقابل نامحرم
🔷«فَلا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذِی فِی قَلْبِهِ مَرَضٌ؛ [احزاب،۳۲] پس زنهار نازک و نرم با مردان سخن نگویید؛ مبادا آنکه دلش بیمار (هوا و هوس) است به طمع افتد».
💠حجاب رفتاری (راه رفتن) در مقابل نامحرم
🔷نوع دیگر حجاب و پوشش قرآنی، حجاب رفتاری زنان در مقابل نامحرم است. به زنان دستور داده شده است به گونهای راه نروند که با نشان دادن زینتهای خود باعث جلب توجه نامحرم شوند. »وَ لا یَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِیُعْلَمَ ما یُخْفِینَ مِنْ زِینَتِهِنَّ؛ [نور، ۳۱] و آن طور پای به زمین نزنند، که خلخال و زیور پنهان پاهایشان معلوم شود».
🔴از مجموع مباحث طرح شده به روشنی استفاده میشود که مراد از #حجاب_اسلامی، پوشش و حریم قائل شدن، در معاشرت زنان با مردان نامحرم در انحای مختلف رفتار، مثل نحوهی پوشش، نگاه، حرف زدن و راه رفتن است. بنابراین #حجاب و پوشش زن نیز به منزلهی یک حاجب و مانع، در مقابل افراد نامحرم است، که قصد نفوذ و تصرف در حریم ناموس دیگران را دارند. همین مفهوم منع و امتناع در ریشهی لغوی عفت نیز وجود دارد. #ادامهدارد...
تنظیم: رهنما (گروه دین و اندیشه تبیان)
منبع: تبیانبهنقلاز پایگاهاینترنتیانهار
#حجاب
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
🌸☄🌸☄🌸☄🌸☄🌸
☄
⭕️سعادت و لذت در قرآن (بخش سوم)
🔶يكی از مباحث مهم علم اخلاق مقوله #سعادت و #لذت است، و اينكه سعادت چيست؟ و لذت كدام است؟ مقوله ای است كه ذهن علمای اخلاق را به خود مشغول داشته است. در اين نوشتار به تعريف #سعادت و #لذت از منظر #قرآن_کریم پرداخته ميشود.
🔷قرآن #فلاح و #رستگاری را به عنوان هدف از انجام كارهای خوب مطرح ميكند، كه همه كارهای عبادی و افعال شايسته را برای رسيدن به آن بايد انجام داد؛ ولی هيچگاه باری خود #فلاح، هدف و غايت ديگری را بيان نميكند و نميگويد: كه اگر كسی به فلاح رسيد چه ميشود، چون در ورای #فلاح و رستگاری هدف ديگری، و غايت گرانبهاتر و پر ارزشتری وجود ندارد. فی المثل در قرآن کریم به آياتی بر ميخوريم نظير: «فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلاةَ لِذِكْرِي؛ [طه،۱۴] و مرا ستايش كنی و #نماز را برای ياد من بپا دار»؛
🔷و نظير: «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ...؛ [عنکبوت، ۴۵] هر آينه #نماز آدمی را از زشتی و بدی باز ميدارد و همانا ياد خدا بزرگتر است...»؛ كه در آنها ذكر خدا و دوری گزيدن از فحشا و منكر به عنوان #هدف_نماز مطرح گرديده است، و آيه: «وَاذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيرًا لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ؛ [انفال، ۴۵] و خدا را بسيار ياد كنيد شايد رستگار شديد»؛ كه برای #ذكر_خداوند كه در آيات گذشته، به عنوان هدف نماز مطرح شده بود، به نوبه خود رسيدن به فلاح و #رستگار_شدن را به عنوان #هدف مطرح ميكند؛
🔷ولی در هيچيك از آيات قرآن نميتوان جمله ای را پيدا كرد، كه برای خود #فلاح، چيز ديگری به عنوان هدف آن معرفی شده و مثلاً بگويد: «افلحوا لعلكم كذا؛ به فلاح برسيد تا چنين و چنان شود»، و ما از اين برخورد، نتيجه ميگيريم كه #فلاح، #هدف_نهايی و #مطلوب_ذاتی است، مثل #سعادت كه تعبير ديگری از هدف است. كلمه فوز هم به معنای كاميابی و رسيدن به مطلوب است، اعم از مطلوب مادی و معنوی. #ادامهدارد...
نویسنده: آیتاللهمصباحيزدی (اخلاق در قرآن)
منبع: وبسایتمرکزمطالعات و پاسخگوییبهشبهات
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
⭐️☄⭐️☄⭐️☄⭐️☄⭐️
☄
⭕️مصاف کودکان با قتلگاهی به نام #فضای_مجازی (بخش چهارم و پایانی)
🔶در #جنگ_رسانهای و فرهنگی، بیشترین اقشاری که در معرض آسیب و تهدید قرار دارند #کودکان و #نوجوانان به شمار میآیند؛ افرادی که اگر به درستی تحت مدیریت و تربیت والدین و مربیان قرار نداشته باشند آیندهی تاریکی در انتظار آنها خواهد بود.
💠بمباران مدارس ابتدایی با بمب میکروبی رقص و آهنگ
🔷بدون شک بهترین فصل و دوره، برای هویتبخشی و استحکام باورهای مثبت در جامعه، دوران #کودکی و #نوجوانی است. اگر #مربیان و #والدین گرامی، در این خصوص اهتمام جدی و راسخی در تربیت دینی و اسلامی فرزندان و متربیان خود نداشته باشند، باید بدانند قطعاً #دشمن بیدار بوده و تمام تلاش خود را به کار خواهد بست،
🔷تا این قشر ضعیف و به شدت #آسیبپذیرجامعه را با #خوراکهای_فکری و فرهنگی، که آغشته به سموم شیطانی است، آلوده و بیمار نماید. والدین گرامی باید این سخن طلایی امام علی (ع) را که سید رضی در کتاب ارزشمند نهج البلاغه آن را ثبت و ضبط کرده است، همواره به یاد داشته باشند که فرمود: «وَ إِنَّ أَخَا الْحَرْبِ الْأَرِقُ وَ مَنْ نَامَ لَمْ يُنَمْ عَنْهُ وَ السَّلَامُ؛ مرد جنگجو هميشه بيدار و هوشيار است، و هر كه از #دشمن آسوده بخوابد، دشمن نسبت به او نخواهد خفت. و السلام»
💠سلبریتیهایی که به استخدام شیطان در آمدهاند
🔷اگر #والدین و #مربیانی که مسئولیت تربیت و هدایتگری فرزندان و دانشآموزان خود را به عهده دارند، کوتاهی نمایند و در این خصوص از خود، سلب مسئولیت نموده و با #سادهانگاری از کنار #هجمههای_رسانهای و #جنگنرمدشمن عبور نمایند، باید منتظر آن باشند که فرزندان آنها، به جای اینکه در محیط امن خانواده دینی، تربیت شوند،
🔷در دام #چالشهای_مبتذل #سلبریتیهای شیطان صفت افتند، که تلاش دارند آتش به خرمن تربیت دینی کودکان انداخته و با نقشه های شوم و شیطانی خود، #فرهنگمنحطغربی را در فکر و روح کودکان و نوجوانان معصوم تزریق کنند. چالشهایی که افراد مزدور و جیره خوار غربی به راه میاندازند، تا اینکه افراد معصوم را در جهنمی که آنها راه انداختهاند گرفتار سازند.
نویسنده: علی بیرانوند
منبع: وبسایترهروانولایت
#جنگ_نرم
#فضای_مجازی
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
✨🔸✨🔸✨🔸✨🔸✨
✨
⭕️عوامل حسابرسی آسان در #قیامت (بخش سوم و پایانی)
🔶حسابگری خدا و حسابرسی خداوند به معنای آن است که هر عملی، بلافاصله اثرش پشت سرش قرار دارد چه در دنیا باشد، چه در آخرت.
🔷بنابر نظر قرآن کریم کسانی که نامه اعمالشان بدست راستشان داده می شود، حسابشان آسان، گرفته می شود؛ اما چه کسانی حسابشان آسان است؟ #رسول_اکرم (ص) فرمودند: «هر کس دارای #سهصفت باشد خداوند در روز قیامت هم #حسابرسی او را آسان می گیرد و هم او را وارد بهشت نموده و از رحمت واسعه خود بهرمند می سازد؛ به کسی که چیزی به تو نداده بخشش کنی، با خویشاوندانی که با تو قطع ارتباط کرده اند ارتباط برقرار کنی و از کسی که به شما بدی کرده است بگذری.»
💠نتیجهی آسان گیری در دنیا
🔷 #اینسهدسته چون در دنیا آسان می گیرند، #خداوند نیز در آخرت #حسابشان آسان می گیرد. چون در روایتی از #پیامبر_اکرم (ص) فرمود: «أَیُّمَا عَبْدٍ أَقَالَ مُسْلِماً فِی بَیْعٍ أَقَالَهُ اللَّهُ عَثْرَتَهُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ.» [۱] یعنی هر کسی اقالهی مسلمانی را در بیع قبول کند، خداوند نیز از لغزش های او در روز قیامت صرف نظر می کند.»
💠معنای اقاله در حدیث
🔷 #اقاله_کردن به معنای قبول کردن بدون دلیل است؛ مثلاً اگر کاسبی جنسی را به مشتری بفروشد و سپس مشتری صحیح و سالم آنرا بدون عیب، یا هیچگونه دلیل دیگری که شرعاً حق برگشت جنس داشته باشد، برگرداند و کاسب آن را بدون دلیل پس بگیرد، اقاله گویند؛ در حدیث نیز واژه #اقاله استفاده شده است؛ یعنی بدون دلیل لغزش مسلمانی را ببخش، خداوند نیز بی دلیل، لغزشش را می بخشد.
💠اقاله در نگاه امام سجاد و امیرالمومنین (سلام الله علیهم)
🔷حال، امام سجاد (ع) در دعای شانزدهم صحیفه سجادیه میفرماید: «إِذَا اسْتَقَالَ مِنْ ذُنُوبِهِ، أَوْ تَضَرَّعَ فِی طَلَبِ الْعَفْوِ عَنْ عُیُوبِهِ»؛ حضرت از خداوند می خواهد، که از خداوند از گناهانش بی دلیل بگذرد؛ این همانی است که امیر المومنین علیه السلام در دعای کمیل در مورد بلاهای سختی فرمود: «وَ کَمْ مِنْ فَادِحٍ مِنَ الْبَلاَءِ أَقَلْتَهُ» «و چه بسیار بلاهای سختی که از من دور کردی».
🔷انصافاً گاهی انسان خبر ندارد، اما در عین حال خداوند بلاهای سختی از انسان دفع می کند. امام علیه السلام در همین دعای شریف به خدا عرضه می دارند: «وَ اَقِلْنی عَثْرَتی وَاغْفِرْ زَلَّتی؛ لغزشم را نادیده انگار و گناهم را ببخش». انسان مومن همیشه در وجود خود، بدنبال حسابرسی از خویشتن است و مراقب است که کاری نکند، که از او سلب توفیق شود.
پینوشتها
[۱] وسائل الشیعة، ج۱۷، ص۳۸۶، ابواب آداب التجارة، باب۱، شماره ۲۲۸۰۶، ح۲
منبع: وبسایتراسخون
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
✨🔸✨🔸✨🔸✨🔸✨
✨
⭕️ضرورت تربیت دینی (بخش اول)
🔶یکی از #حقوق_فرزندان بر والدین این است که آنها را با خدا و اهل بیت علیهم السلام و #مسائل_اعتقادی و #عبادی آشنا سازند. #کودک با فطرتی پاک متولد میشود و این پدر و مادر هستند که باید فطرت او را در مرحلهی عمل و رفتار نیز هدایت کنند و به فعلیت تبدیل نمایند.
🔷امام سجاد (ع) درباره #وظیفه_پدر نسبت به تربیت دینی فرزند میفرمایند: «وإِنَّکَ مَسئُولٌ عَمّا ولیتَهُ بِهِ مِن حُسنِ الأدبِ والدلالة عَلی رَبِّهِ؛ [۱] تو (پدر) نسبت به #فرزند خود #مسئول هستی، که او را نیکو تربیت نمایی و او را به سوی پروردگارش رهنمون شوی». #تربیت_دینی، #سعادت_فرزند را به دنبال دارد و ثواب آن برای والدین غیر قابل محاسبه است.
🔷روزی پیامبر اکرم (ص) از قبرستان بقیع میگذشت؛ به یاران خود فرمود: «بشتابید! در برگشت نیز یاران خواستند در آن مکان شتاب کنند، که رسول خدا (ص) فرمود: آرام حرکت کنید؛ زیرا، در هنگام رفتن، مردهای را عذاب میکردند؛ ولی، در وقت بازگشت عذاب را از او برداشته بودند؛ زیرا، او #فرزندی به جای گذاشته بود، که در همین فرصت نزد معلم رفت و «بسم الله الرحمن الرحیم» را آموخت؛ خداوند، به همین جهت، عذاب را از پدر او برداشت». [۲]
🔷 #تربیت_دینی هم #حق_کودک است و #وظیفه_والدین، هم آیندهی سعادت او را فراهم میسازد، و هم دارای ثوابی است که گاه نجات بخش والدین خواهد بود؛ بنابراین، سخن از اهمیت آن کافی است. رسول خدا (ص) به برخی از کودکان نظر افکند و فرمود: «وای بر #فرزند_آخرالزمان، از #روشناپسندپدرانشان! عرض شد: ای رسول خدا! از پدران مشرک آنها؟ فرمود: نه! از پدران مسلمان آنها که هیچ یک از #فرائض_دینی را به آنها نمیآموزند، و به ناچیزی از امور مادی دربارهی آنها بسنده میکنند. من از این مردم بیزارم و آنان نیز از من بیزارند». [۳]
💠انتخاب بهترین زمان برای تربیت دینی
🔷 #مناسبترین_زمان برای آموزش آموزههای دینی و مذهبی، زمانی است که کودک #شادابوسرحال باشد؛ در غیر این صورت، ترک آموزش بهتر است!
امام رضا (ع) میفرمایند: «همانا برای دلها روی آوردن و پشت کردنی است؛ نشاط و فترتی است؛ پس زمانی که قلبها روی میآورند، بصیر هستند و میفهمند و زمانی که پشت میکنند، ملول و خسته میشوند؛ پس در هنگام نشاط و اقبال آنها را دریابید؛ درهنگام پشت کردن و فترت رها کنید». [۴]
🔷 #والدین، باید زمان شادابی کودک را تشخیص دهند. زمانهایی که کودک خوشحال است و حرف شنویِ بیشتری دارد و در هر فرصت متناسب با زمان و مکان، #مسائل_دینی مرتبط با آن را آموزش دهند. در زمانی که به دلیل رسیدن نعمتی الهی شاد است، #شکرگزاری از خداوند، و در زمان سیر و سفر و دیدن مناظر زیبای طبیعت، قدرت و عظمت خداوند، و در مکانهای مقدس مثل حرم اهل بیت علیهم السلام دربارهی معصومین علیهم السلام، و در زمان موفقیتش دربارهی جوایز الهی، صحبت شود و مطالبی متناسب با سن او گفته شود. #ادامهدارد...
پینوشتها:
[۱] مکارمالاخلاق، ص۴۲۱
[۲] الگوهای تربیت کودکان و نوجوانان، ص۲۰۵ و۲۰۶
[۳] مستدرک الوسائل، ج۱۵، ص۱۶۴
[۴] همان، ج۳، ص۵۵
نویسنده: محمدعلیقاسمی
منبع: وبسایتراسخون
#تربیت_دینی
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
✨🔸✨🔸✨🔸✨🔸✨
✨
⭕️اسراف و تبذير در قرآن (بخش چهاردهم)
💠آثار سوء اسراف
🔷الف) #زيانهای_فردی؛ #اسرافكار، علاوه بر زيانهای اقتصادی كه بر جامعه و ملت تحميل ميكند، برای خود نيز زيانهای جبرانناپذيری به بار میآورد:
1⃣ #خشم_الهی؛ #اسرافكار چون تعادل و توازن اقتصادی جامعه را برهم ميزند، از رحمت خدا بدور و گرفتار خشم خدا ميشود، همانگونه كه در قرآن مجيد آمده است: «إِنَّهُ لا يُحِبُّ الْمُسْرِفين؛ خداوند #اسرافكاران را دوست نميدارد» [اعراف، ۳۱] و امام صادق(ع) فرمود: «ان السرف امر يبغضه الله؛ #اسراف مورد غضب خداست». [۱]
2⃣ #محروميتازهدايت؛ خدای متعال كه همواره درهای رحمتش بر بندگان گشوده است، خود را «غَافِرِ الذَّنْبِ وَقَابِلِ التَّوْبِ»؛ [غافر،۳] معرفی كرده است، لكن نسبت به #اسرافكاران ميفرمايد: «إِنَّ اللَّهَ لا يَهْدِي مَنْ هُوَ مُسْرِفٌ كَذَّابٌ؛ همانا خداوند كسی را كه #اسرافكار و دروغگوست هدايت نميكند.» [مومن، ۲۸]
3⃣ #فقر؛ روشنترين اثر اقتصادی #اسراف، #فقر است، زيرا كه اسرافكار در اثر مصرف ناروای خود، هم جامعه را به ورطه فقر ميكشاند، و هم خود دچار فقر ميشود. لذا يكی از راههای مبارزه اسلام با فقر و محروميت، ايجاد هماهنگی اقتصادی و ريشه كن ساختن #اسراف است. امام علی (ع) ميفرمايند: «القصد مثراة و السرف متواة؛ اقتصاد و ميانهروی باعث توانگری، و #اسراف و ولخرجی، مايه #فقر و تنگدستي است»، [۲] نيز فرمودند: «سبب الفقر اسراف؛ #ولخرجی عامل فقر است». [۳]
4⃣ #هلاكت؛ #اسراف از هر نوعی كه باشد، انسان را به نابودی ميكشاند. قرآن مجيد اين حقيقت را چنين بيان ميفرمايد: «ما به وعدههايی كه به انبياء و اوليا داديم، وفا كرديم و سپس آنها را با هر كه اراده كرديم نجات داديم، اما مسرفان و ستمگران را هلاك كرديم»؛ [انبیاء، ۹۰] امام علی (ع) ميفرمايد: «كثرة السرف تدمر؛ #اسرافكاری زياد، انسان را به هلاكت ميكشاند». [۴]
5⃣ #كيفر_اخروی؛ كيفر كسانی كه از حدود الهی تجاوز كرده، و اوامر و نواهی خدا را ناديده گرفته باشند، تنها #فقر و #تنگدستی در دنيا نيست، بلكه #عذاب_اخروی نيز در انتظار آنان است. قرآن مجيد در اينباره ميفرمايد: «كَذلِكَ نَجْزي مَنْ أَسْرَفَ وَ لَمْ يُؤْمِنْ بِآياتِ رَبِّهِ وَ لَعَذابُ الْآخِرَةِ أَشَدُّ وَ أَبْقى؛ اين چنين جزا ميدهيم، كسی را كه #اسراف كند و ايمان به آيات پروردگارش نياورد، عذاب آخرت شديدتر و پايدارتر است»؛ و در جای ديگر ميفرمايد: «وَ أَنَّ الْمُسْرِفينَ هُمْ أَصْحابُ النَّارِ؛براستی كه #مسرفان اهل دوزخند».
🔴به اين ترتيب معلوم است كه وضع افرادی كه در مسير باطل و هرزگی ها دچار #اسراف ميشوند چه خواهد بود! #ادامهدارد...
پینوشتها:
[۱] وسائلالشيعه، ۱۵/۲۶۲
[۲] همان، ۱۵/۲۸۵
[۳] فهرست غررالحكم، ص۱۵۹
[۴] همان، ص۱۹۵
نویسنده: محمدرضا عطايی - مجله مشكاه، ش ۵۵
منبع: وبسایتمرکزمطالعات و پاسخگویی به شبهات
#اسراف
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
⚡️☄⚡️☄⚡️☄⚡️☄⚡️
☄
⭕️ #حجاب و حرمت نگاه به نامحرم در قرآن (بخش سوم)
🔶«مفهوم حجاب»؛ #حجاب در لغت به معنای مانع، پرده و پوشش آمده است. استعمال این کلمه بیشتر به معنی پرده است. این کلمه از آن جهت مفهوم پوشش میدهد که پرده، #وسیله_پوشش است، ولی هر پوششی حجاب نیست؛ بلکه آن پوششی حجاب نامیده میشود که از طریق پشت پرده واقع شدن، صورت گیرد.
💠حجاب و عفت
🔷دو واژهی #حجاب و #عفت در اصل معنای منع و امتناع مشترکاند. تفاوتی که بین منع و امتناع حجاب و عفت است، تفاوت بین ظاهر و باطن است؛ یعنی منع و بازداری در #حجاب، مربوط به #ظاهر است، ولی منع و بازداری در #عفت، مربوط به #باطن و درون است؛ چون عفت یک حالت درونی است، ولی با توجه به این که تأثیر ظاهر بر باطن و تأثیر باطن بر ظاهر، یکی از ویژگیهای عمومی انسان است،
🔷بنابراین، بین حجاب و پوشش ظاهری و عفت و بازداری باطنی انسان، تأثیر و تأثّر متقابل است؛ بدین ترتیب که هرچه #حجاب و پوشش ظاهری #بیشتروبهتر باشد، این نوع حجاب در تقویت و پرورش روحیهی باطنی و درونی عفت، تأثیر بیشتری دارد، و بالعکس هر چه عفت درونی و باطنی بیشتر باشد، باعث حجاب و پوشش ظاهری بیشتر و بهتر در مواجهه با نامحرم میگردد.
💠حجاب زنان سالمند
🔷قرآن مجید به شکل ظریفی به این تأثیر و تأثّر اشاره فرموده است. نخست به زنان سالمند اجازه میدهد که بدون قصد تبرّج و خودنمایی، لباسهای رویی خود، مثل چادر را در مقابل نامحرم بردارند، ولی در نهایت میگوید: اگر #عفت بورزند، یعنی حتی لباسهایی مثل چادر را نیز بر ندارند، بهتر است. «وَ الْقَواعِدُ مِنَ النِّساءِ اللاَّتِی لا یَرْجُونَ نِکاحاً فَلَیْسَ عَلَیْهِنَّ جُناحٌ أَنْ یَضَعْنَ ثِیابَهُنَّ غَیْرَ مُتَبَرِّجاتٍ بِزِینَةٍ وَ أَنْ یَسْتَعْفِفْنَ خَیْرٌ لَهُنَّ وَ اللَّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ». [نور، ۶۰]
🔷علاوه بر رابطهی قبل، بین پوشش ظاهری و عفت باطنی، رابطهی علامت و صاحب علامت نیز هست؛ به این معنا که مقدار #حجاب_ظاهری، نشانهای از مرحلهی خاصی از #عفت_باطنی صاحب حجاب است. البته این مطلب به این معنا نیست که هر زنی که حجاب و پوشش ظاهری داشت، لزوماً از همهی مراتب عفت و پاکدامنی نیز برخوردار است. #ادامهدارد...
تنظیم: رهنما (گروه دین و اندیشه تبیان)
منبع: تبیانبهنقلاز پایگاهاینترنتیانهار
#حجاب
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️رونمایی از کالا با جلوهگری زنان (بخش سوم)
🔶اگر #غرب در جهت #منافع_سرمایهداری و لیبرالیسم از زیبایی و فریبندگی #زن برای #عرضهمحصولاتتجاری خود بهره ببرد، جای تعجب نیست، اما نگاه شیء انگارانه به زن از سوی صاحبان سرمایه و شرکتهای تبلیغاتی در #ایران چه توجیهی دارد؟
💠آگهیهای بازرگانی زن را چگونه معرفی میکنند؟
🔷تحقیقات نشان میدهد که #زنان در آگهیهای بازرگانی، در مشاغلی با درآمد و شرایط اجتماعی پایین ظاهر شده و بیشتر به عنوان مصرفکننده محصولات، نمایش داده میشوند. همچنین آنها بهعنوان کدبانویی که تحت تأثیر سایرین و وابسته به مردان هستند، ایفای نقش میکنند.
🔷اما در آگهیهایی با موضوعات مربوط به اقتصاد یا آیندهنگری و یا مباحث علمی که به تفکر منطقی، استنباط و استدلال نیاز دارند، از بازیگر مرد استفاده میشود و در موضوعات مرتبط با مسائل مصرفی، احساسی و خانوادگی، زنان حضور دارند تا به جامعه به نوعی تفهیم کنند که انجام برخی کارها ذاتاً زنانه یا مردانهاند و نیز مردان دارای محاسبه دقیق، توانمندی علمی، قدرت تصمیمگیری درست، عقلانیت و سایر ویژگیهای برتر هستند.
🔷در حالیکه این شیوه نمایش با کلیشههای جنسیتی، مناسب ایران نیست، زیرا بیش از نیمی از فرهیختگان جامعه ما را #زنان متخصص یا کارآفرین و ماهر تشکیل میدهند و نادیده گرفتن توانمندیها و پیشرفتهای علمی و اجتماعی زنان، گفتمان نامطلوبی را در جامعه رقم خواهد زد و خودباوری آنها را میگیرد و فرزندان را نسبت به قابلیت مادرانشان بیاعتماد میکند و مانع رشد فرهنگی و تأثیرگذاری آنها در خانواده و جامعه میشود.
نویسنده: صدیقه شریفی
منبع: تبیان
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
💥🌷💥🌷💥🌷💥🌷💥
🌷
⭕️آشنایی با شیوه های #تربیت_دینی (بخش هفتم و پایانی)
🔶در #آموزش_دینی شیوه ها و فنونی برای #تربیت مطرح است که اهم آنها عبارت اند از: بحث کردن در مورد جهان و طبیعت و آفاق و انفس، دادن تذکر در موارد ضروری، توجه دادن به خود و ابعاد وجودی خود ، واداشتن به تفکر و تدبر در امور، تعقل و استدلال.
💠روش تربیت عملی
🔷همانگونه که در روش الگویی گفته شد، یکی از مهمترین روشهای مطلوب تربیتی #روش_عملی است و متاسفانه ما کمتر به آن عمل می کنیم. خدای بزرگ در قرآن کریم میفرماید: «آیا مردم را به کار نیک فرمان میدهید و حال آن که خویشتن را فراموش میکنید»؛ همچنین امام صادق (ع) میفرمایند: «مردم را با اعمالتان، نه (فقط) با زبان های تان (به سوی خدا) فرا بخوانید.» [۱]
🔷طبق آماری که برخی از روانشناسان ارائه کرده اند، حدود ۸۰ درصد یادگیری، از راه چشم و ۱۳ درصد از راه گوش انجام میشود. در ضرب المثلی آورده اند: «یک تصویر، گویاتر از هزار کلمه است»، و مولانا نیز چه دُر سفته که گفته است: آن که یک دیدن کند ادراک آن/ سال ها نتوان نمودن از زبان
🔷پس، #عمل و رفتار #مربی که زیر ذره بین چشم و دستگاه تصویربرداری متربی است، میتواند تاثیر ژرف و شگرفی در تعلیم و تربیت او داشته باشد؛ زیرا متربی گفته های مربی را پیش از آن که بخواهد از وی بشنود، می خواهد در #اعمال و رفتار او ببیند و این درس بزرگی است که از مربی خود فرا می گیرد: بزرگی سراسر به گفتار نیست/ دو صد گفته چون نیم کردار نیست
🔷از سوی دیگر، اگر #متربیان بین گفتار و رفتار #مربیان تناقض و تعارض را مشاهده کنند، همین امر باعث می شود تا نسبت به همهی گفته ها و نظام فکری - عملی مربیان بی اعتماد گردند و در نتیجه، در نظام فکری - عملی خود نیز دچار اختلال و سردرگمی شوند و در دل یا بر زبان بگویند: سعدیا گر چه سخن دان و مصالح گویی/ به عمل کار برآید به سخندانی نیست
🔷اصولا باید توجه داشته باشیم که پیروزی با شکست یک دین و یا یک مکتب، غالبا در گرو اعمال و رفتار گروندگان به آن است، تا آموزش های نظری آنان. به همین دلیل، معمولا کسانی که با خودِ دین مخالفت دارند بسیار نیستند، بلکه برخی اعمال و کردار دینگرایان است که موجب بی رغبتی آنان به آن دین می شود: اسلام به ذات خود ندارد عیبی/ هر عیب که هست در مسلمانی ماست
🔴بنابراین: الف) همهی ما از خداوند بزرگ بخواهیم که به آنچه میگوییم عمل کنیم، تا مورد سرزنش او در آیات ۲ و ۳ سورهی صف قرار نگیریم. ب) اگر به آنچه خودمان میگوییم خودمان عمل نکنیم، چگونه میتوانیم عمل به گفته های مان را از دیگران بخواهیم؟ «رطب خورده، منع رطب چون کند؟» آری، به گفته ی خواجه شیراز: ای بی خبر بکوش که صاحب خبر شوی/ تا راهرو نباشی کی راهبر شوی!
🔶ج) خطر بسیار بزرگی که اکنون ما و انقلاب ما و دین ما را به شدت تهدید میکند و متاسفانه کمتر به آن توجه می نماییم، این است که شماری از ما و بزرگتر از ما به آموزه های دینی و آرمان های انقلابی خویش عمل نمیکنیم و چه بسا همین امر در دراز مدت، آثار نامطلوبی در درون جامعه، و در بیرون از آن بر جای نهد، که امیدواریم به خواست خدا این چنین نشود.
پینوشت
[۱] بحار الانوار، ج۵، ص۱۹۸
منبع: وبسایتراسخونبه نقل ازمرکزمطالعاتشیعه
#تربیت_دینی
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد