🔹 جبر و اختیار
⁉️سوال: قرآن در جایی میفرماید که هر چیزی که براتون پیش میاد خواست و اراده خداست و براتون بهترین هست.
و در جای دیگه میفرماید که هر اتفاقی نتیجه عمل خودتونه.
اینها رو چجوری میشه کنار هم فهمید ؟!
✅ پاسخ: با یک مثال این مسئله روشن میشود:
یک طراح بازی کامپیوتری وقتی یک بازی را طراحی میکند، تمام اتفاقاتی که ممکن است در این بازی بیفتد را پیش بینی میکند ومجموعه ی راه هایی که هر بازیگر میتواند برود و نتایجی که میتواند به دست بیاورد را طراحی و برنامه نویسی میکند. حالا بازیگر در داخل بازی با انتخاب هایی، یک مسیر را طی میکند و به نتیجه ای هم میرسد. این بازیگر هیچ انتخابی خارج از برنامه نویسی آن طراح ندارد و به هیچ نتیجه ای خارج از نتایج پیش بینی شده توسط طراح نمیرسد. یعنی در چارچوب برنامه نویسی و طراحی او انتخاب میکند و به نتیجه میرسد. در واقع ما انسان ها اختیار داریم ولی در چارچوب مشیت الهی. خدا برای هر انسانی راه های بسیار متعددی را پیش بینی کرده است و نتایج متعددی را بر آن راه ها طراحی کرده، هر انسانی میتواند با استفاده از اختیار خودش در این راه ها حرکت کند و به آن نتایج برسد. هر انسانی میتواند از طبقات مختلف جهنم یا طبقات مختلف بهشت را با نتایج عملکرد خودش به دست آورد، ولی همه ی این ها در چارچوب طراحی و برنامه ریزی خدای عالم اتفاق می افتد. خدا به جای ما تصمیم نمیگیرد، ولی ما در چارچوب برنامه ریزی و طراحی خدا تصمیم می گیریم، انتخاب می کنیم، از اختیارمان استفاده می کنیم و نتیجه می گیریم.
#تدبر_درقرآن
#جبر_اختیار
🆔 https://eitaa.com/tadabbor_help
🔹 ولایت امیرالمؤمنین علی (ع)
⁉️ سوال: در روایتی هست که هر کس ولایت امیرالمومنین رو نداشته باشه بهشت برای او حرامه. خب الان شهید هنییه که سنی بودن الان تکلیف ایشون در قیامت چیه ؟؟
✅ پاسخ: حقیقت ولایت یک مسئله ی طولی است. ولایت الله، ولایت رسول و ولایت امام برحق و ولایت جانشینان امام برحق. خب حقیقت ولایت قرار هست چه کار کند؟ خدا در قرآن مشخص کرده در سوره مبارکه بقره همون آیاتی که معروف به آیه الکرسی هستند یعنی اللَّهُ وَلِيُّ الَّذِينَ آمَنُوا يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ ۖ خدا ولی و سرپرست مومنان است، آنها را از ظلمت های دنیاگرایی به نور خداگرایی می رساند. حال سوال این است که خدا چطور مومنان را از ظلمت های دنیاگرایی به نور خداگرایی میرساند؟ یا چطور حقیقت ولایت تحقق پیدا میکند؟ در سوره مبارکه حدید میفرماید: "هُوَ الَّذِي يُنَزِّلُ عَلَىٰ عَبْدِهِ آيَاتٍ بَيِّنَاتٍ لِيُخْرِجَكُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ" خدا کسیست که بر بنده خود آیاتی روشن نازل می کند تا شما را از ظلمت های دنیاگرایی به نور خداگرایی برساند. حال هدف آیات بینات در سوره حدید چیست؟ آیات بینات یعنی باید جان و مالتان را برای برپایی عدالت، برای مبارزه با ظلم، در راه خدا قرار دهید. پس هر کسی که از آیات قرآن استفاده می کند و تحت ولایت و سرپرستی الله با ظلم مبارزه میکند و به دنبال تحقق عدالت است، در حوزه ولایت قرار می گیرد. در حقیقت شهید بزرگوار اسماعیل هنیه شخصیتی است که به معنای واقعی کلمه تحت ولایت الله، تحت ولایت رسول الله، و تحت ولایت امام زمان علیه السلام و زیر مجموعه ولایت فقیه جامع الشرایط برای مبارزه با ظلم قیام کرد و برای تحقق عدالت حرکت کرد و جان و مالش رو طبق آموزه های سوره حدید در خط ولایت کف دست گرفته و خودش و عزیزانش را در این راه فدا کرده است. ایشان مصداق بارز شخصیتی است که ولایت درباره ی او صدق میکند. خط طولی ولایت از الله و رسول و امام برحق و جانشین امام برحق، همه درباره ایشان صدق میکند و ایشان به مقام والای شهادت و فوض عظیم رستگاری و نیل به رضوان و بهشت الهی نائل شدند. اما یک مسئله دیگه مطرحه و اون اینکه خب شریعت ایشون شریعت ما شیعیان نبوده است. اگر برای کسی روشن بشه که شریعت حق مثلا الف است اما از شریعت حق پیروی نکند، باید به خدا پاسخگو باشد. اما اگر برای کسی روشن نشود که شریعت حق چیست؟ شریعت یعنی قانون نحوه زندگی کردن، نماز خوندن، روزه گرفتن و مسائل دیگر... اگر برایش روشن نشود که حقانیت این شریعت، مثلا شریعت شیعیان ثابت است و به شریعت دیگری عمل می کرده مثل اهل سنت، در این صورت در پیشگاه خدا معذور خواهد بود. پس حقیقت ولایت و حقیقت شریعت را یه مقدار متفاوت نگاه کنیم. شریعت قانون هاییست که ما به اونها عمل می کنیم. ولایت اون خط مشیی اصلی است که در آن قرار می گیریم. جان و مالمان را باید کف دست داشته باشیم، در اطاعت از ولی الله برای تحقق عدالت پیش برویم. مثال مناسب برای شخصیت اسماعیل هنیه جناب زهیر هست، شخصیتی که در کربلا به امام حسین علیه السلام پیوست و جان و مالش را کف دست گرفت و به شهادت رسید و از اولیا بزرگ الهی به شمار میرود در حالی که او عثمانی مذهب بود و در حقیقت از نظر شریعت به شریعت شیعیان نبود، اما از نظر ولایت تحت ولایت اباعبدالله الحسین علیه السلام به فیض عظیم شهادت نائل شد. امیدوارم خدای بزرگ به ما این توفیق رو عنایت کند که از پیروان راستین مردان بزرگ الهی مثل شهید اسماعیل هنیه باشیم و ما هم مثل آنها جان و مالمان را بتوانیم کف دست بگیریم در راه تحقق عدالت و مبارزه با ظلم حرکت کنیم انشاالله.
#اسماعیل_هنیه
#امام_زمان
🆔 https://eitaa.com/tadabbor_help
🔹 جهاد زن در قرآن
⁉️ سوال: با توجه به مسئله جهاد طبق ایه ۲ تا ۴ سوره مبارکه صف، وظایف یک خانم نسبت به این امر الهی چیست و چطور جهادی مد نظر است؟
✅ پاسخ: جهاد یعنی بذل وسع. یعنی هر چه در توان دارید از مال و جان و فرصت و آبرو و امثال اینها در راه خدا به کار بگیرید. این مسئله هیچ اختصاصی به آقایان ندارد. هم مرد و هم زن مکلف به جهادند. هر کدام به نوبه خود در جایگاه خودشان و به تناسب خودشان، هر چه در توان دارند باید در راه خدا به کار بگیرند. حالا اگر یک اموری مختص خانم ها یا مختص آقایان هست، در آن امور اختصاصی هم باید اهل مجاهدت باشند و هیچ چیزی را از خدا دریغ نکنند و برای خدا با تمام وجود حرکت کنند.
در خصوص جهاد نظامی اولا خانم ها با حمایت، همدلی، صبر بر مسائلی که ب خاطر جهاد پیش می آید باید در واقع مجاهدت کرده و حضور داشته باشند.
در فضای جهاد و برای حضور نظامی فقط در مواقع لزوم و اضطرار خانم ها هم مکلفند که حضور نظامی داشته باشند. بنابراین حفظ آمادگی برای حضور همدلانه در جهاد نظامی در کنار همسرانشان و به عنوان پشتیبان همسران یا پشتیبان فرزندانشان باید آمادگی داشته باشند، و برای خودشان هم آمادگی داشته باشند که در صورت وجود اضطرار در میدان جهاد نظامی هم نقش ایفا کنند.
🆔 https://eitaa.com/tadabbor_help
69.37M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴 چطور با عقلم ثابت کنم که نماز واجبه ؟؟!! 🧐
#ملاقات
#پادکست
#تدبر_در_نماز
📍پاسخ این سوال و سوالاتی از این دست رو میتونید در کانال پرسش و پاسخ دریافت کنید. 👇
🆔 https://eitaa.com/tadabbor_help
🔹 حکم تارک الصلاه در قرآن
⁉️ سوال: ما در احادیث داریم که تارک الصلاة حکم کافر را دارد و هم باید از او دوری کرد و هم او را در قبرستان مسلمان نباید دفن کرد.
مصداق قرآنی که به حدیث قوت می بخشد کدام آیه یا آیات می باشد؟!
✅ پاسخ: تارک الصلاه به کسی که مسلمان هست ولی عمدا نماز نمی خواند گفته می شود.
ترک نماز به واسطه ی اینکه یکی از واجبات دین الهی است از گناهان کبیره محسوب می شود و بر همین اساس تارک الصلاه گنه کار و فاسق می باشد.
چنین فردی باید امر به معروف شود و تلاش شود که راه خودش را پیدا کند و در مسیر نماز قدم بردارد.
اما تارک الصلاتی که در حدیث درباره ی آن صحبت می شود در حد مرتد و کافر است و باید از او دوری کرد؛ او کسی نیست که صرفا نماز نمی خواند بلکه کسی است که عملا نماز را واجب نمی داند و نماز و خدا و ... را انکار می کند. فرد مرتد احکامش در اسلام مشخص شده که در جای خود باید بررسی شود.
مسئله ی دوری کردن بیان شده در حدیث؛ در باره ی چنین فردی است؛ و اما درباره مصداق قرآنی باید گفت اهمیت نماز در قرآن پر واضع است از جمله سوره ی مبارکه ی معارج که خداوند کسانی رو که منکر نماز شدند و می گویند برای رهایی از جهنم و رسیدن به بهشت نیازی به نماز نیست را کافر معرفی می کند
در قرآن اصالت نماز، محوریت نماز، عمود بودن نماز در دین مبین اسلام به وضوح بیان شده است.
#تدبر_در_قرآن
🆔 https://eitaa.com/tadabbor_help
🔹 فایده دعا برای امام زمان (عج)
⁉️ سوال: استادصبوحی درجلسه دوازدهم تدبر در زیارت عاشورا فرمودن که به نیابت ازامام زمان(عج)عملی راانجام دهیم.
اینجا سوال من این است که امام زمان (عج)چه نیازی دارن به اینکه به نیابت از ایشان زیارت ،قرآن و...خوانده شود، یا اینکه صدقه داده یاهرعمل دیگری انجام شود؟
✅ پاسخ: اگر ما عمل خیری به نیابت از امام زمان علیه السلام انجام دهیم، خدا به خاطر این نیابت به آن عمل ارزش فراوانی میدهد و آن عمل در پرونده ی اعمال امام زمان علیه السلام ارج و قرب بالایی پیدا میکند و مشمول دعای خیر آن حضرت قرار میگیریم.
#امام_زمان
#تدبر_در_قرآن
🆔 https://eitaa.com/tadabbor_help
🔹راه های مواجهه با دشمنان خدا
⁉️ سوال: چرا باید با انسانهایی که به دین ضربه میزنند کنار آمد؟! مثلا آیا نمیشد اسلام زنده میماند ودر کنارش تمام ظالمین گرفتار میشدند و برای آیندگان عبرتی میشد.
✅ پاسخ: این که خدا با دشمنان دین چه رفتاری میکند یک مسئله است،و این که ما با دشمنان دین چه رفتاری باید داشته باشیم این مسئله ی دیگری است. این که خدا چه رفتاری میکند تابع حکمت ها و سنت های خودش است و برای او تعیین تکلیف نمیشود کرد. البته میشود سنت ها و حکمت ها را بررسی کرد و کشف کرد. اینکه ما چه رفتاری باید داشته باشیم، خدا در قرآن کریم معین کرده است که گاهی در شرایطی ما ناچار به صلحیم، چون امکان غلبه بر دشمنان دین را نداریم. در شرایطی مکلف به جنگیم، چون
باید آنها را از سر راه توسعه و گسترش اسلام برداریم. در واقع اینجا هم تابع قوانین دین مبین اسلام هستیم.
#تدبر_در_قرآن
🆔 https://eitaa.com/tadabbor_help
🔹علت حجاب خانم ها در نماز
⁉️ سوال: میخواستم بدونم چرا ما خانم ها وقتی در خانه هستیم ونامحرم نیست بایدموقع نماز خودمان روبپوشانیم؟
✅ پاسخ: پوشیدن حجاب به هنگام نماز یکی از قوانین نماز است. صرفا به خاطر وجود نامحرم نیست، که در نماز حجاب می کنیم. مثل بقیه قوانین نماز، مثلا اینکه نماز چند رکعت خوانده میشود، یا چه احکامی دارد، حجاب داشتن یک خانم موقع نماز هم همینطور است.
#ملاقات
#تدبر_در_نماز
🆔 https://eitaa.com/tadabbor_help
🔹صحیح یا جعلی بودن احادیث و روایات
⁉️ سوال:
چگونه میتونیم متوجه بشیم که سخنان ائمه و حوادث صدر اسلام جعل نشده و واقعیت دارد؟!
✅ پاسخ:
قرآن کتاب الهی و معجزه آسمانی است. وقتی به قرآن به عنوان معجزه الهی ایمان آوردیم بنابراین قرآن رو مبنا قرار میدهیم، به کمک قرآن، روایات، احادیث و نقل شده های تاریخ رو می سنجیم و درباره ی آنها به نتیجه می رسیم. البته بررسی سندی و اعتبار کتاب ها در این زمینه بسیار کمک کننده است، که در علمی به نام علم رجال آن ها مورد بحث قرار گرفته است.
#تدبر_در_قرآن
🆔 https://eitaa.com/tadabbor_help
🔹 اولویت انفاق به نیازمندان
⁉️سوال: در سوره ماعون گفته شده که کسی که به فقیر و یتیم کمک نکنه نمازش قبول نیست، خواستم بدونم حتما باید اون یتیم و فقیر رو بشناسیم یا این که از طریق کمیته امداد، یا موسسه خیریه هم میشه کمک کنیم؟! آخه شناخت فقیر این روزها خیلی سخت شده.
✅پاسخ: در کمک مالی به نیازمندان اولویت با نیازمندان از نزدیکان خود ماست. اول پدر و مادر، خواهر و برادر، بستگان، همسایگان دوستان و آشنایان بعد به دیگر نیازمندان که میتونیم به نهادهایی مانند کمیته امداد یا بهزیستی و امثال اینها اعتماد کنیم.
#سوره_ماعون
#تدبر_در_قرآن
🆔 https://eitaa.com/tadabbor_help
🔹فرزند آوری در قرآن
⁉️سوال:
آیا در قرآن تاکید و توصیه ای به فرزندآوری و تعدد فرزندان شده؟
نظر به اینکه معمولا مال و اولاد در قرآن کنار هم می آیند به نظر می رسد همان گونه که به مال اندوزی سفارش نشده به تعدد فرزندان هم سفارش نشده است
✅پاسخ:
قرآن کریم اصلا مال اندوزی و فرزندآوری رو نکوهش نکرده است.بلکه وابستگی و دلبستگی به دنیا و منافع اون و مال و فرزند رو مورد نکوهش قرار داده، به این معنا که اگر انسان غرق در دنیا شود و از پروردگار غافل شود قرآن نهی کرده است. اما دعوت به آباد کردن زمین و دعوت به فرزندآوری در قرآن آمده است. نمونه ی دعوت به فرزندآوری اونجاست که می فرماید: نِسَاؤُكُمْ حَرْثٌ لَكُمْ فَأْتُوا حَرْثَكُمْ أَنَّىٰ شِئْتُمْ ۖ وَقَدِّمُوا لِأَنْفُسِكُمْ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ وَاعْلَمُوا أَنَّكُمْ مُلَاقُوهُ ۗ وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ. سوره بقره آیه ۲۲۳
#تدبر_در_قرآن
🆔 https://eitaa.com/tadabbor_help