هدایت شده از مدرس فقهی امام محمد باقر علیهالسلام
سید جواد جلسه ششم.mp3
30.11M
💠 #جلسه_علمی
📋 بررسی نظارت روایات اهل بیت علیهمالسلام بر فقه عامه
🎙استاد معظم آقای حاج سیدمحمّدجواد #شبیری
📆 سه شنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۳
📌جلسه ششم
@madras_emb
هدایت شده از فرزند ایران
32.44M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 با اعلامیه استفاده از کالای ایرانی مقابل انگلیس و روسیه ایستاد!
🔹 به مناسبت سالروز درگذشت مرجعِ مجاهدِ شیعه، سید ابوالقاسم دهکردی
تلگرام | اینستاگرام | روبیکا | ایتا | بله | سروش | توییتر | آپارات | یوتیوب
🇮🇷 @farzandeIRAN_ir
🔖 #دریافت_مقاله بررسی تطبیقی قاعده لاضرر در اندیشه شیخ انصاری و آخوند خراسانی [اعلی الله مقامهما]
✔️ #چکیده:
این پژوهش تحت عنوان بررسی تطبیقی قاعده لاضر در اندیشه شیخ انصاری و آخوند خراسانی، تلاشی است برای پاسخگوئی به این پرسش که این دو اندیشمند، قاعده لاضرر را چگونه تبیین نمودهاند؟ برای دستیابی به پاسخ این پرسش و پرسشهای فرعی مترتب بر آن، علاوه بر آثار فقهی و اصولی شیخ اعظم و آخوند خراسانی، از آثار اندیشمندان متأخر نیز بهره گرفته شده و نظریات آنان را مورد توجه قرار دادهایم. قبل از پرداختن به دیدگاه شیخ و آخوند، نکاتی را تحت عنوان تعریف قواعد فقهی در اصطلاح دانشمندان علم اصول فقه، معنا و تعریف قاعده لاضرر با تأکید بر رویکرد شیخ اعظم و آخوند خراسانی، بررسی واژگانی که در روایات قاعده لاضرر بهکار رفته از منظر واژه شناسان و اصولیین و هیئت ترکیبیه لاضرر و لاضرارکه منشأ و خاستگاه برداشتهای متفاوت در میان فقیهان گردیده است، مورد کاوش قرار دادهایم. آنگاه نظریه شیخ انصاری و آخوند را نسبت به قاعده لاضرر به بحث نشسته و موارد اشتراک و افتراق آن را روشن ساختهایم و در ادامه ارجحیت و برتری دیدگاه شیخ را نسبت به دیدگاه آخوند اثبات نموده، آنگاه قلمرو و گستره کاربرد قاعده لاضرر را از جهت نظری و عملی از منظر شیخ اعظم و آخوند مورد نقد و بررسی قراردادهایم. نتایجی که در فرایند این پژوهش به آنها دست یافتایم عبارتند:
۱. شیخ اعظم و آخوند در نحوهی ورود و پرداختن به قاعده لاضرر و بهرهگیری از مبانی فقهی و استناد به روایات خاص، توافق و هماهنگی داشته و هیچگونه تقابلی در این جهت ندارند.
۲. در برداشت از روایات قاعده، نگاه آنان متفاوت بوده است؛ زیرا از منظر شیخ آنچه در قاعده لاضرر نفی شده حکم ضرری است؛ اما به اعتقاد آخوند، نفی حکم به لسان [نفی] موضوع است؛
۳. در مورد کاربرد قاعده لاضرر هم آنان وحدت نظر ندارند؛ زیرا شیخ قاعده فوق را در تمام ابواب فقه از باب حکومت بر عناوین اولیه جاری میداند؛ اما از نگاه آخوند، گستره آن محدود بوده و در برخی موارد عناوین اولی بر آن مقدم میشود.
🌐 دریافت متن کامل مقاله
@tafaqqoh
⚫️ لُطفی کنید و روحِ شوهرعمهی عزیزم را به هدیهی صلوات و قرائتِ فاتحهای شاد کنید.
◼️ عزیزانی که میتوانند، امشب نماز لیلة الدّفن بخوانند: مرتضی فرزند حسین -رحمة الله علیه-.
eitaa.com/tafaqqoh
🔖 #دریافت_مقاله بررسی قاعده تسلط و گستره آن
✍🏻 استاد ابوالقاسم علیدوست و محمد ابراهیمیراد
✔️ #چکیده:
قاعده «سلطنت مردم بر اموال خویش»، از قواعد مشهور و مسلّم فقهی است. مفاد قاعده مرکب از دو جزء ایجابی و سلبی با این تقریر است: «هر مالکی بر انواع تصرفها در اموال خویش مسلط است و هیچ شخص یا نهادی نمیتواند سلطنت وی را بر اموالش محدود سازد». #قرآن، #بنای_عقلا، #عقل، #اجماع و #روایات از اسناد این قاعده به شمار میروند. #حدیث_سلطنت به عنوان عمدهترین دلیل روایی #قاعده_سلطنت، گرچه سند صحیحی ندارد، ولی چون از شعارات مسلّم اسلامی است، معتبر میباشد؛ هرچند مبنای #جبر_ضعف_سند را به عمل و استناد #مشهور نپذیریم. اندیشه صحیح در بیان مفاد حدیث این است که مردم حق هرگونه تصرف در اموال خود را دارند تا زمانی که منعی از سوی شارع نرسیده باشد. این حدیث در مقام #تشریع است و جواز وضعی و تکلیفی هر نوع تصرّفِ مالکان به عنوان #حکم_اولی و #واقعی از آن تا زمانی که منعی از ناحیه شارع نرسیده باشد، استفاده میشود؛ بنابراین میتوان با آن و #قاعده_تسلط، شک و تردیدها را برطرف ساخت. #تسلط مردم بر ملک، حق و شئون دیگر خویش، جزء حوزه قاعده است. #اسقاط_حق و #سلب_مالکیت، از شئون #سلطنت_مالک بر ملکش است. تبعیت عمق و هوا از ملک مالک (اعم از شخص، دولت و ملت)، تابع #اعتبار_عرفی است.
دریافت متنِ کاملِ مقاله
@tafaqqoh
#دریافت_کتاب
📒 روحانیت و حوزههای علمیه از دیدگاه امام خمینی (رحمه الله)
📔 دفترِ دهم از مجموعهی تبیان
📚 #تبیان عنوانِ کلی مجموعه آثاری است که در هر مجلد از آن مواضع و رهنمودهای حضرت امام خمینی (رحمه الله) دربارهی موضوعی خاص، گردآوری و منتشر شده است.
✔️ محتوای مُجلّداتِ این مجموعه حاصلِ فیشبرداری از آثار حضرت امام (صحیفه امام و کتابهای ایشان) در موضوعات گوناگون است.
@tafaqqoh
روحانیت و حوزههای علمیه از دیدگاه امام خمینی رحمه الله.pdf
2.1M
base.apk
50.11M
📥 #نرم_افزار_اندروید
✅ xmind
✔️ ساخت و نمایشِ درختواره و نقشه ذهنی
@tafaqqoh
🎙 گزارش دیدارهای مراجع معظم تقلید حفظهم الله با رییس جمهور محترم دام عزه:
آیة الله عبدالله جوادی آملی
آیة الله سید موسی شبیری زنجانی
آیة الله ناصر مکارم شیرازی
آیة الله حسین نوری همدانی
آیة الله جعفر سبحانی تبریزی
@tafaqqoh
🔖 #دریافت_مقاله مجرای اصل صحت در معاملات با تأکید بر امکان جریان آن در شبهات حکمیه
✔️ #چکیده
#اصل_صحت به عنوان یکی از اصولی است که میتواند بسیاری از مجهولات قضایی را حل نماید از اهمیت بالایی، علیالخصوص در باب #معاملات برخوردار است. در این مقاله در صددیم که به بررسی امکان جریان اصل #صحت در دو زمینهی مهم از #شبهات_حکمیه بپردازیم:
۱. جریان #اصالة_الصحة در شک در #جزئیت جزء زائد یا #شرطیت امر مشکوک الشرطیه (و مانعیت). ۲. امکان جریان اصالة الصحة برای حکم به صحت #عقود بینام و تردید در صحت #شروط_ضمن_العقد.
در مورد اول به اعتقاد ما جریان اصالةالصحة موجب نظر به جریان این اصل در شبهات حکمیه میگردد و در صورت بلامانع دانستن این امر میان اصل صحت به عنوان اصلی #غیرلفظی با اصولی همچون #برائت هممجرا میگردد ولی با دقتی عمیقتر و تفکیک ریشه، مبنا و مفهوم اصل صحت در کلام فقها و حقوقدانان به نظر اصل صحت گاهی به عنوان #اصلی_لفظی و گاهی به عنوان #اصلی_عملی تلقی میگردد و در جایی که به عنوان اصلی غیرلفظی است در شبهات #حکمیه جریان نمییابد و بدین ترتیب تداخلی با اصولی همچون #اصل_برائت در #احکام_وضعی نمیکند. در مورد دوم یعنی قراردادهای جدید در حقوق اسلام هم همین تفکیک معنا و مبنا در کلام فقها دیده میشود که عدم دقت موجب شده برخی چنین پندارند که اصل صحت در کلام عمدهی فقها اصلی مستقل از #اصول_لفظیه است. در هر حال اصل صحت به عنوان یک اصل غیرلفظی در #شبهات_موضوعیه یعنی در عقودی که در عالم خارج محقق میگردند جاری میشود نه در شبهات حکمیه، نباید این اصل را با صحت به عنوان اصلی لفظی خلط نمود.
🖇️ دریافت متن کامل مقاله
@tafaqqoh
🔖 #دریافت_مقاله واکاوی ماهیت قواعد فقهی و ملاکهای تمایز آنها
✍🏻 استاد سید محمد نجفی یزدی دام عزه
✔️ #چکیده
اهميت قواعد فقهيه سبب شده است که در دوران ما تبديل به علم مستقل گردد و لذا تعريف دقيق آن و تفاوت آن با دو علم اصول و فقه، مورد توجه قرار گرفته است. فقها، عنايت لازم را نسبت به تعريف دقيق و تفاوت آن با مسئله فقهيه، آنگونه که در مورد علم اصول و تفاوت آن با قاعده فقهيه داشتهاند، بذل نکردهاند. اين نوشتار تلاشی دارد اين موضوع را مورد توجه قرار دهد که قواعد فقهيه با توجه به گستره بسيار وسيع مسائل آن، دارای تعريف دقيق نيست و تعاريف موجود همگی دارای ابهامات جدی است. به ويژه تفاوت اين علم با مسائل فقه از ابهام جدّی برخوردار است و لذا مسائل فراوانی از فقه، جزء قواعد فقه قرار گرفته است. همچنانکه تفکيک اين علم با علم اصول نيز از ابهام جدی برخوردار است بلکه علم اصول نيز از اين ابهام يعنی عدم تعريف دقيق رنج میبرد و در پايان توصيه شده است، محققين عُمر و امکانات خود و ديگران را صرف تحقيق در مورد تعريف امثال قواعد فقه نکنند و برای متون درسی و آموزشی به مباحثی از اين دو علم که کاربرد بيشتری دارد اکتفا نموده و تکميل مباحث را به فقه و هنگام نياز جهت استدلال فقهی مطرح نمايند.
📥 دریافت متنِ کاملِ مقاله
@tafaqqoh
🖇️ #دریافت_کتاب
📗 رساله نوین
✔️ دربارهی بناء اسلام بر سال و ماه قمری و تفسیر آیه انّ عدّة الشُّهور عند اللّه اثنا عشَر شهراً فی کتابِ اللّه یوم خلق السّماوات و الارض مِنها اربعة حُرُم ذلک الدّین القیّم
✅ بحث تفسیری، روایی، فقهی و تاریخی
✍🏻 مرحوم آیةالله سید محمدحسین حسینی طهرانی -قدس الله نفسه الزکیة-
📥 پی دی اف
📥 پی دی اف ویژه تلفن همراه
📥 وُرد
🕋 مکتب وحی
@tafaqqoh
اصالت و اعتبارسنجی کتاب جعفر بن محمد بن شریح الحضرمی.pdf
14.68M
🔖 #دریافت_مقاله اصالت و اعتبارسنجی کتاب جعفر بن محمد بن شریح الحضرمی
✍🏻 نگارندهی مقاله - فاضل گرامی آقای شیخ مرتضی اسکندری تبریزی دام عزه - در این پژوهش تلاش کردهاند بر اساس مبنایِ #اعتبارسنجی_فهرستی استادشان آیة الله سید احمد مددی حفظه الله مَشی کنند و تفاوتهای این رویکرد با #اعتبارسنجی_رجالی را آشکار کنند.
✔️ #چکیده
#جعفر_بن_محمد_بن_شریح_حضرمیّ از راویان امامی مذهب بوده که در حدود #قرن_دوم در عراق میزیسته است. از اساتید او میتوان به #ذریح_المحاربی و #حمید_بن_شعیب_سبیعی و #عبدالله_بن_طلحه_النهدی اشاره کرد. کتابِ جعفر حضرمیّ، از معدود اصولِ باقیمانده از قرون اولیه بوده که اولین بار در حدود سدهی دوازده قمری در آثار #شیخ_حر_عاملی و #علامه_مجلسی منعکس شده است. در بین عالمانِ متقدمِ #رجالی، تنها #شیخ_طوسی، #جعفر_حضرمی را در کتاب الفهرست معرفی و کتاب را به ایشان نسبت داده است؛ منبعِ این انتساب، کتاب #حمید_بن_زیاد_کوفی است. نگارنده با استفاده از روش #فهرستی و #رجالی و جمع آوری قرائن و بررسی احتمالات و شواهد، ثابت کرده که کتابِ مذکور تألیف #حمید_بن_شعیب_سبیعی است و انتساب به جعفر حضرمیّ اشتباه است. همچنین انتساب اشتباه کتاب توسط شیخ طوسی به جعفر حضرمی، ناشی از اشتباه #هارون_بن موسی_تلعکبری در تشخیص نسخه کتاب و مؤلف حقیقی آن است.
📥 دریافت متنِ کاملِ مقاله
@tafaqqoh
✅ #اصول_فقه_فارسی
📙 اصول صدر ٫ ۷ مجلد
✔️ ترجمهی فارسی «بحوث فی علم الاصول» تقریر دروسِ خارجِ اصول فقه شهید آیة الله سید محمدباقر صدر به قلم مرحوم آیة الله سید محمود هاشمی شاهرودی - رضوان الله علیهما -
✍🏻 مترجم: حجة الاسلام و المسلمین حسن مهدوی - دام عزه -
🗂️ انتشارات مرکز فقهی ائمه اطهار - علیهم السلام -
📲 ارتباط با ناشر:
09914515847
09123513942
@tafaqqoh
✔️ دعایی که حضرت آقا - حفظه الله - در دیدارِ خانوادهی رییسِ جمهورِ آسمانی، خواندنِ آن را توصیه کردند:
اَللَّهُمَّ لاَ بُدَّ مِنْ أَمْرِكَ وَ لاَ بُدَّ مِنْ قَدَرِكَ وَ لاَ بُدَّ مِنْ قَضَائِكَ وَ لاَ حَوْلَ وَ لاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِكَ اَللَّهُمَّ فَمَا قَضَيْتَ عَلَيْنَا مِنْ قَضَاءٍ أَوْ قَدَّرْتَ عَلَيْنَا مِنْ قَدَرٍ فَأَعْطِنَا مَعَهُ صَبْراً يَقْهَرُهُ وَ يَدْفَعُهُ وَ اِجْعَلْهُ لَنَا صَاعِداً فِي رِضْوَانِكَ يُنْمِي فِي حَسَنَاتِنَا وَ تَفْضِيلِنَا وَ سُؤْدُدِنَا وَ شَرَفِنَا وَ مَجْدِنَا وَ نَعْمَائِنَا وَ كَرَامَتِنَا فِي اَلدُّنْيَا وَ اَلْآخِرَةِ وَ لاَ تَنْقُصْ مِنْ حَسَنَاتِنَا اَللَّهُمَّ وَ مَا أَعْطَيْتَنَا مِنْ عَطَاءٍ أَوْ فَضَّلْتَنَا بِهِ مِنْ فَضِيلَةٍ أَوْ أَكْرَمْتَنَا بِهِ مِنْ كَرَامَةٍ فَأَعْطِنَا مَعَهُ شُكْراً يَقْهَرُهُ وَ يَدْفَعُهُ وَ اِجْعَلْهُ لَنَا صَاعِداً فِي رِضْوَانِكَ وَ حَسَنَاتِنَا وَ سُؤْدُدِنَا وَ شَرَفِنَا وَ نَعْمَائِكَ وَ كَرَامَتِكَ فِي اَلدُّنْيَا وَ اَلْآخِرَةِ وَ لاَ تَجْعَلْهُ لَنَا أَشَراً وَ لاَ بَطَراً وَ لاَ فِتْنَةً وَ لاَ مَقْتاً وَ لاَ عَذَاباً وَ لاَ خِزْياً فِي اَلدُّنْيَا وَ لاَ فِي اَلْآخِرَةِ اَللَّهُمَّ إِنَّا نَعُوذُ بِكَ مِنْ عَثْرَةِ اَللِّسَانِ وَ سُوءِ اَلْمَقَامِ وَ خِفَّةِ اَلْمِيزَانِ اَللَّهُمَّ لَقِّنَا حَسَنَاتِنَا فِي اَلْمَمَاتِ وَ لاَ تُرِنَا أَعْمَالَنَا عَلَيْنَا حَسَرَاتٍ وَ لاَ تُخْزِنَا عِنْدَ قَضَائِكَ وَ لاَ تَفْضَحْنَا بِسَيِّئَاتِنَا يَوْمَ نَلْقَاكَ وَ اِجْعَلْ قُلُوبَنَا تَذْكُرُكَ وَ لاَ تَنْسَاكَ وَ تَخْشَاكَ كَأَنَّهَا تَرَاكَ حِينَ تَلْقَاكَ وَ بَدِّلْ سَيِّئَاتِنَا حَسَنَاتٍ وَ اِجْعَلْ حَسَنَاتِنَا دَرَجَاتٍ وَ اِجْعَلْ دَرَجَاتِنَا غُرُفَاتٍ وَ اِجْعَلْ غُرُفَاتِنَا عَالِيَاتٍ اَللَّهُمَّ وَ أَوْسِعْ لِفَقِيرِنَا مِنْ سَعَتِكَ مَا قَضَيْتَ عَلَى نَفْسِكَ وَ اَلْهُدَى مَا أَبْقَيْتَنَا وَ اَلْكَرَامَةَ مَا أَحْيَيْتَنَا وَ اَلْكَرَامَةَ إِذَا تَوَفَّيْتَنَا وَ اَلْحِفْظَ فِيمَا يَبْقَى مِنْ عُمُرِنَا وَ اَلْبَرَكَةَ فِيمَا رَزَقْتَنَا وَ اَلْعَوْنَ عَلَى مَا حَمَّلْتَنَا وَ اَلثَّبَاتَ عَلَى مَا طَوَّقْتَنَا وَ لاَ تُؤَاخِذْنَا بِظُلْمِنَا وَ لاَ تُعَاقِبْنَا بِجَهْلِنَا وَ لاَ تَسْتَدْرِجْنَا بِخَطِيئَتِنَا وَ اِجْعَلْ أَحْسَنَ مَا نَقُولُ ثَابِتاً فِي قُلُوبِنَا وَ اِجْعَلْنَا عُظَمَاءَ عِنْدَكَ أَذِلَّةً فِي أَنْفُسِنَا وَ اِنْفَعْنَا بِمَا عَلَّمْتَنَا وَ زِدْنَا عِلْماً نَافِعاً اَللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ قَلْبٍ لاَ يَخْشَعُ وَ عَيْنٍ لاَ تَدْمَعُ وَ صَلاَةٍ لاَ تُقْبَلُ أَجِرْنَا مِنْ سُوءِ اَلْفِتَنِ يَا وَلِيَّ اَلدُّنْيَا وَ اَلْآخِرَةِ.
📚 مصدرِ دعا کتابِ «تهذیب الاحکام» شیخ طوسی - علیه الرحمة - ج ۶، ص ۳۵ (کتاب المزار) ضمنِ اعمال و ادعیهی #نجف و #کوفه است؛ از «فرحة الغری»، «الوافی» و «بحار» هم به عنوانِ مصادرِ دسته دوم این دعا میتوان نام برد. در «مفاتیح الجنان» هم این نقل از دعا مورد توجهِ مرحوم شیخ عباس قمی - اعلی الله درجته - قرار گرفته است.
نقلِ دیگرِ این دعا در «تهذیب الاحکام» ج ۳، ص ۹۳ (کتاب الصلاة) آمده است؛ این نقل در «الاقبال»، «الوافی» و «بحار» هم تکرار شده است.
نقلِ سومِ مرحوم شیخ طوسی از این دعا ضمنِ نوافلِ شبهای ماه مبارک رمضان در «مصباح المتهجد» ج ۲، ص ۵۵۴ است.
همچنین این دعای شریف در «المصباح» مرحوم کفعمی، ص ۵۶۴، «المصباح الکبیر» مرحوم ابن مشهدی، ص ۲۲۵، «المزار» شهید اول، ص ۴۸، «مصباح الزائر» مرحوم سید بن طاووس، ص ۱۲۸ و... نقل شده است.
@tafaqqoh
📚 ارائه رایگان آثارِ رئیس جمهور آسمانی
🔹 کتاب "ارث بی وارث" به عنوان یکی از مصادیق انفال در نظام فقهی ـ حقوقی مورد بحث قرار گرفته و آن ترکه یا حقوقی است که از اموال میت به جا مانده و وارثی ندارد. در این نوشتار با نگاهی تطبیقی، مباحث فقهی و حقوقی موضوع ارث بی وارث بررسی شده است و به مصادیق ماهیت حقوقی آن اشاره گردیده و نهایتاً در مورد مصرف ترکه بی وارث به این جمع بندی میرسد که «وارث من لا وارث له» امام معصوم است و در زمان غیبت در اختیار ولی فقیه جامع الشرایط به عنوان نایب عام آن حضرت خواهد بود که به مصلحت مسلمانان به مصرف می رساند.
🔹 کتاب "تعارض اصل و ظاهر در فقه و قانون" از جنبههای نظری و کاربردی در حوزههای اصول فقه، فقه و حقوق مورد بحث عالمان قرار گرفته است و یکی از مهمترین مواقع کارایی این موضوع در رفع اختلاف و احقاق حقوق انسانهاست که در حوزه قضاء و در مسیر دادرسی انجام میشود؛ چرا که در مقام ارزیابی ادله طرفین دعوی، گاهی ظاهر با اصل تعارض پیدا میکند. دادرس و قاضی نیز در مواردی که اصل و ظاهر هر دو در یک دعوا به نفع یکی از طرفین نیست بلکه اصل به نفع یک طرف و ظاهر به نفع دیگر است.
🎯 مطالعه #رایگان آثار شهید جمهور در کتابخوانِ پژوهان:
🌐 pajoohaan.ir/author/1413-سید-ابراهیم-رئیسی
✔️ این ۲ کتاب، متنِ پایاننامههای #کارشناسی_ارشد و #دکتری ایشان میباشند که توسط پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ٫ دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم منتشر شدهاند.
@tafaqqoh
العدالة في فقه أهل البيت عليهم السلام، تقريراً لبحث أية الله الحاج الشيخ مسلم الداوري - الشيخ محمد علي صالح المعلم.pdf
7.77M
🏷 #دریافت_کتاب
📗 العدالة في فقه اهل البيت عليهم السلام
✍🏻 تقریرِ دروسِ فقه استاد حاج شیخ مسلم داوری - حفظه الله -
✔️ مباحثِ مهمِ کتاب:
معنای #عدالت در لغت، عرف و شرع
اشتراطِ عدالت مواضع مختلف
راههای اثباتِ عدالت
معاصی صغیره و کبیره
تأثیرِ فقهی #توبه و حکمِ تکلیفی و وضعیِ آن
📥 دریافت از مدیا فایر
📥 دریافت از گوگل درایو
📥 دریافت از کتابخانه قائمیه
📚 مطالعه در کتابخانه مدرسه فقاهت
@tafaqqoh
May 11
🔖 #دریافت_مقاله بررسی آیه «دحو الارض» با نگاه تفسیری علامه طباطبایی، مراغی و بانو امین اصفهانی
✔️ #چکیده
یکی از آیات چالش برانگیز قرآن که در مورد آن آرای گوناگونی از سوی متقدمین و متاخرین مطرح شده است، آیهی «وَ الْأَرْضَ بَعْدَ ذلِکَ دَحاها» (نازعات ٫ ۳۰) است. این پژوهش با تاکید بر این آیه به تبیین آراء تفسیری #علامه_طباطبایی، [احمد مصطفی] #مراغی و #بانو_امین_اصفهانی میپردازد و هدف از آن مقایسه و ارزیابی نظرات سه مفسر معاصر در مورد آیهی شریفه میباشد. یافتهها حاکی از آنست که علامه طباطبایی و بانو امین اصفهانی که معتقد به تقدم خلقت آسمان بر زمین میباشند، «دحو الارض» در آیهی شریفه را ناظر بر خلقت و گسترش همزمان زمین میدانند، ضمن این که علامه در دیدگاه دوم خود آن را به حرکت زمین نیز تفسیر نموده است. اما مراغی که خلقت زمین را مقدم بر آسمان میداند، #دحو_الارض را مرحلهای جدا از خلقت زمین دانسته و آن را عبارت از بسط زمین جهت تمهید آن برای سکونت بیان داشته است. با توجه به قرائن لغوی، قرآنی و روایی که در ضمن این پژوهش بدانها اشاره میشود، مقصود از «دحو الارض» در آیهی شریفه نمیتواند ناظر بر خلقت و گسترش همزمان و حرکت زمین باشد بلکه آن صرفا بر بسط و گسترش زمین دلالت دارد.
📥 دریافت متن کامل مقاله
@tafaqqoh