🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_658
🌹 آیه ۱۹ سوره مائده
🌸 يَا أَهْلَ الْكِتَابِ قَدْ جَآءَكُمْ رَسُولُنَا يُبَيِّنُ لَكُمْ عَلَى فَتْرَةٍ مِّنَ الرُّسُلِ أَن تَقُولُواْ مَا جَآءَنَا مِن بَشِيرٍ وَلَا نَذِيرٍ فَقَدْ جَآءَكُم بَشِيرٌ وَ نَذِيرٌ وَاللَّهُ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِير
ٌ
🍀 ترجمه: اى اهل كتاب! همانا رسول ما در دورانى كه پیامبرانى نبودند به سوى شما آمد تا (حقایق را) براى شما بیان كند، تا مبادا بگویید: مارا مژده دهنده و بیم دهنده ای نیامد، قطعا مژده دهنده و بیم دهنده برایتان آمد، و خداوند بر هر چیز تواناست.
🌷 #فترة: دوره زمانی
🌷 #الرسل: پیامبران
🌷 #بشیر: مژده دهنده
🌷 #نذیر: بیم دهنده
🌷 #قدیر: توانا
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. باز در اين آيه روى سخن به #اهل_کتاب یعنی یهود و نصارا است که پيامبر اسلام به سوى آنها آمد و در عصرى كه خیلی سال ها پیامبری نیامده بود، حقايق را برایشان بيان كرد. فاصله ى زمانى میان #حضرت_مسیح علیه السلام تا حضرت محمد صلى الله علیه وآله حدود ششصد سال است. البتّه در دوره هایى كه پیامبرى مبعوث نمى شود، زمین خالى از حجت خدا نیست، چون اوصیاى پیامبران بوده اند. به تعبیر حضرت على علیه السلام : هرگز زمین خالى از حجّت نیست، چه قدرت داشته باشد یا نه، چون راه #خدا نباید براى پویندگان مخفى بماند. پس ایّام فترت، به معناى رها كردن مردم نیست. فترتها و فاصله هاى كوتاه مدت یا دراز مدت، حكمتهایى دارد واز برنامه هاى مفید در نظام تربیتى الهى است. نمونه هایش در تاریخ، جدا شدن حضرت موسى علیه السلام از مردم، اعتكاف انبیا، قطع وحى از پیامبر و غیبت صغرى و كبراى امام مهدى علیه السلام مى باشد.
🌸 يا أَهْلَ الْكِتابِ قَدْ جاءَكُمْ رَسُولُنا يُبَيِّنُ لَكُمْ عَلى فَتْرَةٍ مِنَ الرُّسُلِ أَنْ تَقُولُوا ما جاءَنا مِنْ بَشِيرٍ وَ لا نَذِيرٍ: ای اهل کتاب! همانا پیامبر ما در دورانی که پیامبرانی نبودند به سوی شما آمد تا (حقایق را) برای شما بیان کند، تا مبادا بگویید: ما را مژده دهنده و بیم دهنده ای نیامد.» آرى! «بشير» و «نذير» يعنى #پيامبر_اسلام «صلّى اللّه عليه و آله» كه افراد با ايمان و نيكوكار را به رحمت و پاداش الهى #بشارت داده و افراد بىايمان و گنهكار و آلوده را از كيفرهاى الهى بيم مى دهد که می فرماید: «فَقَدْ جاءَكُمْ بَشِيرٌ وَ نَذِيرٌ: و قطعا مژده دهنده و بیم دهنده برایتان آمد. در پايان آيه مى فرمايد: «وَ اللّهُ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ: و #خداوند بر هر چیز تواناست.» يعنى مبعوث ساختن پيامبران و برانگيختن جانشينان آنها براى نشر دعوت حقّ در برابر قدرت او ساده و آسان است.
🔹 پيام های آیه ۱۹ سوره مائده 🔹
✅ #اسلام اهل كتاب را به سوى ایمان فرا مى خواند.
✅ بیان حقایقى كه كتمان یا تحریف و یا فراموش شده اند، یكى از رسالت هاى انبیاست.
✅ #احكام_الهى، نیاز به تبیین پیامبران دارد.
✅ #بعثت، راه عذر و بهانه را به روى انسان مى بندد.
✅ #بشارت و #انذار، از شیوه هاى تبلیغى انبیاست.
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
🌸 تفسیر یک دقیقه ای قرآن
🌸 #ساده_روان_دلنشین
🌸 جلسه ۶۵۹
#آیه_20_سوره_مائده
📚 #موضوع:
- یادآوری نعمت های خداوند بر بنی اسرائیل
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_659
🌹 آیه ۲۰ سوره مائده
🌸 وَإِذْ قَالَ مُوسَى لِقَوْمِهِ يَا قَوْمِ اذْكُرُواْ نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ جَعَلَ فِيكُمْ أَنبِيَآءَ وَجَعَلَكُم مُّلُوكاً وَءَاتَاكُمْ مَّا لَمْ يُؤْتِ أَحَداً مِّنَ الْعاَلَمِينَ
🍀 ترجمه: و (به یاد آورید) زمانى كه موسى به قوم خود گفت: اى قوم من! نعمت خدا را بر خود یاد آورید، هنگامى كه در میان شما پیامبرانى قرار داد و شما را صاحبان اختیار قرار داد و به شما چیزهایى داد كه به هیچ یک از جهانیان نداده است.
🌷 #إذ: زمانی که
🌷 #اذکروا: به یاد آورید
🌷 #علیکم: بر شما
🌷 #جعل: قرار داد
🌷 #ملوک: جمع ملک، ملک هم به معنای حاکم و هم به معنای صاحب اختیار است.
🌷 #ءاتاکم: به شما داد
🌷 #العالمین: جهانیان
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. #قرآن براى زنده كردن روح حقّ شناسى در يهود، و بيدار كردن وجدان آنها در برابر خطاهايى كه در گذشته مرتكب شدند، تا به فكر جبران بيفتند، نخست می فرماید: «وَ إِذْ قالَ مُوسى لِقَوْمِهِ يا قَوْمِ اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللّهِ عَلَيْكُمْ: و (به یاد آورید) زمانی که موسی به قوم خود گفت: ای قوم من! نعمت خدا را بر خود یاد آورید.» سپس به سه نعمت مهم اشاره كرده، نخست مىی فرماید: «إِذْ جَعَلَ فِيكُمْ أَنْبِياءَ: هنگامی که در میان شما پیامبرانی قرار داد.» و در پرتو اين #نعمت بود كه از درّه هولناک شرک و بت پرستى و گوساله پرستى رهايى يافتند، و اين بزرگترين نعمت معنوى در حقّ آنها بود.
🌸 سپس به بزرگترين موهبت مادّى كه به نوبه خود مقدّمه مواهب #معنوى نيز مى باشد. «وَ جَعَلَكُمْ مُلُوكاً: و شما را صاحبان اختیار قرار داد.» #ملک در لغت هم به معنای حاکم و صاحب اختیار است و در روایتی از #پیامبر_اسلام صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده است: هر کسی از بنی اسرائیل که دارای همسر و صاحب اختیار است او را #ملک می گفتند زيرا بنى اسرائيل ساليان دراز در زنجير اسارت و بردگى فرعون و فرعونيان بودند و هر گونه اختيارى از خود نداشتند، #خداوند به بركت قيام موسى آنها را صاحب اختيار هستى و زندگى خود ساخت.
🌸 و در آخر آيه بطور كلّى به نعمت هاى مهمّ و برجسته اى كه در آن زمان به احدى داده نشده بود اشاره فرموده، مى فرماید: «وَ ءاتاكُمْ ما لَمْ يُؤْتِ أَحَداً مِنَ الْعالَمِينَ: و به شما چیزهایی داد که به هیچ یک از جهانیان نداده است.» نعمت هایی مانند عبو از #رود_نیل و غرق شدن فرعون ، جوشیدن دوازده چشمه آب و نعمت های فراوان دیگر.
🔹 پيام های آیه ۲۰ سوره مائده 🔹
✅ براى دعوت #مردم، باید از عواطف استفاده كرد.
✅ باید پیش از دستورات الهى، مردم را با ذكر الطاف الهى، آماده كنیم.
✅ از بزرگترین نعمت ها، نعمت نبوّت، حكومت و قدرت است.
✅ از وظایف #انبیا، یادآورى نعمت هاى الهى مردم است.
✅ قبل از #حضرت_موسى نیز در میان بنى اسرائیل پیامبرانى وجود داشته كه حضرت موسى وجود آنان را به عنوان نعمت یادآورى مى كند.
✅ #انبیا از زمینه سازان حاكمیّت و استقلال بوده اند.
✅ از تاریخ #عبرت بگیریم. قوم موسى پس از برخوردارى از لطف ویژه الهى و رسیدن به حكومت، گرفتار ذلت و مسكنت شدند.
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
🌸 تفسیر یک دقیقه ای قرآن
🌸 #ساده_روان_دلنشین
🌸 جلسه ۶۶۰
#آیات_21_و_22_سوره_مائده
📚 #موضوع:
- ماجرای ورود بنی اسرائیل به سرزمین مقدس
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_660
🌹 آیات ۲۱و۲۲ سوره مائده
🌸 یا َقَوْمِ ادْخُلُواْ الْأَرْضَ الْمُقَدَّسَةَ الَّتِى كَتَبَ اللَّهُ لَكُمْ وَلَا تَرْتَدُّواْ عَلَى أَدْبَارِكُمْ فَتَنْقَلِبُواْ خَاسِرِينَ (۲۱) قَالُوا يَا مُوسَىٰٓ إِنَّ فِيهَا قَوْمًا جَبَّارِينَ وَإِنَّا لَنْ نَدْخُلَهَا حَتَّىٰ يَخْرُجُوا مِنْهَا فَإِنْ يَخْرُجُوا مِنْهَا فَإِنَّا دَاخِلُونَ (۲۲)
🍀 ترجمه: اى قوم من! به سرزمین مقدّسى كه خداوند براى شما مقرّر كرده وارد شوید و به پشت سر خود برنگردید كه زیانكار مى گردید. (۲۱) گفتند: ای موسی! همانا در آن سرزمین گروهی ستمگر وجود دارند، و ما هرگز وارد آن نمی شویم تا آنان از آنجا بیرون روند، چنانچه از آنجا بیرون روند قطعا ما وارد می شویم. (۲۲)
🌷 #ادخلوا: وارد شوید
🌷 #المقدسة: پاک
🌷 #کتب: نوشته شده، مقرر شده
🌷 #لا_ترتدوا: برنگردید
🌷 #أدبارکم: پشت سرتان، گذشته تان
🌷 #خاسرین: زیانکاران
🌷 #جبارین: مفرد آن جبار است و در اصل به معنی اصلاح است، با نوعی از تحمیل. آن اگر به خدا اطلاق شود به معنی مصلح است ولی اگر به انسان اطلاق شود به معنی ظالم است زیرا آدمی می خواهد با زور و تحمیل نقص خود را جبران کند.
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و جريان ورود بنى اسرائيل را به #سرزمين_مقدّس چنين بيان مى كند که موسى به قوم خود گفت: «يا قَوْمِ ادْخُلُوا الْأَرْضَ الْمُقَدَّسَةَ الَّتِي كَتَبَ اللّهُ لَكُمْ وَ لا تَرْتَدُّوا عَلى أَدْبارِكُمْ فَتَنْقَلِبُوا خاسِرِينَ: ای قوم من! به سرزمین مقدسی که خداوند برای شما مقرر کرده وارد شوید و به پشت سر خود برنگردید که زیانکار می گردید.» منظور از #سرزمین_مقدس همه منطقه ی شامات (سوریه، اردن، فلسطین و...) یا تنها بیت المقدس است.
🌸 امّا #بنى_اسرائيل در برابر اين پيشنهاد موسى همانطور كه روش افراد ضعيف و ترسو و بىاطّلاع است كه مايلند همه پيروزی ها در سايه تصادف ها و يا معجزات براى آنها فراهم شود به او گفتند: «قالُوا يا مُوسى إِنَّ فِيها قَوْماً جَبّارِينَ وَ إِنّا لَنْ نَدْخُلَها حَتّى يَخْرُجُوا مِنْها فَإِنْ يَخْرُجُوا مِنْها فَإِنّا داخِلُونَ: گفتند: ای موسی! همانا در آن سرزمین گروهی ستمگر وجود دارند و ما هرگز وارد آن نمی شویم تا آنان از آنجا بیرون روند، چنانچه از آنجا بیرون روند قطعا ما وارد می شویم.»
🌸 اين پاسخ #بنى_اسرائيل به خوبى نشان مى دهد كه استعمار فرعونى در طول ساليان دراز چه اثر شومى روى نسل آنها گذارده بود. منظور از #قوم_ستمگر در اینجا قومی از نژاد سامی بودند که در شمال عربستان در صحرای سینا زندگی می کردند و به مصر حمله کرده و ۵۰۰ سال حکومت داشتند.
🔹 پيام های آیات ۲۱و۲۲ سوره مائده
✅ رابطه ى #رهبر و #مردم، باید عمیق و عاطفى باشد.
✅ سرزمین هاى #مقدّس را باید از چنگ نااهلان بیرون آورد.
✅ #ممنوعیّت عقب نشینى از جنگ، نشانه ى روحیّه ى عصیانگرى گروهى از بنى اسرائیل مى باشد
✅ برخوردارى از نعمت هاى #الهى، مسئولیّت دارد.
✅ از مصادیق و نمونه هاى خسارت، محرومیّت از مكان هاى #مقدّس است.
✅ بودن نااهلان در جایى، دلیل كناره گیرى افراد #شایسته نیست.
✅ باید #دشمن را بیرون كرد، نه آنكه صبر كرد تا خودش بیرون رود.
✅ توقّع #پیروزى بدون مبارزه، تفكّرى نادرست است.
✅ بدتر از نافرمانى، #جسارت و لجاجت است.
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
🌸 تفسیر یک دقیقه ای قرآن
🌸 #ساده_روان_دلنشین
🌸 جلسه ۶۶۱
#آیه_23_سوره_مائده
📚 #موضوع:
- دو مرد با ایمان از بنی اسرائیل
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_661
🌹 آیه ۲۳ سوره مائده
🌸 قَالَ رَجُلَانِ مِنَ الَّذِينَ يَخَافُونَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمَا ادْخُلُواْ عَلَيْهِمُ الْبَابَ فَإِذَا دَخَلْتُمُوهُ فَإِنَّكُمْ غاَلِبُونَ وَعَلَى اللَّهِ فَتَوَكَّلُواْ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ
🍀 ترجمه: دو مرد از کسانی كه (از خدا) مى ترسیدند و خدا به هر دو نعمت داده بود، گفتند: از دروازه ى شهر بر دشمن وارد شوید پس چون كه داخل شدید قطعا پیروزید و اگر مؤمن هستید بر خدا توكّل كنید.
🌷 #رجلان: دو مرد
🌷 #یخافون: می ترسند
🌷 #ادخلوا: وارد شوید
🌷 #الباب: دروازه
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و در ادامه موضوع آیات قبلی است دو نفر از مردان با ايمان براى دفاع از پيشنهاد #حضرت_موسى علیه السلام برای ورود به سرزمین #مقدس به پا خاستند و با بنى اسرائيل سخن گفتند که قرآن ماجرای آنها را چنین می فرماید: «قالَ رَجُلانِ مِنَ الَّذِينَ يَخافُونَ أَنْعَمَ اللّهُ عَلَيْهِمَا ادْخُلُوا عَلَيْهِمُ الْبابَ فَإِذا دَخَلْتُمُوهُ فَإِنَّكُمْ غالِبُونَ: دو مرد از کسانی که (از خدا) می ترسیدند و خدا به هر دو نعمت داده بود، گفتند: از دروازه ی شهر بر دشمن وارد شوید پس چون که داخل شدید قطعا پیروزید.» ولى بايد در هر صورت از روح ايمان استمداد كنيد و بر #خدا تكيّه نماييد تا به اين هدف برسيد «وَ عَلَى اللّهِ فَتَوَكَّلُوا إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ: و اگر مؤمن هستید بر خداوند توکل کنید.»
🌸 در تفاسیر آمده است: آن دو مرد از نقباى دوازده گانه بنى اسرائیل بودند، به نام هاى «یوشع بن نون» و «كالب بن یوفنا» و نامشان در #تورات، سِفر تثنیه آمده است. امام باقر علیه السلام فرمودند: این دو نفر، پسر عموى موسى علیه السلام بودند. #خداوند سرشار از لطف و رحمت و محبت است ومنظور از اینکه از خدا می ترسند یعنی آنها از اینکه رحمت و لطف و نعمت های الهی را از دست بدهند می ترسند و گرنه خداوند سرشار از #آرامش و رحمت است. و منظور از اینکه #خدا به آنها نعمت داده است نعمت معرفت و ایمان و شهامت است.
🔹 پيام های آیه ۲۳ سوره مائده 🔹
✅ آنكه از #خدا بترسد، احساس مسئولیّت مى كند وپیروى از فرمان پیامبر خدا را واجب مى داند ودر برابر قدرت هاى دیگر تسلیم نمى شود.
✅ #خداترسى، زمینه ى شجاعت و جرأت و عمل است.
✅ #توكّل، باید مخلصانه و تنها بر خدا باشد.
✅ اصل در موفقیّت تنها امكانات مادّى نیست، بلكه #ایمان و #توكّل، تصمیم و جرأت نیز لازم است.
✅ #توكّل به تنهایى كافى نیست، بلكه همراه با تلاش ما را به مقصد مى رساند.
✅ #توكّل، نشانه ى ایمان و كلید نجات از بن بستها و ترس هاست.
✅ از شما حركت، از #خدا بركت و نصرت.
✅ #توكّل، تنها به لفظ نیست، بلكه روحیّه اى برخاسته از ایمان است.
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸