بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_646
🌹 #آیه_۶ #سوره_مائده
بخش۲
🌸يا أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلَاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُوا بِرُءُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَيْنِ ۚ وَإِنْ كُنْتُمْ جُنُبًا فَاطَّهَّرُوا ۚ وَإِنْ كُنْتُمْ مَرْضَىٰٓ أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ أَوْ جَآءَ أَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغَآئِطِ أَوْ لَامَسْتُمُ النِّسَآءَ فَلَمْ تَجِدُوا مَآءً فَتَيَمَّمُوا صَعِيدًا طَيِّبًا فَامْسَحُوا بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُمْ مِنْهُ ۚ مَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ حَرَجٍ وَلَٰكِنْ يُرِيدُ لِيُطَهِّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
🍀 ترجمه: ای کسانی که ایمان آورده اید! هنگامی كه به نماز برخاستید، پس صورت و دستهایتان را تا آرنج بشویید و بخشی از سر و روی پاهایتان را تا برآمدگی پشت پا مسح كنید و اگر جُنُب بودید، پس طهارت كنید و اگر بیمار یا در سفر بودید یا یكی از شما از قضای حاجت [دستشویی] آمده، یا با زنان آمیزش انجام دادید و آبی [برای وضو یا غسل] نیافتید، با خاکی پاک تیمم كنید، و با آن خاک بخشی از صورت و دستهایتان را مسح نمایید. خدا نمیخواهد [با احكامش] بر شما مشقّت قرار دهد، بلكه میخواهد شما را [از آلودگیها] پاک كند و نعمتش را بر شما تمام نماید، تا باشد که شکر گزار باشید.
🔹 پيام های آیه ۶ سوره مائده 🔹
✅ #نظافت و #طهارت، لازمه ى ایمان است.
✅ #طهارت، شرط نماز است.
✅ همچنان كه تماس با #قرآن مخصوص پاكان است، ارتباط با خدا هم نیاز به طهارت دارد.
✅ #آلودگى_جسم، مانع قرب به خداست.
✅ اصل در كلام، رعایت #حیا و عفّت و ادب است، خصوصا ًدر مسایل زناشویى.
✅ شرایط و مقدّمات #نماز، تخفیف بردار هست، ولى تعطیل بردار نیست.
✅ براى پیدا كردن آبِ وضو و غسل باید تلاش كرد، اگر پیدا نشد آنگاه نوبت به #تیمّم مى رسد.
✅ با #آب یا #خاک آلوده، نمى توان با خداى پاک، ارتباط برقرار كرد.
✅ در احكام #دین، دشوارى نیست.
✅ هدف از #وضو و #غسل و تیمم، طهارت معنوى و آمادگى براى ارتباط با خداوند است.
✅ تكالیف الهى، براى #انسان نعمت است.
✅ #انجام_تكلیف، یكى از مصادیق شكر خداست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_647
🌹 #آیه_۷ #سوره_مائده
🌸 وَ اذْكُرُواْ نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَ مِيثاَقَهُ الَّذِى وَاثَقَكُم بِهِ إِذ قُلْتُمْ سِمِعْنَا وَ أَطَعْنَا وَاتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ عِلِيمُ بِذَاتِ الصُّدُور
ِ
🍀 ترجمه: و به یاد آورید نعمتى را كه خداوند بر شما عطا كرده و پیمانى را كه بطور محكم با شما بست، هنگامی كه گفتید: شنیدیم و اطاعت كردیم. و خداوند را تقوا پیشه كنید، زیرا كه خدا از درون سینه ها آگاه است.
🌷 #اذکروا: به یاد آورید
🌷 #میثاق: پیمان
🌷 #واثقکم: پیمان محکم با شما بست
🌷 #سمعنا: شنیدیم
🌷 #أطعنا: اطاعت کردیم
🌷 #ذات_الصدور: درون سینه ها
🌸 در اين آيه بار ديگر مسلمانان را به اهميّت نعمت هاى بى پايان #خداوند كه مهم ّترين آنها نعمت ايمان و هدايت است، توجّه داده است و مى فرمايد: « وَ اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللّهِ عَلَيْكُمْ: و به یاد آورید نعمتی را که خداوند بر شما عطا کرده است.» چه نعمتى از آن بالاتر كه در سايه #اسلام، همه گونه مواهب و افتخارات و امكانات نصيب مسلمانان شد و جمعيّتى كه قبلاً كاملاً پراكنده و جاهل و گمراه بودند به صورت جمعيّتى متشكّل و متحّد و دانا با امكانات مادّى و معنوى فراوان درآمدند.
🌸 سپس پيمانى را كه با #خدا بسته اند، يادآور شده و مى فرمايد: وَ مِيثاقَهُ الَّذِي واثَقَكُمْ بِهِ إِذْ قُلْتُمْ سَمِعْنا وَ أَطَعْنا: و پیمانی را که بطور محکم با شما بست، هنگامی که گفتید: شنیدیم و اطاعت کردیم. اين آيه مىتواند اشاره به تمام پيمان هاى تكوينى و تشريعى باشد. پيمان هايى كه #خدا به حكم فطرت گرفته و يا پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله و سلم در مراحل مختلف از مسلمانان گرفته باشد. و در پايان آيه براى تأكيد اين معنى مى فرمايد: وَ اتَّقُوا اللّهَ إِنَّ اللّهَ عَلِيمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ: و خداوند را تقوا پیشه کنید، زیرا که خدا از درون سینه ها آگاه است.
🔹 پيام های آیه ۷ سوره مائده 🔹
✅ #یاد نعمتهاى الهى لازم است.
✅ یاد و یادآورى نعمت ها، میثاق ها، گفته ها و علم و آگاهى #خدا، عامل و زمینه ى تقواست.
✅ به فكر پیمان شكنى نباشیم كه خدا آگاه است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_648
🌹 #آیه_۸ #سوره_مائده
🌸 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ كُونُواْ قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَآء بِالْقِسْطِ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنئانُ قَوْمٍ عَلَى أَلَّا تَعْدِلُواْ اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَ اتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرُ بِمَا تَعْمَلُونَ
🍀 ترجمه: اى كسانى كه ایمان آورده اید! همواره قیام کننده برای خدا و گواهان به عدل باشید و هرگز دشمنى با قومى، شما را به بى عدالتى وادار نكند. به عدالت رفتار كنید كه به تقوا نزدیكتر است و خداوند را تقوا پیشه كنید كه قطعا خدا به آنچه انجام مى دهید آگاه است.
🌷 #قوامین: قیام کنندگان
🌷 #شهدآء: گواهان
🌷 #القسط: عدل
🌷 #لا_یجرمنکم: شما را وادار نکنند
🌷 #شنئان: دشمنی
🌷 #أقرب: نزدیکتر
🌷 #خبیر: آگاه
🌸 اين آيه دعوت به قيام به #عدالت مى كند و نظير آن با تفاوت مختصرى در سوره نساء آيه ١٣٥ گذشت. نخست خطاب به افراد با ايمان كرده، مى فرماید: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوّامِينَ لِلّهِ شُهَداءَ بِالْقِسْطِ: ای کسانی که ایمان آورده اید! همواره قیام کننده برای خدا و گواهان به عدل باشید.» سپس به يكى از عوامل انحراف از #عدالت اشاره نموده، به مسلمانان چنين هشدار مى دهد كه نبايد دشمنی های قومى و اختلافات شخصى مانع از اجراى عدالت و موجب تجاوز به حقوق ديگران گردد، زيرا عدالت از همه اينها بالاتر است.
🌸 «وَ لا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنئانُ قَوْمٍ عَلى أَلاّ تَعْدِلُوا: و هرگز دشمنی با قومی ، شما را به بی عدالتی وادار نکند.» بار ديگر به خاطر اهميّت موضوع روى مسأله #عدالت تكيّه كرده، مى فرمايد: «اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوى: به عدالت رفتار کنید که به تقوا نزدیکتر است.» و از آنجا كه عدالت مهم ترين ركن #تقوا است، براى سوّمين بار به عنوان تأكيد اضافه مى كند: وَ اتَّقُوا اللّهَ إِنَّ اللّهَ خَبِيرٌ بِما تَعْمَلُونَ: و خداوند را تقوا پیشه کنید که قطعا خدا به آنچه انجام می دهید آگاه است.
🔹 پيام های آیه ۸ سوره مائده 🔹
✅ #عدالت_اجتماعى، تنها در سایه ایمان به خدا و معاد استقرار مى یابد.
✅ #عدالت، تنها یک ارزش اخلاقى نیست. فرمان حتمى الهى است.
✅ اگر انگیزه ى #انسان كینه هاى او شد، اخلاصى در كار نیست، ولى اگر قیام براى خدا باشد، كینه ها در اجراى عدالت بى اثر مى شود.
✅ #عدالت مستمر به صورت ملكه و عادت، ارزش است، نه عدالت لحظه اى.
✅ #مؤمنان، هم رابطه با خدا دارند و هم در رابطه با مردم گواهى به عدل مى دهند.
✅ اگر باور كنیم كه #خدا عملكرد ما را مى داند، به عدل رفتار خواهیم كرد.
✅ انسان هاى كینه توز و عقده اى نمى توانند عادل باشند. براى رسیدن به عدالت باید كینه ها را كنترل كرد.
✅ احساسات باید تحت الشعاع #عدالت باشد.
✅ كینه جویى، از عوامل انحراف از #عدالت است.
✅ در سیاست گذارى ها و روابط داخلى و خارجى حتّى نسبت به دشمنان هم #عادل باشیم.
✅ انسان هاى عادل و منصف، به تقوا نزدیكترند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_649
🌹 #آیات_9_10 #سوره_مائده
🌸 وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ الصاَّلِحَاتِ لَهُم مَّغْفِرَةٌ وَأَجْرٌ عَظِيمٌ (۹) وَالَّذِينَ كَفَرُواْ وَكَذَّبُواْ بَِايَاتِنَآ أُوْلَئِكَ أَصْحَابُ ألجَحِيم (۱۰)
ِ
🍀 ترجمه: خداوند به كسانى كه ایمان آورده اند و كارهاى شایسته انجام داده اند، وعده داده است که برای آنان آمرزش و پاداشى بزرگ است. (۹) و کسانی که کافر شدند و آیات ما را تكذیب کردند، آنان اهل جهنم هستند. (۱۰)
🌷 #أجر_عظیم: پاداشی بزرگ
🌷 #کذبوا: تکذیب کردند
🌷 #أصحاب_ألجحیم: اهل جهنم- جحیم به معنای شدت بر افروختگی آتش است.
🌸 در آيه ۹ سوره مائده طبق سنّت قرآن كه پس از #احكام خاصّى براى تأكيد و تكميل آن اشاره به قوانين و اصول كلى مى كند در آیه ۹ سوره مائده براى تأكيد مسأله اجراى #عدالت و گواهى به حقّ که در آیه قبل بیان شد چنين مى فرمايد: وَعَدَ اللّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَ أَجْرٌ عَظِيمٌ: خداوند به کسانی که ایمان آورده اند و کارهای شایسته انجام داده اند وعده داده است که برای آنان آمرزش وپاداشی بزرگ است. در #قرآن چند نوع أجر به كار رفته است: «اجر عظیم»، «اجر كبیر» «اجر كریم» «اجر غیر ممنون» بنابراین پاداش هاى الهى داراى درجاتى است.
🌸 وَ الَّذِينَ كَفَرُوا وَ كَذَّبُوا بِآياتِنا أُولئِكَ أَصْحابُ الْجَحِيمِ: و کسانی که کافر شدند و آیات ما را تکذیب کردند، آنان اهل جهنم هستند. قابل توجّه اين كه آمرزش و اجر عظيم به عنوان يک وعده #الهى در آيه ذكر شده و فرموده: وعد اللّه. . . ولى كيفر دوزخ به صورت نتيجه عمل بيان شده و كسانى كه داراى چنين اعمالى باشند، چنان سرنوشتى خواهند داشت.
🔹 پيام های آیات۹و۱۰سوره مائده 🔹
✅ #ایمان از عمل جدا نیست.
✅ #ایمان و #عمل_شایسته، هم جبران كننده ى گذشته است و هم تأمین كننده آینده.
✅ توجّه به عاقبت كارها، در تصمیم هاى #انسان نقش مهمى دارد.
✅ #مغفرت، مقدّمه ى دریافت پاداش است.
✅ كیفر #كافران و تكذیب كنندگان، دوزخ ابدى است.
✅ #تشویق، انگیزه ى عمل است. همان گونه كه هشدار، از روش هاى تربیتى قرآن است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_650
🌹 #آیه_۱۱ #سوره_مائده
🌸 يَا أيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ اذْكُرُواْ نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ هَمَّ قَوْمٌ أَن يَبْسُطُواْ إِلَيْكُمْ أَيْدِيَهُمْ فَكَفَّ أَيْدِيَهُمْ عَنكُمْ وَاتَّقُواْ اللَّهَ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ
🍀 ترجمه: اى كسانى كه ایمان آورده اید! نعمت خداوند را بر خودتان یاد كنید، آنگاه كه قومی قصد داشتند به سوى شما دست تعدّى دراز كنند، امّا خداوند دست آنان را از شما كوتاه كرد و خدا را تقوا پیشه کنید، و مؤمنان باید تنها بر خداوند توكّل کنند.
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در اینكه آیه، ناظر به كدام واقعه ى تاریخى است #اختلاف است، ولى مى توان آن را شامل همه مواردى دانست كه #مسلمانان، در مقابل سوء قصد یا تهاجم دشمن، با تكیه بر خداوند پیروز شده و نجات یافته اند.
🌸 به دنبال يادآورى نعمت هاى الهى در چند آیه قبل، در اين آيه روى سخن را بار ديگر به مسلمانان كرده و قسمتى ديگر از نعمت هاى #خدا را به ياد آنها مىآورد تا به شكرانه آن در اطاعت فرمان خدا و اجراى اصول #عدالت بكوشند، می فرماید: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ هَمَّ قَوْمٌ أَنْ يَبْسُطُوا إِلَيْكُمْ أَيْدِيَهُمْ فَكَفَّ أَيْدِيَهُمْ عَنْكُمْ: ای کسانی که ایمان آورده اید! نعمت خداوند را بر خودتان یاد کنید، آنگاه که قومی قصد داشتند به سوی شما دست تعدی دراز کنند، اما خداوند دست آنان را از شما کوتاه کرد.»
🌸 در حقيقت اين آيه مسلمانان را از خطراتى كه ممكن بود براى هميشه نامشان را از صفحه روزگار براندازد متوجه مى كند، و به آنها هشدار مى دهد كه به پاس اين نعمتها #تقوا و #توکل پيشه كنند « وَ اتَّقُوا اللّهَ وَ عَلَى اللّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ: و خدا را تقوا پیشه کنید و مؤمنان باید تنها بر خداوند توکل کنند.
🔹 پيام های آیه ۱۱ سوره مائده 🔹
✅ یاد نعمت هاى #خدا بر مؤمنین لازم است زیرا هم نوعى شكر است، هم غرور و غفلت را از انسان دور مى نماید و هم عشق انسان را به پروردگار مى افزاید.
✅ دفع خطرات #دشمن، از مهمترین نعمتهاى خداست.
✅ با #تقوا و #توكّل و ایمان، لطف خدا را به خود جلب، و خطر دشمنان را دفع كنیم.
✅ دشمنان شما براى دستیابى بر شما در تلاشند.
✅ لازمه ى #ایمان و #تقوا تكیه بر خداست.
✅ #تقوا و #توكّل داشتن، اثر یاد خداوند و ایمان است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_651
🌹 #آیه_۱۲ #سوره_مائده
🌸 وَلَقَدْ أَخَذَ اللَّهُ مِيثَاقَ بَنِى إِسْرَآءِيلَ وَبَعَثْنَا مِنْهُمُ اثْنَىْ عَشَرَ نَقِيباً وَقَالَ اللَّهُ إِنِّى مَعَكُمْ لِئِنْ أَقَمْتُمُ الصَّلَاةَ وَءَاتَيْتُمُ الزَّكَاةَ وَ ءَامَنْتُم بِرُسُلِى وَعَزَّرْتُمُوهُمْ وَأَقْرَضْتُمُ اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً لَّأُكَفِّرَنَّ عَنكُمْ سَيِّئاتِكُمْ وَلَأُدْخِلَنَّكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِى مِن تَحْتِهَا الْأَنْهاَرُ فَمَن كَفَرَ بَعْدَ ذَلِكَ مِنكُمْ فَقَدْ ضَلَّ سَوَآءَ السَّبِيلِ
🍀 ترجمه: و همانا خداوند از بنى اسرائیل پیمان گرفت، و از میان آنان دوازده سرپرست برانگیختیم، و خداوند (به آنان) فرمود: من با شمایم، اگر نماز به پا دارید و زكات بپردازید و به پیامبرانم ایمان آورید و یارى شان كنید وبه خداوند وامى نیكو دهید، قطعاً گناهانتان را مى پوشانم و شمارا به باغهایى وارد مى كنم كه نهرها زیر آن جارى است. پس از این، هر كسی از شما كافر شود، به راستى از راه راست منحرف گشته است.
🌷 #اثنی_عشر: دوازده
🌷 #نقیب: سرپرست
🌷 #عزّرتموهم: یاری شان کنید از «عَزّر»، به معناى یارى كردن همراه با احترام است.
🌷 #سواء_السبیل: به وسط راه را مى گویند كه انحراف از آن، سقوط را به همراه دارد.
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در اين سوره از آغاز، اشاره به مسأله وفاى به عهد شده، و شايد فلسفه اين همه تأكيد براى اهميّت دادن به مسأله #پيمان_غدير است كه در آيه ٦٧ همين سوره خواهد آمد. در اين آيه مى فرمايد: ما از بنى اسرائيل پيمان گرفتيم كه به دستورات ما عمل كنند و به دنبال اين پيمان دوازده رهبر و سرپرست براى آنها برگزيديم تا هر يک سرپرستى يكى از طوايف دوازدهگانه بنى اسرائيل را بر عهده گيرد وَ لَقَدْ أَخَذَ اللّهُ مِيثاقَ بَنِي إِسْرائِيلَ وَ بَعَثْنا مِنْهُمُ اثْنَيْ عَشَرَ نَقِيباً: و همانا خداوند از بنی اسرائیل پیمان گرفت، و از میان آنان دوازده سرپرست برانگیختیم. سپس وعده #خدا را به بنى اسرائيل چنين تشريح مى كند وَ قالَ اللّهُ إِنِّي مَعَكُمْ: و خداوند به آنان فرمود: من با شما هستم. امّا به چند شرط:
1⃣ لَئِنْ أَقَمْتُمُ الصَّلاةَ: اگر #نماز به پا دارید.
2⃣ وَ ءاتَيْتُمُ الزَّكاةَ: و #زکات بپردازید.
3⃣ وَ ءامَنْتُمْ بِرُسُلِي وَ عَزَّرْتُمُوهُمْ: و به پیامبرانم ایمان آورید و یاریشان کنید.
4⃣ وَ أَقْرَضْتُمُ اللّهَ قَرْضاً حَسَناً: و به خداوند قرضی نیکو دهید. علاوه بر این، از انفاق های #مستحب که یک نوع قرض الحسنه با خداست خودداری نکنید
🌸 اگر به اين #پيمان عمل كنيد لَأُكَفِّرَنَّ عَنْكُمْ سَيِّئاتِكُمْ: قطعا گناهان شما را می پوشانم. وَ لَأُدْخِلَنَّكُمْ جَنّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ: و شما را به باغ هایی وارد می کنم که نهرها زیر آن جاری است. فَمَنْ كَفَرَ بَعْدَ ذلِكَ مِنْكُمْ فَقَدْ ضَلَّ سَواءَ السَّبِيلِ: پس از این، هر کسی از شما کافر شود، قطعا از راه راست منحرف شده است. نقباى بنى اسرائیل، وزراى حضرت موسى علیه السلام و سرپرستان دوازده طایفه از آنان بودند. از رسول خدا صلى الله علیه وآله روایت است كه فرمود: خلفاى پس از من دوازده نفرند، به تعداد نقبای بنی اسرائیل. كه نخستین آنان #على علیه السلام و آخرینشان حضرت #مهدى علیه السلام است.
🔹 پيام های آیه ۱۲ سوره مائده 🔹
✅ نماز، زكات، یارى انبیا و انفاق، در برنامه هاى ادیان #الهى دیگر نیز بوده است.
✅ همراهى #خداوند با ما چند شرط دارد: نماز، زكات، ایمان، یاری انبیا، انفاق.
✅ ایمان به #انبیا به تنهایى كافى نیست، یارى آنان هم لازم است.
✅ انجام همه ى #واجبات كارساز است، نه فقط بعضى از آنها.
✅ قرض دادن باید به شیوه اى نیكو باشد.
✅ قرار گرفتن موضوع #قرض در كنار امورى مانند: نماز و زكات و ایمان به رُسل و یارى انبیا، وترتّب مغفرت و پاداش الهى بر آن، نشانگر اهمیّت فوق العاده ى آن است.
✅ رهبر جامعه باید از سوى خدا تعیین شود، و برگزیدگان انبیا هم باید به فرمان #خداوند باشند.
✅ #نماز و #زكات و #انفاق، در كنار پذیرش و یارى رهبران الهى مفهوم دارد.
✅ #بهشت را به «بها» دهند، نه بهانه. اگر نماز، زكات، ایمان، امداد و انفاق بود، بهشت هم هست.
✅ #بهشت، جاى آلودگان نیست، ابتدا باید پاک شد، آنگاه به بهشت رفت.
✅ راه دستیابى به عفو #خدا، ایمان و عمل صالح است.
✅ بعد از اخذ #میثاق و اتمام حجّت و بیان شرایط دریافت الطاف الهى، راه عذر و بهانه براى كسى نیست.
✅ هر کسی به دستورهاى #الهى كفر ورزد، از مسیر اعتدال خارج شده است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_652
🌹 #آیه_۱۳ #سوره_مائده
🌸 فَبَِما نَقْضِهِم مِّيثاقَهُمْ لَعَنَّاهُمْ وَجَعَلْنَا قُلُوبَهُمْ قَاسِيَةً يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ عَن مَّوَاضِعِهِ وَنَسُواْ حَظَّاً مِّمَّا ذُكِّرُواْ بِهِ وَلَا تَزَالُ تَطَّلِعُ عَلَى خَآئِنَةٍ مِّنْهُمْ إِلَّا قَلِيلاً مِّنْهُمْ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاصْفَحْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ
🍀 ترجمه: پس آنان را به خاطر شكستن پیمانشان لعنت كردیم و دلهایشان را بسیار سخت گردانیدیم. آنان كلمات الهى را از جایگاه اصلی و معنای حقیقی اش تحریف مىكنند، و بخشى از آنچه را به آنان تذكّر داده شده بود فراموش كردند، و تو همواره بر خیانتى از آنان مگر اندکی از ایشان آگاه مىشوى، پس، از آنان درگذر و از لغزشهایشان چشم بپوش. همانا خداوند نیكوكاران را دوست مى دارد.
🌷 #قاسیه: سخت
🌷 #یحرفون: تحریف و تغییر می کنند
🌷 #نسوا: فراموش کردند
🌷 #حظا: قسمتی و مقداری
🌷 #اصفح: چشم پوشی کن
🌷 #محسنین: نیکوکاران
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و به دنبال بحثى كه درباره پيمان #خدا با بنى اسرائيل در آيه قبل گذشت، در اين آيه اشاره به پيمان شكنى آنها و عواقب اين پيمان شكنى مى كند و مى فرمايد: فَبِما نَقْضِهِمْ مِيثاقَهُمْ لَعَنّاهُمْ وَ جَعَلْنا قُلُوبَهُمْ قاسِيَةً: پس آنان را به خاطر شکستن پیمانشان لعنت کردیم و دلهایشان را بسیار سخت گردانیدیم. منظور از آنان در این آیه گروهی از بنی اسرائیل است که پیمان شکنی کردند و منظور از لعنت یعنی از رحمت #خدا دور شدن است. در حقيقت آنها به جرم پيمان شكنى با اين دو مجازات، كيفر ديدند، هم از رحمت خدا دور شدند، و هم افكار و قلوب آنها غير قابل انعطاف و سنگدل شد.
🌸 سپس آثار اين قساوت و سنگدلی را چنين شرح مى دهد: يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ عَنْ مَواضِعِهِ: آنان کلمات الهی را از جایگاه اصلی و معنای حقیقی اش تحریف می کنند. وَ نَسُوا حَظًّا مِمّا ذُكِّرُوا بِهِ: و بخشی از آنچه را به آنان تذکر داده شده بود فراموش کردند. بعيد نيست قسمتى را كه آنها به دست فراموشى سپردند، همان نشانه ها و آثار #پيامبر_اسلام «صلّى اللّه عليه و آله» باشد كه در آيات ديگر قرآن به آن اشاره شده است، و نيز ممكن است اين جمله اشاره به آن باشد كه مىدانيم تورات در طول تاريخ مفقود شده، سپس جمعى از دانشمندان #يهود به نوشتن آن مبادرت كردند و طبعاً قسمت هاى فراوانى از ميان رفت و قسمتى تحريف يا به دست فراموشى سپرده شد، و آنچه به دست آنها آمد بخشى از كتاب واقعى موسى علیه السلام بود كه با خرافات زيادى آميخته شده بود و آنها همين بخش را نيز گاهى به دست فراموشى سپردند.
🌸 سپس اضافه مى فرمايد: وَ لا تَزالُ تَطَّلِعُ عَلى خائِنَةٍ مِنْهُمْ إِلاّ قَلِيلاً مِنْهُمْ: و تو همواره بر خیانتی از آنان مگر اندکی از ایشان آگاه می شوی. و در پايان به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» دستور مى دهد كه فَاعْفُ عَنْهُمْ وَ اصْفَحْ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ: پس از آنان درگذر و از لغزش هایشان چشم بپوش. همانا #خداوند نیکوکاران را دوست می دارد. بطور مسلّم اين گذشت و عفو در مورد آزارهايى است كه به شخص پيامبر رسانيدند نه در مسایل هدفى و اصولى #اسلام كه در آنها گذشت، معنى ندارد.
🔹 پيام های آیه ۱۳ سوره مائده 🔹
✅ از پیمان شكنى بنى اسرائیل و عواقب آن عبرت بگیریم.
✅ #پیمان_شكنى، عامل محرومیّت از لطف الهى و زمینه ى پیدایش سنگدلى است.
✅ #پیامبر صلى الله علیه وآله دائماً بر اعمال و رفتار یهود ناظر بودند.
✅ در برخورد با #دشمن، انصاف را فراموش نكنیم.
✅ #عفو و #گذشت از كافر نیز احسان ونیكى است.
✅ #نیكوكار، محبوب خداست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_653
🌹 #آیه_۱۴ #سوره_مائده
🌸 وَمِنَ الَّذِينَ قَالُواْ إِنَّا نَصاَرَا أَخَذْنَا مِيثاَقَهُمْ فَنَسُواْ حَظّاً مِّمَّا ذُكِّرُواْ بِهِ فَأَغْرَيْنَا بَيْنَهُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَآءَ إِلَى يَوْمِ الْقِياَمَةِ وَ سَوْفَ يُنَبِّئُهُمُ اللَّهُ بِمَا كَانُواْ يَصْنَعُونَ
🍀 ترجمه: و از كسانى كه گفتند ما نصرانی هستیم پیمان گرفتیم، پس آنان بخشى از آنچه را تذكّر داده شده بودند فراموش كردند، پس دشمنى و كینه را تا روز قیامت در میانشان قرار دادیم و به زودی ،خداوند آنان را به آنچه انجام مى دهند آگاه خواهد ساخت.
🌷 #نصارا: جمع «نصرانى» است، نصارا یعنی یاران ٬به مسیحیان نصارا گفته اند.
🌷 #نسوا: فراموش کردند
🌷 #حظ: بهره، بخشی، مقداری
🌷 #بَغضاء: دشمنى شدید، بغض و کینه داشتن
🌷 #عداوت: دشمنی
🌷 #سوف: به زودی
🌷 #ینبئهم: آنها را خبر می دهد
🌷 #یصنعون: انجام می دهند
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در آيه قبل، سخن از پيمان شكنى بنى اسرائيل در ميان بود و در اين آيه به پيمان شكنى #نصارا اشاره كرده است. جمعى از كسانى كه ادّعاى نصرانيّت مى كنند، با اين كه از آنها پيمان وفادارى گرفته شده بود، دست به پيمان شكنى زدند و قسمتى از دستوراتى را كه به آنها داده شده بود به دست فراموشى سپردند. وَ مِنَ الَّذِينَ قالُوا إِنّا نَصارا أَخَذْنا مِيثاقَهُمْ فَنَسُوا حَظًّا مِمّا ذُكِّرُوا بِهِ: و از کسانی که گفتند ما نصرانی هستیم پیمان گرفتیم، پس آنان بخشی از آنچه را تذکر داده شده بودند فراموش کردند.
🌸 آرى! آنها نيز با #خدا پيمان بسته بودند كه از حقيقت توحيد منحرف نشوند و دستورات الهى را به دست فراموشى نسپارند و نشانه هاى آخرين #پيامبر را كتمان نكنند، ولى آنها نيز به همان سرنوشت يهود گرفتار شدند. بايد توجّه داشت «#نصارا» جمع «نصرانى» است و نامگذارى مسيحيان به اين اسم ممكن است به خاطر آن باشد كه هنگامى كه مسيح، ناصران و يارانى از مردم طلبيد، آنها دعوت او را اجابت كردند. همان طور كه در آیه ۱۴ سوره صافات مى فرماید: «كَما قالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ لِلْحَوارِيِّينَ مَنْ أَنْصارِي إِلَى اللّهِ قالَ الْحَوارِيُّونَ نَحْنُ أَنْصارُ اللّهِ : «همان گونه كه عيسى بن مريم به حواريّون گفت: چه كسانى در راه خدا ياوران من هستند؟ #حواريّون گفتند: ما ياوران خدا هستيم.»
🌸 سپس #قرآن نتيجه اعمال مسيحيان را چنين شرح مى دهد كه می فرماید: فَأَغْرَيْنا بَيْنَهُمُ الْعَداوَةَ وَ الْبَغْضاءَ إِلى يَوْمِ الْقِيامَةِ: پس دشمنی و کینه را تا روز قیامت در میانشان قرار دادیم. و مجازات ديگر آنها كه در آخرين جمله آيه به آن اشاره شده اين است كه وَ سَوْفَ يُنَبِّئُهُمُ اللّهُ بِما كانُوا يَصْنَعُونَ: و به زودی، خداوند آنان را به آنچه انجام می دهند آگاه خواهد ساخت.
🔹 پيام های آیه ۱۴ سوره مائده 🔹
✅ ادّعا بسیار است، امّا عمل اندک است.
✅ از پیامدهاى تلخ پیمان شكنى دیگران عبرت بگیریم. از #نصارا پیمان گرفته شد، چون فراموش كردند گرفتار بدبختى شدند.
✅ #تفرقه و #دشمنى، از عذاب هاى الهى است.
✅ همه ى كارها زیر نظر #خداوند است و پاداش و كیفر خواهد داشت.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_654
🌹 #آیه_۱۵ #سوره_مائده
🌸 ياَأَهْلَ الْكِتاَبِ قَدْ جَآءَكُمْ رَسُولُنَا يُبَيِّنُ لَكُمْ كَثِيراً مِّمَّا كُنتُمْ تُخْفُونَ مِنَ الْكِتَابِ وَيَعْفُواْ عَن كَثِيرٍ قَدْ جَآءَكُم مِّنَ اللَّهِ نُورٌ وَ كِتَابٌ مُّبِينٌ
🍀 ترجمه: اى اهل كتاب! همانا پیامبر ما به سوی شما آمد، در حالى كه بسیارى از آنچه را شما از كتاب (آسمانى) پنهان مى كردید براى شما بیان مى كند و از بسیارى درمى گذرد. قطعاً از سوى خداوند، نور و كتابی آشكار برایتان آمده است.
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. به دنبال آيات قبلی كه درباره #يهود و #نصارا و پيمان شكنی هاى آنها بود، اين آيه اهل كتاب که همان یهود و نصارا هستند را بطور كلّى مخاطب قرار داده و از آنها دعوت به سوى #اسلام كرده، نخست مى فرماید: يا أَهْلَ الْكِتابِ قَدْ جاءَكُمْ رَسُولُنا يُبَيِّنُ لَكُمْ كَثِيراً مِمّا كُنْتُمْ تُخْفُونَ مِنَ الْكِتابِ وَ يَعْفُوا عَنْ كَثِيرٍ: ای اهل کتاب! همانا پیامبر به سوی شما آمد، در حالی که بسیاری از آنچه را شما از کتاب آسمانی پنهان می کردید بیان می کند و از بسیاری در می گذرد.
🌸 سپس اشاره به اهميّت و عظمت قرآن و اثرات عميق آن در #هدايت و تربيت بشر كرده مى فرماید: قَدْ جاءَكُمْ مِنَ اللّهِ نُورٌ وَ كِتابٌ مُبِينٌ: قطعا از سوی خداوند ، نور و کتابی آشکار برایتان آمده است. در تفسیر المیزان آمده منظور از #نور ، پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم است. منظور از کتاب مبین ، #قرآن است.
🔹 پيام های آیه ۱۵ سوره مائده 🔹
✅ #اسلام، دینى جهانى است و همه ادیان را به حقّ دعوت مى كند.
✅ در #ارشاد و دعوت مردم، حتّى از اهل كتاب هم مأیوس نشویم.
✅ جهان بدون #قرآن، تاریک است.
✅ برخى حقایق تورات و انجیل، كتمان شده است.
✅ از شیوه هاى #ارشاد، بیان مطالب به قدر ضرورت است.
✅ #پیامبر و #قرآن، بسیار با عظمت هستند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_655
🌹 #آیه_۱۶ #سوره_مائده
🌸 يَهْدِى بِهِ اللَّهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضْوَانَهُ سُبُلَ السَّلَامِ وَيُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِهِ وَيَهْدِيِهمْ إِلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ
🍀 ترجمه: خداوند به وسیله ى آن كسانى را كه از رضاى الهى پیروی کنند، به راه هاى سلامت هدایت مى كند، و آنان را با خواست خود از تاریكى ها به سوی روشنایى بیرون مى آورد، و آنها را به راه راست هدایت مى كند.
🌷 #سبل: راه ها،جمع سبیل است.
🌷 #سلام: سلامتی و یکی از نام های خداست.
🌷 #ظلمات: تاریکی ها
🌷 #صراط_مستقیم: راه راست
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در پایان آیه قبلی خواندیم قد جآءکم من الله نور و کتاب مبین: قطعا از سوی #خداوند نور وکتابی آشکار برای شما آمد. در این آیه می فرماید: «يَهْدِي بِهِ اللّهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضْوانَهُ سُبُلَ السَّلامِ: خداوند به وسیله ی آن (نور و کتاب مبین) کسانی را که از رضای الهی پیروی کنند، به راه های سلامت هدایت می کند.» #هدایت داراى مراتبى است: یک مرحله، هدایت عمومى براى همه انسانهاست، خواه پیروى كنند یا نكنند ونوع دیگر مخصوص كسانى است كه هدایت عمومى را پذیرفته باشند. این آیه نوع دوّم را بیان مى كند.
🌸 #سلام، یكى از نام هاى خداست و یكى از نام هاى بهشت هم «دارالسّلام» است. پس راه هاى سلام، یعنى راه #خدا و #بهشت كه رسیدن به آن دو از «سُبل السلام» و صراط مستقیم مى گذرد. «سُبل السّلام»، شامل راه هاى سلامت فرد و جامعه، خانواده و نسل، فكر، روح و ناموس و... مى شود. #خداوند علاوه بر اين آنها را از انواع ظلمت ها و تاريكی ها (ظلمت شرک، ظلمت جهل، ظلمت پراكندگى و نفاق و. . .) به سوى نور توحيد، علم و اتّحاد، هدایت مى كند که می فرماید: «وَ يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِهِ: و آنان را با خواست خود از تاریکی ها به سوی روشنایی بیرون می آورد.» «وَ يَهْدِيهِمْ إِلى صِراطٍ مُسْتَقِيمٍ: و آنها را به راه راست هدایت می کند.»
🔹 پیام های آیه ۱۶ سوره مائده 🔹
✅ #انسان، خود زمینه ساز هدایت خویش است.
✅ #هدایت به راه هاى سلامت و سعادت، در گرو كسب رضاى خداست و هر كسی در پى راضى كردن غیر او باشد، در انحراف است.
✅ راه #حقّ یكى و راه هاى باطل (شرک، كفر، نفاق و تفرقه و...) متعدّد است.
✅ #هدف، یكى است ولى راه هاى رسیدن به آن متعدّد است.
✅ #انسان در سایه قرآن، به همزیستى و صفا در زندگى مى رسد.
✅ براى رسیدن به صراط مستقیم، تنها پیامبر و كتاب كافى نیست، لطف و اراده ى #خدا هم لازم است.
✅ #قرآن، داروى شفابخش همه ظلمات است. تاریكىهاى جهل، شرک، تفرقه، شبهات، شهوات، خرافات، جنایات واضطرابها را به نور علم، توحید، وحدت، تمدن، یقین، حقّ، صفا وآرامش تبدیل مىكند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_656
🌹 #آیه_۱۷ #سوره_مائده
🌸 لَّقَدْ كَفَرَ الَّذِينَ قَالُواْ إِنَّ اللَّهَ هُوَ الْمَسِيحُ ابْنُ مَرْيَمَ قُلْ فَمَن يَمْلِكُ مِنَ اللَّهِ شَيْئاً إِنْ أَرَادَ أَن يُهْلِكَ الْمَسِيحَ ابْنَ مَرْيَمَ وَأُمَّهُ وَمَن فِى الْأَرْضِ جَمِيعاً وَلِلَّهِ مُلْكُ السَّمَاواتِ وَالْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا يَخْلُقُ مَا يَشَآءُ وَاللَّهُ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِير
ٌ
🍀 ترجمه: آنان كه گفتند: خدا، همان مسیح پسر مریم است، قطعاً كافر شدند. (اى پیامبر! به آنان) بگو: اگر خداوند اراده كند كه مسیح پسر مریم و مادرش و هر كسی در روی زمین است، همگى را هلاک كند، چه كسى می تواند در برابر خدا کاری کند؟ حكومت آسمانها و زمین و آنچه میان آن دو است از آن خداست، هر چه را بخواهد مىآفریند و خداوند بر هر چیز تواناست.
🔴 #شأن_نزول_آیه: این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و درباره مسیحیان نجران است که می گفتند عیسی پسر خدا یا خود خداست.
🌸 این آيه ادّعاى آنها را #كفر آشكار شمرده و مى فرماید: «لَقَدْ كَفَرَ الَّذِينَ قالُوا إِنَّ اللّهَ هُوَ الْمَسِيحُ ابْنُ مَرْيَمَ: آنان که گفتند: خدا، همان مسیح پسر مریم است، قطعا کافر شدند.» براى روشن شدن مفهوم اين جمله بايد بدانيم كه مسيحيان چند ادّعاى بىاساس در مورد خدا دارند:
1⃣ نخست اين كه: عقيده به خدايان سه گانه دارند، آيه ١٧٠ سوره #نساء به آن اشاره كرده و آن را ابطال مى كند.
2⃣ ديگر اين كه: آنها خداى آفريننده عالم هستى را يكى از خدايان سه گانه مى شمرند و به او خداى پدر مىگويند، #قرآن اين عقيده را نيز در آيه ٧٣ همين سوره مائده ابطال مى كند.
3⃣ ديگر اين كه خدايان سهگانه در عين تعدّد حقيقى، يكى هستند كه گاهى از آن تعبير به وحدت در تثليث مى شود، و اين همان چيزى است كه در این آیه ۱۷ سوره مائده به آن اشاره شده كه آنها مى گويند #خدا همان مسيح بن مريم و مسيح بن مريم همان خدا است! و اين دو با روح القدس يک واحد حقيقى و در عين حال سه ذات متعدّد را تشكيل مى دهند!
🌸 سپس براى ابطال عقيده خدابودن مسيح، #قرآن به پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید که به مسیحیان بگو: «قُلْ فَمَنْ يَمْلِكُ مِنَ اللّهِ شَيْئاً إِنْ أَرادَ أَنْ يُهْلِكَ الْمَسِيحَ ابْنَ مَرْيَمَ وَ أُمَّهُ وَ مَنْ فِي الْأَرْضِ جَمِيعاً: بگو: اگر خداوند اراده کند که مسیح پسر مریم و مادرش و هر کسی در روی زمین است همگی را هلاک کند، چه کسی می تواند در برابر اراده خدا بایستد؟» اشاره به اين كه #مسيح مانند مادرش مريم و مانند همه افراد بشر انسانى بيش نبود و به همين دليل فنا و نيستى در ذات او راه دارد و چنين چيزى، چگونه ممكن است #خداوند ازلى و ابدى باشد!
🌸 و در پايان آيه به گفتار آنهايى كه تولّد #مسيح را بدون پدر دليلى بر خدابودن او مى گيرند پاسخ داده و مى فرمايد: «وَ لِلّهِ مُلْكُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ ما بَيْنَهُما يَخْلُقُ ما يَشاءُ وَ اللّهُ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ: و حکومت آسمان ها و زمین و آنچه میان آن دو است از آن خداست، هر چه را بخواهد می آفریند و خداوند بر هر چیزی تواناست.» #خداوند هر گونه مخلوقی بخواهد می آفریند خواه انسانی بدون پدر ومادر مانند آدم وحوا و خواه انسانی از پدر و مادر مانند انسان های دیگر و خواه انسانی فقط از مادر مانند حضرت مسیح عیسی علیه السلام. این تنوع خلقت دلیل بر قدرت خداست و #خداوند بر هر کاری تواناست.
🔹 پيام های آیه ۱۷ سوره مائده 🔹
✅ #اسلام، با كفر، شرک و خرافه در هر مكتبى كه باشد مخالف است.
✅ #پیامبر_اسلام صلى الله علیه وآله مأمور گفتگوى منطقى با مخالفان است.
✅ احتمال فنا و نیست شدن، با خدایى سازگار نیست.
✅ #عیسى، مادرش و همه مردم زمین در انسان بودن و ناتوان بودن در برابر قدرت خداوند، یكسان مى باشند.
✅ ادّعاى خدایى براى غیر خدا نظیر مسیح، نشانه عدم شناخت واقعى #مسیحیان نسبت به خداوند است.
✅ #قدرت_الهى، محدود به نظام خاصى نیست و مى تواند حتّى بدون پدر هم، فرزند خلق كند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_657
🌹 #آیه_۱۸ #سوره_مائده
🌸 وَقَالَتِ الْيَهُودُ وَالنَّصَاری نَحْنُ أَبْنَاؤُاْ اللَّهِ وَأَحِبَّاؤُهُ قُلْ فَلِمَ يُعَذِّبُكُم بِذُنُوبِكُم بَلْ أَنتُم بَشَرٌ مِّمَّنْ خَلَقَ يَغْفِرُ لِمَن يَشَآءُ وَ يُعَذِّبُ مَن يَشَآءُ وَلِلَّهِ مُلْكُ السَّماَوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا وَ إِلَيْهِ الْمَصِير
ُ
🍀 ترجمه: و یهود و نصارا گفتند: ما پسران خدا ودوستان او هستیم. بگو: پس چرا شما را به گناهانتان عذاب مى كند؟ بلكه شما هم بشری هستید از مخلوقاتی که خدا آفریده است. هر كه را بخواهد مى آمرزد و هر كه را بخواهد عذاب مى كند، وحكومت آسمان ها وزمین و آنچه میان آن دو است از آن خداوند است، و بازگشت به سوى اوست.
🔴 #شأن_نزول_آیه: ابن اسحاق از ابن عباس روایت کند که چند نفر از یهودیان مانند نعمان بن قصی و بحر بن عمرو نزد پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم آمدند و با وی به سخن گفتن پرداختند. پیامبر هم جواب آنها را می داد سپس آنها را به اسلام دعوت نمود و از عواقب ایمان نیاوردن هشدار داد، آنها گفتند: ای محمد ما را از چه چیز می ترسانی؟ ما کسانی هستیم که پسران خدا می باشیم و از دوستان او هستیم، چنانکه مسیحیان نیز آن را می گفتند که این آیه ۱۸ سوره مائده نازل شد.
🌸 در اين آيه به يكى از ادّعاهاى بى اساس و امتيازات موهومى كه يهود و نصارا داشتند اشاره كرده مى فرماید: « وَ قالَتِ الْيَهُودُ وَ النَّصارى نَحْنُ أَبْناؤُ اللّهِ وَ أَحِبّاؤُهُ: و یهود و نصارا گفتند: ما پسران خدا و دوستان او هستیم.» امّا مى دانيم كه قرآن با تمام اين امتيازات موهوم مبارزه مى كند و امتياز هر انسانى را تنها در #ايمان و #عمل_صالح و تقوای او مى شمرد، لذا در ادامه آيه براى ابطال اين ادّعا به پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید که به آنها چنين بگوید: «قُلْ فَلِمَ يُعَذِّبُكُمْ بِذُنُوبِكُمْ: بگو پس چرا شما را به گناهانتان عذاب می کند؟» اين مجازات گناهكاران نشانه آن است كه ادّعاى ارتباط فوق العاده با #خدا تا آنجا كه خود را دوستان، بلكه فرزندان خدا مى شماريد، ادّعايى بى اساس و باطل است.
🌸 به علاوه تاريخ شما نشان مى دهد كه گرفتار يک سلسله مجازات ها و كيفرهاى الهى در همين #دنيا نيز شده ايد و اين دليل ديگرى بر بطلان ادّعاى شماست. سپس براى تأكيد مطلب اضافه مى كند: «بَلْ أَنْتُمْ بَشَرٌ مِمَّنْ خَلَقَ: بلکه شما هم بشری هستید از مخلوقاتی که خدا آفریده است.» و اين يک #قانون_عمومى است كه «يَغْفِرُ لِمَنْ يَشاءُ وَ يُعَذِّبُ مَنْ يَشاءُ: هر که را بخواهد می آمرزد و هر که را بخواهد عذاب می کند.» از اين گذشته همه مخلوق خدا هستند و بنده و مملوک او، بنابراين نام فرزند خدا بر كسى گذاشتن منطقى نيست. «وَ لِلّهِ مُلْكُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ ما بَيْنَهُما: و مالکیت آسمان ها وزمین و آنچه میان آن دو است از آن خداوند است.» و سر انجام هم تمام مخلوقات به سوى او باز مىگردند. «وَ إِلَيْهِ الْمَصِيرُ: و بازگشت به سوی اوست.»
🔹 پيام های آیه ۱۸ سوره مائده 🔹
✅ نژادپرستى، امتیازطلبى و حقّ را منحصر در خود و حزب و گروه خود دانستن، #ممنوع است.
✅ هیچ فرد، قوم، نژاد و امّتى، نباید مطمئن به آمرزش #خدا باشد، چنانكه نباید از رحمت او مأیوس باشد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_658
🌹 #آیه_۱۹ #سوره_مائده
🌸 يَا أَهْلَ الْكِتَابِ قَدْ جَآءَكُمْ رَسُولُنَا يُبَيِّنُ لَكُمْ عَلَى فَتْرَةٍ مِّنَ الرُّسُلِ أَن تَقُولُواْ مَا جَآءَنَا مِن بَشِيرٍ وَلَا نَذِيرٍ فَقَدْ جَآءَكُم بَشِيرٌ وَ نَذِيرٌ وَاللَّهُ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِير
ٌ
🍀 ترجمه: اى اهل كتاب! همانا رسول ما در دورانى كه پیامبرانى نبودند به سوى شما آمد تا (حقایق را) براى شما بیان كند، تا مبادا بگویید: مارا مژده دهنده و بیم دهنده ای نیامد، قطعا مژده دهنده و بیم دهنده برایتان آمد، و خداوند بر هر چیز تواناست.
🌷 #فترة: دوره زمانی
🌷 #الرسل: پیامبران
🌷 #بشیر: مژده دهنده
🌷 #نذیر: بیم دهنده
🌷 #قدیر: توانا
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. باز در اين آيه روى سخن به #اهل_کتاب یعنی یهود و نصارا است که پيامبر اسلام به سوى آنها آمد و در عصرى كه خیلی سال ها پیامبری نیامده بود، حقايق را برایشان بيان كرد. فاصله ى زمانى میان #حضرت_مسیح علیه السلام تا حضرت محمد صلى الله علیه وآله حدود ششصد سال است. البتّه در دوره هایى كه پیامبرى مبعوث نمى شود، زمین خالى از حجت خدا نیست، چون اوصیاى پیامبران بوده اند. به تعبیر حضرت على علیه السلام : هرگز زمین خالى از حجّت نیست، چه قدرت داشته باشد یا نه، چون راه #خدا نباید براى پویندگان مخفى بماند. پس ایّام فترت، به معناى رها كردن مردم نیست. فترتها و فاصله هاى كوتاه مدت یا دراز مدت، حكمتهایى دارد واز برنامه هاى مفید در نظام تربیتى الهى است. نمونه هایش در تاریخ، جدا شدن حضرت موسى علیه السلام از مردم، اعتكاف انبیا، قطع وحى از پیامبر و غیبت صغرى و كبراى امام مهدى علیه السلام مى باشد.
🌸 يا أَهْلَ الْكِتابِ قَدْ جاءَكُمْ رَسُولُنا يُبَيِّنُ لَكُمْ عَلى فَتْرَةٍ مِنَ الرُّسُلِ أَنْ تَقُولُوا ما جاءَنا مِنْ بَشِيرٍ وَ لا نَذِيرٍ: ای اهل کتاب! همانا پیامبر ما در دورانی که پیامبرانی نبودند به سوی شما آمد تا (حقایق را) برای شما بیان کند، تا مبادا بگویید: ما را مژده دهنده و بیم دهنده ای نیامد.» آرى! «بشير» و «نذير» يعنى #پيامبر_اسلام «صلّى اللّه عليه و آله» كه افراد با ايمان و نيكوكار را به رحمت و پاداش الهى #بشارت داده و افراد بىايمان و گنهكار و آلوده را از كيفرهاى الهى بيم مى دهد که می فرماید: «فَقَدْ جاءَكُمْ بَشِيرٌ وَ نَذِيرٌ: و قطعا مژده دهنده و بیم دهنده برایتان آمد. در پايان آيه مى فرمايد: «وَ اللّهُ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ: و #خداوند بر هر چیز تواناست.» يعنى مبعوث ساختن پيامبران و برانگيختن جانشينان آنها براى نشر دعوت حقّ در برابر قدرت او ساده و آسان است.
🔹 پيام های آیه ۱۹ سوره مائده 🔹
✅ #اسلام اهل كتاب را به سوى ایمان فرا مى خواند.
✅ بیان حقایقى كه كتمان یا تحریف و یا فراموش شده اند، یكى از رسالت هاى انبیاست.
✅ #احكام_الهى، نیاز به تبیین پیامبران دارد.
✅ #بعثت، راه عذر و بهانه را به روى انسان مى بندد.
✅ #بشارت و #انذار، از شیوه هاى تبلیغى انبیاست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_659
🌹 #آیه_۲۰ #سوره_مائده
🌸 وَإِذْ قَالَ مُوسَى لِقَوْمِهِ يَا قَوْمِ اذْكُرُواْ نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ جَعَلَ فِيكُمْ أَنبِيَآءَ وَجَعَلَكُم مُّلُوكاً وَءَاتَاكُمْ مَّا لَمْ يُؤْتِ أَحَداً مِّنَ الْعاَلَمِينَ
🍀 ترجمه: و (به یاد آورید) زمانى كه موسى به قوم خود گفت: اى قوم من! نعمت خدا را بر خود یاد آورید، هنگامى كه در میان شما پیامبرانى قرار داد و شما را صاحبان اختیار قرار داد و به شما چیزهایى داد كه به هیچ یک از جهانیان نداده است.
🌷 #إذ: زمانی که
🌷 #اذکروا: به یاد آورید
🌷 #علیکم: بر شما
🌷 #جعل: قرار داد
🌷 #ملوک: جمع ملک، ملک هم به معنای حاکم و هم به معنای صاحب اختیار است.
🌷 #ءاتاکم: به شما داد
🌷 #العالمین: جهانیان
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. #قرآن براى زنده كردن روح حقّ شناسى در يهود، و بيدار كردن وجدان آنها در برابر خطاهايى كه در گذشته مرتكب شدند، تا به فكر جبران بيفتند، نخست می فرماید: «وَ إِذْ قالَ مُوسى لِقَوْمِهِ يا قَوْمِ اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللّهِ عَلَيْكُمْ: و (به یاد آورید) زمانی که موسی به قوم خود گفت: ای قوم من! نعمت خدا را بر خود یاد آورید.» سپس به سه نعمت مهم اشاره كرده، نخست مىی فرماید: «إِذْ جَعَلَ فِيكُمْ أَنْبِياءَ: هنگامی که در میان شما پیامبرانی قرار داد.» و در پرتو اين #نعمت بود كه از درّه هولناک شرک و بت پرستى و گوساله پرستى رهايى يافتند، و اين بزرگترين نعمت معنوى در حقّ آنها بود.
🌸 سپس به بزرگترين موهبت مادّى كه به نوبه خود مقدّمه مواهب #معنوى نيز مى باشد. «وَ جَعَلَكُمْ مُلُوكاً: و شما را صاحبان اختیار قرار داد.» #ملک در لغت هم به معنای حاکم و صاحب اختیار است و در روایتی از #پیامبر_اسلام صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده است: هر کسی از بنی اسرائیل که دارای همسر و صاحب اختیار است او را #ملک می گفتند زيرا بنى اسرائيل ساليان دراز در زنجير اسارت و بردگى فرعون و فرعونيان بودند و هر گونه اختيارى از خود نداشتند، #خداوند به بركت قيام موسى آنها را صاحب اختيار هستى و زندگى خود ساخت.
🌸 و در آخر آيه بطور كلّى به نعمت هاى مهمّ و برجسته اى كه در آن زمان به احدى داده نشده بود اشاره فرموده، مى فرماید: «وَ ءاتاكُمْ ما لَمْ يُؤْتِ أَحَداً مِنَ الْعالَمِينَ: و به شما چیزهایی داد که به هیچ یک از جهانیان نداده است.» نعمت هایی مانند عبو از #رود_نیل و غرق شدن فرعون ، جوشیدن دوازده چشمه آب و نعمت های فراوان دیگر.
🔹 پيام های آیه ۲۰ سوره مائده 🔹
✅ براى دعوت #مردم، باید از عواطف استفاده كرد.
✅ باید پیش از دستورات الهى، مردم را با ذكر الطاف الهى، آماده كنیم.
✅ از بزرگترین نعمت ها، نعمت نبوّت، حكومت و قدرت است.
✅ از وظایف #انبیا، یادآورى نعمت هاى الهى مردم است.
✅ قبل از #حضرت_موسى نیز در میان بنى اسرائیل پیامبرانى وجود داشته كه حضرت موسى وجود آنان را به عنوان نعمت یادآورى مى كند.
✅ #انبیا از زمینه سازان حاكمیّت و استقلال بوده اند.
✅ از تاریخ #عبرت بگیریم. قوم موسى پس از برخوردارى از لطف ویژه الهى و رسیدن به حكومت، گرفتار ذلت و مسكنت شدند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_660
🌹 #آیات_۲۱_۲۲ #سوره_مائده
🌸 یا َقَوْمِ ادْخُلُواْ الْأَرْضَ الْمُقَدَّسَةَ الَّتِى كَتَبَ اللَّهُ لَكُمْ وَلَا تَرْتَدُّواْ عَلَى أَدْبَارِكُمْ فَتَنْقَلِبُواْ خَاسِرِينَ (۲۱) قَالُوا يَا مُوسَىٰٓ إِنَّ فِيهَا قَوْمًا جَبَّارِينَ وَإِنَّا لَنْ نَدْخُلَهَا حَتَّىٰ يَخْرُجُوا مِنْهَا فَإِنْ يَخْرُجُوا مِنْهَا فَإِنَّا دَاخِلُونَ (۲۲)
🍀 ترجمه: اى قوم من! به سرزمین مقدّسى كه خداوند براى شما مقرّر كرده وارد شوید و به پشت سر خود برنگردید كه زیانكار مى گردید. (۲۱) گفتند: ای موسی! همانا در آن سرزمین گروهی ستمگر وجود دارند، و ما هرگز وارد آن نمی شویم تا آنان از آنجا بیرون روند، چنانچه از آنجا بیرون روند قطعا ما وارد می شویم. (۲۲)
🌷 #ادخلوا: وارد شوید
🌷 #المقدسة: پاک
🌷 #کتب: نوشته شده، مقرر شده
🌷 #لا_ترتدوا: برنگردید
🌷 #أدبارکم: پشت سرتان، گذشته تان
🌷 #خاسرین: زیانکاران
🌷 #جبارین: مفرد آن جبار است و در اصل به معنی اصلاح است، با نوعی از تحمیل. آن اگر به خدا اطلاق شود به معنی مصلح است ولی اگر به انسان اطلاق شود به معنی ظالم است زیرا آدمی می خواهد با زور و تحمیل نقص خود را جبران کند.
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و جريان ورود بنى اسرائيل را به #سرزمين_مقدّس چنين بيان مى كند که موسى به قوم خود گفت: «يا قَوْمِ ادْخُلُوا الْأَرْضَ الْمُقَدَّسَةَ الَّتِي كَتَبَ اللّهُ لَكُمْ وَ لا تَرْتَدُّوا عَلى أَدْبارِكُمْ فَتَنْقَلِبُوا خاسِرِينَ: ای قوم من! به سرزمین مقدسی که خداوند برای شما مقرر کرده وارد شوید و به پشت سر خود برنگردید که زیانکار می گردید.» منظور از #سرزمین_مقدس همه منطقه ی شامات (سوریه، اردن، فلسطین و...) یا تنها بیت المقدس است.
🌸 امّا #بنى_اسرائيل در برابر اين پيشنهاد موسى همانطور كه روش افراد ضعيف و ترسو و بىاطّلاع است كه مايلند همه پيروزی ها در سايه تصادف ها و يا معجزات براى آنها فراهم شود به او گفتند: «قالُوا يا مُوسى إِنَّ فِيها قَوْماً جَبّارِينَ وَ إِنّا لَنْ نَدْخُلَها حَتّى يَخْرُجُوا مِنْها فَإِنْ يَخْرُجُوا مِنْها فَإِنّا داخِلُونَ: گفتند: ای موسی! همانا در آن سرزمین گروهی ستمگر وجود دارند و ما هرگز وارد آن نمی شویم تا آنان از آنجا بیرون روند، چنانچه از آنجا بیرون روند قطعا ما وارد می شویم.»
🌸 اين پاسخ #بنى_اسرائيل به خوبى نشان مى دهد كه استعمار فرعونى در طول ساليان دراز چه اثر شومى روى نسل آنها گذارده بود. منظور از #قوم_ستمگر در اینجا قومی از نژاد سامی بودند که در شمال عربستان در صحرای سینا زندگی می کردند و به مصر حمله کرده و ۵۰۰ سال حکومت داشتند.
🔹 پيام های آیات ۲۱و۲۲ سوره مائده
✅ رابطه ى #رهبر و #مردم، باید عمیق و عاطفى باشد.
✅ سرزمین هاى #مقدّس را باید از چنگ نااهلان بیرون آورد.
✅ #ممنوعیّت عقب نشینى از جنگ، نشانه ى روحیّه ى عصیانگرى گروهى از بنى اسرائیل مى باشد
✅ برخوردارى از نعمت هاى #الهى، مسئولیّت دارد.
✅ از مصادیق و نمونه هاى خسارت، محرومیّت از مكان هاى #مقدّس است.
✅ بودن نااهلان در جایى، دلیل كناره گیرى افراد #شایسته نیست.
✅ باید #دشمن را بیرون كرد، نه آنكه صبر كرد تا خودش بیرون رود.
✅ توقّع #پیروزى بدون مبارزه، تفكّرى نادرست است.
✅ بدتر از نافرمانى، #جسارت و لجاجت است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_661
🌹 #آیه_۲۳ #سوره_مائده
🌸 قَالَ رَجُلَانِ مِنَ الَّذِينَ يَخَافُونَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمَا ادْخُلُواْ عَلَيْهِمُ الْبَابَ فَإِذَا دَخَلْتُمُوهُ فَإِنَّكُمْ غاَلِبُونَ وَعَلَى اللَّهِ فَتَوَكَّلُواْ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ
🍀 ترجمه: دو مرد از کسانی كه (از خدا) مى ترسیدند و خدا به هر دو نعمت داده بود، گفتند: از دروازه ى شهر بر دشمن وارد شوید پس چون كه داخل شدید قطعا پیروزید و اگر مؤمن هستید بر خدا توكّل كنید.
🌷 #رجلان: دو مرد
🌷 #یخافون: می ترسند
🌷 #ادخلوا: وارد شوید
🌷 #الباب: دروازه
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و در ادامه موضوع آیات قبلی است دو نفر از مردان با ايمان براى دفاع از پيشنهاد #حضرت_موسى علیه السلام برای ورود به سرزمین #مقدس به پا خاستند و با بنى اسرائيل سخن گفتند که قرآن ماجرای آنها را چنین می فرماید: «قالَ رَجُلانِ مِنَ الَّذِينَ يَخافُونَ أَنْعَمَ اللّهُ عَلَيْهِمَا ادْخُلُوا عَلَيْهِمُ الْبابَ فَإِذا دَخَلْتُمُوهُ فَإِنَّكُمْ غالِبُونَ: دو مرد از کسانی که (از خدا) می ترسیدند و خدا به هر دو نعمت داده بود، گفتند: از دروازه ی شهر بر دشمن وارد شوید پس چون که داخل شدید قطعا پیروزید.» ولى بايد در هر صورت از روح ايمان استمداد كنيد و بر #خدا تكيّه نماييد تا به اين هدف برسيد «وَ عَلَى اللّهِ فَتَوَكَّلُوا إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ: و اگر مؤمن هستید بر خداوند توکل کنید.»
🌸 در تفاسیر آمده است: آن دو مرد از نقباى دوازده گانه بنى اسرائیل بودند، به نام هاى «یوشع بن نون» و «كالب بن یوفنا» و نامشان در #تورات، سِفر تثنیه آمده است. امام باقر علیه السلام فرمودند: این دو نفر، پسر عموى موسى علیه السلام بودند. #خداوند سرشار از لطف و رحمت و محبت است ومنظور از اینکه از خدا می ترسند یعنی آنها از اینکه رحمت و لطف و نعمت های الهی را از دست بدهند می ترسند و گرنه خداوند سرشار از #آرامش و رحمت است. و منظور از اینکه #خدا به آنها نعمت داده است نعمت معرفت و ایمان و شهامت است.
🔹 پيام های آیه ۲۳ سوره مائده 🔹
✅ آنكه از #خدا بترسد، احساس مسئولیّت مى كند وپیروى از فرمان پیامبر خدا را واجب مى داند ودر برابر قدرت هاى دیگر تسلیم نمى شود.
✅ #خداترسى، زمینه ى شجاعت و جرأت و عمل است.
✅ #توكّل، باید مخلصانه و تنها بر خدا باشد.
✅ اصل در موفقیّت تنها امكانات مادّى نیست، بلكه #ایمان و #توكّل، تصمیم و جرأت نیز لازم است.
✅ #توكّل به تنهایى كافى نیست، بلكه همراه با تلاش ما را به مقصد مى رساند.
✅ #توكّل، نشانه ى ایمان و كلید نجات از بن بستها و ترس هاست.
✅ از شما حركت، از #خدا بركت و نصرت.
✅ #توكّل، تنها به لفظ نیست، بلكه روحیّه اى برخاسته از ایمان است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_662
🌹 #آیات_۲۴_۲۶ #سوره_مائده
🌸 قَالُواْ يَا مُوسَى إِنَّا لَن نَّدْخُلَهَآ أَبَداً مَّا دَامُواْ فِيهَا فَاذْهَبْ أَنتَ وَ رَبُّكَ فَقَاتِلَا إِنَّا هاَهُنَا قَاعدُون (۲۴) قَالَ رَبِّ إِنِّي لَآ أَمْلِكُ إِلَّا نَفْسِي وَأَخِي ۖ فَافْرُقْ بَيْنَنَا وَبَيْنَ الْقَوْمِ الْفَاسِقِينَ (۲۵) قَالَ فَإِنَّهَا مُحَرَّمَةٌ عَلَيْهِمْ ۛ أَرْبَعِينَ سَنَةً يَتِيهُونَ فِي الْأَرْضِ ۚ فَلَا تَأْسَ عَلَى الْقَوْمِ الْفَاسِقِينَ (۲۶)
🍀ترجمه: (بنى اسرائیل) گفتند: اى موسى! تا وقتى كه آنها (قوم ستمگر) در آن شهر هستند، ما هرگز وارد آن نخواهیم شد. پس تو و پروردگارت بروید (و با آنان) بجنگید، ما همانا همین جا نشسته ایم. (۲۴) (موسی) گفت: ای پروردگارم من جز بر خود و برادرم تسلّطی ندارم، پس میان ما و این قوم فاسق فاصله انداز. (۲۵) (خدا) فرمود: این سرزمین مقدّس تا چهل سال بر آنان حرام شد، همواره در طول این مدّت در سرزمین سرگردان خواهند بود، پس بر این قوم فاسق غمگین نباش. (۲۶)
🌷 #قاتلا: بجنگید
🌷 #قاعدون: نشستگان
🌷 #نفسی: خودم
🌷 #أخی: برادرم
🌷 #افرق: فاصله انداز
🌷 #أربعین_سنة: چهل سال
🌷 #یتیهون: سرگردان می شوند
🌷 #فلا_تأس: پس غمگین نباش
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و در ادامه موضوع آیات قبلی است. بنى اسرائيل هيچ يک از پيشنهادهایی که در آیه قبل بیان شد را نپذيرفتند و به خاطر ضعف كه در روح و جان آنها لانه كرده بود، صريحاً به #موسى خطاب كرده، که قرآن می فرماید: «قالُوا يا مُوسى إِنّا لَنْ نَدْخُلَها أَبَداً ما دامُوا فِيها فَاذْهَبْ أَنْتَ وَ رَبُّكَ فَقاتِلا إِنّا هاهُنا قاعِدُونَ: گفتند: ای موسی! تا وقتی که آنها (قوم ستمگر) در آن سرزمین هستند، ما هرگز وارد آن نخواهیم شد. پس تو و پروردگارت بروید و با آنان بجنگید، ما همانا همین جا نشسته ایم.» اين آيه نشان مىدهد كه بنى اسرائيل جسارت را در مقابل #پيامبر خود به حدّاكثر رسانيده بودند.
🌸 در آيه ۲۵ سوره مائده مى خوانيم كه موسى به كلّى از جمعيّت مأيوس گشت و دست به دعا برداشت و جدايى خود را از آنها با اين عبارت تقاضا كرد: «قالَ رَبِّ إِنِّي لا أَمْلِكُ إِلاّ نَفْسِي وَ أَخِي فَافْرُقْ بَيْنَنا وَ بَيْنَ الْقَوْمِ الْفاسِقِينَ: ای پروردگارم من جز بر خود و برادرم تسلطی ندارم، پس میان ما و این قوم فاسق فاصله انداز.» البتّه كارى كه بنى اسرائيل كردند يعنى ردّ صريح فرمان پيامبرشان در سر حدّ كفر بود و اگر مىبينيم قرآن لقب «#فاسق» به آنها داده است به خاطر آن است كه فاسق معنى وسيعى دارد و هر نوع خروج از رسم عبوديّت و بندگى خدا را شامل مى شود.
🌸 سرانجام دعاى #موسى به اجابت رسيد و بنى اسرائيل نتيجه شوم اعمال خود را گرفتند؛ زيرا از طرف #خداوند به موسى چنين وحى فرستاده شد كه: «قالَ فَإِنَّها مُحَرَّمَةٌ عَلَيْهِمْ أَرْبَعِينَ سَنَةً: فرمود: این سرزمین مقدس تا چهل سال بر آنان حرام شد.» به علاوه در اين چهل سال «يَتِيهُونَ فِي الْأَرْضِ: در سرزمین سرگردان خواهند شد.» سپس به موسى مى فرماید: «فَلا تَأْسَ عَلَى الْقَوْمِ الْفاسِقِينَ: پس بر این قوم فاسق غمگین نباش»
🔹 پيام های آیات۲۴تا۲۶سوره مائده
✅ #بنى_اسرائیل، نمونه ى بى ادبى، بهانه جویى، ضعف و رفاه طلبى بودند.
✅ #مردم باید خود به اصلاح جامعه بپردازند، نه آنكه تنها از خداوند و رهبران دینى توقّع اصلاح داشته باشند.
✅ آرزوى #پیروزى بدون كوشش، خردمندانه نیست.
✅ غالب #دعاهاى_قرآنى با استمداد از اسم ربّ است. «قال ربّ...»
✅ شكایت #پیامبران به خداوند و نفرین، وقتى است كه از ایمان واطاعت مردم مأیوس شوند.
✅ سرپیچى از #جهاد، فسق است.
✅ یكى از بلاهاى اجتماعى دور شدن مردم از اولیاى خدا ومحروم شدن از فیض وجودشان است.
✅ یكى از سختى هاى #مؤمنان، زندگى با فاسقان و در میان آنان بودن است.
✅ کیفر فرار از #جنگ محرومیت است.
✅ #سرگردانی، نوعی عذاب برای فاسقان است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_663
🌹 #آیات_۲۷_۳۰ #سوره_مائده
بخش۱
🌸 وَ اتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ ابْنَى ءَادَمَ بِالْحَقِّ إِذْ قَرَّبَا قُرْبَاناً فَتُقُبِّلَ مِنْ أَحَدِهِمَا وَ لَم ْيُتَقَبَّلْ مِنَ الْأَخَرِ قَالَ لَأَقْتُلَنَّكَ قَالَ إِنَّمَا يَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِينَ (۲۷) لَئِنْ بَسَطْتَ إِلَيَّ يَدَكَ لِتَقْتُلَنِي مَآ أَنَا بِبَاسِطٍ يَدِيَ إِلَيْكَ لِأَقْتُلَكَ ۖ إِنِّيٓ أَخَافُ اللَّهَ رَبَّ الْعَالَمِينَ (۲۸) إِنِّيٓ أُرِيدُ أَنْ تَبُوٓأَ بِإِثْمِی وَإِثْمِكَ فَتَكُونَ مِنْ أَصْحَابِ النَّارِ ۚ وَذَٰلِكَ جَزَآؤُ الظَّالِمِينَ (۲۹) فَطَوَّعَتْ لَهُ نَفْسُهُ قَتْلَ أَخِيهِ فَقَتَلَهُ فَأَصْبَحَ مِنَ الْخَاسِرِينَ (۳۰)
🍀 ترجمه: و داستان (خبر مهم) واقعی دو پسر آدم را بر آنها بخوان، زمانی كه هر دو، قربانى پیش آوردند، پس از یكى پذیرفته شد و از دیگری پذیرفته نشد. (برادری که عملش پذیرفته نشد) گفت: تو را خواهم كشت، (برادری که عملش پذیرفته شد) گفت: خداوند، تنها از افراد با تقوا قبول مى كند. (۲۷) قطعاً اگر تو برای كشتن من دستت را به سوی من دراز كنی، من هرگز برای كشتن تو دستم را دراز نمی كنم؛ زیرا من از خداوند، پروردگار جهانیان می ترسم. (۲۸) قطعا من میخواهم به گناه من و گناه خودت (به سوی خدا) بازگردی و در نتیجه از اهل جهنم خواهی بود؛ و این کیفر ستمكاران است. (۲۹) پس نفس او، كشتن برادرش را در نظرش آسان جلوه داد، پس او را كشت و از زیانكاران شد. (۳۰)
🌷 #اتْلُ: از تلاوت می آید یعنی بخوان
🌷 #عَلَيْهِمْ: بر آنها
🌷 #نَبَأَ: خبر مهم
🌷 #ابْنَيْ: دو فرزند، دو پسر
🌷 #ءادَم: حضرت آدم علیه السلام
🌷 #بِالْحَقِّ: به درستی، ماجرایی که واقعیت دارد
🌷 #قَرَّبَا: پیش کش کردن
🌷 #قُرْبَان: به معنی نزدیک شدن است و هر عملی که به وسیله آن به خدا و غیر خدا نزدیک می شوند قربان می نامند.
🌷 #أَحَدِهِمَا: یکی از آنها
🌷 #قَالَ: گفت
🌷 #لَأَقْتُلَنَّكَ: تو را خواهم کشت
🌷 #بَسَطْتَ: گشودی،دراز کردی
🌷 #يَدَكَ: دستت
🌷 #ِبَاسِطٍ: گشاینده، دراز کننده
🌷 #يَدِيَ: دستم
🌷 #إِلَيْكَ: به سوی تو
🌷 #أَخَافُ: می ترسم
🌷 #رَبَّ_الْعَالَمِينَ: پروردگار جهانیان
🌷 #إِنِّيٓ: قطعا من
🌷 #أُرِيدُ: می خواهم
🌷 #تَبُوٓأَ: باز گردی
🌷 #ِإِثْمِی: گناهم
🌷 #َإِثْمِكَ: گناهت
🌷 #النَّار: آتش
🌷 #طَوَّعَتْ: به تدریج برای او آسان کرد
🌷 #أَخِيهِ: برادرش
🌷 #أَصْبَحَ: شد
🌷 #الْخَاسِرِينَ: زیانکاران
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_664
🌹 #آیات_۲۷_۳۰ #سوره_مائده
بخش۲
🌸 وَ اتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ ابْنَى ءَادَمَ بِالْحَقِّ إِذْ قَرَّبَا قُرْبَاناً فَتُقُبِّلَ مِنْ أَحَدِهِمَا وَ لَم ْيُتَقَبَّلْ مِنَ الْأَخَرِ قَالَ لَأَقْتُلَنَّكَ قَالَ إِنَّمَا يَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِينَ (۲۷) لَئِنْ بَسَطْتَ إِلَيَّ يَدَكَ لِتَقْتُلَنِي مَآ أَنَا بِبَاسِطٍ يَدِيَ إِلَيْكَ لِأَقْتُلَكَ ۖ إِنِّيٓ أَخَافُ اللَّهَ رَبَّ الْعَالَمِينَ (۲۸) إِنِّيٓ أُرِيدُ أَنْ تَبُوٓأَ بِإِثْمِی وَإِثْمِكَ فَتَكُونَ مِنْ أَصْحَابِ النَّارِ ۚ وَذَٰلِكَ جَزَآؤُ الظَّالِمِينَ (۲۹) فَطَوَّعَتْ لَهُ نَفْسُهُ قَتْلَ أَخِيهِ فَقَتَلَهُ فَأَصْبَحَ مِنَ الْخَاسِرِينَ (۳۰)
🔴 در جلسه قبلی ترجمه آیات و کلمات بیان شد و در این جلسه به شرح آیات می پردازیم.
📚 #ماجرای_هابیل_و_قابیل
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و داستان دو فرزند حضرت آدم علیه السلام، و قتل يكى به وسيله ديگرى، شرح داده شده است و شايد ارتباط آن با آيات گذشته كه درباره بنى اسرائيل بود اين است كه انگيزه بسيارى از خلافكاريهاى بنى اسرائيل مسئله #حسادت بود، و خداوند در اينجا به آنها گوشزد مى كند كه سرانجامِ حسد چگونه ناگوار و مرگبار مى باشد كه حتّى به خاطر آن برادر دست به قتل برادر خود می زند. که به پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید که ماجرای دو پسر حضرت آدم علیه السلام را بر بنی اسرائیل بخواند که قرآن مى فرمايد: «وَ اتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ ابْنَيْ آدَمَ بِالْحَقِّ: و داستان واقعی دو پسر آدم را بر آنها بخوان.»
🌸 ذكر كلمه «بالحقّ» ممكن است اشاره به اين می باشد كه سرگذشت این دو برادر در تورات تحریف شده با خرافاتى آميخته شده است، امّا آنچه در #قرآن آمده عين واقعيّتى است كه روى داده است. سپس به شرح داستان مى پردازد و مى فرماید: «إِذْ قَرَّبا قُرْباناً فَتُقُبِّلَ مِنْ أَحَدِهِما وَ لَمْ يُتَقَبَّلْ مِنَ الْأخَرِ: زمانی که هر دو، قربانی پیش آوردند، پس از یکی پذیرفته شد و از دیگری پذیرفته نشد.» در روایات آمده است كه #هابیل، دامدار بود و بهترین گوسفند خود را براى قربانى آورد. و #قابیل، كشاورز بود و بدترین قسمت زراعت خود را براى انفاق در راه خدا برگزید. #قرآن در آیات دیگر مى فرماید: هرگز به خیر نمى رسید، مگر آنكه از آنچه دوست دارید انفاق كنید.
🌸 #امام_صادق علیه السلام فرمود: انگیزه قتلِ قابیل، #حسادت او نسبت به پذیرش قربانى هابیل بود. همين موضوع سبب شد #قابیل كه عملش قبول نشده بود برادرش هابیل را تهديد به قتل كند. «قالَ لَأَقْتُلَنَّكَ: گفت تو را خواهم کشت.» امّا #هابیل او را نصيحت كرد كه اگر چنين جريانى پيش آمده گناه من نيست بلكه ايراد متوجّه خود تو است كه عملت با تقوا همراه نبوده است «و قالَ إِنَّما يَتَقَبَّلُ اللّهُ مِنَ الْمُتَّقِينَ: و گفت: خداوند تنها از افراد با تقوا قبول می کند.»
🌸 سپس #هابیل گفت: «لَئِنْ بَسَطْتَ إِلَيَّ يَدَكَ لِتَقْتُلَنِي ما أَنَا بِباسِطٍ يَدِيَ إِلَيْكَ لِأَقْتُلَكَ إِنِّي أَخافُ اللّهَ رَبَّ الْعالَمِينَ: قطعا اگر تو برای کشتن من دستت را به سوی من دراز کنی، من هرگز برای کشتن تو دستم را دراز نمی کنم؛ زیرا من از خداوند، پروردگار جهانیان می ترسم.» همچنین #هابیل گفت: «إِنِّي أُرِيدُ أَنْ تَبُوءَ بِإِثْمِي وَ إِثْمِكَ: قطعا من می خواهم به گناه من و گناه خودت (به سوی خدا) باز گردی.» امام محمد باقر علیه السلام فرمود: هر که عمدا مؤمنی را بکشد، خداوند همه گناهان مقتول را به حساب قاتل ثبت می کند و مقتول را از گناهان پاک می کند. و در اینجا هابیل به برادرش می گوید اگر من را بکشی هم گناهان من و هم گناهان خودت را به دوش خواهی کشید و اینگونه به سوی #خدا باز می گردی.
🌸 «فَتَكُونَ مِنْ أَصْحابِ النّارِ وَ ذلِكَ جَزاءُ الظّالِمِينَ: و در نتیجه از اهل جهنم خواهی بود؛ و این کیفر ستمکاران است.» اما متأسفانه این نصیحت ها در نفس سرکش قابیل که پر از #حسادت و #خشم بود اثر نکرد «فَطَوَّعَتْ لَهُ نَفْسُهُ قَتْلَ أَخِيهِ: پس نفس او، کشتن برادرش را در نظرش آسان جلوه داد.» «فَقَتَلَهُ فَأَصْبَحَ مِنَ الْخاسِرِينَ: پس او را کشت و از زیانکاران شد.» چه زيانى از اين بالاتر كه #عذاب_وجدان و مجازات الهى و نام ننگين را تا دامنه قيامت براى خود خريد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_665
🌹 #آیات_۲۷_۳۰ #سوره_مائده
بخش۳
🌸 وَ اتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ ابْنَى ءَادَمَ بِالْحَقِّ إِذْ قَرَّبَا قُرْبَاناً فَتُقُبِّلَ مِنْ أَحَدِهِمَا وَ لَم ْيُتَقَبَّلْ مِنَ الْأَخَرِ قَالَ لَأَقْتُلَنَّكَ قَالَ إِنَّمَا يَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِينَ (۲۷) لَئِنْ بَسَطْتَ إِلَيَّ يَدَكَ لِتَقْتُلَنِي مَآ أَنَا بِبَاسِطٍ يَدِيَ إِلَيْكَ لِأَقْتُلَكَ ۖ إِنِّيٓ أَخَافُ اللَّهَ رَبَّ الْعَالَمِينَ (۲۸) إِنِّيٓ أُرِيدُ أَنْ تَبُوٓأَ بِإِثْمِی وَإِثْمِكَ فَتَكُونَ مِنْ أَصْحَابِ النَّارِ ۚ وَذَٰلِكَ جَزَآؤُ الظَّالِمِينَ (۲۹) فَطَوَّعَتْ لَهُ نَفْسُهُ قَتْلَ أَخِيهِ فَقَتَلَهُ فَأَصْبَحَ مِنَ الْخَاسِرِينَ (۳۰)
🔴 در جلسه های قبلی ترجمه آیات و کلمات و شرح آیات بیان شد در این جلسه به پیام های آیات می پردازیم.
🔹 پيام های آیات ۲۷تا۳۰ سوره مائده
✅ باید تاریخ گذشتگان را براى عبرت گرفتن خواند و بررسى كرد.
✅ در نقل #تاریخ باید به مسائل مهم پرداخت. («نبأ یعنی خبر مهم)
✅ #تاریخ را از افسانه جدا كنیم. «بالحقّ» (ماجراى قربانى هابیل وقابیل داستان واقعی ست.)
✅ اصل، تقرّب به #خداوند است نه قربانى، قربانى هرچه كه مى خواهد، باشد.
✅ پسر پیامبر بودن نقشى در ردّ یا قبول اعمال ندارد، بنابراین از یكى پذیرفته شد و از دیگرى پذیرفته نشد.
✅ گاهى #حسادت، تا برادركشى هم پیش مى رود.
✅ به تهدید كننده به #قتل هم باید منطقى جواب داد.
✅ ملاک پذیرش #اعمال، تقواست، نه شخصیّت افراد و نه نوع كار.
✅ تفاوت در قبول و عدم قبول، براساس #تقوا می باشد.
✅ در برخورد با #حسود، آرام سخن بگوییم و آتش حسد را با نرمش در گفتار، خاموش كنیم.
✅ یكى از راه هاى نهى از منكر، آن است كه به او اطمینان دهى كه به او تجاوز و تعدّى نخواهى كرد.
✅ آنچه #ارزش دارد، نكشتن بر اساس ترس از خداست، نه به خاطر ناتوانى و سستى.
✅ #تقوا و #خداترسى، عامل بازدارنده از گناه و تعدّى در حساس ترین حالات است.
✅ گناهان مقتول، به قاتل منتقل مى شود.
✅ جزای قاتل، #جهنم است.
✅ ایمان به #معاد، جزو عقاید اوّلیه انسان هاى روى زمین بوده است.
✅ #قاتل، هم به خود ظلم مى كند، هم به مقتول، هم به خانواده ى مقتول و هم به جامعه.
✅ #نفس_انسان، با وسوسه، تلقین و تزیین، انسان را رام و خام مى كند و به گناه مى كشاند.
✅ #هواى_نفس مى تواند عواطف برادرى را نیز سركوب كند.
✅ جنگ #حقّ و #باطل، از آغاز تاریخ زندگى بشر بوده است.
✅ پیروى از #هواى_نفس، خسارت است.
✅ #قاتل، هم از درون گرفتار عذاب وجدان است و هم از بیرون مورد انتقاد مردم و هم گرفتار قصاص و عدل می شود.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_666
🌹 #آیه_۳۱ #سوره_مائده
🌸 فَبَعَثَ اللَّهُ غُرَاباً يَبْحَثُ فِى الْأَرْضِ لِيُرِيَهُ كَيْفَ يُوَارِى سَوْءَةَ أَخِيهِ قَالَ يَا وَيْلَتَآ أَعَجَزْتُ أَنْ أَكُونَ مِثْلَ هَذَا الْغُرَابِ فَأُوَارِىَ سَوْءَةَ أَخِى فَأَصْبَحَ مِنَ النَّادِمِينَ
🍀 ترجمه: پس خداوند، زاغی فرستاد كه زمین را حفر می کرد، تا به او نشان دهد كه چگونه جسد برادرش را بپوشاند. گفت: واى بر من! آیا عاجز بودم از اینكه مانند این زاغ باشم تا جسد برادرم را پنهان كنم؟ سرانجام او از پشیمانان شد.
🌷 #فَبَعَثَ: پس فرستاد
🌷 #غُرَاب: زاغ، پرنده ای شبیه به کلاغ دارای منقار و پاهای سرخ است.
🌷 #يَبْحَثُ : می کاوید، حفر می کرد
🌷 #الْأَرْضِ: زمین
🌷 #لِيُرِيَهُ: تا به او نشان دهد
🌷 #كَيْفَ: چگونه
🌷 #يُوَارِي: بپوشاند
🌷 #سَوْءَةَ: چیزی که آشکار شدنش ناخوشایند است. به جسد سوءة گفته می شود زیرا آشکار شدنش ناخوشایند است.
🌷 #أَخِيه: برادرش
🌷 #يَا_وَيْلَتَآ: ای وای بر من
🌷 #أَعَجَزْتُ: آیا عاجز بودم
🌷 #أصبح: شد
🌷 #نادمین: پشیمانان
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است ودر ادامه موضوع آیات قبلی است. در روايتى از امام صادق عليه السّلام نقل شده، هنگامى كه #قابيل برادر خود را كشت، او را در بيابان گذاشته بود، و نمىدانست چه كند! چيزى نگذشت كه دید درّندگان سراغ جسد هابيل می آیند، جسد برادر را به دوش کشید اما همچنان سرگردان بود که با جسد برادرش چه کند در اين موقع #خداوند زاغى را فرستاد كه خاک هاى زمين را كنار می زد و با پنهان كردن جسد بى جان زاغ ديگر، و يا با پنهان كردن قسمتى از طعمه خود، آن چنان كه عادت زاغ است به قابيل نشان داد كه چگونه جسد برادر خودش را دفن کند.
🌸 #قرآن می فرماید: «فَبَعَثَ اللّهُ غُراباً يَبْحَثُ فِي الْأَرْضِ لِيُرِيَهُ كَيْفَ يُوارِي سَوْأَةَ أَخِيهِ: پس خداوند، زاغی فرستاد که زمین را حفر می کرد، تا به او نشان دهد که چگونه برادرش را بپوشاند.» سپس قرآن اضافه مىكند در اين موقع #قابيل از غفلت و بىخبرى خود ناراحت شد و فرياد برآورد «قالَ يا وَيْلَتآ أَ عَجَزْتُ أَنْ أَكُونَ مِثْلَ هذَا الْغُرابِ فَأُوارِيَ سَوْأَةَ أَخِی: گفت: ای وای بر من! آیا عاجز بودم از اینکه مانند این زاغ باشم تا جسد برادرم را پنهان کنم؟» #قابیل جسد برادرش را دفن کرد و فهمید مرتکب چه گناه بزرگی شده است «فَأَصْبَحَ مِنَ النّادِمِينَ: سرانجام او از پشیمانان شد.»
🔹 پيام های آیه ۳۱ سوره مائده 🔹
✅ گاهى #حیوانات مأمور الهى اند و حركت آنان به فرمان او و در مسیرى است كه او مى خواهد.
✅ بسیارى از معلومات #بشر، از زندگى حیوانات الهام گرفته است.
✅ #انسان باید همواره در پى آموختن باشد. اصل، آموختن و یادگیرى است، از هر طریقى، اگرچه از طریق حیوانات باشد.
✅ #خداوند، گاهى انسان را با حیوانات كوچک آموزش مى دهد تا بفهماند زاغ هم مىتواند وسیله آموزش انسان باشد، پس نباید مغرور شد.
✅ جسد مرده را باید در #زمین دفن كرد. در محفظه قراردادن، مومیایى كردن، سوزاندن و... صحیح نیست.
✅ مرده ى #انسان نیز كرامت دارد ونباید خوراک حیوانات شود، بلكه باید دفن شود.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_667
🌹 #آیه_۳۲ #سوره_مائده
🌸 مِنْ أَجْلِ ذَلِكَ كَتَبْنَا عَلَى بَنِى إِسْرَاءِيلَ أَنَّهُ مَن قَتَلَ نَفْسَا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِى الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعاً وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَآ أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعاً وَلَقَدْ جَآءَتْهُمْ رُسُلُنَا بِالْبَيِّنَاتِ ثُمَّ إِنَّ كَثِيراً مِّنْهُم بَعْدَ ذَلِكَ فِى الْأَرْضِ لَمُسْرِفُونَ
🍀 ترجمه: به این سبب بر بنیاسرائیل مقرّر كردیم كه هر كسی انسانی را جز برای حقّ [قصاص] یا بدون آنكه فسادی در زمین كرده باشد، به قتل برساند، پس چنان است كه گویی همه مردم را به قتل رسانده است، و هر كسی انسانی را از مرگ نجات دهد گویی همه مردم را زنده داشته است. و یقیناً پیامبران ما دلایل روشنی برای آنها آوردند، اما بسیاری از آنان بعد از آن در روی زمین اسرافکار شدند.
🌷 #مِنْ_أَجْلِ: به این سبب
🌷 #كَتَبْنَا: نوشتیم، مقرر کردیم
🌷 #النَّاسَ: مردم
🌷 #أَحْيَا: زنده کرده است
🌷 #رُسُلُنَا: پیامبران ما
🌷 #ِالْبَيِّنَاتِ: دلایل روشن
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. پس از ذكر داستان دو فرزند آدم که در آیات قبلی بیان شده نتيجه گيرى كلّى و انسانى در آيه ۳۲ سوره #مائده شده است، نخست مى فرمايد: «مِنْ أَجْلِ ذلِكَ كَتَبْنا عَلى بَنِي إِسْرائِيلَ أَنَّهُ مَنْ قَتَلَ نَفْساً بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّما قَتَلَ النّاسَ جَمِيعاً وَ مَنْ أَحْياها فَكَأَنَّما أَحْيَا النّاسَ جَمِيعاً: به این سبب بر بنیاسرائیل مقرّر كردیم كه هر كسی انسانی را جز برای حقّ [قصاص] یا بدون آنكه فسادی در زمین كرده باشد، به قتل برساند، پس چنان است كه گویی همه مردم را به قتل رسانده است، و هر كسی انسانی را از مرگ نجات دهد گویی همه مردم را زنده داشته است.»
🌸 چگونه قتل يک #انسان مساوى است با قتل همه انسان ها و نجات يک نفر مساوى با نجات همه انسانها؟ آنچه مىتوان گفت اين است كه #قرآن در اين آيه يک حقيقت اجتماعى و تربيتى را بازگو مىكند زيرا كسى كه دست به خون انسان بی گناهى می زند در حقيقت چنين آمادگى را دارد كه انسان هاى بي گناه ديگرى را به قتل برساند، او در حقيقت يک قاتل است و طعمه او انسان بی گناه و مىدانيم تفاوتى در ميان انسان هاى بي گناه از اين نظر نيست، همچنين كسى كه به خاطر نوع دوستى و عاطفه #انسانى، ديگرى را از مرگ نجات بخشد اين آمادگى را دارد كه اين برنامه انسانى را در مورد هر بشر ديگرى انجام دهد و با توجه به اين آیه استفاده مى شود كه مرگ و حيات يک نفر اگر چه مساوى با مرگ و حيات اجتماع نيست امّا شباهتى به آن دارد.
🌸 در پايان آيه اشاره به قانون شكنى بنى اسرائيل كرده مى فرمايد: «وَ لَقَدْ جاءَتْهُمْ رُسُلُنا بِالْبَيِّناتِ ثُمَّ إِنَّ كَثِيراً مِنْهُمْ بَعْدَ ذلِكَ فِي الْأَرْضِ لَمُسْرِفُونَ: و به طور یقین پیامبران ما دلایل روشنی برای آنها آوردند، اما بسیاری از آنان بعد از آن در روی زمین اسرافکار شدند.» #اسراف در لغت، معنى وسيعى دارد كه هر گونه تجاوز و تعدّى از حدّ را شامل مىشود اگر چه غالباً در مورد بخشش ها و هزينهها و مخارج به كار مى رود.
🔹 پيام های آیه ۳۲ سوره مائده
✅ احكام الهى #حكمت دارد.
✅ #جان همه ى انسان ها از هر نژاد و منطقه كه باشند، محترم است.
✅ #اعدام_مفسد، در قانون بنى اسرائیل نیز بوده است.
✅ #خودكشى و #سقط جنین، از نمونه هاى «قتل نفس» و حرام است.
✅ جان كسى كه در زمین #فساد مى كند یا براى جان مردم ارزشى قائل نیست و آنان را به قتل مى رساند، بى ارزش است و باید از بین برود.
✅ ارزش عمل مربوط به انگیزه و هدف است. كشتن یک نفر به قصد #تجاوز، به قتل رساندن یک جامعه است؛ امّا كشتن به عنوان #قصاص، حیات جامعه است.
✅ تجاوز به حقوق یک فرد، تهدید امنیّت #جامعه است. آنان كه كارشان نجات جان انسانهاست، مانند پزشكان، پرستاران، مأموران آتش نشانى، امدادگران، داروسازان و... باید قدر خود و ارزش كار خویش را بدانند.
✅ نشان جامعه ى #زنده، امداد رسانى به گرفتاران و نجات جان هاست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_668
🌹 #آیات_۳۳_۳۴ #سوره_مائده
🌸 إِنَّمَا جَزَاؤُاْ الَّذِينَ يُحَارِبُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَيَسْعَوْنَ فِى الْأَرْضِ فَسَاداً أَن يُقَتَّلُواْ أَوْ يُصَلَّبُواْ أَوْ تُقَطَّعَ أَيْدِيِهمْ وَأَرْجُلُهُم مِّنْ خِلَافٍ أَوْ يُنْفَوْاْ مِنَ الْأَرْضِ ذَ لِكَ لَهُمْ خِزْىٌ فِى الدُّنْيَا وَلَهُمْ فِى الْأَخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ (۳۳) إِلَّا الَّذِينَ تَابُوا مِنْ قَبْلِ أَنْ تَقْدِرُوا عَلَيْهِمْ ۖ فَاعْلَمُوٓا أَنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ (۳۴
🍀 ترجمه: همانا كیفر آنان كه با خداوند و پیامبرش مى جنگند و در زمین به فساد مى كوشند، آن است كه كشته شوند، یا به دار آویخته شوند، یا دست و پایشان بطور مخالف بریده شود یا آنكه از سرزمین (خودشان) تبعید شوند. این كیفر ذلت بار دنیوى آنان است و در آخرت برایشان عذابى بزرگ است (۳۳) مگر كسانی كه پیش از دست یافتنتان بر آنان توبه كنند؛ پس بدانید كه خدا بسیار آمرزنده و مهربان است (۳۴)
🌷 #يُحَارِبُون: می جنگند
🌷 #يَسْعَوْنَ: می کوشند
🌷 #يُقَتَّلُوٓا: کشته شوند
🌷 #يُصَلَّبُوٓا: به دار آویخته شوند
🌷 #تُقَطَّعَ: بریده شود
🌷 #أَيْدِيهِمْ: دست هایشان
🌷 #أَرْجُلُهُمْ: پاهایشان
🌷 #مِنْ_خِلَاف: به طور مخالف
🌷 #يُنْفَوْا: تبعید شوند
🌷 #خِزْيٌ: ذلت
🌷 #غفور: بسیار آمرزنده
🌷 #رحیم: مهربان
🔴 #شأن_نزول: این آیات همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. جمعى از مشركان خدمت #پيامبر_اسلام صلی الله علیه و آله و سلم آمدند و مسلمان شدند. امّا آب و هواى مدينه به آنها نساخت، رنگ آنها زرد و بدنشان بيمار شد، #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» براى بهبودى آنها دستور داد به خارج مدينه، در نقطه خوش آب و هوايى از صحرا كه شتران را در آنجا به چَرا مىبردند بروند و ضمن استفاده از آب و هواى آنجا از شير تازه شتران به حدّ كافى استفاده كنند، آنها چنين كردند و بهبود يافتند. امّا به جاى تشكر از پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» چوپان هاى مسلمان را دست و پا بريده و چشمان آنها را از بين بردند و سپس دست به كشتار آنها زدند و از اسلام بيرون رفتند. پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» دستور داد آنها را دستگير كردند و همان كارى كه با چوپان ها انجام داده بودند به عنوان #مجازات درباره آنها انجام شود، آيه در باره اين گونه اشخاص نازل گرديد.
🌸 این آیه می فرماید يكى از چهار مجازات در مورد آنها اجرا شود. «إنَّما جَزاءُ الَّذِينَ يُحارِبُونَ اللّهَ وَ رَسُولَهُ وَ يَسْعَوْنَ فِي الْأَرْضِ فَساداً أَنْ يُقَتَّلُوا أَوْ يُصَلَّبُوا أَوْ تُقَطَّعَ أَيْدِيهِمْ وَ أَرْجُلُهُمْ مِنْ خِلافٍ أَوْ يُنْفَوْا مِنَ الْأَرْضِ: همانا کیفر آنان که با خداوند و پیامبرش می جنگند و در زمین به فساد می کوشند، آن است که کشته شوند یا به دار آویخته شوند یا دست و پایشان بطور مخالف بریده شود یا آنکه از سرزمین خودشان تبعید شوند.» اين #مجازات آنها در دنيا است و تنها به اين مجازات قناعت نخواهد شد بلكه در #آخرت نيز كيفر سخت و بزرگی خواهند داشت که می فرماید: «ذلِكَ لَهُمْ خِزْيٌ فِي الدُّنْيا وَ لَهُمْ فِي الْأخِرَةِ عَذابٌ عَظِيمٌ: این کیفر ذلت بار دنیوی آنان است و در آخرت برایشان عذابی بزرگ است.»
🌸 از اين جمله استفاده مى شود كه حتّى اجراى حدود و مجازات هاى اسلامى مانع از كيفرهاى آخرت نخواهد گرديد. سپس براى اين كه راه #بازگشت را حتّى به روى اين گونه جانيان خطرناک نبندد، مى فرماید: «إِلاَّ الَّذِينَ تابُوا مِنْ قَبْلِ أَنْ تَقْدِرُوا عَلَيْهِمْ فَاعْلَمُوا أَنَّ اللّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ: مگر کسانی که پیش از دست یافتنتان. بر آنان توبه کنید؛ پس بدانید که خدا بسیار آمرزنده و مهربان است.» البتّه #توبه آنها، تنها تأثير در ساقط شدن حقّ اللّه و مجازات جنگ دارد و امّا حقّ النّاس بدون رضايت صاحب حقّ، ساقط نخواهد شد.
🔹 پيام های آیات ۳۳و۳۴ سوره مائده
✅ وظیفه ى نظام و حكومت، حفظ امنیّت شهرها، روستاها، جاده ها و برخورد با متخلّفان است.
✅ جنگ با خلق خدا، جنگ با خداست و آنكه با مردم طرف شود، گویا با #خداوند طرف است.
✅ نافرمانى از دستورات پیامبر و مبارزه با آنها، جنگ با #خداوند است.
✅ براى آنان كه امنیّت جامعه را بر هم مى زنند، چند نوع كیفر مقرر شده است: اعدام، تبعید، قطع دست و پا، به دار آویختن.
✅ عقوبت #سخت براى ستم پیشگان است، نه آنان كه به ندرت مرتكب مى شوند.
✅ مخالفان ولایت رسول اللّه كه قصد براندازى دارند و با نظام الهى در جنگ هستند، باید به سخت ترین كیفر #مجازات شوند.
✅ راه #توبه به روی همه باز است.
✅ توبه ای اثر دارد که پیش از دستگیری و گرفتار شدن باشد.
✅ مغفرت #خدا را باور کنیم.
✅ مغفرت #خدا همراه با رحمت است.
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_669
🌹 #آیه_۳۵ #سوره_مائده
🌸 یاَ أيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ اتَّقُواْ اللَّهَ وَابْتَغُواْ إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ وَجَاهِدُواْ فِى سَبِيلِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
🍀 ترجمه: اى كسانى كه ایمان آورده اید! خداوند را تقوا پیشه كنید و براى تقرب به سوى او وسیله بجویید، و در راه او جهاد كنید، باشد كه رستگار شوید.
🌷 #ابتغوا: بجویید
🌷 #سبیله: راه او
🌷 #لعلکم_تفلحون: باشد که رستگار شوید
🌹 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در اين آيه روى سخن به افراد با ايمان است و به آنها سه دستور براى رستگار شدن داده شده است. نخست مى فرماید: يا أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا اتَّقُوا اللّهَ: ای کسانی که ایمان آورده اید! #خداوند را تقوا پیشه کنید» خداوند را تقوا پیشه کنید یعنی از انجام دادن گناه خودداری کنید و خداوند را برای خودتان حفظ کنید. سپس دستور مىدهد «وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ: و برای تقرب به سوی او وسیله بجویید.» و سپس می فرماید: «وَ جاهِدُوا فِي سَبِيلِهِ: و در راه او جهاد کنید» و نتيجه همه آنها اين است كه «لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ: باشد که رستگار شوید»
🌹 #وسيله در این آیه معنى بسيار وسيعى دارد و هر كار و هر چيزى را كه باعث نزديک شدن به پيشگاه مقدّس پروردگار مى شود شامل مى گردد كه مهم ّترين آنها را امام على عليه السّلام در نهج البلاغه اين چنين برمى شمرد: «بهترين چيزى كه به وسيله آن مىتوان به خدا نزديک شد #ايمان_به_خدا و #پيامبر او و جهاد در راه خداست كه قلّه كوهسار اسلام است، و همچنين جمله اخلاص لا اله الاّ اللّه كه همان فطرت #توحيد است، و بر پاداشتن #نماز كه آيين اسلام است، و زكاة كه فريضه واجب است، و روزه ماه رمضان كه سپرى است در برابر گناه و كيفرهاى الهى، و حجّ و عمره كه فقر و پريشانى را دور مى كنند و #گناهان را مى شويد، و صله رحم كه ثروت را زياد و عمر را طولانى مىكند، انفاق هاى پنهانى كه جبران گناهان مى نمايد و انفاق آشكار كه مرگ هاى ناگوار و بد را دور مى سازد و #كارهاى_نيک كه انسان را از سقوط نجات مى دهد و نيز #شفاعت پيامبران و امامان و بندگان صالح خدا كه طبق صريح قرآن باعث تقرّب به پروردگار مى گردد، در مفهوم وسيع توسّل داخل است.
🔹 پيام های آیه ۳۵ سوره مائده 🔹
✅ «ایمان، تقوا ، شفاعت و جهاد» راه #سعادت و #رستگارى است.
✅ براى رسیدن به #رستگاری، هم باید گناهان را ترک كرد، هم باید واجبات را انجام داد.
✅ كارهاى #خیر همه زمینه و وسیله ى سعادتند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_670
🌹 #آیات_۳۶_۳۷ #سوره_مائده
🌸 إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَوْ أَنَّ لَهُم مَّا فِى الْأَرْضِ جَمِيعاً وَمِثْلَهُ مَعَهُ لِيَفْتَدُواْ بِهِ مِنْ عَذَابِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ مَا تُقُبِّلَ مِنْهُمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ (۳۶) يُرِيدُونَ أَن يَخْرُجُواْ مِنَ النَّارِ وَمَا هُمْ بَخاَرِجِينَ مِنْهَا وَلَهُمْ عَذَابٌ مُّقِيم (۳۷)
ٌ
🍀 ترجمه: همانا كسانى كه كافر شدند، اگر تمام آنچه را در زمین است و همانند آن را دارا باشند تا براى نجات از عذاب روز قیامت فدیه دهند، از آنان پذیرفته نمى شود و براى آنان عذابى دردناک است. (۳۶) آنان مى خواهند از آتش جهنم بیرون آیند در حالى كه از آن بیرون آمدنى نیستند و برایشان عذابى پایدار است. (۳۷)
🌷 #لیفتدوا: تا فدیه دهند یعنی چیزی را به جای چیزی دادن
🌷 #ألیم: دردناک
🌷 #یریدون: می خواهند
🌷 #مقیم: پایدار
🌹 این آیات همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و در ادامه آيه قبلی می باشد كه به #مؤمنان دستور تقوا و جهاد و تهيه وسيله مى داد، در اين آيه به سرنوشت افراد بى ايمان، اشاره كرده و مى فرمايد: «إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا لَوْ أَنَّ لَهُمْ ما فِي الْأَرْضِ جَمِيعاً وَ مِثْلَهُ مَعَهُ لِيَفْتَدُوا بِهِ مِنْ عَذابِ يَوْمِ الْقِيامَةِ ما تُقُبِّلَ مِنْهُمْ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلِيمٌ: همانا کسانی که کافر شدند، اگر تمام آنچه را در زمین است و همانند آن را دارا باشند تا برای نجات از عذاب روز قیامت فدیه دهند، از آنان پذیرفته نمی شود و برای آنان عذابی دردناک است.» تنها در پرتو ايمان و تقوا و جهاد و عمل مىتوان #نجات يافت.
🌹 سپس به دوام اين كيفر اشاره كرده که آنها پيوسته مىخواهند از آتش دوزخ خارج شوند ولى توانايى بر آن را ندارند و كيفر آنها ثابت و برقرار خواهد بود که #قرآن می فرماید: يُرِيدُونَ أَنْ يَخْرُجُوا مِنَ النّارِ وَ ما هُمْ بِخارِجِينَ مِنْها وَ لَهُمْ عَذابٌ مُقِيمٌ: آنان می خواهند از آتش جهنم بیرون آیند در حالی که از آن بیرون آمدنی نیستند و برایشان عذابی پایدار است.
🔹 پيام های آیات ۳۶و۳۷ سوره مائده
✅ روز #قیامت در دستگاه عدل الهى، فدیه پذیرفته نمى شود.
✅ عامل اصلى #سعادت، در درون انسان است (ایمان، تقوا وجهاد)، نه در بیرون.
✅ #عذاب_كافران، نه با فدیه دفع مى شود، نه با گذشت زمان قطع مى گردد.
✅ كسى كه در دنیا با آن همه برهان و ارشاد، از ظلمت هاى شرک و جهل بیرون نیاید، در آخرت هم از #جهنم بیرون نخواهد آمد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_671
🌹 #آیات_۳۸_۳۹ #سوره_مائده
🌸 وَالسَّارِقُ وَالسَّارِقَةُ فَاقْطَعُواْ أَيْدِيَهُمَا جَزَآءً بِمَا كَسَبَا نَكاَلاً مِّنَ اللَّهِ وَاللَّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ (۳۸) فَمَنْ تَابَ مِنْ بَعْدِ ظُلْمِهِ وَأَصْلَحَ فَإِنَّ اللَّهَ يَتُوبُ عَلَيْهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ (۳۹)
🍀 ترجمه: مرد و زن دزد را به کیفر كارى كه انجام داده اند دستشان را قطع كنید. این مجازاتی است از سوى خداوند و خداوند توانای شکست ناپذیر و حكیم است. (۳۸) پس كسی كه بعد از ظلمش توبه كند و اصلاح نماید، یقیناً خدا توبه اش را میپذیرد؛ زیرا خدا بسیار آمرزنده و مهربان است (۳۹)
🌷 #السارق: مرد دزد
🌷 #السارقة: زن دزد
🌷 #اقطعوا: قطع کنید
🌷 #أیدیهما: دستشان
🌷 #نكال: به عقوبتى گفته مى شود كه مایه ى عبرت دیگران باشد.
🌷 #عزیز: توانای شکست ناپذیر
🌷 #غفور: بسیار آمرزنده
🌷 #رحیم: مهربان
🌹 این آیات همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و حكم #دزد يعنى كسى كه بطور پنهانى و مخفيانه اموال مردم را مى دزدد بيان گرديده است. نخست مىفرمايد: «وَ السّارِقُ وَ السّارِقَةُ فَاقْطَعُوا أَيْدِيَهُما: مرد و زن دزد را به کیفر کاری که مرتکب شده اند دستشان را قطع کنید.» از روايات #اهل_بيت «عليه السّلام» استفاده مى شود كه تنها چهار انگشت از دست راست بريده مى شود. شاید در مرحله اول شنیدن این آیه از خدای رحیم ناخوشایند باشد شاید عده ای بگویند حالا یک نفری آمده و دزدی کرده آیا واقعا باید دستش را قطع کرد. این آیه اتفاقا کاملا با رأفت است.
🌹 کسی آمده اموال بیچاره ای را که سال ها زحمت کشیده و در جایی نگهداشته دزدیده و فرار کرده است آیا قطع دست چنین فردی بی رحمانه است بلکه این قطع دست باعث می شود دیگران بترسند و دست به #دزدی نزنند. از طرفی شما شب با خیال راحت می خوابید چون امنیت دارید ولی اگر از امروز به شما بگویند دزدی در محله تان است هر شب از یک خانه ای می دزدد شما از امشب دیگر راحت نخواهید خوابید چون نگران اموال و اعضای خانواده خود هستید و هم از اینکه آسیب جانی به شما و #خانواده بزند نگران خواهید شد این قطع دست باعث می شود خود دزد دیگر جرأت چنین کاری نداشته باشد و هم دیگران فکر دزدی به سرشان نزند. البته دست هر دزدی نباید قطع شود شرایطی دارد که باید به احکام فقهی مراجعه کرد.
🌹 سپس مى فرماید: « نَكالاً مِنَ اللّهِ: این مجازاتی است از سوی خداوند. #نکال یعنی این مجازات بازدارنده است و سبب کنترل دیگران از دزدی و تجاوز به اموال مردم می شود. و در پايان آيه براى رفع اين توهّم كه عده ای می گویند مجازات عادلانه نيست مى فرمايد: «وَ اللّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ: و خداوند توانای شکست ناپذیر و حکیم است.» بنابراین #خداوند این مجازات را بر اساس حکمت قرار داده است.
🌹بلافاصله #قرآن از رأفت و مهربانی خدا نسبت به این دزدان سخن می گوید ومی فرماید: فَمَنْ تابَ مِنْ بَعْدِ ظُلْمِهِ وَ أَصْلَحَ فَإِنَّ اللّهَ يَتُوبُ علیه ٌ: پس کسی که بعد از ظلمش توبه کند و اصلاح نماید، یقینا خدا توبه اش را می پذیرد. حالا اگر دزدی #پشیمان شد و فهمید که مرتکب چه گناه بزرگی شده است و از رفتار خود پشیمان شد و توبه کرد باید اموال را به صاحبانش برگرداند در چنین صورتی خدا توبه او را می پذیرد و با آغوش باز از او استقبال می کند و دیگر دستش را قطع نکنید « إن الله غفور رحیم: زیرا خداوند بسیار آمرزنده و مهربان است.» پس در ابتدای این دو آیه ظاهرش کمی شاید برای عده ای ناخوشایند باشد ولی در ادامه سرشار از رأفت و مهربانی خداست حالا شما بگویید آیا نباید عاشق چنین دین و خدایی شد که چنین فردی را که به اموال مردم تجاوز کرده و پشیمان شده را می بخشد.
🔹 پيام های آیات ۳۸و۳۹ سوره مائده
✅ كیفر #زن و #مرد دزد یكسان است.
✅ باید امنیّت #جامعه را با قاطعیّت حفظ كرد.
✅ جریمه و كیفر #سنگین، بازدارنده از دزدى است.
✅ در قوانین كیفرى #اسلام، علاوه بر تنبیه مجرم، عبرت دیگران هم مطرح است.
✅ در اجراى #حدود_الهى، نباید تحت تأثیر عواطف قرار گرفت.
✅ با اینكه قطع دست از طرف قاضى وحاكم است، امّا #خداوند به همه مؤمنین خطاب مى كند، تا آنان زمینه اجراى حدود الهى را فراهم كنند.
✅ مالكیّت شخصى و امنیّت اجتماعى به قدرى مهم است كه به خاطر آن، باید دست #دزد قطع شود.
✅ برای #انسان خطاکار، همیشه راه بازگشت و اصلاح باز است.
✅ #توبه ، تنها یک پشیمانی درونی نیست بلکه باید همراه با جبران مفاسد گذشته باشد.
✅ اگر انسان #توبه کند، خداوند توبه او را می پذیرد.
✅ #سرقت ، ظلم به خود و جامعه و تجاوز به امنیت جامعه است.
✅ مجرمان را باید به راه #خدا دعوت و امیدوار کرد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_672
🌹 #آیه_۴۰ #سوره_مائده
🌸 أَلَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ يُعَذِّبُ مَن يَشَآءُ وَ يَغْفِرُ لِمَن يَشَآءُ وَاللَّهُ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِير
🍀 ترجمه: آیا نمی دانى كه فرمانروایى آسمان ها و زمین از آن خداست، هركه را بخواهد عذاب مى كند و هركه را بخواهد مى آمرزد و خداوند بر هر چیزى تواناست.
🌷 #السماوات: آسمان ها
🌷 #الأرض: زمین
🌷 #یغفر: می آمرزد
🌷 #قدیر: توانا
🌹 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است به دنبال حكم توبه دزدان که در آیه قبل بیان شد، روى سخن را به #پيامبر_اسلام «صلّى اللّه عليه و آله» نموده و مى فرمايد: «أَ لَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللّهَ لَهُ مُلْكُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ: آیا نمی دانی فرمانروایی آسمان ها و زمین از آن خداست.» چون خدا مالک آسمان ها و زمین است پس هر گونه صلاح بداند در آنها تصرف می کند. سپس می فرماید: «يُعَذِّبُ مَنْ يَشاءُ: و هر که را بخواهد عذاب می کند.» یعنی هر کسی را که شایسته مجازات بداند، مجازات می کند. «وَ يَغْفِرُ لِمَنْ يَشاءُ: و هر که را بخواهد می آمرزد.» و هر کسی را که شایسته #بخشش بداند او را می بخشد. « وَ اللّهُ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ: و خداوند بر هر چیزی تواناست.»
🔹 پيام های آیه ۴۰ سوره مائده 🔹
✅ كسى كه بر هستى حاكم است، حقّ دارد قوانین هستى را وضع كند.
✅ مجرمان بدانند كه راه فرارى ندارند و باید به سوى #خدا بازگردند.
✅ #خداوند نیازى به توبه ى بندگان ندارد، چون همه ى هستى از آن اوست.
✅ #انسان باید در حالتى میان بیم و امید باشد.
✅ #عفو یا #عذاب، هردو نمونه اى از قدرت اوست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_673
🌹 #آیه_۴۱ #سوره_مائده
🌸 يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ لَا يَحْزُنكَ الَّذِينَ يُساَرِعُون فِى الْكُفْرِ مِنَ الَّذِينَ قَالُواْ ءَامَنَّا بِأَفْوَاهِهِمْ وَلَمْ تُؤْمِنْ قُلُوبُهُمْ وَمِنَ الَّذِينَ هَادُواْ سَمَّاعُونَ لِلْكَذِبِ سَماَّعُونَ لِقَوْمٍ ءَاخَرِينَ لَمْ يَأْتُوكَ يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ مِن بَعْدِ مَوَاضِعِهِ يَقُولُونَ إِنْ أُوتِيتُمْ هَذَا فَخُذُوهُ وَإِن لَّمْ تُؤْتَوْهُ فَاحْذَرُواْ وَمَن يُرِدِ اللَّهُ فِتْنَتَهُ فَلَن تَمْلِكَ لَهُ مِنَ اللَّهِ شَيْئاً أُوْلَئِكَ الَّذِينَ لَمْ يُرِدِ اللَّهُ أَن يُطَهِّرَ قُلُوبَهُمْ لَهُمْ فِى الدُّنْيَا خِزْىٌ وَ لَهُمْ فِى الْأَخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ
🍀 ترجمه: اى پیامبر! كسانى كه در كفر شتاب مى كنند، تو را غمگین نسازند، چه آنان كه با دهانشان گفتند: ایمان آورده ایم، ولى دلهایشان ایمان نیاورده است. و چه آنان که یهودی اند و به شدت شنونده دروغند و با همه توان گوش به فرمان گروهی دیگرند که نزد تو نیامده اند. كه براى دروغ سازى با دقّت به سخنان تو گوش مى دهند و همچنین براى قوم دیگرى كه نزد تو نیامده اند، به سخنان تو گوش مى دهند. آنان كلمات را از جایگاه خود تحریف مى كنند و مى گویند: اگر این مطلب به شما داده شد بپذیرید، ولى اگر به شما داده نشد، بپرهیزید و هر كه را خداوند بخواهد مجازات كند تو هرگز در برابر قهر الهى هیچ كارى نمى توانى برایش كنى. آنان كسانی اند كه خداوند نخواسته است دل هایشان را پاک كند. براى آنان در دنیا ذلّت و خوارى، و برایشان در آخرت، عذابى بزرگ است.
🌷 #يُسَارِعُون: شتاب وعجله می کنند
🌷 #ِأَفْوَاهِهِمْ: دهان هایشان
🌷 #هَادُوا: یهودی اند
🌷 #سماعون: شنونده اند
🌷 #يُحَرِّفُونَ: تحریف می کنند
🌷 #مَوَاضِعِهِ: جایگاه هایشان
🌷 #خُذُوهُ: بگیرید
🌷 #َاحْذَرُوا: بپرهیزید
🌹 بعضی ها در انجام دادن کفر عجله دارند که قرآن درباره آنها می فرماید: یسارعون فی الکفر. که در این آیه به پیامبر اسلام می فرماید: «يا أَيُّهَا الرَّسُولُ لا يَحْزُنْكَ الَّذِينَ يُسارِعُونَ فِي الْكُفْرِ : ای پیامبر! کسانی که در کفر شتاب می کنند تورا غمگین نسازند.» این ها چه کسانی هستند که در #کفر شتاب و عجله می کنند؟
1⃣ #دسته_اول: منافقان «مِنَ الَّذِينَ قالُوا ءامَنّا بِأَفْواهِهِمْ وَ لَمْ تُؤْمِنْ قُلُوبُهُمْ: از کسانی هستند که با دهانشان گفتند: ایمان آورده ایم ولی دل هایشان ایمان نیاورده است.»
2⃣ #دسته_دوم: يهود. «وَ مِنَ الَّذِينَ هادُوا: و از کسانی که یهودی اند»
☑️ آنها زياد به سخنان پیامبر گوش مى دهند امّا براى اطاعت نيست، بلكه براى اين است كه دستاويزى براى دروغ بستن بر #پیامبر پيدا كنند. «سَمّاعُونَ لِلْكَذِبِ: و به شدت شنونده دروغند.» صفت ديگر آنها اين است جاسوس هاى ديگران كه نزد #پیامبر نيامده اند نيز می باشند که سخن چینی کنند. قرآن به پیامبر می فرماید: «سَمّاعُونَ لِقَوْمٍ ءاخَرِينَ لَمْ يَأْتُوكَ: و با همه توان گوش به فرمان گروهی دیگرند که نزد تو نیامده اند.»
☑️ و صفت دیگر آنها سخنان #خدا را تحريف مى كنند. «يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ مِنْ بَعْدِ مَواضِعِهِ: آنان کلمات را از جایگاه خود تحریف می کنند.» بزرگان آنها به آنان دستور داده اند كه اگر محمّد «صلی الله علیه و آله و سلم» حكمى موافق خواست ما گفت، بپذيريد و اگر بر خلاف خواست ما بود از آن دورى كنيد که قرآن می فرماید: يَقُولُونَ إِنْ أُوتِيتُمْ هذا فَخُذُوهُ وَ إِنْ لَمْ تُؤْتَوْهُ فَاحْذَرُوا: می گویند اگر این مطلب به شما داده شده بود بپذیرید ولی اگر به شما داده نشده بود بپرهیزید.»
☑️ اين ها اميدى به هدايت آنها نيست، و خدا مى خواهد به اين وسيله آنها را مجازات کند. «وَ مَنْ يُرِدِ اللّهُ فِتْنَتَهُ فَلَنْ تَمْلِكَ لَهُ مِنَ اللّهِ شَيْئاً: و هر که را خداوند بخواهد آزمایش و رسوایش کند تو هرگز در برابر قهر الهی هیچ کاری نمی توانی برایش کنی.» آنها به قدرى آلوده اند كه قابل پاک شدن نمى باشند به همين دليل «أُولئِكَ الَّذِينَ لَمْ يُرِدِ اللّهُ أَنْ يُطَهِّرَ قُلُوبَهُمْ: آنان کسانی اند که #خداوند نخواسته است دل هایشان را پاک کند.» در پايان آيه مى فرمايد: «لَهُمْ فِي الدُّنْيا خِزْيٌ وَ لَهُمْ فِي الْأخِرَةِ عَذابٌ عَظِيمٌ: برای آنان در دنیا ذلت و خواری و برایشان در آخرت، عذابی بزرگ است.»
🔹 پيام های آیه ۴۱ سوره مائده 🔹
✅ #كفر، میدانى دارد كه گروهى در آن به سرعت پیش مى روند و هر لحظه به كفرشان اضافه مى شود.
✅ ایمانى ارزش دارد كه در #قلب، راسخ باشد.
✅ #تحریف، خیانت فرهنگى یهود است.
✅ #منافقان، از شفاعت پیامبر محرومند.
✅ #عذاب_دنیا نسبت به عذاب آخرت چیزى نیست.
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_674
🌹 #آیات_۴۲_۴۳ #سوره_مائده
🌸 سَمَّاعُونَ لِلْكَذِبَ أَكَّالونَ لِلسُّحْتِ فَإِن جَآءُوكَ فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ أَوْ أَعْرِضْ عَنْهُمْ وَإِن تُعْرِضْ عَنْهمْ فَلَن يَضُرُّوكَ شَيْئاً وَإِنْ حَكَمْتَ فَاحْكُمْ بَيْنَهُم بِالقِْسْطِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ (۴۲) و َكَيْفَ يُحَكِّمُونَكَ وَعِنْدَهُمُ التَّوْرَاةُ فِيهَا حُكْمُ اللَّهِ ثُمَّ يَتَوَلَّوْنَ مِنْ بَعْدِ ذَٰلِكَ ۚ وَمَآ أُولَٰٓئِكَ بِالْمُؤْمِنِينَ (۴۳)
🍀 ترجمه: آنان براى دروغ سازى به دقّت گوش مى دهند و همواره مال حرام مى خورند، پس اگر (براى داورى) نزد تو آمدند، یا میانشان داورى كن یا از آنان روى بگردان. و اگر از آنان روى بگردانى پس هرگز هیچ زیانى به تو نخواهند رساند. و اگر داورى كنى، پس میانشان به عدالت قضاوت كن، همانا خداوند عدالت پیشگان را دوست دارد. (۴۲) و چگونه تو را داور قرار می دهند در حالی كه تورات كه در آن حكم خداست نزد آنان است؟ سپس بعد از آن روی بر می گردانند و آنان مؤمن نیستند (۴۳)
🌷 #سَمَّاعُونَ: کسانی که به دقت گوش می دهند
🌷 #كَذِبِ: دروغ
🌷 #أَكَّالُونَ: بسیار می خورند
🌷 #سُّحْتِ: مال حرام
🌷 #أَعْرِضْ: روی برگردان
🌷 #مُقْسِطِينَ: عدالت پیشگان
🌷 #يَتَوَلَّوْنَ: بر می گردانند
🌹 موضوع این آیات در ادامه آیه قبلی می باشد. در اين آيه بار ديگر #قرآن تأكيد مى كند كه یهود گوش شنوا براى شنيدن سخنان تو ای پیامبر و تكذيب آن دارند و يا گوش شنوايى براى شنيدن دروغ هاى بزرگانشان دارند «سَمّاعُونَ لِلْكَذِبِ: آنان برای دروغ سازی به دقت گوش می دهند.» اين جمله به عنوان تأكيد و اثبات اين صفت زشت براى آنها تكرار شده است. علاوه بر اين « أَكّالُونَ لِلسُّحْتِ: همواره مال حرام می خورند » طبق روایات ، منظور از #سحت رشوه و هدایایی است که برای انجام کاری داده شود و در لغت کار حرامی است که مایه ی ننگ صاحبش شود.
🌹 سپس به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» اختيار مى دهد كه هرگاه اين گونه اشخاص براى داورى به تو مراجعه كردند مىتوانى در ميان آنها داورى به احكام #اسلام كنى و مىتوانى از آنها روى گردانى که قرآن می فرماید: « فَإِنْ جآءُوكَ فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ أَوْ أَعْرِضْ عَنْهُمْ: پس اگر برای داوری نزد تو آمدند، یا میانشان داوری کن یا از آنان روی بگردان » و براى تقويت روح #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» اضافه مى كند: « وَ إِنْ تُعْرِضْ عَنْهُمْ فَلَنْ يَضُرُّوكَ شَيْئاً: واگر از آنان روی بگردانی پس هرگز هیچ زیانی به تو نخواهند رساند. » سپس به پیامبر می فرماید: « وَ إِنْ حَكَمْتَ فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ بِالْقِسْطِ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ : و اگر داوری کنی ، پس میانشان به عدالت قضاوت کن، همانا خداوند عدالت پیشگان را دوست می دارد.
🌹 دلیل مراجعه #یهود به پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم ، پیدا کردن راهی برای تخفیف مجازات در قضاوت ها بود و آنان با اینکه به #تورات دسترسی داشتند و پاسخگوی نیازهای آنان بود ولی دنبال قانون ساده تری می گشتند. «وَ كَيْفَ يُحَكِّمُونَكَ وَ عِنْدَهُمُ التَّوْراةُ فِيها حُكْمُ اللّهِ: و چگونه تو را داور قرار می دهند در حالی که تورات که در آن حکم خداست نزد آنان است؟ » عجب اين كه بعد از انتخاب پیامبر براى داورى، حكم پیامبر را كه مانند حكم تورات است چون بر خلاف ميل آنهاست نمىپذيرند « ثُمَّ يَتَوَلَّوْنَ مِنْ بَعْدِ ذلِكَ: سپس بعد از آن روی بر می گردانند. حقيقت اين است كه آنها اصولاً #ايمان ندارند « وَ ما أُولئِكَ بِالْمُؤْمِنِينَ: و آنان مؤمن نیستند»
🔹 پيام های آیات ۴۲و۴۳ سوره مائده
✅ #پیامبر صلى الله علیه و آله غیر از مسئولیّت نبوّت، مسئولیّت حكومت نیز داشت.
✅ #پیامبران، در امر حكومت و داورى، از طرف خداوند اختیاراتى دارند كه طبق صلاح دید عمل كنند.
✅ اگر حاكم اسلامى براى داورى بین كشورهاى غیر اسلامى انتخاب شد، باید #عدالت، جرأت و صراحت را كاملاً مراعات كند.
✅ مسایل نژادى، منطقه اى، تعصب هاى گروهى، تمایلات شخصى و تهدیدها نباید در قضاوت ها تأثیر بگذارد.
✅ همه ی #تورات تحریف نشده است.
✅ علامت #ایمان، تسلیم بودن در برابر قانون است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_675
🌹 #آیه_۴۴ #سوره_مائده
🌸 إِنَّآ أَنزَلْنَا التَّوْرَاةَ فِيهَا هُدىً وَنُورٌ يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ الَّذِين أَسْلَمُواْ لِلَّذِينَ هَادُواْ وَالرَّبَّانِيُّونَ وَالْأَحْبَارُ بِمَا اسْتُحْفِظُواْ مِن كِتابِ اللَّهِ وَكَانُواْ عَلَيْهِ شُهَدَآءَ فَلَا تَخْشَوُاْ النَّاسَ وَاخْشَوْنِ وَلَا تَشْتَرُواْ بَِآياَتِى ثَمَناً قَلِيلًا وَمَن لَّمْ يَحْكُمْ بِمَآ أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْكَافرُونَ
🍀 ترجمه: همانا ما تورات را نازل كردیم كه در آن هدایت و نور است. پیامبران الهى كه تسلیم فرمان خدا بودند، بر طبق آن براى یهود حكم مىكردند، و (همچنین) مربّیان الهی و علمای یهود، بر طبق این كتاب آسمانى كه حفاظت آن به آنان سپرده شده بود و بر آن گواه بودند، داورى مى كردند، پس از مردم نترسید و از (مخالفت با) من بترسید و آیات مرا به بهاى اندک نفروشید. و كسانى كه طبق آنچه خداوند نازل كرده حكم نكنند پس آنان همان كافرانند
🌷 #ربّانیون: جمع ربانی از «ربّان»، به معناى تربیت كننده می آید. به گفته بعضى، «ربّانى» كسى است كه با «ربّ العالمین» در ارتباط باشد، با علم و عمل، خدایى شده وتربیت مردم را بر عهده دارد.
🌷 #أحبار: جمع حِبْر است حبر در اصل به معنای اثر نیک است چون عالمان در جامعه اثر نیک هستند به علما احبار می گفتند به علمای یهود أحبار گفته می شد.
🌹 اين آيه در ادامه موضوع آیات قبلی است و اهميّت كتاب آسمانى موسى، يعنى #تورات را چنين شرح مى دهد: «إِنّا أَنْزَلْنَا التَّوْراةَ فِيها هُدىً وَ نُورٌ: همانا ما تورات را نازل کردیم که در آن هدایت و نور است.» هدایت به سوی حق است و نور و روشنایی برای برطرف کردن تاریکی های جهل و نادانی است. به همين دلیل «يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ الَّذِينَ أَسْلَمُوا لِلَّذِينَ هادُوا: پیامبران الهی که تسلیم فرمان خدا بودند، بر طبق آن برای یهود حکم می کردند.»
🌹 نه تنها آنها چنين مى كردند بلكه « وَ الرَّبّانِيُّونَ وَ الْأَحْبارُ بِمَا اسْتُحْفِظُوا مِنْ كِتابِ اللّهِ وَ كانُوا عَلَيْهِ شُهَداءَ: و مربیان الهی و علمای یهود ، بر طبق این کتاب آسمانی که حفاظت آن به آنان سپرده شده بود و بر آن گواه بودند، داوری می کردند.» امام صادق علیه السلام نیزفرمود: #ربانیون، اهل بیت پیامبر علیهم السلام می باشند. در اينجا روى سخن را به آن دسته از دانشمندان یهود كه در آن عصر مى زيستند نموده و می فرماید: از مردم نترسيد و احكام واقعى #خدا را بيان كنيد بلكه از مخالفت من بترسيد كه اگر حقّ را كتمان كنيد مجازات خواهيد شد «فَلا تَخْشَوُا النّاسَ وَ اخْشَوْنِ: و از مردم نترسید و از مخالفت با من بترسید.»
🌹 همچنين « وَ لا تَشْتَرُوا بِآياتِي ثَمَناً قَلِيلاً : و آیات مرا به بهای اندک نفروشید.» در حقيقت سرچشمه كتمان حقّ و احكام خدا يا ترس از مردم و عوام زدگى است و يا جلب منافع شخصى و هر كدام باشد نشانه ضعف ايمان و سقوط شخصيت است، و در جملههاى بالا به هر دو اشاره شده است و در پايان آيه، حكم قاطعى درباره اين گونه افراد كه بر خلاف حكم #خدا داورى مى كنند صادر كرده، مى فرمايد: «وَ مَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِما أَنْزَلَ اللّهُ فَأُولئِكَ هُمُ الْكافِرُونَ: و کسانی که طبق آنچه #خداوند نازل کرده حکم نکنند پس آنان همان کافرانند.» #پیامبر_اسلام صلى الله علیه وآله فرمود: كسى كه حتّى به مقدار دو درهم قضاوت ناحقّ كند، مشمول جمله ى آخر این آیه مىشود.
🔹 پيام های آیه ۴۴ سوره مائده 🔹
✅ ضمن توجّه به تحریف #تورات موجود، باید از اصل كتاب آسمانى تجلیل كرد.
✅ اگرچه #تورات بر موسى علیه السلام نازل شد، ولى همه ى انبیا و علماى پس از او مأمور بودند طبق آن حكم كنند.
✅ #اسلام، دین همه ى موحّدان است، انبیاى بنى اسرائیل هم با جمله ى «أسلموا» توصیف شده اند.
✅ علماى هر امت، مسئول اجراى احكام الهى در میان #مردم هستند.
✅ #نور و #هدایت زمانى در جامعه جریان پیدا مى كند كه بر اساس كتاب آسمانى، قضاوت و حكومت شود.
✅ انحراف در قضاوت، #كفر است.
✅ با داشتن #قانون_الهی، سراغ قوانین شرق و غرب رفتن كفر است و چنین قوانینى اعتبارى ندارد.
✅ كسى كه شرایط قضاوت به حقّ برایش فراهم شود، ولى خود را منزوى كند #كفر ورزیده است.
✅ #سكوت و #كتمان در برابر طاغوت ها، دین فروشى در برابر سرمایه داران و عوام فریبى، از خطراتى است كه علما را تهدید مى كند.
✅ در آمد حاصل از #قضاوت ناحق، نامشروع است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈