بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_849
🌹 #آیه_۱۴۷ #سوره_انعام
🌸 فَإِنْ كَذَّبُوكَ فَقُلْ رَبُّكُمْ ذُو رَحْمَةٍ وَاسِعَةٍ وَلَا يُرَدُّ بَأْسُهُ عَنِ الْقَوْمِ الْمُجْرِمِينَ
🍀 ترجمه: پس اگر تو را تكذیب كردند، بگو: پروردگارتان صاحب رحمتی گسترده است، ولی عذاب او را هم از گروه مجرمان باز نمی گردانند.
🌷 #كَذَّبُوكَ: تکذیب کردند
🌷 #ذُو_رَحْمَة: صاحب رحمت
🌷 #وَاسِعَة: گسترده
🌷 #يُرَدُّ: باز می گردانند
🌷 #بأس: شدت، سختی، عذاب و کیفر
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است. آنجا که لجاجت يهود و مشركان روشن بوده و امكان داشته پافشارى كنند و #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» را تكذيب نمايند، #خدا به پيامبرش دستور مى دهد كه «فَإِنْ كَذَّبُوكَ فَقُلْ رَبُّكُمْ ذُو رَحْمَةٍ واسِعَةٍ: پس اگر تو را تکذیب کردند، پس بگو: پروردگارتان صاحب رحمتی گسترده است» و شما را زود مجازات نمى كند بلكه مهلت مى دهد، شايد از اشتباهات خود برگرديد و از رفتار خود پشيمان شويد و به سوى #خدا باز آييد.
🌸 ولى اگر از مهلت الهى باز هم سوء استفاده كنيد، و به تهمت هاى نارواى خود ادامه دهيد، بدانيد كيفر #خدا قطعى است، و سرانجام دامان شما را خواهد گرفت، زيرا «وَ لا يُرَدُّ بَأْسُهُ عَنِ الْقَوْمِ الْمُجْرِمِينَ: و عذاب او را هم از گروه مجرمان باز نمی گردانند» اين آيه به خوبى عظمت تعليمات #قرآن را روشن مى سازد كه بعد از شرح اين همه خلافكاری هاى يهود و مشركان، باز آنها را فوراً تهديد به عذاب نمى كند بلكه نخست با تعبيرهاى سرشار از #محبّت راه بازگشت را به سوى آنها گشوده، تا تشويق شوند و به سوى حقّ بازگردند، امّا براى اين كه رحمت پهناور الهى باعث جرأت و جسارت و طغيان آنان نگردد، و دست از لجاجت بردارند در آخرين جمله آنها را تهديد به مجازات قطعى خدا مى كند.
🔹 پیام های آیه ۱۴۷ سوره انعام 🔹
✅ #رهبر باید آماده ى شنیدن تكذیب و تهمت از سوى برخى #مردم باشد.
✅ با تكذیب كنندگان، باید برخوردى خیرخواهانه كرد و اگر تأثیر نداشت، از تهدید استفاده شود.
✅ مربّى باید دریاى #رحمت باشد.
✅ ترس و امید، در كنار هم كارساز است.
✅ درهاى رحمت الهى حتّى به روى مخالفان هم بسته نیست.
✅ رحمت #خدا، پیش از قهر اوست.
✅ گستردگى #رحمت_الهى، مانع كیفر كردن او نیست. هرچند كیفر او نیز در مسیر تربیت انسان و از رحمت و ربوبیّت او سرچشمه مى گیرد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_850
🌹 #آیه_۱۴۸ #سوره_انعام
🌸 سَيَقُولُ الَّذِينَ أَشْرَكُوا لَوْ شَآءَ اللَّهُ مَآ أَشْرَكْنَا وَلَآ آبَآؤُنَا وَلَا حَرَّمْنَا مِنْ شَيْءٍ ۚ كَذَٰلِكَ كَذَّبَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ حَتَّىٰ ذَاقُوا بَأْسَنَا ۗ قُلْ هَلْ عِنْدَكُمْ مِنْ عِلْمٍ فَتُخْرِجُوهُ لَنَآ ۖ إِنْ تَتَّبِعُونَ إِلَّا الظَّنَّ وَإِنْ أَنْتُمْ إِلَّا تَخْرُصُونَ
🍀 ترجمه: به زودی كسانی كه شرک ورزیده اند خواهند گفت: اگر خدا می خواست نه ما شرک می ورزیدیم و نه پدرانمان، و هیچ چیزی را حرام نمی كردیم كسانی كه پیش از آنها بودند اینگونه تكذیب كردند تا عذاب ما را چشیدند؛ بگو: آیا نزد شما دانشی هست كه آن را برای ما آشكار كنید؟ شما فقط از پندارهای بی اساس و پوچ پیروی می كنید و جز به حدس و گمان تكیّه نمی زنید.
🌷 #سَيَقُولُ: به زودی خواهند گفت
🌷 #أَشْرَكُوا: شرک ورزیده اند
🌷 #مَآ_أَشْرَكْنَا: شرک نمی ورزیدیم
🌷 #آبَآؤُنَا: پدرانمان
🌷 #ذَاقُوا: چشیدند
🌷 #بَأْس: عذاب
🌷 #تَتَّبِعُونَ: پیروی می کنید
🌷 #الظَّن: بی اساس وپوچ
🌷 #تَخْرُصُونَ: به حدس سخن می گویید
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است. به دنبال سخنانى كه از مشركان در آيات قبلی گذشت، در اين آيه اشاره به بخشی از استدلالات واهى و پاسخ آن شده است. نخست مى فرمايد: به زودى مشركان در پاسخ ايرادات تو ای #پیامبر در زمينه شرک و تحريم روزی هاى حلال چنين مى گويند «سَيَقُولُ الَّذِينَ أَشْرَكُوا لَوْ شاءَ اللّهُ ما أَشْرَكْنا وَ لا آباؤُنا وَ لا حَرَّمْنا مِنْ شَيْءٍ: به زودی کسانی که شرک ورزیده اند خواهند گفت: اگر خدا می خواست نه ما شرک می ورزیدیم و نه پدرانمان و هیچ چیزی را حرام نمی کردیم»
🌸 مشركان مانند بسيارى از گناهكاران مى خواستند با استتار تحت عنوان جبر از مسؤوليّت خلافكاری هاى خود فرار كنند. در حقيقت آنها مدّعى بوده اند سكوت خدا در برابر بت پرستى و تحريم بخشى از حيوانات، دليل بر رضايت اوست زيرا اگر راضى نبود مى بايست به نوعى ما را از اين كار بازدارد. امّا #قرآن در پاسخ آنها به طرز قاطعى بحث كرده، تنها اينها نيستند كه چنين دروغهايى را بر خدا مى بندند بلكه جمعى از اقوام گذشته نيز همين دروغ ها را مى گفتند ولى سر انجام گرفتار عواقب سوء اعمالشان شدند
🌸 «كَذلِكَ كَذَّبَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ حَتّى ذاقُوا بَأْسَنا: کسانی که پیش از آنها بودند اینگونه تکذیب کردند تا عذاب ما را چشیدند» آنها در حقيقت با اين گفته هاى خود، هم دروغ مى گفتند و هم #انبيا را تكذيب مى كردند، اگر او به اين اعمال راضى بود چگونه پيامبران خود را براى دعوت به #توحيد مى فرستاد، اصولاً دعوت انبيا خود مهم ترين دليل براى آزادى اراده و اختيار #انسان است. سپس مى گويد: «قُلْ هَلْ عِنْدَكُمْ مِنْ عِلْمٍ فَتُخْرِجُوهُ لَنا: بگو آیا نزد شما دانشی هست که آن را برای ما آشکار کنید؟» و سرانجام اضافه مى كند كه «إِنْ تَتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ وَ إِنْ أَنْتُمْ إِلاّ تَخْرُصُونَ: شما فقط از پندارهای بی اساس و پوچ پیروی می کنید و جز به حدس و گمان تکیه نمی زنید»
🔹 پيام های آیه ۱۴۸ سوره انعام 🔹
✅ رهبران و اندیشمندان #دینى باید خود را براى پاسخگویى به شبهات و بهانه جویى هاى آینده آماده كنند.
✅ فرستادن پیامبران و كتاب های آسمانى براى آن است كه مردم با آزادى و اختیار، موحد شوند.
✅ بدتر از #گناه، توجیه آن است. مشركان، شرک خود را توجیه كرده و آن را مشیّت الهى مى دانستند.
✅ مشركین، انحراف خود را با #تاریخ نیاكان خود توجیه مى كردند.
✅ عقیده به جبر، از توجیهات بى اساس منحرفان است.
✅ #قرآن از مخالفان هم تقاضاى حجّت و دلیل مى كند.
✅ آنان كه به بهانه ى سرنوشت، از مسئولیّت مى گریزند، منتظر چشیدن قهر خدا باشند.
✅ اگر به جاى #علم و #یقین، در پى ظن و گمان باشیم، گمراه خواهیم شد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_851
🌹#آیه_۱۴۹ #سوره_انعام
🌸 قُلْ فَلِلَّهِ الْحُجَّةُ الْبَالِغَةُ ۖ فَلَوْ شَآءَ لَهَدَاكُمْ أَجْمَعِينَ
🍀 ترجمه: بگو: دلیل روشن و رسا تنها برای خداست، پس اگر خدا می خواست قطعاً همه شما را هدایت می كرد.
🌷 #الْحُجَّةُ_الْبَالِغَة: دلیل روشن و رسا
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است. در اين آيه براى ابطال ادّعاى مشركان دليل ديگرى ذكر مى كند، و به #پیامبر مى فرمايد: «قُلْ فَلِلّهِ الْحُجَّةُ الْبالِغَةُ: بگو: دلیل روشن و رسا تنها برای خداست» بنابراين، آنها هرگز نمى توانند ادّعا كنند كه #خدا با سكوت خويش، عقايد و اعمال ناروايشان را امضا كرده است، و نيز نمى توانند ادّعا كنند كه در اعمالشان مجبورند، زيرا اگر مجبور بودند، اقامه دليل و فرستادن پيامبران و دعوت و تبليغ آنان بيهوده بود، اقامه دليل، دليل بر آزادى اراده است.
🌸 و سپس مى فرمايد: «فَلَوْ شاءَ لَهَداكُمْ أَجْمَعِينَ: پس اگر #خدا می خواست قطعا همه شما را هدایت می کرد» ولى نه چنین ايمانى ارزش خواهد داشت و نه اعمالى كه در پرتو آن انجام مى گيرد، بلكه فضيلت و تكامل انسان در آن است كه راه #هدايت و پرهيزكارى را با پاى خود و به اراده و اختيار خويش بپيمايد. از امام كاظم «عليه السّلام» چنين نقل شده است كه فرمود: «خداوند بر مردم دو حجّت دارد، حجّت آشكار و حجّت پنهان، حجّت آشكار، رسولان و انبيا و امامانند، و حجّت باطنه، عقول و افكارند»
🔹 پیام های آیه ۱۴۹ سوره انعام 🔹
✅ تنها خداست که حجت بالغه دارد و همه ی ما در پاسخ او عاجز و تهیدست و مقصریم.
✅ مشیت #خدا، بر هدایت آزادانه و ارادی انسان و آزادی و اختیار اوست.
✅ اراده #خدا، تخلف ناپذیر است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_852
🌹 #آیه_۱۵۰ #سوره_انعام
🌸 قُلْ هَلُمَّ شُهَدَآءَكُمُ الَّذِينَ يَشْهَدُونَ أَنَّ اللَّهَ حَرَّمَ هَٰذَا ۖ فَإِنْ شَهِدُوا فَلَا تَشْهَدْ مَعَهُمْ ۚ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَآءَ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا وَالَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ وَهُمْ بِرَبِّهِمْ يَعْدِلُونَ
🍀 ترجمه: بگو: گواهان خود را كه گواهی می دهند بر اینكه خدا این امور را حرام كرده بیاورید. پس اگر گواهان هم شهادت دادند تو با آنان گواهی نده؛ و از هواهای نفسانی كسانی كه آیات ما را تكذیب كردند، و كسانی كه به آخرت ایمان نمی آورند، و برای پروردگارشان شریک قرار می دهند، پیروی نکن
🌷 #هَلُمَّ: بیاورید
🌷 #شُهَدَآءَكُم: گواهان خود، شاهدان خود
🌷 #يَشْهَدُونَ: گواهی می دهند
🌷 #حَرَّمَ: حرام کرد
🌷 #لَا تَتَّبِعْ: پیروی نکن
🌷 #أَهْوَآءَ: هواهای نفسانی
🌷 #كَذَّبُوا: تکذیب کردند
🌷 #يَعْدِلُونَ: شریک و برابر قرار می دهند
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است. در اين آيه براى اين كه باطل بودن سخنان مشرکان روشنتر شود، و نيز اصول صحيح قضاوت و داورى رعايت گردد، از #مشرکان دعوت مى كند كه اگر شهود معتبرى دارند، كه #خداوند حيوانات و زراعت هايى را كه آنها مدّعى تحريم آن هستند تحريم كرده، بیاورند. لذا به #پیامبر_اسلام صلی الله علیه و آله و سلم مى فرمايد: «قُلْ هَلُمَّ شُهَداءَكُمُ الَّذِينَ يَشْهَدُونَ أَنَّ اللّهَ حَرَّمَ هذا: بگو: گواهان خود را که گواهی می دهند بر اینکه خدا این امور را حرام کرده بیاورید»
🌸 سپس اضافه مى كند: «فَإِنْ شَهِدُوا فَلا تَشْهَدْ مَعَهُمْ: پس اگر گواهان هم شهادت دادند تو با آنان گواهی نده» اين #احكام ساختگى مشرکان صرفاً از هوا و هوس و تقليدهاى كوركورانه سر چشمه گرفته زیرا هيچ سند و مدركى از انبياى الهى و كتاب های آسمانى بر #تحريم اين امور ندارند. سپس مى فرمايد: «وَ لا تَتَّبِعْ أَهْواءَ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآياتِنا وَ الَّذِينَ لا يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ وَ هُمْ بِرَبِّهِمْ يَعْدِلُونَ: و از هواهای نفسانی کسانی که آیات ما را تکذیب کردند و کسانی که به آخرت ایمان نمی آورند و برای پروردگارشان شریک قرار می دهند پیروی نکن» يعنى، بت پرستى آنها و انكار قيامت و رستاخيز و خرافات و هواپرستى آنان گواه زنده اى است، كه اين #احكام آنان نيز ساختگى است و ادّعايشان در مورد تحريم اين موضوعات از طرف #خدا، بى اساس و بى ارزش است.
🔹 پيام های آیه ۱۵۰ سوره انعام 🔹
✅ #اسلام، دین منطق و برهان است و از مخالفان خود گواه طلبیده و آنان را به مجادله ى نیكو دعوت مى كند.
✅ یكى از وظایف #مبلّغان_دینى، برخورد با بدعت هاست.
✅ هر گواهى و شهادتى، اعتبار ندارد.
✅ مواظب باشیم شرایط و جوّ اجتماع، ما را به اشتباه نیفكند.
✅ انسان هاى با ایمان نباید از سنّت هاى مشركان تقلید كنند.
✅ مشركین، #خداوند را خالق مى دانند اما در تدبیر و مدیریّت امور هستى براى او شریک قائلند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_853
🌹 #آیات_۱۵۱_۱۵۳ #سوره_انعام
بخش۱
🌸 قُلْ تَعَالَوْا أَتْلُ مَا حَرَّمَ رَبُّكُمْ عَلَيْكُمْ ۖ أَلَّا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا ۖ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا ۖ وَلَا تَقْتُلُوٓا أَوْلَادَكُمْ مِنْ إِمْلَاقٍ ۖ نَحْنُ نَرْزُقُكُمْ وَإِيَّاهُمْ ۖ وَلَا تَقْرَبُوا الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ ۖ وَلَا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ ۚ ذَٰلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ (۱۵۱) وَلَا تَقْرَبُوا مَالَ الْيَتِيمِ إِلَّا بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ حَتَّىٰ يَبْلُغَ أَشُدَّهُ ۖ وَأَوْفُوا الْكَيْلَ وَالْمِيزَانَ بِالْقِسْطِ ۖ لَا نُكَلِّفُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا ۖ وَإِذَا قُلْتُمْ فَاعْدِلُوا وَلَوْ كَانَ ذَا قُرْبَىٰ ۖ وَبِعَهْدِ اللَّهِ أَوْفُوا ۚ ذَٰلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ (۱۵۲) وَأَنَّ هَٰذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ ۖ وَلَا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَنْ سَبِيلِهِ ۚ ذَٰلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ (۱۵۳)
🍀 ترجمه: بگو: بیایید تا آنچه را پروردگارتان بر شما حرام كرده بخوانم: اینكه چیزی را شریک او قرار ندهید، و به پدر و مادر نیكی كنید، و فرزندانتان را از تنگدستی به قتل نرسانید، ما شما و آنان را روزی می دهیم، و به كارهای زشت چه آشكار و چه پنهانش نزدیک نشوید، و انسانی كه خدا او را محترم شمرده جز به حقّ نكشید؛ خدا این به شما سفارش كرده تا بیندیشید (۱۵۱) و به مال یتیم جز به روشی كه نیكوتر است، نزدیک نشوید تا به حدّ بلوغِ خود برسد، و پیمانه و ترازو را بر اساس عدالت كامل بدهید؛ هیچ كسی را جز به اندازه توانش تكلیف نمی كنیم؛ و هنگامی كه سخن گویید، عدالت ورزید هر چند درباره خویشان باشد، و به پیمان خدا وفا كنید؛ خدا این گونه به شما سفارش كرده تا پند گیرید (۱۵۲) و قطعاً این راه مستقیم من است؛ پس از آن پیروی كنید و از راههای دیگر پیروی نكنید كه شما را از راه او پراكنده می كند؛ خدا این گونه به شما سفارش كرده تا باشد که تقوا پیشه کنید (۱۵۳)
🌷 #تَعَالَوْا: بیایید
🌷 #أَتْلُ: بخوانم
🌷 #الْوَالِدَيْن: پدر و مادر
🌷 #إِحْسَان: نیکی
🌷 #لَا_تَقْتُلُوٓا: نکشید
🌷 #أوْلَادَكُمْ: فرزندانتان
🌷 #إِمْلَاق: تنگدستی
🌷 #لَا_تَقْرَبُوا: نزدیک نشوید
🌷 #الْفَوَاحِش: کارهای زشت
🌷 #ظَهَر: آشکار
🌷 #بَطَن: پنهان
🌷 #أَحْسَن: نیکوتر
🌷 #يَبْلُغَ_أَشُدَّه: تا به حد بلوغ برسد
🌷 #أَوْفُوا: کامل دهیو
🌷 #الْكَيْل: پیمانه
🌷 #الْمِيزَان: ترازو
🌷 #قِسْط: عدالت
🌷 #ذَا_قُرْبَىٰ: خویشان، نزدیکان
🌷 #تَذَكَّرُونَ: پند می گیرید
🌷 #صِرَاطِي: راه من
🌷 #سَبِيل: راه
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_854
🌹 #آیات_۱۵۱_۱۵۳ #سوره_انعام
بخش۲
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است. پس از نفى احكام ساختگى مشركان كه در آيات قبل گذشت، اين آیات به اصول محرّمات در #اسلام اشاره كرده و گناهان كبيره رديف اوّل را ضمن بيان كوتاه و پر مغز و جالبى در ده قسمت بيان مى كند. به #پیامبر_اسلام می فرماید که به مشرکان بگوید«قُلْ تَعالَوْا أَتْلُ ما حَرَّمَ رَبُّكُمْ عَلَيْكُم: بگو: بیایید تا آنچه را پروردگارتان بر شما حرام کرده بخوانم»
1⃣ «أَلاّ تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئاً: اینکه چیزی را #شریک او قرار ندهید»
2⃣ «وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً: و به پدر و مادر نیکی کنید»
3⃣ «وَ لا تَقْتُلُوا أَوْلادَكُمْ مِنْ إِمْلاقٍ: و فرزندانتان را از تنگدستی به قتل نرسانید» زيرا «نَحْنُ نَرْزُقُكُمْ وَ إِيّاهُمْ: ما، شما و آنان را #روزی می دهیم»
4⃣ «وَ لا تَقْرَبُوا الْفَواحِشَ ما ظَهَرَ مِنْها وَ ما بَطَنَ: و به کارهای زشت چه آشکار و چه پنهانش نزدیک نشوید» يعنى، نه تنها انجام ندهيد، بلكه به آن نزديک هم نشويد.
5⃣ دست به خون بى گناهان نيالاييد و نفوسى را كه #خداوند محترم شمرده و ريختن خون آنها مجاز نيست به قتل نرسانيد، مگر اين كه طبق قانون الهى اجازه قتل آنها داده شده باشد مثل اين كه قاتل باشند «وَ لا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللّهُ إِلاّ بِالْحَقِّ: و انسانی که خدا او را محترم شمرده جز به حق نکشید» و به دنبال اين پنج قسمت براى تأكيد بيشتر می فرماید: «ذلِكُمْ وَصّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ: خدا این به شما سفارش کرده تا بیندیشید»
6⃣ «وَ لا تَقْرَبُوا مالَ الْيَتِيمِ إِلاّ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ حَتّى يَبْلُغَ أَشُدَّهُ: و به مال #یتیم جز به روشی که نیکوتر است، نزدیک نشوید تا به حد بلوغ خود برسد»
7⃣ «وَ أَوْفُوا الْكَيْلَ وَ الْمِيزانَ بِالْقِسْطِ: و پیمانه و ترازو را بر اساس #عدالت کامل دهید» و از آنجا كه هر قدر انسان دقّت در پيمانه و وزن كند باز ممكن است، مختصر كم و زيادى صورت گيرد كه سنجش آن با پيمانه ها و ترازوهاى معمولى امكان پذير نيست، به دنبال اين جمله اضافه مىكند: «لا نُكَلِّفُ نَفْساً إِلاّ وُسْعَها: هیچ کسی را جز به اندازه توانش تکلیف نمی کنیم»
8⃣ «وَ إِذا قُلْتُمْ فَاعْدِلُوا وَ لَوْ كانَ ذا قُرْبى: و هنگامی که سخن گویید، #عدالت ورزید هر چند درباره خویشان باشد»
9⃣ «وَ بِعَهْدِ اللّهِ أَوْفُوا: و به پیمان خدا وفا کنید» منظور از «عهد الهى» همه پيمان هاى الهى اعمّ از پيمان هاى «تكوينى» و «تشريعى» و تكاليف الهى و هر گونه عهد و نذر و قسم است. و باز براى تأكيد مى فرمايد: «ذلِكُمْ وَصّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ: #خدا این گونه به شما سفارش کرده تا پند بگیرید»
0⃣1⃣ راه توحيد، راه حقّ و عدالت، راه پاكى و تقواست، از آن پيروى كنيد و هرگز در راه هاى انحرافى و پراكنده گام ننهيد كه شما را از راه #خدا منحرف و پراكنده مى كند و تخم نفاق و اختلاف را در ميان شما مى پاشد «وَ أَنَّ هذا صِراطِي مُسْتَقِيماً فَاتَّبِعُوهُ وَ لا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَنْ سَبِيلِهِ: و قطعا این راه مستقیم من است؛ پس از آن پیروی کنید و از راه های دیگر پیروی نکنید که شما را از راه او پراکنده می کند» و در پايان تأكيد مى كند كه: «ذلِكُمْ وَصّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ: #خدا این گونه به شما سفارش کرده تا باشد که تقوا پیشه کنید»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_855
🌹 #آیات_۱۵۱_۱۵۳ #سوره_انعام
بخش۳
🔹 پيام های آیات ۱۵۱ تا۱۵۳ سوره انعام 🔹
✅ بیان #احكام_الهى براى مردم، یكى از وظایف انبیاست.
✅ محرمات #دین، از سوى خداست و پیامبر از پیش خود چیزى را حرام نمى كند.
✅ ممنوعیّت منكرات، جهت تكامل و تربیت انسان است.
✅ بعد از #یكتا_پرستى، احسان به والدین آمده است.
✅ دستورهاى این آیه همه در قالب نهى است، مگر نیكى به پدر و مادر كه در قالب امر است. یعنى نه تنها نیازارید، بلكه احسان كنید.
✅ فرزندكشى و سقط جنین از ترس فقر، عملى جاهلانه است، اگر خدا ضامن روزى است، چه ترسى از فقر؟
✅ هم اصلاح #جامعه از مفاسد لازم است، هم اصلاح روح از رذایل
✅ بعضى از #گناهان چنان خطرناک است كه نزدیک آنها هم نباید رفت.
✅ دستورات #الهى، مطابق عقل یا زمینه شكوفایى آن است.
✅ چون یتیم مدافعى ندارد و اموالش لغزشگاه است مواظب باشیم.
✅ براى حفظ حقوق #یتیمان باید بهترین طریقه ى بهره گیرى از اموال و دارایى او انتخاب شود.
✅ وقتى یتیمان به رشد و تجربه ى كافى رسیدند، سلطه ى خود را از آنان بردارید.
✅ نظام #اقتصادى جامعهى اسلامى باید بر اساس قسط باشد.
✅ اگر اجراى #عدالت در حدّ اعلى ممكن نیست، لااقلّ در حدّ توان و امكان مراعات كنید.
✅ بدون #قدرت، تكلیفى نیست.
✅ در #اسلام، «تكلیف» به اندازه ى «توان» است. هركه تواناتر، تكلیفش هم سنگین تر
✅ #عدالت، هم در رفتار و هم در گفتار، یک اصل است.
✅ به پیمان هاى الهى كه شامل فرمان هاى عقل و وحى و وجدان و فطرت مى شود وفادار باشیم.
✅ رابطه ى خویشاوندى را بر ضابطه ى حقّ و عدل، ترجیح ندهیم.
✅ اساس همه #ادیان_الهی،پیروی از راه خدا و دوری از راه دیگران است.
✅ عمل به #احکام_الهی، سبب وحدت است و به سراغ احکام غیر الهی رفتن، مایه ی تفرقه می باشد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_856
🌹 #آیات_۱۵۴_۱۵۶ #سوره_انعام
🌸 ثُمَّ ءاتَيْنَا مُوسَى الْكِتَابَ تَمَامًا عَلَى الَّذِيٓ أَحْسَنَ وَتَفْصِيلًا لِكُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً لَعَلَّهُمْ بِلِقَآءِ رَبِّهِمْ يُؤْمِنُونَ (۱۵۴) وَهَٰذَا كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ مُبَارَكٌ فَاتَّبِعُوهُ وَاتَّقُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ (۱۵۵) أَنْ تَقُولُوٓا إِنَّمَآ أُنْزِلَ الْكِتَابُ عَلَىٰ طَآئِفَتَيْنِ مِنْ قَبْلِنَا وَإِنْ كُنَّا عَنْ دِرَاسَتِهِمْ لَغَافِلِينَ (۱۵۶)
🍀 ترجمه: سپس به موسی كتاب (تورات) دادیم تا بر کسی که نیکوکار بوده [نعمت خود را] كامل كنیم، و بیانگر همه ی مسائل باشد و وسیله هدایت و رحمت باشد تا به لقای پروردگارشان ایمان آورند (۱۵۴) و این [قرآن] كتابی مبارک است كه ما آن را نازل كردیم پس آن را پیروی كنید و تقوا پیشه کنید تا مورد رحمت قرار گیرید (۱۵۵) تا [شما مشركان] نگویید: كتاب آسمانی فقط بر دو گروه پیش از ما نازل شد و از قرائت آنان و آموزششان بی خبر بوده ایم (۱۵۶)
🌷 #تَفْصِيل: بیانگر
🌷 #ِلقَآء: ملاقات
🌷 #أَنْزَلْنَاه: نازل کردیم
🌷 #مُبَارَك: پر فایده
🌷 #اتَّبِعُوه: آن را پیروی کنید
🌷 #طَآئِفَتَيْن: دو گروه
🌷 #دِرَاسَتِهِم: آموزششان
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است. در آيات قبل، سخن از ده حكم اساسى و اصولى در ميان بود، كه نه تنها در #اسلام بلكه در تمام اديان بوده است. به دنبال آن در آیه ۱۵۴ سوره انعام مى فرمايد: «ثُمَّ ءاتَيْنا مُوسَى الْكِتابَ تَماماً عَلَى الَّذِي أَحْسَنَ: سپس به #موسی کتاب (تورات) دادیم تا بر کسی که نیکوکار بوده [نعمت خود را] کامل کنیم» و در آن هر چيز را كه مورد نياز بود، و در مسير تكامل #انسان اثر داشت، بازگو كرديم «وَ تَفْصِيلاً لِكُلِّ شَيْءٍ: و بیانگر همه ی مسائل باشد» «وَ هُدىً وَ رَحْمَةً: و وسیله هدایت و رحمت باشد» تمام اين برنامه ها به خاطر آن بود كه به روز #قیامت و لقاى پروردگار ايمان بياورند و با ايمان به معاد، افكار و گفتار و رفتارشان پاک شود «لَعَلَّهُمْ بِلِقاءِ رَبِّهِمْ يُؤْمِنُونَ: باشد تا به لقای پروردگارشان ایمان آورند»
🌸 سپس، اشاره به نزول #قرآن و تعليمات آن كرده و بحث آيه گذشته را تكميل مى نمايد و مى فرمايد: «وَ هذا كِتابٌ أَنْزَلْناهُ مُبارَكٌ: و این [قرآن] کتابی مبارک است که ما آن را نازل کردیم.» کلمه #مبارک از ریشه برکت بر دو امر تأکید می کند: ۱- ریشه قوی و ثابت ۲- رشد دائم. #قرآن هم دارای مطالبی اساسی و تغییر ناپذیر و استوار است و هم با گذشت زمان پرده هایی از اسرارش کشف و روز به روز جلوه ی آن بیشتر می شود. و چون چنين است «فَاتَّبِعُوهُ وَ اتَّقُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ: پس آن را پیروی کنید و #تقوا پیشه کنید تا مورد رحمت قرار گیرید»
🌸 سپس تمام راه هاى فرار و بهانه جويی ها را به روى مشركان بسته و مى فرمايد: «أَنْ تَقُولُوا إِنَّما أُنْزِلَ الْكِتابُ عَلى طائِفَتَيْنِ مِنْ قَبْلِنا: تا [شما مشرکان] نگویید: کتاب آسمانی فقط بر دو گروه پیش از ما نازل شد» منظور از دو گروه #یهود و #نصارا است « وَ إِنْ كُنّا عَنْ دِراسَتِهِمْ لَغافِلِينَ: و از قرائت آنان و آموزششان بی خبر بوده ایم»
🔹 پیام های آیات ۱۵۴تا۱۵۶ سوره انعام 🔹
✅ هر #كتاب_آسمانى نسبت به زمان خودش، كامل است.
✅ تنها #نیكوكاران و نیكواندیشان، پیام هاى كتاب های آسمانى و قوانین الهى را بهتر مى گیرند.
✅ همه ى نیازهاى #انسان براى رسیدن به تكامل، در كتاب های آسمانى آمده است.
✅ كتاب آسمانى در مسیر #هدایت انسان و رحمت الهى است.
✅ یكى از مقاصد كتاب های آسمانى و پیامبران الهى، ایمان انسان به #قیامت است.
✅ #قرآن، تنها كتاب تئورى و نظرى نیست، بلكه كتاب سعادت و برنامه ى عمل انسان است.
✅ #سعادت انسان در دو چیز است: اطاعت حقّ، اجتناب از باطل
✅ #خداوند، حجّت را بر مردم تمام کرده است.
✅ دستگاه تبلیغاتى #مسلمانان باید براى هر كشور و ملّت و زبانى، برنامه هاى صحیح در سطح جهان آماده كند، تا حجّت بر آنان تمام شود و نگویند ما از حقّ بى خبر بودیم.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_857
🌹 #آیه_۱۵۷ #سوره_انعام
🌸 أَوْ تَقُولُوا لَوْ أَنَّآ أُنْزِلَ عَلَيْنَا الْكِتَابُ لَكُنَّآ أَهْدَىٰ مِنْهُمْ ۚ فَقَدْ جَآءَكُمْ بَيِّنَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ ۚ فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنْ كَذَّبَ بِآيَاتِ اللَّهِ وَصَدَفَ عَنْهَا ۗ سَنَجْزِي الَّذِينَ يَصْدِفُونَ عَنْ آيَاتِنَا سُوٓءَ الْعَذَابِ بِمَا كَانُوا يَصْدِفُونَ
🍀 ترجمه: یا نگویید: اگر كتاب آسمانی بر ما نازل میشد، مسلّماً از آنان راه یافتهتر بودیم، اینك برهانی آشكار و هدایت و رحمتی از سوی پروردگارتان برای شما آمد، پس ستمكارتر از كسی كه آیات خدا را تكذیب كند و از آنها روی بگرداند كیست؟ به زودی كسانی كه از آیات ما روی میگردانند، به خاطرِ روی گرداندنشان به عذابی سخت مجازات خواهیم كرد.
🌷 #أَهْدَىٰ: راه یافته تر
🌷 #جَآءَكُمْ: برای شما آمد
🌷 #بَيِّنَة: دلیل آشکار
🌷 #أَظْلَم: ستمکارتر
🌷 #صَدَف: روی گردانی شدید از چیزی بدون تامل و اندیشه
🌷 #يَصْدِفُونَ: روی می گردانند
🌷 #سُوٓء: بد،سخت
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است. در اين آيه همان بهانه به صورت دامنه دارتر و آميخته با ادّعا و غرور بيشتر از مشرکان نقل شده است، و آن اين كه، اگر #قرآن بر آنها نازل نمى شد، ممكن بود ادّعا كنند ما به قدرى براى انجام فرمان الهى آمادگى داشتيم كه هيچ ملّتى به اندازه ما آمادگى نداشت، آيه مى فرمايد: «أَوْ تَقُولُوا لَوْ أَنّا أُنْزِلَ عَلَيْنَا الْكِتابُ لَكُنّا أَهْدى مِنْهُمْ: یا نگویید: اگر کتاب آسمانی بر ما نازل می شد، قطعا از آنان راه یافته تر بودیم» #قرآن در برابر اين ادّعاها مى فرمايد: «فَقَدْ جاءَكُمْ بَيِّنَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَ هُدىً وَ رَحْمَةٌ: اینک برهانی آشکار و هدایت و رحمتی از سوی پروردگارتان برای شما آمد»
🌸 سپس می فرماید: «فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنْ كَذَّبَ بِآياتِ اللّهِ وَ صَدَفَ عَنْها: پس ستمکارتر از کسی که آیات #خدا را تکذیب کند و از آنها روی بگرداند کیست؟» اشاره به اين كه آنها نه تنها از آيات خدا روى گردانيدند بلكه با شدّت از آن فاصله گرفتند. در پايان آيه، مجازات دردناک اين گونه افراد لجوج و بى فكرى را كه مطالعه نكرده حقايق را به شدّت انكار مى كنند و از آن مى گريزند حتّى سدّ راه ديگران مى شوند، در يک جمله كوتاه و رسا بيان كرده مى فرمايد: «سَنَجْزِي الَّذِينَ يَصْدِفُونَ عَنْ آياتِنا سُوءَ الْعَذابِ بِما كانُوا يَصْدِفُونَ: به زودی کسانی که از آیات ما روی می گردانند، به خاطر روی گرداندنشان به عذابی سخت مجازات خواهیم کرد»
🔹 پیام های آیه ۱۵۷ سوره انعام 🔹
✅ مشركین #مكّه، به هدایت یافتگى پیروان تورات و انجیل اعتراف داشتند، ولى خود را براى دریافت كتاب آسمانى شایسته تر از آنان مى دانستند.
✅ نزول #قرآن براى همه، اتمام حجّت است
✅ #قرآن، پرتوى از ربوبیّت خداوند است.
✅ #قرآن، كتاب هدایت و رحمت است.
✅ پیش از آزمایش، مدّعى زیاد است، ولى امتحان، صداقت ها را آشكار مى كند.
✅ از بزرگترین ظلم ها به انسانیّت، اعراض از كتاب های آسمانى است.
✅ كیفر اعراض از دین #حقّ و پشت كردن به آیات الهى، عذاب شدید است.
✅ عامل اصلى بدبختى هاى #انسان، عملكرد خود اوست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_858
🌹 #آیه_۱۵۸ #سوره_انعام
🌸 هَلْ يَنْظُرُونَ إِلَّآ أَنْ تَأْتِيَهُمُ الْمَلَآئِكَةُ أَوْ يَأْتِيَ رَبُّكَ أَوْ يَأْتِيَ بَعْضُ آيَاتِ رَبِّكَ ۗ يَوْمَ يَأْتِي بَعْضُ آيَاتِ رَبِّكَ لَا يَنْفَعُ نَفْسًا إِيمَانُهَا لَمْ تَكُنْ آمَنَتْ مِنْ قَبْلُ أَوْ كَسَبَتْ فِيٓ إِيمَانِهَا خَيْرًا ۗ قُلِ انْتَظِرُوٓا إِنَّا مُنْتَظِرُونَ
🍀 ترجمه: آیا جز این انتظار دارند كه فرشتگانِ [عذاب] به سویشان آیند، یا پروردگارت بیاید، یا بعضی از نشانه های پروردگارت تحقّق یابد؟ روزی كه بعضی از نشانه های پروردگارت به ظهور آید، ایمان آوردن كسی كه پیش از این ایمان نیاورده یا در حال ایمانش عمل شایسته ای انجام نداده سودی نخواهد داشت. بگو: منتظر باشید. ما هم منتظریم.
🌷 #تَأْتِيَهُم: بیاید
🌷 #الْمَلَآئِكَة: فرشتگان
🌷 #لَا_يَنْفَعُ: سودی نخواهد داشت
🌷 #انْتَظِرُوا: منتظر باشید
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شد. در آيات گذشته اين حقيقت بيان شد كه #خدا حجّت را بر مشركان تمام كرد و كتاب آسمانى يعنى #قرآن را براى هدايت همگان فرستاد. امّا اين افراد لجوج به اندازه اى در كار خود سرسختند، كه اين برنامه روشن نيز در آنها تأثير نمى كند، گويا انتظار نابودى خويش، يا از ميان رفتن آخرين فرصت، و يا انتظار امور محالى را مى كشند. که می فرماید: «هَلْ يَنْظُرُونَ إِلاّ أَنْ تَأْتِيَهُمُ الْمَلائِكَةُ: آیا جز این انتظار دارند که فرشتگان [عذاب] به سویشان آیند» «أَوْ يَأْتِيَ رَبُّك: یا پروردگارت بیاید» در حقيقت آنها انتظار امر محالى را مى كشند.
🌸 سپس مى فرمايد: «أو یأتی بعض آیات ربک: یا بعضی از نشانه های پروردگارت تحقق یابد؟» يا اين كه بعضى از آيات و نشانه هاى پروردگار كه در آستانه رستاخيز و پايان جهان، واقع مى شود، و به دنبال آن درهاى #توبه بسته خواهد شد انجام گيرد. و به دنبال آن اضافه مى كند: «يَوْمَ يَأْتِي بَعْضُ آياتِ رَبِّكَ لا يَنْفَعُ نَفْساً إِيمانُها لَمْ تَكُنْ آمَنَتْ مِنْ قَبْلُ أَوْ كَسَبَتْ فِي إِيمانِها خَيْراً: روزی که بعضی از نشانه های پروردگارت به ظهور آید، ایمان آوردن کسی که پیش از ایمان نیاورده یا در حال ایمانش عمل شایسته ای انجام نداده سودی نخواهد داشت» و درهاى #توبه به روى آنان بسته مى شود، زيرا توبه و ايمان در آن هنگام، صورت اجبارى و اضطرارى به خود مى گيرد، و ارزش ايمان و توبه اختيارى را نخواهد داشت.
🌸 در پايان آيه به اين افراد لجوج مى گويد: «قُلِ انْتَظِرُوا إِنّا مُنْتَظِرُونَ: بگو: منتظر [عذاب] باشید ما هم منتظریم از نكات جالبى كه از این آیه استفاده مى شود اين است كه راه #نجات را در ايمان، آن هم ايمانى كه در پرتو آن اكتساب خيرى شود و اعمال نيک انجام گيرد، معرّفى مى كند.
🔹 پيام های آیه ۱۵۸ سوره انعام 🔹
✅ كافران لجوج، با دیدن معجزات الهى هم تسلیم نمى شوند.
✅ #ایمان و #عمل، در شرایط آزاد و طبیعى، كارساز است، نه در حال اضطرار و ترس جان
✅ #عمل_صالح بدون ایمان سودبخش نیست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_859
🌹 #آیه_۱۵۹ #سوره_انعام
🌸 إِنَّ الَّذِينَ فَرَّقُوا دِينَهُمْ وَكَانُوا شِيَعًا لَسْتَ مِنْهُمْ فِي شَيْءٍ ۚ إِنَّمَآ أَمْرُهُمْ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ يُنَبِّئُهُمْ بِمَا كَانُوا يَفْعَلُونَ
🍀 ترجمه: قطعاً كسانی كه دینشان را پراکنده كردند، وگروه گروه شدند، تو را هیچ پیوندی با آنان نیست، كار آنان فقط با خداست، سپس به اعمالی كه همواره انجام می دادند آگاهشان می كند.
🌷 #فَرَّقُوا: پراکنده کردند
🌷 #شِيَعًا: گروه گروه
🌷 #يُنَبِّئُهُمْ: آگاهشان می کند
🌷 #يَفْعَلُون: انجام می دادند
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است. به دنبال دستورات دهگانه اى كه در آيات قبل گذشت و در آخر آن فرمان به پيروى از «صراط مستقيم خدا» و مبارزه با هر گونه نفاق و اختلاف داده شده بود، اين آيه در حقيقت تأكيد و تفسيرى روى همين مطلب است و به #پیامبر_اسلام صلی الله علیه و آله و سلم مى فرمايد: «إِنَّ الَّذِينَ فَرَّقُوا دِينَهُمْ وَ كانُوا شِيَعاً لَسْتَ مِنْهُمْ فِي شَيْءٍ: قطعا کسانی که دینشان را پراکنده کردند وگروه گروه شدند، تو را هیچ پیوندی با آنان نیست» زيرا مكتب تو، مكتب #توحيد و صراط مستقيم است و صراط مستقيم و راه راست همواره يكى بيش نيست.
🌸 سپس به عنوان تهديد و توبيخ اين گونه افراد تفرقه انداز، مى فرماید: «إِنَّما أَمْرُهُمْ إِلَى اللّهِ ثُمَّ يُنَبِّئُهُمْ بِما كانُوا يَفْعَلُونَ: کار آنان فقط با خداست، سپس به اعمالی که همواره انجام می دادند آگاهشان می کند» قابل ذكر اين كه محتواى آيه يک حكم عمومى و همگانى درباره تمام افراد تفرقه انداز است، كه با ايجاد انواع بدعت ها، ميان بندگان خدا، بذر نفاق و اختلاف مى پاشند اعمّ از آنها كه در امّت هاى پيشين بودند، يا آنها كه در اين امّتند. اين آيه بار ديگر، اين حقيقت را كه #اسلام آيين وحدت و يگانگى است و از هر گونه نفاق و تفرقه و پراكندگى بيزار است با تأكيد تمام بازگو مى كند.
🔹 پيام های آیه ۱۵۹ سوره انعام 🔹
✅ میان معارف دینى تفاوتى نیست، باید به همه #ایمان داشت و عمل كرد، نه فقط بعضى
✅ از عوامل تفرقه و جدایى، تغییر و تحریف در #مكتب است.
✅ با آنان كه مجموعه ى مكتب #اسلام را قبول ندارند، نباید همكارى كرد آنان از امّت محمّد محسوب نخواهند شد. آنان مورد تهدید خداوند هستند.
✅ تفرقه افكنى در #دین، نوعى شرک است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_860
🌹 #آیه_۱۶۰ #سوره_انعام
🌸 مَنْ جَآءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا ۖ وَمَنْ جَآءَ بِالسَّيِّئَةِ فَلَا يُجْزَىٰٓ إِلَّا مِثْلَهَا وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ
🍀 ترجمه: هر كسی كار نیک بیاورد، پاداشش ده برابر آن است، و هر کسی كه كار بد بیاورد، جز به مانند آن مجازات نشود و به آنان هرگز ستم نخواهد شد.
🌷 #حَسَنَة: کار نیک
🌷 #عَشْرُ_أَمْثَالِهَا: ده برابر آن
🌷 #سیئة: کار بد
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است. در اين آيه، به رحمت و پاداش وسيع خداوند كه در انتظار افراد نيكوكار است، اشاره نموده و تهديدهاى آيه را با اين تشويق ها تكميل مى كند و مى فرمايد: «مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثالِها: هر کسی کار نیک بیاورد، پاداشش ده برابر آن است» «وَ مَنْ جاءَ بِالسَّيِّئَةِ فَلا يُجْزى إِلاّ مِثْلَها: و هر کسی کار بد بیاورد، جز به مانند آن مجازات نشود» و براى تأكيد اين جمله را نيز اضافه مى كند كه «وَ هُمْ لا يُظْلَمُونَ: و به آنان هرگز ستم نخواهد شد»
🌸 اگرچه آیه ى مربوط به عمل نیک و بد است، ولى طبق روایت، آنكه نیّت خیر كند #پاداش دارد ولى نیّت سوء تا به مرحله عمل نرسد، كیفر ندارد و این فضل الهى است. در روایات آمده است: هر كه در ماه، سه روز روزه بگیرد، گویا همه ى ماه را روزه گرفته است، زیرا هر روزش ده روز حساب مى شود. «عشر أمثالها» پاداش ده برابر، حداقلّ است. بعضى اعمال، در بعضى شرایط و براى بعضى افراد، پاداش تا هفتصد برابر بلكه پاداش بى حساب هم دارد.
🔹 پيام های آیه ۱۶۰ سوره انعام 🔹
✅ در شیوهى تربیتى #اسلام، تشویق ده برابر تنبیه است.
✅ تشویقِ چند برابر، #ظلم نیست ولى كیفر بیش از حد ظلم است.
✅ #خداوند، در پاداش با فضل خود رفتار مى كند، ولى در كیفر، با عدل
✅ عمل #انسان همیشه و همه جا همراه انسان است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈