🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_قرآن #جلسه_190
🌷 #آیه_174 #سوره_بقره
🌸 إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ مَآ أَنْزَلَ اللَّهُ مِنَ الْكِتَابِ وَيَشْتَرُونَ بِهِ ثَمَناً قَلِيلاً أُوْلَئِكَ مَا يَأْكُلُونَ فِى بُطُونِهِمْ إِلَّا الْنَّارَ وَلَا يُكَلِّمُهُمُ اللَّهُ يَوْمَ الْقِيَامةِ وَلَا يُزَكِّيهِمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ
🍀 ترجمه:همانا كسانى كه آنچه را خداوند از كتاب نازل كرده،كتمان مى كنند و با این کار بهایى اندک مى ستانند، آنها جز آتش در شكم هاى خود فرو نمى برند، و خداوند روز قیامت با آنها سخن نمى گوید و پاكشان نمى كند و براى آنها عذاب دردناكى است.
🌷 #یکتمون:کتمان می کنند،پنهان می کنند
🌷 #یشترون:خرید می کنند، می ستانند
🌷 #ثمنا_قلیلا:بهای اندک
🌷 #یأكلون:مى خورند
🌷 #بطونهم:شكم هايشان
🌷 #النار:آتش
🌷 #یزکیهم:پاکیزه شان می کند
🌺 علمای #یهود و #نصارا تا قبل از آمدن پیامبر اسلام، به مردم وعده ى آمدن آن حضرت را مى دادند و نشانه هایى را كه در تورات و انجیل آمده بود براى مردم مى گفتند، ولى همین كه پیامبر اسلام مبعوث شد و آنها اقرار به #رسالت آن حضرت را مساوى با از دست دادن مقام و قدرت خود می دیدند، حقیقت را كتمان نمودند، تا چند روزى بیشتر در مسند خود بمانند و تحفه و هدایایى بخورند، ولى این بهاى اندكى است كه در برابر گناه بزرگ خود دریافت مى دارند و این درآمدها نیز چیزى جز آتش نیست كه مى خورند.
🌺 #خداوند در روز قیامت با این كتمان كنندگان، سخنى از روى محبّت نخواهد گفت،با آنكه در آن روز، مؤمنان با خدا هم سخن خواهند شد. البتّه این گفتگو از راه تولید صدا در فضا و یا از طریق الهام و یا زبان دل است و همه خوبان در آن روز #كلیم_اللّه مى شوند. كتمان حقیقت، تنها درباره رسالت پیامبر اكرم صلى الله علیه وآله نبوده است. كسانى كه درباره جانشین واقعى پیامبر نیز كتمان حقیقت كنند، دچار این عقوبت خواهند شد. آنانكه ماجراى غدیر خم را در كتب تفسیر و تاریخ خود محو و مسیر آیات را تحریف و توجیه مى كنند و مردم را به جاى امام معصوم به سراغ دیگران مى فرستند، دچار كتمان حقیقت شده اند.
🔹پيام های آیه 174 سوره بقره 🔹
✅ #دنیاگرایى، بزرگترین خطر براى علما و دانشمندان است.
✅ #دین_فروشى، به هر قیمتى كه باشد خسارت است، زیرا حقایق و معارف كتب آسمانى ارزشمندتر از همه منافع است.
✅ خوردنى هاى حرام، به صورت #آتش تجسّم مى یابند.
✅ #كیفر، باید متناسب با جرم باشد. آنانكه در دنیا راه شنیدن كلام خدا را بر مردم بسته اند، در قیامت از لذّت استماع كلام خدا محروم مى شوند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_191
🌷 #آیه_175 #سوره_بقره
🌸 أُوْلَئِكَ الَّذِينَ اشْتَرَواْ الْضَّلَالَةَ بِالْهُدَى وَالْعَذَابَ بِالْمَغْفِرَةِ فَمَآ أَصْبَرَهُمْ عَلَى النَّار
ِ
🍀 ترجمه:آنها (كتمان كنندگان حقّ) كسانى هستند كه گمراهى را به بهاى از دست دادن هدایت و عذاب را به جاى آمرزش خریدند. پس به راستى چقدر در برابر آتش دوزخ تحمّل دارند؟
🌺 موضوع این آیه در ادامه آیه قبلی درباره کسانی است که آنچه را #خداوند از کتاب آسمانی نازل کرده کتمان می کنند منظور از کتمان کردن در اینجا یعنی پنهان کردن حقایق کتاب های آسمانی و با این کار بهایی اندک می ستانند. اما آنها هدایت خداوند و آمرزش الهی را از دست می دهند و گمراهی و عذاب نصیب آنها خواهد شد انگیزه هاى كتمان حقیقت، زیاد است. از آن جمله مى توان به #غرور، تعصّب نابجاى دینى، حفظ موقعیّت، ضعف نفس، عدم شهامت، تنگ نظرى، سفارش بیگانگان، حفظ مقام و مال اشاره كرد. توبه ى گناه كتمان، تنها استغفار و گریه نیست، بلكه بیان حقایق است. البتّه در مواردى كه جان كسى در خطر است و یا فساد و خطرى مطرح است، #كتمان مانعى ندارد. مانند كتمان گناهان خود یا مردم، براى جلوگیرى از رواج بدى ها
🔹پيام های آیه 175 سوره بقره 🔹
✅ در بیان كتب آسمانى، هدایت و مغفرت الهى است و در كتمان آنها ضلالت و عذاب. «اشتروا الضلالة بالهدى و العذاب بالمغفرة»
✅ #دین_فروشى و كتمان حقیقت، سخت ترین كیفرها را به دنبال دارد. جمله ى «فما اصبرهم على النار» در قرآن تنها در مورد این گروه به کار رفته است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_192
🌷 #آیه_176 #سوره_بقره
🌸 ذَلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ نَزَّلَ الْكِتاَبَ بِالْحَقِّ وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُواْ فِى الْكِتَابِ لَفِى شِقَاقٍ بَعِيد
ٍ
🍀 ترجمه:آن (عذاب) به دلیل آن است كه خداوند كتاب آسمانی را به حقّ نازل كرده است و البتّه كسانى كه در كتاب اختلاف ایجاد كردند، همواره در جدایی عمیق هستند.
🌷 #اختلفوا:اختلاف ایجاد کردند
🌷 #شقاق:جدایی و اختلاف
🌷 #بعید:دور ، عمیق
🔴 هشدارها و وعده ى عذاب كه براى كتمان كنندگان حقایق دینى در آیات 174و175سوره بقره بیان شد، از آن جهت است كه خداوند كتاب آسمانى را چنان روشن و واضح و همراه با دلایل و استدلال نازل كرده است كه جاى هیچ گونه شبهه و ابهام براى كسى باقى نماند، امّا با این حال گروهى از مردم براى حفظ منافع شخصى خود، دست به توجیه و تحریف زده و در فهم كتاب آسمانى اختلاف به وجود مى آورند. خداوند در وصف اینان مى فرماید: این گروه در شقاق به سر مى برند. یكى از راههاى كتمان حقیقت، ایجاد اختلاف است. در این آیه می فرماید:اختلاف كنندگان در كتاب، در شقاقند.این نشان دهنده ى آن است كه كتمان كنندگان، همان اختلاف كنندگان هستند. زیرا در محیط آلوده به اختلاف است كه مى توان مردم را سردرگم و حقایق را پنهان كرد.
🔹پيام های آیه 176 سوره بقره 🔹
✅ كتمان حقایق، موجب شقاق وشكاف و جدایى وپراكندگى است. «شقاق بعید»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_193
🌷 #آیه_177 #سوره_بقره
بخش1
🌸 لَيْسَ الْبِرُّ أَنْ تُوَّلُّواْ وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَكِنَّ الْبِرَّ مَنْ ءَامَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْأَخِرِ وَالْمَلاَئِكَةِ وَالْكِتَابِ وَالْنَّبِيِّينَ وَ ءَاتَى الْمَالَ عَلَى حُبِّهِ ذَوِى الْقُرْبَى وَالْيَتَامى وَالْمَساَكِينَ وَ ابْنَ الْسَّبِيلِ وَالْسَّآئِلِينَ وَفِى الْرِّقَابِ وَأَقَامَ الْصَّلَوةَ وَ ءَاتَى الْزَّكَوةَ وَالْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ إِذَا عَهَدُواْ وَالْصَّابِرِينَ فِى الْبَأْسَآءِ وَالضَّرَّآءِ وَحِينَ الْبَأْسِ أُوْلَئِكَ الَّذِينَ صَدَقُواْ وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ
🍀 ترجمه:نیكى تنها این نیست كه روى خود را به سوى مشرق یا مغرب بگردانید، بلكه نیکوکار آن است كه به خدا و روز قیامت و فرشتگان و كتاب آسمانى و پیامبران ایمان آورده و مال (خود) را با علاقه اى كه به آن دارد به خویشاوندان و یتیمان و بیچارگان و در راه ماندگان و نیازمندان و در (راه آزادى) بردگان بدهد، و نماز را برپاى دارد و زكات را بپردازد، و آنان كه وقتی پیمان بندند، به عهد خود وفا كنند و آنان كه در (برابر) سختى ها، محرومیت ها، بیمارى ها و در میدان جنگ، استقامت به خرج مى دهند، این ها كسانى هستند كه راست گفتند و اینان همان پرهیزكارانند.
🌷 #لیس:نیست
🌷 #البرّ:به معناى نیكى است، ولى به هركسی كه خیلى نیكوكار باشد،مى گویند او «برّ» است. یعنى وجودش یكپارچه نیكى است.
🌷 #تولوا:برگردانید
🌷 #وجوهکم:صورت هايتان
🌷 #قبل: در اینجا به معنای به طرف و به سوی و جهت می باشد
🌷 #ذوی_القربی:خویشاوندان و نزدیکان
🌷 #الیتامی:یتیمان
🌷 #المساکین:بیچارگان
🌷 #ابن_السبیل:در راه ماندگان
🌷 #السائلین:نیازمندان
🌷 #الرقاب:بردگان
🌷 #الصلوة:نماز
🌷 #الزكوة:زكات
🌷 #الموفون:وفاداران
🌷 #البأساء:به معناى فقر و سختى 🌷 #الضرّاء:درد وبیمارى
🌷 #حین_البأس:زمان جنگ
🌷 #صدقوا:راست گفتند منظور در گفتار و عمل یکی بودند.
🌷 #المتقون:تقوا پیشه کنندگان ، پرهیزکاران، کسانی که خود را از خطرات گناه حفظ می کنند.
🌺 هنگامی که قبله به طرف کعبه قرار گرفت. همه متوجه منسوخ شدن قبله قبلی شدند ، مخصوصا یهود و نصارا این موضوع را به زبان می آوردند خداوند این آیه را فرستاد این آیه مى فرماید: چرا به جاى محتواى دین كه ایمان به خدا و قیامت وانجام كارهاى نیك است، به سراغ بحث هاى جدلى رفته ا ید.این آیه جامع ترین آیه قرآن است. زیرا اصول مهم اعتقادى، عملى و اخلاقى در آن مطرح گردیده است. در تفسیر المیزان از رسول خدا صلى الله علیه وآله نقل شده است كه فرمودند: هر كسی به این آیه عمل كند، ایمانش كامل است. این آیه پانزده صفت نیک را در سه بخشِ ایمان، عمل و اخلاق بیان نموده است.در بخش ایمان، به مسئله ایمان به خدا، فرشتگان، انبیا، قیامت و كتب آسمانى اشاره شده و در بخش عمل، به مسائل عبادى مانند نماز و اقتصادى مانند زكات و اجتماعى مانند آزاد نمودن بردگان و نظامى مانند صبر در جبهه و جنگ، و روحى وروانى مثل صبر در برابر مشكلات، اشاره گردیده است. و در بخش اخلاقی به وفای به عهد و دل کندن از مادیات و ترحم به فقرا اشاره شده است.
پيام های آیه در جلسه بعد بیان شده است
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_194
🌷 #آیه_177 #سوره_بقره
بخش2
🌸 لَيْسَ الْبِرُّ أَنْ تُوَّلُّواْ وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَكِنَّ الْبِرَّ مَنْ ءَامَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْأَخِرِ وَالْمَلاَئِكَةِ وَالْكِتَابِ وَالْنَّبِيِّينَ وَ ءَاتَى الْمَالَ عَلَى حُبِّهِ ذَوِى الْقُرْبَى وَالْيَتَامى وَالْمَساَكِينَ وَ ابْنَ الْسَّبِيلِ وَالْسَّآئِلِينَ وَفِى الْرِّقَابِ وَأَقَامَ الْصَّلَوةَ وَ ءَاتَى الْزَّكَوةَ وَالْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ إِذَا عَهَدُواْ وَالْصَّابِرِينَ فِى الْبَأْسَآءِ وَالضَّرَّآءِ وَحِينَ الْبَأْسِ أُوْلَئِكَ الَّذِينَ صَدَقُواْ وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ
🍀 ترجمه:نیكى تنها این نیست كه روى خود را به سوى مشرق یا مغرب بگردانید،بلكه نیکوکار آن است كه به خدا و روز قیامت و فرشتگان و كتاب آسمانى و پیامبران ایمان آورده و مال (خود) را با علاقه اى كه به آن دارد به خویشاوندان و یتیمان و بیچارگان و در راه ماندگان و نیازمندان و در (راه آزادى) بردگان بدهد، و نماز را برپاى دارد و زكات را بپردازد، و آنان كه وقتی پیمان بندند، به عهد خود وفا كنند و آنان كه در (برابر) سختى ها، محرومیت ها، بیمارى ها و در میدان جنگ، استقامت به خرج مى دهند، این ها كسانى هستند كه راست گفتند و اینان همان پرهیزكارانند.
🔹 پيام های آیه 177سوره بقره 🔹
✅ به جاى محتواى دین، به سراغ ظاهر نرویم و از اهداف اصلى باز نمانیم. «لیس البرّ... ولكن البرّ»
✅ یكى از وظایف انبیا وكتب آسمانى، تغییر فرهنگ مردم است. «لیس البرّ... و لكن البر»
✅ ایمان، مقدّم بر عمل است. «من آمن باللَّه... آتى المال»
✅ ایمان به همه انبیا و ملائكه لازم است. «آمن باللَّه... والملائكة والكتاب والنبیّین»
✅ ارتباط با خدا در كنار ارتباط با مردم و تعاون اجتماعى در حوادث و گرفتارى ها مطرح است. «آمن باللَّه و الیوم الاخر... وآتى المال على حبه»
✅ تمام كارهاى نیک در سایه ایمان به خدا شكل مى گیرد. «آمن باللّه... آتى المال»
✅ هدف اسلام از انفاق، تنها سیر كردن گرسنگان نیست، بلكه دل كندن صاحب مال از مال نیز هست. «على حبّه»
✅ نیكوكاران، مال و دارایى خود را با رغبت و علاقه در راه خدا انفاق مى كنند. «آتى المال على حبّه»
✅ با دست خود به فقرا و یتیمان و بستگان انفاق كنید. «آتى المال على حبّه»
✅ در انفاق، بستگان نیازمند بر سایر گروههاى مستمند، اولویّت دارند. «ذوى القربى و الیتامى...»
✅ سائل را ردّ نكنید، گرچه فقیر، مسكین، در راه مانده و فامیل نباشد. كلمه ى «السائلین» به صورت مستقل مطرح شده است. «والمساكین و... السائلین»
✅ ایمان ونماز و زكات، بدون شركت در جهاد كامل نمى شود. «وحین البأس... اولئك الّذین صدقوا»
✅ مدّعیان ایمان بسیارند، ولى مؤمنان واقعى كه به تمام محتواى دین عمل كنند، گروهى اندك هستند. «اولئك الّذین صدقوا»
✅ نشانه ى صداقت، عمل به وظایف دینى وتعهّدات اجتماعى است. «اولئك الّذین صدقوا»
✅ متّقى كسى است كه عملش، عقایدش را تأیید كند. «آتى المال... اولئك الّذین صدقوا اولئك هم المتقون»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_195
🌷 #آیه_178 #سوره_بقره
🌸 يَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمْ الْقِصَاصُ فِى الْقَتْلَى الْحُرُّ بِالْحُرِّ وَالْعَبْدُ بِالْعَبْدِ وَالْأُنْثى بِالْأُنْثى فَمَنْ عُفِىَ لَهُ مِنْ أَخِيهِ شَىْءٌ فَاتِّبَاعٌ بِالْمَعْرُوفِ وَأَدَآءٌ إِلَيْهِ بِإِحْساَنٍ ذَلِكَ تَخْفِيفٌ مِّنْ رَّبِّكُمْ وَرَحْمَةٌ فَمَنِ اعْتَدَى بَعْدَ ذَلِكَ فَلَهُ عَذَابٌ أَلِيمٌ
🍀 ترجمه:اى كسانى كه ایمان آورده اید! قصاص در مورد كشتگان، بر شما مقرّر گردیده است: آزاد در برابر آزاد و برده در برابر برده و زن در برابر زن، پس اگر كسى از جانب برادر خود (یعنى صاحب خون و ولىّ مقتول) مورد عفو قرار گیرد. باید شیوه اى پسندیده پیش گیرد و به نیكى (دیه را به ولى مقتول)بپردازد،این حكم تخفیف و رحمتى است از طرف پروردگارتان، پس براى كسى كه بعد از این(از حكم خدا) تجاوز كند،عذاب درناكى دارد.
🌷#قصاص:از ریشه «قصّ» به معناى پیگیرى است. پیگیرى قتل تا مجازات قاتل را «قصاص» گویند.
🌷 #الحر:انسان آزاده
🌷 #العبد:بنده
🌷 #الأنثی:زن
🌷 #عفى: مورد عفو قرار گیرد
🌷 #اخیه:برادرش
🌺 طایفه ای از اهل جاهلیت می خواستند بر طایفه ای دیگر برای قصاص بر آنها تجاوز کنند آنها راضی نبودند که در قبال برده ای از خود برده ای از آنها را قصاص کنند و می خواستند شخص دیگری قصاص شود و همچنین در قبال زن می خواستند مردی دیگر را قصاص کنند. قرآن می گوید هر که قاتل هست خود قاتل باید قصاص شود. اگر انسان آزاده ای انسان آزاده ای دیگر را کشت خود همین قاتل باید قصاص شود و اگر برده ای برده ی دیگر را کشت خود همین برده ی قاتل باید قصاص شود و اگر زنی زن دیگر را به قتل رساند خود همین زن باید قصاص شود.
🌺 در هر اجتماعى گاه و بیگاه قتلى صورت مى گیرد، یک دین جامع و كامل همانند اسلام، در قبال چنین حوادثى طرح و برنامه ى عادلانه و منطقى ارائه می دهد كه بتواند جلوى ازدیاد وتكرار چنین حوادث وهمچنین جلوى انتقام هاى نابجا و احیاناً سوءاستفاده ها را بگیرد، تا قاتلان، جسور نشوند وخون مظلوم به هدر نرود. در جاهلیّت قبل از اسلام، گاه به خاطر كشته شدن یك نفر، قبیله اى به خاك و خون كشیده مى شد و جنگهاى طولانى به راه مى افتاد. اسلام هم حفاظت خون مردم و هم رضایت طرفین و رعایت حدود و اندازه را در نظر گرفته است. اگر صاحب خون یعنی ولی مقتول عفو کرد یا دیه ای گرفت دیگر ولی مقتول نباید به فکر انتقام باشد در این صورت از حکم الهی تجاوز کرده است و برای متجاوزان عذابی دردناک است.
🔹پیام های آیه 178 سوره بقره 🔹
✅ براى تحقّق احكام دینى، حكومت دینى لازم است.
✅ در قانون قصاص، اصول تساوى و عدالت مورد توجّه است. «الحُرّ بالحُرّ و العبد بالعبد و الاُنثى بالاُنثى...»
✅ قاطعیّت و عطوفت در كنار هم لازم است. «فمن عفى له من اخیه» گویا اولیاى مقتول، برادر قاتل هستند و قاتل، از مرز اسلام و اخوت بیرون نمى رود.
✅ حقوق اسلامى، آمیخته با اخلاق اسلامى است. «كتب علیكم القصاص... فمن عفى»
✅ اسلام، نه مانند یهود تنها راه را قصاص مى داند و نه همچون مسیحیّت بهترین راه را عفو مى شناسد، بلكه راههاى مختلفى مثل قصاص، خونبها و عفو را مطرح مى كند. «كتب علیكم القصاص... فمن عفى»
✅ جواز عفو قاتل و تبدیل قصاص به گرفتن خونبها، براى تربیت شماست. «تخفیف من ربّكم»
✅ تجاوز از حدود الهى و سوءاستفاده از آن ممنوع است. «فمن اعتدى علیه... فله عذاب الیم»
✅ اگر در قانونى تخفیف قرار دادید، جلو سوء استفاده ها را بگیرید. «ذلك تخفیف... فمن اعتدى»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_196
🌷 #آیه_179 #سوره_بقره
🌸 وَلَكُمْ فِى الْقِصَاصِ حَياَةٌ يَأُوْلِى الْأَلْباَبِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
🍀ترجمه:اى صاحبان خرد! براى شما در قصاص، حیات(زندگی) است. تا شاید شما تقوا پیشه كنید.
🌷 #قصاص: از ریشه قص به معنای پیگیری است. پیگیری قتل تا مجازات قاتل را قصاص گویند یعنی قاتل به سزای عمل خود برسد.
🌷 #حیاة:زندگی
🌷 #اولی_الألباب:صاحبان خرد، خردمندان
🔴 گویا آیه در مقام پاسخ به یک سرى ایرادهایى است كه به حكم #قصاص، به خصوص از سوى عده ای که ادعای روشنفکری می کنند مطرح مى شود. #قرآن مى فرماید: حكم قصاص براى جامعه انسانى تأمین كننده ى حیات و زندگى است. قصاص یك برخورد و انتقام شخصى نیست، بلكه تأمین كننده امنیّت اجتماعى است. در جامعه اى كه متجاوز قصاص نشود، #عدالت و #امنیّت از بین مى رود و آن جامعه گویا حیاتى ندارد . اسلام در كنار حكم قصاص، اجازه عفو و اخذ خونبها داده تا به مصلحت اقدام شود.از آنجا كه قانون قصاص، ضامن عدالت و امنیّت و رمز حیات جامعه است، در پایان آیه مى فرماید: «لعلّكم تتقون» یعنى اجراى این قانون، موجب خوددارى از بروز قتل هاى دیگر است.
🔹 پيام های آیه 179 سوره بقره🔹
✅ #اجراى_عدالت، تضمین كننده حیات جامعه است. «لكم فى القصاص حیاة»
✅ تعادل میان رأفت و خشونت، لازم است. خدایى كه رحمان و رحیم است، #قصاص را رمز حیات مى داند. «لكم فى القصاص حیاة»
✅ #تقوا و دورى از گناه، فلسفه احكام دین است. چه احكام عبادى و چه قضایى. «لعلّكم تتقون»
✅ #قصاص، سبب بازدارى مردم از تكرار قتل است. «لعلكم تتقون»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_قرآن #جلسه_197
🌷 #آیه180 #سوره بقره
🌸 كُتِبَ عَلَيْكُمْ إِذَا حَضَرَ أَحَدَكُمُ الْمَوْتُ إِنْ تَرَكَ خَيْراً الْوَصِيَّةُ لِلْوَالِدَيْنِ وَالْأَقْرَبِينَ بِالْمَعْرُوفِ حَقّاً عَلَى الْمُتَّقِينَ
🍀 ترجمه:بر شما مقرّر شده وقتی كه یكى از شما را مرگ فرا رسید، اگر مالى از خود به جاى گذارده، براى پدر ومادر و نزدیكان به طور شایسته وصیّت كند، این كار حقّ و شایسته پرهیزكاران است.
🌺 وصیّت كردن،یک نوع دوراندیشى است واینكه مى فرماید: هنگام مرگ وصیّت كنید. چون آن لحظه، آخرین فرصت است وگرنه مى تواند سال ها قبل از فرا رسیدن مرگ،وصیّت كند. وصیّت باید بر اساس #معروف یعنى عقل پسند باشد، نه از روى كینه و انتقام و یا مهرورزى هاى بى جا باشد. چون از #ارث، تنها بعضى از بستگان بهره مند مى شوند آن هم به مقدار معیّن، لذا اسلام سفارش مى كند اگر در میان فامیل كسانى هستند كه از ارث محرومند و یا سهم ارث آنان اندک است با وصیّت، در مورد توسعه ى سهمیّه آنان اقدام نماید، ولى اگر كسى در این وصیّت #رعایت عدالت نكند و یا ظلمى را روا دارد، گناه كبیره انجام داده است. از پیامبر صلى الله علیه وآله روایت شده است كه فرمودند: گاهى انسان شصت سال #عبادت مى كند، ولى چون وصیّت نامه ى خود را عادلانه تنظیم نمى كند، به دوزخ مى رود. مقدار وصیّت، یک سوم مال است و اگر شخصى در مورد بیش از این مقدار وصیّت كند، اجازه ى وارثان شرط است. براى اینكه یاد بگیریم چگونه وصیّت كنیم، بهتر است #وصیّت_نامه اولیاى خدا، شهدا و علما را مطالعه کنیم. و برای وصیت نامه به یک اسلام شناس آگاه به مسایل شرعی مراجعه کنیم.
🔴 #آثار_و_بركات_وصیّت
#وصیّت، نشانه ى دقّت و اهل حساب بودن است. وصیّت، نشانه ى احترام به حقوق دیگران است. وصیّت، انجام امور خیرى است كه از آن غفلت شده و تداوم عمل صالح، پس از #مرگ است. وصیّت، راهى براى پركردن خلأهاى اقتصادى و تعدیل ثروت است. رسول اكرم صلى الله علیه وآله فرموده اند: هركسی با وصیّت از دنیا برود، گویا شهید مرده است .وصیّت براى والدین وبستگان، عامل تجدید محبّت ویک نوع قدرشناسى است. لذا در آغاز آیه وصیّت، #والدین مطرح شده اند تا علاوه بر سهم ارث، وصیّت به نوعى تنظیم شود كه نفعش به آنان نیز برسد كه این خود از مصادیق احسان است.
🔴 #اقسام_وصیّت
🌷#واجب: مثل وصیّت به حقّ اللّه، حق ّالناس، قضاى نماز و عبادات دیگر، پرداخت حقوق واجبه مانند خمس، زكات، دیون، بدهكارى هاى مردم.
🌷 #مستحبّ: مثل وصیّت به امور خیریّه.
🌷 #مباح:مثل وصیّت فرزندان به نوع شغل، حرفه، لباس، طعام.
🌷 #مكروه:مثل وصیّت به مقبره سازى.
🌷 #حرام:مثل وصیّت به ایجاد مراكز فساد، انتشار نوشته ها و کتاب های گمراه کننده
🔹پيام های آیه 180 سوره بقره 🔹
✅ اگرچه با #مرگ، انسان از دنیا مى رود، امّا پرونده ى عمل او با كارهایى نظیر وصیّت باز مى ماند. «اذا حضر احدكم الموت.... الوصیة»
✅⚘#مال و #ثروت،اگر در راه درست مصرف شود خیر است. «ان ترك خیر الوصیّة»
✅ در #وصیّت باید علاوه بر ارث، براى والدین و نزدیكان سهمى قرار داد. «الوصیّة للوالدین و الاقربین»
✅ #وصیّت باید بر اساس عرف پسندیده ى جامعه باشد. «الوصیّة... بالمعروف»
✅ #ترک_وصیّت،نوعى بى تقوایى نسبت به حقوق دیگران است. «الوصیّة... حقّاً على المتّقین»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_198
🌷 #آیه_181 #سوره_بقره
🌸 فَمَنْ بَدَّلَهُ بَعْدَ مَا سَمِعَهُ فَإِنَّمَآ إِثْمُهُ عَلَى الَّذِينَ يُبَدِّلُونَهُ إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
🍀 ترجمه:پس هركسی كه آن(وصیّت را) بعد از شنیدن تغییرش دهد، پس گناهش تنها بر كسانى است كه آن را تغییر مى دهند، همانا خداوند شنوای داناست.
🌷 #فمن: پس هر کسی
🌷 #بدله:تغییرش دهد
🌷 #اثمه:گناهش
🌷 #یبدلونه:آن را تغییر می دهند
🌷 #سمیع:شنوا
🌷 #علیم:دانا
🌺 موضوع این آیه در ادامه آیه قبلی درباره #وصیت است این آیه هم هشدارى است به كسانى كه در صدد تغییر و یا تبدیل وصیّت دیگران برمى آیند. اگر كسى بعد از شنیدن و باخبر شدن از موضوع وصیّت و موارد مصرف آن، دست به تغییر یا تبدیل آن بزند، گناه این تغییر و تبدیل به گردن همان كسى است كه این عمل ناشایست را مرتكب شده است، ولى #وصیّت_كننده به پاداش خود مى رسد. مثلاً اگر كسى وصیّت كند كه به صد فقیر كمک شود، ولی پس از مرگش به جاى صد فقیر، اموال او را به دیگران دهند و آنان نیز خبر نداشته و مال را مصرف كنند، در این صورت وصیّت كننده كه از دنیا رفته، به پاداش كمك به #فقرا مى رسد و گیرندگان بى خبر هم گنهكار نیستند، در این میان، گناه تنها به عهدهى كسى است كه وصیّت را تغییر داده است و باید بداند كه خداوند شنوا و آگاه است و كیفر این خیانت را در دنیا و آخرت به او خواهد داد. در حدیث مى خوانیم: وصیّت را اگر چه به نفع یهودى یا نصرانى باشد، باز تغییر ندهید.
🔹پيام های آیه 181 سوره بقره 🔹
✅ تغییر #وصیّت از سوى دیگران، حرام است. «فمن بدّله... فانما اثمه»
✅ #حقّ_مالكیّت، بعد از مرگ نیز محترم است و كسى حقّ تغییر وصیّت را ندارد. «فمن بدّله... فانّما اثمه»
✅ #گناه آگاهانه و مغرضانه، خطرناک تر است. «بعد ما سمعه»
✅ در وصیّت كردن، باید #شاهد گرفت. «بعد ما سمعه»
✅ #وصیّت_كنندگان، به پاداش مى رسند هرچند كسى وصیّت آنان را تغییر دهد. «اثمه على الّذین یبدّلونه»
✅ #ایمان به اینكه ما در محضر خدا هستیم، بهترین عامل تقوا و دورى از تغییر و تبدیل وصیّت مردم است. «فمن بدّله... ان اللَّه سمیع علیم»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_قرآن #جلسه_200
🌷 #آیه183 #سوره بقره
🌸 يَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمْ الْصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
🍀 ترجمه:اى كسانى كه ایمان آورده اید! روزه بر شما نوشته شده است ، همانگونه كه بر كسانى كه پیش از شما بودند نوشته شده بود، باشد كه پرهیزگار شوید.
🌷 #کتب:نوشته شده
🌷 #علیکم:بر شما
🌷 #الصیام:روزه
🌷 #تتقون:تقوا پیشه کنید تقوا به معناى حفظ از گناهان است.
🌺 قرآن به مؤمنان واجب شدن روزه را اعلام می کند《یا أيها الذين ءامنوا كتب عليكم الصيام》البته اين روزه فقط مربوط به ما #مسلمانان نيست بلکه قبل از اسلام در اديان ديگر هم بوده است به این خاطر می گوید 《کما کتب علی الذین من قبلکم:همانگونه که بر کسانی که قبل از شما بودند نوشته شده بود》بیشتر گناهان، از دو ریشه غضب و شهوت سرچشمه مى گیرند. و روزه، جلوى تندى هاى این دو غریزه را مى گیرد و لذا سبب كاهش فساد و افزایش تقواست《لعلکم تتقون:باشد که پرهیزکار شوید یعنی باشد تا از انجام دادن گناهان پرهیز کنید》روزه ى مردمان عادّى، همان خوددارى از نان و آب و همسر است، امّا در روزه خواص علاوه بر اجتناب از مفطرات، اجتناب از گناهان نیز لازم است، و روزه ى خاصّالخاص علاوه بر اجتناب از مفطرات و پرهیز از #گناهان، خالى بودن دل از غیر خداست.
🌺 #روزه، انسان را شبیه فرشتگان مى كند، فرشتگانى كه از خوردن و آشامیدن و شهوت دورند. رسول خدا صلى الله علیه وآله فرمودند: هركسی ماه رمضان را براى خدا روزه بدارد، تمام گناهانش بخشیده مى شود. در حدیث قدسى نیز آمده است كه خداوند مى فرماید: «الصوم لى و اَنَا اَجزى به» روزه براى من است و من آن را پاداش مى دهم. اهمیّت #روزه به قدرى است كه در روایات پاداش بسیارى از عبادات را همچون پاداش روزه دانسته اند. هرچند كه روزه بر امّتهاى پیشین نیز واجب بوده، و در امّت اسلامى، در سال دوم هجری قمری روزه رمضان واجب شده است. از رسول خدا صلى الله علیه وآله نقل شده است كه فرمود: براى هر چیز زكاتى است و #زكات بدن ها، روزه است.
🔹پبام های آیه 183 سوره بقره 🔹
✅ خطاب زیبا، گامى براى تأثیر گذارى پیام است. «یا ایّها الّذین آمنوا»در حدیثى از تفسیر مجمع البیان مى خوانیم: لذّت خطاب «یا ایّها الّذین آمنوا» سختى روزه را آسان مى كند. در آیات گذشته خواندیم الذین ءامنوا أشد حبا لله:يعنى #عشق مؤمنان به خدا شديدتر است. انسان هاى عاشق مطابق دستور معشوق پیش می روند.
✅ این آیه مى فرماید: فرمان #روزه مختص شما مسلمانان نیست، در امّتهاى پیشین نیز این قانون بوده است. و عمل به دستورى كه براى همه امّتها بوده، آسانتر از دستورى است كه تنها براى یک گروه باشد. «كما كُتب على الّذین من قبلكم»
✅ #قرآن، فلسفه بعضى احكام همچون روزه را بیان داشته است. نتیجه روزه این است:باشد که تقوا پیشه کنید «لعلّكم تتّقون»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_199
🌷 #آیه_182 #سوره_بقره
🌸 فَمَنْ خَافَ مِنْ مُّوصٍ جَنَفاً أَوْ إِثْماً فَأَصْلَحَ بَيْنَهُمْ فَلَا إِثْمَ عَلَيْهِ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
🍀 ترجمه:پس كسى كه از انحراف وصیّت كننده یا از گناه او بترسد پس میان آنها را اصلاح دهد، پس گناهى بر او نیست همانا خداوند آمرزنده و مهربان است.
🌷 #خاف:از خوف به معنای ترس
🌷 #موص:وصیت کننده
🌷 #جنف: صاحب تفسیر مجمع البیان كلمه ى «جنف» را به معناى تمایل به انحرافِ ناآگاهانه
🌷 #اثم:به معناى گناه آگاهانه
آنچه در اسلام ممنوع شده، تغییر وتبدیل وصیّتهاى صحیح است، ولى اگر وصیّت سبب فتنه مى شود و یا خلاف موازین شرع بود، تغییر آن اشكال ندارد. چنانكه اگر وصیّت كننده بیش از یك سوم اموالش را وصیّت كند، مى توان آن مقدار را كم نمود، اگر سفارش به گناه كرد، مى توان وصیّت را تغییر داد، یا اگر عمل به وصیّت ایجاد فتنه وفساد مى كند، مى توان زیر نظر حاكم اسلامى در وصیّت تغییراتى داد. به هر حال در اسلام بن بست وجود ندارد وچون مسیر تمام اعمال رسیدن به تقواست، مىتوان براساس تقوا تمام موارد ضد تقوا را اصلاح كرد.
🔹پيام های آیه 182 سوره بقره 🔹
✅ احترام به وصیّت مهمّ است، ولى رفع فتنه و اصلاح امور مسلمین مهمّتر است. «فمن خاف... فاصلح بینهم فلا اثم علیه»
✅ تغییر وصیّت باید براساس فتنه زدایى واصلاح باشد. «فمن خاف... فاصلح»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_201
🌷 #آیه_184 #سوره_بقره
🌸 أَيَّاماً مَعْدُودَاتٍ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَّرِيْضاً أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَ عَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْراً فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ وَأَنْ تَصُومُواْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُون
َ
🍀 ترجمه:چند روزى معدود ، ولى هر كسی از شما بیمار یا در سفر باشد، پس تعدادی از روزهاى دیگر را روزه بگیرد و بر كسانى كه طاقت روزه ندارند لازم است كفّاره اى بدهند، مسكینى را اطعام كنند. و هر كس به میل خود بیشتر نیكى كند براى او بهتر است، و اگر روزه بگیرید برای شما بهتر است اگر می دانستید.
🌷 #ایاما_معدودات:چند روزی
🌷 #أيام_أخر:روزهاى دیگر
🌷 #یطیقونه:به معناى سلب طاقت و توان است.
🌷 #فدية:كفاره
🌷#تطوع:كارى را با شوق و علاقه انجام دادن
🌺 در آیه قبل بیان شد ای کسانی که ایمان آورده اید #روزه بر شما نوشته شده است ، همانگونه که بر کسانی که پیش از شما بودند نوشته شده بود ، باشد که #پرهیزکار شوید. تسلیم فرمان خدا بودن، ارزش است. اگر دستور روزه گرفتن داد، باید روزه گرفت و اگر حكم به افطار كرد، باید روزه را شكست. روزه گرفتن فقط چند روزی بیشتر نیست《أياما معدودات:چند روزی معدود》اما #خداوند مهربان برای بیمار و مسافر روزه را برای وقت دیگر گذاشته است《فمن کان منکم مریضا أو على سفر فعدة من أيام أخر》البته سفر اگر کمتر از ده روز باشد روزه نباید بگیرد و در وقت دیگر قضای آنها را به جا آورد یعنی تا قبل از رمضان سال بعد به جا آورد. به هر حال اگر #مسافر یا مریضى روزه گرفت، روزهاش باطل و باید قضاى آن را به جا آورد. همین خداوند که می فرماید روزه بگیر برای #بیمار و #مسافر می گوید روزه نگیر این یک دستور است و اگر بیمار یا مسافر روزه گرفت خود نافرمانی و مرتکب معصیت شده است.
🌺 امام صادق علیه السلام فرمودند: حتّى اگر #مادرى نسبت به شیر #كودک یا #جنین نگرانى داشت، باید روزه خود را افطار نماید و این نشانه ى رأفت خداوند است. خداوند مهربان برای افرادی که طاقت #روزه ندارند مانند پیرمرد یا پیرزنی که برای آنان بسیار دشوار است و هر کسی که به هیچ وجه طاقت روزه را ندارد و اگر بیماری و ضرر همچنان تا ماه رمضان سال بعد ادامه داشت می فرماید به جای آن به مسکین طعامی بدهید که این اطعام مسکین را #کفاره می نامند در رساله های مراجع آمده به ازای هر روز تقریبا 750 گرم گندم یا جو یا برنج مانند آنها بدهد کافی است و بعضی مراجع بیشتر از این مقدار اعلام کردند《 و علی الذین یطیقونه فدیة طعام مسکین: و بر کسانی که طاقت روزه ندارند لازم است کفاره ای بدهند مسکینی را اطعام کنند》
🌺《فمن تطوع خیرا فهو خیر له:پس هر کسی با #میل و #اشتیاق بیشتر نیکی کند برای او بهتر است - در این آیه سیر کردن یک گرسنه به عنوان کفاره واجب است ولی بیشتر از آن مستحب است 》《 و أن تصوموا خير لكم إن كنتم تعلمون:و اگر روزه بگیرید برای شما بهتر است اگر می دانستید 》در پایان آیه به مؤمنان می فرماید که روزه گرفتن برای شما بهتر است زیرا آثار خوبی دارد که به خود انسان بر می گردد و نبايد بدون دليل و عذر شرعى عمدا روزه گرفته نشود زیرا در این صورت نافرمانی خداوند مرتکب شدیم》
🔹پيام های آیه 184 سوره بقره 🔹
✅ #اسلام براى هر فرد در هر شرایطى، قانون مناسب دارد. در این آیه، حكم مسافران، بیماران و سالمندان بیان شده است.
✅ اگر انسان #مریض یا #مسافر در شرایطى نمى تواند روزه بگیرد، باید در ایام دیگرى قضا كند تا از منافع روزه برخوردار شود. «فعدة من ایّام اُخر»
✅ قصد #سفر، به تنهایى مانع روزه نیست، در سفر بودن لازم است وقتی از مسافت شرعی شهر خارج شد روزه اش را می شکند نه اینکه هنوز سفر نکرده
✅ #توانایى، شرط تكلیف است. «على الّذین یطیقونه»
✅ #عباداتى سبب رشد و قرب است كه با علاقه و رغبت باشد. «فمن تطوّع»
✅ #انجام_دستورات_خداوند، آثار خوبى دارد كه به خود انسان باز مى گردد (ان تصوموا خیر لکم )
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_قرآن #جلسه_202
🌷 #آیه185 #سوره_بقره
🌸 شَهْرُ رَمَضَانَ اَلَّذِى أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْءَانُ هُدىً لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمْ الْشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيْضاً أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
🍀 ترجمه:ماه رمضان،ماهى است كه قرآن در آن نازل شده است که هدایتگر مردم و همراه با دلایل روشنِ از هدایت و وسیله تشخیص حقّ از باطل است، پس هر كسی از شما كه این ماه را دریابد، باید روزه بگیرد. و هر كسی كه بیمار یا در سفر باشد، پس روزهاى دیگرى را به همان تعداد روزه بگیرد. خداوند براى شما آسانى مى خواهد و براى شما سختی نمى خواهد (این قضاى روزه) براى آن است كه شماره مقرّر روزها را تكمیل كنید وخدارا بر اینكه شما را هدایت كرده، به بزرگى یاد كنید، باشد كه شكرگزار شوید.
🌷 #شهر:ماه
🌷 #بینات:دلایل روشن
🌷 #الفرقان:جدایی حق و باطل
🌷 #فلیصمه:پس باید روزه بگیرد
🌷 #یرید:می خواهد
🌷 #الیسر:آسانی
🌷 #العسر:سختی
🌷 #لتکملوا:تا تکمیل کنید
🌺 به باران اول پاییز که سبب ریزش برگ ها می شود رمضان گفته می شود ماه رمضان هم سبب ریزش گناهان از انسان ها می شود. معنای دیگر رمضان به آتشی که دود و خاکستر نداشته باشد و فقط حرارت و گرما داشته باشد رمضان گفته می شود زیرا ماه رمضان گناهان را می سوزاند و وجود آدمی را سرشار از گرما و نور می کند. 《شهر رمضان الذي أنزل فيه القرآن》#ماه_رمضان تنها ماهى است كه نامش در قرآن آمده و شب قدر نیز در این ماه است. در تفسیر برهان از پیامبر اكرم صلى الله علیه وآله نقل شده است كه فرمودند: تمام كتاب هاى آسمانى،در ماه رمضان نازل شده اند.
🌺 آیات قرآن در طول 23سال بر پیامبر نازل شده است چرا می فرماید در ماه رمضان و در سوره قدر می فرماید انا أنزلناه في ليلة القدر يعنى ما در شب قدر نازل کردیم؟ #قرآن آیاتی دارد و هم حقایقی دارد این آیات که ظاهر قرآن است در طول 23سال نازل شده ولی آنچه که در ماه رمضان نازل شده است حقایق قرآن است قرآن یعنی خواندنی یعنی اگر در عالم فقط یک کتاب خواندنی باشد همین قرآن است. سپس می فرماید:《هدی للناس و بینات من الهدی و الفرقان:هدایتگر مردم و همراه با دلایل روشن از هدایت و وسیله تشخیص حق و باطل است 》هدایت دارای مراحلی است یک مرحله برای عموم مردم و یک مرحله خاص برای آنهایی که به دنبال دلایل روشن هستند. 《فمن شهد منکم الشهر فلیصمه:پس هر که این ماه را دریابد باید روزه بگیرد》اسلام دین آسان و بناى آن بر سهولت و عدم سختگیرى است.هر كس مریض یا مسافر بود روزه نگیرد و قضاى آن را انجام دهد.(و من کان مریضا أو على سفر فعدة من أيام أخر يريد الله بكم اليسر و لا يريد بكم العسر و لتكملوا العده)
🌺 #خداوند میهمانی بزرگی به نام رمضان ترتیب داده میزبان خود خداوند است و چه لطف و نعمتی بزرگتر از این که خود خداوند شخصا میهمانان را دعوت کرده است اول این میهمانی رحمت و وسط آن مغفرت و آخر این میهمانی پاداش است تلاوت یک آیه در این ماه همانند تلاوت تمام قرآن در ماه های دیگر است و شب قدر را در این ماه قرار داده است. ( و لتكبروا الله على ما هداکم و لعلکم تشكرون:و خداوند را بر اینکه شما را هدایت کرده به بزرگی یاد کنید ، باشد که شکر گزار شوید)
🔹پيام های آیه 185 سوره بقره 🔹
✅ #ارزش_ماه_رمضان، به نزول قرآن است. پس ارزش انسان ها به دارایی و مقام نیست بلکه به مقدارى است که قرآن در قلب آنها نفوذ كرده باشد. «الّذى اُنزل فیه القرآن»
✅ #هدایت، داراى مراحلى است:یک مرحله ى عمومى«هدى للناس»و یک مرحله ى خاصّ است«وبیّنات من الهدى»
✅ قضاى روزه بر بیمار و مسافر واجب است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_203
🌷 #آیه_186 #سوره_بقره
🌸 وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِى عَنِّى فَإِنّى قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الْدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لِى وَ لْيُؤمِنُوا بِى لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ
🍀 ترجمه:و هرگاه بندگانم از تو درباره من پرسند همانا من نزدیكم؛ دعاى نیایشگر را آنگاه كه مرا مى خواند پاسخ مى گویم. پس باید دعوت مرا بپذیرند و به من ایمان آورند، باشد كه به رشد رسند.
🌺 بعضی افراد از #پیامبر_اسلام صلى الله علیه وآله مى پرسیدند: خدا را چگونه بخوانیم؟ آیا خدا به ما نزدیک است كه او را آهسته بخوانیم و یا اینكه دور است كه با فریاد بخوانیم؟! این آیه در پاسخ آنان نازل شد. #دعا_كننده،آن چنان مورد محبّت پروردگار قرار دارد كه در این آیه، چندین مرتبه خداوند عبارت خودم را براى لطف به بنده اش به كار برده است: اگر بندگان خودم درباره خودم پرسیدند، به آنان بگو: من خودم به آنان نزدیک هستم وهرگاه خودم را بخوانند، خودم دعاهاى آنان را مستجاب مى كنم، پس دعوت خودم را اجابت كنند و به خودم ایمان بیاورند. این ارتباط محبّتآمیز در صورتى است كه انسان بخواهد با خداوند مناجات كند. دعا كردن، همراه و همرنگ شدن با كلّ جهان است. طبق آیات قرآن، تمام هستى در تسبیح و قنوت هستند؛ «كلّ له قانتون» و تمام موجودات به درگاه او اظهار نیاز دارند؛
🌺 #قرآن درباره دعا سفارشاتى دارد، از آن جمله:
🦋 #دعا و درخواست باید خالصانه باشد. «فادعوا اللّه مخلصین له الدین»
🦋 با #ترس و #امید همراه باشد. «وادعوه خوفاً وطمعاً»
🦋 با #عشق و #رغبت و ترس توأم باشد. «یدعوننا رغباً و رهباً»
🦋 با #تضرّع و در #پنهانى صورت بگیرد. «ادعوا ربكم تضرعاً و خفیة»
🦋 با #ندا و خواندنى مخفى همراه باشد. «اذ نادى ربّه نداء خفیاً»
🔴 سؤال:چرا گاهى دعاى ما مستجاب نمى شود؟
✏️پاسخ: عدم استجابت دعاى ما به خاطر شرک یا جهل ماست. در تفسیر المیزان مىخوانیم كه خداوند در این آیه مىفرماید: «اجیب دعوة الداع اذا دعان» خودم اجابت مى كنم دعا كننده اى را كه فقط مرا بخواند و با اخلاص تمام، از من طلب خیر كند. پس اگر دعا مستجاب نشد، یا به جهت آن است كه ما از خداوند خیر نخواسته ایم، و در واقع براى ما شرّ بوده و یا اگر واقعاً خیر بوده، خالصانه و صادقانه از خداوند درخواست نكرده ایم و همراه با استمداد از غیر خداوند بوده است. و یا اینكه استجابت درخواست ما، به مصلحت ما نباشد كه به فرموده روایات، در این صورت به جاى آن بلایى از ما دور مى شود ویا براى آینده ما یا نسل ما ذخیره مى شود ویا در آخرت جبران مىگردد. در اصول كافى مى خوانیم: كسى كه غذاى حرام بخورد، یا امر به معروف ونهى از منكر نكند ویا از سر غفلت وبىاعتنایى دعا كند، دعایش مستجاب نمى گردد. معناى دعا، ترك كسب وكار نیست، بلكه توكّل به خداوند همراه با تلاش است.
🔴 درباره نزدیک بودن خدا به انسان(فإنى قريب)
فیض كاشانى قدس سره مىگوید:
گفتم كه روى خوبت،از ما چرا نهان است
گفتا تو خود حجابى ورنه رخم عیان است
گفتم فراق تا كى،گفتا كه تا تو هستى
گفتم نفس همین است،گفتا سخن همان است
🔹پيام های آیه 186 سوره بقره🔹
✅ #دعا در هرجا ودر هر وقت كه باشد، مفید است. چون خداوند مىفرماید: من نزدیک هستم.«فانّى قریب»
✅ #خداوند به ما نزدیک است، ولى ما چطور؟ اگر گاهى قهر او دامن ما را مىگیرد،به خاطر دورى ما از خداوند است كه در اثر گناهان مىباشد. «فانّى قریب»
✅ #استجابت_خداوند دائمى است، نه موسمى. «اُجیب» نشانهى دوام است.
✅ با آنكه #خدا همه چیز را مى داند،امّا دعا كردن وظیفه ى ماست. «فلیستجیبوا لى»
✅ #دعا وسیله رشد و هدایت است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_205
🌷 #آیه_187 #سوره_بقره
#بخش_2
🌸 أُحِلَّ لَكُمْ لَيْلَةَ الْصِّيَامِ الْرَّفَثُ إِلَى نِسَآئِكُمْ هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَ أَنْتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ عَلِمَ اللَّهُ أَنَّكُمْ كُنتُمْ تَخْتَانُونَ أَنْفُسَكُمْ فَتَابَ عَلَيْكُمْ وَعَفَا عَنْكُمْ فَالْآنَ بَاشِرُوهُنَّ وَابْتَغُواْ مَا كَتَبَ اللَّهُ لَكُمْ وَ كُلُواْ واشْرَبُواْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمْ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّواْ الْصِّيَامَ إِلَى الَّيْلِ وَلاَ تُباَشِرُوهُنَّ وَ أَنْتُمْ عَاكِفُونَ فِى الْمَسَاجِدِ تِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ فَلاَ تَقْرَبُوهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ ءَايَاتهِ لِلْنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَّقُون
🍀 ترجمه:در شبهاى روزه (ماه رمضان)، آمیزش با همسرانتان براى شما حلال شد، آنها براى شما همانند لباسند و شما براى آنها همانند لباس هستید خداوند مى دانست كه شما به خود خیانت مىكردید پس توبه شما را پذیرفت و از شما درگذشت. پس اكنون (مى توانید) با آنها آمیزش کنید و آنچه را خداوند بر شما مقرّر فرموده، طلب كنید. و بخورید و بیاشامید تا رشته سفید از رشته سیاه (شب) براى شما آشكار گردد. سپس روزه را تا شب به اتمام رسانید. و در حالى كه معتكف در مساجد هستید، با همسرانتان آمیزش نكنید. این حدود واحكام الهى است پس به آن نزدیک نشوید. خداوند این چنین آیات خود را براى مردم، روشن مى سازد، باشد كه پرهیزگار شوند.
🌷 #أحل:حلال شد
🌷 #لیلة_الصیام:شب روزه
🌷 #الرفث:آمیزش
🌷 #نسآئکم:همسرانتان
🌷 #تختانون:خیانت می کردید
🌷 #باشروهن:آمیزش نمودن
🌷 #وابتغوا:طلب کنید
🌷 #و_کلوا:و بخورید
🌷 #و_اشربوا:و بیاشامید
🌷 #یتبین:آشکار شود
🌷 #الخیط:خط
🌺 این جلسه ادامه آیه ۱۸۷سوره بقره می باشد.قرآن کتاب زندگی است و برای سعادت انسان ها در زندگی دنیا و زندگی آخرت می باشد برای نمونه همین نکات تشبیه لباس که در جلسه قبلی بیان شد اگر زن و شوهر رعایت کنند دیگر شاهد اختلافات و خیانت ها و طلاق نبودیم. وقتی خداوند دستور یا توصیه ای می کند در واقع برای خود انسان ولی اگر سخن خدا زیر پا گذاشته شود خود انسان آسیب می بیند. در جلسه قبل بیان شد که ابتدای اسلام آمیزش با همسر در روز و شب ماه رمضان حرام بود بعد آیه نازل شد که در شب حلال است بعضی ها با اینکه روزه بودند ولی آمیزش انجام می دادند به این خاطر می فرماید علم الله أنکم کنتم تختانون أنفسکم:خداوند می دانست که شما به نفس خود خیانت می کردید یعنی قدرت صبر و خوددارى نداشته و ندارید، به همین دلیل تكلیف را بر شما آسان و توبه شما را پذیرفت و گذشته ى شما را عفو نمود.( فتاب علیکم و عفا عنکم)
🌺 (فالآن باشروهن و ابتغوا ما کتب الله لکم و کلوا و اشربوا:پس اکنون می توانید با آنها آمیزش کنید و آنچه را خداوند بر شما مقرر فرموده طلب کنید و بخورید و بیاشامید.) اکنون خداوند وقتی را تعیین می کند تا در آن زمان از خوردن و آشامیدن و آمیزش با همسران دست بردارند می فرماید:حتی یتبین لکم الخیط الأبیض من الخیط الأسود من الفجر:تا خط سفید از خط سیاه برای شما آشکار شود یعنی به اطراف آسمان نگاه کنید یک خط سفید افقی می بینید که کنار آن یک خط سیاهی قرار دارد وقتی کاملا قابل تشخیص بود همان وقت اذان صبح است سپس می فرماید روزه را تا شب به اتمام برسانید که همان وقت اذان مغرب است.(ثم أتمو الصیام إلی الیل)
🌺 اعتكاف، به معناى بریدن از دنیا و پناهنده شدن به خداست. پیامبر اكرم صلى الله علیه وآله با گرفتارى ها و مشكلاتى كه داشتند، گاهى در مسجد براى چند روز معتكف مى شدند و بدین وسیله روح خود را صفا و آرامش بیشتر مىدادند. (و لا تباشروهن و أنتم عاکفون فی المساجد تلک حدود الله فلا تقربوها:و در حالی که معتکف در مساجد هستید ، با همسران آمیزش نکنید. این حدود و احکام الهی است پس به آن نزدیک نشوید.)(کذلک یبین الله ءایاته للناس لعلهم یتقون:این چنین خداوند ، آیات خود را برای مردم روشن می سازد ، باشد که پرهیزگار شوند.)
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_قرآن #جلسه_204
🌷 #آیه_187 #سوره_بقره
#بخش_1
🌸 أُحِلَّ لَكُمْ لَيْلَةَ الْصِّيَامِ الْرَّفَثُ إِلَى نِسَآئِكُمْ هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَ أَنْتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ عَلِمَ اللَّهُ أَنَّكُمْ كُنتُمْ تَخْتَانُونَ أَنْفُسَكُمْ فَتَابَ عَلَيْكُمْ وَعَفَا عَنْكُمْ فَالْآنَ بَاشِرُوهُنَّ وَابْتَغُواْ مَا كَتَبَ اللَّهُ لَكُمْ وَ كُلُواْ واشْرَبُواْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمْ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّواْ الْصِّيَامَ إِلَى الَّيْلِ وَلاَ تُباَشِرُوهُنَّ وَ أَنْتُمْ عَاكِفُونَ فِى الْمَسَاجِدِ تِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ فَلاَ تَقْرَبُوهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ ءَايَاتهِ لِلْنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَّقُون
🍀 ترجمه:در شبهاى روزه (ماه رمضان)، آمیزش با همسرانتان براى شما حلال شد، آنها براى شما همانند لباسند و شما براى آنها همانند لباس هستید خداوند مى دانست كه شما به خود خیانت مىكردید پس توبه شما را پذیرفت و از شما درگذشت. پس اكنون (مى توانید) با آنها آمیزش کنید و آنچه را خداوند بر شما مقرّر فرموده، طلب كنید. و بخورید و بیاشامید تا رشته سفید از رشته سیاه (شب) براى شما آشكار گردد. سپس روزه را تا شب به اتمام رسانید. و در حالى كه معتكف در مساجد هستید، با همسران آمیزش نكنید. این حدود واحكام الهى است پس به آن نزدیک نشوید. خداوند این چنین آیات خود را براى مردم، روشن مى سازد، باشد كه پرهیزگار شوند.
🔴 وقتی #خداوند سخن می گوید الفاظ کم است ولی معانی و کاربرد زیادی دارد برای مثال در این آیه وقتی می خواهد از زن و شوهر سخن گوید با کاربرد یک کلمه یعنی #لباس رابطه متقابل و برابری کامل زن و شوهر را بیان می کند. یعنی روابط آنها را به لباس تشبیه می کند زن ها در حکم لباس و پوشش و شأن اجتماعى و شخصيت و آبرو و حیثیت برای مردها هستند مردها هم در حکم لباس و پوشش و شأن اجتماعى و شخصيت و آبرو و حیثیت برای زن ها هستند.
🔴 در آغاز #اسلام، در شب و روز ماه رمضان، آمیزش با همسر ممنوع بود و همچنین در ساعت معیّنى از شب مى توانستند #افطار كنند بعضى مسلمانان بر خلاف ممنوع بودن آمیزش را انجام مى دادند، ولى بعضی دیگر با وجود زحمت و سختى، از خوردن در شب بعد از بیدارى خوددارى می كردند. تا اینکه این آیه نازل شد که (أحل لكم ليلة الصيام الرفث إلى نسائكم:در شب های روزه آمیزش با همسرانتان برای شما حلال شد) چرا خداوند از همان ابتدا آمیزش زن و شوهر را در شب های روزه حلال اعلام نفرمودند. شاید #خداوند می خواست ظرفیت بعضی انسانها را نشان بدهد که اگر بخواهند می توانند خود را برای مدتی کنترل کنند و قلبشان فقط خالصانه برای خدا باشد و هم اینکه ضعف بعضی از انسانها را نشان بدهد که با اینکه ممنوع بود آمیزش انجام می دادند. چون می فرماید:علم الله أنكم كنتم تختانون أنفسكم
🌷 #تشبیه_لباس 🌷
💕 هن لباس لکم و أنتم لباس لهن:آنها برای شما همانند لباس هستند و شما برای آنها همانند لباس هستید. در اين تشبیه، نكات و ویژگی های بسیار لطیفی وجود دارد که این ویژگی ها باید نسبت به یکدیگر باشد.
💕 #لباس باید در رنگ و جنس مناسب انسان باشد، #همسر نیز باید متناسب با فكر و فرهنگ و اعتقاد و شخصیّت خود انسان باشد.
💕 #لباس مایه ى زینت است، #زن و #شوهر هم باید مایه زینت یکدیگر باشند زینت ها و زیبایی های آنها برای یکدیگر باید باشد.
💕 #لباس عیوب انسان را مى پوشاند، زن و شوهر هم بايد عيب های یکدیگر را بپوشانند.
💕 #لباس انسان را از سرما و گرما حفظ مىكند، وجود #همسر نیز كانون خانواده را گرم و زندگى را از سردى به گرمی و محبت تبدیل می کند.
💕 در هواى سرد یا هواى گرم از لباس مناسبی استفاده مىشود، هر یک از دو همسر نیز باید اخلاق و رفتار خود را متناسب با نیاز روحى طرف مقابل تنظیم كند؛ اگر #مرد عصبانى و خسته است، زن با لطافت با او برخورد كند و اگر #زن عصبانی و خسته است، مرد با #لطافت با او برخورد كند.
💕 در اینجا کلمه های لکم یعنی برای شما و لهن یعنی برای آنها نکته لطیفی وجود دارد یعنی زن و شوهر برای یکدیگر هستند. اگر لباس کمی آلوده شد آن را با #ملایمت و لطافت شست و شو می دهیم گاهی وقت ها در زندگی زن و شوهر لغزش ها و کدورتی پیش می آید باید با ملایمت و #لطافت و #نرمی بیشتری برخورد کرد و آن کدورت ها و لغزش ها را از بین برد تا قلب آنها همچنان سرشار از روشنی و محبت به یکدیگر شود.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_206
🌷 #آیه_187 #سوره_بقره
#بخش_3
🌺 در جلسه های 204 و 205 آیه را شرح دادیم و در این جلسه به پیام های این آیه می پردازیم
🔹 پیام های آیه 187 سوره بقره🔹
🌷 تخفیف و آسان گیری در احکام ، از ویژگی های دین اسلام است.
🌷 #عبادتِ روز و لذّت مشروع شب، نشانه ى جامعیّت دین است. در یک آیه هم احكام روزه و هم مسائل زناشویى آمده است.
🌷 #اسلام به نیازهاى طبیعى توجّه كامل دارد.
🌷 نیاز روحی و روانی و جسمی #زن و #مرد به یكدیگر، دو طرفه است و هر یک براى پوشش نیازهاى طبیعى خود به دیگرى نیازمند است. «هنّ لباس لكم و انتم لباس لهنّ»
🌷 #خداوند از جزئیات كارهاى انسان آگاه است. (علم اللَّه أن کنتم تختانون انفسکم)
🌷 ترک فرمان خدا، #خیانت و ظلمى است به خود ما. «تختانون انفسكم»
🌷 در آمیزش و فرزند خواهى، براى خداوند تكلیف معیّن نكنید كه پسر باشد یا دختر. «و ابتغوا ما كتب اللَّه لكم»
🌷 حتّى آمیزش بین زن و شوهر باید هدفدار باشد. «وابتغوا ما كتب اللَّه لكم»
🌷 معیار احكام اسلامى، معیارهاى عمومى، طبیعى و ساده است. پیدا شدن سپیدهى صبح یا تاریكى شب را، هركسی در هر كجا باشد مى تواند بفهمد. «یتبیّن لكم الخیط الابیض من الخیط الاسود»
🌷 نقش زمانبندى را در عبادات فراموش نكنیم. «اتموا الصیام الى اللیل»
🌷 #اعتكاف، سكونت در مسجد است، مشروط به روزه گرفتن. «عاكفون فى المساجد»
🌷 #تقوا، فلسفه ى احكام الهى است. روزه براى تقواست، آمیزش زن و شوهر مشروع نیز براى تقواست. «لعلهم یتقون»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_208
🌷 #آیه_189 #سوره_بقره
🌸 يَسْئَلُونَكَ عَنِ الْأَهِلَّةِ قُلْ هِىَ مَواَقِيتُ لِلنَّاسِ وَالْحَجِّ وَلَيْسَ الْبِرُّ بِأَنْ تَأْتُواْ الْبُيُوتَ مِنْ ظُهُورِهَا وَلَكِنَّ الْبِرَّ مَنِ اتَّقَى وَأْتُواْ الْبُيُوتَ مِنْ أَبْواَبِهَا وَاتَّقُواْ اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
🍀 ترجمه:درباره هلال هاى ماه از تو سؤال مى كنند، بگو: براى آن است كه مردم اوقات (كارهاى خویش) و زمان حج را بشناسند. (به آنان بگو:) نیكى آن نیست كه (در حال احرام حج،) از پشت خانه ها وارد شوید، بلكه نیكى آن است كه تقوا پیشه كنید و از درها وارد خانه ها شوید، و تقوای خداوند را پیشه کنید ، باشد كه رستگار شوید.
🌷 #الأهلة:هلال هاى ماه
🌷 #مواقیت:جمع میقات به زمان یا مكانى معیّن گفته مى شود كه براى انجام كارى مشخّص شده باشد.
🌷 #البر:نيکی
🌷 #البیوت:خانه ها جمع البيت است
🌷 #ظهورها:پشت آن
🌷 #ابواب:درها جمع باب است به درب خانه باب گفته می شود.
🌷 #تفلحون:رستگار شوید
🔴 در این آیه ضمن پاسخگویى به سؤال گروهى از #مردم كه از پیامبر صلى الله علیه وآله درباره هلال ماه مى پرسیدند، به مواردى اشاره دارد كه با هم آن را بررسى مى كنیم: اى پیامبر! به آنها كه از فایده ى جلوه هاى مختلف ماه مى پرسند، بگو: آن تغییراتى كه در ماه پدید مى آید، براى مردم وسیله ى وقت شناسى و تقویم همگانى و طبیعى است. یكى از امتیازات #اسلام این است كه برنامه هاى خود را با مقیاس هاى طبیعى، عمومى و مجانى طرح مى كند، مثلاً براى تعیین مقدار آب كُر، وَجب را مقیاس قرار مى دهد و یا براى تشخیص وقت نماز، طلوع و غروب و زوال خورشید را مطرح مى كند. و براى آغاز و انتهاى ماه رمضان و یا ایام حج، هلال ماه را ملاک قرار داده است. اشكال مختلف #ماه نیز، حكم یك نوع تقویم عمومى را دارد كه در اختیار همه است.
🔴 نیاز به #تقویم و #تاریخ، لازمه ى زندگى اجتماعى است و بهترین وسیله عمومى براى این تقویم همین است كه افراد اعمّ از باسواد و بى سواد در هر كجاى عالم با یک نگاه و در یک لحظه بتوانند روزهاى ماه را تشخیص دهند. هر كارى راهى دارد و باید از مجراى طبیعى و راهش وارد شد. براى انجام هركار زمان مناسب، شیوه مناسب و رهبر مناسب لازم است. همانگونه كه زمان از طرف خداوند به وسیله #ماه و #هلال معیّن مى شود، رهبرى نیز باید از طرف خداوند تعیین شود.
🔴 بنابراین مفهوم این آیه است: از هلال براى #وقت_شناسى استفاده كنید و در روش انجام امور، به دستورات آسمانى و رهبران مراجعه كنید و بیراهه نروید. #سعادت و #خوشبختى، راهى دارد كه باید از راهش وارد شد و در انتخاب زمان، روش و رهبر از خدا بترسید تا شاید رستگار شوید. امام صادق علیه السلام فرمود: منظور از آیه «واتوا البیوت من ابوابها» آن است كه هر كارى را از راهش وارد شود. و امامان معصوم علیهم السلام فرمودند: ما آل محمّد باب خداوند هستیم. وپیامبر صلى الله علیه وآله فرمودند: من شهر علمم و على درب آن است. در این آیه جمله «واتوا البیوت من ابوابها» میان دو «تقوا» قرار گرفته است، شاید این رمز آن باشد كه شناخت راه كار و ورود و خروج در امور، نیاز به تقواى فوق العاده دارد و كسانى كه تقواى كمى داشته باشند بازهم بى راهه مى روند.
🔹پيام های آیه 189 سوره بقره 🔹
✅ #حركت سیاره ها و ماه، داراى برنامه و زمان بندى دقیقى است كه برای عبادت و نظم امور زندگى مردم مؤثر می باشد.«قل هى مواقیت للناس»
✅ #اسلام، با آداب و رسوم جاهلى و خرافى مبارزه مىكند. «لیس البر بان تأتوا البیوت من ظهورها»
✅ ارزش #مفاهیم دینى، زمانى است كه در افراد جلوه كند. به جاى اینكه بگوید: نیكى تقواست، فرمود: نیكى، متّقى است. «ولكن البر من اتقى»
✅ بیراهه رفتن تقوا نیست. اگر از سیره عقلا واولیاى خدا سرپیچى كنیم ونام آن را #تقوا و #خودسازى بگذاریم منحرف شده ایم.
✅ به کارگیرى روش هاى نادرست و غیر منطقى براى انجام امور، خلاف تقواست. «واتوا البیوت من ابوابها واتقوا اللَّه»
✅ حفظ وقت و مراعات نظم در كارها و عبادات، یکی از مصادیق #تقوا و رستگاری است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_قرآن #جلسه_207
🌷 #آیه_188 #سوره_بقره
🌸 وَلاَ تَأْكُلُواْ أَمْواَلَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ وَتُدْلُواْ بِهَآ إِلَى الْحُكَّامِ لِتَأْكُلُواْ فَرِيْقاً مِّنْ أَمْوَالِ الْنَّاسِ بِالإِثْمِ وَأَنْتُمْ تَعْلَمُون
🍀 ترجمه:واموال یكدیگر را به باطل در میان خودتان نخورید و اموال را به حاكمان و قاضی ها سرازیر نكنید تا بخشى از اموال مردم را به گناه بخورید و در حالى كه شما مى دانید.
🌷 #تدلوا: به معناى سرازیر كردن دَلو در چاه است كه در این آیه، رشوه دادن به مسئولان و قاضى ها به چاه تشبیه شده است.
🔴 این آیه هشدار می دهد که #اموال یکدیگر را به ناحق نخوریم و برای خوردن حق مردم و اموال مردم رشوه به مسئولان و قاضی ها ندهیم. منظور از «اموالالنّاس» هم اموال عمومى است وهم اموال خصوصى. علاوه بر آنكه رشوه براى گرفتن حقوق غیرمالىِ مردم نیز ممنوع است بلکه، یكى از #گناهان بزرگى است كه مفاسد اجتماعى متعدّدى را به دنبال دارد، از جمله: حذف عدالت، یأس و ناامیدى ضعفا، جرأت و جسارت اقویا، فساد و تباهى حاكم و قاضى، از بین رفتن اعتماد عمومى.
🔴 با توجّه به این آثار و عوارض منفى، در روایات شدیداً از این عمل انتقاد شده است. رسول اكرم صلى الله علیه وآله خطاب به حضرت على علیه السلام فرمود:«یا على ثمن المیتة والكلب والخمر و مهر الزانیة والرشوة فى الحكم» اى على! درآمد حاصل از فروش مردار، سگ، شراب، زنا و رشوه یكسان و حرام است. امام صادق علیه السلام #رشوه را در حد كفر به خدا مى داند. و رسول اكرم صلى الله علیه وآله رشوه دهنده و گیرنده و واسطه را لعنت كرد و فرمود: بوى بهشت به صاحب رشوه نمى رسد.
🔴 #حضرت_على علیه السلام رشوه گیرنده را از حقّ ولایت محروم مىداند. و در جاى دیگر آن حضرت فرمودند: هیچ گروهى گرفتار رشوه نشدند، مگر آنكه گرفتار #ترس و اضطراب و نگرانى شدند! بعضى براى توجیه خلاف خود، نامهاى مختلف بر رشوه مى گذارند، از جمله: هدیه، تحفه، حقّالزحمه، چشم روشنى و... . شخصى به نام «اشعث بن قیس»، حلوایى به در خانه على علیه السلام به عنوان هدیه آورد تا در محكمه شاید امام به نفع او حكم صادر كند. امام فرمود: به خدا سوگند! اگر هفت اقلیم را بر من ببخشند تا پوست جوى را به ناحقّ از دهان مورچه اى بگیرم این كار را نخواهم كرد.
🔹 پيام های آیه 188سوره بقره 🔹
🌷 #مالكیّت باید از راه صحیح باشد. مانند:تجارت، زراعت، صنعت، ارث، هدیه از راه دوستی ولى تصرف از طریق باطل و رشوه ایجاد مالكیّت نمىكند. «لا تاكلوا اموال الناس بالباطل»
🌷 #جامعه در حكم یک پیكر واحد است. «بینكم، اموالكم»
🌷 #رشوه، حرام است و انسان حقّ ندارد براى تصاحب اموال مردم رشوه دهد. «تدلوا بها الى الحكام لتاكوا فریقاً من اموال الناس»
🌷 لغزشهاى آگاهانه خطرناک است. «وانتم تعلمون»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_209
🌷 #آیه_190 #سوره_بقره
🌸 وَقاَتِلُواْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلاَ تَعْتَدُواْ إِنَّ اللَّهَ لاَ يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ
🍀 ترجمه:و در راه خدا با كسانى كه با شما مى جنگند، بجنگید ولى از حدّ تجاوز نكنید، كه خداوند تجاوزكاران را دوست نمى دارد.
🔴 این آیه با اینکه درباره جنگ است نکات لطیفی دارد و یکی از این نکات که دین #اسلام_ناب_محمدی آغاز کننده جنگ نیست زیرا می فرماید با کسانی که با شما می جنگند بجنگید . دین اسلام دین مهربانی است ولی در برابر ظلم و باطل و متجاوزان و لشکر کشی دشمنان می ایستد.
🔴 در این آیه ضمن تصریح به ضرورت دفاع و مقابله در برابر تجاوز دیگران، یادآور مى شود كه در میدان #جنگ نیز از حدود و مرزهاى الهى تجاوز نكرده و متعرض بیماران، زنان، كودكان و سال مندانى كه با شما كارى ندارند نشوید. دست به اسلحه نبرید و شروع كننده جنگ نباشید و مقرّرات و عواطف انسانى را حتّى در جنگ مراعات كنید. بعضى از صفات، در شرایط مختلف ارزش خود را از دست مى دهند؛ مثلا ترحّم یك ارزش است، ولى ترحّم بر ظالمان و مستکبران ظلم به مستضعفان است و بر ظالمان نباید ترحم کرد و سازش نباید انجام داد.
🔴 جنگ #مسلمانان براى دفاع از خود و دین #خداوند است، لكن هدف دشمن از جنگ، خاموش كردن نور خدا؛ «لیطفؤا نور اللَّه بافواههم» وبه تسلیم كشاندن مسلمانان است. «لن ترضى عنك الیهود و لا النصارى حتّى تتّبع ملتهم»
🔹پیام های آیه 190 سوره بقره🔹
✅ #دفاع و مقابله به مثل، از حقوق انسانى است. اگر كسى به ما حمله کرد ما هم با او مىجنگیم. «قاتلوا... الذین یقاتلونكم»
✅ هدف از جنگ در #اسلام، گرفتن آب و خاک و یا استعمار و انتقام نیست، بلكه هدف، دفاع از حقّ با حذف عنصرهاى فاسد و آزادسازى افكار و نجات انسانها از خرافات و موهومات مى باشد. «فى سبیل اللَّه»
✅ حتّى در جنگ باید #عدالت وحقّ رعایت شود. «قاتلوا... لاتعتدوا» بارها قرآن با جمله ى «لاتعتدوا» سفارش كرده كه در انجام هر فرمانى از حدود ومرزها تجاوز نشود.
✅ ظلم و ستم، رشته ى #محبّت الهى را پاره مى كند. «ان اللَّه لا یحبّ المعتدین»
✅ تنها حضور در #جبهه سبب قرب الهى نیست، بلكه محبوبیّت نزد پروردگار زمانى است كه در جنگ عادل باشیم و حقوق را رعایت كنیم. «لا تعتدوا ان اللَّه لا یحبّ المعتدین»
✅ در #جنگ، هدف باید فقط خدا باشد، نه هوسها، تعصّبها، غنائم، ریا و سمعه. «فى سبیل اللَّه»
✅ حتّى در دفاع از حقّ طبیعى خود، باید #خدا را در نظر گرفت. با آنكه آنان جنگ را علیه شما آغاز كردند و شما باید دفاع كنید، ولى باز هم «فى سبیل اللَّه»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_210
🌷 #آیات_191_و_192 #سوره_بقره
🌸 واقْتُلُوهُمْ حَيْثُ ثَقِفْتُمُوهُمْ وَأَخْرِجُوهُمْ مِّنْ حَيْثُ أَخْرَجُوكُمْ وَ الْفِتْنَةُ أَشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ وَ لاَ تُقَاتلُوهُمْ عِنْدَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ حَتَّى يُقاَتِلُوكُمْ فِيهِ فَإِنْ قاَتَلُوكُمْ فَاقْتُلُوهُمْ كَذَلِكَ جَزَآءُ الْكاَفِرِين (191) فإن انتهوا فإن الله غفور رحيم (192)
َ
🍀 ترجمه:و آنها را هركجا یافتید بكشید و از (مكّه) همان جایى كه شما را بیرون كردند، آنها را بیرون كنید و فتنه (شرک و شكنجه) از قتل بدتر است. و نزد مسجدالحرام با آنها جنگ نكنید، مگر آنكه آنها در آنجا با شما بجنگند، پس اگر با شما جنگ كردند، آنها را به قتل برسانید چنین است جزاى كافران (191) پس اگر دست کشیدند همانا خداوند آمرزنده ی مهربان است(192)
🌷 #حیث_ثقفتموهم:هر کجا آنها را یافتید
🌷 #انتهوا:دست کشیدند
🔴 #مشرکان در ابتدای اسلام مسلمانان را شکنجه می دادند و دست به قتل و جنایت مسلمانان می زدند از جمله جنایت های که مرتکب شدند قتل خانواده عمار یاسر و اولین زن شهید اسلام سمیه بود و #مسلمانان را از شهر مکه بیرون کردند در این اخراج مسلمانان حتی نتوانستند چیزی از اموال خود را با خود ببرند و مسلمانان راهی یثرب شدند یثرب نامش بعدها مدینه شد خلاصه پس از سال ها هجران و دوری از دیار خود به همراه پیامبر اسلام راهی مکه شدند اکنون خداوند دستور می دهد (و اقتلوهم حیث ثقفتموهم و أخرجوهم من حيث أخرجوكم:و آنها را هر کجا یافتید بکشید و از همان جایی که شما را بیرون کردند بیرون کنید) چرا مسلمانان باید آنها را بکشند به دلیل اینکه مشركان هر جنایت و شکنجه ای که می توانستند بر سر مسلمانان آوردند و علاوه بر آن ترویج شرک می کنند که بدتر از قتل است و همچنین تحمل شکنجه بسیار سخت است زیرا انسان در شکنجه عذاب های پی در پی می بیند و شکنجه از قتل بدتر است و (و الفتنة أشد من القتل:فتنه از قتل شديدتر است) منظور از فتنه شرک و شکنجه است
🔴 پس شما نباید در مبارزه و جنگ با آنها سستى نشان دهید. بعد قرآن می فرماید نزد #مسجد_الحرام با آنها جنگ نکنید ، مگر آنکه آنها در آنجا با شما بجنگند ، پس اگر با شما جنگ کردند ، آنها را به قتل برسانید چنین است جزای کافران. ما در آیه قبل بیان کردیم که اسلام آغاز گر هیچ جنگی نبوده است ولی این مشركان و کافران بودند که مسلمانان را شکنجه می دادند و به قتل می رساندند و #مسلمانان را از دیار خود بیرون می کردند و اموال آنها را غارت می کردند و ترویج شرک و بت پرستی می کردند الآن باید به سزای عمل خود برسند ولی خداوند مهربان و آمرزنده
🔴 در آیه بعدی می فرماید فإن انتهوا فإن الله غفور رحيم:پس اگر دست کشیدند همانا خداوند آمرزنده و مهربان است یعنی اگر #مشرکان از جنایت ، شکنجه ، جنگ و شرک دست کشیدند و ایمان آوردند دیگر حق کشتن و جنگ با آنها را ندارید و آنها را به خاطر کارهای قبل سرزنش نکنید زیرا #خداوند آمرزنده ى مهربان است این بیان این مطلب است که اسلام دین مهربانی و رحمت است حتی کافران و مشرکان را با آن همه جنایت و شکنجه و فتنه که مرتکب شدند راه بازگشت قرار می دهد. اما متأسفانه دشمنان #اسلام گاهی شبهاتی ایجاد می کنند که اسلام دین جنگ است در حالی که اسلام آغاز گر هیچ جنگی نبوده و وقتی دشمن حمله و جنایت می کند باید دفاع کرد و با او جنگید. با این وجود اسلام همیشه راه آمرزش و توبه را بر روی همه باز گذاشته است حتی مشرکان و کافران با آن همه جنایت را می بخشد به شرطی که دیگر دست به جنایت و شکنجه و قتل مسلمانان نزنند و فتنه ایجاد نکنند. دین #اسلام و دین حضرت محمد مصطفى صلى الله علیه و آله و سلم از راه قلب ها وارد می شود.
🔹پيام های آیه191و192سوره بقره
✅ #مقابله به مثل و خشونت با دشمن در مواردى لازم است. مشركان مسلمانان را شكنجه و به قتل می رساندند و آنها را از دیار خود بیرون کردند باید جزای کار خود ببینند «واقتلوهم»
✅ #دفاع_عادلانه، تنها جبهه و جنگ نیست. «و اقتلوهم حیث ثقفتموهم»
✅ #حقّ_وطن، از حقوق انسانى مورد پذیرش ادیان است. «اخرجوكم»
✅ #حرم و #مسجدالحرام مقدّس است، امّا خون مسلمانان مقدّس تر«لا تقاتلوهم عند المسجد الحرام حتّى یقاتلوكم»
✅ همانگونه كه در اصلِ جنگ نباید شما پیش دستى كنید، در شكستن مقدّسات هم نباید شما پیش دستى نمائید. «حتى یقاتلوكم»
✅ #اسلام راه بازگشت و توبه را حتی برای کافران و مشرکان را باز گذاشته است.
✅ اگر #کافران و #مشرکان دست از فتنه و جنگ برداشته یا به دین اسلام ایمان آوردند ، آنان را به کارهای قبل ملامت نکنید.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_211
🌷 #آیه_193 #سوره_بقره
🌸 وَقاَتِلُوهُمْ حَتَّى لا تَكُونَ فِتْنَةٌ وَيَكُونَ الْدِّينُ لِلَّهِ فَإِنِ انْتَهُواْ فَلاَ عُدْوَانَ إلّاَ عَلَى الْظَّالِمِينَ
ترجمه:و با آنها بجنگید تا فتنه (بت پرستى وسلب آزادى از مردم،) باقى نماند ودین، تنها از آنِ خدا شود. پس اگر دست برداشتند، تعدّى جز بر ظالمان روا نیست.
🌷 #انتهوا:دست برداشتند
🌷 #عدوان:تعدی کردن ، دست درازی کردن
🔴 قبل از مطالعه این آیه ابتدا باید آیات 190تا192 را مطالعه بفرمایید زیرا دنباله هم هستند. هدف اسلام از جنگ، كشور گشایى و كسب غنائم یا انتقام گیرى نیست، بلكه غرض از جنگ در اسلام، دفاع از مظلومان و از بین بردن #ظلم و شرک و بت پرستی است. در آیات قبل گفتیم اسلام آغاز گر جنگ نیست و این مشرکان بودند که مسلمانان را شکنجه و به قتل می رساندند و آنها را از مکه و از منزل خود بیرون کردند. #فتنه به معناى شرک، كفر، آزمایش و شكنجه آمده است. در این آیه مى فرماید: اگر مشركان دست از فتنه و جنایت و شکنجه برداشتند، دیگر با آنها دشمنى و جنگ نخواهد شد. زیرا برخورد نظامى تنها با #ستمكاران و متجاوزان است.
🔹پيام های آیه 193 سوره بقره 🔹
✅ هدف از #جنگ در اسلام، برچیدن شرک و فتنه و ظلم و ستم است و استقرار دین و قانون خداست. «حتى لا تكون فتنة»
✅ #پاكسازى، قبل از بازسازى است. ابتدا فتنه برداشته شود تا بعد دین الهى مستقر گردد. اوّل كفر به طاغوت، بعد ایمان به خدا. «حتى لاتكون فتنة و یكون الدین للّه»
✅ راه برگشت و #توبه بر هیچ كس و در هیچ شرایطى بسته نیست. حتّى دشمن سرسخت نیز اگر تغییر مسیر دهد، خداوند او را مورد عفو قرار مىدهد. «فان انتهوا فلا عدوان...»
✅ در آیه ى قبل #بخشش_خداوند نسبت به گناه كفّار مطرح شده است؛ «فانّ اللّه غفور رحیم» در این آیه به مردم سفارش مى كند كه در صورت دست برداشتن دشمن از جنگ، شما هم از جنگ صرف نظر كنید. «فلاعدوان»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_212
🌷 #آیه_194 #سوره_بقره
🌸 الشَّهْرُ الْحَرَامُ بِالْشَّهْرِ الْحَرَامِ وَالْحُرُمَاتُ قِصَاصٌ فَمَنِ اعْتَدَى عَلَيْكُمْ فَاعْتَدُواْ عَلَيْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدَى عَلَيْكُمْ وَاتَّقُواْ اللَّهَ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ
🍀 ترجمه:ماه حرام در برابر ماه حرام و حرمتها را قصاص است وهركسی به شما تعدی كرد، به مانند آن تعدی، بر او تعدى كنید و از خدا بپرهیزید (كه زیاده روى نكنید) و بدانید كه خداوند با پرهیزگاران است.
🔴 قبل از #اسلام در میان عرب، هر سال چهار ماه احترام خاصّى داشت كه در آن ماه ها جنگ، ممنوع بود، سه ماه آنها پى درپى كه عبارتند از ذى القعده، ذى الحجّه و محرم، و یكى هم ماه رجب كه جداست. اسلام این سنّت را پذیرفت و در هر سال چهار ماه را آتش بس اعلام نمود، ولى #دشمن همیشه در كمین است تا از فرصت ها سوء استفاده كند و چه بسا با خود فكر كند كه چون مسلمانان در این ماه ها موظف به رعایت آتش بس هستند، پس به آنها حمله كنیم.
🔴 این آیه مى فرماید: اگر مخالفان شما در این چهار ماه به شما هجوم آوردند، شما نیز در برابرشان بایستید و در همان ماه ها با آنان بجنگید و ماه حرام را در برابر ماه #حرام قرار دهید. زیرا حرمت خون مسلمانان و حفظ نظام اسلامى از حرمت این ماه ها بیشتر است، و هركسی حرمت ها را شكست باید مورد قصاص قرار گیرد. سپس به عنوان یك قانون كلّى مىفرماید: هركسی به شما تجاوز كرد، به همان مقدار به او تعدّى كنید. و تقوا داشته باشید و بیش از مقدار لازم #قصاص نكنید و بدانید كه خداوند با متّقین است. صاحب مجمع البیان در ذیل آیه مى گوید: در مورد غصب نیز مىتوان با استدلال به این آیه تقاص كرد، یعنى از مال غاصب تقاص نمود.
🔹 پيام های آیه 194 سوره بقره🔹
✅ همه ى زمانها یكسان نیستند، حرمت بعضى ماه ها باید حفظ شود. «الشهر الحرام»
✅ در #اسلام بن بست وجود ندارد. حفظ اسلام و جان مسلمان ها بر حفظ احترام مكانها و زمانها مقدّم است. «فمن اعتدى علیكم فاعتدوا علیه»
✅ #اسلام، دین تجاوز و تعدّى نیست، ولى تعدّى و تجاوز دیگران را نیز نمى پذیرد. «فمن اعتدى علیكم فاعتدوا علیه»
✅ حتّى در برخورد با #دشمنان، عادل باشیم. «فاعتدوا علیه بمثل ما اعتدى علیكم»
✅ سیستم قانون گذارى باید به نحوى باشد كه موجب یأس مسلمین وجرأت #كفّار نگردد واصل مقابله به مثل به همین خاطر است. «فاعتدوا... بمثل ما اعتدى»
✅ رعایت #تقوا حتّى به هنگام جنگ، از اصول تربیتى اسلام است. «اتّقوا اللّه»
✅ اگر در #جنگ از مرز عدالت خارج نشوید، از امدادهاى الهى نیز برخوردار خواهید بود. و گمان نكنید عدالت و تقوا پیروزى شما را به تأخیر مىاندازد. «بمثل ما اعتدى... واتقوا... و اعلموا ان اللَّه مع المتّقین»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_قرآن #جلسه_213
🌷 آیه_195 #سوره_ بقره
🌸 وَأَنْفِقُواْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ وَلاَ تُلْقُواْ بِأَيْدِيكُمْ إِلَى الْتَّهْلُكَةِ وَ أَحْسِنُواْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الُْمحْسِنِينَ
🍀 ترجمه:و در راه خدا انفاق كنید و خود را به دست خود به هلاكت نیاندازید. و نیكى كنید كه خداوند نیكوكاران را دوست مى دارد.
🔴 آیات 190تا195 سوره بقره، مسلمانان را به دفاع از #دین و مقابله با كفّار فراخواند، این آیه پایان آن را با انفاق و احسان تمام كرده است. خودكشى وضرر به نفس، #حرام قطعى است كه از آیه استفاده مى شود. امّا شهادت طلبى در مواردى كه اساس اسلام در خطر باشد، افتادن در هلاکت نیست. این آیه در كنار سفارش به انفاق، مسلمانان را از هرگونه افراط و تفریط بازمى دارد. زیرا اگر ثروتمندان بخل ورزند و به فكر محرومان نباشند، اختلاف طبقاتى روز به روز توسعه پیدا كرده و عامل انفجار جامعه و نابودى آنان خواهد گردید. چنانكه اگر میانه روى در #انفاق مراعات نشود و انسان هرچه را دارد به دیگران ببخشد، به دست خود، خود و خانواده اش را به هلاكت كشانده است.
🔴 #قرآن در آیات دیگر نیز مسلمانان را به میانه روى در انفاق سفارش نموده و به پیامبرش مى فرماید: «ولا تجعل یدك مغلولة الى عنقك و لا تبسطها كل البسط» اى پیامبر! نه دست بسته باش كه چیزى نبخشى و نه آن چنان كه هر چه دارى یك جا ببخشى. امام صادق علیه السلام نیز در ذیل این آیه مى فرماید: انفاق شما، نباید در حدّى باشد كه دستِ خودتان خالى وبه بدبختى كشیده شوید. انسان علاقه دارد كه محبوب باشد، لذا قرآن از این فطرت استفاده كرده و مى فرماید: نیكى كن كه نیكوكاران محبوب #خداوند هستند.
🔹 پيام های آیه 195 سوره بقره🔹
✅ #اقتصاد، پشتوانه ى هر حركتى است. «انفقوا...» جهاد نیز بدون پشتوانه مالى و گذشت از برخى امكانات، امكان ندارد. اگر مردم به هنگام هجوم دشمن و در راه دفاع از حقّ، اموال خود را به کار نگیرند، گرفتار شكست قطعى مى شوند.
✅ با #انفاق، خود و اموالتان را بیمه كنید. «انفقوا فى سبیل اللّه و لاتلقوا بایدیكم الى التهلكة»
✅ در #اسلام جبهه و جنگ و كمک هاى مالى همه باید رنگ الهى داشته و براى رضاى خداوند باشد. «فى سبیل اللَّه»
✅ #محبوب_خدا شدن، بهترین تشویق براى احسان است. «اناللّه یحبّ المحسنین»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_214
🌷 #آیه_196 #سوره_بقره
🌸 وَأَتِمُّواْ الْحَجَّ وَالْعُمْرَةَ لِلَّهِ فَإِنْ أُحْصِرْتُمْ فَمَا اسْتَيْسَرَ مِنَ الْهَدْىِ وَلاَ تَحْلِقُواْ رُءُوسَكُمْ حَتَّى يَبْلُغَ الْهَدْىُ مَحِلَّهُ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَّرِيضاً أَوْ بِهِ أَذًى مِّنْ رَّأْسِهِ فَفِدْيَةٌ مِّنْ صِيَامٍ أَوْ صَدَقَةٍ أَوْ نُسُكٍ فَإِذَآ أَمِنْتُمْ فَمَنْ تَمَتَّعَ بِالْعُمْرَةِ إِلَى الْحَجِّ فَمَا اسْتَيْسَرَ مِنَ الْهَدْىِ فَمَنْ لَّمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ فِى الْحَجِّ وَسَبْعَةٍ إِذَا رَجَعْتُمْ تِلْكَ عَشَرَةٌ كَامِلَةٌ ذَلِكَ لِمَنْ لَّمْ يَكُنْ أَهْلَهُ حَاضِرِى الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَاتَّقُواْ اللَّهَ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَاب
ِ
🍀 ترجمه:و حج وعمره را براى خدا به اتمام رسانید پس اگر محصور شدید (و موانعى مانند ترس از دشمن یا بیمارى اجازه نداد كه پس از احرام بستن، حج را كامل كنید) آنچه از قربانى فراهم است (ذبح كنید واز احرام خارج شوید.) وسرهاى خود را نتراشید تا قربانى به قربانگاه برسد و اگر كسى بیمار بود و یا ناراحتى در سر داشت باید كفّاره اى از قبیل روزه یا صدقه یا قربانى به جا آورد وچون (از بیمارى ویا دشمن) در امان شدید، پس هر كسی به دنبال عمره تمتّع، حج را آغاز كرده آنچه را از قربانى كه میسّر است (ذبح كند.) و هركسی كه قربانى نیافت، سه روز در ایام حج روزه بدارد و هفت روز به هنگامى كه بازگشتید، این ده روزِ كامل است. این براى كسى است كه خاندانش ساكن مسجد الحرام نباشند. و تقوای خداوند را پیشه کنید و بدانید كه او سخت كیفر است.
🌷 #اتموا:به اتمام رسانید
🌷 #أحصرتم:محصور شديد
🌷 #استيسر:فراهم است
🌷 #تحلقوا:تراشيدن سر
🌷 #لا_تحلقوا:نتراشيد
🌷 #رءوسكم:سرهايتان
🌷 #فدية:كفاره
🌷 #نسك:عبادت در اينجا منظور قربانى است
🌷 #العقاب:كيفر
🌺 در این آیه، كلیّات وگوشه اى از احكام حج و عمره آمده است، ولى تفصیل آن در روایات و فتاواى علما مى باشد. «حج» مناسكى است كه بنیانگذار آن حضرت ابراهیم علیه السلام بوده و در میان عرب از زمان آن حضرت متداول بوده و به فرمان خداوند این برنامه در اسلام نیز امضا شد و تا روز قیامت نیز خواهد بود. «عمره» به معناى زیارت است و هركس وارد مكّه شود باید با لباس احرام به زیارت كعبه و طواف آن برود. حج و عمره مثل اذان و اقامه، دو عمل مشابه هستند كه اندكى تفاوت دارند. «هَدى»، نام قربانى حج است. این آیه، عمره ى تمتّع را در كنار حج تمتّع آورده است؛ «فمن تمتّع بالعمرة الى الحج» حكم مسائل اضطرارى، محدود به زمان ضرورت است. ولذا بر خلاف موارد عادّى كه در سفر روزه جایز نیست، در این سفر در صورت عدم ذبح قربانى، روزه واجب است و آن هم باید در سه روز هفتم، هشتم و نهم ماه باشد، چرا كه روز دهم عید قربان است كه روزه ی آن حرام مى باشد. امامان معصوم در تفسیر جمله ى «اتمّوا الحج» فرمودند: حجِ تمام، حجى است كه در آن كلام زشت، گناه و نزاع نباشد و از محرّمات پرهیز شود. و انسان توفیق یابد امام زمان خود را ملاقات كند.
🔹 پيام های آیه 196 سوره بقره🔹
✅ وظایف دینى را باید تمام و كمال به انجام رسانید. بعد از شروع اعمال حج، نمى توان آن را ناتمام و ناقص گذارد. «اتمّوا»
✅ در اعمال حج، قصد قربت و عبادت لازم است. به انگیزه ى جهانگردى و سیاحت نمى توان حج به جا آورد. «اتمّوا... للّه»
✅ احكام اسلام، در مقام سخت گیرى بر مردم نیست. تمام نمودن حج وعمره بر كسى كه از درون مریض یا از بیرون ترس دارد، واجب نیست. «فان اُحصرتم فما استیسر من الهدى»
✅ مكان در عبادات سهم دارد. «یبلغ الهدى محلّه»
✅ بیمارى سبب تخفیف در احكام است، نه تعطیل آن. لذا در حج، افراد معذور باید با روزه یا صدقه یا قربانى، وظایف خود را جبران كنند. «فمن كان منكم مریضاً او... ففدیة من صیام او صدقة او نسك»
✅ ملاک وجوب قربانى در حج، آسان و سهل بودن آن است. «فما استیسر من الهدى فمن لم یجد فصیام ثلاثة ایام...»
✅ قانون عمره و حج تمتّع، تنها براى حجاجى است كه ساكن مكّه نباشند، حج ساكنان مكّه نوع دیگرى است. «اتموا الحج و العمرة... ذلك لمن لم یكن اهله حاضرى المسجد الحرام»
✅ توجّه به كیفر الهى، زمینه ساز تقواست و تقوا، زمینه ساز انجام تكالیف. «واتمّوا الحج و العمرة... واتّقوا اللَّه واعلموا انّ اللَّه شدید العقاب»
✅ توّجه به تقوا، در انجام تمام فرمانهاى الهى مطرح است. «اتمّوا الحج... و اتّقوا اللّه»
✅ اعمال حج، قبل از اسلام به نحو دیگرى بوده است. لذا قرآن بر مراعات این تغییرات تأكید نموده است. «انّ اللّه شدید العقاب»
✅ براى كسانى كه در احكام حج تغییرى دهند، كیفر شدیدى است. «شدید العقاب»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_215
🌷 #آیه_197 #سوره_بقره
🌸 الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَّعْلُومَاتٌ فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَ لاَ فُسُوقَ وَلاَ جِدَالَ فِى الْحَجِّ وَمَا تَفْعَلُواْ مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللَّهُ وَ تَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَيْرَ الْزَّادِ الْتَّقْوا وَاتَّقُونِ يَأُوْلِى الْأَلْباَبِ
🍀ترجمه:حج ماههاى مشخصی است، پس هر كه در این ماهها فریضه ى حج را ادا كند، آمیزش و گناه وجدال در حج روا نیست و آنچه از كارهاى خیر انجام دهید خدا مى داند. و زاد و توشه تهیه كنید كه البتّه بهترین زاد و توشه، تقوا است. اى خردمندان! تقوای من را پیشه کنید.
🌷 #أشهر_معلومات:ماه هاى مشخصى است
🌷 #فرض:واجب ، فريضه
🌷 #رفث:همبسترى و آمیزش
🌷 #فسوق:گناه منظور دروغ و ناسزاگویی
🌷 #تزودوا: زاد و توشه تهیه کنید
🌷 #تقوا:پرهیز از گناهان و محرمات
🌺 اعمال این آیه دو دسته هستند #عمره و #حج می باشد عمره مستحب است که از ماه شوال و ذىالقعده می توان انجام داد ولى زمان حج واجب ماه ذى الحجّه است. البته کسانی که توانایی مالی و اقتصادی دارند و توانایی رفتن دارند باید به #حج بروند و اگر افرادی توانایی مالی نداشته باشند حج واجب از آنها برداشته می شود. این آیه می فرماید بعضی کارها در حج نباید انجام شود مانند(فلا رفث) همبستری و آمیزش با همسر ممنوع است (و لا فسوق) و دروغ و ناسزا نباید گفته شود و گناه انجام نشود( و لا جدال في الحج) و جنگ و نزاع و جدال نباید انجام شود (و ما تفعلوا من خیر یعلمه الله) آنچه از کارهای خیر انجام می دهید خدا می داند. #خردمندان از پیرامون خود بهترین بهره را می برند و به ویژه اینکه اگر در حج قرار بگیرند از آن نهایت استفاده را می برند. و تزودوا فإن خير الزاد التقوا و اتقون يأولى الألباب : و زاد و توشه تهيه كنيد كه البته بهترين زاد و توشه ، تقوا است. اى خردمندان! تقواى من را پیشه کنید.
🔹 پيام های آیه197سوره بقره 🔹
✅ در #عبادات_اسلامى، زمان نقش مهمّى دارد.
✅ محیط و فضاى با صفاى #حج و مكّه را نباید با ارتكاب گناه و كدورت آلوده نمود. «لا رفث و لا فسوق و لا جدال فى الحج»
✅ اعتقاد و یقین به آگاهى #خداوند، رمز نشاط و امید در انجام وظائف است. «ما تفعلوا من خیر یعلمه اللَّه»
✅ در هر سفرى، زاد وتوشه لازم است، بهترین زاد وتوشه ى سفر #حج تقواست. «خیر الزّاد التّقوى»
✅ پرهیزكارى نشانه ى خردمندى است. «واتّقون یا اولى الالباب»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_قرآن #جلسه_216
🌷 #آیه_198 #سوره_بقره
🌸 لَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَنْ تَبْتَغُواْ فَضْلاً مِنْ رَّبِّكُمْ فَإِذَآ أَفَضْتُمْ مِّنْ عَرَفَاتٍ فَاذْكُرُواْ اللَّهَ عِنْدَ الْمَشْعِرِ الْحَرَامِ وَاذْكُرُوهُ كَمَا هَدَاكُمْ وَ إِنْ كُنْتُمْ مِّنْ قَبْلِهِ لَمِنَ الْضَّآلِّينَ
🍀ترجمه:گناهى بر شما نیست كه به سراغ فضل پروردگارتان بروید. پس چون از عرفات كوچ كردید، خدا را در مشعرالحرام یاد كنید، و او را یاد كنید به خاطر اینکه شما را هدایت کرد در حالی که قبل از آن از گمراهان بودید.
🌷 #جناح: در اینجا یعنی گناه
🌷 #أفضتم:كوچ کردید یعنی تعداد زیادی در یک مکان جمع می شوند و سپس به صورت دسته جمعی حرکت می کنند
🌷 #الضآلین:گمراهان
🌺 در دوران قبل از #اسلام ، مشرکین کار و تجارت را در روزهای حج ممنوع می دانستند و آن را گناه می دانستند ولی قرآن می فرماید: لیس علیکم جناح أن تبتغوا فضلا من ربكم:گناهی بر شما نیست که به سراغ فضل پروردگارتان بروید. منظور از فضل در اين آیه روزی و کار و منفعت های مالی است. این یعنی دین اسلام در کنار اعمال عبادی مثل حج ، به زندگی مادی و کسب در آمد نیز توجه دارد. فإذا أفضتم من عرفات فاذكروا الله عند المشعر الحرام : پس هنگامی که از عرفات کوچ کردید خدا را در مشعر الحرام یاد کنید.
🌺 #عرفات نام سرزمینى است در بیست كیلومترى مكّه كه بر زائران خانه خدا واجب است از ظهر روز نهم ذى الحجة تا غروب در آنجا بمانند و اگر قبل از غروب از آنجا خارج شوند باید یک شتر کفاره دهند. واژه ى «عرفات» از «معرفت» به معناى محلّ شناخت است. در آنجا آدم و حوا علیهما السلام به اشتباه خود که خوردن میوه از درخت بود اعتراف و توبه كردند. به فرموده امام صادق و امام باقر علیهما السلام جبرئیل در این مكان به حضرت ابراهیم گفت: وظایف خود را بشناس و فراگیر. در حدیث مى خوانیم: حضرت مهدى علیه السلام هر سال در عرفات حضور دارند. زمین عرفات خاطراتى از ناله ها و اشك هاى اولیاى خدا دارد. در روایات مى خوانیم: غروب عرفه، خداوند تمام گناهان زائران خانه خود را مى بخشد. وبراى روز عرفه دعاهاى خاصّى از امام حسین و امام سجاد علیهما السلام نقل شده است.
🌺 #مشعر_الحرام:مسلمانان بعد از سرزمین عرفات به صورت دسته جمعی به طرف سرزمین مشعر الحرام حرکت می کنند. #مشعر یعنی سرزمینی که در آنجا انسان به شعور و آگاهی می رسد. #الحرام هم یعنی این سرزمین دارای حرمت و احترام است. و أذكروه کم هداكم و إن كنتم من قبله لمن الضآلین: و او را یاد کنید به خاطر اینکه شما را هدایت کرد در حالی که قبل از آن از گمراهان بودید.
🔹پيام های آیه 198 سوره بقره 🔹
✅ گروهى فكر مى كردند دین امرى یك بُعدى و #حج یک عبادت خشک است، اسلام این تفكّر را ردّ مى كند. در اسلام در کنار عبادت کار و تجارت هم اهمیت دارد. «لیس علیكم جناح»
✅ #درآمد_حلال، فضل الهى است. قرآن به جاى واژه «كسب»، كلمه ى «فضل» را به كار برده تا بگوید: درآمد حلال فضل الهى است. «فضلا من ربّكم»
✅ اگرچه تلاش وطلب از شماست؛ «تبتغوا»امّا رزق، فضل خداوند است. «فضلاً من ربّكم»
✅ #رزق_رسانى، از شئون ربوبیّت الهى است. «فضلاً من ربّكم»
✅ انجام #عبادات باید طبق دستور باشد. «واذكروه كما هداكم»
✅ توجّه به توفیق الهى از یک سو و خطاها و گناهان گذشته ى خود از طرف دیگر، #عشق و #علاقه انسان را به الطاف خداوند زیاد مىكند. «هداكم و ان كنتم من قبله لمن الضالین»
✅ سابقه خودتان را فراموش نكنید، او بود كه شما را #هدایت كرد. «ان كنتم من قبله لمن الضّالین»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_217
🌷 #آیه_199 #سوره_بقره
🌸 ثُمَّ أَفِيضُواْ مِنْ حَيْثُ أَفَاضَ الْنَّاسُ وَاسْتَغْفِرُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيم
ٌ
🍀 ترجمه:سپس از همانجا كه مردم كوچ مى كنند، كوچ كنید و از خداوند طلب آمرزش نمایید كه همانا خداوند آمرزنده ى مهربان است.
🌷 #أفيضوا:کوچ کنید ، حرکت دسته جمعی پس از توقف در مکانی
🌷 #من_حیث:از همان جا
🌷 #استغفار:یعنی طلب آمرزش
🌷 #غفور:آمرزنده
🌷 #رحیم:مهربان
🌺 در روایات آمده که قبیله قریش در جاهلیت می گفتند:ما نباید در مراسم #حج به عرفات برویم زیرا عرفات از حرم مکه بیرون است. قرآن در این آیه به مسلمانان دستور داد همه با هم در عرفات توقف کنند و از آنجا همگی به سوی مشعر الحرام و از آنجا به سوی سرزمین منا کوچ کنند. (ثم أفيضوا من حيث أفاض الناس:سپس از همان جا که مردم کوچ می کنند ، کوچ کنید) در حج انسان از كفش، كلاه، لباس، همسر ومسكن خود مى گذرد و قطره اى مى شود كه به دریا ملحق شده است. #استغفار و ذكر خداوند، بهترین اعمال عرفات و مشعر است. گرچه در این سرزمینها اصل توقف، شرط است و هیچ عمل دیگرى واجب نیست، امّا در این آیات، #قرآن ما را به ذكر خدا و یاد سوابق پرخطا و اشتباه خود و طلب آمرزش درباره گذشته ى خویش دعوت مى كند. مگر مى توان در سرزمینى كه اولیاى خدا اشک ریخته اند بى تفاوت نشست.(و استغفروا الله إن الله غفور رحيم:و از خداوند طلب آمرزش کنید که همانا خداوند آمرزنده مهربان است)
🔹پيام های آیه 199 سوره بقره 🔹
✅ #امتیازطلبى، تحت هر نام وعنوانى، ممنوع است. «افیضوا من حیث افاض النّاس»
✅ حركت دسته جمعى، #ارزش دارد. «افیضوا من حیث افاض الناس»
✅ هرگز مأیوس نشویم، گذشته ها هرچه باشد #استغفار چاره ساز است. زیرا او غفور و رحیم است. «واستغفروا انّ اللَّه غفور رحیم»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_218
🌷 #آیه_200 #سوره_بقره
🌸 فَإِذَا قَضَيْتُمْ مَنَاسِكَكُمْ فَاذْكُرُواْ اللَّهَ كَذِكْرِكُمْ ءَاَبآءَكُمْ أَوْ أَشَدَّ ذِكْراً فَمِنَ الْنَّاسِ مَنْ يَقُولُ رَبَّنَا ءَاتِنَا فِي الْدُّنْيَا وَمَا لَهُ فِى الْأَخِرةِ مِنْ خَلاَق
ٍ
🍀 ترجمه:پس هنگامی که مناسك (حج) خود را انجام دادید، خدا را یاد كنید، همانگونه كه پدران خویش را یاد مىكنید، بلكه بیشتر و بهتر از آن. پس بعضى از مردم كسانى هستند كه مى گویند: خداوندا! به ما در دنیا عطا كن. آنان در آخرت بهره اى ندارند.
🌺 در تفاسیر آمده گروهى از اهل مكّه، بعد از پایان مراسم #حج در محلّى اجتماع كرده و با یاد كردن پدران و نیاكان خود به آنان افتخار و مباهات مى كردند که این آیه نازل شد (فإذا قضيتم مناسككم فاذكروا الله كذكركم ءابآءكم أو أشد ذكرا) دستور مى دهد به جاى تفاخر به پدران و نیاكان، خدا را یاد كنید و از نعمتها و توفیقات او سخن بگویید و در این كار جدّى تر باشید. یاد هر كس یا هر چیز، نشانه ى #حاكمیّت آن بر فكر انسان است.
🌺كسى كه یاد #نیاكان را دارد و به آنان افتخار مى كند، فكر و فرهنگ آنان را پذیرفته است و این یادكرد مى تواند فرهنگ جاهلى را بر جامعه حاكم كند. به همین دلیل حضرت موسى گفت: من گوساله طلائى و پر قیمت سامرى را آتش مى زنم و خاكسترش را به دریا مىریزم. زیرا تماشاى آن، فرهنگ و تفكّر شرك را در انسان زنده مى كند. گروهی در بهترین مکان ها تنها دعای آنها رسیدن به #زندگی مادی است (فمن الناس من یقول ربنا ءاتنا في الدنيا و ما له في الأخرة من خلاق:بعضى از مردم کسانی هستند که می گویند خداوندا به ما در دنیا عطا کن آنان در آخرت بهره و نصیبی ندارند. )
🔹 پيام های آیه 200سوره بقره 🔹
✅ جهت دهى به ایام فراغت، یكى از وظایف مربّى است. «فاذا قضیتم...فاذكروا اللَّه»
✅ #یاد_خدا، هم از نظر كمّیت باید كثیر باشد؛ «واذكروا اللّه كثیراً» و هم از نظر كیفیّت، عاشقانه و خالصانه. «اشدّ ذكراً»
✅ #سطحى_نگر نباشیم. گروهى در بهترین زمانها و مكانها، تنها دعاى آنها رسیدن به زندگى كوتاه مادّى است. «ربّنا اتنا فى الدنیا وما له فى الاخرة من خلاق»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈