بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_566
🌹 #آیه_94 #سوره_نساء
بخش2
🌸 يا أيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ إِذَا ضَرَبْتُمْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ فَتَبَيَّنُواْ وَ لَاتَقُولُواْ لِمَنْ أَلْقَى إِلَيْكُمْ السَّلَامَ لَسْتَ مُؤْمِناً تَبْتَغُونَ عَرَضَ الْحَيَوةِ الدُّنْيَا فَعِنْدَ اللَّهِ مَغانِمُ كَثِيرَةٌ كَذَلِكَ كُنْتُمْ مِّنْ قَبْلُ فَمَنَّ اللَّهُ عَلَيْكُم فَتَبَيَّنُواْ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرا
ً
🍀 ترجمه: اى كسانى كه ایمان آورده اید! هرگاه در راه خدا گام برداشتید پس تحقیق كنید و به كسى كه نزد شما اظهار اسلام و صلح مى كند، نگویید: تو مؤمن نیستى، تا بدین بهانه كالاى زندگى دنیا و غنایم به دست آورید. زیرا كه غنیمت های بسیار، نزد خداوند است. شما نیز خودتان قبلاً این گونه بودید، پس خداوند بر شما منّت نهاد پس تحقیق كنید كه خداوند همواره به آنچه انجام مى دهید، به خوبى آگاه است.
🔴 در جلسه قبلی به ترجمه واژه ها ، شأن نزول آیه و شرح آیه پرداختیم و در این جلسه به پیام های آیه می پردازیم.
🔹 پیام های آیه 94 سوره نساء 🔹
🌷 #جهاد باید بر اساس اطلاعات و آگاهی از وضعیّت و اهداف دشمن باشد.
🌷 كسانى را كه اظهار #اسلام مى كنند، با آغوش باز بپذیرید.
🌷 در جبهه ى #جهاد، از قدرت خود سوء استفاده نكنید.
🌷 بر چسبِ بى دینى به دیگران زدن و عجله در نسبت دادن #كفر به افراد مشكوک ممنوع است.
🌷 نه تنها ادّعا دلیل مى خواهد، بلكه ردّ مطلب نیز دلیل مى خواهد.
🌷 با انگیزه هاى مادّى، دیگران را تكفیر نكنید.
🌷 در جنگ ها، اهداف مادّى را كنار بگذارید و قداست #جهاد را با غنیمت طلبى نشكنید.
🌷 جاذبه ى #دنیا، رزمندگان جان بر كف را هم رها نمى كند.
🌷 هدف از #جهاد، پیوستن دیگران به اسلام است، نه كسب غنایم. پس به خاطر غنایم، دیگران را متّهم به بى دینى نكنیم.
🌷 خطر عوض شدن انگیزه ها در جهاد، بسیار مهم است.
🌷 #دنیا، عارضى، ناپایدار و زودگذر است.
🌷 بى تحقیق و بى پروا گام برنداریم، #خداوند مسایل مادّى را حل مى كند.
🌷 یاد پاداش هاى #الهى، دنیا را در نظر كوچک مى كند.
🌷 نعمت هاى #مادّى را هم از خدا بخواهیم.
🌷 کسی که ایمان دارد مغرور نشود زیرا ایمانش از خداست.
🌷 هدایت هاى الهى، منّت #خداوند بر ماست.
🌷 نعمت ها مسئولیّت آورند.
🌷 خطر و ضرر قتل نابجا، بیشتر از احتمال #نفاق از سوى دشمنان و از دست دادن غنایم است. عهده داران مال و جان و آبروى مردم، باید اصل احتیاط و تحقیق را فراموش نكنند.
🌷 نه ساده اندیش باشید، نه زود باور. نه بد اندیش و نه كینه توز.
🌷 در حوادث #جنگ كه زمینه و بهانه براى قتل بى گناهان است، با عقل و حوصله برخورد كنید، نه با احساسات، كه خداوند، آگاه است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_565
🌹 #آیه_94 #سوره_نساء
بخش1
🌸 يا أيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ إِذَا ضَرَبْتُمْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ فَتَبَيَّنُواْ وَ لَاتَقُولُواْ لِمَنْ أَلْقَى إِلَيْكُمْ السَّلَامَ لَسْتَ مُؤْمِناً تَبْتَغُونَ عَرَضَ الْحَيَوةِ الدُّنْيَا فَعِنْدَ اللَّهِ مَغانِمُ كَثِيرَةٌ كَذَلِكَ كُنْتُمْ مِّنْ قَبْلُ فَمَنَّ اللَّهُ عَلَيْكُم فَتَبَيَّنُواْ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرا
ً
🍀 ترجمه: اى كسانى كه ایمان آورده اید! هرگاه در راه خدا گام برداشتید پس تحقیق كنید و به كسى كه نزد شما اظهار اسلام و صلح مى كند، نگویید: تو مؤمن نیستى، تا بدین بهانه كالاى زندگى دنیا و غنایم به دست آورید. زیرا كه غنیمت های بسیار، نزد خداوند است. شما نیز خودتان قبلاً این گونه بودید، پس خداوند بر شما منّت نهاد پس تحقیق كنید كه خداوند همواره به آنچه انجام مى دهید، به خوبى آگاه است.
#ضربتم: زدید، در این آیه یعنی گام برداشتید
#سبیل: راه
#تبینوا: تحقیق کنید، آشکار کنید
#لا_تقولوا: نگویید
#ألقی: اظهار
#لست: نیست
#تبتغون: طلب شدید می کنید
#عرض: چیز ناپایدار، در این آیه به مال دنیا عرض گفته شده زیرا ناپایدار است.
🌷 #مغانم: غنیمت ها
🌷 #تعملون: انجام می دهید
🌷 #خبیر: کسی که از همه چیز باخبر است.
🔴 #شأن_نزول_آیه: پس از نبرد خیبر، رسول خدا صلى الله علیه و آله «اُسامة بن زید» را همراه گروهى از مسلمانان به سوى یهودیان در یكى از روستاهاى فدک اعزام كرد تا آنان را به #اسلام یا قبول شرایط ذمّه دعوت كنند. یكى از یهودیان به نام «مرداس» با آگاه شدن از آمدن سپاه اسلام، در حالى كه به توحید و نبوّت پیامبر گواهى مى داد به استقبال آمد. اُسامه به خیال آنكه او #دشمن است و از روى ترس اظهار اسلام مى كند، او را كشت و اموالش را به غنیمت گرفت. هنگامی که خبر به #پیامبر صلی الله علیه و آله رسید، سخت از این جریان ناراحت شد و فرمود: تو مسلمانی را کشتی. اسامه ناراحت شد و عرض کرد این مرد از ترس جان و برای حفظ مالش اظهار اسلام کرد ، #پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: تو که از درون او آگاه نبودی، چه می دانی! شاید به راستی مسلمان شده است، در این موقع آیه ۹۴ سوره نساء نازل شد.
🌸 «یا أیها الذین ءامنوا إذا ضربتم فی سبیل الله فتبینوا: ای کسانی که ایمان آورده اید! هر گاه در راه خدا گام برداشتید پس تحقیق کنید.» #قرآن وقتی فعل ضرب کنار فی سبیل الله قرار می دهد بیشتر منظور #جهاد در راه خداست. یعنی وقتی می خواهید در راه خدا جهاد کنید مانند تمام امور دیگر تحقیق و بررسی کنید مبادا یک مرتبه دست به شمشیر بردارید. سپس می فرماید: «و لا تقولوا لمن ألقی إلیکم السلام لست مؤمنا تبتغون: و به کسی که نزد شما اظهار #اسلام و صلح می کند، نگویید تو مؤمن نیستی» یعنی می گوید بدون بررسی و تحقیق به او نگویید تو ایمان نداری شما از کجا می دانید مگر از #دل او خبر دارید شاید در دل با خداست.
🌸 دلیل اینکه عده ای به کسی که اظهار #اسلام می کند می گویند تو ایمان نداری ریشه در دنیا خواهی آنهاست. که #قرآن در ادامه می فرماید: «تبتغون عرض الحیوة الدنیا: تا به این بهانه کالای زندگی دنیا و غنایم به دست آورید.» قرآن به مال دنیا می گوید عرض یعنی نمی ماند و از بین می رود. افرادی که #مسلمان نبودند و قبلا دشمن بودند و الآن اظهار اسلام می کنند را نکشید و اموال آنها را دست نزنید. سپس می فرماید: «فعند الله مغانم کثیرة: زیرا که غنیمت های بسیار، نزد خداوند است.»
🌸 سپس می فرماید: «کذلک کنتم من قبل: شما خودتان قبلا اینگونه بودید.» در دوران #جاهلیت جنگ های شما انگیزه غارتگری داشت ولی اکنون در پرتو اسلام و منتی که #خداوند بر شما نهاده است از آن وضع نجات یافته اید ، بنابراین به شکرانه این نعمت بزرگ لازم است که در کارها تحقیق کنید که می فرماید: «فمن الله علیکم فتبینوا: پس #خداوند بر شما منت نهاد پس تحقیق کنید.» که در پایان آیه می فرماید: «إن الله کان بما تعملون خبیرا: قطعا خداوند همواره به آنچه انجام می دهید، به خوبی آگاه است.» #خدا می داند در دل ها چه می گذرد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_567
🌹 #آیات_95_96 #سوره_نساء
🌸 لَا يَسْتَوِى الْقاَعِدُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ غَيْرُ أُوْلِى الضَّرَرِ وَ الْمُجاَهِدُونَ فِى سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ فَضَّلَ اللَّهُ الْمُجاَهِدِينَ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ عَلَى الْقاَعِدِينَ دَرَجَةً وَكُلّاً وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنَى وَفَضَّلَ اللَّهُ الْمُجَاهِدِينَ عَلَى الْقاَعِدِينَ أَجْراً عَظِيما (95) دَرَجاَتٍ مِّنْهُ وَمَغْفِرَةً وَرَحْمَةً وَكَانَ اللَّهُ غَفُوراً رَّحِيما (96)
🍀 ترجمه: مؤمنانى كه بدون عذر و ضرر از جهاد بازنشسته اند، با مجاهدانى كه با اموال و جان هاى خود در راه خدا جهاد مى كنند، برابر نیستند. خداوند، جهادگران با اموال و جانشان را بر نشستگان (از جنگ) به درجه اى برترى داده است و خداوند همه مؤمنان را وعده ى نیكو داده است و خداوند مجاهدان را بر نشستگان، با پاداشی بزرگ برترى داده است. (95) (آن پاداش بزرگ) درجاتِ همراه با آمرزش و رحمتى از جانب اوست و خداوند همواره آمرزنده ی مهربان است. (96)
🌷 #لا_یستوی: مساوی نیستند
🌷 #قاعدون: نشستگان - منظور کسانی هستند که به جنگ نمی رودارند
🌷 #أولی_الضرر: صاحبان ضرر- کسانی که عذر و ضرری دارند
🌷 #مجاهدون: کسانی که در راه خدا جهاد می کنند
🌷 #أنفسهم: جان هایشان
🌷 #الحسنی: نیکو
🌷 #أجر: پاداش
🌷 #عظیم: بزرگ
🌷 #منه: از جانب او
🌷 #غفور: آمرزنده
🌷 #رحیم: مهربان
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره نساء در مدینه نازل شده است و مقایسه ای میان مجاهدان و غیر مجاهدان به عمل آورده و به پاداش #مجاهدان اشاره کرده است. که در ابتدا می فرماید:《لا یستوی القاعدون من المؤمنين غير أولى الضرر و المجاهدون فى سبيل الله بأموالهم و أنفسهم: مؤمنانى که بدون عذر و ضرر از #جهاد باز نشسته اند، با مجاهدانی که با اموال و جان های خود در راه خدا جهاد می کنند، مساوی نیستند.》 بعضی افراد هستند که توانایی جسمی دارند و بیماری خاصی ندارند که بخواهد مانع آنها از حضور در #جنگ شود و دشمن قصد حمله و هجوم به آنها دارد ولی آنها در خانه هایشان می نشینند و برای مقابله با دشمن نمی روند از طرفی بعضی افراد دیگر هستند که به مقابله و جنگ با دشمن می روند طبیعی است که این دو گروه با هم #برابر نیستند.
🌸 سپس برتری #مجاهدان را بصورت آشکارتر بیان کرده که می فرماید: 《فضل الله المجاهدين بأموالهم و أنفسهم على القاعدين درجة: خداوند ، جهادگران با اموال و جانشان را بر نشستگان به درجه ای برتری داده است.》 اما بعضی افراد بیمار و ناتوان هستند و نمی توانند در جنگ حضور پیدا کنند لذا #قرآن برای اینکه پاداش نیت صالح و ایمان و سایر اعمال نیک آنها نادیده گرفته نشود می فرماید: 《و کلا وعد الله الحسنی: و خداوند همه مؤمنان را وعده ى نيکو داده است.》 ولی از آنجا که اهمیت #جهاد در اسلام از این هم بیشتر است بار دیگر تأکید می کند و می فرماید: و 《فضل الله المجاهدين علی القاعدین أجرا عظيما: و خداوند مجاهدان را بر نشستگان، با پاداشی بزرگ برتری داده است.》
🌸 #قرآن در ادامه این پاداش بزرگ را چنین بیان می کند: 《درجات منه و مغفرة و رحمة: درجات همراه با آمرزش و رحمتی از جانب اوست.》 اگر در این میان افرادی ضمن انجام وظیفه خود مرتکب لغزش هایی شده اند و از رفتار خود پشیمان #خدا به آنها وعده آمرزش داده است.《 و کان الله غفورا رحیما: زیرا خداوند همواره آمرزنده ی مهربان است.》#گل اسمی دارد و ویژگی هایی دارد خداوند هم اسمی دارد و هم ویژگی هایی دارد نام خداوند #الله است و دو ویژگی از ویژگی های خداوند که در پایان آیه آمده است #غفور و #رحیم است. که به این ویژگی ها اسماء الحسنى يعنى نام هاى نيکو گفته می شود.
🔹 پيام های آیات 95و96 سوره نساء
✅ آنان كه مشكلات جسمى دارند از جهاد معافند.
✅ #جهاد_مالى در كنار جهاد با جان مطرح است، چون بدون پشتوانه ى مالى، جبهه ضعیف مى شود.
✅ كمك هاى داوطلبانه ى مردم، از جمله منابع تأمین بودجه هاى دفاعى است.
✅ خدمات و تلاش هر كسی محترم است و به خاطر شركت كسانى در #جبهه، نباید ارزش هاى دیگران نادیده گرفته شود. برترى مجاهدان آرى، امّا طرد دیگران هرگز.
✅ هر كسی در هر موقعیّت و مقام و خدمتى كه باشد، باید بداند مقام رزمندگان #مخلص از او بالاتر است.
✅ اگر #خداوند به رزمندگان فضیلت داده است، پس جامعه هم باید براى مجاهدان و شهدا در اجتماع، گزینش ها و برخوردها حساب خاصى باز كند.
✅ میان #مجاهدان و کسانی که بدون عذر جهاد نمی کنند، فاصله بسیار است.
✅ شرط دریافت و برخوردارى از رحمت #الهى، پاک بودن و پاک شدن است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_568
🌹 #آیات_97_99 #سوره_نساء
بخش1
🌸 إِنَّ الَّذِينَ تَوَفَاهُمُ الْمَلَائِكَةُ ظَالِمِى أَنْفُسِهِمْ قَالُواْ فِيمَ كُنْتُمْ قَالُواْ كُنَّا مُسْتَضْعَفِينَ فِى الْأَرْضِ قَالُواْ أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُواْ فِيَها فَأُولَِئكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَسَآءَتْ مَصِيرا (97) إِلَّا الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَآءِ وَالْوِلْدَانِ لَا يَسْتَطِيعُونَ حِيلَةً وَلَا يَهْتَدُونَ سَبِيلاً (98) فَأُوْلَِئكَ عَسَى اللَّهُ أَنْ يَعْفُوَ عَنْهُمْ وَكَانَ اللَّهُ عَفُوَّاً غَفُورا (99)
ً
🍀 ترجمه: قطعا كسانى كه فرشتگان، جان آنها را می گیرند، در حالى كه بر خودشان ستم كرده اند، از آنان مى پرسند: شما در چه وضعى بودید؟ گویند: ما در زمین مستضعف بودیم. فرشتگان (در پاسخ) گویند: آیا زمین خداوند وسیع نبود تا در آن هجرت كنید؟ پس آنان، جایگاهشان جهنم است و بد سرانجامى است. (97) جز مردان و زنان و كودكان مستضعف كه توانایی چاره جویى ندارند و راهى (براى هجرت) نمى یابند. (98) پس آنانند كه امید است خداوند آنان را مورد عفو قرار دهد و خداوند همواره بخشاینده و بسیار آمرزنده است. (99)
🌷 #توفاهم: از توفی می آید یعنی دریافت کامل - به این خاطر وقتی کسی می میرد می گویند وفات کرده زیرا فرشتگان روح او را به طور کامل از جسم می گیرند و دریافت می کنند
🌷 #ملائکة: فرشتگان
🌷 #أنفسهم: خودشان
🌷 #ارض: زمين
🌷 #واسعة: وسيع - پهناور
🌷 #أولئك: آنان
🌷 #مأواهم: جايگاه آنان
🌷 #مصیر: سر انجام
🌷 #الرجال: مردان
🌷 #النسآء: زنان
🌷 #الولدان: کودکان
🌷 #حیلة: تدبير - چاره اندیشی
🌷 #سبیل: راه
🌷 #عسی: امید است
🌷 #عفوا: عفو کننده، بخشاینده
🌷 #غفور: بسیار آمرزنده
🔴 #شأن_نزول_آیات: این آیات همانند سایر آیات سوره نساء در مدينه نازل شده است. قبل از آغاز #جنگ_بدر سران قريش اخطار كردند كه همه ی افراد ساكن #مكّه كه آمادگى براى شركت در ميدان #جنگ دارند، بايد براى جنگ با مسلمانان حركت كنند و هر كسی مخالفت كند خانه ی او ويران و اموالش مصادره مى شود، به دنبال اين تهديد، عدّه اى از افرادى كه ظاهراً #اسلام آورده بودند ولى به خاطر علاقه شديد به خانه و زندگى و اموال خود حاضر به مهاجرت با #پیامبر_اسلام صلی الله علیه و آله و سلم نشده بودند، نيز با بت پرستان به سوى ميدان جنگ حركت كردند، و در ميدان در صفوف مشركان ايستادند و از كمى نفرات مسلمانان به شک و ترديد افتادند و سرانجام در اين ميدان كشته شدند، پس از این ماجرا این آیات نازل گرديد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_569
🌹 #آیات_97_99 #سوره_نساء
بخش2
🌸 إِنَّ الَّذِينَ تَوَفَاهُمُ الْمَلَائِكَةُ ظَالِمِى أَنْفُسِهِمْ قَالُواْ فِيمَ كُنْتُمْ قَالُواْ كُنَّا مُسْتَضْعَفِينَ فِى الْأَرْضِ قَالُواْ أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُواْ فِيَها فَأُولَِئكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَسَآءَتْ مَصِيرا (97) إِلَّا الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَآءِ وَالْوِلْدَانِ لَا يَسْتَطِيعُونَ حِيلَةً وَلَا يَهْتَدُونَ سَبِيلاً (98) فَأُوْلَِئكَ عَسَى اللَّهُ أَنْ يَعْفُوَ عَنْهُمْ وَكَانَ اللَّهُ عَفُوَّاً غَفُورا (99)
🌸 در جلسه قبلی به ترجمه آیات ، واژه ها و شأن نزول آیات پرداختیم و در این جلسه به شرح #آیات می پردازیم. در آيه 97 سوره نساء اشاره به سرنوشت شوم كسانى مى شود كه دم از #اسلام مى زدند ولى برنامه مهمّ اسلامى يعنى «هجرت» را عملى نساختند. قرآن مى فرمايد:《إِنَّ الَّذِينَ تَوَفّاهُمُ الْمَلائِكَةُ ظالِمِي أَنْفُسِهِمْ قالُوا فِيمَ كُنْتُمْ: قطعاً کسانی که فرشتگان، جان آنها را می گیرند، در حالی که بر خودشان ستم کرده اند، از آنان می پرسند: شما در چه وضعی بودید》از جمله فوق استفاده مى شود كه گرفتن #ارواح به دست يک فرشته معيّن نيست زیرا گفته فرشتگان جانشان را می گیرند و جمع است و اگر مى بينيم كه در بعضى آيات اين موضوع به #ملک_الموت که همان فرشته مرگ نسبت داده شده از اين نظر است كه او بزرگ فرشتگان مأمور قبض #ارواح است.
🌸 چرا #قرآن به افرادی که همراه پیامبر مهاجرت نکردند می فرماید به خودشان ظلم کرده اند؟ زیرا به خانه و اموال خود علاقه شدیدی داشتند به این خاطر در محیط #شرک و #کفر ماندند و آلوده شدند و علاوه بر آن با بت پرستان همراه شدند و به جنگ بر علیه مسلمانان آمدند. #فرشتگان در هنگام مرگ به اینها گویند: در چه وضعی بودید؟ یعنی با خودتان چه کردید چه بلایی به سر خودتان آوردید شما که می توانستید #رستگار و عاقبت به خیر شوید. آنها پاسخ دهند:《قالُوا كُنّا مُسْتَضْعَفِينَ فِي الْأَرْضِ: گویند ما در زمین مستضعف بودیم.》 یعنی تحت فشار بودیم و مجبور شدیم با بت پرستان همراه شویم.《قالُوا أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللّهِ واسِعَةً فَتُهاجِرُوا فِيها: فرشتگان به آنها می گویند: آیا زمین خداوند وسیع نبود تا در آن هجرت کنید؟》
🌸 #زمین خداوند پهناور است آنها می توانستند در مکه نمانند و به همراه پیامبر به مدینه هجرت کنند. اين گونه اشخاص كه با بهانه جویی ها و مصلحت انديشى هاى شخصى شانه از زير بار #هجرت خالى كردند و زندگى در محيط آلوده را ترجیح دهند سرنوشت بسیار شومی در انتظار آنهاست《فَأُولئِكَ مَأْواهُمْ جَهَنَّمُ وَ ساءَتْ مَصِيراً: پس آنان، جایگاهشان #جهنم است و بد سرانجامی دارند.》اما افرادی هستند که واقعا #مستضعف هستند و چاره ای ندارند و توانایی هجرت ندارند و ناتوان هستند که آیه 98 سوره نساء مى فرمايد:《إِلاَّ الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجالِ وَ النِّساءِ وَ الْوِلْدانِ لا يَسْتَطِيعُونَ حِيلَةً وَ لا يَهْتَدُونَ سَبِيلاً: مگر مردان و زنان و کودکان مستضعف که چاره ای ندارند و راهی (برای هجرت) نمی یابند.》
🔴 #مستضعفین چه کسانی هستند؟
- از بررسى آيات #قرآن و روايات استفاده مىشود افرادى كه از نظر فكرى يا بدنى يا اقتصادى آن چنان ضعيف باشند كه قادر به شناسايى #حقّ از #باطل نشوند، و يا اين كه با تشخيص عقيده صحيح بر اثر ناتوانى جسمى يا ضعف مالى و يا محدوديّت هايى كه محيط بر آنها تحميل كرده قادر به انجام وظايف خود بطور كامل نباشند و نتوانند مهاجرت كنند آنها را #مستضعف مى گويند. اینگونه افراد امید است که مشمول عفو خداوند شوند. که در آیه 99 سوره نساء مى فرمايد:《فَأُولئِكَ عَسَى اللّهُ أَنْ يَعْفُوَ عَنْهُمْ وَ كانَ اللّهُ عَفُوًّا غَفُوراً: پس آنانند که امید است خداوند آنان را مورد عفو قرار دهد و خداوند همواره بخشاینده و بسیار آمرزنده است.》
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_570
🌹 #آیات_97_99 #سوره_نساء
بخش3
🌸 إِنَّ الَّذِينَ تَوَفَاهُمُ الْمَلَائِكَةُ ظَالِمِى أَنْفُسِهِمْ قَالُواْ فِيمَ كُنْتُمْ قَالُواْ كُنَّا مُسْتَضْعَفِينَ فِى الْأَرْضِ قَالُواْ أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُواْ فِيَها فَأُولَِئكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَسَآءَتْ مَصِيرا (97) إِلَّا الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَآءِ وَالْوِلْدَانِ لَا يَسْتَطِيعُونَ حِيلَةً وَلَا يَهْتَدُونَ سَبِيلاً (98) فَأُوْلَِئكَ عَسَى اللَّهُ أَنْ يَعْفُوَ عَنْهُمْ وَكَانَ اللَّهُ عَفُوَّاً غَفُورا (99)
ً
🍀 ترجمه: قطعا كسانى كه فرشتگان، جان آنها را می گیرند، در حالى كه بر خودشان ستم كرده اند، از آنان مى پرسند: شما در چه وضعى بودید؟ گویند: ما در زمین مستضعف بودیم. فرشتگان (در پاسخ) گویند: آیا زمین خداوند وسیع نبود تا در آن هجرت كنید؟ پس آنان، جایگاهشان جهنم است و بد سرانجامى است. (97) مگر مردان و زنان و كودكان مستضعف كه چاره ای ندارند و راهى (براى هجرت) نمى یابند. (98) پس آنانند كه امید است خداوند آنان را مورد عفو قرار دهد و خداوند همواره بخشاینده و بسیار آمرزنده است. (99)
🔹 پيام های آیات ۹۷تا۹۹ سوره نساء
✅ #فرشتگان به كارهاى انسان آگاه هستند.
✅ ترک هجرت و از دست دادن هدف و عقیده، #ظلم به خود است.
✅ بازخواست #گناه «ترک هجرت» پیش از هر چیز دیگر آغاز مى شود. فرشتگان مأمور قبض روح در لحظه جان گرفتن ابتدا از آن بازخواست مى كنند.
✅ #هجرت از محیط كفر واجب است و سیاهىِ لشكر كفّار شدن حرام است.
✅ اگر مى توانید، محیط آلوده را تغییر دهید، و گرنه از آنجا دور شوید تا مؤاخذه نشوید.
✅ توجیه #گناه پذیرفته نمى شود.
✅ محیط و جوّ اكثریّت بر انسان مؤثر است، لذا #انسان باید با هجرت، فشار محیط را در هم بشكند.
✅ #اصل، خداپرستى است نه وطن پرستى
✅ #هجرت، یكى از درمان هاى استضعاف فكرى و عقیدتى است.
✅ توانایی داشتن، شرط #تكلیف است.
✅ #هجرت حتّى بر زنان و كودكانى كه در سیطره كفرند و توان هجرت دارند، #واجب است.
✅ #مستضعف_واقعى كسى است كه توانایى هجرت و گریز از سیطره كفّار و مشركین را نداشته باشد.
✅ نا آگاهى از معارف دینى با وجود امكان یادگیرى، #گناه و ظلم به خویشتن است.
✅ عذرهاى واقعى پذیرفته است ولی بهانه جویى ها پذیرفته نیست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_571
🌹 #آیه_100 #سوره_نساء
🌸 و مَنْ يُهَاجِرْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ يَجِدْ فِى الْأَرْضِ مُرَاغَماً كَثِيراً وَ سَعَةً وَمَنْ يَخْرُجْ مِنْ بَيْتِهِ مُهَاجِراً إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ وَكَانَ اللَّهُ غَفُوراً رَّحِيما
ً
🍀 ترجمه: و هر كسی در راه خداوند هجرت كند، جايگاه هاى امن بسیار در زمین همراه با گشایش خواهد یافت و هر كسی از خانه اش به قصد هجرت به سوى خدا و پیامبرش خارج شود، سپس مرگ، او را دریابد حتماً پاداش او بر خداوند است و خداوند همواره آمرزنده ی مهربان است.
🌷 #سبیل: راه
🌷 #یجد: می یابد
🌷 #أرض: زمين
🌷 #مراغم: جايگاه - در اصل از رغام به معنای خاک نرم است یعنی سرزمین امن که متناسب با حیات مادی و معنوی باشد.
🌷 #سعة: گشایش
🌷 #بیت: خانه
🌷 #یدرک : او را در می یابد
🌷 #الموت: مرگ
🌷 #غفور: آمرزنده
🌷 #رحیم: مهربان
🔴 #شأن_نزول_آیه: این آیه همانند سایر آیات سوره نساء در مدينه نازل شده است. یکى از مسلمانان مكّه بیمار شد گفت مرا از مكّه به سوى مدينه پیش پیامبر ببرید تا جزء مهاجران باشم. همین كه او را بیرون بردند، در راه وفات یافت. سپس این آیه 100 سوره نساء نازل شد.
🌸 در اين آيه با قاطعيّت تمام درباره اهميّت هجرت بحث شده است: نخست اشاره به آثار و بركات #هجرت در زندگى اين جهان كرده و مىفرمايد: وَ مَنْ يُهاجِرْ فِي سَبِيلِ اللّهِ يَجِدْ فِي الْأَرْضِ مُراغَماً كَثِيراً وَ سَعَةً: و هر کسی که در راه خدا هجرت کند، جایگاه های امن بسیار در زمین همراه با گشایش خواهد یافت. سپس به جنبه معنوى و اخروى #مهاجرت اشاره كرده و مى فرمايد: وَ مَنْ يَخْرُجْ مِنْ بَيْتِهِ مُهاجِراً إِلَى اللّهِ وَ رَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللّهِ: و هر کسی از خانه اش به قصد هجرت به سوی خدا و پیامبرش خارج شود، سپس مرگ او را در یابد حتما پاداش او بر خداوند است.
🌸 بنابراين #مهاجران در هر دو صورت به پيروزى می رسند. جالب اين است كه هجرت مسلمانان از مکّه به مدینه براى حفظ آيين #اسلام مبدأ تاريخ مسلمانان مىباشد. در هر عصر و زمان و مكانى اگر همان شرايط پيش آيد، مسلمانان موظّف به هجرتند! همه هجرت های مقدس مثل هجرت برای جهاد، تحصیل علم ، تبلیغ و ... مصداق این آیه است. در پایان آیه می فرماید: وَ كانَ اللّهُ غَفُوراً رَحِيماً: و خداوند همواره آمرزنده ی مهربان است. #گل اسمی دارد و ویژگی هایی دارد. #خداوند هم اسمی دارد و هم ویژگی هایی دارد اسم خداوند #الله است و دو ویژگی از ویژگی های خداوند غفور و رحیم است.
🔹 پيام های آیه 100 سوره نساء 🔹
✅ #هجرت، زمینه ساز گشایش و توسعه است.
✅ ما مكلّف به وظیفه ایم، نه نتیجه.
✅ راه #خدا و #پیامبر را بروید، نگران مرگ و حیات نباشید.
✅ پاداش #مهاجر با خداست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_572
🌹 #آیه_101 #سوره_نساء
🌸 وَإِذَا ضَرَبْتُمْ فِى الْأَرْضِ فَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَنْ تَقْصُرُواْ مِنَ الصَّلَوةِ إِنْ خِفْتُمْ أَنْ يَفْتِنَكُمُ الَّذِينَ كَفَرُواْ إِنَّ الْكاَفِرينَ كَانُواْ لَكُمْ عَدُوَّاً مُّبِينا
ً
🍀 ترجمه: و هرگاه كه در زمین سفر كردید، پس گناهى بر شما نیست كه نماز را كوتاه كنید، اگر ترس دارید کسانی که کافر شدند به شما آزار و ضرر رسانند. همانا كافران همواره دشمن آشكار شمایند.
🌷 #ضربتم: زدید - هر گاه واژه ضرب در کنار کلمه أرض می آید معنای مسافرت می دهد. #ضربتم_فی_الأرض: کنایه از مسافرت کردن است
🌷 #لیس_جناح: گناهی نیست
🌷 #علیکم: بر شما
🌷 #تقصروا: کوتاه کنید
🌷 #الصلوة: نماز
🌷 #خفتم: ترسیدید
🌷 #یفتنکم: به شما ضرر برسانند
🌷 #عدو: دشمن
🌷 #مبین: آشکار
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره نساء در مدينه نازل شده است و حکم #نماز_مسافر را بیان می کند. وَ إِذا ضَرَبْتُمْ فِي الْأَرْضِ فَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُناحٌ أَنْ تَقْصُرُوا مِنَ الصَّلاةِ إِنْ خِفْتُمْ أَنْ يَفْتِنَكُمُ الَّذِينَ كَفَرُوا إِنَّ الْكافِرِينَ كانُوا لَكُمْ عَدُوًّا مُبِيناً : و هر گاه در زمین سفر کردید، پس گناهی بر شما نیست که نماز را کوتاه کنید اگر ترس دارید کسانی که کافر شدند به شما آزار و ضرر برسانند. همانا کافران همواره دشمن آشکار شمایند. بر اساس روایات اهل بیت منظور از اینکه در سفر #نماز را کوتاه کنید یعنی نمازهاى چهار رکعتی به صورت دو رکعت خوانده شود.
🌸 گویا مسلمانان صدر #اسلام به قدرى به نماز علاقمند بودند كه كوتاه كردن آن را گناه مى پنداشتند. نماز قصر، مخصوص موارد ترس از دشمن نیست. ولى چون معمولاً در سفرها، ترس و نگرانى هست، یا اینكه چون قانون نماز قصر، ابتدا در موارد ترس بوده و بعدها نسبت به هر سفر تعمیم یافته، قید «ان خفتم» آمده است. تمام نمازهاى چهار رکعتی مسافر #واجب است که به صورت دو ركعت خوانده شود و در روایات مقدار سفری که در آن نماز کوتاه می شود، مسیر یک روز هشت فرسخ مشخص شده است. البته احکام و شرایط دیگری دارد که هر شخصی می تواند به رساله مرجع خود مراجعه کند مثلا اگر قصد اقامت ده روز دارد نماز چهار رکعتی را باید کامل خواند و دیگر نمی توان دو رکعتی خواند.
🔹 پيام های آیه 101 سوره نساء 🔹
✅ واقع بینى و انعطاف پذیرى، یک اصل در قوانین الهى است.
✅ در حال #نماز هم از دشمن غافل نباشید. سیاست و دیانت و عبادت از هم جدا نیست.
✅ در مواردى #یقین لازم نیست. احتمال توطئه و فتنه براى تصمیم و تغییر برنامه كافى است.
✅ حتّى به هنگام احتمال خطر، اقامه نماز #واجب است.
✅ #كفر و #ایمان با هم در تضادّند.
✅ #كافران، در دشمنى با شما متّحدند.
✅ دشمنى #كافران با شما ریشه دار و پرسابقه و دائمى است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_573
🌹 #آیه_102 #سوره_نساء
بخش1
🌸 و إِذَا كُنْتَ فِيْهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمُ الصَّلَوةَ فَلْتَقُمْ طَآئِفَةٌ مِّنْهُمْ مَّعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذا سَجَدُواْ فَلْيَكُونُواْ مِنْ وَرَآئِكُمْ وَلْتَأْتِ طَآئِفَةٌ أُخْرَى لَمْ يُصَلُّواْ فَلْيُصَلُّواْ مَعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ حِذْرَهُمْ وَأَسْلِحَتَهُمْ وَدَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أَسْلِحَتِكُمْ وَ أَمْتِعَتِكُمْ فَيَمِيلُونَ عَلَيْكُمْ مَّيْلَةً وَاحِدةً وَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِنْ كَانَ بِكُمْ أَذىً مِّنْ مَّطَرٍ أَوْ كُنتُمْ مَّرْضَى أَنْ تَضَعُواْ أَسْلِحَتَكُمْ وَخُذُواْ حِذْرَكُمْ إِنَّ اللَّهَ أَعَدَّ لِلْكَافِرينَ عَذَاباً مُّهِينا
ً
🍀 ترجمه: و هنگامی که در میان آنان باشی و براى آنان اقامه نماز کنی، پس باید گروهى از آنان با تو (به نماز) بایستند و باید سلاح هاى خود را بگیرند. پس وقتی که سجده كردند باید پشت سر شما باشند، و گروه دیگر كه نماز را به جا نیاوردند بیایند و با تو نماز گزارند و باید وسایل دفاعی و سلاح هاى خود را بگیرند. كافران دوست دارند كه شما از سلاح و ساز و برگ جنگی خود غافل شوید تا یكباره بر شما حمله آورند، و اگر از باران رنجى به شما رسید یا بیمار بودید، گناهى بر شما نیست كه سلاح هایتان را بگذارید و وسایل دفاع با خود داشته باشید. همانا خداوند براى كافران عذابى خواركننده فراهم كرده است.
#أقمت: اقامه کردی
#طآئفة: گروه
#یأخذوا: بگیرند
#ورآئکم: پشت سر شما
#ولتأت: بيايد
#أخرى: دیگری
#حذرهم: وسایل دفاعی شان
#ود: دوست دارند
#أذى: رنج
#مطر: باران
#مرضى: بيمار
#تضعوا: بگذارید
#أعد: آماده شده است
#مهین: خوار کننده
🔴 #شأن_نزول_آیه: در سال ششم هجرى قمری، پیامبر با گروهى به سوى مكّه عزیمت كردند. در منطقه ى حدیبیّه، با خالدبن ولید و دویست نفر همراه او مواجه شدند كه براى جلوگیرى از ورود آن حضرت، سنگر گرفته بودند. پس از اذانِ بلال و برپایى نماز جماعت، خالد بن ولید فرصت را مناسب دید كه هنگام نماز عصر یكباره حمله كند. در این هنگام آیه 102 سوره نساء نازل شد و دستور نماز خوف را به مسلمانان داد و خبر از توطئه دشمن داد که قبل از اقدام دشمن ، نقشه های آنها را نقش بر آب کرد خالد پس از دیدن این معجزه ى وحى، مسلمان شد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_574
🌹 #آیه_102 #سوره_نساء
بخش2
🌸 و إِذَا كُنْتَ فِيْهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمُ الصَّلَوةَ فَلْتَقُمْ طَآئِفَةٌ مِّنْهُمْ مَّعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذا سَجَدُواْ فَلْيَكُونُواْ مِنْ وَرَآئِكُمْ وَلْتَأْتِ طَآئِفَةٌ أُخْرَى لَمْ يُصَلُّواْ فَلْيُصَلُّواْ مَعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ حِذْرَهُمْ وَأَسْلِحَتَهُمْ وَدَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أَسْلِحَتِكُمْ وَ أَمْتِعَتِكُمْ فَيَمِيلُونَ عَلَيْكُمْ مَّيْلَةً وَاحِدةً وَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِنْ كَانَ بِكُمْ أَذىً مِّنْ مَّطَرٍ أَوْ كُنتُمْ مَّرْضَى أَنْ تَضَعُواْ أَسْلِحَتَكُمْ وَخُذُواْ حِذْرَكُمْ إِنَّ اللَّهَ أَعَدَّ لِلْكَافِرينَ عَذَاباً مُّهِينا
🌸 جلسه قبلی ترجمه آیه، ترجمه واژه ها و شأن نزول آیه بیان شد. در این جلسه به شرح آیه می پردازیم. اين آيه كيفيّت #نماز_خوف را بیان می کند نماز خوف به هنگام جنگ بايد خوانده شود. آيه خطاب به پيامبر صلّى اللّه عليه و آله مىفرمايد:《وَ إِذا كُنْتَ فِيهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمُ الصَّلاةَ فَلْتَقُمْ طائِفَةٌ مِنْهُمْ مَعَكَ وَ لْيَأْخُذُوا أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذا سَجَدُوا فَلْيَكُونُوا مِنْ وَرائِكُمْ وَ لْتَأْتِ طائِفَةٌ أُخْرى لَمْ يُصَلُّوا فَلْيُصَلُّوا مَعَكَ وَ لْيَأْخُذُوا حِذْرَهُمْ وَ أَسْلِحَتَهُمْ: و هنگامی که در میان آنان باشی و برای آنان اقامه #نماز کنی، پس باید گروهی از آنان با تو به نماز بایستند و باید سلاح های خود را بگیرند. پس وقتی که #سجده کردند باید پشت سر شما باشند، و گروه دیگر که #نماز را به جا نیاوردند بیایند و با تو نماز گزارند و باید وسایل دفاعی و سلاح های خود را بگیرند.》
🌸 #نماز واجب است و در هر حالی که باشیم باید آن را به جا آوریم حتی اگر در میدان جنگ باشیم لذا پیامبر در میدان جنگ به نماز می ایستاد و آن هم به صورت #جماعت آن را اقامه می کرد. البته در میدان جنگ نماز چهار رکعتی به صورت دو رکعت خوانده می شود و به صورت خاص اقامه می شود وقتی به #جماعت خوانده می شود باید دو گروه شوند یک دسته باید نگهبانی دهند و مراقب حمله دشمن باشند و دسته دیگر به #نماز می ایستند در صورتی که سلاح خود را باید همراه خود داشته باشند و رکعت اول را به جماعت می خوانند وقتی رکعت اول تمام شد آنها رکعت دوم را به صورت فرادا می خوانند و نمازشان را تمام می کنند و سریع جای خود را با گروه دوم عوض می کنند و نگهبانی می دهند و مراقب حمله #دشمن خواهند بود و گروه دوم می آیند و به جماعت می ایستند و در حالی که امام جماعت رکعت دوم خود را می خواند بقیه به او اقتدا می کنند ولی رکعت اول خود را می خوانند بعد از اینکه امام به #تشهد رفت آنها رکعت دوم خود را بصورت فرادا می خوانند به این نماز، نماز خوف می گویند زیرا در میدان جنگ و در صورت نگرانی و ترس از حمله دشمن به جا آورده می شود.
🌸 اين طرز نماز گزاردن براى اين است كه دشمن شما را غافلگير نكند که می فرماید:《وَدَّ الَّذِينَ كَفَرُوا لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أَسْلِحَتِكُمْ وَ أَمْتِعَتِكُمْ فَيَمِيلُونَ عَلَيْكُمْ مَيْلَةً واحِدَةً: کسانی که کافر شدند دوست دارند که شما از سلاح و ساز و برگ جنگی خود غافل شوید تا یکباره بر شما حمله آورند.》ولى از آنجا كه ممكن است ضرورت هايى پيش بيايد كه حمل سلاح و وسايل دفاعى هر دو با هم به هنگام #نماز مشكل باشد، در پايان آيه چنين دستور مىدهد: وَ لا جُناحَ عَلَيْكُمْ إِنْ كانَ بِكُمْ أَذىً مِنْ مَطَرٍ أَوْ كُنْتُمْ مَرْضى أَنْ تَضَعُوا أَسْلِحَتَكُمْ و خذوا حذرکم: و اگر از #باران رنجی به شما رسید یا #بیمار بودید، گناهی بر شما نیست که سلاح هایتان را بگذارید و وسایل دفاع با خود داشته باشید. اگر احياناً دشمن حمله كند بتوانيد تا رسيدن كمک خود را حفظ کنید. شما این دستورات را به کار ببندید و مطمئن باشید پیروزی با شماست إن الله أعد للكافرين عذابا مهينا: زيرا همانا خداوند براى کافران عذابی خوار کننده فراهم کرده است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_575
🌹 #آیه_102 #سوره_نساء
بخش3
🌸 و إِذَا كُنْتَ فِيْهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمُ الصَّلَوةَ فَلْتَقُمْ طَآئِفَةٌ مِّنْهُمْ مَّعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذا سَجَدُواْ فَلْيَكُونُواْ مِنْ وَرَآئِكُمْ وَلْتَأْتِ طَآئِفَةٌ أُخْرَى لَمْ يُصَلُّواْ فَلْيُصَلُّواْ مَعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ حِذْرَهُمْ وَأَسْلِحَتَهُمْ وَدَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أَسْلِحَتِكُمْ وَ أَمْتِعَتِكُمْ فَيَمِيلُونَ عَلَيْكُمْ مَّيْلَةً وَاحِدةً وَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِنْ كَانَ بِكُمْ أَذىً مِّنْ مَّطَرٍ أَوْ كُنتُمْ مَّرْضَى أَنْ تَضَعُواْ أَسْلِحَتَكُمْ وَخُذُواْ حِذْرَكُمْ إِنَّ اللَّهَ أَعَدَّ لِلْكَافِرينَ عَذَاباً مُّهِينا
🔴 در جلسه هاى قبلی ترجمه واژه ها و ترجمه آیه و شأن نزول آیه و شرح آیه بیان شد در این جلسه پیام های آیه را بیان می کنیم.
🔹 پيام های آیه 102 سوره نساء 🔹
✅ #نماز، حتّى در میدان جنگ تعطیل نمى شود.
✅ در اهمیّت #نماز_جماعت همین بس كه در جبهه ى جنگ با دشمن، حتّى با یک ركعت هم برپا مى شود.
✅ در هنگام پیش آمدن دو #واجب مثل جهاد و نماز، نباید یكى فداى دیگرى شود.
✅ در همه حال، هوشیارى لازم است، حتّى #نماز نباید مسلمانان را از خطر دشمن غافل كند.
✅ #رهبر، محور وحدت و عبادت است.
✅ تقسیم كار، تعاون و شریک كردن دیگران در كارهاى خیر، حتّى در حسّاس ترین موارد، از عوامل الفت جامعه است. در این آیه، دو ركعت نماز جماعت میان دو گروه تقسیم شده، تا تبعیضى پیش نیاید و همه در خیر شریک باشند.
✅ فرمان هاى #الهى به تناسب شرایط، متفاوت است.
✅ #نماز_جماعت در جبهه، نشان عشق به هدف و خدا و رهبر و پایبندى به ارزش هاست.
✅ در #جبهه باید جابه جایى نیروها در فاصله ى یک ركعت نماز، امكان پذیر بوده باشد.
✅ هر چه مدّت #نماز در جبهه بیشتر شود، فرصت دشمن براى حمله افزایش مى یابد. پس باید حفاظت بیشترى داشت. در ركعت اوّل، داشتن اسلحه كافى است ولى در ركعت دوّم، هم اسلحه و هم ابزار دفاع.
✅ #خداوند، پیامبرش را از توطئه ها و نقشه هاى پنهانى دشمن آگاه مى كند.
✅ حركت با اخلاص شما، سبب امدادهاى الهى در وقت خود است.
✅ در #جبهه، مراسم عبادى نباید طولانى شود و كارهاى مانع هوشیارى، ممنوع است.
✅ از آرزوهاى #دشمن، آگاه باشید.
✅ #عبادت، وسیله ى غفلت از دشمن نشود.
✅ احتمال #غفلت در مسلمانان واقعى ضعیف است.
✅ با #هوشیارى، باید از امكانات نظامى و اقتصادى حفاظت كرد.
✅ هر سخن و برنامه و حركتى كه مسلمانان را غافل كند، گامى است در جهت اهداف و خواسته هاى دشمن.
✅ ملاک و مجوّز معافیّت از #جبهه و سربازى، بیماری و ضرر است.
✅ بارانى مجوّز زمین گذاشتن اسلحه است كه با ضرر و آزار همراه باشد. در باران بى ضرر رزمنده سلاح بر زمین نمى گذارد.
✅ در هیچ حالى، رزمنده نباید از وسایل حفاظتى دور باشد. حتّى اگر اسلحه ندارد، زره بر تن داشته باشد.
✅ تهدید #كافران و امید و دلگرمى دادن به مؤمنان، از شیوه هاى قرآن است.
✅ در #آینده، ذلّت از آنِ كافران است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_576
🌹 #آیه_103 #سوره_نساء
🌸 فَإِذَا قَضَيْتُمُ الصَّلَوةَ فَاذْكُرُواْ اللَّهَ قِياَماً وَقُعُوداً وَعَلَى جُنُوبِكُمْ فَإِذَا اطْمَأْنَنتُمْ فَأَقِيمُواْ الصَّلَوةَ إِنَّ الصَّلَوةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتاَباً مَّوْقُوتا
ً
🍀 ترجمه: پس هنگامی که نماز را به پایان بردید، خداوند را در حال ایستاده و نشسته و به پهلو خوابیده یاد كنید، پس هرگاه آرامش یافتید نماز را (بصورت كامل) اقامه کنید. همانا، نماز بر مؤمنان در وقت هاى معیّن واجب شده است.
🌷 #إذا: هنگامی که
🌷 #قضیتم: به پایان بردید
🌷 #اذکروا: یاد کنید
🌷 #قِیاماً: جمع قائم به معناى ایستاده
🌷 #قُعوداً: جمع قاعد به معناى نشسته
🌷 #جُنوب: جمع جَنب به معناى پهلو و كنایه از دراز كشیدن است.
🌷 #اطمأننتم: آرامش يافتيد
🌷 #أقيموا: اقامه کنید
🌷 #كتاباً: امرى نوشته شده و واجب
🌷 #مَوقوت: كارى با وقت معیّن
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره نساء در مدينه نازل شده است. به دنبال دستور #نماز_خوف در آيه قبل و لزوم به پاداشتن نماز حتّى در حال جنگ در اين آيه مى فرمايد:《فَإِذا قَضَيْتُمُ الصَّلاةَ فَاذْكُرُوا اللّهَ قِياماً وَ قُعُوداً وَ عَلى جُنُوبِكُمْ: پس هنگامی که نماز را به پایان بردید، خداوند را در حال ایستاده و نشسته و به پهلو خوابیده یاد کنید.》نماز ذکر #خداوند است و آدمی در همه حالات باید به یاد خدا باشد یعنی یک لحظه هم نباید از یاد خدا غافل شد زیرا اگر از یاد خداوند غافل شویم گرفتار گناهان و ظلمات می شویم.
🌸 دستور #نماز_خوف که در آیه قبلی بیان شد دستور #استثنايى است که در میدان جنگ و در صورت نگرانی و ترس از حمله دشمن خوانده می شود ولی وقتی كه حالت نگرانی و خوف از بین رفت، بايد #نماز را به همان طرز عادّى یعنی به صورت کامل انجام دهيد که #قرآن می فرماید: 《فَإِذَا اطْمَأْنَنْتُمْ فَأَقِيمُوا الصَّلاةَ: پس هر گاه آرامش یافتید نماز را به صورت کامل اقامه کنید.》
🌸 در پایان آیه می فرماید:《إِنَّ الصَّلاةَ كانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتاباً مَوْقُوتاً: همانا نماز بر مؤمنان در وقت هاى معين واجب شده است.》نمازها وقت مشخصى دارند مثلا وقت نماز صبح از اذان صبح تا قبل از طلوع آفتاب و سایر نمازها هم همین طور هر کدام را باید در وقت خودشان خواند و بهترین وقت #نماز ، نماز اول وقت است یعنی بلافاصله بعد از #اذان آن را به جا آورید زیرا نماز اول وقت آثار و برکات زیادی دارد. در کتاب سفینة البحار روايت شده که #پیامبر_اسلام صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: بنده ای نیست که به وقت های نماز و جاهای خورشید اهمیت بدهد، مگر اینکه من سه چیز را برای او ضمانت می کنم: برطرف شدن گرفتاری ها و ناراحتی ها، آسایش و خوشی به هنگام مرگ و نجات از آتش.
🔹 پيام های آیه 103 سوره نساء 🔹
✅ #نماز و یاد خدا در هر حال لازم است، در جبهه ى جنگ یا بستر بیمارى
✅ سلاح رزمنده مسلمان، #نماز و یاد خداست.
✅ #نماز_خوف، یک استثناست. پس از برطرف شدن حالت اضطرار، نماز باید به صورت عادّى خوانده شود.
✅ #نماز، از واجبات قطعى الهى در همه ى عصرها و براى همه ى نسل ها است.
✅ وجوب هر #نماز، در وقت مخصوص خودش است.
✅ تعیین وقت براى #نماز، رمز تداوم، نظم و عامل مواظبت بر آن است كه خود درس نظم و عامل نظم بخشیدن به امور مسلمانان است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈