بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_626
🌹 #آیه_171 #سوره_نساء
🌸 يَا أهْلَ الْكِتَاَبِ لَا تَغْلُواْ فِى دِينِكُمْ وَلَا تَقُولُواْ عَلَى اللَّهِ إِلَّا الْحَقَّ إِنَّمَا الْمَسِيحُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ رَسُولُ اللَّهِ وَكَلِمَتُهُ أَلْقَاهَا إِلَى مَرْيَمَ وَرُوحٌ مِّنْهُ فََآمِنُوا بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ وَلَا تَقُولُوا ثَلَاثَةٌ انْتَهُوا خَيْراً لَكُمْ إِنَّمَا اللَّهُ إلَهٌ وَاحِدٌ سُبْحَانَهُ أَنْ يَكُونَ لَهُ وَلَدٌ لَهُ مَا فِى السَّماَوَاتِ وَمَا فِى الْأَرْضِ وَكَفَى بِاللَّهِ وَكِيلا
ً
🍀 ترجمه: اى اهل كتاب! در دین خود افراط نكنید و نسبت به خدا جز حقّ، نگویید. همانا مسیح، عیسى پسر مریم، فرستاده ى خداوند و كلمه ى اوست كه به مریم القا نمود و روحى از سوی خداست. پس به خداوند و پیامبرانش ایمان آورید، و به تثلیث (خدایان سه گانه) سخن نگویید. (از این حرف) دست بردارید كه به نفع شماست. همانا اللّه معبودی یكتا است و از اینكه فرزندى داشته باشد منزّه است. آنچه در آسمان ها و آنچه در زمین است از آن اوست و خداوند براى تدبیر و سرپرستى هستى كافى است.
🌷 #لا_تغلوا: افراط نکنید، از حد تجاوز نکنید
🌷 #انتهوا: دست بردارید
🌷 #اله: معبود
🌷 #سبحان: پاک و منزه
🌷 #ولد: فرزند
🌷 #السماوات: آسمان ها
🌷 #الأرض: زمين
🌷 #کفی: کافی است
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره نساء در مدينه نازل شده است و به يكى از مهم ترين انحرافات جامعه #مسيحيّت يعنى مسأله #تثليث یا همان خدايان سه گانه اشاره كرده و آنها را از اين انحراف بزرگ برحذر مى دارد. نخست به آنان هشدار می دهد كه: يا أَهْلَ الْكِتابِ لا تَغْلُوا فِي دِينِكُمْ وَ لا تَقُولُوا عَلَى اللّهِ إِلاَّ الْحَقَّ: اى اهل کتاب! در دین خود از حد تجاوز نکنید و نسبت به خدا جز حق، نگویید. مسیحیان عقیده به تثلیث دارند، #الله را خدای پدر، #مسیح را خدای پسر و #جبرئیل را واسطه ی این دو خدا می دانند که این خود #کفر است. البته گروهی از آنان #حضرت_مریم را به جای جبرئیل یکی از خدایان سه گانه می دانند.
🔴 #قرآن به چند نكته كه هر كدام دليلى بر ابطال تثلیت (خدايان سه گانه) دارند اشاره مى كند:
1⃣ إِنَّمَا الْمَسِيحُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ: همانا مسیح، عیسی پسر مریم است. در #قرآن 17 بار، عیسی پسر مریم نسبت داده شده تا فرزند خدا بودن را نفی کند. در اناجیل هم از او به عنوان فرستاده خدا یاد شده است. در اناجیل حضرت عیسی علیه السلام 80 بار خود را بنده و رسول خدا معرفی کرده است.
2⃣ رَسُولُ اللّه: عیسی فرستاده خداست.
3⃣ وَ كَلِمَتُهُ أَلْقاها إِلى مَرْيَمَ: و کلمه ی اوست که به مریم القا نمود. کلمة الله به پیامبران و اولیا گفته می شود. همانطور که #کلمه بیانگر مطلبی است که در ذهن گوینده است ، پیامبران و اولیا بیانگر کمالات پروردگارند.
4⃣ وَ رُوحٌ مِنْهُ: و روحی از طرف خداست. اين تعبير كه در مورد آفرينش آدم و به يک معنى آفرينش تمام بشر نيز در #قرآن آمده است اشاره به عظمت آن روحى است كه خدا آفريد و در وجود همه انسان ها قرار داد.
🌸 سپس #قرآن به دنبال اين بيان مى فرماید: اكنون كه چنين است فَآمِنُوا بِاللّهِ وَ رُسُلِهِ وَ لا تَقُولُوا ثَلاثَةٌ انْتَهُوا خَيْراً لَكُمْ: پس به خداوند و پیامبرانش ایمان آورید، و به تثلیت سخن نگویید. و از این حرف دست بردارید که به نفع شما است. یعنی نگویید خدایان سه گانه اند. إِنَّمَا اللّهُ إِلهٌ واحِدٌ: و همانا الله معبودی یکتا است. يعنى، شما قبول داريد كه #خدا يکتاست در حالى كه اگر فرزندى داشته باشد شبيه او خواهد بود و با اين حال يگانگى معنى ندارد. سُبْحانَهُ أَنْ يَكُونَ لَهُ وَلَدٌ: و از اینکه فرزندی داشته باشد منزه است. له ما فی السماوات و ما فى الأرض: او مالک آنچه در آسمان ها و آنچه در زمين است مى باشد، همگى مخلوق اويند و او خالق آنهاست، و #مسيح نيز يكى از اين مخلوقات اوست. وَ كَفى بِاللّهِ وَكِيلاً: و خداوند برای تدبیر و سرپرستی هستی کافی است.
🔹 پیام های آیه 171 سوره نساء 🔹
✅ #غلوّ که همان افراط در دین است نشانه ى تعصّب نابجا است و در همه ى ادیان ممنوع مى باشد. یهود، «عُزیر» را فرزند خدا مى دانستند و مسیحیان «عیسى» را.
✅ میانه روى و اعتدال در همه جا لازم است و عشق به اولیاى #خدا نباید سر از افراط درآورد.
✅ غلوّ كردن درباره انسان ها، اگر چه پیامبر باشند، توهین به #خداوند و نسبت ناروا دادن به اوست.
✅ در #قرآن و #انجیل، حضرت عیسى پیامبر خدا معرفى شده است، نه خدا یا فرزند خدا.
✅ #قرآن، بیانگر عقاید صحیح و نفی کننده عقاید باطل است.
✅ #خداوند جسم نیست تا فرزند داشته باشد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_627
🌹 #آیه_172 #سوره_نساء
🌸 لَنْ يَسْتَنْكِفَ الْمَسِيحُ أَنْ يَكُونَ عَبْداً لِلَّهِ وَلَا الْمَلائَِكَةُ الْمُقَرَّبُونَ وَمَنْ يَسْتَنْكِفْ عَنْ عِبَادَتِهِ وَيَسْتَكْبِرْ فَسَيَحْشُرُهُمْ إِلَيْهِ جَمِيعا
ً
🍀 ترجمه: مسیح از اینكه بنده خدا باشد هرگز امتناع ندارد و فرشتگان مقرّب نیز سرپیچى ندارند و هر كسی از بندگى خداوند سرپیچى كند و تكبّر ورزد، پس (بداند كه) به زودى همه را به نزد خود جمع خواهد کرد.
🌷 #لن_یستنکف: هرگز امتناع نمی ورزد.
🌷 #الملائکة_المقربون: فرشتگان مقرب درگاه الهی
🌷 #یستکبر: تکبر می ورزد
🌷 #فسیحشرهم: پس آنها را جمع خواهد کرد. از حشر به معنای جمع شدن می آید.
🔴 #شأن_نزول_آیه: این آیه همانند سایر آیات سوره نساء در مدينه نازل شده است. طايفه اى از مسيحيان نجران خدمت پيامبر اسلام صلّى اللّه عليه و آله رسيدند و گفتند: چرا تو مى گويى عیسی بنده خدا است در حالی که او بنده خدا نبوده بلکه فرزند خداست سپس این آيه 172 سوره نساء نازل شد و به آنها پاسخ گفت.
🌸 پيوند و ارتباط اين آيه با آيات گذشته كه درباره نفى و ابطال مسأله خدایان سه گانه #مسیحیت بود آشكار است. نخست با بيان ديگرى اینکه می گویند #مسيح پسر خداست را ابطال مى كند و مى گوید شما چگونه معتقد به این هستید که مسیح پسر خداست و می گویید او بنده خدا نیست در حالی که لَنْ يَسْتَنْكِفَ الْمَسِيحُ أَنْ يَكُونَ عَبْداً لِلّهِ وَ لاَ الْمَلائِكَةُ الْمُقَرَّبُونَ: مسیح از اینکه بنده خدا باشد هرگز امتناع ندارد و فرشتگان مقرب هم امتناعی ندارند. و مسلّم است كسى كه خود عبادت كننده است معنى ندارد كه #معبود باشد. حضرت علی علیه السلام می فرمایند: برایم همین افتخار بس که بنده ی تو باشم.
🌸 سپس #قرآن اضافه مى كند: و من یستنکف عن عبادته و یستکبر فسیحشرهم إليه جميعا: و هر کسی از بندگی خداوند سرپیچی کند و تکبر ورزد پس (بداند که) به زودی همه را به نزد خود جمع خواهد کرد. كسانى كه از عبادت و #بندگى پروردگار امتناع ورزند و اين امتناع از تكبّر و خودبينى سرچشمه بگيرد، #خداوند همه آنها را در روز قیامت حاضر خواهد ساخت و به هر كدام كيفر مناسب خواهد داد.
🔹 پيام های آیه 172 سوره نساء 🔹
✅ در امور دینى، افراط نباید کرد عیسى خود را بنده ى خدا مى داند، چرا شما او را فرزند خدا مى شناسید؟
✅ #مسیح، بنده خداست.
✅ فرشتگان مقرّب از جمله جبرئیل هم بندگى خدا را به جا می آورد، چرا جبرئیل را یكى از سه خدا مى دانید؟
✅ سرچشمه ى ترک #عبادت، تكبّر است و اگر روح استكبارى شد، همه نوع خطر را در پى دارد.
✅ #بازگشت همه به سوى خداست، پس از قیامت بترسیم و تكبّر نورزیم.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_628
🌹 #آیه_173 #سوره_نساء
🌸 فَأَمَّا الَّذِينَ ءامَنُواْ وَعَمِلُوا الصالِحاَتِ فَيُوَفِّيهِمْ أُجُورَهُمْ وَ يَزِيدُهُم مِّنْ فَضْلِهِ وَأَمَّا الَّذِينَ اسْتَنْكَفُواْ وَاسْتَكْبَرُواْ فَيُعَذِّبُهُمْ عَذَاباً أَلِيماً وَلَا يَجِدُونَ لَهُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ وَلِيّاً وَلَا نَصِيرا
🍀 ترجمه: پس کسانی که ایمان آوردند و كارهاى شایسته انجام داده ند، خداوند پاداش آنان را كامل مى دهد واز فضل خویش به ایشان افزون تر مى بخشد و امّا آنان كه سرپیچى كردند و تكبّر ورزیدند، خداوند آنان را به عذابى دردناک كیفرشان مى دهد و در برابر (قهر) خدا براى خود دوست و یاورى نخواهند یافت.
🌷 #یوفیهم_أجورهم: پاداش آنان را کامل می دهد
🌷 #استنکفوا: امتناع کردند، سرپیچی کردند
🌷 #أليم: دردناک
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره نساء در مدينه نازل شده است و در ادامه آیه قبلی است. فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ فَيُوَفِّيهِمْ أُجُورَهُمْ وَ يَزِيدُهُمْ مِنْ فَضْلِهِ: پس کسانی که ایمان آوردند و کارهای شایسته انجام داده اند ، خداوند پاداش آنان را کامل می دهد و از فضل خویش به ایشان افزون تر می بخشد. ایمان و عمل صالح هر دو باید با هم باشد. وَ أَمَّا الَّذِينَ اسْتَنْكَفُوا وَ اسْتَكْبَرُوا فَيُعَذِّبُهُمْ عَذاباً أَلِيماً وَ لا يَجِدُونَ لَهُمْ مِنْ دُونِ اللّهِ وَلِيًّا وَ لا نَصِيراً: و اما آنان که سرپیچی کردند و تکبر ورزیدند، خداوند آنان را به عذابی دردناک کیفرشان می دهد و در برابر (قهر) خدا برای خود دوست و یاوری نخواهند یافت.
🔹 پيام های آیه 173 سوره نساء 🔹
✅ راه #نجات، ایمان و عمل صالح است.
✅ ایمان مقدّم بر عمل است و اعمال بدون ایمان، مانند اسكناس بى پشتوانه است.
✅ بدون #ایمان و #عمل، انتظار هیچ شفاعتى از مسیح و دیگران نداشته باشید.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_629
🌹 #آیات_174_175 #سوره_نساء
🌸 يَا أيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَآءَكُمْ بُرْهَانٌ مِنْ رَّبِّكُمْ وَأَنْزَلْنَآ إِلَيْكُمْ نُوراً مُّبِيْنا (174) فَأَمَّا الَّذِينَ ءامَنُوا بِااللَّهِ وَاعْتَصَمُوا بِهِ فَسَيُدْخِلُهُمْ فِي رَحْمَةٍ مِنْهُ وَفَضْلٍ وَيَهْدِيهِمْ إِلَيْهِ صِرَاطًا مُسْتَقِيمًا (175)
ً
🍀 ترجمه: اى مردم! از سوى پروردگارتان براى شما برهان و حجّتى آمده است و نورى روشنگر را به سوى شما نازل کردیم (174) امّا كسانی كه به خدا ایمان آوردند و به او تمسّک جستند، پس به زودی آنان را در رحمت و فضلی از سوی خود درآورد، و آنها را به سوی خود در راه مستقیم هدایت می كند. (175)
🌷 #برهان: دلیل و حجت
🌷 #ربکم: پروردگارتان
🌷 #مبین: آشکار
🌷 #اعتصموا: تمسک جستند
🌷 #صراط: راه
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره نساء در مدينه نازل شده است. و به دنبال بحث هايى است كه درباره انحرافات اهل كتاب از اصل #توحيد و اصول تعليمات انبيا در آيات گذشته بيان شد در اين آيات سخن نهايى گفته شده و راه نجات مشخّص گرديده است. نخست همه مردم جهان را مخاطب ساخته و مى فرمايد: يا أَيُّهَا النّاسُ قَدْ جاءَكُمْ بُرْهانٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَ أَنْزَلْنا إِلَيْكُمْ نُوراً مُبِيناً: اى مردم! از سوى پروردگارتان برای شما برهان و حجتی آمده است و نوری روشنگر را به سوی شما نازل کردیم. منظور از #برهان شخص پيامبر اسلام «صلّى اللّه عليه و آله و سلم» است و منظور از #نور_مبین قرآن مجيد است كه در آيات ديگر نيز از آن تعبير به نور شده است.
🌸 سپس نتيجه پيروى از اين برهان که پیامبر است و نور مبین که #قرآن است را چنين شرح مى دهد: فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا بِاللّهِ وَ اعْتَصَمُوا بِهِ فَسَيُدْخِلُهُمْ فِي رَحْمَةٍ مِنْهُ وَ فَضْلٍ وَ يَهْدِيهِمْ إِلَيْهِ صِراطاً مُسْتَقِيماً : اما کسانی که به خدا ایمان آوردند و به او تمسک جستند، پس به زودی آنان را در رحمت و فضلی از سوی خود در آورد و آنها را به سوی خود در راه مستقیم هدایت می کند.
🔹 پيام های آیات 174و175 سوره نساء
✅ #اسلام با همه ى مردم و همه ى نسل ها و عصرها سخن مى گوید و پیامش جهانى است.
✅ فرستادن #نور و #برهان، از شئون ربوبیّت خداست.
✅ #قرآن كتاب استدلال، هدایت و نور است.
✅ پاداش هاى الهى، #فضل و رحمت اوست، نه استحقاق ما
✅ اگر چه #خدا هركه را بخواهد هدایت مى كند، ولى زمینه و وسیله هدایت را خودمان با ایمان و تمسک باید فراهم سازیم.
✅ نیاز به #هدایت_الهى، حتّى پس از ایمان و تمسک هم باقى است و یک لحظه از هدایت او بى نیاز نیستیم.
✅ #راه_مستقیم، راهى است كه انسان را به خدا برساند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_630
🌹 #آیه_176 #سوره_نساء
🌹 آیه پایانی سوره نساء
🌸 يَسْتَفْتُونَكَ قُلْ اللَّهُ يُفْتِيكُمْ فِي الْكَلالَةِ إِنِ امْرُؤٌاْ هَلَكَ لَيْسَ لَهُ وَلَدٌ وَلَهُ أُخْتٌ فَلَهَا نِصْفُ مَا تَرَكَ وَهُوَ يَرِثُهَا إِنْ لَمْ يَكُنْ لَهَا وَلَدٌ فَإِنْ كَانَتَا اثْنَتَيْنِ فَلَهَا الثُّلثَانِ مِمَّا تَرَكَ وَإِنْ كَانُوا إِخْوَةً رِجَالاً وَ نِسَاءً فَلِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الْأُنْثَيَيْنِ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ أَنْ تَضِلُّوا وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيم
ٌ
🍀 ترجمه: (اى پیامبر!) از تو درباره کلاله فتوا مى خواهند، بگو: خداوند درباره ى (ارث) كلاله به شما چنین فتوا مى دهد كه: اگر مردى بمیرد و فرزندى نداشته باشد ولى خواهرى داشته باشد، نصف آنچه به جا گذاشته از آنِ خواهر است و او نیز از خواهرش اگر فرزندى نداشته باشد همه اموال را ارث مى برد و اگر دو خواهر باشند، دو سوّم دارایى به جامانده را ارث مى برند و اگر چند برادر و خواهر باشند سهم ارث برای مرد مانند دو زن است. خداوند احكام را براى شما بیان مى كند تا گمراه نشوید و خداوند به همه چیز دانا است.
🌷 #کلالة: در اين آیه منظور برادران و خواهران
🔴 #شأن_نزول_آیه: این آیه همانند سایر آیات سوره نساء در مدينه نازل شده است. از جابر بن عبد اللّه انصارى چنين نقل كرده اند كه مى گويد: من شديداً بيمار بودم، پيامبر صلّى اللّه عليه و آله به عيادت من آمد من كه در فكر مرگ بودم به پيامبر عرض كردم: وارث من فقط خواهران من هستند، ميراث آنها چگونه است؟ اين آيه كه #آيه_فرايض نام دارد نازل شد و ميراث آنها را روشن ساخت.
🌸 اين آيه مقدار #ارث برادران و خواهران را بيان مى كند و ارث بردن خواهر و برادر مربوط به زمانی است که میت فرزندی نداشته و پدر و مادرش هم از دنیا رفته باشند. درباره ارث خواهران و برادران، دو آيه در #قرآن نازل شده است يكى آيه ١٢ سوره نساء كه ناظر به برادران و خواهران «مادرى» است اما در آيه 176 سوره نساء درباره خواهران و برادرانى است که از یک پدر و مادر متولد شدن یا فقط پدرشان یکی است که این آیه به پیامبر می فرماید: يَسْتَفْتُونَكَ قُلِ اللّهُ يُفْتِيكُمْ فِي الْكَلالَةِ: از تو درباره کلاله فتوا می خواهند، بگو خداوند درباره ارث کلاله به شما فتوا می دهد.
1⃣ إِنِ امْرُؤٌ هَلَكَ لَيْسَ لَهُ وَلَدٌ وَ لَهُ أُخْتٌ فَلَها نِصْفُ ما تَرَكَ: اگر مردی بمیرد و فرزندی نداشته باشد ولی خواهری داشته باشد، نصف آنچه به جا گذاشته از آن خواهر است.
2⃣ وَ هُوَ يَرِثُها إِنْ لَمْ يَكُنْ لَها وَلَدٌ: و او نیز از خواهرش اگر فرزندی نداشته باشد همه اموال را ارث می برد. یعنی اگر زنی از دنیا برود و فرزندی نداشته باشد و فقط یک برادر ( برادر از پدر و مادری یا پدری تنها ) داشته باشد تمام ارث او به برادر می رسد.
3⃣ فَإِنْ كانَتَا اثْنَتَيْنِ فَلَهُمَا الثُّلُثانِ مِمّا تَرَكَ: و اگر دو خواهر باشند دو سوم دارایی به جا مانده را ارث می برند یعنی هر کدام یک سوم که مجموع آن دو سوم است به شرطی که مرد میت فرزندی ندارد و دو خواهر فقط داشته باشد.
4⃣ وَ إِنْ كانُوا إِخْوَةً رِجالاً وَ نِساءً فَلِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الْأُنْثَيَيْنِ: و اگر چند برادر و خواهر باشند سهم ارث برای مرد مانند دو زن است.
🔴 چرا سهم مرد دو برابر زن است؟
- هزینه های #زندگی بر عهده مرد است حتی اگر زن ثروت بسیار زیادی داشته باشد باز مخارج زندگی بر عهده مرد است. تأمين مسکن ، خوراک و پوشاک بر عهده مرد است و زن مسئولیتی در قبال آن ندارد. مرد باید به زن #نفقه دهد و تمام مخارج زندگی زن بر عهده ی مرد است. علاوه بر آن در دین اسلام و بر اساس آیه 4 سوره نساء و بر خلاف آنچه که بعضی ها فکر می کنند که هنگام طلاق مرد باید مهریه بدهد اما مهریه باید هنگام ازدواج توسط مرد به زن داده شود. همچنین جهاد بر عهده مردان است و بر زنان واجب نیست. بر اساس حکمت خداوند و بر اساس این نکات، ارث مرد دو برابر زن است و اگر ارث مرد و زن برابر باشد منصفانه نیست زیرا مرد در طول زندگی هزینه های زیادی بر عهده اوست که این هزینه ها بر عهده زن نیست.
🌸 حتماً راهى را كه #خدا نشان مى دهد راه صحيح و واقعى است و در پایان آیه می فرماید: يُبَيِّنُ اللّهُ لَكُمْ أَنْ تَضِلُّوا وَ اللّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ: خداوند احکام را برای شما بیان می کند تا گمراه نشوید و خداوند به همه چیز داناست.
🔹 پيام های آیه 176 سوره نساء 🔹
✅ وظیفه ى #مردم، براى یادگیرى مسایل و احكام دینى، رجوع به رهبران دینى است.
✅ #دین براى دنیاى مردم برنامه دارد. موضوع ارث از یک جهت موضوعى اقتصادى و از جهتى موضوعى خانوادگى است و دین به لحاظ هر دو جهت، براى آن احكامى مقرّر داشته است.
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_631
🦋 معرفی سوره مائده
🌸 این سوره پنجمین سوره قرآن کریم است و از لحاظ ترتیب نزول ، صد و سیزدهمین سوره ای است که بر پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم نازل شده است. سوره هایی که در مکه نازل شدند را سوره های #مکی و سوره هایی که در مدینه نازل شدند را سوره های #مدنی می نامند، سوره مائده به دلیل اینکه در مدینه نازل شده است را سوره مدنی می نامند و یکی از سوره های بزرگ قرآن است و شامل 120 آیه و 2842 کلمه و 12207 حرف است. این سوره در جزء 6 و 7 قرآن آمده است.
✅ چرا نام این سوره #مائده است؟
- مائده به معنای سفره غذا یا خود غذاست. این سوره به خاطر دعای حضرت عیسی علیه السلام برای نزول مائده ی آسمانی که در آیه 114 آمده ، مائده نامیده شده است. نام های دیگر این سوره هم عقود به معنای پیمان ها و قرار دادها و منقذه به معنای نجات دهنده است.
🔴 #احکام_سوره
- از جمله احکامی که در این سوره بیان شده است: احکام حلال یا حرام بودن گوشت حیوانات - حلال بودن غذای اهل کتاب - حلال بودن نکاح زنان مؤمنه و اهل کتاب - در چه مواردی می توان به جای وضو تیمم کرد - چگونگی انجام دادن وضو - شرایط آمرزش گناه - آیه قصاص در تورات - تحریم قتل - حرام نکردن طعام های حلال و پاکیزه - آیه قسم نخوردن و کفاره آن - دوری کردن از مشروبات حرام ، قمار و بت پرستی- حرام بودن صید در حال احرام - حلال بودن صید دریا در حال احرام - حرمت کعبه و ماه حرام - وصیت و گرفتن شاهد
🔴 #قصه_های_سوره:
از جمله داستان هایی که در این سوره آمده است: داستان موسی و قوم او به هنگام وارد شدن به سرزمین جدید و چهل سال سرگردانی - داستان هابیل و قابيل - در مورد حضرت عیسی و معجزات او - داستان نزول مائده آسمانی
🌸 مباحث دیگری در زمینه مسأله ولايت و رهبری بعد از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم و مسأله تثبيت ( خدايان سه گانه مسیحیت ) و به قیامت و باز خواست از انبیا در مورد امت هایشان و به مسأله وفاى به پیمان ها و عدالت اجتماعی اشاره شده است. و بیشترین خطاب یا أيها الذين ءامنوا در اين سوره یعنی 16 مرتبه آمده است. از آیات مشهور این سوره، آیه اکمال و آیه تبلیغ است که به واقعه غدیر و اعلام جانشینی امام علی علیه السلام مربوط اند و آیه ولایت که در شأن امام على عليه السلام نازل شده است.
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_632
🦋 فضيلت سوره مائده
🌸 ابی بن کعب از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم نقل می کند که ایشان فرمود: هر کسی که سوره «مائده» را قرائت نماید، به تعداد همه یهودیان و نصارا که در این دنیا نفس کشیده اند، ده حسنه به او داده می شود و ده گناه از گناهان او پاک می گردد و ده درجه به درجاتش افزوده می گردد. ( کتاب مجمع البیان جلد2 )
🌸 امام محمد باقر علیه السلام فرمودند: کسی که سوره مائده را در هر روز پنجشنبه بخواند، ایمانش به ظلم و ستم پوشیده نگردد و کسی را با پروردگارش شریک نسازد.
(مجمع البیان جلد2 )
يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اذْكُرُواْ نِعْمَتَ اللّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ هَمَّ قَوْمٌ أَن يَبْسُطُواْ إِلَيْكُمْ أَيْدِيَهُمْ فَكَفَّ أَيْدِيَهُمْ عَنكُمْ وَاتَّقُواْ اللّهَ وَعَلَى اللّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ (۱۱ مائده)
وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِيعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ وَاذْكُرُواْ نِعْمَتَ اللّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنتُمْ أَعْدَاء فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُم بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنتُمْ عَلَىَ شَفَا حُفْرَةٍ مِّنَ النَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ (۱۰۳آل عمران)
🌸 اگر کسی با ایمان این آیات 11 سوره مائده و 103 آل عمران را با نیت خالص و توجه به خدا و معنی آن بنویسد و با خود دارد سحر و جادو بر وی کار نکند و از خیالات فاسد ایمن باشد. ان شاء الله تعالی (خواص آیات قرآن کریم صفحه 50 )
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_634
🌹 آیه 1 سوره مائده - بخش2
🌸 بسم الله الرحمن الرحيم یا أيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ أَوْفُواْ بِالْعُقُودِ أُحِلَّتْ لَكُم بَهِيمَةُ الْأَنْعاَمِ إِلَّا مَا يُتْلَى عَلَيْكُمْ غَيْرَ مُحِلِّى الصَّيْدِ وَأَنْتُمْ حُرُمٌ إنَّ اللَّهَ يَحْكُمُ مَا يُرِيد
ُ
🍀 ترجمه: به نام خداوند بخشنده مهربان اى كسانى كه ایمان آورده اید! به همه عهد و پیمان ها وفا كنید. (خوردن گوشت) چهارپایان براى شما حلال گشته، مگر آنهایی كه بر شما خوانده خواهد شد، و در حالی که در احرام هستید شكار را حلال نشمرید، همانا خداوند به هر چه خواهد حكم مى كند.
🌷 #بسم_الله: به نام خدا
🌷 #الرحمن: رحمت عام خداوند
🌷 #الرحیم: رحمت خاص خداوند
🌷 #أوفوا: وفا کنید
🌷 #العقود: جمع عقد است عقد یعنی عهد و پیمان است. در زبان عربی وقتی کلمه ای جمع می شود و در ابتدای آن الف و لام گذاشته شود معنای تمام و جمیع آن را دارد پس العقود یعنی تمامی عهد و پیمان ها است.
🌷 #أحلت: حلال شد يعنى مجاز شدن چیزی
🌷 #بهیمة: به حیوان بهیمه گفته می شود زیرا احساسات و عواطف آن برای آدمی مبهم است. در اینجا به معناى چهارپایان غیر درنده است.
🌷 #اَنعام: به حیوانات چهارپایی گفته می شود که گوشت و پوست آنها با آدمی سازگار است که به آنها چهارپایان حلال گوشت گفته می شود به گاو و شتر و گوسفند انعام مى گویند و #بهیمة_الانعام که سه بار در قرآن آمده به معناى حلال بودن گوشت این چهارپایان است.
🌷 #مُحِلِّي: حلال کردن
🌷 #الصَّيْد: شکار
🌷 #حُرُم: کسانی که در حال احرام حج هستند.
🌸 در جلسه قبلی درباره بسم الله الرحمن الرحيم سخن گفتیم. سپس آیه به مهم ترین عامل اعتمادسازی در جامعه یعنی وفای به عهد و پیمان توصیه می کند. يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَوْفُوا بِالْعُقُودِ: ای کسانی که ایمان آورده اید! به همه عهد و پیمان ها وفا کنید. #العقود یعنی همه عهد و پیمان ها است. شخص با ایمان در زندگی خود #عهد و پیمان های مختلفی می بندد باید به تمام آنها پای بند باشد. از جمله این عهدها، عهد در زمان #ازدواج است زن و مرد در زمان عقد با هم پیمان می بندند که به هم وفادار بمانند و در سختی ها کنار هم باشند مبادا بعدها عهدشکنی کنند.
🌸 همچنین نسبت به عهدی که با #خدا می بندد باید وفا کند همچنین نسبت به عهدی که با #مردم می بندد باید وفا کند. اوفوا بالعقود یعنی تمام پيمان هاى الهى و انسانى و پيمان هاى سياسى و اقتصادى و اجتماعى و تجارى و ازدواج و مانند آن که باید به آن وفا کنید شامل می شود حتّى عهد و پيمان هايى كه مسلمانان با غير مسلمانان مى بندند نيز شامل مى شود که این وفای به #عهد از ویژگی های مؤمنان است. حتى اگر به بچه ها وعده ای داده شد باید به آن عمل کرد.
⬅️ ادامه آیه در جلسه بعدی...
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_635
🌹 آیه 1 سوره مائده - بخش 3
🌸 بسم الله الرحمن الرحيم یا أيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ أَوْفُواْ بِالْعُقُودِ أُحِلَّتْ لَكُم بَهِيمَةُ الْأَنْعاَمِ إِلَّا مَا يُتْلَى عَلَيْكُمْ غَيْرَ مُحِلِّى الصَّيْدِ وَأَنْتُمْ حُرُمٌ إنَّ اللَّهَ يَحْكُمُ مَا يُرِيد
ُ
🍀 ترجمه: به نام خداوند بخشنده مهربان اى كسانى كه ایمان آورده اید! به همه عهد و پیمان ها وفا كنید. (خوردن گوشت) چهارپایان براى شما حلال گشته، مگر آنهایی كه بر شما تلاوت خواهد شد، و در حالی که در احرام هستید شكار را حلال نشمرید، همانا خداوند به هر چه خواهد حكم مى كند.
🌸 در جلسه های قبلی، ترجمه واژه ها و تفسیر بخش ابتدایی آیه 1 سوره مائده بیان شد. در این جلسه به ادامه آیه می پردازیم. به دنبال دستور وفاى به تمامی عهد و پيمان ها يک سلسله از احكام #اسلام را بيان كرده، كه نخستين آن حلال بودن گوشت بعضی از حيوانات است، مى فرمايد: أُحِلَّتْ لَكُمْ بَهِيمَةُ الْأَنْعامِ إلا ما يتلى عليكم: خوردن گوشت چهارپایان برای شما #حلال شده است مگر آنهایی که بر شما تلاوت خواهد شد یعنی به استثناى گوشت هايى كه تحريم آن به زودى براى شما بيان مى شود و به استثناى حيواناتى که در حال احرام حج #شکار می شود. غَيْرَ مُحِلِّي الصَّيْدِ وَ أَنْتُمْ حُرُمٌ: و در حالی که در احرام هستید شکار را حلال نشمرید. و در پايان آیه مى فرمايد: إِنَّ اللّهَ يَحْكُمُ ما يُرِيدُ: همانا خداوند به هر چه خواهد حکم می کند. يعنى #خداوند، چون آگاه از همه چيز و مالک همه چيز مى باشد هر حكمى را كه به صلاح و مصلحت بندگان باشد و حكمت اقتضا كند تشريع مى نمايد.
🔹 پيام های آیه 1 سوره مائده 🔹
✅ #مسلمانان باید به همه ى پیمان ها، با هر كسی و هر گروهی پایبند باشند.
✅ #ایمان، ضامن وفا به عهد و پیمان هاست.
✅ آن گونه كه پیمان شكنى و ظلم، رمز محرومیّت از نعمت ها و الطاف الهى است، پایبندى به #عهد و #پیمان، عامل بهره گیرى از آنهاست.
✅ حال كه #خداوند انواع نعمت ها را در اختیار ما گذاشته است، پس به پیمان هاى او وفادار باشیم.
✅ یكى از پیمان هاى الهى، توجّه به احكام #حلال و #حرام در خوردنى هاست.
✅ #اسلام، هم به مسایل اجتماعى و هم به مسایل اقتصادى توجّه دارد. وفاى به عهد، مسئله ى اجتماعى و بهره گیرى از حیوانات، از مسایل اقتصادى است.
✅ همه ى چهارپایان #حلال نیستند.
✅ براى حفظ #حرمت_احرام حج باید از شكار، چشم پوشید.
✅ عمل به محرّمات #احرام از جمله موارد وفاى به عهد و پیمان با خداوند است.
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_636
🌹 #آیه_2 #سوره_مائده
بخش۱
🌸 يَا أيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تُحِلُّواْ شَعَائِرَ اللَّهِ وَلَا الشَّهْرَ الْحَرَامَ وَ لَاالْهَدْىَ وَلَا الْقَلَائدَ وَلَا ءَآمِّينَ الْبَيْتَ الْحَرَامَ يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِّنَ رَّبِّهِمْ وَرِضْوَاناً وَإِذَا حَلَلْتُمْ فَاصْطَادُواْ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنََآنُ قَوْمٍ أَن صَدُّوكُمْ عَنِ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ أَن تَعْتَدُواْ وَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الْبِرِّ وَ التَّقْوَى وَلَا تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدوَانِ وَاتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
🍀 ترجمه: اى كسانى كه ایمان آورده اید! حرمت شعائر الهى، و ماه حرام، و قربانى بی نشان و قربانی نشان دار و راهیان بیت الحرام (خانه خدا) كه فضل و خشنودى پروردگارشان را مى طلبند حلال نشمارید و هرگاه از احرام بیرون آمدید مى توانید شكار كنید. و دشمنى گروهى كه شما را از مسجد الحرام بازداشتند، شما را به تجاوز وادار نكنند. و در انجام نیكى ها و تقوا یكدیگر را یارى دهید، و هرگز در گناه و ستم، به هم یارى نرسانید، و خداوند را تقوا پیشه كنید، كه همانا خداوند، سخت كیفر است.
🌷 #لا_تحلوا: حلال نشمارید
🌷 #شعائر: یعنی نشانه ها، مفرد آن شعیره است در این آیه یعنی مناسک حج است.
🌷 #شهر_الحرام: ماه حرام
🌷 #هَدْى: حیوان بى نشانى است كه براى قربانى در حج هدیه مى شود
🌷 #قلائِد: حیواناتى هستند كه پیش از مراسم حج، با آویختن چیزى به گردن آنها علامت دار مى شوند تا در مناسک حج، قربانى شوند.
🌷 #ءآمين_البيت_الحرام: کسانی که قصد زیارت بیت الله الحرام دارند
🌷 #یبتغون: می طلبند
🌷 #رضوان: خشنودى
🌷 #حللتم: از احرام بیرون آمدید
🌷 #اصطادوا: می توانید شکار کنید
🌷 #لا_یجرمنکم: شما را وادار نکنند
🌷 #شنآن: کینه و دشمنی
🌷 #صدوکم: شما را بازداشتند
🌷 #تعاونوا: یکدیگر را یاری دهید
🌷 #بر: نیکی
🌷 #إثم: گناه
🌷 #عدوان: تجاوز
🌷 #شدید_العقاب: سخت کیفر
🌸 در اين آيه چند دستور مهمّ اسلامى بيان گرديده كه همه يا اغلب آنها مربوط به حجّ و زيارت خانه خداست
1⃣ نخست خطاب به افراد با ايمان مى فرمايد: يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تُحِلُّوا شَعائِرَ اللّهِ: اى کسانی که ایمان آورده اید! شعائر الهی را حلال نشمارید. منظور از #شعائر_اللّه مناسک و برنامه هاى حجّ است.
2⃣ و لا الشهر الحرام: و ماه حرام را حلال نشمارید. احترام ماه هاى حرام را باید نگه داشت و از جنگ كردن در اين ماه ها باید خوددارى كرد این ماه ها عبارت اند از: ذی القعده، ذی الحجه، محرم و رجب
3⃣ و لا الهدی و لا القلائد: و قربانی بی نشان و قربانی نشان دار. حیواناتی را که برای قربانی برای #حجّ مى آورند، اعمّ از اين كه بى نشان باشند و يا نشان داشته باشند نباید فوری ذبح کنید بگذاريد كه به قربانگاه برسند و در آنجا قربانى شوند.
4⃣ و لا ءآمين البيت الحرام يبتغون فضلا من ربهم و رضوانا: و راهيان بيت الحرام (خانه خدا) که فضل و خشنودی پروردگارشان را می طلبند حلال نشمارید. تمام زائران خانه #خدا بايد از آزادى كامل در اين مراسم بزرگ اسلامى بهره مند باشند و هيچ گونه امتيازى در اين قسمت در ميان قبايل و افراد و نژادها و زبان ها نيست بنابراين برای كسانى كه براى خشنودى پروردگار و جلب رضاى او و حتّى به دست آوردن سود تجارى به قصد زيارت خانه خدا حركت مى كنند ایجاد مزاحمت نكنيد.
5⃣ و إذا حللتم فاصطادوا: و هر گاه از احرام بیرون آمدید می توانید شکار کنید. #تحريم_صيد محدود به زمان احرام است، بنابراين هنگامى كه از احرام حج يا عمره بيرون آمديد، صيد كردن براى شما مجاز است.
6⃣ و لا یجرمنکم شنآن قوم أن صدّوكم عن المسجد الحرام أن تعتدوا: و دشمنى گروهی که شما را از مسجد الحرام بازداشتند، شما را به #تجاوز وادار نکنند. اگر جمعى از بت پرستان در دوران جاهليّت در جريان حديبيّه مزاحم زيارت شما از خانه خدا شدند و نگذاشتند #مناسک زيارت خانه خدا را انجام دهيد، نبايد اين جريان سبب شود كه بعد از اسلام آنها، دشمنی های قدیمی را زنده كنيد و مانع آنها از زيارت خانه خدا شويد. از جمله فوق يک قانون كلّى استفاده مى شود و آن اين كه #مسلمانان هرگز نبايد «كينه توز» باشند و در صدد انتقام حوادثى كه در زمانهاى گذشته واقع شده نباید برآيند.
7⃣ و تعاونوا علی البر و التقوی و لا تعاونوا علی الإثم و العدوان: و در انجام نیکی ها و #تقوا یکدیگر را یاری دهید و هرگز در گناه و ستم، به هم یاری نرسانید.
8⃣ در پايان آيه براى تحكيم و تأكيد احكام گذشته مى فرمايد: وَ اتَّقُوا اللّهَ إِنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقاب: و خداوند را تقوا پیشه کنید که همانا خداوند سخت کیفر استِ
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_638
🌹 #آیه_3 #سوره_مائده
بخش1
🌸 حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ وَالدَّمُ وَلَحْمُ الْخِنزِيرِ وَمَآ أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ وَ الْمُنْخَنِقَةُ وَالْمَوْقُوذَةُ وَالْمُتَرَدِّيَةُ وَالنَّطِيحَةُ وَمَآ أَكَلَ السَّبُعُ إِلَّا مَا ذَكَّيْتُمْ وَمَا ذُبِحَ عَلَى النُّصُبِ وَأَنْ تَسْتَقْسِمُواْ بِالْأَزْلاَمِ ذَلِكُمْ فِسْقٌ الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِنْ دِينِكُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِى وَ رَضِيتُ لكُمُ الْإِسْلاَمَ دِيناً فَمَنِ اضْطُرَّ فِى مَخْمَصَةٍ غَيْرَ مُتَجَانِفٍ لِّإِثْمٍ فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
🍀 ترجمه: بر شما، (خوردن گوشت) مردار و خون و گوشت خوک و حیوانى كه به نام غیر خدا ذبح شود، و حیوان خفه شده و آنچه به ضرب چوب و سنگ مرده و آنچه به سبب پرت شدن مرده و حیوانی که به ضرب شاخ حیوان دیگر از بین رفته و حیوانی که درنده ای آن را کشته و از آن خورده است حرام شده است مگر آنچه به طور شرعى ذبح كرده باشید. همچنین حرام است حیوانى كه براى بت ها ذبح شده یا به وسیله ى چوبه هاى قمار تقسیم مى كنید. همه ى اینها نافرمانى خداست. امروز کسانی که کافر شدند از (شکست) دین شما مأیوس شدند، پس، از آنان نترسید و از من بترسید. امروز دینتان را براى شما كامل كردم، و نعمت خود را بر شما تمام نمودم، و اسلام را به عنوان دین برایتان پسندیدم. پس هر كه در حال گرسنگى شدید گرفتار شود، بى آنكه میل به گناه داشته باشد، (مى تواند از خوردنى هاى تحریم شده بهره ببرد.) همانا خداوند، آمرزنده و مهربان است.
🌷 #المیة: مردار و در شرع حيوانى است که بدون ذبح شرعی مرده باشد خواه خود به خود بمیرد یا با ذبح غیر شرعی مرده است.
🌷 #الدم: خون
🌷 #لحم: گوشت
🌷 #الخنزیر: خوک
🌷 #المُنخَنِقة: حیوانى است كه خفه شده باشد، چه به دست انسان یا حیوان، یا خود بخود
🌷 #المَوقوذَة: حیوانى است كه با ضرب و شكنجه جان دهد.
🌷 #المتردّیة:حیوان که از بلندی پرت شده و جان داده است
🌷 #النطیحة: حیوانى كه بر اثر شاخ زدن مرده باشد.
🌷 #السبع: درنده
🌷 #ذکیتم: حیوان را به صورت شرعی ذبح کردید
🌷 #نُصُب: سنگهاى بى شكلى بود كه اطراف كعبه نصب شده بود و در برابرش قربانى مى شد و خون قربانى را بر آن مى مالیدند.
🌷 #تقتسموا: تقسیم می کنید
🌷 #أزلام: چوبه های قمار
🌷 #فسق: خروج از حق
🌷 #أكملت: كامل کردم
🌷 #أتممت: تمام نمودم
🌷 #رضيت: پسندیدم
🌷 #أضطر: گرفتار شود
🌷 #مخمصة: گرسنگی
🌷 #متجانف: میل به باطل و گناه داشتن
🌷 #إثم: گناه
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_637
🌹 #آیه_2 #سوره_مائده
بخش 2
🌸 يَا أيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تُحِلُّواْ شَعَائِرَ اللَّهِ وَلَا الشَّهْرَ الْحَرَامَ وَ لَاالْهَدْىَ وَلَا الْقَلَائدَ وَلَا ءَآمِّينَ الْبَيْتَ الْحَرَامَ يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِّنَ رَّبِّهِمْ وَرِضْوَاناً وَإِذَا حَلَلْتُمْ فَاصْطَادُواْ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنََآنُ قَوْمٍ أَن صَدُّوكُمْ عَنِ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ أَن تَعْتَدُواْ وَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الْبِرِّ وَ التَّقْوَى وَلَا تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدوَانِ وَاتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
🍀 ترجمه: اى كسانى كه ایمان آورده اید! حرمت شعائر الهى، و ماه حرام، و قربانى بی نشان و قربانی نشان دار و راهیان بیت الحرام (خانه خدا) كه فضل و خشنودى پروردگارشان را مى طلبند حلال نشمارید و هرگاه از احرام بیرون آمدید مى توانید شكار كنید. و دشمنى گروهى كه شما را از مسجد الحرام بازداشتند، شما را به تجاوز وادار نكنند. و در انجام نیكى ها و تقوا یكدیگر را یارى دهید، و هرگز در گناه و ستم، به هم یارى نرسانید، و خداوند را تقوا پیشه كنید، كه همانا خداوند، سخت كیفر استِ
🌸 در جلسه قبلی ترجمه واژه ها و شرح آیه بیان شد، در این جلسه پیام های آیه بیان شده است.
🔹 پيام های آیه 2 سوره مائده 🔹
✅ #خداوند از مؤمنان، انتظار ویژه اى دارد.
✅ احترام گذاردن به #شعائر_الهى، وظیفه ى اهل ایمان است.
✅ هتک حرمت و قداست شعائر الهى، حرام است.
✅ حیوانى هم كه در مسیر هدف الهى قرار گیرد، #احترام دارد.
✅ راهیان خانه ى #خدا باید مورد احترام قرار گیرند.
✅ هدف اصلى در #حج، زیارت كعبه است.
✅ #حج و #عمره، راهى براى تحصیل دنیا وآخرت است.
✅ سراغ سود حلال رفتن یک ارزش است. #قرآن، فضل پروردگار را كه همان سودِ كسب و كار است، در كنار رضوان و قرب الهى قرار داده است.
✅ هر نوع فعّالیّت اقتصادى و تجارى در مكّه، براى كشورهاى اسلامى آزاد است.
✅ بهره هاى مادّى، تفضّل #الهى به انسان و از شئون ربوبیّت اوست.
✅ دشمنى هاى دیگران در یک زمان، مجوّز ظلم و تجاوز ما در زمانى دیگر نمى شود.
✅ بى عدالتى و تجاوز از حدّ، حرام است حتّى نسبت به دشمنان.
✅ وفاى به پیمان ها و حفظ حرمت و قداست شعائر الهى نیاز به همیارى و تعاون دارد.
✅ #حكومت و جامعه ى اسلامى، باید در صحنه ى بین المللى، از مظلوم و كارهاى خیر، حمایت کند و ظالم و بدى ها را محكوم كند.
✅ براى رشد همه جانبه ى فضایل باید زمینه ها را آماده ساخت و در راه رسیدن به آن هدف، #تعاون داشت.
✅ به جاى حمایت از قبیله، منطقه، نژاد و زبان، باید از #حقّ حمایت كرد و به بِرّ ارى رساند.
✅ در جامعه ى اسلامى، #نیكوكار تنها نیست و ستمگر یاور ندارد.
✅ كسانى كه قداست شعائر #الهى را مى شكنند و به بدى ها كمک مى كنند، باید خود را براى کیفر شدید الهى آماده كنند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_639
🌹 #آیه_3 #سوره_مائده
بخش2
🌸 حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ وَالدَّمُ وَلَحْمُ الْخِنزِيرِ وَمَآ أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ وَ الْمُنْخَنِقَةُ وَالْمَوْقُوذَةُ وَالْمُتَرَدِّيَةُ وَالنَّطِيحَةُ وَمَآ أَكَلَ السَّبُعُ إِلَّا مَا ذَكَّيْتُمْ وَمَا ذُبِحَ عَلَى النُّصُبِ وَأَنْ تَسْتَقْسِمُواْ بِالْأَزْلاَمِ ذَلِكُمْ فِسْقٌ الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِنْ دِينِكُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِى وَ رَضِيتُ لكُمُ الْإِسْلاَمَ دِيناً فَمَنِ اضْطُرَّ فِى مَخْمَصَةٍ غَيْرَ مُتَجَانِفٍ لِّإِثْمٍ فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
🔴 در جلسه قبلی ترجمه آیه و ترجمه واژه ها بیان شد در این جلسه به تفسیر آیه می پردازیم.
🔴 #شأن_نزول_آیه: شیخ طوسی گوید: از امام باقر علیه السلام و امام صادق علیه السلام روایت گردیده که این آیه بعد از نصب امام علی علیه السلام به امامت در روز بعد از برگشتن از انجام مناسک حج در سال حجة الوداع نازل گردیده است.
🌸 در اينجا حكم به #تحريم يازده چيز شده است. نخست مى فرمايد: حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ: #مردار بر شما حرام شده است. وَ الدَّمُ: و همچنین #خون. وَ لَحْمُ الْخِنْزِيرِ: و همچنین گوشت خوک. وَ ما أُهِلَّ لِغَيْرِ اللّهِ بِهِ: و آنچه به نام غیر خدا کشته اند وَ الْمُنْخَنِقَةُ: و حیوان خفه شده. خواه به خودى خود و يا بوسيله دام و خواه بوسيله #انسان اين كار انجام گردد. و الموقوذة: و حيواناتى كه با شكنجه و ضرب، جان بسپارند و يا به بيمارى از دنيا بروند. وَ الْمُتَرَدِّيَةُ: و آن حیوانی که به سبب پرت شدن از بلندی جان داده است. وَ النَّطِيحَةُ: و حیوانی که به ضرب شاخ حیوان دیگر از بین رفته است. وَ ما أَكَلَ السَّبُعُ: و حیوانی که درنده ای آن را کشته و از بین رفته است.
🌸 سپس به دنبال #تحريم موارد فوق مىفرمايد: إلا ما ذكيتم: مگر آن حیوانی را که ذبح شرعی کردید. اگر قبل از آن كه اين #حيوانات جان بسپرند به آنها برسند و با آداب اسلامى آنها را سر ببرند #حلال خواهد بود. در زمان جاهليّت بت پرستان سنگ هايى در اطراف كعبه نصب كرده بودند كه شكل و صورت خاصّى نداشت، آنها را #نصب مى ناميدند در مقابل آنها قربانى مى كردند و خون قربانى را به آنها مى ماليدند، و فرق آنها با #بت همان بود كه بت ها همواره داراى اشكال خاصّى بودند امّا نصب چنين نبودند، #اسلام در آيه مورد بحث اين گونه گوشت ها را تحريم كرده و مى گويد: وَ ما ذُبِحَ عَلَى النُّصُبِ: و آنچه برای بت ها قربانی شده است. روشن است كه #تحريم اين نوع گوشت جنبه اخلاقى و معنوى دارد نه جنبه مادّى و جسمانى.
🌸 نوع ديگرى از حيواناتى كه تحريم آن در آيه آمده آنهایی است كه بصورت بخت آزمايى ذبح و تقسيم مى گرديده و می فرماید: وَ أَنْ تَسْتَقْسِمُوا بِالْأَزْلامِ: و آنچه به وسیله چوبه های قمار سهم بندی می کنید بر شما #حرام گشته است. و سپس براى تأكيد بيشتر روى تحريم آنها مى فرمايد: ذلِكُمْ فِسْقٌ: همه این امور نافرمانی از خداست.
🌸 آنچه از مجموع بحث هاى فوق و ساير منابع اسلامى استفاده مى شود اين است كه روش #اسلام در مورد بهره بردارى از گوشت ها همانند ساير دستورهايش یک روش كاملاً اعتدالى است، يعنى نه همانند مردم زمان جاهليّت كه از گوشت سوسمار و مُردار و خون و امثال آن مىخوردند، و يا همانند بسيارى از غربی هاى امروز كه حتّى از خوردن گوشت خرچنگ و كرم ها چشم پوشى نمى كنند، و نه مانند هندوها كه مطلقاً خوردن گوشت را ممنوع مى دانند، بلكه گوشت حيواناتى كه داراى تغذيه پاک بوده و مورد تنفّر نباشد #حلال كرده و روى روش هاى افراطى و تفريطى خطّ بطلان كشيده و براى استفاده از گوشت ها شرايطى مقرّر داشته است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_633
🌹 آیه 1 سوره مائده - بخش1
🌸 بسم الله الرحمن الرحيم یا أيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ أَوْفُواْ بِالْعُقُودِ أُحِلَّتْ لَكُم بَهِيمَةُ الْأَنْعاَمِ إِلَّا مَا يُتْلَى عَلَيْكُمْ غَيْرَ مُحِلِّى الصَّيْدِ وَأَنْتُمْ حُرُمٌ إنَّ اللَّهَ يَحْكُمُ مَا يُرِيد
ُ
🍀 ترجمه: به نام خداوند بخشنده مهربان اى كسانى كه ایمان آورده اید! به همه عهد و پیمان ها وفا كنید. (خوردن گوشت) چهارپایان براى شما حلال گشته، مگر آنهایی كه بر شما خوانده خواهد شد، و در حالی که در احرام هستید شكار را حلال نشمرید، همانا خداوند به هر چه خواهد حكم مى كند.
🔴 در این جلسه به بسم الله الرحمن الرحيم می پردازیم و ادامه آیه را در جلسه بعدی بیان خواهیم کرد.
🌷 #بسم_الله: به نام خدا
🌷 #الرحمن: رحمت عام خداوند
🌷 #الرحیم: رحمت خاص خداوند
🌺 بسم الله الرحمن الرحيم در سوره حمد خودش یک آیه است اما در این سوره و سوره های دیگر که ابتدای سوره می آید به تنهایی یک آیه نیست و بخشی از آیه می باشد. تنها سوره ای که با بسم الله الرحمن الرحيم شروع نمی شود سوره توبه است. هر ذات و حقیقتی اسم و ویژگی هایی دارد. برای مثال #گل_نرگس هم اسمی دارد و هم ویژگی هایی دارد اسمش نرگس هست و ویژگی هایش رنگ ، #لطافت و خوش عطر بودن آن است. ذات و حقیقت خداوند اسمی دارد و هم ویژگی هایی دارد اسمش #الله و دو ویژگی از ویژگی های خداوند الرحمن و الرحیم است.
🌺 #معنای_الله_چیست
- امام محمد باقر علیه السلام می فرمایند: #الله یعنی کسی که پرستش می شود، آن خدایی که مردم از فهم و حقیقت آن عاجز و حیران هستند.
🌺 #بسم_الله
- #بسم_الله یعنی اینکه ما با اسم خداوند همه کارهایمان را شروع می کنیم و از او کمک می گیریم و این یعنی اینکه نام #خدا انرژی دارد نام ها می توانند به ما انرژی بدهند به همین دلیل اهل بیت علیهم السلام به ما گفته اند که از حقوقی که بر عهده پدر و مادر است، گذاشتن نام نیکو بر فرزندان است زیرا اسم ها می توانند بر خود #انسان و دیگران تأثير بگذارد.
🔴 #الرحمن_الرحیم
- در سخنی از امام صادق علیه السلام آمده است که رحمان و رحیم هر دو برگرفته از واژه رحمت است پس هم الرحمن و هم الرحیم یعنی کسی که دارای رحمت و #مهربانی و بخشش است البته معنای الرحمن یعنی رحمت عام خداوند که شامل همه مخلوقات می شود و رحیم یعنی رحمت خاص خداوند که شامل افراد خاصی می شود. اگر می بینید پدر و مادر به فرزندشان محبت می کنند اگر می بینید کبوتر دانه بر می دارد و در دهان بچه اش می گذارد همه این ها از #رحمت الهی سرچشمه می گیرد.
🔴 #آثار_بسم_الله_الرحمن_الرحیم
🌷 #پیامبر_اسلام صلى الله عليه و آله و سلم فرمودند: هر کار مهمی بدون نام خدا شروع شود بی پایان است.
🌷 #امام_علی علیه السلام می فرمایند: هنگامی که می خواهید کار کوچک یا بزرگ را انجام دهید در آغاز آن بسم الله الرحمن الرحيم بگویید.
🌷 خواندن بسم الله الرحمن الرحیم در شروع هر کاری سفارش شده است.
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_640
🌹 #آیه_3 #سوره_مائده
بخش3
🌸 حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ وَالدَّمُ وَلَحْمُ الْخِنزِيرِ وَمَآ أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ وَ الْمُنْخَنِقَةُ وَالْمَوْقُوذَةُ وَالْمُتَرَدِّيَةُ وَالنَّطِيحَةُ وَمَآ أَكَلَ السَّبُعُ إِلَّا مَا ذَكَّيْتُمْ وَمَا ذُبِحَ عَلَى النُّصُبِ وَأَنْ تَسْتَقْسِمُواْ بِالْأَزْلاَمِ ذَلِكُمْ فِسْقٌ الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِنْ دِينِكُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِى وَ رَضِيتُ لكُمُ الْإِسْلاَمَ دِيناً فَمَنِ اضْطُرَّ فِى مَخْمَصَةٍ غَيْرَ مُتَجَانِفٍ لِّإِثْمٍ فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
🔴 در جلسه قبلی به شرح بخشی از آیه پرداختیم و در این جلسه به شرح بخش پایانی آیه می پردازیم.
🌸 بعد از بيان احكام جلسه قبلی، دو جمله پرمعنى در آيه مورد بحث به چشم مى خورد نخست مى فرماید: الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ دِينِكُمْ فَلا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ: امروز کسانی که کافر شدند از شکست دین شما ناامید شده اند پس از آنان نترسید و از من بترسید. و سپس مى فرماید: الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَ رَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلامَ دِيناً: امروز دینتان را برای شما کامل کردم و نعمتم را بر شما تمام کردم و #اسلام را برای شما به عنوان دین پسندیدم. منظور از «اليوم» (امروز) كه در دو جمله بالا تكرار شده چيست؟ آنچه تمام مفسّران شيعه آن را در كتب خود آورده اند و روايات متعدّدى از طریق معروف اهل سنت و شيعه آن را تأييد مى كند و با محتويّات آيه كاملاً سازگار است اين كه: منظور روز #غدير_خم است.
🌸 #روز_غدیر_خم روزى است كه پيامبر اسلام «صلّى اللّه عليه و آله و سلم» امير مؤمنان على «عليه السّلام» را رسماً براى جانشينى خود تعيين كرد، آن روز بود كه آيين #اسلام به تكامل نهايى خود رسيد و كفّار در ميان امواج يأس فرو رفتند، زيرا انتظار داشتند با از ميان رفتن #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله و سلم» اوضاع به حال سابق برگردد، و اسلام تدريجاً برچيده شود، امّا هنگامى كه مشاهده كردند مردى كه از نظر علم و تقوا و قدرت و عدالت بعد از پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله و سلم» در ميان مسلمانان بى نظير بود به عنوان جانشينى پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله و سلم» انتخاب شده و از مردم براى او بيعت گرفته شد يأس و نوميدى نسبت به آينده اسلام آنها را فرا گرفت و فهميدند كه آيينى است ريشه دار و پايدار.
🌸 در پايان آيه بار ديگر به مسائل مربوط به گوشت هاى #حرام برگشته، و حكم صورت اضطرار را بيان مى كند و كسانى كه به هنگام گرسنگى خیلی شدید و شرایط اضطراری ناگزير از خوردن گوشت هاى #حرام شوند تکلیف چیست فَمَنِ اضْطُرَّ فِي مَخْمَصَةٍ غَيْرَ مُتَجانِفٍ لِإِثْمٍ فَإِنَّ اللّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ: پس هر که در حال گرسنگی شدید بی آنکه مایل به گناه باشد ناچار شود، پس یقیناً خداوند آمرزنده ی مهربان است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_642
🌹 #آیه_4 #سوره_مائده
🌸 يَسَْألُونَكَ مَاذَآ أُحِلَّ لَهُمْ قُلْ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّباَتُ وَمَا عَلَّمْتُم مِّنَ الْجَوَارِحِ مُكَلِّبِينَ تُعَلِّمُونَهُنَّ مِمَّا عَلَّمَكُمُ اللَّهُ فَكُلُواْ مِمَّا أَمْسَكْنَ عَلَيْكُمْ وَاذْكُرُواْ اسْمَ اللَّهِ عَلَيْهِ وَاتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ سَرِيعُ الْحِسَاب
ِ
🍀 ترجمه: (اى پیامبر!) از تو مى پرسند: چه چیزى براى آنان حلال شده است؟ بگو: تمام پاكیزه ها براى شما حلال گشته است، و شكارى که حیوانات شکاری (سگ های شکاری) که به آنها شکار کردن را تعلیم داده اید و از آنچه خداوند به شما آموخته، به آنها یاد مى دهید. پس، از آنچه براى شما نگه داشته اند بخورید و نام خدا را بر آن یاد کنید و خداوند را تقوا پیشه کنید، كه خداوند سریع الحساب است.
🌷 #یسألونك: از تو مى پرسند
🌷 #الطیبات: تمام پاکیزه ها
🌷 #جَوارح: جمع «جارحة»، از ریشه ى «جَرْح»، به دو معناى كسب و زخم به کار مى رود. به حیوان شکارچی، جارحه گویند، چون شكار را زخمى مى كند، یا آنكه براى صاحبش، شكارى كسب مى كند.
🌷 #مکلبین: تربیت کنندگان سگ
🌷 #أمسكن: نگه داشتند
🌷 #أذكروا: ياد کنید
🔴 #شأن_نزول_آیه: درباره اين آيه شأن نزول هايى ذكر كرده اند كه مناسب تر از همه اين است: زيد الخير و عدى بن حاتم كه دو نفر از ياران پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلم بودند خدمتش رسيدند و عرض كردند: ما جمعيّتى هستيم كه با سگ ها و بازهاى شكارى صيد مى كنيم، و سگ هاى شكارى ما ، حيوانات وحشى حلال گوشت را مى گيرند، بعضى از آنها زنده به دست ما مى رسد و آنها را #ذبح مى کنیم، ولى بعضى از آنها به وسيله سگ ها كشته مى شوند، و ما فرصت ذبح آنها را پيدا نمى كنيم و با اين كه مى دانيم خدا گوشت مردار را بر ما حرام كرده، تكليف ما چيست؟ آيه نازل شد و به آنها پاسخ گفت.
🌸 به دنبال احكامى كه درباره گوشت هاى #حلال و #حرام در دو آيه گذشته بيان شد در اين آيه نيز به قسمتى ديگر از آنها اشاره كرده و به عنوان پاسخ سؤالى كه در اين زمينه شده است، چنين مى فرمايد: يَسَْألُونَكَ ماذا أُحِلَّ لَهُمْ: (ای پیامبر!) از تو می پرسند چه چیزی برای آنان حلال شده است؟ سپس به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله و سلم» دستور مى دهد كه نخست به آنها قُلْ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّباتُ: بگو: تمام پاکیزه ها برای شما حلال گشته است. يعنى تمام آنچه را اسلام تحريم كرده در دسته پلیدی ها و ناپاكها است و هيچ گاه #قوانين_الهى، موجود پاكيزه اى كه طبعاً براى استفاده بشر آفريده شده است تحريم نمى كند.
🌸 سپس به سراغ #صيدها رفته، مى فرمايد: وَ ما عَلَّمْتُمْ مِنَ الْجَوارِحِ مُكَلِّبِينَ تُعَلِّمُونَهُنَّ مِمّا عَلَّمَكُمُ اللّهُ: و شکاری که حیوانات شکاری که به آنها شکار کردن را تعلیم داده اید و از آنچه خداوند به شما آموخته، به آنها یاد می دهید حلال است. حيوانى را كه سگ ها #شكار مى كنند اگر زنده به دست آيد، بايد طبق آداب اسلامى #ذبح شود ولى اگر پيش از آن كه به آن برسند جان دهد، حلال است، اگر چه #ذبح نشده باشد. سپس در ذيل آيه اشاره به دو شرط ديگر از شرايط #حلال بودن چنين صيدى كرده، مى فرمايد: فَكُلُوا مِمّا أَمْسَكْنَ عَلَيْكُمْ: پس از آنچه برای شما نگه داشته اند بخورید.
🌸 بنابراين، اگر سگهاى شكارى عادت داشته باشند قسمتى از #صيد خود را بخورند و قسمتى را واگذارند، چنان صيدى حلال نيست و در حقيقت چنين سگى نه تعليم يافته است و نه آنچه را كه نگهه داشته مصداق «عليكم» (براى شما) مى باشد، بلكه براى خود صيد كرده است. ديگر اين كه به هنگامى كه سگ شكارى رها مىشود، نام #خدا را ببريد» وَ اذْكُرُوا اسْمَ اللّهِ عَلَيْهِ: و نام خدا را بر آن یاد کنید. و در پايان براى رعايت تمام اين دستورات، مى فرمايد: وَ اتَّقُوا اللّهَ إِنَّ اللّهَ سَرِيعُ الْحِسابِ : و خداوند را #تقوا پیشه کنید، که خداوند سریع الحساب است.
🔹 پیام های آیه 4 سوره مائده 🔹
✅ #پیامبران، پاسخگوى سؤال ها و نیازهاى طبیعى جامعه اند.
✅ #اسلام، به مسأله ى تغذیه اهمیّت داده است.
✅ هر غذایى كه #حرام شده، به خاطر پلیدى آشكار یا نهان آن است.
✅ اصل و قانون كلى آن است كه همه ى چیزهاى پاک و دلپسند، #حلال باشد.
✅ چون #اسلام دینى فطرى است، آنچه را كه دل بپسندد و فسادى نداشته باشد حلال مى كند.
✅ #آموزش، منحصر به انسان نیست، حیوانات هم قابل تعلیم و تسخیرند.
✅ #رعایت مقرّرات الهى در مصرف گوشت جلوه اى از تقواست.
✅ توجّه به #معاد و حسابرسى سریع الهى، یكى از انگیزه هاى تقواست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_641
🌹 #آیه_3 #سوره_مائده
بخش4
🌸 حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ وَالدَّمُ وَلَحْمُ الْخِنزِيرِ وَمَآ أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ وَ الْمُنْخَنِقَةُ وَالْمَوْقُوذَةُ وَالْمُتَرَدِّيَةُ وَالنَّطِيحَةُ وَمَآ أَكَلَ السَّبُعُ إِلَّا مَا ذَكَّيْتُمْ وَمَا ذُبِحَ عَلَى النُّصُبِ وَأَنْ تَسْتَقْسِمُواْ بِالْأَزْلاَمِ ذَلِكُمْ فِسْقٌ الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِنْ دِينِكُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِى وَ رَضِيتُ لكُمُ الْإِسْلاَمَ دِيناً فَمَنِ اضْطُرَّ فِى مَخْمَصَةٍ غَيْرَ مُتَجَانِفٍ لِّإِثْمٍ فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
🔴 در جلسه های قبلی به شرح آیه پرداختیم و در این جلسه به پیام های آیه می پردازیم.
🔹 پیام های آیه 3 سوره مائده 🔹
✅ #اسلام، دینى جامع است و همه ى نیازهاى طبیعى و روحى انسان را مورد توجّه قرار داده و نظر صریح مى دهد.
✅ نقش #غذا در سلامت جسم و روح، به حدّى است كه در قرآن، بارها بر آن تأكید شده است.
✅ در #نظام_توحیدى، ذبح حیوان هم باید رنگ الهى داشته باشد، وگرنه حرام مى شود.
✅ اگر #حیوان مضروب یا شاخ خورده، یا پرت شده و دریده شده هنوز رمقى در بدن دارد و آن را ذبح كردید حلال مى شود.
✅ با همه ى مظاهر #شرک، در هر شكل، باید مبارزه كرد.
✅ اگر چه گوشتى كه از راه تیرها و چوبه هاى قمار تقسیم مى شود حرام است، ولى به نظر مى رسد نه گوشت خصوصیّتى دارد و نه وسیله تقسیم و چوبه هاى تیر، بلكه هر درآمدى از راه قمار #حرام است.
✅ مهم ترین روزنه ى امید #كفّار، مرگ پیامبر بود كه با تعیین حضرت على علیه السلام به رهبرى، آن روزنه بسته شد.
✅ اگر دشمن خارجى هم شما را رها كند، دشمن داخلى وجود دارد كه باید با خشیت از #خدا به مقابله او رفت.
✅ اگر #مسلمانان از خط رهبرى غدیر دست برنمى داشتند، هیچ خطرى، از سوى كفّار متوجّه آنان نمى شد.
✅ #كفّار، از دینِ كامل مى ترسند، نه دینى كه رهبرش تسلیم، جهادش تعطیل، منابعش تاراج و مردمش متفرّق باشند.
✅ اگر #كفّار از شما مأیوس نشده اند، چه بسا نقصى از نظر رهبرى در دین شماست.
✅ #دین بدون رهبر، كامل نیست.
✅ همه ى نعمت ها بدون رهبرى الهى ناقص است.
✅ نصب #امام_على علیه السلام به امامت، اتمام نعمت است و رها كردن ولایت او كفران نعمت و ناسپاسى نعمت، عواقب بدی دارد.
✅ #اسلام بى رهبر، مورد رضاى خدا نیست.
✅ اضطرار غیر اختیارى، مجوّز مصرف حرام است، پس انسان نباید به اختیار خود را مضطر كند.
✅ قانونى #كامل است كه به همه ى حالات و شرایط انسان توجّه داشته باشد، مخصوصاً حالت اضطرار و مخمصه. آرى، در احكام اسلام، بن بست نیست.
✅ شرایط ویژه ى #اضطرار، نباید زمینه ساز گناه و آزاد سازى مطلق شود، بلكه باید به همان مقدار رفع اضطرار اكتفا كرد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_643
🌹 #آیه_۵ #سوره_مائده
بخش۱
🌸 ألْيَوْمَ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُ وَطَعَامُ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتَابَ حِلٌّ لَّكُمْ وَ طَعَامُكُمْ حِلٌّ لَّهُمْ وَالُْمحْصَنَاتُ مِنَ الْمُؤْمِنَاتِ وَالُْمحْصَنَاتُ مِنَ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكَتِابَ مِن قَبْلِكُمْ إِذَآ ءَاتَيْتُمُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ مُحْصِنِينَ غَيْرَ مُساَفِحِينَ وَلَا مُتَّخِذِى أَخْدَانٍ وَمَن يَكُفُرْ بِالْإِيماَنِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ وَهُوَ فِى الْأَخِرَةِ مِنَ الْخاَسِرِينَ (۵)
🍀 ترجمه: امروز، همه ى چیزهاى پاک و دلپسند براى شما حلال شده است، و غذای اهل كتاب براى شما حلال است و غذای شما نیز براى آنان حلال است. و (ازدواج با) زنان پاكدامن مؤمن و نیز زنان پاكدامن از كسانى كه پیش از شما به آنان كتاب آسمانى داده شده در صورتی که مهریه آنان را بپردازید بر شما حلال است. و پاكدامن باشید نه زناكار، و زنان را به عنوان دوستان پنهانی و غیرمشروع انتخاب نکنید و هر كسی به ایمان خود كفر ورزد، قطعاً عمل او از بین خواهد رفت و او در آخرت از زیانكاران است.
🌷 #ألیوم: امروز
🌷 #الطیبات: همه چیزهای پاک و دلپسند
🌷 #طعام: غذا
🌷 #المحصنات: زنان پاکدامن، المحصنات جمع محصنة است به زنی که خود را از بی عفتی حفظ می کند محصنة گفته می شود.
🌷 #أجورهن: مهریه آنان
🌷 #محصنین: مردان پاکدامن، محصنین جمع محصن است به مردی که خود را از بی عفتی حفظ می کند محصن گفته می شود.
🌷 #مسافحین: زناکاران
🌷 #لا_متخذی: انتخاب نکنید
🌷 #أخدان: دوستی های پنهانی و غیرمشروع
🌷 #حبط: از بین رفت
🌷 #الخاسرین: زیانکاران
🌸 در اين آيه كه مكمّل آيات قبل است، نخست مى فرمايد: «الْيَوْمَ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّباتُ وَ طَعامُ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتابَ حِلٌّ لَكُمْ وَ طَعامُكُمْ حِلٌّ لَهُمْ: امروز، همه ی چیزهای پاک و دلپسند برای شما حلال شده است و غذاهای اهل کتاب برای شما حلال است و غذاهای شما نیز برای آنان حلال است.» منظور از #اهل_کتاب یهودی ها و مسیحی ها است منظور از طعام اهل كتاب غذاهایی است که گوشتی نباشد زیرا ذبح آن غیر اسلامی است. در آیات قبل برای استفاده از گوشت، بردن نام #خدا شرط حلال بودن ذکر شده است. حديثى از امام صادق عليه السّلام نقل شده كه، در تفسير آيه چنين فرمود: منظور از طعام اهل كتاب حبوبات و ميوه هاست، نه ذبيحه هاى آنها، زيرا هنگام ذبح كردن نام #خدا را نمى برند.
🌸 بعد از بيان حلال بودن طعام اهل كتاب، اين آيه درباره #ازدواج با زنان پاكدامن از مسلمانان و ازدواج با زنان یهودی و مسیحی سخن مىگويد و مى فرمايد: « وَ الْمُحْصَناتُ مِنَ الْمُؤْمِناتِ وَ الْمُحْصَناتُ مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتابَ مِنْ قَبْلِكُمْ إِذا ءاتَيْتُمُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ: و ازدواج با زنان پاکدامن از مؤمنان و نیز زنان پاکدامن از کسانی که پیش از شما به آنان کتاب آسمانی داده شده در صورتی که مهریه آنان را بپردازید بر شما حلال است.» به شرط اين كه از طريق #ازدواج مشروع باشد نه به صورت زناى آشكار، و نه به صورت دوست پنهانى انتخاب كردن که می فرماید: «مُحْصِنِينَ غَيْرَ مُسافِحِينَ وَ لا مُتَّخِذِي أَخْدانٍ: و پاکدامن باشید نه زناکار و زنان را به عنوان دوستان پنهانی و غیر مشروع انتخاب نکنید.»
🌸 در پايان آيه به #مسلمانان هشدار داده و می فرماید: وَ مَنْ يَكْفُرْ بِالْإِيمانِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ وَ هُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخاسِرِينَ: و هر کسی به ایمان خود کفر ورزد، قطعا عمل او از بین خواهد رفت و او در آخرت از زیانکاران است. اشاره به اين دارد که این #ازدواج بايد سبب نفوذ و توسعه اسلام در ميان بيگانگان گردد، نه اين كه شما تحت تأثير آنها قرار گيريد، و دست از آيين خود برداريد كه در اين صورت #مجازات شما بسيار سخت و سنگين خواهد بود.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_644
🌹 #آیه_۵ #سوره_مائده
بخش۲
🌸 ألْيَوْمَ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُ وَطَعَامُ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتَابَ حِلٌّ لَّكُمْ وَ طَعَامُكُمْ حِلٌّ لَّهُمْ وَالُْمحْصَنَاتُ مِنَ الْمُؤْمِنَاتِ وَالُْمحْصَنَاتُ مِنَ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكَتِابَ مِن قَبْلِكُمْ إِذَآ ءَاتَيْتُمُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ مُحْصِنِينَ غَيْرَ مُساَفِحِينَ وَلَا مُتَّخِذِى أَخْدَانٍ وَمَن يَكُفُرْ بِالْإِيماَنِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ وَهُوَ فِى الْأَخِرَةِ مِنَ الْخاَسِرِينَ (۵)
🍀 ترجمه: امروز، همه ى چیزهاى پاک و دلپسند براى شما حلال شده است، و غذای اهل كتاب براى شما حلال است و غذای شما نیز براى آنان حلال است. و (ازدواج با) زنان پاكدامن مؤمن و نیز زنان پاكدامن از كسانى كه پیش از شما به آنان كتاب آسمانى داده شده در صورتی که مهریه آنان را بپردازید بر شما حلال است. و پاكدامن باشید نه زناكار، و زنان را به عنوان دوستان پنهانی و غیرمشروع انتخاب نکنید و هر كسی به ایمان خود كفر ورزد، قطعاً عمل او از بین خواهد رفت و او در آخرت از زیانكاران است.
🔹 پيام های آیه ۵ سوره مائده 🔹
✅ در بیان #احكام و قوانین، از عنصر زمان نباید غافل بود.
✅ پاكدامنى #زن، در هر مذهبى كه باشد، یک ارزش است.
✅ #پاكدامنى، هم براى مردان و هم براى زنان، شرط است.
✅ در انتخاب #همسر به اصل ایمان و پاكدامنى توجّه شود.
✅ اغفال و كلاهبردارى، حتّى نسبت به غیر مسلمان ممنوع است. رعایت حقّ اقتصادى زن اگر چه مسلمان نباشد #واجب است.
✅ #زن، حقّ مالكیّت دارد، چه مسلمان و چه غیر مسلمان.
✅ #مهریه را باید به خود زن داد.
✅ ابتدا راه #حلال را نشان دهید سپس راه انحرافى را ببندید.
✅ برقرارى روابط نامشروع و دوستی های پنهانى، حتّى با غیرمسلمان ممنوع است.
✅ خوردن #طعام اهل كتاب و گرفتن همسر پاكدامن از آنان حلال است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_645
🌹 #آیه_۶ #سوره_مائده
بخش۱
🌸يا أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلَاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُوا بِرُءُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَيْنِ ۚ وَإِنْ كُنْتُمْ جُنُبًا فَاطَّهَّرُوا ۚ وَإِنْ كُنْتُمْ مَرْضَىٰٓ أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ أَوْ جَآءَ أَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغَآئِطِ أَوْ لَامَسْتُمُ النِّسَآءَ فَلَمْ تَجِدُوا مَآءً فَتَيَمَّمُوا صَعِيدًا طَيِّبًا فَامْسَحُوا بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُمْ مِنْهُ ۚ مَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ حَرَجٍ وَلَٰكِنْ يُرِيدُ لِيُطَهِّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
🍀 ترجمه: ای کسانی که ایمان آورده اید! هنگامی كه به نماز برخاستید، پس صورت و دستهایتان را تا آرنج بشویید و بخشی از سر و روی پاهایتان را تا برآمدگی پشت پا مسح كنید و اگر جُنُب بودید، پس طهارت كنید و اگر بیمار یا در سفر بودید یا یكی از شما از قضای حاجت [دستشویی] آمده، یا با زنان آمیزش انجام دادید و آبی [برای وضو یا غسل] نیافتید، با خاکی پاک تیمم كنید، و با آن خاک بخشی از صورت و دستهایتان را مسح نمایید. خدا نمیخواهد [با احكامش] بر شما مشقّت قرار دهد، بلكه میخواهد شما را [از آلودگیها] پاک كند و نعمتش را بر شما تمام نماید، تا باشد که شکر گزار باشید.
🌷 #إذا_قمتم: هنگامی که برخاستید
🌷 #الصلاة: نماز
🌷 #اغسلوا: غسل کنید
🌷 #وجوهکم: صورت هایتان
🌷 #أیدیکم: دست هایتان
🌷 #المرافق: آرنج ها
🌷 #امسحوا: مسح کنید
🌷 #رءوسکم: سرهایتان
🌷 #أرجلکم: پاهایتان
🌷 #الکعبین: برآمدگی روی دوپا
🌷 #الغائط: قضای حاجت، دستشویی
🌷 #أو_لامستم_النسآء: اگر با زنان آمیزش انجام دادید
🌷 #صعید: از صعود به معنای زمین بلند و به معنای خاک است
🌷 #طیب: پاک
🌷 #حرج: مشقت و سختی
🌸 در اين آيه به آنچه باعث پاكيزگى جسم و جان #انسان مى گردد، اشاره شده است و قسمت قابل ملاحظه اى از احكام وضو و غسل و تيمّم كه موجب صفاى روح است، تشريح گرديده، نخست خطاب به افراد با ايمان كرده، احكام #وضو را به اين ترتيب بيان مىكند: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاة: ای کسانی که ایمان آورده اید! هنگامی که به نماز برخاستید» بعد از #نیت «فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ : پس صورت هایتان را بشویید.» طریقه ی شستن #صورت: صورت را از بالای پیشانی یعنی جایی که موی سر می روید تا آخر چانه و از جهت پهنا به اندازه ای که بین انگشت وسط و شست قرار دارد باید شست.
🌸 «وَ أَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرافِقِ : و دست های خود را تا آرنج بشویید.» قید الی المرافق برای بیان محدوده شستن است در #وضو از آرنج تا سرانگشتان دست یعنی از بالا به پایین باید شست. ابتدا دست راست را می شوییم و سپس دست چپ را می شوییم. «وَ امْسَحُوا بِرُؤُسِكُمْ: و بخشی از سرتان را مسح کنید.» با رطوبت دست، جلوی سر را باید #مسح کرد. «وَ أَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَيْنِ: و روی پاهایتان را تا برآمدگی روی پا مسح کنید» بعضی از مراجع گفته اند تا مفصل را هم مسح کنید. ابتدای پای راست سپس پای چپ را باید مسح کرد.
🌸 سپس به توضيح حكم #غسل پرداخته و مى فرمايد: « وَ إِنْ كُنْتُمْ جُنُباً فَاطَّهَّرُوا: و اگر جنب بودید، پس طهارت کنید» یعنی #غسل کنید. ضمناً از اين كه #قرآن در آيه فوق مىگويد به هنگام نماز اگر جُنـُب هستيد غسل كنيد استفاده مىشود كه #غسل_جنابت جانشين وضو نيز مىگردد. سپس به بيان حكم #تيمّم پرداخته و می فرماید: « وَ إِنْ كُنْتُمْ مَرْضى أَوْ عَلى سَفَرٍ أَوْ جاءَ أَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغائِطِ أَوْ لامَسْتُمُ النِّساءَ فَلَمْ تَجِدُوا ماءً فَتَيَمَّمُوا صَعِيداً طَيِّباً: و اگر بیمار یا در سفر بودید یا یکی از شما قضای حاجت (دستشویی) آمده یا با زنان آمیزش انجام دادید و آبی (برای وضو یا غسل) نیافتید، با خاکی پاک تیمم کنید. » سپس طرز #تيمّم را اجمالاً بيان كرده، مى فرماید: « فَامْسَحُوا بِوُجُوهِكُمْ وَ أَيْدِيكُمْ مِنْهُ: و با آن خاک بخشی از صورت و دست هایتان را مسح نمایید.»
🌸 و در پايان آيه، براى اين كه روشن شود هيچ گونه سختگيرى در #دستورات گذشته در كار نبوده بلكه همه آنها به خاطر مصالح قابل توجّهى تشريع شده می فرماید: « ما يُرِيدُ اللّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُم حَرَجٍ وَ لكِنْ یریدُ لِيُطَهِّرَكُمْ وَ لِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ : خدا نمی خواهد [با احکامش] بر شما مشقت و سختی قرار دهد، بلکه می خواهد شما را از [آلودگی ها] پاک کند و نعمتش را بر شما تمام نماید ، تا باشد که شکرگزار باشید.»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_646
🌹 #آیه_۶ #سوره_مائده
بخش۲
🌸يا أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلَاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُوا بِرُءُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَيْنِ ۚ وَإِنْ كُنْتُمْ جُنُبًا فَاطَّهَّرُوا ۚ وَإِنْ كُنْتُمْ مَرْضَىٰٓ أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ أَوْ جَآءَ أَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغَآئِطِ أَوْ لَامَسْتُمُ النِّسَآءَ فَلَمْ تَجِدُوا مَآءً فَتَيَمَّمُوا صَعِيدًا طَيِّبًا فَامْسَحُوا بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُمْ مِنْهُ ۚ مَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ حَرَجٍ وَلَٰكِنْ يُرِيدُ لِيُطَهِّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
🍀 ترجمه: ای کسانی که ایمان آورده اید! هنگامی كه به نماز برخاستید، پس صورت و دستهایتان را تا آرنج بشویید و بخشی از سر و روی پاهایتان را تا برآمدگی پشت پا مسح كنید و اگر جُنُب بودید، پس طهارت كنید و اگر بیمار یا در سفر بودید یا یكی از شما از قضای حاجت [دستشویی] آمده، یا با زنان آمیزش انجام دادید و آبی [برای وضو یا غسل] نیافتید، با خاکی پاک تیمم كنید، و با آن خاک بخشی از صورت و دستهایتان را مسح نمایید. خدا نمیخواهد [با احكامش] بر شما مشقّت قرار دهد، بلكه میخواهد شما را [از آلودگیها] پاک كند و نعمتش را بر شما تمام نماید، تا باشد که شکر گزار باشید.
🔹 پيام های آیه ۶ سوره مائده 🔹
✅ #نظافت و #طهارت، لازمه ى ایمان است.
✅ #طهارت، شرط نماز است.
✅ همچنان كه تماس با #قرآن مخصوص پاكان است، ارتباط با خدا هم نیاز به طهارت دارد.
✅ #آلودگى_جسم، مانع قرب به خداست.
✅ اصل در كلام، رعایت #حیا و عفّت و ادب است، خصوصا ًدر مسایل زناشویى.
✅ شرایط و مقدّمات #نماز، تخفیف بردار هست، ولى تعطیل بردار نیست.
✅ براى پیدا كردن آبِ وضو و غسل باید تلاش كرد، اگر پیدا نشد آنگاه نوبت به #تیمّم مى رسد.
✅ با #آب یا #خاک آلوده، نمى توان با خداى پاک، ارتباط برقرار كرد.
✅ در احكام #دین، دشوارى نیست.
✅ هدف از #وضو و #غسل و تیمم، طهارت معنوى و آمادگى براى ارتباط با خداوند است.
✅ تكالیف الهى، براى #انسان نعمت است.
✅ #انجام_تكلیف، یكى از مصادیق شكر خداست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_647
🌹 #آیه_۷ #سوره_مائده
🌸 وَ اذْكُرُواْ نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَ مِيثاَقَهُ الَّذِى وَاثَقَكُم بِهِ إِذ قُلْتُمْ سِمِعْنَا وَ أَطَعْنَا وَاتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ عِلِيمُ بِذَاتِ الصُّدُور
ِ
🍀 ترجمه: و به یاد آورید نعمتى را كه خداوند بر شما عطا كرده و پیمانى را كه بطور محكم با شما بست، هنگامی كه گفتید: شنیدیم و اطاعت كردیم. و خداوند را تقوا پیشه كنید، زیرا كه خدا از درون سینه ها آگاه است.
🌷 #اذکروا: به یاد آورید
🌷 #میثاق: پیمان
🌷 #واثقکم: پیمان محکم با شما بست
🌷 #سمعنا: شنیدیم
🌷 #أطعنا: اطاعت کردیم
🌷 #ذات_الصدور: درون سینه ها
🌸 در اين آيه بار ديگر مسلمانان را به اهميّت نعمت هاى بى پايان #خداوند كه مهم ّترين آنها نعمت ايمان و هدايت است، توجّه داده است و مى فرمايد: « وَ اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللّهِ عَلَيْكُمْ: و به یاد آورید نعمتی را که خداوند بر شما عطا کرده است.» چه نعمتى از آن بالاتر كه در سايه #اسلام، همه گونه مواهب و افتخارات و امكانات نصيب مسلمانان شد و جمعيّتى كه قبلاً كاملاً پراكنده و جاهل و گمراه بودند به صورت جمعيّتى متشكّل و متحّد و دانا با امكانات مادّى و معنوى فراوان درآمدند.
🌸 سپس پيمانى را كه با #خدا بسته اند، يادآور شده و مى فرمايد: وَ مِيثاقَهُ الَّذِي واثَقَكُمْ بِهِ إِذْ قُلْتُمْ سَمِعْنا وَ أَطَعْنا: و پیمانی را که بطور محکم با شما بست، هنگامی که گفتید: شنیدیم و اطاعت کردیم. اين آيه مىتواند اشاره به تمام پيمان هاى تكوينى و تشريعى باشد. پيمان هايى كه #خدا به حكم فطرت گرفته و يا پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله و سلم در مراحل مختلف از مسلمانان گرفته باشد. و در پايان آيه براى تأكيد اين معنى مى فرمايد: وَ اتَّقُوا اللّهَ إِنَّ اللّهَ عَلِيمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ: و خداوند را تقوا پیشه کنید، زیرا که خدا از درون سینه ها آگاه است.
🔹 پيام های آیه ۷ سوره مائده 🔹
✅ #یاد نعمتهاى الهى لازم است.
✅ یاد و یادآورى نعمت ها، میثاق ها، گفته ها و علم و آگاهى #خدا، عامل و زمینه ى تقواست.
✅ به فكر پیمان شكنى نباشیم كه خدا آگاه است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_648
🌹 #آیه_۸ #سوره_مائده
🌸 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ كُونُواْ قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَآء بِالْقِسْطِ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنئانُ قَوْمٍ عَلَى أَلَّا تَعْدِلُواْ اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَ اتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرُ بِمَا تَعْمَلُونَ
🍀 ترجمه: اى كسانى كه ایمان آورده اید! همواره قیام کننده برای خدا و گواهان به عدل باشید و هرگز دشمنى با قومى، شما را به بى عدالتى وادار نكند. به عدالت رفتار كنید كه به تقوا نزدیكتر است و خداوند را تقوا پیشه كنید كه قطعا خدا به آنچه انجام مى دهید آگاه است.
🌷 #قوامین: قیام کنندگان
🌷 #شهدآء: گواهان
🌷 #القسط: عدل
🌷 #لا_یجرمنکم: شما را وادار نکنند
🌷 #شنئان: دشمنی
🌷 #أقرب: نزدیکتر
🌷 #خبیر: آگاه
🌸 اين آيه دعوت به قيام به #عدالت مى كند و نظير آن با تفاوت مختصرى در سوره نساء آيه ١٣٥ گذشت. نخست خطاب به افراد با ايمان كرده، مى فرماید: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوّامِينَ لِلّهِ شُهَداءَ بِالْقِسْطِ: ای کسانی که ایمان آورده اید! همواره قیام کننده برای خدا و گواهان به عدل باشید.» سپس به يكى از عوامل انحراف از #عدالت اشاره نموده، به مسلمانان چنين هشدار مى دهد كه نبايد دشمنی های قومى و اختلافات شخصى مانع از اجراى عدالت و موجب تجاوز به حقوق ديگران گردد، زيرا عدالت از همه اينها بالاتر است.
🌸 «وَ لا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنئانُ قَوْمٍ عَلى أَلاّ تَعْدِلُوا: و هرگز دشمنی با قومی ، شما را به بی عدالتی وادار نکند.» بار ديگر به خاطر اهميّت موضوع روى مسأله #عدالت تكيّه كرده، مى فرمايد: «اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوى: به عدالت رفتار کنید که به تقوا نزدیکتر است.» و از آنجا كه عدالت مهم ترين ركن #تقوا است، براى سوّمين بار به عنوان تأكيد اضافه مى كند: وَ اتَّقُوا اللّهَ إِنَّ اللّهَ خَبِيرٌ بِما تَعْمَلُونَ: و خداوند را تقوا پیشه کنید که قطعا خدا به آنچه انجام می دهید آگاه است.
🔹 پيام های آیه ۸ سوره مائده 🔹
✅ #عدالت_اجتماعى، تنها در سایه ایمان به خدا و معاد استقرار مى یابد.
✅ #عدالت، تنها یک ارزش اخلاقى نیست. فرمان حتمى الهى است.
✅ اگر انگیزه ى #انسان كینه هاى او شد، اخلاصى در كار نیست، ولى اگر قیام براى خدا باشد، كینه ها در اجراى عدالت بى اثر مى شود.
✅ #عدالت مستمر به صورت ملكه و عادت، ارزش است، نه عدالت لحظه اى.
✅ #مؤمنان، هم رابطه با خدا دارند و هم در رابطه با مردم گواهى به عدل مى دهند.
✅ اگر باور كنیم كه #خدا عملكرد ما را مى داند، به عدل رفتار خواهیم كرد.
✅ انسان هاى كینه توز و عقده اى نمى توانند عادل باشند. براى رسیدن به عدالت باید كینه ها را كنترل كرد.
✅ احساسات باید تحت الشعاع #عدالت باشد.
✅ كینه جویى، از عوامل انحراف از #عدالت است.
✅ در سیاست گذارى ها و روابط داخلى و خارجى حتّى نسبت به دشمنان هم #عادل باشیم.
✅ انسان هاى عادل و منصف، به تقوا نزدیكترند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_649
🌹 #آیات_9_10 #سوره_مائده
🌸 وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ الصاَّلِحَاتِ لَهُم مَّغْفِرَةٌ وَأَجْرٌ عَظِيمٌ (۹) وَالَّذِينَ كَفَرُواْ وَكَذَّبُواْ بَِايَاتِنَآ أُوْلَئِكَ أَصْحَابُ ألجَحِيم (۱۰)
ِ
🍀 ترجمه: خداوند به كسانى كه ایمان آورده اند و كارهاى شایسته انجام داده اند، وعده داده است که برای آنان آمرزش و پاداشى بزرگ است. (۹) و کسانی که کافر شدند و آیات ما را تكذیب کردند، آنان اهل جهنم هستند. (۱۰)
🌷 #أجر_عظیم: پاداشی بزرگ
🌷 #کذبوا: تکذیب کردند
🌷 #أصحاب_ألجحیم: اهل جهنم- جحیم به معنای شدت بر افروختگی آتش است.
🌸 در آيه ۹ سوره مائده طبق سنّت قرآن كه پس از #احكام خاصّى براى تأكيد و تكميل آن اشاره به قوانين و اصول كلى مى كند در آیه ۹ سوره مائده براى تأكيد مسأله اجراى #عدالت و گواهى به حقّ که در آیه قبل بیان شد چنين مى فرمايد: وَعَدَ اللّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَ أَجْرٌ عَظِيمٌ: خداوند به کسانی که ایمان آورده اند و کارهای شایسته انجام داده اند وعده داده است که برای آنان آمرزش وپاداشی بزرگ است. در #قرآن چند نوع أجر به كار رفته است: «اجر عظیم»، «اجر كبیر» «اجر كریم» «اجر غیر ممنون» بنابراین پاداش هاى الهى داراى درجاتى است.
🌸 وَ الَّذِينَ كَفَرُوا وَ كَذَّبُوا بِآياتِنا أُولئِكَ أَصْحابُ الْجَحِيمِ: و کسانی که کافر شدند و آیات ما را تکذیب کردند، آنان اهل جهنم هستند. قابل توجّه اين كه آمرزش و اجر عظيم به عنوان يک وعده #الهى در آيه ذكر شده و فرموده: وعد اللّه. . . ولى كيفر دوزخ به صورت نتيجه عمل بيان شده و كسانى كه داراى چنين اعمالى باشند، چنان سرنوشتى خواهند داشت.
🔹 پيام های آیات۹و۱۰سوره مائده 🔹
✅ #ایمان از عمل جدا نیست.
✅ #ایمان و #عمل_شایسته، هم جبران كننده ى گذشته است و هم تأمین كننده آینده.
✅ توجّه به عاقبت كارها، در تصمیم هاى #انسان نقش مهمى دارد.
✅ #مغفرت، مقدّمه ى دریافت پاداش است.
✅ كیفر #كافران و تكذیب كنندگان، دوزخ ابدى است.
✅ #تشویق، انگیزه ى عمل است. همان گونه كه هشدار، از روش هاى تربیتى قرآن است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_650
🌹 #آیه_۱۱ #سوره_مائده
🌸 يَا أيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ اذْكُرُواْ نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ هَمَّ قَوْمٌ أَن يَبْسُطُواْ إِلَيْكُمْ أَيْدِيَهُمْ فَكَفَّ أَيْدِيَهُمْ عَنكُمْ وَاتَّقُواْ اللَّهَ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ
🍀 ترجمه: اى كسانى كه ایمان آورده اید! نعمت خداوند را بر خودتان یاد كنید، آنگاه كه قومی قصد داشتند به سوى شما دست تعدّى دراز كنند، امّا خداوند دست آنان را از شما كوتاه كرد و خدا را تقوا پیشه کنید، و مؤمنان باید تنها بر خداوند توكّل کنند.
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در اینكه آیه، ناظر به كدام واقعه ى تاریخى است #اختلاف است، ولى مى توان آن را شامل همه مواردى دانست كه #مسلمانان، در مقابل سوء قصد یا تهاجم دشمن، با تكیه بر خداوند پیروز شده و نجات یافته اند.
🌸 به دنبال يادآورى نعمت هاى الهى در چند آیه قبل، در اين آيه روى سخن را بار ديگر به مسلمانان كرده و قسمتى ديگر از نعمت هاى #خدا را به ياد آنها مىآورد تا به شكرانه آن در اطاعت فرمان خدا و اجراى اصول #عدالت بكوشند، می فرماید: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ هَمَّ قَوْمٌ أَنْ يَبْسُطُوا إِلَيْكُمْ أَيْدِيَهُمْ فَكَفَّ أَيْدِيَهُمْ عَنْكُمْ: ای کسانی که ایمان آورده اید! نعمت خداوند را بر خودتان یاد کنید، آنگاه که قومی قصد داشتند به سوی شما دست تعدی دراز کنند، اما خداوند دست آنان را از شما کوتاه کرد.»
🌸 در حقيقت اين آيه مسلمانان را از خطراتى كه ممكن بود براى هميشه نامشان را از صفحه روزگار براندازد متوجه مى كند، و به آنها هشدار مى دهد كه به پاس اين نعمتها #تقوا و #توکل پيشه كنند « وَ اتَّقُوا اللّهَ وَ عَلَى اللّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ: و خدا را تقوا پیشه کنید و مؤمنان باید تنها بر خداوند توکل کنند.
🔹 پيام های آیه ۱۱ سوره مائده 🔹
✅ یاد نعمت هاى #خدا بر مؤمنین لازم است زیرا هم نوعى شكر است، هم غرور و غفلت را از انسان دور مى نماید و هم عشق انسان را به پروردگار مى افزاید.
✅ دفع خطرات #دشمن، از مهمترین نعمتهاى خداست.
✅ با #تقوا و #توكّل و ایمان، لطف خدا را به خود جلب، و خطر دشمنان را دفع كنیم.
✅ دشمنان شما براى دستیابى بر شما در تلاشند.
✅ لازمه ى #ایمان و #تقوا تكیه بر خداست.
✅ #تقوا و #توكّل داشتن، اثر یاد خداوند و ایمان است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_651
🌹 #آیه_۱۲ #سوره_مائده
🌸 وَلَقَدْ أَخَذَ اللَّهُ مِيثَاقَ بَنِى إِسْرَآءِيلَ وَبَعَثْنَا مِنْهُمُ اثْنَىْ عَشَرَ نَقِيباً وَقَالَ اللَّهُ إِنِّى مَعَكُمْ لِئِنْ أَقَمْتُمُ الصَّلَاةَ وَءَاتَيْتُمُ الزَّكَاةَ وَ ءَامَنْتُم بِرُسُلِى وَعَزَّرْتُمُوهُمْ وَأَقْرَضْتُمُ اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً لَّأُكَفِّرَنَّ عَنكُمْ سَيِّئاتِكُمْ وَلَأُدْخِلَنَّكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِى مِن تَحْتِهَا الْأَنْهاَرُ فَمَن كَفَرَ بَعْدَ ذَلِكَ مِنكُمْ فَقَدْ ضَلَّ سَوَآءَ السَّبِيلِ
🍀 ترجمه: و همانا خداوند از بنى اسرائیل پیمان گرفت، و از میان آنان دوازده سرپرست برانگیختیم، و خداوند (به آنان) فرمود: من با شمایم، اگر نماز به پا دارید و زكات بپردازید و به پیامبرانم ایمان آورید و یارى شان كنید وبه خداوند وامى نیكو دهید، قطعاً گناهانتان را مى پوشانم و شمارا به باغهایى وارد مى كنم كه نهرها زیر آن جارى است. پس از این، هر كسی از شما كافر شود، به راستى از راه راست منحرف گشته است.
🌷 #اثنی_عشر: دوازده
🌷 #نقیب: سرپرست
🌷 #عزّرتموهم: یاری شان کنید از «عَزّر»، به معناى یارى كردن همراه با احترام است.
🌷 #سواء_السبیل: به وسط راه را مى گویند كه انحراف از آن، سقوط را به همراه دارد.
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در اين سوره از آغاز، اشاره به مسأله وفاى به عهد شده، و شايد فلسفه اين همه تأكيد براى اهميّت دادن به مسأله #پيمان_غدير است كه در آيه ٦٧ همين سوره خواهد آمد. در اين آيه مى فرمايد: ما از بنى اسرائيل پيمان گرفتيم كه به دستورات ما عمل كنند و به دنبال اين پيمان دوازده رهبر و سرپرست براى آنها برگزيديم تا هر يک سرپرستى يكى از طوايف دوازدهگانه بنى اسرائيل را بر عهده گيرد وَ لَقَدْ أَخَذَ اللّهُ مِيثاقَ بَنِي إِسْرائِيلَ وَ بَعَثْنا مِنْهُمُ اثْنَيْ عَشَرَ نَقِيباً: و همانا خداوند از بنی اسرائیل پیمان گرفت، و از میان آنان دوازده سرپرست برانگیختیم. سپس وعده #خدا را به بنى اسرائيل چنين تشريح مى كند وَ قالَ اللّهُ إِنِّي مَعَكُمْ: و خداوند به آنان فرمود: من با شما هستم. امّا به چند شرط:
1⃣ لَئِنْ أَقَمْتُمُ الصَّلاةَ: اگر #نماز به پا دارید.
2⃣ وَ ءاتَيْتُمُ الزَّكاةَ: و #زکات بپردازید.
3⃣ وَ ءامَنْتُمْ بِرُسُلِي وَ عَزَّرْتُمُوهُمْ: و به پیامبرانم ایمان آورید و یاریشان کنید.
4⃣ وَ أَقْرَضْتُمُ اللّهَ قَرْضاً حَسَناً: و به خداوند قرضی نیکو دهید. علاوه بر این، از انفاق های #مستحب که یک نوع قرض الحسنه با خداست خودداری نکنید
🌸 اگر به اين #پيمان عمل كنيد لَأُكَفِّرَنَّ عَنْكُمْ سَيِّئاتِكُمْ: قطعا گناهان شما را می پوشانم. وَ لَأُدْخِلَنَّكُمْ جَنّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ: و شما را به باغ هایی وارد می کنم که نهرها زیر آن جاری است. فَمَنْ كَفَرَ بَعْدَ ذلِكَ مِنْكُمْ فَقَدْ ضَلَّ سَواءَ السَّبِيلِ: پس از این، هر کسی از شما کافر شود، قطعا از راه راست منحرف شده است. نقباى بنى اسرائیل، وزراى حضرت موسى علیه السلام و سرپرستان دوازده طایفه از آنان بودند. از رسول خدا صلى الله علیه وآله روایت است كه فرمود: خلفاى پس از من دوازده نفرند، به تعداد نقبای بنی اسرائیل. كه نخستین آنان #على علیه السلام و آخرینشان حضرت #مهدى علیه السلام است.
🔹 پيام های آیه ۱۲ سوره مائده 🔹
✅ نماز، زكات، یارى انبیا و انفاق، در برنامه هاى ادیان #الهى دیگر نیز بوده است.
✅ همراهى #خداوند با ما چند شرط دارد: نماز، زكات، ایمان، یاری انبیا، انفاق.
✅ ایمان به #انبیا به تنهایى كافى نیست، یارى آنان هم لازم است.
✅ انجام همه ى #واجبات كارساز است، نه فقط بعضى از آنها.
✅ قرض دادن باید به شیوه اى نیكو باشد.
✅ قرار گرفتن موضوع #قرض در كنار امورى مانند: نماز و زكات و ایمان به رُسل و یارى انبیا، وترتّب مغفرت و پاداش الهى بر آن، نشانگر اهمیّت فوق العاده ى آن است.
✅ رهبر جامعه باید از سوى خدا تعیین شود، و برگزیدگان انبیا هم باید به فرمان #خداوند باشند.
✅ #نماز و #زكات و #انفاق، در كنار پذیرش و یارى رهبران الهى مفهوم دارد.
✅ #بهشت را به «بها» دهند، نه بهانه. اگر نماز، زكات، ایمان، امداد و انفاق بود، بهشت هم هست.
✅ #بهشت، جاى آلودگان نیست، ابتدا باید پاک شد، آنگاه به بهشت رفت.
✅ راه دستیابى به عفو #خدا، ایمان و عمل صالح است.
✅ بعد از اخذ #میثاق و اتمام حجّت و بیان شرایط دریافت الطاف الهى، راه عذر و بهانه براى كسى نیست.
✅ هر کسی به دستورهاى #الهى كفر ورزد، از مسیر اعتدال خارج شده است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_652
🌹 #آیه_۱۳ #سوره_مائده
🌸 فَبَِما نَقْضِهِم مِّيثاقَهُمْ لَعَنَّاهُمْ وَجَعَلْنَا قُلُوبَهُمْ قَاسِيَةً يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ عَن مَّوَاضِعِهِ وَنَسُواْ حَظَّاً مِّمَّا ذُكِّرُواْ بِهِ وَلَا تَزَالُ تَطَّلِعُ عَلَى خَآئِنَةٍ مِّنْهُمْ إِلَّا قَلِيلاً مِّنْهُمْ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاصْفَحْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ
🍀 ترجمه: پس آنان را به خاطر شكستن پیمانشان لعنت كردیم و دلهایشان را بسیار سخت گردانیدیم. آنان كلمات الهى را از جایگاه اصلی و معنای حقیقی اش تحریف مىكنند، و بخشى از آنچه را به آنان تذكّر داده شده بود فراموش كردند، و تو همواره بر خیانتى از آنان مگر اندکی از ایشان آگاه مىشوى، پس، از آنان درگذر و از لغزشهایشان چشم بپوش. همانا خداوند نیكوكاران را دوست مى دارد.
🌷 #قاسیه: سخت
🌷 #یحرفون: تحریف و تغییر می کنند
🌷 #نسوا: فراموش کردند
🌷 #حظا: قسمتی و مقداری
🌷 #اصفح: چشم پوشی کن
🌷 #محسنین: نیکوکاران
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است و به دنبال بحثى كه درباره پيمان #خدا با بنى اسرائيل در آيه قبل گذشت، در اين آيه اشاره به پيمان شكنى آنها و عواقب اين پيمان شكنى مى كند و مى فرمايد: فَبِما نَقْضِهِمْ مِيثاقَهُمْ لَعَنّاهُمْ وَ جَعَلْنا قُلُوبَهُمْ قاسِيَةً: پس آنان را به خاطر شکستن پیمانشان لعنت کردیم و دلهایشان را بسیار سخت گردانیدیم. منظور از آنان در این آیه گروهی از بنی اسرائیل است که پیمان شکنی کردند و منظور از لعنت یعنی از رحمت #خدا دور شدن است. در حقيقت آنها به جرم پيمان شكنى با اين دو مجازات، كيفر ديدند، هم از رحمت خدا دور شدند، و هم افكار و قلوب آنها غير قابل انعطاف و سنگدل شد.
🌸 سپس آثار اين قساوت و سنگدلی را چنين شرح مى دهد: يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ عَنْ مَواضِعِهِ: آنان کلمات الهی را از جایگاه اصلی و معنای حقیقی اش تحریف می کنند. وَ نَسُوا حَظًّا مِمّا ذُكِّرُوا بِهِ: و بخشی از آنچه را به آنان تذکر داده شده بود فراموش کردند. بعيد نيست قسمتى را كه آنها به دست فراموشى سپردند، همان نشانه ها و آثار #پيامبر_اسلام «صلّى اللّه عليه و آله» باشد كه در آيات ديگر قرآن به آن اشاره شده است، و نيز ممكن است اين جمله اشاره به آن باشد كه مىدانيم تورات در طول تاريخ مفقود شده، سپس جمعى از دانشمندان #يهود به نوشتن آن مبادرت كردند و طبعاً قسمت هاى فراوانى از ميان رفت و قسمتى تحريف يا به دست فراموشى سپرده شد، و آنچه به دست آنها آمد بخشى از كتاب واقعى موسى علیه السلام بود كه با خرافات زيادى آميخته شده بود و آنها همين بخش را نيز گاهى به دست فراموشى سپردند.
🌸 سپس اضافه مى فرمايد: وَ لا تَزالُ تَطَّلِعُ عَلى خائِنَةٍ مِنْهُمْ إِلاّ قَلِيلاً مِنْهُمْ: و تو همواره بر خیانتی از آنان مگر اندکی از ایشان آگاه می شوی. و در پايان به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» دستور مى دهد كه فَاعْفُ عَنْهُمْ وَ اصْفَحْ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ: پس از آنان درگذر و از لغزش هایشان چشم بپوش. همانا #خداوند نیکوکاران را دوست می دارد. بطور مسلّم اين گذشت و عفو در مورد آزارهايى است كه به شخص پيامبر رسانيدند نه در مسایل هدفى و اصولى #اسلام كه در آنها گذشت، معنى ندارد.
🔹 پيام های آیه ۱۳ سوره مائده 🔹
✅ از پیمان شكنى بنى اسرائیل و عواقب آن عبرت بگیریم.
✅ #پیمان_شكنى، عامل محرومیّت از لطف الهى و زمینه ى پیدایش سنگدلى است.
✅ #پیامبر صلى الله علیه وآله دائماً بر اعمال و رفتار یهود ناظر بودند.
✅ در برخورد با #دشمن، انصاف را فراموش نكنیم.
✅ #عفو و #گذشت از كافر نیز احسان ونیكى است.
✅ #نیكوكار، محبوب خداست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_653
🌹 #آیه_۱۴ #سوره_مائده
🌸 وَمِنَ الَّذِينَ قَالُواْ إِنَّا نَصاَرَا أَخَذْنَا مِيثاَقَهُمْ فَنَسُواْ حَظّاً مِّمَّا ذُكِّرُواْ بِهِ فَأَغْرَيْنَا بَيْنَهُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَآءَ إِلَى يَوْمِ الْقِياَمَةِ وَ سَوْفَ يُنَبِّئُهُمُ اللَّهُ بِمَا كَانُواْ يَصْنَعُونَ
🍀 ترجمه: و از كسانى كه گفتند ما نصرانی هستیم پیمان گرفتیم، پس آنان بخشى از آنچه را تذكّر داده شده بودند فراموش كردند، پس دشمنى و كینه را تا روز قیامت در میانشان قرار دادیم و به زودی ،خداوند آنان را به آنچه انجام مى دهند آگاه خواهد ساخت.
🌷 #نصارا: جمع «نصرانى» است، نصارا یعنی یاران ٬به مسیحیان نصارا گفته اند.
🌷 #نسوا: فراموش کردند
🌷 #حظ: بهره، بخشی، مقداری
🌷 #بَغضاء: دشمنى شدید، بغض و کینه داشتن
🌷 #عداوت: دشمنی
🌷 #سوف: به زودی
🌷 #ینبئهم: آنها را خبر می دهد
🌷 #یصنعون: انجام می دهند
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در آيه قبل، سخن از پيمان شكنى بنى اسرائيل در ميان بود و در اين آيه به پيمان شكنى #نصارا اشاره كرده است. جمعى از كسانى كه ادّعاى نصرانيّت مى كنند، با اين كه از آنها پيمان وفادارى گرفته شده بود، دست به پيمان شكنى زدند و قسمتى از دستوراتى را كه به آنها داده شده بود به دست فراموشى سپردند. وَ مِنَ الَّذِينَ قالُوا إِنّا نَصارا أَخَذْنا مِيثاقَهُمْ فَنَسُوا حَظًّا مِمّا ذُكِّرُوا بِهِ: و از کسانی که گفتند ما نصرانی هستیم پیمان گرفتیم، پس آنان بخشی از آنچه را تذکر داده شده بودند فراموش کردند.
🌸 آرى! آنها نيز با #خدا پيمان بسته بودند كه از حقيقت توحيد منحرف نشوند و دستورات الهى را به دست فراموشى نسپارند و نشانه هاى آخرين #پيامبر را كتمان نكنند، ولى آنها نيز به همان سرنوشت يهود گرفتار شدند. بايد توجّه داشت «#نصارا» جمع «نصرانى» است و نامگذارى مسيحيان به اين اسم ممكن است به خاطر آن باشد كه هنگامى كه مسيح، ناصران و يارانى از مردم طلبيد، آنها دعوت او را اجابت كردند. همان طور كه در آیه ۱۴ سوره صافات مى فرماید: «كَما قالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ لِلْحَوارِيِّينَ مَنْ أَنْصارِي إِلَى اللّهِ قالَ الْحَوارِيُّونَ نَحْنُ أَنْصارُ اللّهِ : «همان گونه كه عيسى بن مريم به حواريّون گفت: چه كسانى در راه خدا ياوران من هستند؟ #حواريّون گفتند: ما ياوران خدا هستيم.»
🌸 سپس #قرآن نتيجه اعمال مسيحيان را چنين شرح مى دهد كه می فرماید: فَأَغْرَيْنا بَيْنَهُمُ الْعَداوَةَ وَ الْبَغْضاءَ إِلى يَوْمِ الْقِيامَةِ: پس دشمنی و کینه را تا روز قیامت در میانشان قرار دادیم. و مجازات ديگر آنها كه در آخرين جمله آيه به آن اشاره شده اين است كه وَ سَوْفَ يُنَبِّئُهُمُ اللّهُ بِما كانُوا يَصْنَعُونَ: و به زودی، خداوند آنان را به آنچه انجام می دهند آگاه خواهد ساخت.
🔹 پيام های آیه ۱۴ سوره مائده 🔹
✅ ادّعا بسیار است، امّا عمل اندک است.
✅ از پیامدهاى تلخ پیمان شكنى دیگران عبرت بگیریم. از #نصارا پیمان گرفته شد، چون فراموش كردند گرفتار بدبختى شدند.
✅ #تفرقه و #دشمنى، از عذاب هاى الهى است.
✅ همه ى كارها زیر نظر #خداوند است و پاداش و كیفر خواهد داشت.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_654
🌹 #آیه_۱۵ #سوره_مائده
🌸 ياَأَهْلَ الْكِتاَبِ قَدْ جَآءَكُمْ رَسُولُنَا يُبَيِّنُ لَكُمْ كَثِيراً مِّمَّا كُنتُمْ تُخْفُونَ مِنَ الْكِتَابِ وَيَعْفُواْ عَن كَثِيرٍ قَدْ جَآءَكُم مِّنَ اللَّهِ نُورٌ وَ كِتَابٌ مُّبِينٌ
🍀 ترجمه: اى اهل كتاب! همانا پیامبر ما به سوی شما آمد، در حالى كه بسیارى از آنچه را شما از كتاب (آسمانى) پنهان مى كردید براى شما بیان مى كند و از بسیارى درمى گذرد. قطعاً از سوى خداوند، نور و كتابی آشكار برایتان آمده است.
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. به دنبال آيات قبلی كه درباره #يهود و #نصارا و پيمان شكنی هاى آنها بود، اين آيه اهل كتاب که همان یهود و نصارا هستند را بطور كلّى مخاطب قرار داده و از آنها دعوت به سوى #اسلام كرده، نخست مى فرماید: يا أَهْلَ الْكِتابِ قَدْ جاءَكُمْ رَسُولُنا يُبَيِّنُ لَكُمْ كَثِيراً مِمّا كُنْتُمْ تُخْفُونَ مِنَ الْكِتابِ وَ يَعْفُوا عَنْ كَثِيرٍ: ای اهل کتاب! همانا پیامبر به سوی شما آمد، در حالی که بسیاری از آنچه را شما از کتاب آسمانی پنهان می کردید بیان می کند و از بسیاری در می گذرد.
🌸 سپس اشاره به اهميّت و عظمت قرآن و اثرات عميق آن در #هدايت و تربيت بشر كرده مى فرماید: قَدْ جاءَكُمْ مِنَ اللّهِ نُورٌ وَ كِتابٌ مُبِينٌ: قطعا از سوی خداوند ، نور و کتابی آشکار برایتان آمده است. در تفسیر المیزان آمده منظور از #نور ، پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم است. منظور از کتاب مبین ، #قرآن است.
🔹 پيام های آیه ۱۵ سوره مائده 🔹
✅ #اسلام، دینى جهانى است و همه ادیان را به حقّ دعوت مى كند.
✅ در #ارشاد و دعوت مردم، حتّى از اهل كتاب هم مأیوس نشویم.
✅ جهان بدون #قرآن، تاریک است.
✅ برخى حقایق تورات و انجیل، كتمان شده است.
✅ از شیوه هاى #ارشاد، بیان مطالب به قدر ضرورت است.
✅ #پیامبر و #قرآن، بسیار با عظمت هستند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_655
🌹 #آیه_۱۶ #سوره_مائده
🌸 يَهْدِى بِهِ اللَّهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضْوَانَهُ سُبُلَ السَّلَامِ وَيُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِهِ وَيَهْدِيِهمْ إِلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ
🍀 ترجمه: خداوند به وسیله ى آن كسانى را كه از رضاى الهى پیروی کنند، به راه هاى سلامت هدایت مى كند، و آنان را با خواست خود از تاریكى ها به سوی روشنایى بیرون مى آورد، و آنها را به راه راست هدایت مى كند.
🌷 #سبل: راه ها،جمع سبیل است.
🌷 #سلام: سلامتی و یکی از نام های خداست.
🌷 #ظلمات: تاریکی ها
🌷 #صراط_مستقیم: راه راست
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در پایان آیه قبلی خواندیم قد جآءکم من الله نور و کتاب مبین: قطعا از سوی #خداوند نور وکتابی آشکار برای شما آمد. در این آیه می فرماید: «يَهْدِي بِهِ اللّهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضْوانَهُ سُبُلَ السَّلامِ: خداوند به وسیله ی آن (نور و کتاب مبین) کسانی را که از رضای الهی پیروی کنند، به راه های سلامت هدایت می کند.» #هدایت داراى مراتبى است: یک مرحله، هدایت عمومى براى همه انسانهاست، خواه پیروى كنند یا نكنند ونوع دیگر مخصوص كسانى است كه هدایت عمومى را پذیرفته باشند. این آیه نوع دوّم را بیان مى كند.
🌸 #سلام، یكى از نام هاى خداست و یكى از نام هاى بهشت هم «دارالسّلام» است. پس راه هاى سلام، یعنى راه #خدا و #بهشت كه رسیدن به آن دو از «سُبل السلام» و صراط مستقیم مى گذرد. «سُبل السّلام»، شامل راه هاى سلامت فرد و جامعه، خانواده و نسل، فكر، روح و ناموس و... مى شود. #خداوند علاوه بر اين آنها را از انواع ظلمت ها و تاريكی ها (ظلمت شرک، ظلمت جهل، ظلمت پراكندگى و نفاق و. . .) به سوى نور توحيد، علم و اتّحاد، هدایت مى كند که می فرماید: «وَ يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِهِ: و آنان را با خواست خود از تاریکی ها به سوی روشنایی بیرون می آورد.» «وَ يَهْدِيهِمْ إِلى صِراطٍ مُسْتَقِيمٍ: و آنها را به راه راست هدایت می کند.»
🔹 پیام های آیه ۱۶ سوره مائده 🔹
✅ #انسان، خود زمینه ساز هدایت خویش است.
✅ #هدایت به راه هاى سلامت و سعادت، در گرو كسب رضاى خداست و هر كسی در پى راضى كردن غیر او باشد، در انحراف است.
✅ راه #حقّ یكى و راه هاى باطل (شرک، كفر، نفاق و تفرقه و...) متعدّد است.
✅ #هدف، یكى است ولى راه هاى رسیدن به آن متعدّد است.
✅ #انسان در سایه قرآن، به همزیستى و صفا در زندگى مى رسد.
✅ براى رسیدن به صراط مستقیم، تنها پیامبر و كتاب كافى نیست، لطف و اراده ى #خدا هم لازم است.
✅ #قرآن، داروى شفابخش همه ظلمات است. تاریكىهاى جهل، شرک، تفرقه، شبهات، شهوات، خرافات، جنایات واضطرابها را به نور علم، توحید، وحدت، تمدن، یقین، حقّ، صفا وآرامش تبدیل مىكند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈