پالسهای اروپا در پکن
آمریکا باز هم جا میماند؟
✍ محمد ایمانی
💥خبر کوتاه اما مهم بود و از شتاب بیشتر تحولات مربوط به نظم جهانی حکایت میکرد: چین در جریان رزمایش ۳ روزه در تنگه تایوان که با حضور 90 فروند هواپیمای جنگی انجام شد، حمله به تایوان را شبیهسازی کرد.
🔹اهمیت ماجرا به این است که روزنامه نیویورک تایمز چند روز قبل، ضمن بررسی ۱۰۰ مقاله تحقیقاتی رسانهها و تحلیلگران چینی خبر داد:
♦️«چین تحولات جنگ اوکراین را تحت رصد کامل دارد و از تجارب روسیه، برای جنگ احتمالی با آمریکا در تایوان استفاده میکند. پکن در این جنگ، منبعی از درسهای ارزشمند میبیند. این مطالعات در نهایت ممکن است این باور را تقویت کند که چین میتواند در جنگ احتمالی پیروز شود. بودجه نظامی ۲۲۵میلیارد دلاری چین، سه برابر روسیه است و ظرفیت عظیم تولیدی و فناوری تسلیحاتی دارد که روس ها فاقد آن هستند».
🔹پس از سفر رئیسجمهور فرانسه و رئیسکمیسیون اتحادیه اروپا به پکن، این تصورپیش آمد که اروپا صرفا خواستار میانجیگری برای پایان جنگ روسیه و اوکراین است.
🔹اما خبرها حاکی از این است که اروپا ضمنا در صدد جدا کردن حساب خود از آمریکا و احیای توازن تجاری با چین است. شاید هم در ازای گرفتن برخی امتیازات اقتصادی، به تصمیم چین درباره تایوان چراغ سبز داده باشد.
👇به این دو سند مهم عنایت کنید:
۱) ماکرون در بازگشت از سفر چین گفت: «اروپا باید در برابر فشار برای تبدیل شدن به دنبالهروی آمریکا مقاومت کند، وابستگی خود را کاهش دهد و از کشیدهشدن به رویارویی چین و آمریکا بر سر تایوان اجتناب کند. باید استقلال راهبردی اروپا را حفظ کنیم. خطر بزرگ این است که وسط بحرانهایی گیر بیفتیم که بحران ما نیست. اروپاییها نمیتوانند بحران در اوکراین را حل کنند، چطور ما میتوانیم درباره تایوان بگوییم مراقب باشید، اگر اشتباهی انجام دهید، ما آنجا خواهیم بود؟ اگر تنشها بین آمریکا و چین داغ شود، ما زمان و منابع لازم برای تأمین مالی خود را نخواهیم داشت. اروپا باید وابستگی به فراسرزمینی بودن دلار آمریکا را کاهش دهد».
۲) دویچه وله اخبرا در گزارشی نوشت: «یک ماه پس از سفر نخستوزیر اسپانیا، رئیسجمهور فرانسه و رئیسکمیسیون اتحادیه اروپا نیز راهی چین شدند. به غیر از تشویق چین برای اعمال فشار جهت توقف جنگ اوکراین، مهمترین هدف این سفر ها، نگرانیهای فزاینده از شتاب گرفتن تراز تجاری منفی ۲۷ عضو اتحادیه اروپا با چین است.
از سال ۲۰۲۰ تا کنون، واردات ۲۷ عضو این اتحادیه از چین، با جهش ۶۲ درصدی به ۶۲۶ میلیارد یورو رسیده، در حالی که صادرات اروپا به چین تنها ۱۳ درصد رشد کرده و به رقم ۲۳۰ میلیارد یورو رسیده است. این حجم عظیم شکاف تراز تجاری، در حالی است که اتحادیه اروپا به شدت نیازمند رونق تجارت خارجی برای بهبود وضعیت اقتصادی است.
تحریم اتحادیه اروپا علیه روسیه باعث شده تا مسکو مجبور به ارائه تخفیفهای چشمگیر نفتی به چینی باشد و هزینه تولید کالاهای چینی در مقایسه با اروپا کاهش قابل ملاحظهای داشته باشد. ماکرون نیز با امید به افزایش صادرات فرانسه به چین، هیئتی بلندپایه با همراهی ۵۰ مقام شرکتهای فرانسوی را به پکن برده است.
صادرات چین به بازارهای جهانی در سال گذشته میلادی به ۳.۶ تریلیون دلار رسیده، اما وارداتش تنها کمی بیش از ۲.۷ تریلیون دلار بوده است. چین همچنین سال گذشته ۵۸۱ میلیارد دلار صادرات به آمریکا داشت، اما تنها ۱۸۰ میلیارد دلار واردات از این کشور انجام داد. تولید ناخالص داخلی چین با رقمی بالای ۱۸ تریلیون دلار از مجموع اقتصاد ۲۷ عضو اتحادیه اروپا فراتر رفته و اکنون به سطح اقتصاد آمریکا نزدیک میشود».
✔️به نظر میرسد دولتهای اروپایی مثل فرانسه و آلمان، مسیری مشابه عربستان را در فاصله گذاری با سلطه آمریکا انجام میدهند و گسترش مراودات با چین را خود گشایش محسوب میکنند.
🔹در این میان دور از ذهن نیست که در صورت تسخیر تایوان از سوی چین، واکنشی خونسردانه – بر خلاف انتظار آمریکا- داشته باشند. آنها در ماجرای اوکراین هم حاضر نشدند با پذیرش این کشور در ناتو، هزینه بیشتری بپردازند، تایوان که جای خود دارد.
🔹آنچه در حال وقوع است، ادامه روندی است که برخی مقامات اروپایی از آن به عنوان انتقال محور قدرت جهانی یاد کردهاند؛
🔻- نیکولا سارکوزی: «محور جهان در حال عبور از غرب، به شرق یعنی آسیاست. ما در گذشته بر جهان تسلط داشتیم، اما حالا به هیچوجه مسلط نیستیم.»
🔻- جوزپ بورل: «تحلیلگران از مدتها پیش درباره پایان نظم تحت رهبری آمریکا و ظهور قرن آسیایی سخن گفتهاند. این اتفاق، پیش چشم ما در حال وقوع است»
🔻- ولفگانگ ایشینگر رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ: «جهان در حال عبور از غرب به عصر پساغرب است. کاهش نفوذ اروپا و آمریکا زمینه را برای کشورهای دیگر فراهم کرده تا نظم جهانی جدیدی را شکل دهند.»
https://eitaa.com/tahlil30yasi
43.02M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅استیضاح تیک تاک قسمت دوم
🔺جلسه استماع مجلس نمایندگان آمریکا با حضور مدیر عامل تیک تاک
این جلسه به مدت ۵ ساعت برگزار شده و فیلم پیشرو، خلاصه یک ساعته آن (همراه با زیرنویس فارسی) است.
🔹نکته ۱: دموکرات ها و جمهوری خواهان علیه تیک تاک با هم متحد هستند.
🔸نکته ۲: هر نکته ای که در این جلسه اشاره می شود در مورد اینستاگرام هم صادق است. کاش نمایندگان مجلس ما هم، به اندازه نمایندگان مجلس آمریکا، غیرت داشتند.
https://eitaa.com/tahlil30yasi
49.51M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥مستند قره باغ بخش چهارم
🔺ساخته سینا حسین پور به جدایی منطقه قره باغ از آذربایجان و درگیری با جمهوری ارمنستان میپردازد.
🔸خبرنگاری به اسم چنگیز از وقایع آن زمان خبر میدهد. در این میان ایران نقش میانجی را بازی کرده اما با ورود آمریکاییها داستان عوض میشود.
https://eitaa.com/tahlil30yasi
🔺پراگماتیسم به چه معنی است؟
🔸پراگماتیسم، کنشگرایی، عملگرایی و یا کاربردگرایی، به معنی فلسفه اصالت عمل است؛ ولی در سیاست بیشتر واقعگرایی و مصلحتگرایی معنی میدهد.
🔹پراگماتیسم روشی در فلسفه است که با اعتراف به غیرممکن بودن اثبات بعضی مسائل، آنها را با توجّه به کاربردشان در زندگی انسان میپذیرد. طرفداران این شیوه، خود را عملگرا و متسامح میدانند. مخالفان، این گروه را میانهرو (یا محافظهکار) میخوانند.
#پراگماتیسم #عمل_گرایی
https://eitaa.com/tahlil30yasi
51.25M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺 راز سرخ صیاد
🎥 روایتی کوتاه از زندگی خوشعاقبت شهید امیر سپهبد صیاد شیرازی
🔸 اعطای درجه سپهبدی صیاد شیرازی توسط حضرت آیتالله خامنهای به فرزند شهید
🔹 انتشار به مناسبت ۲۱ فروردین ماه، سالروز شهادت شهید امیر سپهبد علی صیاد شیرازی
https://eitaa.com/tahlil30yasi
✅آیا چین میتواند جنگ یمن را به نقطه پایان برساند؟
🔺گزارش نشریه آمریکایی the intercept از ظرفیت ایفای نقش چین در پرونده یمن
🔸جنگ یمن ظاهرا در حال پایان است و رسانههای آمریکایی از احتمال تمدید آتشبس تا سال ۲۰۲۳ گزارش دادند. در همین راستا، المیادین گزارش داد که جنبش انصارلله یمن نسبت به روندهای جاری مبنی بر واقعی بودن توافق و پایان یافتن جنگ خوش بین است. رویترز نیز با تایید گزارش المیادین در گزارشی نوشت: نمایندگان سعودی برای گفتگو در مورد شرایط آتش بس دائمی به صنعا سفر میکنند. آنچه در اینجا شگفتآور است، نقش آشکار چین و غیبت قابل توجه آمریکا و جو بایدن، رئیسجمهور آن کشور در مذاکرات است.
🔹در همین راستا تریتا پارسی، معاون اجرایی مؤسسه کوئینسی گفت: درحالیکه بایدن قول داده بود به جنگ یمن پایان میدهد، دو سال پس از ریاست جمهوری او، چین ممکن است به این وعده عمل کند. دههها سیاست خارجی نظامیشده آمریکا در خاورمیانه به چین این امکان را داده است که نقش صلحجو را ایفا کند، در حالی که واشنگتن گرفتار شده است و نمیتواند چیزی بیش از معاملات تسلیحاتی و تضمینهای امنیتی غیرقانونی ارائه دهد.
🔸آمریکا همیشه از عربستان سعودی تا حد امکان حمایت و به شدت با انصارلله یمن که مورد حمایت ایران هستند، برخورد میکرد. اکنون چین امتیازاتی را از سعودیها گرفته است که مذاکرات آتش بس را ممکن ساخته است. به نظر میرسد سعودیها کاملاً در برابر خواستههای جنبش انصارلله یمن تسلیم شدهاند، که شامل باز کردن بنادر اصلی یمن برای ورود کالاهای حیاتی به آن کشور، اجازه افزایش پرواز به صنعا و اجازه دسترسی دولت انصارلله یمن به ارز خود برای پرداخت حقوق کارگران و ایجاد ثبات اقتصادی میشود.
🔹اریک اسپرلینگ، مدیر اجرایی Just Foreign Policy گفت: امتیازات سعودی از جمله لغو محاصره و خروج از جنگ نشان میدهند که اولویت آنها محافظت از خاک عربستان در برابر حمله و تمرکز بر توسعه اقتصادی در داخل است. این با رویکرد ترجیحی بسیاری از نخبگان سیاست خارجی واشنگتن که همچنان امیدوار بودند که جنگ و محاصره عربستان میتواند جنبش انصارلله یمن را مجبور به دادن امتیازات و واگذاری قدرت بیشتر به شورای ریاستی یمن تحت حمایت آمریکا کند، متفاوت است.
🔸توافق یمن تحت تاثیر توافق دیگری با میانجیگری چین برای نزدیکی ایران و عربستان سعودی قرار دارد. پنجشنبه هفته گذشته وزرای خارجه ایران و عربستان در پکن برای نهایی کردن توافقنامهای که پروازهای مستقیم بین ریاض و تهران را برقرار میکند همچنین بازگشایی سفارتخانهها و گسترش همکاریهای تجاری، دیدار کردند.
🔹تریتا پارسی افزود: به نظر میرسد که دامنه کامل این توافق بدون عادیسازی روابط بین عربستان و ایران با میانجیگری چین نمیتوانست چندان قابل توجه باشد. مشخص نیست که آیا چین نقش مهمی در بُعد یمن ایفا کرده است یا خیر. با این حال، پکن به دلیل نقشی که در نزدیک کردن ریاض و تهران دارد، اعتباری بینالمللی برای خود بر پا کرده است.
🔸در همین راستا وال استریت ژورنال گزارش داد که آمریکا عمیقاً از رفتار طرفهای درگیر در یمن ناامید است. به گفته افراد مطلع، در اوایل این هفته، ویلیام برنز، رئیس سیا در یک سفر اعلام نشده به عربستان نسبت به سعودیها ابراز ناامیدی کرد. او به محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی گفت که ایالات متحده آمریکا از نزدیک شدن ریاض به ایران و سوریه، کشورهایی که به شدت توسط غرب تحریم شدهاند غیر مطلع بوده و این مسئله نگران کننده است.
🔹همه اینها بخشی از یک برنامه بزرگتر دیپلماسی چینی برخلاف شمشیربازی معمول آمریکا در خاورمیانه به حساب میآید. حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران به طور رسمی گفت که در زمانی که وزیر امور خارجه فرانسه نیز در چین بود، دیداری دو ساعته و گسترده با همتای فرانسوی خود داشته است. این نشست پیش از نشست منطقهای برنامهریزی شدهای برگزار شد که البته با هماهنگ سازی چینیها صورت گرفت.
https://eitaa.com/tahlil30yasi
🌈 @nashriat_siasi 21.1.02.pdf
133.8K
📰اخبار و تحلیل های روزانه
🗓 دوشنبه بیست یکم فروردین ماه 21
🔺معاویه زمانهات را بشناس
🔺پیروزی در مسیر همگرایی,
🔺روزهای سخت انرژی برای جهان,
🔺 نرخ دلار آزاد را قبول نداریم,
🔺 کلاهبرداری به اسم واکسن,
🔺ناراحتی مکرون از وابستگی اروپا,
🔺خشم اژدها بر سر تایوانیها,
🔺 خبر بد برای غربگرایان,
🔺انفجار در سرزمینهای اشغالی,
🔺 روزهای آخر اشغالگری,
🔺 از شرایط آبی چه خبر,
🔺 دوربینهایی برای ثبت کشف حجاب,
🔺صهیونیستها علیه بیبی,
🔺رزمایشی برای مقابله با روسیه,
🔺 سفر هیئت فنی ایران به عربستان,
🔺دیوارنگاره جدید میدان فلسطین
https://eitaa.com/tahlil30yasi
🔸گفتوگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و جمهوری آذربایجان
وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان درباره تحولات موجود در مناسبات دوجانبه و برخی موضوعات منطقهای دو دور تلفنی گفتوگو کردند.
در این گفتگوهای صریح و شفاف، مشکلات و سوءتفاهمات موجود و راهحلهای برون رفت از وضعیت جاری مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و در آن طرفین بر احترام متقابل به حسن همجواری و حاکمیت و تمامیت ارضی یکدیگر تاکید کردند.
امیرعبداللهیان با اشاره به توطئه رژیم صهیونیستی علیه انسجام، امنیت و پیشرفت کشورهای منطقه، گفت: از وجود اختلاف بین کشورهای منطقه، صرفا دشمنان سود میبرند.
https://eitaa.com/tahlil30yasi
🔸اردوغان، رئیس جمهور ترکیه خطاب به هرتزوگ رئیس رژیم صهیونسیتی: برای مسلمانان غیرممکن است که در پرتو تحریکات الاقصی سکوت کنند.
تصویر ضرب و شتم مردم فلسطین توسط پلیس رژیم صهیونسیتی احساسات مسلمانان را جریحه دار می کند و گروه های یهودی باعث تحریک و تنش در مسجد الاقصی می شوند.
https://eitaa.com/tahlil30yasi
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران با همتای ارمنی خود آرمن گریگوریان دیدار کرد
شمخانی در دیدار با همتای ارمنی خود :درگیری در قفقاز به مصلحت هیچ طرفی نیست
https://eitaa.com/tahlil30yasi
🔸سناتور لیندسی گراهام در مصاحبه با فاکس نیوز گفته ایالات متحده باید موشکهای کروز با کلاهک هستهای را در ناوگان اقیانوس آرام مستقر کند تا در برابر چین بایستد، گراهام در ادامه افزوده اگر اکنون بازوی خود را تقویت نکنید، یک جنگ خواهید داشت.
گراهام به سال 1983 اشاره میکند، ریگان موشک های هسته ای میان برد را به اروپای غربی منتقل کرده بود که با زمان پرواز دو دقیقه ای به مسکو می رسیدند؛ در آن زمان گفته میشد این مانند نگه داشتن اسلحه ای روی سر گورباچف بود و برخی می خواهند شاهد استقرار مشابهی در اولین زنجیره جزیره ای(تصویر دوم) در نزدیکی چین باشند.
گراهام سناتور جمهوری خواه موضع گیری های دیگری نیز داشته است که در رسانه ها سرو صدای زیادی به پا کرده بود، از صحبت او با ترامپ(رئیس جمهور وقت) و بمباران کره شمالی تا خط قرمز کشیدن برای روسیه در مورد استفاده از بمب اتمی در اوکراین که آن را حمله اتمی نه تنها به اوکراین بلکه حمله اتمی روسیه به ناتو عنوان کرده بود که قاعدتا پاسخ اتمی کشور های عضو ناتو را در پی خواهد داشت، همچنین او بارها از اسرائیل برای جلوگیری از برنامه هسته ای ایران حمایت کرده است.
https://eitaa.com/tahlil30yasi