در فاصله بین مجلس پنجم و ششم، انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد.
🔹انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۷۶، زمینه مناسبی شد برای فعالیت جریانهای سیاسی مختلف و البته نقطه عطفی هم بود برای شکلگیری و قوت یافتن یکی از جریانهای سیاسی معروف به #جبههدومخرداد.
با پیروزی #سید_محمد_خاتمی در دوم خرداد ۱۳۷۶ عنوان دوم خردادیها بر طرفداران #خاتمی گذاشته شد.
@tahliliatejahadi
یک نکته مهم؛
بعد از تشکیل #حزب_کارگزاران و در طی #مجلس_چهارم که دولت هاشمی بیشتر مورد نقد مجلس قرار گرفته به مرور فاصله هاشمی از جامعه روحانیت بیشتر شد.
درواقع در آن تاریخ از یک طرف حزب کارگزاران تشکیل شده بود از طرف دیگر جبهه دوم خرداد تشکیل شد، یعنی آرایش جدیدی در صف آرایی سیاسی کشور بوجود آمده بود.
در این صف آرایی چه گذشت؟
@tahliliatejahadi
👇👇👇
#مجلس_ششم:
✅ دوره ششم مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲۹ بهمن ۱۳۷۸ و ۱۶ اردیبهشت ۱۳۷۹ برگزار شد.
در این انتخابات سی و هشت میلیونو هفتصد و بیست و شش هزار و چهارصد و سی و یک نفر مشارکت داشتند. یعنی مشارکتی قریب به ۶۷ درصد.
🔹بعد از پیروزی #محمد_خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۶۷، و نامگذاری دوم خردادیها بر طرفداران سیاستهای دولت خاتمی، این جریان توانست در این زمان قوت و قدرت بیشتری پیدا کرده و در انتخابات مجلس نیز افراد همسو با دولت, بیشترین کرسیهای مجلس را بهدست آوردند.
به واسطه حضور پر رنگتر دوم خردادیها در #مجلس_ششم، این مجلس معروف شد به مجلس «اصلاحات».
حالا اینکه از چه زمانی نام اصلاحات و اصلاح طلب و ... بر دوم خردادیها گذاشته شد خودش داستان مفصلی دارد.
برای ادامه داستان #مجلس_ششم و جریان های سیاسی این دوره بیایین پیام بعدی👇
@tahliliatejahadi
بین مجلس ششم و مجلس هفتم؛
رفتار و مواضع دوم خردادیها در #مجلس_ششم از یک طرف و سیاست گذاریها و جبههگیریهای دولت خاتمی از طرف دیگر و البته همزمان با اینها وقایع و اتفاقاتی که در عرصه جامعه رخ داده بود؛ مثل جریان کوی دانشگاه و قتلهای زنجیرهای و ... همه اینها موجب شد تا جبهه منتقدین دوم خرداد و در نهایت #اصول_گرایان شکل بگیرد.
@tahliliatejahadi
حالا بریم مجلس هفتم
👇👇👇
#مجلس_هفتم:
✅ مجلس هفتم در تاریخ ۱ اسفند ۱۳۸۲ با حضور چهل و شش میلیون و سیصد و پنجاه و یک هزار و سی و دو نفر برگزار شد. یعنی مشارکت ۶۷ درصدی مردم.
🔹با تشکیل جبهه دوم خردادیها یا همان اصلاحطلبان و منتقدین مقابل آنها می شود گفت که #مجلس_هفتم رقابت اصلی میان دو جریان #دومخردادی و #اصولگرا بود.
در این رقابت اصولگرایان اکثریت آراء را به خودشان اختصاص دادند. به این ترتیب اصولگرایان اکثریت #مجلس_هفتم را به دست آوردند.
@tahliliatejahadi
#مجلس_هشتم:
✅ انتخابات دوره هشتم مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۸۶ با مشارکت عمومی چهل و سه میلیون و هشتصد و بیست و چهار هزار و دویست و پنجاه و چهار نفر برگزار شد. یعنی حضور ۵۱ درصد از مردم.
🔹در این انتخابات نیز رقابت میان دو جبهه اصلی یعنی دوم خردادیها (اصلاحات) و اصولگراها شکل گرفت.
جبهه اصولگرا تلاش می کرد تا بتواند همان اکثریتی را که در مجلس هفتم داشت، حفظ کنند. و جریان دومخرداد هم با اتخاذ راهبردهایی درصدد بازگشت به قدرت و در اختیار گرفتن مجلس هشتم و در نهایت دولت بود.
که البته در این رقابت تنگاتنگ باز هم اصولگرایان توانستند اکثریت #مجلس_هشتم را بهدست آورند
@tahliliatejahadi
#مجلس_نهم:
✅ در تاریخ ۱۲ اسفند ۱۳۹۰ انتخابات نهمین مجلس شورای اسلامی برگزار شد. در این انتخابات چهل و هشت میلیون و دویست و هشتاد و هشت هزار و هفتصد و نود و نه نفر شرکت کردند. یعنی مشارکت ۶۲/۲ درصدی.
🔹در جریان انتخابات #مجلس_نهم جبهه #دومخرداد (اصلاحات) نتوانست اکثریت را کسب کند. در عین حال نکته قابل توجهی که در این مجلس وجود داشت این بود که اصولگرایان که اکثریت #مجلس_نهم را تشکیل می دادند خودشان به سه دسته تقسیم شده بودند.
#جمعیتایثارگرانورهپویان، #جبههپیروانخطامامورهبری و گروه حامیان دولت، سه دسته اصلی یا به عبارتی فراکسیونهای اصلی مجلس بودند.
که در نهایت برای ارائه لیست مشترک نتوانستند به توافق برسند و حامیان دولت برای ارائه لیست مستقل #جبهه_پایداری را پایه گذاری کردند.
این سه دسته اصولگرا در ماجرای انتخاب رئیس مجلس و همینطور بعدها در خصوص ارائه لیست برای #انتخابات_مجلس دهم کش و قوسهایی با هم داشتند.
که آن هم بماند برای فرصتی دیگر،
ان شاءالله
@tahliliatejahadi
#مجلس_دهم:
✅ دور دهم مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۷ اسفند ۱۳۹۴ و ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۵ با مشارکت پنجاه و چهار میلیون و نهصد و پانزده هزار و بیست و چهار نفر از مردم برگزار شد. یعنی مشارکت بیش از ۶۲ درصدی مردم.
🔹در جریان انتخابات #مجلس_دهم گرایشات سیاسی جدیدی اعلام حضور کردند و برخی از گروهها و جریانها لیستهای مستقل دادند. البته پایه اصلی هنوز در همان دو طیف اصولگرا و اصلاحطلب خلاصه می شد که به دلیل تحلیلها و مواضعی که نسبت به برخی موضوعات داشتند ترجیح می دادند که مواضعشان را به طور مستقل اعلام کنند.
لذا لیست های مختلفی از طیف اصولگرا و لیستهای دیگری از طیفهای دوم خردادیها (اصلاحات) ارائه می شد.
📌از دسته بندیها و جناح بندیهای مجلس هشتم و نهم که بگذریم، نکته حائز اهمیت در مورد مجلس دهم این بود که برخی از سرشناسانی که به عنوان اصولگرا شناخته می شدند تغییر موضع داده و برخی از فراکسیونها هم دچار انشقاقهایی شده بودند.
به همین خاطر می توان گفت که در مجلس دهم اکثریت با اصلاحطلبان بود.
@tahliliatejahadi
در مورد یک عملکرد مهم و سرنوشت ساز مجلس دهم بیایین پیام بعدی👇👇👇
✍️ اینکه در #مجلس_دهم چه تحولات و تغییراتی در افراد و جبههها و فراکسیونها افتاد در جای خود نیاز به بررسی دقیقتری دارد، اما آنچه بیشتر از هر چیز #مجلس_دهم را از مجالس دیگر متمایز میکرد این بود که #مجلس_دهم همان مجلسی بود که نمایندگان آن با هر طیف سیاسی که در آن قرار گرفته بودند یک تصمیم مهم و تاریخی را برای کشور و مردم گرفتند که بر پیشانی این مجلس ثبت شد.
در #مجلسدهم، برجام به عنوان یک معاهده بین المللی در کمتر از بیست دقیقه به تصویب رسید.
موضوع #برجام و فرایند تصویب آن در مجلس دهم، همچنان ازجمله موضوعات مورد توجه صاحب نظران و تحلیلگران مختلف است و مطمئنا بررسی دقیق این مسئله می تواند به استراتژیهای سیاسی کشور در عرصه بینالمللی کمک نماید به شرط آنکه فارغ از تعصبهای سیاسی به آن پرداخته شود.
@tahliliatejahadi
#مجلس_یازدهم:
✅ یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲ اسفند ماه ۱۳۹۸ برگزار شد. در این انتخابات بیست و چهار میلیون و پانصد و دوازده هزار و چهار صد و چهار نفر مشارکت کردند. مشارکت مردم در این انتخابات ۴۲/۷۵ درصد اعلام شد.
🔹 در #مجلس_یازدهم اکثریت با اصولگرایان است. اصلاح طلبان مجلس یازدهم و نمایندگان مستقل حدود یک پنجم کل نمایندگان را تشکیل می دهند.
برخی از تحلیلگران ترکیب مجلس یازدهم را به مجلس هفتم تشبیه کردهاند.
✍️ میزان مشارکت در #مجلس_یازدهم در مقایسه با سایر دورهها پایینتر بوده است.
عوامل متفاوتی می توانست در میزان مشارکت مردم در این انتخابات اثر داشته باشد.
✍ گذشته از اینکه عملکرد دولت میتواند بر نظر مردم نسبت به تحولات کشور تاثیرگذار باشد و مشارکت مردم را تحت تاثیر قرار دهد، حوادث نزدیک به انتخابات هم در میزان مشارکت مردم بی تاثیر نیست.
در سال ۹۸ چند عامل مهم وجود داشت که نمی توان تاثیر آنها را در میزان مشارکت پایین در انتخابات بی تاثیر دانست، از جمله؛ اخبار مربوط به #کرونا و شیوع آن در کشور که موجب شده بود مردم از حضور در پای صندوقهای رای خودداری کنند، همچنین حوادث #آبان۹۸ و حادثه #هواپیمای_اوکراینی.