💠 فرایند تایید صلاحیت
داوطلبان شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی باید مورد تایید نهادهای مربوط قرار گیرند.
این نهادها به دو گروه تقسیم می شوند:
اول؛ هیئت های اجرایی (که زیر نظر وزارت کشور تشکیل می شوند و متشکل از افراد حقوقی و همچنین معتمدین محلی هستند)
دوم؛ شورای نگهبان.
مطابق با ماده 31 قانون انتخابات داوطلبان باید شرایط زیر را داشته باشند:
۱ـ اعتقاد و التزام عملی به اسلام
۲ـ التزام عملی به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران
۳ـ تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران
۴ـ ابراز وفاداری به قانون اساسی و اصل مترقی ولایت مطلقه فقیه
۵ـ داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد یا معادل آن
۶ـ نداشتن سوءشهرت در حوزه انتخابیه
۷ـ داشتن سلامت جسمی و روانی بهگونهای که توانایی متعارف انجام وظایف نمایندگی را داشته باشد.
تبصره- شورای نگهبان میتواند در صورت نیاز، موضوع این بند و بند (۶) ماده (۳۳) این قانون را از سازمان پزشکی قانونی کشور استعلام نماید.
۸ـ حداقل سن سی سال تمام و حداکثر هفتاد و پنج سال تمام
۹ـ گواهی معتبر و مورد تأیید بالاترین مقام نهاد یا مؤسسات مربوط، مبنی بر داشتن حداقل پنجسال سابقه فعالیت اجرائی یا آموزشی یا پژوهشی یا قضائی در یک یا همه آنها در بخش دولتی، عمومی یا غیرعمومی در هنگام ثبتنام
۱۰ـ داشتن کارت یا گواهی پایان خدمت وظیفه یا معافیت دائم قانونی
تبصره ۱- داوطلبان نمایندگی اقلیتهای دینی مصرح در قانون اساسی از التزام عملی به اسلام، مذکور در بند (۱) این ماده مستثنی بوده و باید در دین خود ثابتالعقیده باشند.
#قانون_انتخابات
#ما_رای_میدهیم
✅ مجلس صالح می تواند اثر بگذارد
یک مجلس صالح و سالم و قوی می تواند بر عملکرد همه دستگاه های کشور اثر بگذارد بر عملکرد دولت، بر عملکرد قوه قضائیه، حتی بر عملکرد نیروهای مصلح می تواند اثر بگذارد.
مجلس قوی، مجلس صالح، مجلس سالم، یک چنین وضعی دارد.
خب، این مجلس را کی می تواند تشکیل بدهد، جز مردم؟ دشمن این را نمی خواهد.
#ما_رای_میدهیم
#مجلس_سالم
#مجلس_صالح
@tahliliatejahadi
مبانی اندیشه ای جریان های سیاسی
💠 هر حزب یا جریان سیاسی با مبانی فکری، اعتقادی، سیاسی و راهبردها و عملکردهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگیاش شناخته می شود.
📌شاید بتوان گفت که در یک دهه اخیر شناخت عموم مردم از جریان های سیاسی بیشتر معطوف به شناختشان از برخی از افراد خاص شده است.
یعنی ما برخی از افراد را می شناسیم و می دونیم و یا شنیدیم که منصوب به یک گرایش سیاسی خاص است. و به نسبت نقدی که در مورد عملکرد آن فرد خاص داریم و یا برعکس ممکن است به خاطر اینکه عملکرد فلان فرد را می پسندیم، تصمیم می گیریم که طرفدار یک جناح سیاسی خاص باشیم.
خلأ موجود در گرایش به یک جریان سیاسی خاص در بین عموم مردم، عدم شناخت مبانی فکری و اندیشه ای پشت زمینه این عملکردهایی است که ما آنها را می پسندیم و یا مورد نقدمان است.
کمی در این مورد بدانیم
@tahliliatejahadi
پیام بعدی👇👇👇
مبنای فکری انقلاب اسلامی
✍ برای شناخت جریانها و گرایشها در درون هر نظام سیاسی، یکی از اولین کارهایی که باید صورت بگیره این است که نسبت اون حزب یا جریان سیاسی را با مبانی اصلی آن نظام در نظر بگیریم.
✨یکی از مشخصه های انقلاب اسلامی و به تبع آن نظام جمهوری اسلامی، که وجه تمایز اصلی آن با سایر نظام های سیاسی موجود در جهان نیز هست، عدم وابستگی به جریان های فکری حاکم بر ابرقدرتهای سیاسی است.
درواقع شاید بهتر است اینطور گفته شود که پیدایش و شکلگیری انقلاب اسلامی و تشکیل نظام جمهوری اسلامی در نفی نظام لیبرال سرمایه داریِ غرب و همچنین نظام کمونیستی شرق بود.
علاوه بر این انقلاب اسلامی در زمانی تحقق یافت که دین در زندگی اجتماعی و مدنی مردم به حاشیه رانده شده بود و جدایی دین از سیاست یک رویه رایج بود.
در حقیقت انقلاب اسلامی با صبغه دینی و با تفکر در هم آمیختگی و درهم تنیدگی دین و سیاست به وقوع پیوست.
@tahliliatejahadi
تشکیل #حکومت_اسلامی به انتخاب مردم، زمینه مشارکت و فعالیت افراد و گروه های سیاسی مختلف را فراهم کرد.
در سالها و روزهای ابتدایی بعد از انقلاب اسلامی، برخی جریان های سیاسی از میدانهای رقابت سیاسی کنار زده شدند.
مثلا در همان ابتدا جریان سلطنتطلب ایرانشهری از صحنه رقابت های سیاسی حذف شد، جریان مارکسیستی به حاشیه و انزوا رفت و البته در همان بحبوحه تاریخی در کنار گروههای اسلامی و مذهبی، جریان لیبرال و ملیگرا نیز تلاش کرد تا عرض اندام نماید.
ناگفته نماند که در طول سالیان پس از انقلاب به مرور نوعی رقابت و البته در مقاطعی هم نوعی تعامل از جانب برخی جریانهای سیاسی اسلامی و لیبرالها اتفاق افتاد.
@tahliliatejahadi
برای روشن شدن موضوع لطفاً در ادامه همراه باشین
👇👇👇
🔴 اصولا در تمام جوامع مدنی که به شکلی بر محور دموکراسی اداره میشود اکثر فعالیتها و نمود تفکرات و ایدههای جریانهای مختلف سیاسی در عرصههای خاصی که نیاز به پویایی همگانی وجود دارد مثل انتخاباتهای مختلف، بروز و ظهور پیدا میکند.
و البته در همین موقعیتها نیز برخی از جریانهای سیاسی دچار تطور و یا تحول در گرایشات فکری و سیاسی خود خواهند شد.
🔻برای روشن شدن موضوع، در ادامه به بررسی چگونگی ورود جریانهای سیاسی در انتخاباتهای مختلف خواهیم پرداخت.
👇👇👇
@tahliliatejahadi
بیایین پیام بعدی👇
#مجلس_اول:
✅ انتخابات مجلس اول در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۵۸ و با مشارکت بیست میلیون و هشتصد و پنجاه هزار و سیصد و نود و یک نفر برگزار شد. یعنی مشارکت حدودا ۵۲ درصدی مردم.
♦️در این انتخابات رقابت اصلی بین جریان اسلامی با عنوان نیروهای خط امام و نیروهای لیبرال شامل نهضت آزادیها و ملیگراها بود.
نتیجه این شد که مجلس اول با اکثریت جریان اسلامی و اقلیت لیبرال شکل گرفت.
@tahliliatejahadi
و اما بعد👇
#مجلس_دوم:
✅ انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲۷ اردیبهشت ۱۳۶۳ با مشارکت بیست و چهار میلیون و صد و چهل سه هزار و چهار صد و نود و هشت نفر برگزار شد. یعنی مشارکت حدودا ۶۴/۶ درصدی مردم.
🔹کارکردها و مواضع جریان لیبرال طی سالهای اول انقلاب و دور اول مجلس، موجب شد که در رقابتهای انتخاباتی دور دوم مجلس به طور کلی حذف شوند و مجلس دوم عمدتا در اختیار نیروهای اسلامی قرار گیرد.
و البته که این شرایط موجب شد که نوعی دسته بندی سیاسی بین نیروهای انقلاب به وجود آید.
خیلی کوتاه در مورد این دسته بندی عرض می کنم.👇
@tahliliatejahadi
👇👇👇
#مجلس_سوم:
✅ در تاریخ ۲۳ اردیبهشت ۱۳۶۷ انتخابات سومین دور مجلس شورای اسلامی با حضور بیست و هفت میلیون نهصد و هشتاد و شش هزار و هفتصد و سی و شش نفر برگزار شد. یعنی مشارکت ۵۹/۷ درصد از مردم.
🔹در سال ۱۳۶۶ با انشعاب مجمع روحانیون مبارز از جامعه روحانیت مبارز، دو جناح موسوم به چپ و راست مذهبی شکل گرفت.
درواقع انتخابات مجلس سوم، صحنه رقابت این دو جناح با هم بود. و با توجه به نوع شعارهایی که توسط جناحها داده میشد به نوعی تلاش میکردند تا اقبال مردم را به سوی خود جلب کنند.
🔸جناح چپ، یعنی مجمع روحانیون مبارز با شعار «ائتلاف اسلام پابرهنگان» و همخوانی این شعار با مواضع و دیدگاه های امام (رحمة الله علیه) و از طرفی با زدن برچسب اسلام آمریکایی به جناح راست، توانست اکثریت قدرتمندی را در #مجلس_سوم به دست بگیرد.
@tahliliatejahadi
#مجلس_چهارم:
✅ دور چهارم مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۳۷۱ با مشارکت سی و دو میلیون و چهارصد و شصت و پنج هزار و پانصد و پنجاه و پنج نفر برگزار شد. یعنی حضور ۵۸ درصدی مردم.
🔹پس از رحلت حضرت امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی و تحولات سیاسی که در این زمان شکل گرفت، آقای هاشمی رفسنجانی توانست بر کرسی ریاست جمهوری بنشیند. با شکلگیری دولت آقای هاشمی، موسوم به #دولت_سازندگی، اکثریت #مجلس_سوم، مواضع مخالفت گونه و چالشی با دولت هاشمی داشتند.
همین چالشها و تقابل با دولت موجب شد که #جناح_راست (روحانیت مبارز) توانست در #مجلس_چهارم اکثریت کرسیها را به دست آورد و جناح چپ به صورت اقلیت در مجلس چهارم حضور پیدا کرد.
همین جا نقطه عطفی شد برای جناح چپ.
@tahliliatejahadi
در پیام بعدی در این مورد بیشتر بخوانیم 👇👇👇
✍️ موقعیت ضعیف #جناح_چپ در مجلس چهارم و البته تغییرات اندیشهای در میان برخی از افراد این جناح زمینهای را فراهم آورد تا برخی از بخشها و افراد اثرگذار این جناح به سمت لیبرالها گرایش پیدا کنند. در نتیجه یک نوع همگرایی بین جناح چپ و لیبرالها به وجود آمد.
این کار شاید برای این بود که بتوانند برای دورههای بعدی انتخابات، با قدرت بیشتری ورود کنند و تعداد کرسیهای بیشتری را تصاحب نمایند.
به عبارتی میتوان گفت که #جناح_چپ در حال تدارک جبهه قویتری برای ورود به انتخابات بعدی مجلس بود.
@tahliliatejahadi
#مجلس_پنجم:
✅ در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۷۴ انتخابات #مجلس_پنجم با حضور سی و چهار میلیون و هفتصد و شصت و سه هزار و نهصد و بیست و نه نفر از مردم برگزار شد. یعنی مشارکت ۷۱/۱ درصد از مردم.
🔸در سال های پایانی مجلس چهارم دیدگاه های انتقادی شدید و جدی نسبت به دولت مستقر یعنی دولت آقای هاشمی شکل گرفت. همین موضوع موجب شد تا دولت به سمت تکنوکراتها گرایش بیشتری پیدا کند.
(لازم به ذکر است که تکنوکرات ها در دولت هاشمی به قدر کافی در عرصههای مدیریتی حضور داشتند و در تصمیمسازی ها و تصمیمگیریها بسیار تاثیرگذار بودند.)
در نتیجۀ این گرایش دولت به سمت تکنوکراتها موجب شد که #حزب_کارگزاران بنیان گذاشته شود تا این جریان برای #مجلس_پنجم حضور فعالی داشته باشند.
به شکل خیلی ساده می توان گفت که انتخابات #مجلس_پنجم عرصه رقابت جناح راست، جناح چپ و حزب کارگزاران بود.
پیروز این عرصه رقابت انتخاباتی کدام جناح بود؟ و نتیجه چی شد؟
خودش جای بحث داره شاید در فرصتهای بعد بهش پرداختم.
ولی فعلا همین مقدار عرض کنم که حزب کارگزاران توانست نسبت قابل توجهی از کرسیهای #مجلس_پنجم را بهدست آورد.
گرچه بعضیها حزب کارگزاران را به روحانیت مبارز نزدیک میدانستند و در مطبوعات تحت عنوان #راست_مدرن نامیده می شدند اما عملا #جناح راست، منتقد دولت به ویژه سیاستهای فرهنگی و اجتماعی دولت بودند و #کارگزاران حامیان جدی دولت سازندگی محسوب می شدند.
@tahliliatejahadi
در فاصله بین مجلس پنجم و ششم، انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد.
🔹انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۷۶، زمینه مناسبی شد برای فعالیت جریانهای سیاسی مختلف و البته نقطه عطفی هم بود برای شکلگیری و قوت یافتن یکی از جریانهای سیاسی معروف به #جبههدومخرداد.
با پیروزی #سید_محمد_خاتمی در دوم خرداد ۱۳۷۶ عنوان دوم خردادیها بر طرفداران #خاتمی گذاشته شد.
@tahliliatejahadi
یک نکته مهم؛
بعد از تشکیل #حزب_کارگزاران و در طی #مجلس_چهارم که دولت هاشمی بیشتر مورد نقد مجلس قرار گرفته به مرور فاصله هاشمی از جامعه روحانیت بیشتر شد.
درواقع در آن تاریخ از یک طرف حزب کارگزاران تشکیل شده بود از طرف دیگر جبهه دوم خرداد تشکیل شد، یعنی آرایش جدیدی در صف آرایی سیاسی کشور بوجود آمده بود.
در این صف آرایی چه گذشت؟
@tahliliatejahadi
👇👇👇
#مجلس_ششم:
✅ دوره ششم مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲۹ بهمن ۱۳۷۸ و ۱۶ اردیبهشت ۱۳۷۹ برگزار شد.
در این انتخابات سی و هشت میلیونو هفتصد و بیست و شش هزار و چهارصد و سی و یک نفر مشارکت داشتند. یعنی مشارکتی قریب به ۶۷ درصد.
🔹بعد از پیروزی #محمد_خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۶۷، و نامگذاری دوم خردادیها بر طرفداران سیاستهای دولت خاتمی، این جریان توانست در این زمان قوت و قدرت بیشتری پیدا کرده و در انتخابات مجلس نیز افراد همسو با دولت, بیشترین کرسیهای مجلس را بهدست آوردند.
به واسطه حضور پر رنگتر دوم خردادیها در #مجلس_ششم، این مجلس معروف شد به مجلس «اصلاحات».
حالا اینکه از چه زمانی نام اصلاحات و اصلاح طلب و ... بر دوم خردادیها گذاشته شد خودش داستان مفصلی دارد.
برای ادامه داستان #مجلس_ششم و جریان های سیاسی این دوره بیایین پیام بعدی👇
@tahliliatejahadi
بین مجلس ششم و مجلس هفتم؛
رفتار و مواضع دوم خردادیها در #مجلس_ششم از یک طرف و سیاست گذاریها و جبههگیریهای دولت خاتمی از طرف دیگر و البته همزمان با اینها وقایع و اتفاقاتی که در عرصه جامعه رخ داده بود؛ مثل جریان کوی دانشگاه و قتلهای زنجیرهای و ... همه اینها موجب شد تا جبهه منتقدین دوم خرداد و در نهایت #اصول_گرایان شکل بگیرد.
@tahliliatejahadi
حالا بریم مجلس هفتم
👇👇👇