مهر بررسی کرد؛
چرا روسیه به دنبال ایجاد کریدور زنگزور است؟
روسیه به وسیله طرح مجدد احداث کریدور زنگزور در شرایط کنونی در صدد است تا قدرت بازیگری از دست رفته خود در قفقاز مقابل ترکیه را بازیابد.
خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: روسیه بعد از ایفای نقش میانجی در توافق سال ۲۰۲۰ بین آذربایجان و ارمنستان به بازیگر اصلی منطقهای در تحولات قفقاز و به ویژه بحران قرهباغ تبدیل شده است. در جدیدترین تحول در این رابطه پوتین در سفر اخیر خود به آذربایجان، از ایجاد محور زنگزور استقبال نمود. این موضوع در برهه کنونی برای روسیه در راستای افزایش توان بازیگری این کشور در حوزه منطقهای و به دست آوردن مسیرهای کریدوری دارای اهمیت است.
𝗣𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰𝗮𝗹 | تحلیلسیاسی
مهر بررسی کرد؛ چرا روسیه به دنبال ایجاد کریدور زنگزور است؟ روسیه به وسیله طرح مجدد احداث کریدور زنگ
کریدور ادعایی زنگزور
ایجاد کریدور ادعایی زنگزور به شکلی که اکنون مطرح است، ریشه در توافق آتشبس بعد از جنگ ۴۴ روزه قرهباغ در سال ۲۰۲۰ دارد که بین سران آذربایجان، ارمنستان و روسیه با نظارت پوتین رئیس جمهور این کشور به امضا رسید. طبق بندهای ششم این توافق، ارمنستان قبول کرد که برنامهای برای احداث یک مسیر جدید حمل و نقل در طول کریدور لاچین مشخص شود. این مسیر، ارتباط بین استپاناکرت (خانکندی به آذری) و ارمنستان را میسر میکند. باکو نیز ایمنی تردد شهروندان، خودروها و کالاها در طول این کریدور لاچین در هر دو جهت را تضمین کرد. در بند نهم نیز ارمنستان موافقت کرد تمام محورهای مواصلاتی اقتصادی و حمل و نقل را رفع انسداد نماید و به منظور سازماندهی تردد بدون مانع شهروندان، خودروها و کالاها در هر دو جهت، ارتباطات حمل و نقلی بین مناطق غربی آذربایجان و نخجوان را فراهم کند.
در دسامبر ۲۰۲۰، روسیه تمایل خود را برای اتصال نخجوان به آذربایجان از طریق خط آهنی از ارمنستان اعلام کرد. کیفیت ساخت این گذرگاه در توافقنامه آتشبس مبهم بود و به گفته پوتین به مذاکرات بعدی واگذار شد. مقامات سه کشور طرف توافق آتشبس برای بحث درباره کیفیت ساخت این گذرگاه چندین بار دیدار کردند، اما پیشرفت قابل توجهی در این زمینه حاصل نشد. در طول سه سال گذشته، آذربایجان با حمایت ترکیه بر برنامههای خود مبنی بر اجرای کریدور زنگزور پافشاری نموده و تهدید کرد که اگر ارمنستان نپذیرد، آذربایجان به زور در مورد آن تصمیم میگیرد. ارمنستان نیز اعلام کرد که تنها مایل به بازگشایی خطوط حملونقل ریلی سابق است و بحث بر اساس منطق کریدور را نمیپذیرد.
رویکرد روسیه در ایجاد کریدور زنگزور
سیر رویکرد سیاست خارجی روسیه، نشان از اولویت این کشور برای احداث کریدور زنگزور دارد و موافقت این کشور با این موضوع از ابتدا مشخص بوده است. در واقع هر چند روسیه در زمان امضای توافق آتشبس موضع روشن و شفافی در مورد کریدور زنگزور اتخاذ نکرد، اما در همان زمان نیز چنین برمیآمد که مخالف پیشبرد این پروژه نیست زیرا اولاً امضای روسیه پای توافق آتشبس آذربایجان و ارمنستان بود و دوماً از آنجا که قرار بود این گذرگاه از سوی نظامیان روس کنترل و نظارت شود، منافع روسیه را نیز به همراه داشت.
برخلاف آنچه بسیاری در ایران میاندیشند، روسیه بعد از اینکه نقش کلیدی را در توافق آتشبس ۲۰۲۰ ایفا کرد، بارها موافقت خود با ایجاد این کریدور را اعلام نمود. پوتین در دیدار سه جانبه با رئیس جمهور آذربایجان و نخست وزیر ارمنستان در ۲۶ نوامبر ۲۰۲۱ در شهر سوچی، چند موضوع از جمله ایجاد مکانیسمهای تعیین محدودههای مرزی و علامتگذاری آنها، مسائل انساندوستانه و گشایش کریدورهای حملونقلی اعم از جادهای و ریلی را مورد اشاره قرار داد. این موضوع از منظر بسیاری، اشاره ضمنی بر احداث کریدور زنگزور بود.
ایران از ابتدای طرح احداث این کریدور ادعایی، به چند دلیل مخالفت خود را اعلام کرد. نخست، ایران نقش خود در ارتباط بین خاک آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان را از دست میدهد. دوم، در صورت احداث این کریدور، ایران نقش خود بین ترکیه و آسیای مرکزی را دیگر نخواهد داشت. سوم، مرز ایران و ارمنستان و در واقع خود ارمنستان نقطه ادغام ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا است و در صورت ایجاد این کریدور، ایران این مزیت را از دست میدهد. در نهایت با افزایش ارزش استراتژیک کریدور میانی، کریدور زنگزور نقش محوری ایران را در حملونقل بین شرق و غرب بیش از پیش کاهش خواهد داد. آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدارهای متعدد با اردوغان، پوتین و پاشینیان اعلام کردند که «اگر سیاستی مبنی بر مسدود کردن مرز ایران و ارمنستان وجود داشته باشد، جمهوری اسلامی با آن مخالفت خواهد کرد.»
در شرایط کنونی و پس از سفر پوتین به آذربایجان نیز، هر چند مقامات روس اصطلاح کریدور را برای محورهای مواصلاتی بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان استفاده نکردهاند، اما این موضوع که مقامات روس به رغم آگاهی از مخالفت ایران، این موضوع را ذیل رفع انسدادهای مرزی و محورهای مواصلاتی مطرح میکنند، به گونهای دیگر دارای اهمیت است. جدا از واقعیت مناسبات ایران و روسیه در سطوح مختلف، اقدام روسیه برای طرح مجدد این موضوع از چند دلیل برخوردار است.
حفظ حضور تعیین کننده نظامی
طبق توافق آتشبس سال ۲۰۲۰ حدود ۲ هزار نیروی حافظ صلح روس حداقل به مدت پنج سال در این منطقه مستقر شدند. با این حال وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در بیانیهای در خرداد امسال اعلام کرد که روند خروج نیروهای حافظ صلح روسیه که پس از جنگ به طور موقت در خاک آذربایجان مستقر شده بودند، به پایان رسیده و آنها خاک این کشور را ترک کردهاند.
𝗣𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰𝗮𝗹 | تحلیلسیاسی
مهر بررسی کرد؛ چرا روسیه به دنبال ایجاد کریدور زنگزور است؟ روسیه به وسیله طرح مجدد احداث کریدور زنگ
این در حالی است که لاوروف وزیر خارجه روسیه در نشست خبری در سفر اخیر پوتین به باکو تاکید کرد که نیروهای حافظ صلح و مرزبانی روسیه، آماده حفظ امنیت و حفاظت کامل از دو سر خط آهن عبوری از منطقه زنگزور هستند.
موازنه با ترکیه
یکی از اهداف روسیه این است که با حضور در پوشش ایجاد صلح، کنترل شاهرگهای ارتباطی از داغستان تا زنگزور و پس از آن از مرز نخجوان با ارمنستان تا مرز ترکیه را در انحصار داشته باشد. به علاوه، کریدور زنگزور دسترسی به بازارهای خاورمیانه را برای روسیه تضمین میکند.
بهرهگیری از سرخوردگی ارمنستان
نکته دیگری که پوتین را به طرح کریدور زنگزور واداشته است، ضعفهای مفرط ارمنستان است. پاشینیان نخستوزیر ارمنستان در فوریه ۲۰۲۴ با بیان این که پیمان امنیت جمعی در مورد ارمنستان اجرا نشده گفت که ایروان عضویت خود را در سازمان پیمان امنیت جمعی به حالت تعلیق درآورده است. اما پاشینیان در تغییر موضعی آشکار، اخیراً اعلام کرده است که ارمنستان قصدی برای خروج از پیمان مذکور ندارد. دلیل این تغییر موضع، امتناع ناتو از عضویت بالقوه ارمنستان در این سازمان است. این امر ممکن است ایروان را متقاعد کند که در ترتیبات امنیتی جمعی باقی بماند تا مسکو را دشمن نکند. پوتین از وضعیت واماندگی ارمنستان و بازگشت به روسیه بهترین استفاده را میکند.
ایفای نقش در تقابل با آمریکا
برخی از صاحبنظران همچون شیرین هانتر استاد دانشگاه جورج تاون معتقدند که روسیه تاثیرگذارترین بازیگر قفقاز نیست و ایالات متحده و آنتونی بلینکن وزیر خارجه آن در برقراری صلح بین ایروان و باکو نقش اساسی داشتهاند و به عبارتی مسکو دیگر هژمونی در منطقه ندارد. اگر این موضوع را در نظر بگیریم، پوتین مایل است که توافق صلح بین ارمنستان و آذربایجان که به گفته الهام علیاف بیش از ۸۰ درصد آن انجام شده با محوریت روسیه تلقی شود. در واقع پوتین قصد دارد در شرایطی که ارمنستان اعلام کرده است در صورتی که حاکمیت بر کریدور زنگزور داشته باشد مخالفتی با این کریدور ندارد، روسیه را همچنان بازیگر اصلی در این منطقه جلوه دهد.
نتیجه
روسیه به وسیله طرح مجدد احداث کریدور زنگزور در شرایط کنونی در صدد است تا قدرت بازیگری از دست رفته خود در قفقاز در مقابل ترکیه را بازیابد. موضوعات بالا به صورت شبکهای بههم پیوسته در سیاست خارجی روسیه دارای اهمیت هستند. در این راه مسکو بیش از همه به دنبال ایفای نقش در مسیرهای کریدوری مانند کریدور میانه با محوریت چین و روسیه و بهرهگیری از زنگزور به عنوان بخشی از این کریدور بزرگ است که به دور از این کشور در حال ایجاد است.
سجاد مرادی کلارده؛ پژوهشگر روابط بینالملل
اینترنت ماهوارهای؛ هیاهو برای هیچ یا رویای اینترنت آرمانی!
هیاهوی اینترنت ماهوارهای این روزها بار دیگر در فضای مجازی رویای رسیدن به اینترنت آرمانی را برای برخیها تداعی کرده است اما غافل از اینکه از جنجالآفرینی و شایعه تا تحقق واقعیت فاصلهها است.
طی سالیان اخیر بواسطه پیشرفت فناوری، ارائه سرویسهای اینترنت ماهوارهای بالاخص از طریق منظومههای ماهوارهای میسر شده است. شرکت اسپیس ایکس نیز طی چند سال اخیر از طریق منظومه ماهوارهای با برند استارلینک به ارائه سرویس اینترنت ماهوارهای پرداخته است.
اینترنت ماهوارهای در ایران؛ دو روی یک سکه
در روزهای اخیر برای چندمین بار انتشار یک فیلم، «اینترنت ماهواره ای» و «استارلینک» را در ایران دوباره نقل محافل مجازی کرده است، داستان تکراری که همواره دو روی یک سکه است. یک روی آن میخواهد نگرانی از عدم تنظیمگری و حکمرانی فضای مجازی را در کشور به مسئولان گوشزد کند و روی دیگر به نفع حذف فیلترینگ و عدم محدودیت اینترنت است و نوید آن را میدهد که اگر فیلترها برداشته نشود، اینترنت ماهوارهای کشور را در مینوردد و باوجود آن دیگر نیازی به اینترنت فعلی نیست! ادعایی که البته جای بحث و تحلیل دارد.
اگرچه ورود تجهیزات سخت افزاری اینترنت ماهوارهای به ایران را نمیتوان منکر شد چراکه مانند سایر کالاهای ممنوعه از طریق قاچاق به کشور راه پیدا کرده است اما اتصال محدود آن و استفاده آن توسط کاربران آنهم در زمان فعلی همچنان محل سوال است.
از سوی دیگر اکنون که فضای مجازی مرجع بسیاری از اخبار درست و نادرست شده و تشخیص صحت داشتن اطلاعات واقعی از جعلی برای کاربران با مشکل مواجه است، اینترنت ماهوارهای نیز از این قاعده مستثنی نیست و بستر فضای مجازی هر از چندی از اطلاعات فیک و درست درباره آن پر میشود، به طور مثال این تصویر معروف که دست به دست در فضای مجازی می چرخد را شاید همه دیده باشند اما صحت آن به عنوان «فعالیت استارلینک در ایران» هیچ گاه تأیید نشده است.
نقشه وب سایت استارلینک نشان میدهد این سرویس در چه نقاطی فعال، در چه محلهایی در آینده فعال میشود و در کدام مناطق خدمت رسانی ندارد. طبق این نقشه استارلینک در آمریکای شمالی، بخشهای از اروپا، چند کشور آفریقایی مانند نیجریه و زیمباوه، همچنین بیشتر کشورهای آمریکای جنوبی و استرالیا سرویس رسانی میکند. اما این سرویس در سوریه، ایران، افغانستان، روسیه و چین هیچ گونه فعالیتی ندارد.
در این نقشه مناطق آبی روشن نشان دهنده فراهم بودن سرویس استارلینک، مناطق آبی تیره کشورهایی است که هنوز وضعیت سرویس اینترنت ماهوارهای در آنجا به مرحله عملیاتی نرسیده است. در برخی از این کشورها نیز سرویس به زودی فعال میشود مانند عمان و چاد. در برخی دیگر زمان فعالیت آن مشخص نشده است و به عبارت دیگر در این کشورها پوشش سرویس یا تاییدیه قانونی فعالیت آن هنوز مشخص نشده است. مناطق خاکستری نقاطی هستند که استارلینک در آنجا فعالیتی ندارد.
𝗣𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰𝗮𝗹 | تحلیلسیاسی
نقشه وب سایت استارلینک نشان میدهد این سرویس در چه نقاطی فعال، در چه محلهایی در آینده فعال میشود و
بی اعتنایی استارلینک به دعوت رسمی ایران و مصوبه اتحادیه جهانی مخابرات علیه آن
ج. ا. ایران از سال ۱۳۹۹ دارای قوانین مدونی با عنوان «مقررات حاکم بر حقوق سرزمینی ارائه خدمات ارتباطات ماهوارهای در ج. ا.ایران» مصوبه شماره ۵ جلسه ۳۰۳ کمیسیون تنظیم مقررات است و بر این اساس از حضور و فعالیت شرکتهای ارائه دهنده سرویس اینترنت ماهوارهای در چارچوب مقررات فوق استقبال میکند. در این راستا برخی شرکتهای ارائه دهنده اینترنت ماهوارهای همچون «یاه کلیک» درخواست ارائه خدمات در کشور را کرده اند که اقدامات لازم در خصوص صدور مجوزهای لازم برای آنها در دستور کار است.
این در حالی است که شرکت اسپیس ایکس ارائه دهنده اینترنت ماهوارهای استارلینک بدون اعتنا به مقررات بین المللی و علیرغم دعوت جهت حضور رسمی و قانونی در کشورمان از حدود ۲ سال پیش به ارائه غیرمجاز سرویس اینترنت ماهوارهای در کشورمان پرداخته است.
با توجه به اینکه این اقدام در تناقض آشکار با مقررات بین المللی ارتباطات رادیویی است، ایران اعتراض خود را به اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) اعلام و هیأت مقررات رادیویی (RRB) آن اتحادیه طی جلسات متعدد پس از بررسی و رسیدگی به شکایت کشورمان که شامل اندازه گیری های فنی، شواهد و استدلالهای فنی و مقرراتی بود، در نهایت ارائه بدون مجوز اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران را مغایر با مقررات بین المللی رادیویی دانسته و از کشورهای مسئول این سرویس موکدا خواسته است تا نسبت به غیر فعال کردن ترمینالهای خود در ایران اقدام کنند.
البته شرکت مذکور تخلفات مشابهی نیز در سایر کشورها داشته است که ظاهراً در جهت رفع آن اقدام کرده و در تلاش است تا بصورت قانونی در آن کشورها فعالیت کند.
طبق مقررات بین المللی ارائه اینگونه سرویسها نیازمند دریافت مجوز از کشورها است و در این خصوص ایلان ماسک نیز اکنون خود را ظاهراً مقید به این مقررات دانسته است.
عیسی زارع پور: اینترنت ماهوارهای جایگزین اینترنت زمینی نخواهد شد
در همین زمینه عیسی زارع پور، وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات به تازگی با انتشار پستی در فضای مجازی نوشت: «موج رسانهای این روزها در مورد «استارلینک» محل تأمل است. چراکه در بلندمدت به لحاظ سرعت، کیفیت و پایداری، اینترنت ماهوارهای جایگزین ارتباطات زمینی بویژه فیبرنوری نخواهد شد. برهمین اساس کشورهای اروپایی و حتی آمریکا (دارنده استارلینک) درسالهای اخیر دهها میلیارددلار برای توسعه فیبرنوری سرمایهگذاری کردهاند.
ضمن اینکه بر اساس مقررات جدید اتحادیه بینالمللی مخابرات(کمیسیون تنظیم مقررات جهانیRRB)، ارائه دهندگان اینترنت ماهوارهای برای ارائه خدمات مکلف به اخذ مجوز از رگولاتوری کشورها شدهاند. همچنین با پیگیری دولت سیزدهم، سال گذشته مقدمات ارائه سرویس اینترنت ماهوارهای با اولین اپراتور خارجی در کشور فراهم شد.»
هزینههای نصب و استفاده از استارلینک
به گزارش مهر، استارلینک در حال حاضر دارای ۶۳۷۰ ماهواره فعال استارلینک درمدار پایینی زمین است و پیش بینی میشود به زودی تعداد این ماهوارهها به بیش از ۷۰۰۰ عدد برسد. ایلان ماسک پیش از این در حساب کاربری ایکس خود اعلام کرده بود اینترنت ماهوارهای در ۹۹ کشور بیش از ۳ میلیون مشتری دارد.
حق اشتراک ماهانه استارلینک در سطح پایه ۱۲۰ دلار است و باید ۵۹۹ دلار برای تجهیزات آن پرداخت. برای طرح پرایوریتی این سرویس باید ماهانه ۱۴۰ تا ۱۵۰۰ دلار حق اشتراک و ۲۵۰۰ دلار برای تجهیزات پرداخت. همچنین حق اشتراک ماهانه این سرویس برای موبایل ۱۵۰ و هزینه تجهیزات آن ۵۹۹ دلار است. حق اشتراک ماهانه سرویس موبایل پرایوریتی نیز ۲۵۰ تا ۵ هزار دلار است و کاربر باید ۲۵۰۰ دلار برای تجهیزات بپردازد.
از همین رو اینترنت ماهوارهای با توجه به قیمت تجهیزات و سرویس به هیچ عنوان جایگزین سرویس اینترنت زمینی نیست و معمولاً برای دسترسی در مناطق دور افتاده و یا فاقد دسترسی ارتباطی استفاده میشود.
در چند سال اخیر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با اجرای طرح فیبر نوری منازل و کسب و کارها و پوشش حدود ۸ میلیون خانوار با سرعت مناسب و قیمت مقرون بصرفه و به مراتب پایین تر از اینترنت ماهوارهای، اقدامات مناسبی را برای توسعه زیرساختهای لازم برای دسترسی به اینترنت پر سرعت فراهم نموده است و در نظر دارد تا پایان سال ۱۴۰۴ حدود ۲۰ ملیون خانوار را تحت پوشش قرار دهد.
جانشین عملیات قرارگاه مرکزی خاتمالانبیاء:
ادعای ارسال موشک به روسیه نوعی جنگ روانی است
سردار نوذری گفت: موضع جمهوری اسلامی ایران نسبت به جنگ اوکراین که بارها هم اعلام شده این است که حامی هیچیک از طرفین جنگ نیست.
سردار «فضلالله نوذری» جانشین عملیات قرارگاه مرکزی خاتمالانبیاء (ص) در گفتوگویی با تأکید بر آمادگی نیروهای مسلح برای مقابله با هرگونه تهدیدی اظهار داشت: نیروهای مسلح آمادگی کاملی دارند و بازدارندگی ما در حد عالی است؛ به گونهای که در عملیات اخیر علیه رژیم صهیونیستی، بازدارندگی دشمن آسیب جدی دید و آنها شکست خوردند.
سردار نوذری همچنین درباره تهدیدات دشمنان علیه کشور گفت: دشمن با اینگونه تهدیدات میخواهد شکستهای خفتبار خود را جبران کند؛ اما این تهدیدات قابلیت عملی شدن را ندارد و صرفاً در قالب جنگ روانی دشمنان صورت میگیرد.
وی درباره ادعای اوکراینیها مبنی بر تحویل موشکهای ایرانی به روسیه هم عنوان کرد: هیچ موشکی به روسیه ارسال نشده و این ادعا نوعی جنگ روانی است.
جانشین عملیات قرارگاه مرکزی خاتمالانبیاء (ص) خاطرنشان کرد: موضع جمهوری اسلامی ایران نسبت به جنگ اوکراین که بارها هم اعلام شده این است که حامی هیچیک از طرفین جنگ نبوده و مشروعیتی برای این جنگ قائل نیست.
هدایت شده از سید کاظم روح بخش
10.8M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❗️سید جواد هاشمی میگه: شما چیکار به پوشش گلشیفته فراهانی داری! تو به چشمان غمگین اش نگاه کن🥺
✅ بگذریم سیدجواد، راستی از الهام چرخنده چه خبر؟ اونجا به چشمان غمگینش نگاه کردی یا چادرش؟! که حذف اش کردین و دیگه راهش ندادین!!!
بلههه آزادی در پوشش هم یه شعار پفکی صرفا برای برهنگی نوجوانان نه آزادی برای پوشش😏
🔹قسمت بیستم ویژه برنامه #vs
#سیدکاظم_روحبخش
@seyyed_kazem_roohbakhsh
هدایت شده از فرهنگ...
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی ایران: مراسم ازدواج فرزندان رهبر فقط با شیرینی و چای برگزار شد
🔹مرندی: وقتی بچههای رهبر انقلاب ازدواجکردند من در مراسمشان بودم؛ آنها هیچکدامشان خانه، زندگی و پول و ماشین نداشتند و باتوجهبه این شرایط، مراسم خیلی سادهای برگزار شد. تا آنجا که یادم هست فقط شیرینی و چای بود. بالاخره اینها فرزندان شخص اول کشور هستند.
🔹یادم هست زمانی که وزیر بهداشت بودم فرزندانم همینطور ازدواج کردند؛ با اینکه بالاخره بنده وضع اقتصادی خیلی بدی نداشتم اما ازدواج دختر بزرگم در خانۀ خودمان که کوچک هم بود انجام شد. همسایههایمان هم نفهمیدند که اینجا مراسم نامزدی و عقد و عروسی در یک روز انجام شد؛ بهطوری که حتی شام ندادیم، بلکه فقط میوه و شیرینی و چای بود و سروصدایی نیز نداشت.
🔹مسئولان نظام اگر فرزندانشان ازدواج میکنند باید الگوی ازدواج آسان را پیش گیرند. اگر مردم بفهمند مسئولان کشور خودشان چنین کاری انجام میدهند خیلی اثرگذار است.
عکس: زینب حمزهلویی
@Farsna
┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈•
در«فرهنگ»عضوشوید
🆔 @farhanng
هدایت شده از فرهنگ...
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بزرگترین خطر برای زنان از دید آیت الله طالقانی :
🗣 آیت الله طالقانی: زنان خیال میکنند عقیده امام خمینی خانه نشینی زنان است! اینطور نیست! زنها عضو فعال اجتماع هستند به شرطی که به ابتذال و تجمل پرستی گذشته برنگردند!
🗓 به مناسبت سالروز درگذشت روحانی انقلابی و روشنفکر دینی آیت الله طاقانی
💬 #antisecular_ir
@insta_enghelabi
┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈•
در«فرهنگ»عضوشوید
🆔 @farhanng