🔵نخستین نشست رؤسا و مقامات زن در آسیای مرکزی برگزار شد
🔶اولین نشست مدیران زن آسیای مرکزی به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.
🔶در این نشست «لذت رمضانوا» رئیس کمیسیون ملی زنان و خانواده زیر نظر ریاست جمهوری قزاقستان، «حلال بی قربانزاده» رئیس کمیته امور زنان و خانواده در دولت تاجیکستان، «امیره محمدوا» رئیس پارلمان (مجلس) ترکمنستان، «تنزیله نابایوا» رئیس مجلس سنا (مجلس عالی) ازبکستان، «میریانا اسپولاریچ اگر» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در آسیای مرکزی و «نتالیا ژرمن» دستیار دبیرکل سازمان ملل متحد و مدیر منطقهای سازمان ملل برای اروپا و کشورهای مستقل مشترک المنافع نیز حضور داشتند.
🔶در مراسم افتتاحیه نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در آسیای مرکزی و دستیار دبیرکل سازمان ملل متحد سخنرانی کردند.
🔶در این نشست «الویرا سورابالدیوا» معاون نخست وزیر قرقیزستان حضور یافت و در سخنرانی خود به نقش بانوان در جهت تحکیم خانواده و جامعه اشاره کرد و اذعان داشت که باید به تلاشهای رهبران زن آسیای مرکزی اهمیت داد.
🔶 وی گفت: جمهوری قرقیزستان از ابتکار عمل برای ایجاد فضای گفتوگو با رهبران و مدیران زن کشورهای منطقه حمایت میکند. من معتقدم که باید توجه ویژهای به امور زنان در مورد عدم تفاوت حضور زنان در جامعه، خشونت خانگی، ایجاد بانک اطلاعاتی، کارآفرینی زنان و توانبخشی آنان در جامعه جهانی شود.
🔶وی تاکید کرد که آماده هستم که تمام تلاش خود را برای کار پربار در این زمبنه انجام دهم.
🔶در پایان جلسه، شرکت کنندگان بیانیه مقامات زن کشورهای آسیای مرکزی را امضا کردند.
#مطالعات_تاجیکستان و آسیای مرکزی
@Tajikistanagency
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔵گزارش رادیوی آزادی در موضوع زندانی شدن اسرارالدین رازق و محمد صاحب نظر و بحر الدین قربان از طلاب جامعة المصطفی به مدت 5 و 6 سال در تاجیکستان و نوع اتهام آنها
🔶هفته گذشته رادیو آزادی از حکم گرفتن اسرار الدین رازق اف عضو حزب نهضت اسلامی تاجیکستان که فعالیتش در سال 2015 در تاجیکستان ممنوع اعلام شده گزارش داده بود.
🔶همچنین گفته می شد در کرسی عیبداری همراه او دو نفر دیگر نیز نشسته بودند که محکوم شدند. دادگاه ناحیه اسماعیل سامانی بنا بر مخفی صورت گرفتن معارفه حکم در مورد هویت این دو تن معلومات نداد. به همکارم میرزانبی خالق زاد میسر شد که در این باره اطلاع به دست آورد.
✅درود بر شما. این دو تن کی هستند و برای کدام گناه جزا گرفتند؟
🔶بله شهلا. طوری ما دقیق کردیم به قول خویشاوندانشان این دو نفر محمد صاحب نظر اف و بحرالدین قربان می باشند که برای انتقال مبلغ به خانواده های محبوسان حزب ممنوع در تاجیکستان در زندان های دوشنبه هر دو به شش سال زندان محکوم شدند. این هردو روز 18 دسامبر 2020 در کرسی دادگاه همراه اسرارالدین رازق اف پسر ملا زبید الله رازق عضو حزب ممنوع نهضت اسلامی در تاجیکستان نشسته بودند که اسرارالدین رازق به پنج سال زندان محکوم شده بود. محمد صاحب نظر و بحرالدین قربان در ماه جون همین سال از جانب مقامات انتظامی کشور بازداشت شدند و با جرم اشتراک در فعالیت حزب های سیاسی و اتحادیه های جمعیتی و دینی که از جانب دادگاه فعالیتشان منع کرده شده عیبدار دانسته شدند.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanagency
🔶نزدیکان آنها می گویند فیلمی که تلویزیون دولتی نمایش داده بود با عنوان "خیانت" به چگونه مبلغ کمک به نزدیکان محبوسان حزب نهضت اسلامی را انتقال نمودند نقل می کنند. به گفته نزدیکان بحرالدین قربان پسر محمد رجب قربان ساکن سیبستان ناحیه دنغره و عضو پشین حزب نهضت اسلامی بوده است و محمد صاحب نظر اف پسر سید زکریا ساکن دهه قربان شهید ناحیه واسع بوده و با آغاز جنگ شهروندی به افغانستان پناه برد و بعدتر از آنجا به تهران رفت و همانجا درگذشت. وی عضو ریاست عالی حزب نهضت اسلامی بوده است. دادگاه دارایی هایی این دو محکوم شدگان از جمله ماشین هایشان را مصادره کرده است.
🔶شهلا: آیا رساندن کمک به نیازمندان مگر جنایت است؟ وقتی که مال و ملک آنها مصادره شد و خودشان در جمهوری بیکار هستند و درآمد ندارند روزگارشان را باید چگونه پیش ببرند؟ خواه ناخواه سازمانی یا نفری برایشان دست یاری و کمک دراز می کند. مگر این طور نیست؟
🔶میرزانبی: ببینید بعد از آنکه سرپرستان این خانواده ها محکوم به زندان شدند طوری که خانواده های آنها می گویند وضع زندگی مخصوصا وضع مالی ایشان تقریبا به هم خورده است و به یاری از گوشه ای نیازمند هستند. طوریکه همین سه نفر جوانان که محکوم شدنده در تلویزیون به پرسش ها پاسخ دادند آنها فقط 200 دلار یا 300 دلار فرستاده شده است را بردند و مثل اینکه فقط وظیفه انسانی خودشان را انجام داده اند. آنها فقط پول را برده رساندند و تمام. سوال پیش می آید که مگر رساندن مبلغ همچون همکاری با گروه های افراطی محکوم شدن تا کجا درست است؟ آیا در قانونگذاری تاجیکستان چنین حالت جای دارد؟ حالا پاسخ به این سوال ها روشن نشده است. شاید این دو نفر اگر می دانستند که چنین عمل ها موافق قانون درست نیست شاید از این کار خودداری می کردند. ببینید وقتی در کوچه به یک نیازمند کمک می کنید از او نمی پرسید که نزدیکانش کی هستند و در پشت وی کی و چی است.
🔶شهلا: بله، دست فتاده را می گیرید چون این نشانه مردی است.
تشکر برای صحبت
✍️به گفته آگاهان این چهره های جوان و دانشمند تاجیک متأسفانه قربانی طمع مقامات و خواسته های پلید مثلث شوم غربی-عبری-عربی شده اند و هیچ اقدامی هم برای آزادی و تبرئه آنها صورت نگرفته است.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanagency
🔵رأی کشورهای آسیای مرکزی به پیشنهاد ضد ایرانی آمریکا در سازمان ملل متحد چه بود؟
🔶پیشنهاد ضد ایرانی اخیر دولت دونالد ترامپ که در سازمان ملل متحد با اکثریت آرای کشورهای جهان رد شد، سه رأی منفی از آسیای مرکزی دریافت کرد.
🔶دولت آمریکا در آخرین روزهای حکمرانی دونالد ترامپ قصد داشت دو بند اضافه بر بودجه 2021 سازمان ملل متحد قرار دهد که مربوط به احیای کمیته تحریم ها علیه ایران بود.
🔶استدلال طرف آمریکایی این بود که کمیته تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران باید کار خود را از سر بگیرد زیرا آمریکا از توافق هسته ای یا برجام خارج شده و از نگاه واشنگتن دیگر برجامی در کار نیست.
🔶اما تنها 10 دولت شامل رژیم اسرائیل، عربستان، بحرین و جیبوتی با این دیدگاه آمریکا همراهی کردند.
🔶110 کشور با این پیشنهاد مخالفت کردند که کشورهای ازبکستان، قرقیزستان و قزاقستان از آن جمله بودند.
🔶تاجیکستان، ترکمنستان و افغانستان نیز در رای گیری درباره پیشنهاد ضد ایرانی آمریکا شرکت نکردند.
🔶 32 کشور نیز به طرح آمریکا رای ممتنع دادند تا دولت ترامپ در واپسین تلاشهای خود ضد ایران در سازمان ملل متحد ناکام بماند.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanagency
🔴داملا جلال الدین محمود عضو ریاست عالی حزب نهضت اسلامی تاجیکستان را دوباره به شش سال و هشت ماه زندان محکوم کردند.
🔶داملا جلال الدین محمود در خانواده مذهبی در ناحیه حصار دیده به جهان گشود و از ابتدای نوجوانی در کنار دروس دولتی به فراگیری علوم اسلامی نیز پرداخت و بعد از طی دروس مقدماتی توفیق حضور در کلاس های درس بزرگانی همچون سید عبد الله نوری، مولوی هندوستانی، ایشان عبد الرحمن جان، داملا همت زاده و... پیدا کرد و بعد از مدتی خود نیز به عنوان یکی از بزرگان حوزه علوم دینی مطرح گردید و با توجه به استعداد بسیار خوبی که داشت علاوه بر موفقیت در فراگیری علوم دینی در مسائل سیاسی و اجتماعی نیز متبحر و صاحب رأی و نظرگردید و تحلیل های بسیار ارزشمند و مفیدی در این حوزه ارائه نمود همین امر موجب شد که ایشان به عنوان رئیس گروه کمیسیون آتش بس از طرف اسلام گرایان قرار گیرد و مذاکرات با دولت را به نمایندگی از اسلام اداره و رهبری کند.
🔶از آنجا که ایشان هم از لحاظ دانشی و هم از لحاظ موقعیت اجتماعی و محبوبیت مردمی از جایگاهی خوبی برخوردار بود دولت امام علی بارها به ایشان پیشنهاد سمت های مختلف دولتی را داد لکن وی به دلائیل مختلف دست رد زد و هیچ گاه طمع پست و مقام او را از اهداف و آرمانش که همان مقاومت و ایستادگی در برابر دیکتاتوری های شوی سابق و... بود نتوانست جدا کند و همین امر سبب شد که دولت رحمان اف راه دیگری را جهت مقابله با ایشان اتخاذ کند تا از بیان و بنان اش در امان باشد لذا حسب اطلاعات بدست آمده تصمیم بر آن گرفتند که با تهمت و برچسب های پوشالی و ناروا ایشان را به عنوان متهم و خائن و ضد امنیت ملی
و... روانه ی زندان کنند تا اینکه سرانجام یک ماه قبل از برگزاری انتخابات که می دانستند ایشان می تواند نقش کلیدی ایفا کند در ماه فوریه 2015 به بهانه ای نگهداری از اسلحه دستگیر و به 5 سال زندان محکوم کردند.
🔶جناب آقای محی الدین کبیری رئیس حزب نهضت اسلامی تاجیکستان که از نزدیک ایشان را می شناسد و همکاری های گسترده ای هم داشته اند براساس شواهد و مدارک تصریح می کنند که آقای جلا الدین در سال 1996 که ریاست کمیسیون آتش بس از طرف مخالفان دولت را بر عهده داشت و به خاطر حفظ جان به او اسلحه داده بودند و این امر در آن زمان رایج و مرسوم بود چون قتل های توسط افراد ناشناس صورت می گرفت که نمونه آن قتل یکی از اعضای اتحاد نیروهای مخالف تاجیک در همان سال می باشد.
🔶در ادامه رئیس حزب نهضت اسلامی تاجیکستان بیان می دارند که چرا دولت در آستانه انتخابات مسئله پنهان سازی اسحله و اتهامات مربوطه را در سال 2013 مطرح نکرد و صبر کرد تا اینکه انتخابات پارلمان 2015 نزدیک شود و از این حربه واهی به خاطر مسائل سیاسی نه مسائل حقوقی و تخلف قانونی استفاده نماید و او را روانه زندان کند تا حزب نهضت اسلامی را به راحتی از شرکت در پارلمان کشور حذف کند.
🔶باوجود اتهام ناروا ایشان به مدت 4 سال زندانی شد؛ امّا مع الاسف شدید بعد از رهایی از اسارت تحمیل شده در ماه آوریل 2019 به خاطر قانون عفو عمومی مجدداً او را در سوم اوت 2020 دستگیر و پشت درب های بسته به مدت شش سال و هشت ماه به زندان محکوم کردند.
✍️شایان ذکر است که ایشان به عنوان یکی از شخصیت های حامی و طرف دار جمهوری اسلامی ایران بود و به شدت از اسلام ناب محمدی (ص) و خاندان پاک و مطهر ایشان در جلسات خصوصی و عمومی دفاع می کرد و تفکرات سلفی و وهابی را به چالش می کشید.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
🔴دادگاه تاجیکستان پیرمرد 81 ساله را به جرم کمک غذایی به خانواده های زندانیان نیازمند به 7 سال زندان محکوم کرد!
🔶دادگاه ناحیه رودکی آقای دانیار نبی اف عضو 81 ساله حزب نهضت اسلامی تاجیکستان را به جرم کمک غذایی به خانواده های زندانیان نیازمند به 7 سال زندان محکوم کرده است.
🔶ریاست حزب نهضت اسلامی تاجیکستان جناب آقای محی الدین کبیری معتقد است که آقای دانیار نبی اف عضو 81 ساله حزب، تنها به جرم ارائه کمک های غذایی به خانواده های زندانیان به حبس محکوم شده است.
🔶خانواده و نزدیکان آقایی دانیار نبی اف باتوجه به بی گناهی و وضعیت جسمانی ایشان، خواستار تجدید نظر دادگاه عالی درباره حکم 7 سال محکومیت وی شده اند.
✍️لازم به ذکر است که وکیل مدافع وی تأکید کرده است «نبی اف در دادگاه به دو مورد دریافت کمک مالی از نزدیکان اعضا به زندان محکوم شده است که البته حزب نهضت اسلامی به صراحت اعلان کرد که وی این منابع مالی را به خانواده های آنان رسانده است» همچنین وی از حساب حقوق بازنشستیگی اش که خود نیز به آن نیاز داشت دو بار مبلغ 200 و 300 سامانی به خانوادهای زندانیان که سرپرستی نداشته و شدیداً نیازمند کمک بودند، کمک نموده است.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
✍️ شایان ذکر است که بعد از اعلان خبر بازداشت آقای نبی اف و مشخص شدن چرایی محکومیت وی از سوی دولت امام علی رحمان، بسیاری از حقوقدانان، هنرمندان، دانشپژوهان و متنفذین برجسته کشوری نسبت به رأی دادگاه اعتراض و این نوع محکومیتها را ضد انسانی و مخالف با دمکراسی و آزادی و حق شهروندی دانسته و برخی از فعالین سیاسی آن را مصداق دیکتاتوری محض دانسته ضمن اعتراضات شدید از نهادها و سازمانهای بینالمللی و حقوق بشری درخواست نمودند که هرچه سریعتر جلوی این نوع استبداد و خودکامگی و ستمگری بیحد و حصر را بگیرند و غل و زنجیر را از گردن مردم بیگناه تاجیکستان بردارند و اقدامات لازم جهت رهایی این پیرمرد 81 ساله که هدف اش خدمت به هم نوع و هممیهن مستحق اش بوده است انجام دهند و تذکرات لازم به دولت امام علی رحمان بدهند و پیامدهای و تبعات این نوع ستمگری را به وی بدهند.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
🔵بازتاب بیسابقه جنایت ترور شهید سلیمانی در نشریه فرژ تاجیکستان
✍️بعد از فعالیت سایت های مقاومت و شبکه های اجتماعی تاجیک در فضای سایبری به دفاع از شهید سپهبود حاج قاسم سلیمانی سایت های رسمی و نیمه رسمی کشور تاجیکستان را وادار به واکنش نمود که موقعیت خود را اعلام نمایند مانند سایت آزادی، آسیا پلوس و اخیرا سایت فرژ که در مورد سردار دست به قلم شدند و سکوت و بی طرفی خود را شکستند.
🔶نشریه فَرَژ چاپ شهر دوشنبه با انتشار مقاله مفصلی با عنوان "ترور سلیمانی- نقض حقوق بین المللی" چگونگی این رویداد تلخ و محکومیت جهانی آمریکا را به تصویر کشیده است.
🔶سامانه فرژ در تازه ترین مطلب خود روز شنبه با جنایت عنوان کردن اقدام آمریکا نوشت: «بیشبهه میتوان ترور شهید سلیمانی را یکی از مهمترین و نادرترین رویدادهای منطقه خاورمیانه و جهان قلمداد کرد زیرا یک فرمانده رسمی و شخصیت شناخته شده نظامی در مبارزه با داعش به عنوان مهمترین گروه تروریستی در منطقه در یک سفر رسمی در کشور سوم به دست نیروهای آمریکایی مورد حمله قرار گرفت و ترور شد. امری که با انتقاد جهانی گسترده از آمریکا به دلیل انجام این جنایت همراه شد.»
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
🔶این نشریه معروف تاجیکستان قبل از پرداختن به ماهیت غیرقانونی اقدام آمریکا به محبویت فوق العاده شهید سلیمانی اشاره کرده و می نویسد: «شاید برای بخش قابل توجهی از افکار عمومی جهان محبوبیت قاسم سلیمانی پس از مراسم جنازه میلیونی ایشان در ایران و برگزاری مراسم باشکوه عزاداری برای ایشان در برخی کشورها، مثل عراق، پاکستان و یا دگر کشورهای اسلامی آشکار شده باشد لیکن ایشان در دوران حیات و قبل از شهادت نیز به دلیل حضور مستقیم در میدان مبارزه با داعش به عنوان یک قهرمان ملی و شخصیت محبوب در ایران و سطح منطقه شناخته شده بود.»
🔶در پایان مطلب منتشر شده در سامانه فرژ تاکید شده است که مطابق تمامی قوانین بینالمللی، جمهوری اسلامی ایران موظف به دفاع از شهروند و امنیت خود بوده و پاسخ به جنایت آمریکا را برای خود محفوظ میدارد.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔵دلیر شریف اف: محرومیت از آزادی اگر به ناحق باشد مصیبت است
🔶دلیر شریف اف، روزنامه نگار مشهور تاجیک، پس از گذراندن دوره محکومیت خود در تاریخ 29 ژانویه از زندان منطقه «یاوان» آزاد شد و به خانه خود در شهر «وحدت» بازگشت.
🔶وی در ژانویه سال گذشته دستگیر و به اتهام نوشتن کتاب «محمد (ص) و تراریزم » و به گفته حکومت (بر انگیختن کینه و عداوت ملی و مذهبی) به یک سال زندان محکوم شد، هرچند این روزنامه نگار این اتهامات را رد کرد و فعالان حقوق بشر حبس وی را تلاشی برای بستن دهان مخالفان دانستند.
🔶شریف اف در اولین واکنش خود پس از آزادی گفت که گذراندن یک سال از عمرش پشت میله های زندان برای او سخت بوده است. او در تاریخ 29 ژانویه در مورد حکم یک ساله زندان خود زیاد صحبت نکرد، فقط گفت اگر زندان برای برخی مجازات است، برای یک گروه دیگر مکتب و محل درس است.
🔶این روزنامه نگار مشهور گفت: «این مکتب توسط هرکسی قابل عبور است. گذر از آن راههای دشوار و خطرناکی دارد. محرومیت از آزادی اگر به ناحق باشد، مصیبت است.»
🔶دلیر شریف اف تأكید كرد، «من از همه افرادی كه به هر طریقی به ما كمك كردند، از خانواده ما مراقبت كردند و در كنار ما بودند، سپاسگزارم. و تشکر از افرادی که در بین مقامات دولتی بودند و از خواسته های دیگران پیروی نکرده با ما مانند یک شهروند تاجیک و یک شخص مسلمان رفتار کردند.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
✍️لازم به ذکر است که آقای دلیر شریف اف به عنوان روزنامه نگار به نام و بلند آوازه حسب اقتضائات شغلی و دغدغه دانش افزایی دو مرتبه به جمهوری اسلامی ایران سفر و در نهاد مقدس المصطفی در دورهای کوتاه مدت دانش افزایی آن نیز شرکت نموده و این افتخار را در کارنامه علمی خویش ثبت نموده است.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
🔴دادگاه عالی تاجیکستان: حکم محی الدین کبیری صادر شده است
🔶رییس دادگاه عالی تاجیکستان اعلام کرد که حکم محکومیت محی الدین کبیری رییس حزب نهضت اسلامی تاجیکستان صادرشده است ولی تا زمان لازم مخفی باقی می ماند.
🔶محی الدین کبیری بر اساس 16 ماده قانون جنایی تاجیکستان در ماه اکتبر سال 2019 به طور غیابی محکوم شد ولی تا به حال مقامات قضایی تاجیکستان از اعلام مدت این محکومیت خودداری کرده اند.
🔶 رئیس حزی نهضت اسلامی که اکنون در خارج از تاجیکستان به سر می برد، با بی اساس خواندن این اتهامات، آنها را رد کرده و دارای انگیزه سیاسی دانسته است.
🔶 دادگاه عالی تاجیکستان در ماه سپتامبر سال 2015 فعالیت حزب نهضت اسلامی را به اتهام ارتباط با قیام ژنرال عبدالحلیم نظرزاده معاون وقت وزیر دفاع ممنوع کرد و نام این حزب را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد
🔶در پی این تصمیم 14 عضو شورای سیاسی این حزب بازداشت و به زندانهای طولانی محکوم شدند و دو معاون این حزب هم حبس ابد گرفتند
🔶مقامات حزب نهضت اسلامی در خارج از تاجیکستان تمامی اتهامات را رد کرده و گفته اند: در 5 سال اخیر بیش از200 نفر از اعضای این حزب در تاجیکستان به زندان محکوم شده اند.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
🔶 وزیر کشور به دعوت وزیر امور داخلی جمهوری #تاجیکستان و به منظور توسعه روابط دو کشور به این کشور سفر کرد.
🔹 به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور، عبدالرضا رحمانی فضلی به دعوت رمضان رحیم زاده همرا، وزیر امور داخلی جمهوری تاجیکستان و در راستای توسعه روابط فی ما بین دو کشور عصر روز دوشنبه، تهران را به مقصد شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان ترک کرد.
🔻 مطالعه متن کامل خبر در لینک زیر:
🔗 www.irna.ir/news/84239983/
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
🔷 نامه دانشجویان تاجیک مقیم ایران به وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران
🔸 جمعی از دانشجویان تاجیک مقیم ایران در نامهای به بازجویی و بازداشت تعدادی از دانشجویان تاجیک مقیم ایران پس از بازگشت به کشورشان اشاره کرده و از وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران خواستند تا این مسئله را از مقامات #تاجیکستان پیگیری کند.
🔸 در بخشی از این نامه آمده است:
طی ماههای اخیر مقامات امنیتی جمهوری تاجیکستان تعدادی از شهروندان خود را که در جمهوری اسلامی ایران تحصیل کرده اند به بهانه های مختلف بازداشت و دادگاه این کشور آنها را محاکمه کرده است.
بیش از ۵۰ تن از دانشجویان تاجیک مقیم ایران پس از بازگشت به کشور بازداشت شده و مورد شکنجه و بازجویی قرار گرفته، تعدادی از آنان آزادی مشروط گرفته و تعدادی دیگر به جرمهای واهی متهم و به حبس های طولانی محکوم شده اند.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
🔴«امام علی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان تاجالدین عصام الدین زاده رئیس دانشکده اسلامی این کشوررا برکنار کرد!
🔶بر اساس گزارشهای منتشر شده تاجالدین عصام الدین زاده، رئیس دانشکده اسلامی تاجیکستان با دستور رئیس جمهور از سمتش برکنار و نصرت الله ذاکر زاده به عنوان رئیس جدید این دانشکده منصوب گردید.
🔶جناب عصام الدین زاده 49 ساله، فارغالتحصیل ارشد فلسفه اسلامی جامعه المصطفی العالمیه، از سال 2015 در این مقام مشغول خدمت بود. ایشان درگذشته در کمیته دین تاجیکستان به عنوان مسئول بخش و مدتی معاون رئیس کمیته فعالیت کرده است.
🔶فرایند عزل و نصب و تعطیلی مدارس دینی برنامهای است که طی سالهای اخیر از سوی دولت اجرا و عملیاتی گردید؛ تا آنجا که بیش از 20 مدرسه رسمی و فعال دینی باگذشت زمان تماماً تعطیل شد و تنها همین دانشکده تحت نظارت کامل دولت فعال ماند. طبق آمار منتشر شده در حال حاضر بیش از 879 نفر در این دانشکده مشغول تحصیل هستند.
🔶حکومت تاجیکستان علاوه بر تعطیلی مدارس، بسیاری از علما و روحانیون متنفذ و صاحب فکر و اندیشه را به بهانههای ساختگی و جعلی دستگیر و زندانی نموده است. این اقدام حکومت با شهروندان از جمله علمای دینی و محصلین این حوزه مغایر با حقوق شهروندی و دموکراسی و آزادی بیان بود، از سوی اندیشمندان، پژوهشگران و جوامع بینالمللی محکوم گردید؛ اما مقامات انتقادات یاد شده را بیاساس خوانده این اقدام را در جهت تأمین امنیت و منافع کشور ضروری خواندند.
🔶در این میان برخورد حکومت با دانشپژوهان و دانش آموختگان جامعه المصطفی العالمیه طی سال های اخیر با تهدید و ارعاب و بازداشت، شکنجه و زندانی کردن همراه بوده است. برای مردم تاجیکستان و ناظران این سوال به صورت جدی وجود دارد که این نوع برخورد چگونه با روند بهبود روابط دو کشور سازگار است. در تاریخ 4 اسفند 1399 وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران جناب عبدالرضا رحمانی فضلی به دعوت رسمی جناب رحیم زاده وزیر امور داخلی جمهوری تاجیکستان در راستای توسعه روابط همکاری فیمابین به دوشنبه سفر کرد. جناب رحمانی فضلی در این سفر با وزیر امور داخلی و رییس جمهور تاجیکستان از جمله جهت عملی کردن سندهای امضاشده امنیتی گفتگو کرد اما با گذشت دو هفته بعد از این سفر با دستور رییس جمهور تاجیکستان جناب عصام الدین زاده از مقام ریاست دانشکده اسلامی برکنار شد. با توجه به فشارهای کنونی به نظر آگاهان مهمترین دلیل این برکناری سابقه تحصیل جناب عصام الدین زاده در جامعه المصطفی العالمیه بوده است.
🔶متأسفانه به نظر می رسد عدم توجه کافی و موضع گیری فعال در جهت رفع اتهامات مقامات دوشنبه باعث پیچیده تر شدن تیرگی روابط و اتخاذ رویکرد فشار بیشتر تاجیکستان که مثلث شوم غربی-عبری-عربی در آن مژثر است نسبت به علاقمندان به انقلاب اسلامی و محصلین علوم دینی و تلاش برای تثبیت این رویکرد در میان عموم مردم شده است که جبران آن سختی های بیشتری خواهد داشت.
🔶در زمان سفر جناب رحمانی فضلی نامه ای به نام دانشجویان تاجیک مقیم ایران در برخی سایت ها منتشر شد که در آن از وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران درخواست می شد در این سفر در بحث بازداشت و زندانی کردن بی اساس محصیلین تاجیک در ایران که به کشور بازگشته اند با مقامات دوشنبه گفتگو کند. هرچند به این نامه جواب داده نشد ولی واکنش و ملاحظاتی را ایجاد کرد.
✍️ببه نظر می رسد عوامل زیر در عزل جناب عصام الدین زاده مؤثر بوده است:
1. انتقام گیری و تسویه حساب رقبای جمهوری اسلامی
2. قدرت طلبی رییس جمهور
3. مبارزه ایدئولوژیک رییس کمیته امنیت ملی (اسلام ستیزی، ایران هراسی و ...)
4. مبارزه سلفی مسلکان داخلی و خارجی
5. خوش خدمتی مقامات به امریکا در تحریم المصطفی
6. جلب نظر دولت قطر جهت سرمایه گذاری در ساخت بنای جدید دانشکده اسلامی. ساختمان جدید قرار است در کنار بزرگترین مسجد تاجیکستان که با هزینه قطر ساخته شده بنا شود. ضمنا دولت اعلام کرده است که در مراسم افتتاح این مسجد پادشاه قطر شخصا شرکت خواهد کرد.
7. بازداشت های اخیر و گسترده محصلین المصطفی در کشور
8. نشر مقاله عنایت الله فرزند ملا عبدالرحیم که از اساتید دانشکده اسلامی است در معرفی جامعه المصطفی به عنوان مرکز تروریست پرور با اشاره به تحریم امریکا در فیس بوک و اعلام خطر برای کشور. از نظر آگاهان این نوشته دیکته مقامات امنیتی کشور تلقی شد.
✅انتظار می رود دلسوزان به مسئولیت خود جهت رفع اتهام ها و حمایت از مستضعفین با حکمت و اقتدار عمل نمایند چون این حوادث آخرین اقدام نخواهد بود. ان شاء الله که مژثر باشد.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
«نوروز» در مناطق مختلف تاجیکستان
در مناطق تاجیکستان به مناسبت نوروز و آغاز بهار طبیعت مراسم و برنامه های مختلف سنتی و ورزشی با حضور پرشور مردم برگزار میشود.
http://fna.ir/mq19
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
🔶 دومین نامه ۱۳۷ هسته بینالملل بسیج دانشجویی به رئیس جمهور جناب آقای حسن روحانی در خصوص پیگیری وضعیت دانشجویان تاجیکستانی
✅ در بخشی از این نامه آمده است:
🔹 دکتر حسن روحانی
ریاست محترم جمهور دولت دوازدهم جمهوری اسلامی ایران
ضمن عرض سلام و احترام، حدود یک ماه از نامه ۱۲۰تشکل دانشجویی، که همزمان با سفر وزیر محترم کشور به کشور #تاجیکستان، در خصوص درخواست پیگیری وضعیت دانشجویان به ناحق محکوم شده تاجیکی میگذرد اما هنوز اتفاق درخوری، نمود عملی پیدا نکرده است،
🔹 جناب آقای روحانی، هستههای بینالملل بسیج دانشجویی با بررسی دقیق عرصههای مختلف روابط ایران و تاجیکستان، مطالبات بسیار زیادی برای طرح در این حوزه دارند که تنها دلیل عدم رسانهای شدن آنها تا به امروز، امید به پیگیری وضعیت دانشجویان مظلوم تاجیکی در سایه بهبود مناسبات ایران با کشور و ملت دوست و همفرهنگ و همزبان تاجیکستان بوده است.
🔻 مطالعه متن کامل این نامه در لینکهای زیر:
🔗 خبرگزاری دانشجو (http://snn.ir/003s10)
🔗 رجانیوز (http://rajanews.com/node/345820))
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
🔵یادداشت هایی از سخنرانی آقای محی الدین کبیری
🔶حمایت از عزت امان تنها حمایت از فرد نیست بلکه از مظلومیت فرزند تاجیک و مقابله با ظالم است
🔶تمام بانک ها در قبضه خانواده رحمان است از این رو مهاجران تا جایی می توانند از طریق بانک پول نفرستند چون مقداری از آن را کاروپسیانرهای روس و مقداری را خانواده رحمان برای ظلم بیشتر و زولانه زدن و زندان کردن آنها استفاده می کنند
🔶ملت و مهاجران تمام شرکت های خانواده رحمان را بایکوت کنند مثل شرکت هوایی سامان ایر
رحمان و روسیه خودرا در گردابی انداختند که به راحتی خلاص نمی شوند و همه گزینه ها برای رحمان باخت خواهد بود و ربایش شراف الدین گدایف یاد آور آن است
🔶توصیه ام این است که مهاجران با بازگشت به کشور خودشان پول را ببرند و از رحمان تأمین جای کار طلب کنند
رحمان دوباره تروریست های خودرا برای ترور من و دیگر چهره های اثر گذار مخالف به اروپا فرستاده است ولی ما خاموش و بیکار نمی نشینیم
🔶حرکت و فعالیت مردم، مهاجران و فعالان شهروندی و احزاب و حرکت ها در حمایت از عزت امان نتیجه داد و حکومت را وادار کرد اظهارات فرزندش را رسانه ای کند از این رو با قدرت ادامه باید داد و به اظهار نظر فرزند او یا در آینده ممکن است خانمش هم اظهار نظر کند که از این قضیه سوء استفاده نکنید نباید اعتنا کرد چون تحت فشار اند
همه مردم سیاسی شوند اگر عضو گروهی یا حزبی نیستید و نمی خواهید خود حزب و گروه تشکیل کنید و فعال شوید
🔶از چهره های روس که از حقوق عزت امان و فرزند مهاجر تاجیک دفاع کردند تشکر می کنم
این حادثه ارزش شهروندی روسیه را هم نشان داد
قضیه ربایش عزت امان را پیگیری و مدیریت داریم
بازداشت عزت امان سرعت مبارزه را بیشتر کرد
مردن حق است و باید با سربلندی به استقبال شهادتی رفت که ملت را بیدار و صاحب کرامت می کند
🔶ملت باید قامت خودرا راست کند تا مفت خورهای سوار از دوشش بیفتند
🔶برخی دوستان از اظهار نظر های عزت امان راضی نیستند ولی همه می دانیم که امروز باید از حقوق پایمال شده دفاع کرد
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔷 سخنرانی آیتالله اعرافی، در خطبههای نماز جمعه قم درمورد دانشجویان بازداشت شده تاجیک
🔸 امام جمعه قم با اشاره به اینکه گزارشهایی از شکنجه و تعرض به دانشجویان و طلاب تحصیل کرده در ایران در کشور #تاجیکستان رسیده است، تصریح کرد: دولت تاجیکستان بداند ایران در برابر تروریست ایستاد و تحصیل کردههای ایران مبشران آزادی، صلح و همبستگی ملت شما هستند و نباید مورد آزار و اذیت قرار گیرند و بدانید که همراهی با ملت ایران به سود شما است. انتظار است که دستگاه دیپلماسی مسئله را دنبال کرده و دولت تاجیکستان این موضوع را مورد توجه قرار دهد.#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
✴️ ابعاد راهبردی درگیریهای مرزی تاجیکستان و قرقیزستان
🖊 امید رحیمی
از روز چهارشنبه 29 آوریل برخی مناقشات مرزی میان قرقیزستان و تاجیکستان در بازه کوتاهی تبدیل به یک جنگ تمام عیار کوتاه مدت شد. بر اساس اعلام رسانههای محلی، این مناقشات در مثلث استراتژیک باتکند- اسفره- واروخ به وقوع پیوست. اگرچه روایتهای دو طرف از چگونگی آغاز مناقشات متفاوت است، اما واقعیت نهایی بروز درگیریهای گسترده با حضور ادوات سنگین زرهی ارتش دو کشور است. در نهایت این درگیریها با بر جای گذاشتن بیش از 34 کشته و بالغ بر 178 زخمی، با توافق آتش بس موقت طرفین به پایان رسید. در ساعات پایانی شب گذشته نیز خبرهایی از توافق نهایی میان نهادهای مرزبانی دو کشور در رسانهها منتشر شد.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
✴️ ابعاد راهبردی درگیریهای مرزی تاجیکستان و قرقیزستان
در نهایت این درگیریها با بر جای گذاشتن بیش از 30 کشته و بالغ بر 130 زخمی، با توافق آتش بس موقت طرفین به پایان رسید. در ساعات پایانی شب گذشته نیز خبرهایی از توافق نهایی میان نهادهای مرزبانی دو کشور در رسانهها منتشر شد. با این حال، این مناقشات را میتوان حامل ابعادی راهبردی در سطح منطقه آسیای مرکزی در نظر گرفت که به شرح ذیل هستند:
1️⃣ تا پیش از این طی برای بیش از یک دهه هیچ تنش نظامی جدی میان کشورهای منطقه آسیای مرکزی در این سطح وجود نداشت و این نخستین تنش امنیتی-نظامی محسوب میشود که میتواند ثبات و روند همگرایی در آسیای مرکزی را بر هم بزند.
2️⃣ تمام بازیگران خارجی که دارای منافعی در آسیای مرکزی هستند به جز روسیه، موضعی نسبتا منفعلانه و بدون ابتکار عمل خاصی در این بحران از خود نشان دادند. این بازیگران شامل ایالات متحده آمریکا، چین، اتحادیه اروپا و برخی بازیگران منطقهای نظیر ترکیه و ایران میشود.
3️⃣ با وجود آغاز درگیریها، فضای افکار عمومی دو جمهوری تاجیکستان و قرقیزستان به شدت ملتهب شده و احساسات قومی در این کشورها تشدید شده است. این موضوع میتواند از یک سو منجر به بروز تنشهای بین قومی داخلی در این جمهوریها و به ویژه قرقیزستان شود، و از سوی دیگر بستری را برای توسعه رادیکالیسم، مبتنی بر عقاید افراطی مذهبی پدید آورد.
4️⃣ این بیثباتی کوتاهمدت در قلب آسیای مرکزی، یعنی دره فرغانه درست زمانی به وقوع پیوست که ایالات متحده آمریکا خبر خروج تدریجی نیروهای نظامی خود از افغانستان را اعلام کرده است. این موضوع در کنار احتمال تسری بیثباتیهای شمال افغانستان به آسیای مرکزی، موجب نگرانی سازمانهای امنیتی منطقهای، نظیر سازمان پیمان امنیت دستهجمعی شده است.
5️⃣ این بحران اگرچه در حال حاضر با توقف درگیریهای نظامی، عقبنشینی قوای دو کشور و باز شدن محور واروخ-آقسای فروکش کرده است، اما با عدم حصول یک راهحل قطعی در زمینه اختلافات مرزی، همچنان به عنوان یک بحران بالقوه باقی میماند. لذا، آغاز مجدد درگیریها در صورت بروز بسترهای دیگر، محتمل است.
این الزامات در کنار تحولات امنیتی افغانستان ضرورت رصد دقیق تحولات مربوط به ثبات در آسیای مرکزی را برای بازیگران منطقهای دارای منافع استراتژیک همسایگی در این حوزه نظیر جمهوری اسلامی ایران ایجاب میکند. توسعه یک پلتفورم منطقهای برای حل و فصل مشترک این اختلافات بستری است که میتواند زمینهساز توسعه همگرایی منطقهای، و ایمن شدن در مقابل تنشهای آتی شود.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
✍️الزامات پس از جنگ برای تاجیکستان
🗣 در تاریخ 29 آوریل 2021 جنگ و درگیری میان تاجیکستان و قرقیزستان بهعنوان سرخط خبرهای منطقهای و بینالمللی توجه جهانیان را به خود جلب کرد. بر پایه گزارشها و اطلاعات رسمی نتیجه درگیری 134 نفر زخمی و 13 تن کشته شده بوده است. درباره دلیل اصلی درگیری مرزی نوشتهاند که مناقشه بر سر یک مرکز توزیع آب بوده است البته مسئله مشخص نبودن خطوط مرزی میان این دو کشور بارها موجب مناقشات بوده و دردسرهای فراوانی برای هر دو کشور ایجاد کرده است. 🔵هدف این نوشتار گزارش از زمان و مکان جنگ و تعداد مجروحین و همچنین کشته ها و یا اینکه مقصر چه کسی بوده و یا اینکه اول قرقیزستان حمله کرده یا تاجیکستان و... نیست. 🔶پرسش این سؤالات در خبرگزاریها ذکر شده و علاقه مندان میتوانند از طریق جستجو در شبکههای خبری به پاسخهای سؤالات یاد شده برسند.
✅غرض اصلی از نگارش این سطور یادآوری چند مطلب در راستایی بهبود سیستم دفاعی کشور تاجیکستان و تدبیرات لازم جهت جلوگیری از اتفاقات مشابه در آینده است.
1️⃣ نکته اول: با توجه به نامشخص بودن بخش عظیمی از خطوط مرزی بین دو کشور احتمال درگیریها و کشمکشها قطعی است پس باید نخستین گام تعیین وضعیت از مجاری قانونی و مجامع بینالمللی است.
2️⃣نکته دوم: استقرار پایگاه نظامی قدرتمند که بتواند در شرایط بحرانی از تمامیت ارضی کشور دفاع نموده در برابر دشمن متخاصم و متجاوز بایستد و مقابله کند.
3️⃣نکته سوم: سازماندهی و بسیج خیزشهای مردمی و استفاده از ظرفیتهای مردمی در شرایط بحرانی که کشور درخطر است. بهعنوان نمونه در همین اتفاق اخیر مشاهده میشود که مردم بهصورت خودجوش قیام نموده و درصدد دفاع از ملت و مملکت خویش برآمده اند و آماده رزم با طرف مقابل هستند اما مشاهده میشود که دولت برای چگونگی مدیریت و استفاده مطلوب از این نیروها را نداشته و از قبل برنامهریزی نکرده است.
4️⃣نکته چهارم: راهاندازی مرکز مدیریت بحران. لازم است جهت برون رفت از بحرانها و حوادث مشابه مرکزی تحت عنوان مدیریت بحران ایجاد شود که بتواند تصمیمات صائب و آیندهنگریهای صحیح و راههای خروج از این نوع اتفاقات را با کمترین هزینه و بیشترین سود از قبل اتخاذ نماید و در زمان وقوع آگاه باشد که چه کارها و اقداماتی باید انجام دهد. اینکه چند روز از این اتفاق میگذرد و هنوز دولت بهصراحت موضع خویش را اعلان نکرده و صریحاً به آتش بس و نشستن پشت میز مذاکره روی آورده است مشخص است که چنین پایگاهی ندارد و یا اگر هست از توانمندیهای لازم برخوردار نیست.
5️⃣نکته پنجم: ارتقای توانمندیهای داخلی به جای اتکا و اعتماد به سایر جوامع و دول. به نظر بقا و ادامه حیات کشور وابسته به این است که بتواند در برابر تهدیدات داخلی و خارجی بایستد و مقابله کند و شرط مقابله منوط و وابسته به ارتقای توانمندیهای بومی و داخلی است و باید این بعد تقویت شود و اگر کمکی هم از بیرون دریافت میشود باید در این بخش هزینه شود. 6️⃣نکته ششم: استفاده معقول و مطلوب از خروش عظیم مردم وطن دوست که از شهرهای مختلف اعلام آمادگی نموده و بعضی به نزدیک مرز درگیری آمده اند و این یعنی برای دفاع از کشورشان آماده اند و دولت باید به این مسئله توجه و عنایت ویژه داشته باشد و نهایت استفاده را از این ظرفیت سترگ ببرد. 7️⃣نکته هفتم: دولت و سیاستمداران کشورهای دوست و دشمن را در چنین مواقع حساس و بحرانی به خوبی بشناسد و براساس موضع گیری های خصمانه و دوستانه با آنها ارتباط برقرار کند. به عنوان نمونه طبق گزارش های واصله ترکیه به قرقیز پیشنهاد فروش اسلحه داده است و این یعنی نهایت عداوت و کینه توزی این کشور با ملت تاجیک. بنابراین دولت مردان تاجیک باید این عملکرد دولت اردوغان را به دقت رصد کنند و این کشور را تازمانی که دست از این خباثت ها برنداشته است در لیست دشمنان خویش اضافه نموده و متناسب با رفتار آن برخورد مقتدرانه نموده و چهره خباثت آلود و دشمنی آن را برای مردم تاجیک معرفی نماید تا دشمنان خویش را به خوبی بشناسند.
✍️نکات دیگری نیز وجود دارد که در نگاشتههای آتی خدمت علاقهمندان به استقلال و آزادی و خودکفایی کشور تاجیکستان تقدیم میگردد:
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage
🔴صدورحکم زندان برای فرزند شهید سید قیام الدین غازی یکی از روحانیان مشهور تاجیکستان
🔶دادگاه شهردوشنبه سید حسن غازی فرزند شهید سید قیام الدین غازی یکی از روحانیان نامدار تاجیک در دهه 1990 را به 11 سال زندان محکوم کرد.
🔶دادگاه سید حسن به دلیل محرمانه بودن پرونده غیرعلنی برگزار شد امابستگان سید حسن گفتند وی به اتهام افراطگرایی به 11 سال زندان محکوم شده است. آنها این اتهام را بی پایه و نحوه محاکمه را ناعادلانه می دانند
🔶گفته می شود که او در ژویه سال 2020 به همراه دو برادر دیگرش - سید محمد و سید محمدی - بازداشت شد ولی با قرار وثیقه آزاد شدند.
🔶سید محمد در اکتبر سال 2020 به 13 سال زندان محکوم شد و سرنوشت سید محمدی هم هنوز مشخص نیست.
🔶 پدر آنان سید قیام الدین غازی سال 2017 در فرودگاه شهر سن پترزبورگ روسیه بازداشت و به دوشنبه منتقل و به 25 سال زندان محکوم شد. او از جمله قربانیان کشتار فجیع ماه می سال 2019 در زندان ناحیه وحدت شهر دوشنبه بود.
✍️قابل ذکر است که سید حسن غازی از طلاب جامعة المصطفی العالمیه(ص) است و تا حال دولت تاجیکستان بیش از 14 نفر از طلبه های این نهاد را به بهانه های واهی به سال های طولانی روانه ای زندان کرده است.
✅انتظار می رود دلسوزان به مسئولیت خود جهت رفع اتهام ها و حمایت از مستضعفین با حکمت و اقتدار عمل نمایند چون این حوادث آخرین اقدام نخواهد بود. ان شاء الله که مژثر باشد.
#مطالعات_تاجیکستان
@Tajikistanage