🕊تعريف زهد و پارسايى:
💫اى مردم، زهد يعنى كوتاه كردن آرزو، و شكرگزارى برابر نعمتها، و پرهيز در برابر محرّمات. پس اگر نتوانستيد همه اين صفات را فراهم سازيد، تلاش كنيد كه حرام بر صبر شما غلبه نكند، و در برابر نعمتها، شكر يادتان نرود. چه اينكه خداوند با دلائل روشن و آشكار، عذرها را قطع، و با كتابهاى آسمانى روشنگر، بهانه ها را از بين برده است.
📙نهج البلاغه، خطبه۸۱
🍃
🦋🍃 @takhooda ✨
مردان نفرین شده که خداوند در روز قیامت باانان حرف نمیزند و بهشت بر انها حرام است.
🔥مردی که از همسر خود دوری می کند
🔥مردی که به نوامیس و همسران مردم خیانت می کند
🔥مردی که ــ بدون عذر موجّه ــ به تنهایی و بدون همسر خود در رختخواب می خوابد
🔥مردی که با همسر خود بد اخلاقی می کند
🔥مردی که دیوث می باشد
امام صادق (علیه السلام) فرمود: بهشت بر شخصی که دیوث می باشد حرام است.
🔥مردی که همسر خود را کتک می زند
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) به این مضمون فرمود: مردی که همسر خود را کتک می زند. خدای متعال آبروی او را در روز قیامت خواهد ریخت و او را در برابر چشم خلایق رسوا خواهد ساخت.
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود: هر مردی که یک سیلی به صورت همسر خود بزند، خدای متعال به فرشته ای که مأمور دوزخ است دستور می دهد که آن مرد را در جهنّم قرار داده و به صورت او هفتاد سیلی بزند.
🔥مردی که شاهد وقوع انحراف و معصیت در منزل خود می گردد و به آن راضی بوده و در مقابل آن از خود غیرت نشان نداده و آن وضع فاسد را اصلاح نسازد.
🔥مردی که موی همسر خود را در هنگام نزاع و درگیری می کشد
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) به این مضمون فرمود: مردی که موی زنی را می کشد، دستهای او در روز قیامت با میخهائی از آتش کوبیده می شود.
🔥مردی که خودش غذا می خورد اما خانواده ی خود را گرسنه می گذارد
امام صادق (علیه السلام) فرمود: پیامبر اکرم (ص نهی فرمود از اینکه مردی سیر باشد. امّا همسر و فرزندانش گرسنه باشند.
پیامبر اکرم (ص) به این مضمون فرمود: مردی که در فکر همسر و فرزندان خود نیست مورد هلاک و نابودی قرار می گیرد
🔥مردی که ــ با داشتن امکانات ــ در امر معیشت همسر و خانواده ی خود بُخل می ورزد
امام صادق (علیه السلام) فرمود: سه گروه هستند که خدای متعال در روز قیامت با آنها سخن نمی گوید . و برای آنها عذابی دردناک است .
۱ــ شخصی که مرتکب عمل زنا می شود.
۲ــ شخصی که دیوث است.
و دیوث شخصی است که غیرت نداشته و مردم ــ در خانه ی او ــ برای انجام عمل ناشایست جمع می شوند.
۳ــ زنی که به شوهر خود خیانت نموده و مرتکب عمل ناشایست زنا می گردد.
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود: خدای متعال ــ در روز قیامت ــ از شخصی که صغور است هیچ عمل خیر ی را ازاو قبول نمی کند.
از آن حضرت سؤال کردند: صغور کیست؟
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود: مردی که مردان غریبه را بر همسر خود وارد می کند.
الکافی ج ۵ ص ۵۳۷مستدرک الوسائل ج ۱۴ ص ۲۵۰).
🍃
🦋🍃 @takhooda ✨
#آیا قرضدادن طبق قرآن واجب است؟
✨📖✨ مَنْ ذَا الَّذي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً فَيُضاعِفَهُ لَهُ أَضْعافاً کَثيرَة (245 - بقره)
⚡️کیست آنکه به خداوند قرضالحسنه دهد تا خدا آن را برایش چندین برابر فزونتر کند؟
💠🔸در آیه فوق حضرت حقتعالی به صراحت به بحث قرضالحسنه اشاره کرده است. اگر اندکی دقت کنیم در پرداخت قرض فرموده چه کسی هست؟ و مانند انفاق و صله رحم امر و تکلیف انجام آن نداده و قرض دادن را امری اختیاری قرار داده است. در حدیثی از امام صادق (ع)، انفاق 10 ثواب، قرضالحسنه 18 و صله رحم 30 ثواب دارد.
🍀حضرت علی (ع) میفرمایند: از استقراض و گرفتن قرض زیاد پرهیز کنید که بدهی زیاد، راستگو را دروغگو و خوشقول را بدقول میکند. در سیرۂ معصومین سلام الله علیها قرضگرفتن برای آنها وجود داشته، ولی در حدّ خرید و تهیه نان و خوراک و از سرناچاری است (تا سنتشده و مؤمن قرضکردن را عار نداند) و عموماً برای خرید وسیله یا ابزار خاصی قرض ننمودهاند. پس در سیرۂ معصومین (ع) قرضگرفتن برای مؤمن مگر در موارد ضروری جایز شده است در حالی که امروزه برخی از ما با قرضگرفتن (از انسان ها) در حال افزایش سرمایه و تولید هستیم.
🚫در بحث قرضدادن امام صادق (ع) میفرمایند: اگر توانِ و تحمّل قرض را ندارید و تأخیر آن را نمیتوانید قبول کنید، به کسی قرض ندهید. (یعنی پس از قرضدادن اصلاً درست نیست آبروی طرف را ببریم باید صبر کنیم.)
💥در حقیقت قرض را به اصطلاح حسابداری جزو مطالبات مشکوکالوصول بدانیم. یعنی پولی که از دستمان رفته و ممکن است اصلاً برنگردد. بدبختی ما این است که گاهی برای مشکل کسی قرض میکنیم، که این امر اصلاً درست نیست.
✅طبق سنت نبوی و علوی، در قرضدادن ما نباید کنجکاوی و محل خرج آن را بپرسیم، چون طرف ممکن است نخواهد بدانیم و شاید او را به اکراه به گفتن دروغ متوسل کنیم. مگر اینکه یا خودش بگوید که میخواهد در امر شرّ و گناهی استفاده کند. مانند: تولید شراب، یا خرید تفنگ برای قتل و یا طرف مشهور به فساد بوده و فسادش روشن و آشکار باشد.
#داستان ها و پندهای اخلاقی
🍃
🦋🍃 @takhooda ✨
#عقل انسان چه اندازه در حقیقت میتواند راه پیدا کند؟
✨📖✨ لا يُسْئَلُ عَمَّا يَفْعَلُ وَ هُمْ يُسْئَلُونَ (23 - انبیاء)
⚡️خداوند در مورد کارهایی که میکند کسی حق سؤال از او ندارد ولی او از همه سؤال خواهد کرد.
⬅️اگر در آیه دقت کنیم خداوند متعال با استناد به این آیه دقیقاً بیان میکند که کسی توانِ پرسیدن و فهم همه اسرار خلقت را ندارد و اگر کسی این آیه را نپذیرد و در پی سؤال و جواب برخی مسائل پیچیده خداوند مانند عدالت الهی، جبر و اختیار، قدرت خداوند، اسرار حروف مقطعه قرآن و.... قطعاً چون پاسخی نخواهد یافت گمراه خواهد شد. هر چند این امور پاسخی دارند ولی در فهم و گنجایش مغز بشری شاید نباشند.
⛔️چنانچه برای یک کودک هفتساله توصیف ازدواج و شب عروسی و وصف آن معنا ندارد. اگر کودک بپرسد شما جواب دارید که بگویید ولی چون پاسخ این سؤال مغزش را مشوّش میکند و خارج از فهم اوست از او میخواهید چیزی در این مورد نپرسد، چون به بلوغ نرسیده است. پاسخ سؤالات مذکور هم نیازمند رسیدن به کمال و بلوغ است چون نرسیدهایم در یک کلام، پس حق سؤال طبق آیه مذکور را نداریم.
#داستان ها و پندهای اخلاقی
🍃
🦋🍃 @takhooda ✨
#آداب زیارت اهلِ قبور و قبرستان
💎برای زیارت اهلِ قبور آداب و سنتهای خوبی هست که به برخی از آنها در اینجا اشاره میکنیم. امید است بتوانیم به این نکات در حدّ توان عمل کنیم:
1⃣ بهتر است با وضو و پاک وارد قبرستان شویم.
2⃣ پس از ذکر فاتحه برای تمام اموات، ابتدا برای زیارت قبر پدر و مادر خود برویم.
3⃣ پس از زیارت قبر والدین بهتر است به زیارت قبر شهداء، و مؤمنین و بدوارث و بیوارث برویم.
4⃣ حتماً رو به قبله ایستاده و سورۂ یس و قدر را زیاد بخوانیم. مستحب است برای زیارت قبر پدر و مادر، از سمت پا وارد شده و بالای سرشان فاتحه بخوانیم و اگر مقدور است، کفشها را از پای خود در بیاوریم.
4⃣ از آنها با صدای کمی بلند که خودمان بشنویم، خاطرۂ نیک و از خوبیهایشان تعریف کنیم، بدانیم آنها میشنوند و از ذکر خیر ما لذت میبرند.
💫🌟نبی مکرم (ص) فرمودند: فَاذکُروُا أموَاتکُم بِالخَیر. از اموات خود به نیکی یاد کنید.
✍در اینجا خاطرهای از مرحوم پدرم (ره) که با چشم خویش دیدم نقل میکنم: هر زمان که با مرحوم پدرم (ره) به قبرستان میرفتم، ایشان مرا به گوشهٔ دوری از قبرستان سر مزار مردی میبرد که نمیشناختم و هر زمان که میرفتیم امکان نداشت مرا بر سر مزار او نبرد. روزی سؤال کردم این مرد کیست؟ گفت: این مرد آهنگر بود. روزی دوچرخهٔ من شکست، به مغازۂ او بردم، خال جوشی بر آن زد و پنج تومان دستمزدش بود ولی هر کاری کردم نگرفت. گفت: همه چیز پول نیست اگر روزی سر مزار من رسیدی همین که فاتحهای هم نخوانی و ثانیهای بایستی و بگویی خدا رحمتش کند، برای من کافی است. پدرم آهی کشید و گفت: کاش بیست سال پیش پنج تومان را گرفته بود و مرا این همه هر هفته با این بخشش مدیون نمیکرد تا در قبرستان دنبال مزارش باشم و فاتحهای بخوانم. هر وقت میخواهم وارد قبرستان شوم، آن لحظه جلوی چشمانم آمده و نمیگذارد و گویی مرا از قبرش، صدا میکند.
✔️پس بهتر است در قبرستان نیز کسانی که بر ما حق طعام و حق کلام و حق سلام دارند را یاد کنیم. کسانی که روزی سر سفرهشان نشسته و نانشان را خوردهایم یا سلام داده و حالمان را پرسیدهاند و یا علمی بر ما یاد دادهاند.
6⃣ به مستمندان و فقرایی که در قبرستان به سوی ما دست نیاز دراز میکنند، کمک کنیم و اگر قاری قرآنی به نزد ما میآید تا قرآنی بخواند، به احترام کلام وحی مانعش نشویم و هدیهای بدهیم. بدانیم، هدف خواندن قرآن او نیست، حتی اگر غلط هم بخواند موکّلان آن را تصحیح میکنند. هدف رساندنِ روزی است.
🔷🔸کارهایی که در قبرستان نباید انجام دهیم:
🔺1) نباید بر روی قبرها راه برویم.
🔻2) در قبرستان خندیدن، کراهت شدید دارد چون محلی برای درک حقیقت مرگ و عبرت است.
🔺3) در قبرستان، با سنگ بر روی قبر زدن یا پخش گندم و برنج بر روی قبرها دلیل خاصی ندارد.
🔻4- حتیالمقدور کودکان، به ویژه نوزادان را را به قبرستان نبرید، چون نوزاد ممکن است به علت داشتن روح لطیف برخی صحنههای عذاب قبر اموات را ببیند و اثر بدی روی او بگذارد.
🔺5) روز دوشنبه و پنج شنبه زیارت اهل قبور مستحب است. روز شنبه و چهارشنبه رفتن به قبرستان صحیح نیست.
🔻6) قبل از طلوع خورشید و بعد از غروب خورشید، زیارت قبور اشکال دارد.
🍃
🦋🍃 @takhooda ✨