برای برخی از مراجع شیعی رؤیت هلال ماه شوال به اثبات رسیده است و فردا یکشنبه ۴ خردادماه ۱۳۹۹ را عید سعید فطر اعلام کردند.
به گزارش خبرنگار اجتهاد، دفتر مقام معظم رهبری در اطلاعیهای اعلام کرد فردا ۴ خرداد ۱۳۹۹ روز اول شوال المکرم و عید سعید فطر است.
دفتر حضرت آیتالله سیدعلی خامنهای: بسم الله الرحمن الرحیم. با آرزوی قبولی طاعات و عبادات ملت عزیز در ماه مبارک رمضان، به اطلاع عموم مردم شریف ایران می رساند، بر اساس گزارشهای متعدد رسیده از راصدان کاردان و مورد اطمینان، رؤیت هلال ماه شوال المکرم در غروب شنبه ۳ خرداد ۱۳۹۹ مطابق با ۲۹ رمضان المبارک ۱۴۴۱ هجری قمری برای رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله خامنهای (مدظله العالی) محرز شده است، بنابراین فردا (یکشنبه) ۴ خرداد عید سعید فطر خواهد بود. دفتر مقام معظم رهبری
دفتر آیتالله حسین نوری همدانی: هلال ماه شوال برای آیتالله نوری همدانی محرز و مسلم گردید و بر این اساس، یکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۹ عید سعید فطر و برابر با اول شوال المکرم ۱۴۴۱ میباشد.
دفتر آیتالله عبدالله جوادی آملی: رؤیت هلال ماه شوال در شامگاه شنبه ۳ خردادماه بر حضرت آیتالله جوادی آملی ثابت گردید و یکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۹ عید سعید فطر و برابر با اول شوال المکرم ۱۴۴۲ میباشد.
دفتر آیتالله سیدعلی سیستانی: به مومنین گرامی اعلام مینماید که پس از غروب روز شنبه ۲۹ ماه مبارک رمضان، رصد هلال انجام گردید و رویت هلال با چشم غیر مسلح در عراق و مناطق اطراف برای ایشان ثابت نگردید هر چند احتمال زیاد میرود که در شب آینده هلال بسیار بلند و روشن باشد. و لکن ارتفاع و روشنایی ماه در شب آینده دلیل بر این که ماه شب دوم میباشد، نیست. نظر به این که فتوای معظم له آن است که اول ماه در هر منطقهای تابع امکان رویت هلال با چشم غیر مسلح در آن منطقه و حوالی آن میباشد و رویت به وسیله دوربین یا تلسکوپ یا در سایر مناطق عالم ملاک نمیباشد، بنابر این فردا روز یک شنبه مکمل ماه مبارک رمضان بوده و روز دوشنبه عید سعید فطر می باشد. از خداوند تبارک و تعالی مسئلت داریم که جمیع اعمال صالحه را قبول نموده و عید را بر همگان مبارک گرداند و این مناسبت ارزنده را برای همه مسلمین منشاء خیر و برکت همه ساله قرار دهد. بدرستی که خداوند شنونده و اجابت کننده است.
دفتر آیتالله سید محمدعلی علوی گرگانی: باسمه تعالی. با رصد کارشناسان، هلال ماه در عصر شنبه سوم خرداد رویت شد، بنابراین یکشنبه ۴ خرداد ماه اول ماه شوال و عید سعید فطر است.
دفتر آیتالله ناصر مکارم شیرازی: رؤیت هلال ماه شوال در شامگاه شنبه ۳ خرداد در هیچ نقطه ای از کشور برحضرت آیتالله مکارم شیرازی ثابت نگردید و بر این اساس، فردا آخر ماه مبارک رمضان و دوشنبه عید سعید فطر است. مبنای معظمله، رویت هلال با چشم غیرمسلح می باشد.
دفتر آیتالله سید موسی شبیری زنجانی: از نظر معظمله ملاک برای اثبات شروع ماه قمری، دیده شدن ماه با چشم عادی است. بنابر این اگر برای هر کدام از مقلدین، قابلیت رؤیت هلال ماه با چشم عادی، آن هم برای منطقه مکلف و ارتفاعات نزدیک و طبق گزارشهای قابل اعتماد ثابت شود، عید فطر برای آنها ثابت شده است و کسانی که برایشان ثابت نشود فردا را باید روزه بگیرند. همچنین اندازه هلال ماه و بزرگی آن هنگام غروب فردا شرعا اثبات نمیکند که آن روز، اول ماه بوده است.
دفتر آیتالله جعفر سبحانی: مبنای رویت هلال برای معظمله با چشم عادی و غیرمسلح است و تا این لحظه در هیچ نقطهای از کشور، رویت هلال ماه برای ایشان ثابت نگردیده است، لذا فردا آخرین روز ماه مبارک رمضان میباشد.
گفتنی است، رؤیت هلال ماه شوال تاکنون برای حضرات آیات حسین وحید خراسانی و لطفالله صافی گلپایگانی ثابت نشده است، بنابراین فردا یکشنبه سی ام ماه رمضان و دوشنبه اول ماه شوال و عید سعید فطر خواهد بود.
همچنین، رؤیت هلال ماه شوال برای آیتالله سید کاظم حائری از مراجع عراقی مقیم ایران ثابت شده است.
پرسش⁉️
آیا مقلدین در مورد تعیین روز عید فطر باید به مراجع خود رجوع کنند یا همان روزی که در کشور عید فطر اعلام می شود باید مدنظر همه باشد ؟
پاسخ:
بر مکلف واجب است ضوابط ثبوت ماه را طبق فتوای مجتهد اعلم تطبیق کند .
آیتالله سیستانی
•┈┈••✾••┈┈
زمانی که به روایات نگاه میاندازیم، درمییابیم که گاهی اوقات این مسئله موجب بروز اختلاف میشد و برخی افراد اعلام میکردند که هلال، رؤیت و اول ماه شده است و برخی هم قبول نداشتند یا اینکه افرادی جهت دیدن هلال میرفتند، اما موفق نمیشدند و عدهی کمی (دو یا سه نفر) هلال را میدیدند. بههرحال در بسیاری از اوقات هلال باریک است و ممکن است به چشم خیلیها نیاید و علاوه بر این زمان هم کوتاه است و صاف یا ابری بودن هوا نیز بر آن مؤثر است که با در نظر گرفتن این موارد درمییابیم که اختلاف طبیعی است.
در روایات هم آمده است که اگر هلال ماه رؤیت نشد، ماه را سیروزه به اتمام برسانند. روایت جالبی هم وجود دارد که در زمان امیرالمؤمنین علیهالسلام مردم برای ماه مبارک رمضان از هلال تا هلال روزه گرفتند و بعد حساب کردند و دیدند که از هلال تا هلال تنها ۲۸ روز شده است. پس از آن حضرت امیر دستور دادند که جارچیها به مردم اعلام کنند که یک روز قضا کنند؛ چراکه ماه کمتر از ۲۹ روز هم نیست. این از جمله مثالهایی است که نشان میدهد این اختلاف رؤیت هلال در زمان ائمه هم وجود داشته است.
🔴 پایگاه اطلاع رسانی و دفتر اکثر مراجع تقلید تا این لحظه پیامی در مورد عید فطر به غیر از دفتر رهبرانقلاب و آیتالله سیستانی اعلام نکرده اند / دروغگویی بنگاه خبرپراکنی #شفقنا و #جماران
🔹 تا این لحظه دفاتر اکثر مراجع عظام تقلید از جمله آیت الله مکارم شیرازی، آیتالله صافی گلپایگانی، آیت الله وحید خراسانی به طور رسمی هیچ اطلاعیه ای در مورد روز عید فطر اعلام نکرده اند.
🔹 دفتر رهبر معظم انقلاب آیت الله خامنه ای یک شنبه و دفتر آیتالله سیستانی دوشنبه را عید فطر اعلام کرده اند.
🔹 بنگاه خبر پراکنی #شفقنا و #جماران با دروغگویی شایعه روز عید فطر را به مراجع تقلید نسبت داده در حالی که در سایت های مراجع تقلید تا این لحظه خبری در مورد عید فطر منتشر نکرده است.
•┈┈••✾••┈┈•
سخنانی از مقام معظم رهبری امام خامنه ای در مورد اختلاف فتاوا در اعلام اول ماه:
👓 در قضیهی این #عید_فطر هم که فرمودند، به نظر من اینی که ما بگوئیم باید جوری بشود که همه، در یک روز عقیدهی به عید پیدا کنند، این نشدنی است؛ یعنی طبق مبانی فقهی ما نشدنی است؛ همهی فقها بر یک فتوا متفق بشوند؛ خوب، نمیشود
🔹 بالاخره یک فقیهی ممکن است پیدا بشود که نظرش چیز دیگری باشد؛ بنابراین اختلاف به وجود خواهد آمد. ما این اختلاف را خیلی بزرگ نکنیم؛ چه اهمیتی دارد؟ چه اشکالی دارد؟
‼️ یک نفری است، فتوائی دارد یا مقلدینی هم دارد، یا ندارد و طبق فتوای خودش عمل میکند.
🔻 منتها البته امسال هم مشاهده کردید، با اینکه بعضی از آقایان بزرگ و محترم و مراجع عظام نظرشان نظر دیگری بود، هیچ #تظاهری به این نظر مخالف انجام نگرفت؛ شما ملاحظه کردید. این خیلی چیز مهمی است؛ این خیلی چیز عظیمی است؛ خیلی باید قدردانی کرد.
اینجور نبود که حالا یک نماز عید روز یکشنبه تشکیل بشود مثلاً در اصفهان یا در مشهد یا در تهران یا جای دیگر، یک نماز عید هم روز دوشنبه. همچین کاری اتفاق نیفتاد؛ این خیلی مهم است. خوب، بزرگان انصافاً همینطور که همیشهی عقیدهی ما بوده و الان هم هست، به مصالح نظام، به مبانی نظام خیلی پایبندند، خیلی معتقدند؛ انسان اینها را میبیند؛ و واقعاً باید قدردانی کرد، شکرگزاری کرد.
🔹 بنده خیلی از آقایان محترم و بزرگی که #فتوایشان_هم_غیر از آن چیزی بود که #مبنای #حکم ما بود، متشکرم، اما در عین حال، به مخالفت تظاهری نکردند؛ این خیلی چیز مهمی است.
🌙 دفتر آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی امروز یکشنبه را عید اعلام کرد
🔻متن اطلاعیه:
"با اطلاعاتی که از خارج و داخل ایران درباره رویت هلال به آیت الله العظمی مکارم شیرازی رسید برای ایشان اطمینان حاصل شد که امروز (چهارم خرداد ۱۳۹۹) عید است.
فلذا اعلام عید کردند."
روزهای #قمردرعقرب سال ۱۳۹۹
…. مُحَمَّدِ بْنِ حُمْرَانَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ الإمام الصادق ( عليه السلام ) قَالَ : ” مَنْ سَافَرَ أَوْ تَزَوَّجَ وَ الْقَمَرُ فِي الْعَقْرَبِ لَمْ يَرَ الْحُسْنَى “
🔰 المقنع ، ۱۰۶
🔴 امام صادق علیه السلام:کسی که سفر کند و یا ازدواج نماید در حالیکه #قمردرعقرب باشد خوشی و خوبی نمی بیند
با سلام وشب بخیر خدمت اعضای محترم کانال ماه خدا
از اینکه در این یک ماه همراه ما بودید و از مطالب کانال هرچند با ضعف ایرادش هممراهی کردید تقدیر تشکر میکنم وان شاء الله خداوند اعمال شما رو قبول بفرمایید وعید شما هم مبارک باشد.
❓علامت قبولی روزه چیست؟
✍ شهید آیت الله مطهری (قدس سره)
✳️ اگر ما ماه رمضانی را گذراندیم، شبهای احیایی را گذراندیم، روزههای متوالی را گذراندیم و بعد از ماه رمضان در دل خودمان احساس کردیم که:
👈 بر شهوات خودمان بیش از پیش از ماه رمضان مسلّط هستیم،
👈 بر عصبانیت خودمان از سابق بیشتر مسلّط هستیم،
👈 بر چشم خودمان بیشتر مسلّط هستیم،
👈 بر زبان خودمان بیشتر مسلّط هستیم،
👈 بر اعضا و جوارح خودمان بیشتر مسلّط هستیم،
👈 و بالاخره بر نفس خودمان بیشتر مسلّط هستیم و میتوانیم جلو نفس امّاره را بگیریم،
✅ این علامت قبولی روزه ماست.
📚 آزادی معنوی، ص۵۰
⚜ راه رسیدن به شرح صدر در زمان غیبت امام!
🌷 خدا کند راهی برای شرح صدر پیدا کنیم که بهواسطه ریسمان، تحیّر قلبیمان برطرف شود.
🌷 فرج، ولو یک ساعت باشد، مرحله بعد از آن روشنایی است. روشنایی هم فرج ماست.
🌷 آیا هیچ فکر کردهایم که راهی برای این مطلب پیدا کنیم؟!
🌷 گویا ائمه ما علیهمالسلام این مطلب را با ما اتمام حجت کردهاند؛ لذا فرمودهاند: «برای فرج بسیار دعا کنید» البته نه لقلقه زبان.
🌷 و نیز فرمودهاند: «تَمَسَّكُوا بِالْأَمْرِ الْأَوَّل؛ به راه و رسم نخست عمل کنید». یعنی در وقایع و رویدادهای تازه آنگونه که در گذشته عمل میکردید عمل کنید. ائمه ما علیهمالسلام به ما یاد دادهاند که به یقینیات عمل کنیم و هر جا یقین نداشتیم توقف و احتیاط نماییم.
📚 در محضر بهجت، ج۱، ص۲۳
#نکته_اخلاقی
سلام مجدد خدمت اعضای کانال ماه خدا
کانال ماه خدا بعد ماه رمضان به فعالیت خود در زمینه های معارف واعتقاد واحکام.... ادامه می دهد.
درد دل کردن با دیگران درباره عیوب شخص
🔒 اگر كسى يا كسانى كه در حق من بدى كردهاند و من از شدت ناراحتى و افسردگى در پشت سرشان با مادرم يا دوستم در ميان بگذارم حكم #غيبت دارد يا نه مىتوانم از خودم دفاع كنم و به كسى ديگر بگويم؟
🔓اگر #درد_دل و شكايت نزد كسى باشد كه مىتواند مشكل شما را حل كند، اشكال ندارد.
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
آیت الله خامنه ای
شک در رکعات نماز مستحبی
⁉️آیا شک در رکعات نماز های مستحبی نماز را باطل می کند؟
✅ اگر #شك كند كه دو ركعت خوانده يا سه ركعت، بايد بنا بگذارد كه دو ركعت خوانده است
👈و اگر شك كند كه دو ركعت خوانده يا يك ركعت، به هر طرف شك عمل كند، نمازش صحيح است.
#شکهای_صحیح
توضیح المسائل مراجع،م۱۱۹۳
🍃سؤال:
زکات فطره ای را کنار گذاشته بودم که پرداخت نمایم اما گم شد، به همین جهت مجددا پرداخت نمودم و پس از پرداخت، مبلغ کنار گذاشته شده پیدا شد، آیا در این مال می توان تصرف نمود؟
🍃جواب:
نمی توانید در این مال تصرف کنید، باید مال پیدا شده را به عنوان زکات بپردازید ولی اگر عین مالی را که قبلاً به عنوان زکات پرداخت نمودید موجود باشد می توانید پس بگیرید.
احکام رهبری.
خطبه 076-اندرز
صفات بنده پرهیزكار
خدا رحمت كند كسی را كه چون سخن حكیمانه بشنود، خوب فرا گیرد، و چون هدایت شود بپذیرد، دست به دامن هدایت كننده زند و نجات یابد، مراقب خویش در برابر پروردگار باشد، از گناهان خود بترسد، خالصانه گام بردارد، عمل نیكو انجام دهد، ذخیره ای برای آخرت فراهم آورد، و از گناه بپرهیزد، همواره اغراض دنیایی را از سر دور كند، و درجات آخرت به دست آورد. با خواسته های دل مبارزه كند، آرزوهای دروغین را طرد و استقامت را مركب نجات خود قرار دهد. و تقوی را زاد و توشه روز مردن گرداند، در راه روشن هدایت قدم بگذارد، و از راه روشن هدایت فاصله نگیرد. چند روز زندگی دنیا را غنیمت شمارد و بیش از آنكه، مرگ او فرا رسد خود را آماده سازد، و از اعمال نیكو، توشه آخرت برگیرد.
📚حکایت حکیم و جعبه طلا
حکیمی جعبهاى بزرگ پر از مواد غذایى و سکه و طلا را به خانه زنى با چندین بچه قد و نیم قد برد.
زن خانه وقتى بستههاى غذا و پول را دید شروع کرد به بدگویى از همسرش و گفت:
شوهر من آهنگرى بود که از روى بىعقلى دست راست و نصف صورتش را در یک حادثه در کارگاه آهنگرى از دست داد و مدتى بعد از سوختگى علیل و از کار افتاده گوشه خانه افتاد تا درمان شود.
وقتى هنوز مریض و بىحال بود چندین بار در مورد برگشت سر کارش با او صحبت کردم ولى به جاى اینکه دوباره سر کار آهنگرى برود مىگفت که دیگر با این بدنش چنین کارى از او ساخته نیست و تصمیم دارد سراغ کار دیگر برود.
من هم که دیدم او دیگر به درد ما نمىخورد برادرانم را صدا زدم و با کمک آنها او از خانه و دهکده بیرون انداختیم تا لااقل خرج اضافى او را تحمل نکنیم.
با رفتن او ، بقیه هم وقتى فهمیدن وضع ما خراب شده از ما فاصله گرفتند و امروز که شما این بستههاى غذا و پول را برایمان آوردید ما به شدت به آنها نیاز داشتیم.
اى کاش همه انسانها مثل شما جوانمرد و اهل معرفت بودند!
حکیم تبسمى کرد و گفت: حقیقتش من این بستهها را نفرستادم. یک فروشنده دورهگرد امروز صبح به مدرسه ما آمد و از من خواست تا اینها را به شما بدهم و ببینم حالتان خوب هست یا نه!؟ همین!
حکیم این را گفت و از زن خداحافظى کرد تا برود.
در آخرین لحظات ناگهان برگشت و ادامه داد: راستى یادم رفت بگویم که دست راست و نصف صورت این فروشنده دوره گردهم سوخته بود.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌹ماجرای رنگ خاکستری چشم های حاج قاسم از زبان دخترش
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📺حتماً به این کلیپ نگاه کنید !👆
#اللّهُمَّ_احْفِظْ_قائِدَنا_خامنه_ای
قدر دان باشیم ...
سلام💠 آموزش و رفع اشکال قرائت #نماز و #قرآن با لهجه #عربی توسط اساتید آقا💁♂ و خانم🧕
با نظارت استاد #خدیجه_بیرانوند
رایگان💠 در پیوی💠 بدون نیاز به ثبت نام
فقط کافیه برای اولین جلسه 👈 حمد و توحید بخونید ضبط کنید بفرستید به:
خواهران🧕 @S_YaZahra
برادران💁♂ @S_YaAli
اشتباه خوندنِ ع ض ظ و ... در نماز اگر به خاطر #کمکاری در یادگیری باشه 👈 باعث میشه نماز باطل شه😱 توی رساله خوندم
ادمینش نیستم و پولی واسه این تبلیغ نمیگیرم
نماز خودمو اساتید این کانال رفع اشکال کردن و الان دیگه عربی میخونم😍 کارشون عالیه استفاده کنین🌺 اینم لینگ کانال @TelavatBanovan
واسه دوستاتونم بفرستین🌺
📖 تقویم شیعه
☀️ امروز:
شمسی: سه شنبه - ۰۶ خرداد ۱۳۹۹
میلادی: Tuesday - 26 May 2020
قمری: الثلاثاء، 3 شوال 1441
🌹 امروز متعلق است به:
🔸زین العابدین و سيد الساجدين حضرت علي بن الحسين عليهما السّلام
🔸باقر علم النبی حضرت محمد بن علی عليه السّلام
🔸رئيس مكتب شيعه حضرت جعفر بن محمد الصادق عليهما السّلام
💠 اذکار روز:
- یا اَرْحَمَ الرّاحِمین (100 مرتبه)
- یا الله یا رحمان (1000 مرتبه)
- یا قابض (903 مرتبه) برای رسیدن به حاجت
❇️ وقایع مهم شیعه:
🔹قتل متوکل عباسی، 247ه-ق
📆 روزشمار:
▪️4 روز تا سالروز تخریب قبور ائمه علیهم السلام در بقیع
▪️12 روز تا شهادت حضرت حمزه و وفات حضرت عبدالعظیم حسنی علیهما السلام
▪️22 روز تا شهادت امام صادق علیه السلام
▪️28 روز تا ولادت حضرت فاطمه معصومه س و آغاز دهه کرامت
▪️38 روز تا ولادت امام رضا علیه السلام
📍بیان حضرت آیةالله العظمی مکارم شیرازی (مدّ ظله العالی) در مورد:
تبیین فقهی عدم کفایت رؤیت هلال با چشم مسلح
حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی، امروز در پایان درس خارج فقه خود فرمودند: نامهای در خصوص مسأله عیدفطر به من نوشتند که ناچارم این مسأله فقهی را امروز بیان کنم.
میگویند در مسأله عیدفطر چه شد که اختلاف بوجود آمد و حتی با این که رهبر بزرگوار انقلاب حکم کرده بود بازهم جمع زیادی از مراجع این روز را عیدفطر اعلام نکردند.
ایشان افزودند: جواب این مساله را خود رهبر معظم انقلاب دادند که سرچشمه آن اختلاف فتواست برخی فتوایشان این بود که رؤیت هلال با چشم مسلح کافی است و بعضی آن را کافی نمی دانستند.
معظم له اظهار داشتند: مستند حکم رهبری هم چشم مسلح بود حال اگر این مستند برای فقیهی قابل قبول نباشد و بگوید هلال باید با چشم عادی دیده شود آن حکم چون مستند به مدرکی است که برای این فقیه حجت نیست آن حکم برای این فقیه حجیت ندارد.
حضرت آیةالله العظمی مکارم شیرازی یادآور شدند: برخی به ما ایراد می گیرند شما که با مسائل روز بسیار آشنا هستید خوب بود رویت با چشم مسلح را کافی میدانستید.
ایشان در پاسخ خاطر نشان کردند: اگر شما وسایل جدید را در رویت هلال کافی بدانید باید این وسائل را همه جا کافی بدانید یعنی در تمام مسائلی که در فقه رؤیت در آن لازم است استفاده از دوربین، تلسکوپ و میکروسکوپ باید کافی باشد و آن را حجت بدانید و این موضوع نباید تنها در رؤیت هلال ماه منحصر شود.
معظم له با اشاره به هفت موضوع فقهی در این راستا فرمودند: اولین مساله حد ترخص است، اگر شما از ده فرسخی با دوربین، دیوارهای شهر را دیدید و با وسایل امروزی صدای اذان مؤذن شهر را شنیدید؛ آیا قائل به این میشوید که حد ترخص در ده فرسخی است. یا اینکه با چشم و گوش عادی لازم می دانید.
ایشان تأکید کردند: تمام بحث ما در این است که آیا اطلاقات رؤیت عام است و شامل رؤیت با وسیله یا بدون وسیله میشود، یا اطلاق، هر دو را در برمیگیرد و یا اینکه اطلاقات رؤیت منصرف به رؤیت عادی و معمولی است، ما معتقدیم اطلاق منصرف است.
مسأله دوم، در بسیاری از موارد وجود ذرات بسیار ریز خون در شیر است که تنها با میکروسکوب دیده شود؛ اما با چشم عادی قابل رؤیت نیست. آیا در اینجا حکم به نجاست و حرمت میشود یا باید حکم به پاکی شود.
معظم له ادامه دادند: مساله سوم زوال عین نجاست برای طهارت کافی است، اگر عین خون و نجاست زائل شود ولی رنگ آن باقی بماند، فقها میگویند وجود رنگ مضر به طهارت نیست؛ در حالی که اگر این رنگ زیر ذره بین قرار گیرد ذرات بسیار کوچک چسبنده خون در شیئ دیده میشود، آیا در این صورت حکم به نجاست میشود.
مساله چهارم خونی است که مثلاً از دندان می آید و در آب دهان مستهلک میشود، در این صورت حکم به پاکی آن میشود؛ اما اگر با میکروسکوپ آب دهان بررسی شود ذرات بسیار ریز خون در آن دیده میشود. حال در چنین صورتی می توان حکم به نجاست آن داد؟
معظم له ادامه دادند: مساله پنجم به قول برخی فقها، عرق جنب از حرام نجس است و یا با آن نمیتوان نماز خواند، حال اگر شخصی جنب از حرام است و عرقش ظاهراً خشک شده آیا میتواند با آن نماز بخواند، در حالی که گاهی اگر با میکرسکوب نگاه کنیم ذرات عرق روی بدن دیده میشود.
ایشان در ادامه فرمودند: مسأله ششم در مورد خسوف و کسوفی که تنها با تلسکوپ قابل دیدن است و با چشم عادی دیده نمیشود آیا باید قائل به وجوب نماز آیات بود.
مسأله هفتم درباره مساله زلزلههایی است که ما آن را تشخیص نمیدهیم؛ اما زلزلهسنج ها می توانند آن را تشخیص دهند، حال آیا اگر زلزله را مردم تشخیص ندادند و ابزار زلزله سنج آن را تایید کرد، آیا قائل به وجوب نماز آیات برای چنین کسانی هستید؟ به یقین نه. اینها و امثال اینها فروعی است که نمی توان با آن موافقت کرد پس چگونه تنها در رؤیت ماه آن را بپذیریم.
معظم له در پایان فرمودند: اضافه بر اینها در زمان پیامبر(صل الله علیه وآله) و ائمه معصومین(علیه السلام) هرگاه ماه رمضان ظاهراً سی روز بود همه روزه می گرفتند چون ماه با چشم غیر مسلح دیده نمی شد و چه بسا اگر دوربین داشتند روز اول ماه بود و روزه اش حرام ، اما همه آن را روزه گرفته بودند آیا باید گفت همه آنها خطا می کردند و معذور بودند یا تنها رؤیت با چشم عادی معیار بود.
به یقین پذیرفتن این لوازم بسیار دشوار است.