✍ علامه خویی در شرح نهج البلاغه خود می گوید:
پس از گسترش اسلام، مالیات ها و غنائم اسلامی مانند سیل به حجاز سرازیر شد بعضی از اصحاب به جمع کردن و اندوختن اموال، حریص شدند، امام علی (علیه السلام) آنها را نصیحت کرده و آنها را بر حذر داشت که ممکن است در پرتگاه سقوط به طرف دنیا قرار گیرند و دنیا آنها را فریب دهد.
در این راستا، یک نامه (نامه72) برای ابن عباس نوشت که در آن چنین آمده است:
☝« اما بعد: تو بر اَجَل مقدر، نمی توانی پیش دستی کنی و از آن چه روزی تو نیست، نصیب تو نخواهد شد. و اعلم بانّ الدّهر یومان، یوم لک و یوم علیک؛ بدان که دنیا دو روز است: 1. یک روز به سود تو؛ 2. یک روز به زیان تو و بدان که دنیا خانه ای است در حال تغییر و تحول، آن چه که از دنیا برای تو تقدیر شده، به سراغ تو می آید، هر چند ناتوان باشی و آن چه به زیان تو است، آن نیز گریبان تو را خواهد گرفت...»
📚 محمد محمدي اشتهاردي/ داستان هاي نهج البلاغه
🆔@tanaffosealavi
انس با #نهج_البلاغه در #تنفس_علوی ☝
📌قَالَ علی (علیه السلام):
«هَلَكَ امْرُؤٌ لَمْ يَعْرِفْ قَدْرَهُ؛ كسى كه قدر و منزلت خويش نشناسد، هلاك شود.»
📗حکمت ۱۴۹
🆔@tanaffosealavi
انس با #نهج_البلاغه در #تنفس_علوی☝
✳ قال امیرالمومنین علی علیهالسلام:
«مَنْ لَمْ يَخْتَلِفْ سِرُّهُ وَ عَلَانِيَتُهُ وَ فِعْلُهُ وَ مَقَالَتُهُ فَقَدْ أَدَّى الْأَمَانَةَ وَ أَخْلَصَ الْعِبَادَةَ؛
آن کس که پنهان و آشکارش، عمل و سخنش بر خلاف يکديگر نباشد امانت الهى را ادا کرده و حق بندگى خالصانه را بجا آورده است.»
📖 نامه 26
🆔@tanaffosealavi
انس با #نهج_البلاغه در #تنفس_علوی☝
🔰 #آشنایی_بانهجالبلاغه
👈 خطبههای امیرالمؤمنین علی علیه السلام در نهجالبلاغه ۲۴۱ مورد است که غالبا در شرایط زیر بیان گردیده است:
1⃣ بیشتر اوقات برفراز منبر و محل رسمی خطابه یعنی در مسجد.
2⃣ گاهی بر زمینی بلند می ایستاد و به ایراد سخنرانی می پرداخت.
3⃣ زمانی بر روی سنگی كه برای آنحضرت نصب می كردند سخن می فرمود.
4⃣ گاهی سوار بر شتر و یا اسب خویش با مردم سخن میگفت.
5⃣ بعضی از اوقات میان میهمانان خود پس از صرف غذا میایستاد و به القاء خطابه اقدام مینمود.
6⃣ زمانی جایگاهی برای او ترتیب میدادند و بدان تكیه میفرمود به موعظه میپرداخت.
7⃣ در مواردی نیز كه مانعی از سخنرانی و ایراد خطبه برای آنحضرت بوجود میآمد مطالب خود را به یكی از «حسنین » علیهماالسلام انتقال میداد و آنها از سوی پدر به سخن میپرداختند.
8⃣ گاهی هم برای كسانیكه در خانه حضرت حضور داشتند خطبه میخواند و آنگاه دستور میداد آنرا بنویسند و برای دیگران بخوانند...
📝 منبع: فصلنامه نهج البلاغه، شماره ۲و ۳
🆔@tanaffosealavi
انس با #نهج_البلاغه در #تنفس_علوی☝
📽 به مناسبت روز #خبرنگار
📌امام علی علیه السلام در حکمت ۳۸۱ نهجالبلاغه می فرمایند:
«الْکلَام فِی وَثَاقِک مَا لَمْ تَتَکلَّمْ بِهِ فَإِذَا تَکلَّمْتَ بِهِ صِرْتَ فِی وَثَاقِه؛ تا زمانی که گفتاری را بر زبان نرانده ای، آن کلام و گفتار در اختیار توست، ولی زمانی که آن را اظهار داشتی از آن پس مسئول و ضامن عواقب و پیامدهای آن خواهی بود.»
✍️ ذکر این نکته مهم است که اخبار و اطلاعات نادرست و یا ناقص، بعضا می تواند اثراتی نامطلوب بر ذهن و روان جامعه بگذارد. لذا کار خبرنگار از این جهت حائز اهمیت است که قبل از انتشار هر خبری تلاش کند کاملا از صحت و سقم آن اطمینان حاصل نماید، چرا که امروزه خبری که منتشر شد، اصلاحش کار بسیار سخت و در بسیاری موارد غیرممکن است!
🆔@tanaffosealavi
انس با #نهج_البلاغه در #تنفس_علوی☝
🔥 #هشدارِپدرانه!!
📌امام علی علیه السلام:
«از افراد بى اصل و نسب اطاعت نکنيد! همانها که👇
✔ بر اثر صفاى باطن خويش، آبِ تيرهی نفاقشان را نوشيديد
✔ و تندرستىِ خويش را با بيمارى آنها آميختيد
✔ و در اعتقاد حق خود، عقيده باطل آنها را راه داديد
✔ آنها اساس گناه و همنشين نافرمانى و عصيانند
✔ آنها کسانى هستند که شيطان آنان را مرکبهاى راهوار ضلالت قرار داده
✔ و سپاهى که به وسيله آنان به مردم غافل حمله مىکند و از آنها به عنوان سخنگوى خود (براى بيان مقاصد خوش) بهره مىگيرد
✔تا عقلهايتان را بدزدد، در چشمهاى شما نفوذ کند و در گوشهايتان (اباطيل را) بدمد و به اين ترتيب شما را هدف تيرهاى خود و پايمال قدمهايش قرار داد و گلوى شما را در دست خود فشرد..
وَ لَا تُطِيعُوا الْأَدْعِيَاءَ الَّذِينَ شَرِبْتُمْ بِصَفْوِكُمْ كَدَرَهُمْ وَ خَلَطْتُمْ بِصِحَّتِكُمْ مَرَضَهُمْ وَ أَدْخَلْتُمْ فِي حَقِّكُمْ بَاطِلَهُمْ، وَ هُمْ أَسَاسُ [آسَاسُ] الْفُسُوقِ وَ أَحْلَاسُ الْعُقُوقِ...
📗خطبه ۱۹۲
🆔@tanaffosealavi
انس با #نهج_البلاغه در #تنفس_علوی☝
🗣 مرد عمل باشید نه حرف!
❎ ضحّاک بن قیس از یاران نزدیک معاویه، و از خون آشام درباری بود، پس از ماجرای حَکَمَین و نابودی خوارج، معاویه اطلاع یافت که امیرمؤمنان علی (علیه السلام) سپاه خود را برای جنگ با او آماده می سازد، به وحشت افتاد و مردم دمشق و اطراف را دعوت کرد که همه به فرماندهای «ضحاک بن قیس» برای جنگ با سپاه علی حرکت نمایند. و همه گونه اختیارات را به او سپرد، و او را به حمله و قتل و غارت دستور داد.
ضحّاک با سپاه خود به سوی کوفه روانه شد، در مسیر راه به قتل و غارت پرداخت، به کاروانی هم که به سوی مکه برای انجام مراسم حج می رفتند حمله کرد، و وسائل و زاد و توشه آنها را گرفت و «عمرو بن عمیس» برادرزاده عبدالله بن مسعود صحابی پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم ) را با جمعی از همسفرانش کشت.
✍ وقتی که این خبر به امیرمؤمنان علی (علیه السلام) رسید، آن حضرت برای آماده کردن سپاه خود برای جلوگیری از ادامه کار اشرار، خطبه ای خواند (خطبه ۲۹) و در آن افراد سست عنصر را سخت توبیخ کرده و بر سر آنها فریاد کشید که:
☝ «هان ای مردمی که پیکرهایتان کنار هم است، ولی دلهایتان از هم جدا است، در سخن گفتن، آن چنان داغ هستید که سنگ ها را می شکند ولی در عمل سست می باشید... بدانید که افراد ضعیف و ناتوان هرگز نمی توانند از ظلم و ستم جلوگیری کنند، مرد عمل باشید نه مرد حرف... «و الله لا اصدّق قولکم ولا اطمع فی نصرکم؛ سوگند به خدا، گفتارتان را تصدیق نمی کنم و امیدی به پیروزی شما ندارم»
البته امام (علیه السلام) خود حرکت نمود و حجر بن عدی را با چهار هزار نفر به سوی ضحاک فرستاد، و حجر با کمال پیروزی، بازگشت.
📝 منبع:محمد محمدی اشتهاردی؛ داستانهای نهجالبلاغه (باتلخیص)
🆔@tanaffosealavi
انس با #نهج_البلاغه در #تنفس_علوی☝
▪️#مناسبتی
(شهادت امام #سجاد علیه السلام)
📌... بالاخره در اثر پافشاری شامیان، یزید موافقت کرد که امام علیه السلام به منبر برود.
🔺حضرت سجاد علیه السلام پس از اینکه بر فراز منبر رفت در بخشی از خطبه ی شجاعانه خویش، آنگاه که خود را فرزند امیرالمومنین علی علیه السلام معرفی کرد، برخی از اوصاف آن حضرت را چنین بیان نمود:
«سَمِحٌ سَخِیٌّ بَهِیٌّ بُهْلُولٌ زَکِیٌّ أَبْطَحِیٌّ رَضِیٌّ مِقْدَامٌ هُمَامٌ صَابِرٌ صَوَّامٌ مُهَذَّبٌ قَوَّامٌ...وَ کَبْشُ الْعِرَاقِ مَکِّیٌّ مَدَنِیٌّ خَیْفِیٌّ عَقَبِیٌّ بَدْرِیٌّ أُحُدِیٌّ شَجَرِیٌّ مُهَاجِرِیٌّ مِنَ الْعَرَبِ سَیِّدُهَا وَ مِنَ الْوَغَی لَیْثُهَا وَارِثُ الْمَشْعَرَیْنِ وَ أَبُو السِّبْطَیْنِ الْحَسَنِ وَ الْحُسَیْنِ ذَاکَ جَدِّی عَلِیُّ بْنُ أَبِی طَالِبٍ؛
او جوانمرد، سخاوتمند، نیکوچهره، جامع خیرها، سید، بزرگوار، ابطحی، راضی به خواست خدا، پیشگام در مشکلات، شکیبا، دائما روزه دار، پاکیزه از هر آلودگی و بسیار نمازگزار بود... او شیر حجاز و آقا و بزرگ عراق است که مکی و مدنی و خیفی و عقبی و بدری و احدی و شجری و مهاجری است، که در همه این صحنه ها حضور داشت.او سید عرب است و شیر میدان نبرد و وارث دو مشعر، و پدر دو فرزند: حسن و حسین. آری او، جدم علی بن ابی طالب است.»
📚بلاغة الامام علی بن الحسین/ جعفر عباس حائری
🆔@tanaffosealavi
🌸 مقام مرد و زن با عفت
📌امیرالمومنین علی علیه السلام:
«مَا الْمُجَاهِدُ الشَّهِيدُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَعْظَمَ أَجْراً مِمَّنْ قَدَرَ فَعَفَّ؛ لَكَادَ الْعَفِيفُ أَنْ يَكُونَ مَلَكاً مِنَ الْمَلَائِكَةِ؛
مجاهد شهيد در راه خدا پاداشش بيشتر از كسى نيست كه قدرت بر گناه داشته ولى خوددارى نموده. چنين انسان با عفّتى نزديك است فرشته اى از فرشتگان باشد.»
📝 حکمت ۴۷۴ ترجمه انصاریان
🆔@tanaffosealavi
انس با نهجالبلاغه درتنفس علوی☝