آیا کودکان را به روضه ببریم؟؟
⚡️ پیشنیه تاریخی این موضوع اندکی با دیدگاهها و رفتارهای ما در پیوند کودکان با روضه تفاوت دارد. وقتی مسائلی که رنگی از غم و اندوه دارند، مطرح میشود ما معمولاً می گوییم این قضایا را برای کودکان طرح نکنیم، حتی برخی گاهی از منظر روانشناسی نیز این موضوع را مطرح میکنند، اما در سیره اهل بیت(ع) مشاهده میشود که آنها کودکان را با این مسائل مواجه میکردند.
⚡️ در سفر حضرت اباعبدالله الحسین(ع) به کربلا وقتی خبر شهادت مسلم بن عقیل(ع) رسید، امام(ع) این موضوع را از دختر کوچک ایشان پنهان نکردند، بلکه او را بر زانوی خود نشاند و موضوع را با او مطرح کرده، او را تسلی داده و فرمودند: من از این لحظه به بعد پدر تو هستم، زینب(س) مادر تو و بقیه بچهها هم خواهر و برادر تو هستند.
⚡️ حتی در پرورش شخص حضرت زینب(ع)، مادر ایشان در دوران کودکی او را بر زانو مینشاندند و داستان کربلا را با او مطرح میکردند، طوری که در سن سی و چند سالگی وقتی پدرشان امیرمومنان علی(ع) میخواهند کربلا را برای دخترشان توضیح دهند، ایشان میفرمایند پدرجان من همه مسائل را می دانم چون مادرم پیشتر به من گفته بودند، بنابراین مواجه کردن کودکان با برخی از این مسائل خوب است.
⚡️ هنگام عزاداری در محرم، وقتی کودکان با اشک مادران مواجه میشوند و یاد حضرت علی اصغر(ع) مطرح میشود، به سبب کنجکاوی آنها، این نقش در ذهن او میماند و در نتیجه یک پیوندی از دوران کودکی با کربلا و عاشورای اباعبدالله(ع) خواهد داشت و این نوعی مصونیت بخشی درونی برای بچهها است.
⚡️ وقتی فرزندان ما در این مجالس حضور پیدا میکنند، به سبب پیوستگی و پیوند درونی با بهترین اسوه و الگوهای زندگی انسانی و الهی در همه ابعاد، برای آینده به مصونیت دست پیدا میکنند
⚡️ وقتی فرزندان ما در این مجالس حضور پیدا میکنند، به سبب پیوستگی و پیوند درونی با بهترین اسوه و الگوهای زندگی انسانی و الهی در همه ابعاد، برای آینده به مصونیت دست پیدا میکنند و از همین دوران کودکی نقشی در ذهن آنها ایجاد میشود که بد نکنند، موجب آزار کسی نباشند یا از آب دریغ نکنند. این موضوعات در ذهن کودک میماند و فرداهای او را شکل میدهد.
#محمد_رضا_سنگری پژوهشگر در زمینه عاشورا
📚تربیت کودک مسلمان
⚡️ روضه خوانی برگرفته از یک حقیقت تاریخی بر مبنای واقعه کربلا و ابزار مهمی برای هدایت و تربیت انسانها است، بنابراین میتوان از روضه به عنوان عاملی برای #تربیت نسل کودک و نوجوان استفاده کرد، همانگونه که علوم زیستی و تاریخی می تواند به زبان کودکانه و قابل فهم ارائه شود، باید واقعه کربلا نیز به همین شکل برای آنها بیان شود.
⚡️ در حقیقت واقعه کربلا روش صحیح زندگی کردن و عامل شناخت نور از تاریکی است، بنابراین باید داستان ظالم و مظلوم به زبانی برای کودک بیان شود که برای او قابل فهم باشد و از طریق احساس و عاطفه آن حالت انکسار قلبی و عطوفت و نرمی برای او پیش آمده و با حقیقت ناب زندگی که منجر به سعادت او میشود آشنا شود.
⚡️ نباید مطالبی که برای کودک بیان میشود همراه با ابهام باشد و او را در شک رها کند، بنابراین زمانی که از روضه برای بیان این حقیقت تاریخی استفاده میشود باید با دقت و ظرافت لازم جملات را ادا کرد، تا در زمانی کوتاه ابهامات کودک درباره واقعه کربلا برطرف شده و با یک کشف شیرین از مجلس روضه خارج شود.
#حسین_خادمیان کارشناس امور دینی
📚تربیت کودک مسلمان
امامان ما تفقّه در دین را بهخوبی به اولادشان یاد میدادند و آنها را تربیت میکردند. پس از عاشورا اوضاع کمی آرامتر شده بود و یزید بر سر صلح آمده بود و میخواست استمالت کرده باشد.
روزی امام سجاد علیه السلام و کودکی از فرزندان امام حسین علیه السلام را نزد خود خواند. یزید رو به آن کودک کرد و گفت: آیا با پسر من، خالد، کُشتی میگیری؟ آن کودک گفت: نه؛ ولی چاقویی به من بده و چاقویی هم به او تا با هم مقاتله کنیم. یا من او را میکشم یا او مرا.
معنایش این است که کُشتی کار دوستان است و دو رفیق با هم کُشتی میگیرند، من با بچۀ تو دوست نیستم. تو با پدر من دوست نبودی، پس من چگونه با بچۀ تو دوست باشم؟! «إِنِّی سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَکمْ وَ حَرْبٌ لِمَنْ حَارَبَکمْ» (من در صلحم با آنکه با شما در صلح است و در جنگم با آنکه با شما در جنگ است). اسلام این است.
#تربیت_حسینی
📚تربیت کودک مسلمان
((مگه نگفتم؟)) روشی است برای خنک شدن دل والدین و لجبازتر شدن بچهها.
در این روش مادر و پدر بارها به فرزندشان تذکر میدهند که: «هوای پارک سرده یه لباس گرم بپوش» و بچه هم میگوید: «نه، همینکه پوشیدم خوشگل تره» اما وقتی از ماشین پیاده میشوند بچه سردش میشود و اینجا نوبت والدین است که هشدارهای قبلیاش را مثل چماق توی سر بچه بکوبند که:
((مگه نگفتم هوای پارک سرده هان؟ گفتم یا نگفتم؟))
در اینجا پدر و مادر از درایت خودشان احساس غرور میکنند و امیدوارند این اتفاق درس عبرتی بشود برای آینده.
اما بچه، نهتنها از رفتارش درس نمیگیرد و سر عقل نمیآید بلکه از اینکه اینطور تحقیرشده عصبانی میشود و در اولین فرصت این تحقیر والدین را با منفی کاری و لجبازی بیشتر تلافی میکند.
این جور مواقع بهتر است والدین گرامی خیلی محترمانه لباس گرمی را که همراهشان آورده اند به بچه بدهند تا بپوشد و دور سرکوفت های بعدی را خط بکشند.
اینطوری شاید درس عبرت بشود. شاید هم نشود.
بچه است دیگر!
📚تربیت کودک مسلمان
«الولد عبد سبع سنین» کودک در هفت سال دوم تولد باید مطیع باشد. و پدر و مادر باید در این دوره به کودک اطاعت پذیری، حرف شنوی، را تعلیم دهند. و به عبارتی باید کودک #ادب گردد.
📚تربیت کودک مسلمان
ابتدا احادیثی که در مورد ادب آمده بیان خواهد شد. و در ادامه توضیحاتی در مورد این احادیث بیان خواهد شد.
📚تربیت کودک مسلمان
⚡️امام جواد عليه السلام می فرمایند :
مفهوم و معناي ادب از نظر مردم، تنها خوب سخن گفتن است كه ركيك و سبك نباشد، وليكن اين نظريّه قابل توجّه نيست تا مادامي كه انسان را به خداوند متعال و بهشت نزديك نگرداند. بنابر اين ادب يعني رعايت احكام و مسائل دين، پس با عمل كردن به دستورات الهي و ائمّه اطهار (عليهم السلام)، ادب خود را آشكار سازيد.
⚡️ امام جواد عليه السلام می فرمایند :
حقيقت ادب و تربيت عبارت است از: دارا بودن خصلت هاي خوب، خالي بودن از صفات زشت و ناپسند. انسان به وسيله أدب - در دنيا و آخرت - به كمالات اخلاقي مي رسد; و نيز با رعايت أدب نيل به بهشت مي يابد.
⚡️امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
هر چيزي نيازمند عقل و خرد است و خرد نيازمند ادب
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
بهترين چيزي كه پدران براي فرزندان به ارث مي گذارند، ادب است.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
ادب اندك، بهتر از خاندان بسيار است.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
تو به ادب خود ارزش مي يابي، پس آنرا با حلم و صبر زينت بخش.
#صبر_و_ادب
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
صلاح و آراستگي عقل، ادب است.
⚡️ رسول خدا (ص) :
ادب نيكو، زينت عقل است.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
ادب نيكو، سبب پاكي اخلاق است.
⚡️ امیرالمومنین (ع) :
براي ادب کردن خود، همين بس كه از آنچه در ديگران نمي پسندي، دوري كني.
⚡️ امیرالمومنین (ع) :
بهترين شرافت خانوادگي، ادب نيكو است.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
راستگو بودن و پرهيز نمودن از دروغ، زيباترين اخلاق و بهترين ادب است.
#ادب_و_راستگویی
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
آدم بد زبان، ادب ندارد.
#ادب_و_خوشزبانی
⚡️ امام حسن عسکري عليه السلام می فرمایند :
اظهار شادی نزد غمدیده، از بی ادبی است.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
ادب، سبب تيزهوشي است.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
ادب نيكو، نسب و قبح خاندان را مي پوشاند.
⚡️ امام جعفر صادق عليه السلام می فرمایند :
اگر در عُمرت دو روز مهلت داده شدى ، يك روز آن را براى ادب خود قرار ده تا از آن براى روز مُردنت كمك بگيرى. به امام گفته شد : اين كمك گرفتن چگونه است؟ فرمودند : به اينكه آنچه را از خود برجا مىگذارى ، خوب برنامه ريزى كنى و محكم كارى نمايى.
⚡️ امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند :
هر آن كس كه تربيت (و ادب) ناپسندش او را پست گرداند، شرافت و بزرگي دودمانش وي را سربلند نكند.
⚡️امیرالمومنین (ع) می فرمایند :
چون دانش آدمي فزوني گيرد، ادبش افزون شود و ترسش از خدا دو چندان گردد.
#علم_و_ادب
⚡️ امام صادق (ع) می فرمایند : مؤمن همواره خانواده خود را از دانش و ادب شايسته بهره مند مى سازد تا همه آنان را وارد بهشت كند.
⚡️ امام علی علیه السلام : هیچ میراثی چون ادب نیست.
⚡️ رسول اعظم (ص) : من ادب آموخته خدا هستم و على، ادب آموخته من است . پروردگارم مرا به سخاوت و نيكى كردن فرمان داد و از بخل و سختگيرى بازَم داشت . در نزد خداوند عزّوجلّ چيزى منفورتر از بخل و بد اخلاقى نيست . بد اخلاقى ، عمل را ضايع مى كند ، آنسان كه سركه عسل را.
#ادب_و_سخاوت
#ادب_و_نیکی_کردن
#ادب_و_ترک_بخل
#ادب_و_عدم_سختگیری
#ادب_و_خوش_اخلاقی
⚡️امام علی علیه السلام :
مردم، به ادب (فرهنگ و تربيتِ) درست ، نيازمندترند، تا به طلا و نقره.
⚡️ امام علی (ع) :
ادب بياموزيد، زيرا كه [در اين صورت] اگر پادشاه باشيد، برجسته مىشويد، اگر ميانه باشيد، سرآمد مىشويد و اگر تنگدست باشيد، با ادبتان گذران زندگى مىكنيد.
⚡️ يكى از كنيزان امام حسن (ع) دسته گلى به ايشان تقديم كرد. امام به او فرمود: تو در راه خدا آزادى! دليل اين كارشان را پرسيدم. فرمود: خداوند، ما را [اين گونه] ادب آموخته است ، آنجا كه {در قرآن كريم} مىگويد: «و چون احترام شُديد، به بهتر از آن، پاسخ گوييد» و بهتر از هديه او، آزادى او بود!
#ادب_و_پاسخ_نیکی_به_بهتر_از_آن
⚡️ امير المؤمنين (ع) را ديدم كه شتابان مى رود . عرض كردم : مولاى من كجا مى روى؟ فرمودند : «اى نوف رهايم كن! آرزوهايم مرا به پيشگاه محبوب مى كشانَد». عرض كردم : مولاى من! آرزوهايتان چيست؟ فرمودند : «آن كس كه مورد آرزوست ، خود آنها را مى داند و نيازى نيست به غير او بگويم . بنده را همين #ادب بس كه در نعمتها و نيازش ، غير پروردگارش را شريك نگردانَد» .
⚡️ پیامبر اعظم (ص) :
از خنديدنِ بى تعجّب [و بیجا] يا راه رفتن و سخن گفتنِ بى ادبانه بپرهيز.
⚡️ امام علی (ع) :
بهترینِ ادب ها آن است كه تو را از حرام ها باز دارد
⚡️ امام علی (ع) :
با علما معاشرت كن تا علمت زیاد، ادبت نیكو و جانت پاك شود.
📚تربیت کودک مسلمان
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
کمال #ادب در هفت چیز است:
عقل، صبر و بردباری، ملایمت، سکوت، خوش اخلاقی و مدارا
📚تربیت کودک مسلمان
بنابر این روایات ذکر شده در دوره ۷ ساله دوم که دوره ادب نامگذاری شده است، باید بر روی آموزش این موارد به کودک اهتمام ورزید:
👇👇👇👇👇👇👇👇👇