حل مسائل معرفتشناسی چه اهمیت و ضرورتی دارد؟
برای دانستن اهمیت مباحث معرفتشناسی، ابتدا باید اهمیت وجود خود معرفت را مورد توجه قرار دهیم. بدین منظور، ابتدا فرض کنید نه هیچ معرفتی داریم، و نه هیچ راهی به سوی کسب معرفت در کار است، و هیچ یک از منابع یا ابزارهای معرفت به ما اطلاعاتی نمیدهند. طبیعی است که بدون وجود هیچ راهی به معرفت، نه در بارۀ خود میتوانیم چیزی بدانیم و نه در بارۀ پیرامونمان.
از سوی دیگر، تمام تصمیمهای ما مبتنی بر آگاهیاند. پس در این حالت، هیچ تصمیمی نیز نمیتوانیم بگیریم، یا به عبارت دیگر، هیچ کاری نمیتوانیم انجام دهیم، و به تبع، هیچ یک از نیازهای خود را نمیتوانیم برآورده سازیم. انسانی که هیچ معرفتی ندارد، به جسمی بیجان شبیهتر است تا به انسان.
از سوی دیگر، شاخههای گوناگون علوم، با آگاهی از نیازهای متنوع انسان پدید آمده، و با امید به دستیابی به معرفتهای خاص، و حل مسائل مربوط، بسط یافتهاند. بدین ترتیب، فقدان معرفت، به معنای دسترسناپذیری تمام نتایج و اهدافی است که از همۀ علوم و دانشهای گوناگون انتظار داریم.
اکنون فرض کنید ما فقط گمان میکنیم که چیزهایی را میدانیم، اما هیچ معرفت معتبری نداریم، و نمیتوانیم اعتبار هیچ یک از معرفتهای خود را تشخیص دهیم. در این صورت نیز در واقع، معرفتی نداریم، بلکه تنها میپنداریم به چیزهایی معرفت داریم. اگر نتوان معرفت حقیقی را از معرفت غیر حقیقی تمییز داد، چگونه میتوان به دستیابی به نتایج معرفت حقیقی امیدوار بود؟
آیا فیزیکدانان، شیمیدانان، کیهانشناسان، زیستشناسان، روانشناسان، جامعهشناسان، ریاضیدانان، فیلسوفان، دینشناسان و سایر محققان در علوم گوناگون میتوانند واقعیتهایی را که در بارۀ آنها تحقیق میکنند بهدرستی بدانند، یا هیچ گاه نمیتوانند معرفت معتبری در بارۀ موضوعات مورد تحقیق خود پیدا کنند؟ استفاده از راههای مختلف معرفت، با این امیدْ معقول است که دستکم در مواردی، بتوان به معرفتی معتبر دست یافت. در غیر این صورت، تمام تلاشهای علمی بیهوده خواهند بود.
از آنچه گفتیم روشن میشود که معرفتها راه ارتباط و تعامل ما با دیگران، و حتی با خودمان، و نیز پیشنیاز همۀ تصمیمها و اعمال ما هستند، و بدون داشتن معیاری برای تشخیص معرفت حقیقی از معرفتهای غیر حقیقی، هر گونه تلاش علمی برای دستیابی به اهداف مزبور، بیهوده خواهد بود. بدین ترتیب، اهمیت مباحث معرفتشناسی به اندازۀ اهمیت معرفتهایی است که داریم و میتوانیم داشته باشیم.
📳 لینک عضویت در کانال طرح ولایت طلاب در ایتا و سروش:
🆔 @tarhe_velayat_tollab
لینک ارتباط با ادمین:
🆔 @T_V_T1399
⬛️ به مناسبت هشتم شوال، سالروز جنایت وحشیانه تخریب قبور ائمه بقیع علیهمالسلام توسط وهابیت،بخشی از گفتگوی دکتر تیجانی با شهید صدر را که در خلال سفر وی به نجف اشرف صورت گرفت را مرور می کنیم:
▫️ دکتر تیجانی: «علمای سعودی میگویند: دست کشیدن بر قبور و طلب حاجت از صالحان و تبرک جستن از ایشان، شرک به خداوند است. نظر شما چیست؟»
▪️ شهید صدر:
«اگر دست کشیدن بر قبور و طلب حاجت از صاحبان آنها با این نیت باشد که خود آنها ضرر و نفع میرسانند، این قطعاً شرک است وشکی در این نیست. اما مسلمانان یکتاپرست هستند و میدانند که فقط خداوند یکتاست که ضرر و سود میرساند و اولیا و ائمه علیهمالسلام را به عنوان واسطه نزد خداوند سبحان، مورد خطاب قرار میدهند و چنین چیزی شرک نیست. مسلمانان اعم از سنی و شیعه از زمان رسول الله صلیاللهعلیهوآله تا امروز بر این مطلب اتفاق نظر دارند، به جز وهابیون که - همانطورکه گفتی – علمای سعودی هستند. اینها کسانی هستند که با این مکتب جدیدشان که در این قرن ظهور یافته، با اجماع مسلمانان مخالفت ورزیده و با این اعتقاد مسلمانان را آزار دادند و آنان را کافر خواندند و خونشان را مباح دانستند. ایشان حتی حجاج سالمند بیت الله الحرام را تنها بهخاطر این سخن: "السلام علیک یا رسول الله" کتک میزنند، و به هیچکس اجازه نمیدهند دست بر ضریح شریف آن حضرت بکشد. اینان با علمای ما مناظراتی داشتهاند، اما با این وجود بر عناد خویش پایفشاری کرده و استکبار ورزیدند».
🔺ر.ک: السيرة والمسيرة في حقائق ووثائق ج ۲، ص ۳۸۴، به نقل از ثم اهتدیت.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 رهبرانقلاب از نگاه معاندین
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴آمریکا: #آقای_مصباح بزرگترین دشمن ماست
صحبت های عجیب مأمور سابق CIA در مورد آیت الله مصباح یزدی
مارک گرشت (مأمورسابقCIA در غرب آسیا):
👈بگذارید راحتتان کنم، تنها مانع ما برای ایجاد دموکراسی (آمریکایی سازی) ، ایران آیت الله مصباح یزدی ست، فقط آیت الله مصباح یزدی.
او تنها کسی است که دموکراسی را به چالش کشیده است.
📳 لینک عضویت در کانال طرح ولایت طلاب در ایتا و سروش:
🆔 @tarhe_velayat_tollab
لینک ارتباط با ادمین:
🆔 @T_V_T1399
🌸 سادهزیستی شهید بابایی را از این خاطره بفهمید...
#شهیدبابایی #ساده_زیستی #ماه_رمضان #امر_به_معروف #بی_تفاوت_نبودن
مداحی آنلاین - غریبی ز خاکت میباره - رسولی.mp3
3.38M
🔳 #سالروز_تخریب_قبور_ائمه
🌴نه سایه نه ایوون نه گنبد
🌴غریبی ز خاکت میباره
⬅️مهدی_رسولی
شهید مطهری:
صبر و حوصله است که دوست قدیمی ظفر و موفقیت است. در اثر صبر و حوصله است که نوبت ظفر میرسد. اگر صبر و استقامت و حوصله باشد، بی استعدادترین افراد هم ولو در یک زمان طولانی به هدف خواهند رسید، همان طوری که مولی علی علیه السلام فرمود: آدم باحوصله ظفر را به چنگ خواهد آورد ولو بعد از یک زمان طولانی.
(حکمت ها و اندرزها ج اول)
💢 گناه بزرگ نابخشودنی
🔸 امام خمینی (ره):
از گناهان بزرگ نابخشودنى، مسامحه در امر مسلمين است. هركس به مقدار توانش و حيطه نفوذش لازم است در خدمت اسلام و ميهن باشد؛ و با جديت از نفوذ وابستگان به دو قطب استعمارگر و غرب يا شرقزدگان و منحرفان از مكتب بزرگ اسلام جلوگيرى نمايند، و بدانند كه مخالفين اسلام و كشورهاى اسلامى كه همان ابرقدرتان چپاولگر بينالمللى هستند، با تدريج و ظرافت در كشور ما و كشورهاى اسلامى ديگر رخنه، و با دست افراد خودِ ملتها، كشورها را به دام استثمار مى كشانند.
#امام_خمینی
صحیفه امام؛ ج21؛ ص420 | وصیتنامه سیاسی-الهی
@sahifeh_noor
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🚨🎥 چه شد که #بقیع را تخریب کردند؟
🔻تا ۳۱ فروردین ۱۳۰۵ هجری شمسی، چهار امام مدفون در بقیع حرم و گنبد داشتند!
🌺 بخشی از وصیتنامه شهید محسن قاجار:
بافت درونی انسان طوری است که میل دارد گاهی اوقات بنشیند و دردِ دل کند و خواسته ها و معصیت های درونی خویش را با معشوق خود بیان کند. حال اگر این معشوق خدا باشد و او را به عنوان محرم انتخاب کند، مطمئن باشد نجات خواهد یافت...
#خودسازى #دعا #مناجات #خاکریزخاطرات #شهیدمحسن_قاجار #عشق #معشوق #خدا
35.38M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📺 #ببینید | «توسل و رابطه آن با توحید (۷)»
🔸️ قسمت هفدهم از مجموعهی تصویری #راه_و_ماه
🎞 مجموعه تصویری «راه و ماه»؛ مباحث اندیشه اسلامی است که آیت الله مصباح یزدی با توجه به شبهات موجود در جامعه و نیازهای روز بیان داشتهاند.
📽 مشاهده فایل با کیفیت بالا، در کانال آپارات:
https://aparat.com/v/NlrAQ
🌙 @mesbahyazdi_ir
Part07_صلح امام حسن.mp3
7.03M
کتاب صوتی
📗#صلح_امام_حسن_علیه_السلام
"پرشکوه ترین نرمش قهرمانانه تاریخ"
اثر شیخ راضی آل یاسین
ترجمه #آیت_الله_خامنه_ای
قسمت 7⃣
موقعیت سیاسی در زمان بیعت
*خوارج در سپاه امام حسن (ع)
*تیپ شناسی سپاه امام
*شکاک ها در سپاه امام حسن (ع)
*الحمراء در سپاه کوفه
*یاران راستین امام
*ایده ها و تدابیر امام در اداره حکومت
@audio_ketab
#نهج_البلاغه
عَرَفْتُ اللَّهَ سُبْحَانَهُ بِفَسْخِ الْعَزَائِمِ وَ حَلِّ الْعُقُودِ وَ نَقْضِ الْهِمَمِ
💠خدا را از سست شدن اراده های قوی، گشوده شدن گره های دشوار، و درهم شكسته شدن تصمیم ها، شناختم.
📚 حکمت ۲۵۰
◀️یک سوال و یک پاسخ ناب
⬅️تفکر روزانه در قسمتی از جواب تا ادامه آن...
📚 پرسش ها و پاسخ ها ج۱(حضرت علامه مصباح)
1. مشروعيت حكومت به چه معناست؟
بهتر است ابتدا توضيحى درباره مفاهيم اصلى سؤال داده شود، سپس به پاسخ بپردازيم.
🔰حكومت
گر چه تعريفهاى مختلفى از اين واژه در كتب علوم سياسى ارائه شده است، امّا، مىتوان حكومت را به طور ساده اين گونه تعريف كرد: حكومت ارگانى رسمى است كه بر رفتارهاى اجتماعى افراد جامعه نظارت داشته، و سعى مىكند به رفتارهاى اجتماعى مردم جهت ببخشد. اگر مردم از طريق مسالمت آميز، جهت دهى را پذيرا شدند، مطلوب حاصل است وگرنه حكومت با توسّل به قوه قهريه اهدافش را دنبال مىكند؛ يعنى اگر كسانى از مقررات وضع شده كه براى رسيدن به هدف مورد نظر حكومت لازم است، تخلف كنند با كمك دستگاههاى انتظامى مجبور به پذيرفتن مقررات مىشوند. كه اين تعريف شامل حكومتهاى مشروع و نامشروع مىشود.
🔰ضرورت حكومت
در نظريات مختلفى كه درباره حكومت گفته شده است به ضرورت وجود حكومت در جامعه اعتراف شده است. تنها مكتب «آنارشيسم» منكر ضرورت وجود حكومت است. آنارشيستها معتقدند بشر مىتواند با اصول اخلاقى، زندگى اجتماعى خويش را اداره كند و نيازى به حكومت نيست. آنها معتقدند بايد آن چنان حركت كرد كه به اين نتيجه رسيد؛ يعنى بايد مردم چنان تعليم و تربيتى دارا باشند كه بدون نياز به حكومت، جامعه را اداره كنند.
مكاتب ديگر، اين نظريه را منافى با واقعيات و به تعبيرى آن را غير واقع بينانه مىدانند در طول قرنها بلكه هزاران سال تجربه نشان داده است در هر جامعهاى افرادى هستند كه به قوانين اخلاقى ملتزم نيستند و اگر قدرتى آنان را مهار نكند، زندگى اجتماعى را به هرج و مرج مىكشانند.
🔸️💠🔸️ادامه دارد...
.📳 لینک عضویت در کانال طرح ولایت طلاب در ایتا و سروش:
🆔 @tarhe_velayat_tollab
لینک ارتباط با ادمین:
🆔 @T_V_T1399
🍂جایگاه مباحث معرفتشناسی در سلسله دروس اندیشههای بنیادین اسلامی چیست؟
با توجه به آنچه درباره اهمیت و ضرورت معرفتشناسی در پاسخ پرسش های دیگر در سایت گفته شد، روشن میشود هنگامی که در بارۀ مسئلهای به تحقیق میپردازیم، با این پیشفرض آغاز میکنیم که کسب معرفتِ معتبر به نتیجۀ تحقیق امکانپذیر است، و روشها، منابع و ابزارهای کارآمدی برای آن وجود دارد.
اما چنانچه بخواهیم بحثی بنیادی داشته باشیم، پیش از هر چیز، باید در بارۀ همین پیشفرضها سخن بگوییم. بدین ترتیب، گام اول در پیجویی اندیشههای بنیادی اسلامی آن است که بدانیم چگونه میتوانیم اعتبار معرفتهایی را که در پی تحصیل آنها هستیم احراز کنیم.
از این جهت، کتاب معرفتشناسی بر همه کتابهای دیگر تقدم دارد و پیش از آنها باید خوانده شود..📳 لینک عضویت در کانال طرح ولایت طلاب در ایتا و سروش:
🆔 @tarhe_velayat_tollab
لینک ارتباط با ادمین:
🆔 @T_V_T1399
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 ویدیو کلیپ برگزیده فرمایشات رهبر معظم انقلاب با عنوان «تکیه گاه ملت»
🏴سی و یکمین سالگرد ارتحال ملکوتی حضرت امام خمینی (ره)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
صحبتهای امام خمینی(ره) درمورد ذلت آمریکا و تحقیر همیشگیاش توسط ایران
اگر از تاریخ درس گرفته بودید و صحرای طبس یادتان بود، امروز وضعتان این نبود! نفتکشهای ایران و این اوضاع خراب کشورتان هم درسی دیگر..
🍃🍂🍃🍂🍂🍃🍂🍃
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📜 وصیت نامه سیاسی-الهی امام | مروری بر بند "الف"
طرح ولایت طلاب
◀️یک سوال و یک پاسخ ناب ⬅️تفکر روزانه در قسمتی از جواب تا ادامه آن... 📚 پرسش ها و پاسخ ها ج۱(حضرت عل
🍂🍂◀️یک سوال و یک پاسخ ناب
⬅️تفکر روزانه در قسمتی از جواب تا ادامه آن...
📚 پرسش ها و پاسخ ها ج۱(حضرت علامه مصباح)
🔰مفهوم مشروعيت
مشروعيتى كه در فلسفه سياست مطرح مىشود مفهومى اصطلاحى دارد كه نبايد آن را با معناى لغوى اين واژه و واژههاى هم خانوادهاش اشتباه گرفت؛ به عبارت ديگر نبايد «مشروعيت» را با «مشروع»، «متشرعه» و «متشرعين» كه از «شرع» به معناى دين گرفته شده همسان گرفت. بنابراين، معناى اين واژه در مباحث سياسى تقريباً مرادف قانونى بودن است.
هنگامى كه پذيرفتيم حكومت ضرورت دارد و اساسش به اين است كه دستورى از مقامى صادر شود و ديگران به آن عمل كنند، قوام حكومت به وجود شخص يا گروهى است كه «حاكم»اند و همين طور به انسانهايى كه مىبايست دستورات شخص يا گروه حاكم را بپذيرند و بدان عمل كنند.
آيا مردم از هر دستورى بايد اطاعت كنند؟ آيا هر شخص يا گروهى حق دارد و مىتواند كه دستور دهد؟
در طول تاريخ كسانى بودهاند كه با زور بر مردم تسلط يافته و بر آنان حكم فرمايى كردهاند، ولى شايستگى فرمانروايى را نداشتهاند. در مقابل، گاهى فرد يا افراد شايستهاى بودهاند كه مردم مىبايست از آنان اطاعت كنند.
با توجه به نكته فوق مىتوان گفت منظور از «مشروعيت» اين است كه كسى حق حاكميت و در دست گرفتن قدرت و حكومت را داشته باشد، و مردم وظيفه خواهند داشت از آن حاكم اطاعت كنند.
🔰تلازم ميان حق و تكليف
با توجه به معنايى كه از مشروعيت ارائه شد، ميان «حق حاكميّت» و «تكليف مردم در اطاعت» تلازم و به اصطلاح منطقى، تضايف برقرار است. يعنى وقتى كسى «حق» داشت، ديگران «تكليف» دارند آن حق را رعايت كنند. براى تقريب به ذهن به اين مثال توجه كنيد: وقتى مىگوييم: پدر حق دارد به فرزندش دستور بدهد، يعنى چه؟ يعنى فرزند بايد اطاعت كند.اين «حق» و آن «تكليف به اطاعت» از هم جدا شدنى نيستند. تقدم و تأخرى ميان اين دو نيست. اگر هم تقدم و تأخرى در نظر بگيريم ثمره عملى ندارد. به هر حال وقتى مىگوئيم حاكم «حق» دارد فرمان بدهد، يعنى مردم بايد به دستورش عمل كنند. و مكلّفاند از وى اطاعت كنند. پس مىتوان گفت: «مشروعيت» يعنى «حقانيت».
🔸️💠🔸️ادامه دارد...
.📳 لینک عضویت در کانال طرح ولایت طلاب در ایتا و سروش:
🆔 @tarhe_velayat_tollab
لینک ارتباط با ادمین:
🆔 @T_V_T1399