قدیمی ترین نقشه جهان نمای دنیا منسوب به حمدالله مستوفی در قرن هشتم است که حدود ۱۰۰ سال پیش از کشف قاره آمریکا توسط کریستف کلمب ترسیم شده است.
#قاب_تصویر
#حمدالله_مستوفی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
حمدالله مستوفی، سه اثر باقیست:
📚📚📚📚📚📚
تاریخ گزیده: این کتاب در خلاصه تاریخ عالم -تاریخ عمومی، تاریخ اسلام و تاریخ ایران تا زمان نویسنده- به نام غیاث الدین محمد پسر خواجه رشیدالدین فضل الله نگاشته شدهاست. در پایان کتاب دو فصل دیگر نیز، یکی در تاریخ علما و شعرای عرب و عجم و دیگری در تاریخ قزوین و بیان احوال اهل علم و ادب آن شهر وجود دارد. این کتاب در یک مقدمه و ۶ باب در سال ۷۳۰ ه. ق به پایان رسیدهاست.
📚📚📚📚📚📚
نزههالقلوب: این کتاب در جغرافیا است و در سال ۷۴۰ ه. ق نگارش آن به پایان رسیدهاست. این کتاب را از اولین دانشنامههای فارسی به حساب آوردهاند.
📚📚📚📚📚
ظفرنامه: منظومه ظفرنامه در هفتاد و پنج هزار بیت به وزن شاهنامه در سال ۷۳۵ ه. ق به پایان رسید. ظفرنامه به سه کتاب یا سه قسم تقسیم میشود: کتاب نخست در تاریخ عرب (قسم اسلامی)، کتاب دوم در تاریخ عجم (قسم احکام) و کتاب سوم در تاریخ مغول (قسم سلطانی).
تنظیم:فاطمه آباد
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
🔹امروز جمعه 24 اردیبهشت
1400خورشیدی برابر با 2 شوال
1442هجری و 14 می
2021میلادی میباشد. ۱_اشغال سرزمین فلسطین توسط صهیونیسم جهانی و اعلام موجودیت اسرائیل.(
1948میلادی) ۲_ لغو امتیاز تنباکو به فتوای آیت اللّه میرزا حسن شیرازی.(
1270شمسی) ۳_ پايان حاكميت چند قرنی ايران بر بحرين با رأی مجلس شورای ملی.(
1349شمسی) ۴_ درگذشت عالم بزرگوار و محقق و مولف معاصر، حكيم مهدی الهی قمشهای.(
1352شمسی) ۵_ درگذشت عالم ربانی سیدعلی نقی فيض الاسلام، مترجم و شارح نهجالبلاغه.(
1364شمسی) ۶_ بمباران شیمیایی مهران،صالح آباد و امیر آباد توسط رژیم متجاوز عراق.(
1365شمسی) ۷_ درگذشت استاد حجتالاسلام كاظم مديرشانهچی، عالم شهير حديث و روايت و نسخه شناسی. (
1381شمسی) ۹_ 🌼بیش از
1147سال(شمسی) و 4 ماه و 13 روز است کسی منتظر 313 نفر است و زمان همچنان در گذر است ... #ماه_شوال -----------❀❀✿❀❀--------- @tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
🔹امروز 25 اردیبهشت
1400خورشیدی برابر با 3 شوال
1442هجری و 15 می
2021میلادی میباشد. ۱_ درگذشت نورالدين لطف اللَّه بن عبداللَّه خوافی هِرَوی معروف به حافظ ابرو، مورخ و محدث و حافظ قرآن و مؤلف جامع التاریخ رشیدی و جغرافیای تاریخی.(834 قمری) ۲_ درگذشت آيت اللَّه محمّدحسين شهرستانی، عالم بزرگ اسلامی.(
1315قمری) ۳_ درگذشت عالم ربانی آيت اللَّه ذبيح اللَّه قوچانی. (
1414قمری) ۴_ صدور بيانيه شورای امنيت در محكوميت كاربرد سلاحهای شيميايی عراق. (
1366شمسی) ۵_ حمله هماهنگ آمريكا و عراق به ترمينال نفتی خارك.(
1367شمسی) 🌸روز بزرگداشت استاد سخن و ادب فارسی، حكيم ابوالقاسم فردوسی طوسی. -----------❀❀✿❀❀--------- @tarikh_j
سلجوقیان
☘☘☘☘☘
سَلْجوقیان طایفهای از ترکان غز که با شکست دادن غزنویان و آل بویه، حدود دو سده (سده پنجم و ششم قمری) بر ماوراء النهر، خراسان بزرگ، ایران و عراق و بخشهایی از ترکیه حکومت کردند. سلجوقیان حنفی مذهب بودند و از خلیفه عباسی در برابر قدرتهای شیعه مانند فاطمیان و آل بویه حمایت میکردند و خود را احیاگران مذهب #اهل سنت میشناساندند. در سالهای نخست حکومت سلجوقیان، شیعیان که در زمان آلبویه قدرت اجتماعی زیادی به دست آورده بودند، محدود شدند و زیر فشار بودند؛ اما از زمان سلطان #ملکشاه سلجوقی، #سلاطین سلجوقی مدارای مذهبی بیشتری نشان دادند و شیعیان نیز به سرعت قدرت اجتماعی و حتی سیاسی خود را بازیافتند و به مناصب بالا در حکومت سلجوقیان دست یافتند. در عصر #سلجوقیان، شیعیان در شهرهای مختلف #قلمرو آن پراکنده بودند و مدارس علمی فعال و پر رونقی داشتند. از ویژگیهای اجتماعی عصر سلجوقی نزاعهای مذهبی بین شیعیان و سنیان در برخی شهرها از جمله بغداد و نیشابور است که گاه به جنگهای دامنهدار در شهرها و محلات تبدیل میشد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
وزرای سنی مذهب و تلاش آنان برای محدود کردن شیعیان
از نخستین وزرای سلاجقه عمیدالملک کندری بود که بر مذهب حنفی تعصب داشت و شیعیان و شافعیان را لعن میکرد. خواجه نظام الملک طوسی، وزیر پر قدرت سلجوقیان که بعد از کندری وزیر شد مذهب شافعی داشت و در کتاب خود سلطان سلجوقی را به محدود کردن شیعیان پند داده است. بااین حال شواهد تاریخی نحوه برخورد سلجوقیان با شیعیان را به روشنی و با جزییات بیان نمیکنند و به نظر میرسد سختگیری بر شیعیان همه جا و به شکلی واحد نبوده است و در بسیاری از مناطق آزادی شیعیان محدود نشده است، هر چند شیعیان دیگر مانند زمان آل بویه از حمایت حکومت برخوردار نبودهاند.
برخی گزارشها از محدویتهای اجتماعی و سیاسی شیعیان در دوران نخست سلطنت سلجوقیان خبر میدهند. برای نمونه خواجه نظام الملک طوسی در سیاستنامه نقل میکند که در زمان طغرل و آلب ارسلان هیچ یک از شیعیان نمیتوانستند وارد مناصب حکومت شوند و تنها پس از تحقیق از نسب و مذهب فرد او را برای خدمت در نیروهای نظامی یا خدمات دیگر میپذیرفتند.
#سلجوقیان
#ماه_شوال
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
قدرت گیری شیعیان
☘☘☘☘☘
برخی از شهرها ایران در عصر سلجوقیان، محل تجمع شیعیان بوده است. از میان این شهرها میتوان به قم و کاشان و آبه و ری اشاره کرد. چنان که نظامالملک در روایتی در کتابش نقل میکند سکونت در یکی از این شهرها به معنای شیعه بودن بود و این نشان میدهد که شیعیان در این شهرها بیشتر جمعیت را تشکیل میدادهاند و این شهرها شهرت شیعی داشتند.
کتاب النقض نوشته عبدالجلیل قزوینی رازی اطلاعات تفصیلی دقیقی درباره محلات و مناطق شیعه نشین ری به ما میدهد. در شهرها و مناطق دیگر ایران از جمله قزوین، طبرستان، خراسان، بیهق، ورامین و اصفهان و کاشان نیز گزارشهایی از حضور شیعیان وجود دارد.
#سلجوقیان
#شوال
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
حکومتهای محلی شیعه
یکی از نشانههای حیات پر قدرت شیعیان در عصر سلجوقیان حضور دولتهای شیعه است که مهمترین آنها حکومت بنی مزید در عراق است. خاندان بنی مزید حکومت خود را بر بخشهایی از عراق از زمان آل بویه به دست آوردند و در دوران حکومت سلجوقیان نیز بر جای خود ابقا شدند و با سلجوقیان روابط حسنهای داشتند. سیف الدوله صدقه قدرتمندترین حاکم بنی مزیدی بود و با قدرت نظامی تحت فرمان خود در تحولات سیاسی #بغداد و حتی در جانشینی سلاطین سلجوقی دخالت داشت.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
🔹امروز 26 اردیبهشت 1400 خورشیدی برابر با 4 شوال 1442 هجری و 16 می 2021 میلادی میباشد.
۱_ زادروز سيد محمد دلداری عالم بزرگ هندی و مؤلف عماد الاجتهاد.(1260 قمری)
۲_ درگذشت عالم مجاهد و مبارز، آيت اللَّه سيد عبدالحسين لاری. (1342 قمری)
۳_ درگذشت عالم ربانی آيتاللَّه حاج شيخ احمد اهری.(1348شمسی)
۴_ عمليات محدود حسين بن علی( علیه السلام) در ميمك توسط سپاه پاسداران. (1361شمسی)
۵_حمله به مهران و اشغال آن توسط رژیم بعثی.(1365شمسی)
۶_ ادامه موشک باران تل آویو توسط جبهه مقاومت.(1400شمسی)
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
با سلام و عرض ادب و احترام
📚📚📚📚📚
این هفته باتوجه به مناسبت های
پیش رو
⭕️ جمعیت و خانواده
⭕️ورود حضرت مسلم به کوفه
⭕️ مظلومیت مسلمانان غزه
⭕روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی
مقالات انتخاب شده حول محور این موضوعات انتخاب شده است.
از حسن توجه شما ممنونیم.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
کاوشی در نخستین محل سکونت مسلم بن عقیل در کوفه
نویسنده: حسین قاضی خانی
منبع: تاریخ اسلام سال بیست و یکم بهار ۱۳۹۹ شماره ۱ (پیاپی ۸۱) 39 - 66
📚📚📚📚📚
آگاهی از رویدادهای بازه زمانی حضور مسلم بن عقیل در کوفه به عنوان سفیر امام حسین(ع)، نقشی مهم در فهم چرایی عدم همراهی کوفیان با امام حسین(ع) دارد. موضوع سکونت مسلم در منزل مختار ثقفی با وجود شهرتی که دارد و در آثار گوناگون بازتاب یافته است با ابهام روبه رو است. مقاله پیش رو با روش استقرا و خوانش دوباره داده های تاریخی منابع کهن ، چهار گزارش سکونت مسلم در منزل مختار، منزل هانی بن عروه، منزل شریک بن اعور و منزل مسلم بن عوسجه را شناسایی کرده است و سپس بر اساس ارزیابی میزان هم راستایی آنها با دیگر اطلاعات تاریخی و سازگاری با فضای کالبدی شهر کوفه به اعتبارسنجی آنها پرداخته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که برخلاف رأی مشهور، اقامت مسلم بن عقیل در منزل مسلم بن عوسجه پذیرفتنی تر است
https://b2n.ir/s25822
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
بحران غزه در ترازوی دکترین مسئولیت حمایت
📚📚📚📚
نویسنده: سید قاسم زمانی وحید نوری
منبع: روابط خارجی سال چهارم پاییز ۱۳۹۱ شماره ۳
☘☘☘☘☘
بحران غزه که از سال 2007 میلادی آغاز شد، مورد مناسبی برای آزمون قابلیت های این دکترین محسوب می شود. بنابراین پرسش اصلی این مقاله آن است که آیا به لحاظ نظری، دکترین «مسئولیت حمایت» می تواند مبنای حقوقی مناسبی برای واکنش بین المللی در حمایت از ساکنان غیرنظامی نوار غزه و علیه اقدامات رژیم صهیونیستی باشد؟ پاسخ موقت ما به عنوان فرضیه آن است که با توجه به موارد گسترده و فاحش نقض حقوق بشر و بشردوستانه بین المللی درنتیجه محاصره غزه و تحمیل جنگ 22، زمینه حقوقی لازم برای کاربست دکترین مسئولیت حمایت از ساکنان نوار غزه وجود دارد. پرسش فرعی این مقاله نیز به ارزیابی عملکرد مراجع ذی صلاح پیش بینی شده در دکترین مسئولیت حمایت، در جریان بحران غزه، می پردازد.
https://b2n.ir/y19012
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
مطالعه سیر تاریخی قانون جدید ازدواج در ایران معاصر
📚📚📚📚📚📚
نویسنده: زهرا حاتمی
منبع: تاریخ نامه ایران بعد از اسلام سال یازدهم پاییز ۱۳۹۹ شماره ۲۴ 1 - 18
تصویب قانون جدید ازدواج در ایران در سال 1310 ش. نقطه عطفی در تحول و تجدد امر ازدواج در ایران بود. این پژوهش در پی آن است تا سیر تاریخی تصویب این قانون و تأثیر آن بر زندگی دختران، زنان و خانواده های ایرانی را بررسی کند. فرضیه تحقیق حاضر آن است که آنچه در سال 1310 ش. به اجبار و با دخالت دولت رخ داد، بر پایه تغییر ذهنیت عمومی از دوره قاجاریه به این سوی استوار بود که در آن دو مفهوم مهم و بنیادین کودکی و ازدواج تغییر کرده و میزان تأثیر سبک و شیوه زندگی کودک و زن ایرانی بر سرنوشت وطن مورد توجه قرار گرفته بود. این قانون گرچه بنیان شرعی ازدواج را تغییر نداد اما تغییراتی اساسی در روند زندگی روزمره خانواده ایرانی ایجاد کرد. افزایش مدت زمان کودکی برای دختران که زمینه ساز فرصت بیشتر برای آموزش آنان بود، حفظ سلامت و تندرستی کودک و مادر ایرانی و افزایش جمعیت متعاقب آن در کنار امکان حضور فعال زنان در اجتماع و اقتصاد ازجمله پیامدهای ملموس این قانون بود. با این حال اعمال سخت گیرانه قانون جدید، امر ازدواج را به محلی برای نزاع نابرابر میان دستگاه قضایی به نمایندگی از حکومت و خانواده های ایرانی تبدیل کرد.
#مقاله
#شوال
#خانواده
https://b2n.ir/j88604
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j