#مقاله تأثیر نفاق و منافقین بر موضع گیری صحابه نسبت به غدیرخم
نویسندگان: محمدعلی برادران، محمود مهدوی دامغانی، اردشیر اسدبیگی، علیرضا روحی
منبع: تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی سال هشتم تابستان 1396
با توجه به آموزه های جدیدی که اسلام با خود به ارمغان آورد، از نظر دینی به تقسیم بندی اجتماعی پرداخت که در دو دوره مکّی (مسلمان، کافر و مشرک) و مدنی (کافر، مشرک، منافق، مسلمان و مؤمن) خود را نشان داد. هجرت #پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم به مدینه سرآغاز عصر جدیدی در #تاریخ_اسلام شد که به تأسیس دولت شهر نوپای مدینه انجامید و به همراه آن مسئله جانشینی آن حضرت نیز از دغدغه های این نظام سیاسی جدید بود تا جایی که، جانشینی آن حضرت مسئله ای شد که با درگذشت ایشان سبب انشقاق جامعه گردید. از حوادث مرتبط با این مسئله، غدیرخم و نقش منافقین، به عنوان یکی از ارکان ساختار اجتماعی جدید، در تحول معنایی #غدیر بود. این پژوهش تلاش دارد با به روش توصیفی تحلیلی به بررسی نقش منافقین در خصوص مسئله غدیرخم به ویژه امر جانشینی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بپردازد.
https://b2n.ir/h37643
#غدیر
#عید_غدیر
#یاعلی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#مقاله رهیافت تمدنی به انتصاب امام در غدیر
نویسنده: سید علیرضا واسعی
منبع: سیره پژوهی اهل بیت سال چهارم بهار و تابستان 1397
شناخت و تحلیل محتوایی آنچه در #غدیر_خم روی داد، راه های فراوانی پیموده شده و شیعه در این میان، آن را به دیده مذهبی نظر کرده و به طور طبیعی فراتر از محاسبه های بشری و نگره های سیاسی اجتماعی نشانده است، اما در عین حال این پرسش اذهان جستجوگر را به خود مشغول می دارد که این واقعه با عقل اندیشی و اراده گری حقوق اندیشان بشری، نه تکلیف مدار، چگونه قابل جمع است و با چه الگوی سیاسی قابلیت دفاع دارد. این پژوهش می کوشد تا با روش بینارشته ای فلسفه سیاسی و تاریخ و از منظر تمدنی به این پرسش محوری پاسخ دهد که چگونه اقدام رسول خدا صلی الله علیه وآله برابر آن چه شیعه باور دارد، با حقوق سیاسی اجتماعی مسلمانان سازگار است؟ در این پژوهش نشان داده شد که نصب امام علی علیه السلام در غدیر خم متناسب با نیاز جامعه اسلامی به حاکم / جانشینِ حکیمی بود تا بتواند جامعه مسلمانی را به سوی ارزش های اسلامی کشانده و در تداوم اقدام های نبوی، یعنی آزاد سازی انسان از قید و بندها، توسعه اراده گری، گسترش عدالت و آزادی آدمیان پیش ببرد.
https://b2n.ir/a58150
#غدیر
#عید_غدیر
#یاعلی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
نشست 25 تيِر ماه_0.mp3
25.43M
فایل صوتی نشست سرکار خانم دکتر طیبی☝️
عنوان نشست: «مسأله بودگی حجاب در عصر نبوی بر اساس شواهد تاریخی»
دوستان عزیزی که موفق نشدند روز نشست، آنلاین شرکت کنند لطفا گوش کنید و اگر نکاتی یا ابهامی دارید بفرمایید تا به استاد طیبی منتقل شود...
سپاسگزارم از همراهی تون🌹🌹
#نشست_انجمن_تاریخ
#دکتر_ناهید_طیبی
#حجاب
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#مباهله
#رباعی
🔹پیروزی پنج تن🔹
شعر از مه و مهرِ شبشکن باید گفت
از فاطمه و ابالحسن باید گفت
تا خاطرهٔ مباهله گم نشود
پیوسته سخن سخن سخن باید گفت
مهری که به شأنش آمد از حق لولاک
روشن شده از جلوهٔ رویش افلاک
با یک زن و یک مرد و دو کودک آمد
تا ریشهٔ تثلیث برآرد از خاک
فرمانده جنگ، مصطفی بود آنروز
سردار سپاه، مرتضی بود آنروز
لشکر حسنین و فاطمه پشتیبان
در عرصه، سلاحشان دعا بود آنروز
با ذکر علیالدوام،آن پنج نفر
کردند به پا قیام، آن پنج نفر
با باور خود به مشرکین حجت را
کردند به حق تمام، آن پنج نفر
📝 #احد_ده_بزرگی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
15437-fa-imamat-dar-ayeh-mobahele.pdf
1.17M
#معرفی_کتاب
📗 امامت در آیه مباهله
🖊غلامرضا کاردان
🔰عناوين اصلي كتاب شامل:
⬅️ علي عليه السلام نزديكترين شخص به پيامبر صلي الله عليه و آله؛
⬅️ حديث مواخات؛
⬅️ وحدت نور پيامبر صلي الله عليه و آله و علي عليه السلام؛
⬅️ پيامبر و علي عليهما السلام از يك شجره اند؛
⬅️ علي عليه السلام از پيامبر صلي الله عليه و آله و پيامبر از علي است؛
⬅️ علي عليه السلام به منزله ي سر پيامبر صلي الله عليه و آله؛
⬅️ علي عليه السلام نفس پيامبر صلي الله عليه و آله؛
⬅️ آيه مباهله؛
⬅️ نصاراي نجران و ادعاي باطل آنان؛
⬅️ محور اول: همراهان پيامبر صلي الله عليه و آله در آيه مباهله؛
⬅️ محور دوم: هدف از حضور خاندان پيامبر صلي الله عليه و آله در مباهله؛
⬅️محور سوم: پيامبر صلي الله عليه و آله چه كساني را براي مباهله آورد؟؛
⬅️ محور چهارم: علي (عليه السلام) نفس پيامبر صلي الله عليه و آله است؛
⬅️ محور پنجم: سؤالااتي پيرامون آيه و پاسخ آنها
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
هدایت شده از گذرگاه «انجمن علمیپژوهشی تاریخجامعةالزهرا(س): قم»
✳️# فراخوان مقاله
📕دوفصلنامه علمی تخصصی جستارهای تاریخ اسلام
📚نشريه تخصصی جستارهای تاریخ اسلام به همت معاونت پژوهش جامعه الزهرا سلام الله علیها با سردبیری جناب حجه الاسلام دکتر سید ناصر موسوی از سال ۱۴۰۰ با هدف ترویج پژوهشهای مرتبط درحوزه تاریخ اسلام و در راستای رفع ابهامات و شبهات تاریخی راه اندازی شد.
📕این نشریه در تلاش است با فراهم آوردن بستری مناسب جهت انتشار مقالات علمی پژوهشگران و فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی گام موثری در ارتقای سطح کیفی مطالعات تاریخی برداشته و درصدد دریافت مجوز پژوهشی است.
✅محورهای ارائه مقالات:
✳️نقش زنان در تاریخ اسلام
✳️سبک زندگی و سیره اهل بیت علیهم السلام
✳️نقش و جایگاه زنان در سیره معصومین علیهم السلام
✳️تاریخ نگاری و روش شناسی تاریخی
✳️تاریخ اجتماعی و جامعه شناسی تاریخی
✳️فلسفه تاریخ و مباحث نظری علم تاریخ
✳️مستشرقان و مطالعات اسلامی در غرب
✳️تاریخ اندیشه و فرق اسلامی
✳️جغرافیای تاریخی اسلامی
✳️تاریخ تمدن اسلامی
🔰 ارسال مقاله در حوزه مطالعات تاریخی برای همه طلاب، پژوهشگران و فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی امکان پذیر است.
راههای ارتباط
💻آدرس سامانه: jte.jz.ac.ir
📩آدرس الکترونیکی:jta@jz.ac.ir
☎️شماره تماس:32112342-025
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#مقاله بررسی پادرمیانی رخداد مباهله در فرود آمدن سوره آل عمران (مقاله علمی وزارت علوم)
نویسندگان: رضا حاجیان حسین آبادی, پرویز رستگارجزی
منبع: حدیث پژوهی سال دوازدهم پاییز و زمستان 1399.
بی تردید برای فهم قرآن، مخاطب باید با زوایای نزول قرآن، فرهنگ، آداب ورسوم، محیط، شأن و اسباب نزول واقف شود. بدون توجه به آنچه گفته شد، چنان فهمی حاصل نخواهد شد. این نوشتار برای بررسی ارتباط آیات اولیه سوره آل عمران و رخداد مباهله در سه بخش با طرح تاریخ گذاری سوره آل عمران و رخداد تاریخی مباهله، بررسی دلالی و سندی آیات و روایات، نامه نگاری و ورود قبایل به مدینه، فهمی روشن و صحیح از عدم هم زمانی نزول آیات سوره آل عمران و رخداد مباهله به دست دهد. هم مضمونی آیه 61 آل عمران با رخداد مباهله، سبب خلط سبب نزول و هم زمانی در نزول شده است. با بررسی سندی و دلالی، در نظر گرفتن روایات ترتیب نزول و رخدادهای قطعیِ تاریخی در آیات، سوره آل عمران در سال سوم نازل شده است. به رغم اینکه مباهله از اتفاقات قطعیِ تاریخی است، با نزول آل عمران هم زمان نیست. مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از آیات، روایات و مستندات تاریخی نگاشته شده است.
https://b2n.ir/f18522
#مباهله
#روز_مباهله
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#مقاله بررسی رابطه مسیحیان یمن با دولت مدینه النبی
نویسندگان: فاطمه برخورداری، مهدی صلاح
منبع: پژوهشنامه تاریخ سال هشتم پاییز 1392
با به رسالت رسیدن پیامبر خاتم (ص) اقوام و قبایلی، مخالفت و دشمنی خود را با دین تازه آغاز کردند در داخل مکه مشرکان و کفار قریش بودند و داخل مدینه قبایلی از یهودیان که با توجه به اطلاعات و اخبار خود از ظهور پیامبر موعود باز هم عناد ورزیدند. اما در کنار این دشمنان متخاصم، نصاری نیز بودند که دشمنی محسوسی نداشتند و گاهی با طرح مسائل اعتقادی خود سعی در نافرمانی پیامبر اسلام و عدم قبول اسلام داشتند مسیحیان نجران از همین گروه بودند که با پای فشاری روی عقیده خود اسلام نیاورده ولی با پیش بینی شکست خود در #مباهله مجبور به قبول جزیه و مصالحه شدند. در نتیجه با توجه به نزول کلام وحی در مورد برخورد و شیوه مثبت این گروه با اسلام و مسلمانان، بنای مسیحیان بر تعامل مثبت و دوستی با مسلمانان و نوعی سازش بوده است. این نوشتار در صدد است، رابطه #مسیحیان_نجران با دولت مدینه النبی را مورد بررسی قرار دهد.
https://b2n.ir/g40008
#مباهله
#روز_مباهله
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#ویژگی _حضرت _امام_علی علیه السلام
🍃
#کتب_اهل_سنت
#طنز_علمی
#کتب_اهل_سنت
#توحید
تنظیم: سرکار خانم زهرا سادات حسینی -----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
📃نشست نقد و بررسی کتاب «سیره امام رضا(ع) در رویارویی با تعارضهای خاندان علوی» با حضور فاطمه ایزدشناس، نویسنده اثر و حجت الاسلام و المسلمین ابوالفضل هادی منش، نویسنده و منتقد ادبی به صورت مجازی و در بستر اسکای روم برگزار خواهد شد.
🔺این کتاب با روش کتابخانه ای و اتکا به منابع دست اول و با شیوه ای تحلیلی نوشته شده و نویسنده در این اثر معتقد است که امام رضا(ع) همواره در پی پیشگیری از بروز هر گونه تعارض در جامعه و خاندانشان از طریق تبیین مسئله امامت و اعلام عدم مشروعیت حکومت و عدم همکاری با آن بودند.
🔴علاقه مندان می توانند در ساعت 18روز چهارشنبه 5 مرداد ماه به صورت مجازی و از طریق پلتفرم اسکای روم به آدرس http://www.Skyroom.online/ch/nahaad/qompl در این جلسه شرکت کنند.
#پژوهش
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
این اشک رهایت از دل خاک کند
بالت بدهد راهی افلاک کند
تو اشک غم حسین را پاک نکن
بگذار که این اشک تو را پاک کند
📝 #محمدجواد_غفورزاده
-❀❀✿❀❀-
@tarikh_j
#رویداد_تاریخی
🔷آغاز عمليات افتخار آفرين "مرصاد" در منطقه اسلامآباد غرب (1367 ش)
گروهك منافقين در پي حملات عراق به خاك ميهن اسلامى و عقبنشينیهاى موقت رزمندگان اسلام، با تصور اينكه پذيرش قطعنامه 598 ناشى از جدايى ملت و دولت است، به خيال واهی، فرصت را غنيمت شمرده و سعى در رسيدن به اهداف پليد خود نمود. منافقين با جمعآورى ديگر ضد انقلابيون سرخورده، از كشورهاي مختلف اروپايي، نيرویی به استعداد تقريبی 15 هزار نفر فراهم كرده و با بهرهگيرى از جنگافزارهای اهدايی صدام و ديگر اربابان خود، حمله خود را از غرب كشور به خاك جمهوری اسلامى ايران آغاز كردند. نيروى هوايي عراق با حمايت مقدماتی، آنها را براى ورود به عمق خاك ايران و در نهايت، فتح تهران، ترغيب ميكند. با اين اتحاد شوم، قسمتهايى از اراضی ميهن اسلامي مورد تجاوز قرار ميگيرد. ملت سلحشور و مسلمان ايران، پس از اطلاع از تجاوز منافقين به ميهن اسلامي، به خروش آمده و به جبهههاى جنگ اعزام ميشوند. سرانجام عمليات مرصاد در پنجم مرداد ماه 1367، با رمز مبارك يا علي(علیه السلام) و به منظور مقابله با منافقين در منطقه اسلامآباد و كرند غرب در استان كرمانشاه، آغاز گرديد. منافقين خلق، خوشحال از پيروزيهاي مقدماتي و در يك اقدام عجولانه، راهي باختران (كرمانشاه) شده و به خيال باطل خود، قصد حركت به سمت تهران و سرنگوني نظام جمهوري اسلامي ايران را نمودند. راديو منافقين، با ارسال پيام به مردم باختران، از آنها ميخواهد كه زمينه را براي ورود ارتش به اصطلاح آزاديبخش مهيا سازند و آماده جذب در گردانها و لشكرها باشند. از آن طرف رزمندگان اسلام در 34 كیلومتری باختران، ناگهان راه را بر ستونهاي منافقين ميبندند و واحدهاي زرهي رزمندگان، در يك اقدام متهورانه، تعداد زيادي از ادوات سنگين زرهي منافقين را هدف قرار داده و به آتش ميكشند. جاده باختران - اسلامآباد در همان لحظات اوليه، انباشته از ادوات سوخته شده ميشود و عكسالعمل سريع رزمندگان، منافقين را به فراري مفتضحانه وادار ميسازد. اين عمليات در روز بعد نيز با حمله هوانيروز ارتش جمهوری اسلامي ايران با سركوبي شديد منافقان ادامه يافت و دشمن را دچار شكست سخت و سنگينی نمود. بدين ترتيب، منافقان شكست خورده، در اين تجاوز نابخردانه، متحمل تلفات و خسارات عظيمی شدند.
تنظیم: سرکار خانم مریم صفری
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j