ساسانیان استخوان متوفیان را در استودان یا حفرهای از سنگ کوه مینهادند، حال آنکه در عهد دیلمیان جسد را با کفن و روپوش و تابوت و در برخی موارد بدون تابوت در قبرهایی که در سنگ کوه تراشیده بودند نهاده و جهت قبرها هم طبق آیین اسلام بود.
مرحوم دکتر کریمان پارچههای کشف شده در حفاریهای مربوط به مکان فوق الذکر در حدود سال ۱۳۰۰ شمسی را دارای خطوط کوفی و مرتبط به عهد "دیلمیان" میداند.
سید محمدتقی مصطفوی، رئیس باستان شناسی ایران در آن دوره، بر تعلق پارچههای کشف شده به عهد آل بویه مهر تایید زده و در خصوص سرنوشت پارچههای کشف شده ابراز داشته کلیه قطعات آن از ایران خارج گشته و زینتدهنده موزهها و مجموعههای کشورهای خارجی است.
مهمترین قسمت پارچهها (۱۵ کیلوگرم) نصیب مستر رید انگلیسی شد که در استخدام دولت ایران و معاون خزانهداری کل قرار داشت و نام خود را به "عبدالرضا خان" تغییر داده بود. وی پارچهها را با اطلاع مقامات مربوط به وزارت فرهنگ وقت خریداری و از ایران خارج کرد؛ قطعاتی را نزد خود نگاه داشت و قطعاتی را هم فروخت.
ری نقطه اتصال شرق و غرب عالم بوده و با در اختیار داشتن بازارهایی باشکوه دارای کارگاههای تولید دو نوع پارچه مخصوص به خود بوده است. ابودلف در رساله الثانیه پارچه های ری را در دنیا بینظیر دانسته و از دادوستد این منسوجات درون بازارهای ری برای ایرانیان و بازرگانان جهان خبر داده است.
این دو نوع پارچه به شرح ذیل معروف بودهاند:
۱-پارچه منیر رازی
۲-پارچه برد رازی یا عدنی
در خصوص پارچه عدنی در کتاب لطائف المعارف صفحه۱۸۴ آورده شده است که پارچه "عدنی" متعلق به "شهرری" بوده و مانند برد یمانی شهرت داشته است.
#پارچه
@Tarikhe_Rey
بدینوسیله از مساعی ریپژوه گرامی جناب آقای میر حسین موسوی اوندین که اقدام به ارسال مطلب فوق نمودند تشکر میگردد.
سنگ قبر محرابیشکل متعلق به ری به سال ۵۰۷ق در موزه موسسه هنر شیکاگو
@Tarikhe_Rey
متن کتیبه به ترتیب از داخل به خارج:
۱. هذا قبر عایشه بنت محمد بن احمد بن علویه توفی فی ذیالحجه سنه سبع و خمسمائه؛ رحمه الله علیها
۲. بسم الله الرحمن الرحیم. یا ایّتها النّفس المطمئنّه ارجعی الی ربک راضیه مرضیه فادخلی فی عبادی و ادخلی جنتی
۳. بسم الله الرحمن الرحیم فامّا ان کان من المقرّبین فروح و ریحان و جنّه نعیم و امّا ان کان من اصحاب الیمین فسلام لک من
* آیه کتیبه سوم به صورت ناقص اجرا شده شده
** متن این کتیبه برای نخستین بار در این کانال منتشر شده است.
#سنگ_قبر
@Tarikhe_Rey
با تشکر از ری پژوه محترم . سرکار خانم کلهر که دشواری خوانش سنگ قبر و تنظیم پیام را قبول فرمودند .
این نسخه ارزشمند قرآن یکی از انبوه نسخههای نفیس ایرانی است که عثمانیها بعد از نبرد چالدران و از مقبره شیخ صفیالدین اردبیلی و دیگر مخازن به غارت بردند و اکنون در کتابخانه سلیمانیه استانبول نگهداری میشود. آنها در نسخههای بسیاری دست برده، نام شاهان ایران را سیاه و اسم سلاطین عثمانی را جایگزین کردهاند. دریغ و افسوس که نهادهای فرهنگی ما هیچ اهتمام و توجهی برای فهرست کردن این نسخهها ندارند!
اگرچه این نفایس که میراث فرهنگی و هنری این کشورند، از دست صاحبانش به در رفته و به چنگ بیگانه افتاده، اما حداقل میتوان فهرست مرتبی از آنها تهیه کرد.
#قرآن
@Tarikhe_Rey
نسخه ای از قرآن کتابت شده در ری ( قرن چهارم ) مقارن با حکومت آل بویه توسط علی بن شاذان الرازی/ ۳۶۱ ق
موزه آثار ترک و اسلام استانبول
#قرآن
@Tarikhe_Rey
اقامه نماز عید فطر در صحن آستان حضرت عبدالعظیم - علیه السلام - حدود ۱۳۰۹ش
منبع: آلبوم شخصی آقای محمدرضا رضوی امیری
#عید_فطر
#آستانه_حضرت_عبدالعظیم
@Tarikhe_Rey