eitaa logo
تاریخ 🔖
4 دنبال‌کننده
438 عکس
3 ویدیو
0 فایل
بررسی تاریخ ایران و جهان از آغازین روزها تا زمان حال . #تاریخ #تمدن #ایران #اسلام #میراث_فرهنگی #عکس_تاریخی #باستان_شناسی #کتاب
مشاهده در ایتا
دانلود
📌فرقه اسماعیلیه - بخش اول : 🔹اسماعیلیه گروهی از شیعیان هستند که به امامت اسماعیل فرزند امام جعفر صادق (ع) اعتقاد دارند. برای پیروان این فرقه اسامی دیگری مانند : سبعیه(هفت امامی) ، حشاشیش ، قرامطه ، باطنیه ، تعلیمیه و ملاحده نیز بکار برده اند. 🔹اسماعیلیان با تبلیغات در شهرهای مختلف و جذب طرفدار توانستند در سال ۲۹۷ ه.ق/۹۱۰ م خلافت فاطمیان را در مصر تاسیس کنند. آن ها چون خود را از نسل فاطمه دختر پیامبر (ص) می دانستند ، نام فاطمی را برای خلافت خود انتخاب کردند. 🔹فاطمیان تا سال ۵۶۷ ه.ق /۱۱۷۱ م به مدت ۲۷۰ سال بر کشور مصر ، شمال آفریقا ، نواحی ساحلی مدیترانه و قسمت غربی عربستان حکومت کردند. پایتخت آنان شهرهای رقاده ، مهدیه ، منصوره و قاهره بود. 🔹اولین خلیفه فاطمی عبیدالله مهدی و آخرین آنان العاضد لدین لله بود. خلافت فاطمی توسط صلاح الدین ایوبی منقرض شد و سلسله ایوبیان جایگزین آن شد. 🔹خلافت فاطمی در سال ۴۸۷ ه.ق با مرگ المستنصر به دو شاخه نزاریه و مستعلویه تقسیم شد. طرفداران جانشینی نزار تحت رهبری حسن صباح ، حکومت اسماعیان ایران را ایجاد کردند. 🔹حسن بن علی بن جعفر بن صباح حمیری (حسن صباح) در سال ۴۸۳ه.ق/ ۱۰۹۰ م قلعه الموت در قزوین را از مهدی حاکم سلجوقی آن به قیمت سه هزار دینار خرید و حکومت اسماعیلیان ایران را تاسیس کرد که تا سال ۶۵۴ ه.ق / ۱۲۵۶م که هلاکوخان مغول قلعه الموت را ویران کرد و رکن الدین خورشاه آخرین رهبر اسماعیلیه را کشت ، به مدت ۱۷۱ سال دوام آورد.
📌فرقه اسماعیلیه - بخش دوم : 🔅هشت نفر تحت عنوان «خداوندان الموت» به اسامی حسن صباح ، کیا بزرگ امید ،محمد بن بزرگ امید ، حسن علی ذکره السلام ، نورالدین محمد ، جلال الدین حسن نومسلمان ، علا الدین محمد و رکن الدین خورشاه بر اسماعیلیه حکومت کردند. 🔹اسماعیلیه با تصرف قلعه های متعدد در نقاط مختلف ایران و سوریه و تربیت قاتلان (فداییان) توانستند لشکریان سلجوقی و خوارزمشاهی را چندین بار شکست بدهند. آن ها توسط فداییان ، دشمنان خود مانند خواجه نظام الملک وزیر سلجوقیان ، ترکان خاتون همسر ملکشاه ، خلفای عباسی مسترشد و راشد و حتی حاکمان مغول را به قتل می رساندند. 🔹حسن بن محمد معروف به «علی ذکره السلام» چهارمین رهبر اسماعیلی در سال۵۵۹ ه.ق /۱۱۶۴ م اعلام قیامت کرد و خود را امام خواند و اعلام داشت که عمل به فرایض دینی دیگر الزامی ندارد. 🔹جلال الدین حسن معروف به نومسلمان ششمین رهبر اسماعیلی پایان قیامت را اعلام کرد و به مذهب اهل سنت پیوست و با خلیفه عباسی روابط دوستانه برقرار کرد و چند تن فدایی در اختیار او گذاشت. 🔹اختلاف بین رهبران اسماعیلی به تدریج سبب ضعف آنان شد و در هنگام حمله هلاکوخان مغول آن ها دیگر مانند قبل متحد نبودند و از اینرو به جز قلعه گردکوه و لمسر بقیه به راحتی تسلیم مغول ها شده و تخریب شدند.
🔅قلعه الموت در استان قزوین - منطقه الموت و در شمال شرقی روستای گازرخان قرار دارد. 🔹این قلعه پایگاه اصلی فرقه اسماعیلیه و رهبر آن حسن صباح بود و در سال ۶۵۴ه.ق در حمله مغول ها ویران شد. 🔅قلعه الموت در دوران اقتدار خود صاحب کتابخانه بزرگ و داروخانه و مسجد و آب انبار بوده است.
🔅قلعه لمسر یا لمبسر یکی از قلعه های فرقه اسماعیلیه در استان قزوین و شمال شرقی روستای رازمیان است. 🔹در هنگام حمله هلاکوخان سردار مغول به ایران ، این قلعه بیشتر از همه مقاومت کرد و همه مدافعان آن کشته شدند. 🚩 طول قلعه ۴۸۰ متر و عرض آن ۱۹۰ متر است .
🔅قلعه سارو در استان سمنان از پایگاه های فرقه اسماعلیه. 🔹 قدمت این قلعه به دوران قبل از اسلام باز می گردد اما چون مورد استفاده اسماعلیه بوده دارای اهمیت است. 🚩 این قلعه شامل معبد ، سربازخانه ، آب انبار و حمام است.
☀️نقشه قلعه های اسماعیلیه در شمال ایران
🔅 قلعه مصیاف در سوریه در شهر حمات - از ساخته های فرقه اسماعیله 🔹 هنگامی که این قلعه توسط صلاح الدین ایوبی محاصره شد. فداییان اسماعیلی به چادر او نفوذ کرده و خنجری را بر کنار تخت او زدند و صلاح الدین پس از این اتفاق از محاصره قلعه و دشمنی با اسماعیلیان دست برداشت.
🔅قلمرو حکومت فاطمیان در مصر
📌تاریخ مغول - بخش اول : 🔹مغول ها تا پیش از ظهور چنگیزخان به صورت قبایل کوچک و پراکنده در سرزمین مغولستان می زیستند و زندگی آنان از طریق دامداری و مبادلات پوست و حیوان با همسایگان می گذشت. 🔹 مغولستان به قبایل مختلفی تقسیم می شد که شامل : تاتار و قنقرات ، قیات ، اویرات و آرلاد و جلایر ، کرائیت ، نایمان ، ترکان ایغور ، ترکان قرلق و ترکان قراختائی می شدند. 🔹این طوایف مغول یا زیردست امپراتوران چین بودند یا زیردست قبیله کرائیت یا زیردست گورخان پادشاه قراختائی . 🔹قوم تاتار و قنقرات از وحشی ترین قبایل مغول بودند و قوم کرائیت قوی ترین قوم مغولستان بود. 🔹چنگیزخان که لقبی برای تموچین است از قبیله کوچک قیات بود. تموچین در سال ۵۴۹ ه.ق در مغولستان متولد شد. پدرش «یسوکای بهادر » رئیس و خان قبیله قیات بود. 🔹یسوکای پدر چنگیزخان توانست قبایل اطراف را مطیع خویش سازد و این سبب شد که امپراتور چین شمالی از قدرتگیری او دچار وحشت شود و گروهی را برای سرکوبی اش بفرستد ، اما یسوکای بر آن ها پیروز شده و قبیله قیات را از ننگ باجگزاری به چین خلاص نموده و مستقل کرد. 🔹تموچین سیزده ساله بود که پدرش فوت کرد و عده ای از مغول ها از اطاعت او سرپیچی کردند و وی به ناچار به نزد خان قبیله کرائیت که با پدرش دوست بود رفت. محبوبیت تموچین بین مغول ها سبب حسادت خان کرائیت شد و تصمیم به کشتن وی گرفت . اما در درگیری با تموچین و یارانش کشته شد.
📌تاریخ مغول - بخش دوم : 🔹با پیروزی تموچین بر خان کرائیت ، قبایل مغول به او پیوستند و به وی لقب چنگیزخان دادند. در سال ۶۰۰ه.ق چنگیزخان بر تایانگ خان پادشاه نایمان ها پیروز شد اما کوچلک خان پسر او به گورخان پادشاه قراختایی پناهنده شد. 🔹کوچلک خان نایمانی به کمک سلطان محمد خوارزمشاه حکومت قراختایی را نابود کرده و قلمرو آن را میان خود تقسیم کردند. 🔅هنگامی که سلطان محمد خوارزمشاه در سال ۶۱۲ ه.ق برای جنگ با طوایف قرقیز و قبچاق از شهر جند (در کشور قزاقستان - نزدیک رود سیحون)می گذشت ، در دشت قبچاق با یک دسته از لشکریان چنگیزخان به فرماندهی پسر او جوجی روبه رو شدند. 🔅با اینکه مغول ها قصد جنگ نداشتند اما سلطان محمد با این گفتار که همه کفار در چشم او یکسانند به ایشان حمله برد. بعد از مدتی جنگ ، مغول ها شبانه عقب نشینی کردند و خوارزمشاه به سمرقند بازگشت. 🔹سلطان محمد پس از فتوحاتش در آسیای مرکزی به فکر تسخیر چین افتاد و پس از اینکه فهمید مغول ها چین را تصرف کردند ، سفیرانی برای تحقیق به این کشور فرستاد. 🔹چنگیزخان با سفیران سلطان محمد با احترام برخورد کرد و پیغام فرستاد که خواهان صلح بین طرفین و برقراری روابط تجاری است. 🔹پس از اینکه دو امپراتوری مغول و خوارزمشاهی باهم همسایه شدند ، چند تن بازرگان مسلمان با کالاهایی به مغولستان رفتند و هنگام بازگشت ، چنگیزخانه به همراه أنان گروهی از بازرگانان خود را به همراه هدایایی برای سلطان محمد به نزد او روانه کرد.
📌تاریخ مغول - بخش سوم : 🔹فرستادگان چنگیز در سال ۶۱۵ ه.ق به همراه نامه او به نزد سلطان رسیدند و اگرچه سلطان در ابتدا به سبب آنکه چنگیز در نامه اش وی را پسر خود خوانده بود خشمگین شد اما بعد پذیرفت که صلح و تجارت بین دو طرف برقرار باشد. 🔹پس از بستن عهدنامه دوستی بین دو طرف ، حدود ۴۵۰ بازرگان مغولی با کالاهای گرانبها از مغولستان به سمت ایران حرکت کردند. در شهر مرزی اترار که ابتدای قلمرو خوارزمشاهیان بود ، غایرخان حاکم شهر که از اقوام ترکان خاتون مادر سلطان بود به بهانه جاسوس بودن آنان ، همه را به جز یک نفر که فرار کرد به قتل رساند. 🔹چون چنگیز از این واقعه اطلاع یافت درخواست تحویل دادن غایرخان را کرد اما به علت نفوذ مادر شاه و اینکه اکثر لشکریانش از قبیله و قوم غایرخان بودند ، از تسلیم وی خودداری کرد و سفیر چنگیزخان را کشت. 🔹چنگیزخان ابتدا کوچلک خان نایمانی را که مسلمانان منطقه از ظلم و ستم او ناراضی بودند را از میان برد و سپس در سال ۶۱۶ ه.ق با سپاهی که تعداد آن را حدود ۶۰۰ هزار نفر دانسته اند حمله خود را به قلمرو خوارزمشاهیان آغاز کرد. 🔹بی رحمی سلطان محمد در کشتن بزرگان و پادشاهان همسایه سبب شده بود که درباریان و امیران او مخفیانه اخبار و نقشه های وی را به چنگیزخان اطلاع بدهند. 🔹سلطان محمد در مشاوره با فرماندهان خود برای مقابله با مغول ها ، ارتش خود را تقسیم نموده و به شهرهای مرزی فرستاد.
📌تاریخ مغول - بخش چهارم : 🔹چنگیزخان به همراه پسران خود ( اگتای ، جغتای ، تولی ، جوجی) شهر اترار را پس از مقاومت پنج ماهه غایرخان حاکم آنجا ، تصرف و مردم آن را قتل عام کرد. 🔹سلطان محمد که بسیار ترسیده بود از قلعه ای به قلعه دیگر و از شهری به شهر دیگر فرار می کرد و سرداران مغول (جبه و سبتای) در تعقیب او بودند. 🔹با اینکه بعضی از حاکمان مانند اتابک نصرة الدین احمد فرمانروای لرستان از او خواستند که مقاومت کند و کمک آنان را بپذیرد اما سلطان درخواست آن ها را رد می کرد. 🔹سلطان محمد سرانجام در جزیره آبسکون در دریای خزر به سبب بیماری ذات الجنب در سال ۶۱۷ ه.ق درگذشت. جسد وی بعدها به قلعه اردهن منتقل شد.اما به دستور اگتای پسر چنگیزخان استخوان هایش را بیرون آورده و سوزاندند. 🔹حملات مغول ها با مقاومت مردم در شهرهای مختلف مواجه می شد مانند شهر جرجانیه که چهارماه محاصره شد و مردم آن کشته شدند. 🔹 پس از اینکه جلال الدین خوارزمشاه توانست در « جنگ پروان » سپاه قوتوقو نویان سردار مغول را شکست بدهد ، مقاومت و پیروزی مردم بیشتر شد اما این نتایج کوتاه مدت بود. 🔅چنگیزخان سرانجام در ۶۲۴ ه.ق در ۷۲ سالگی درگذشت. با مرگ چنگیزخان ، سومین پسرش به اسم اگتای جانشین وی شد. اگتای پسر بورته اولین و محبوب ترین زن چنگیزخان بود. 🔹 با مرگ اگتای در سال ۶۳۸ ه.ق ، توراکیناخاتون ، گیوگ و منگو به ترتیب به ریاست مغول ها دست یافتند .
📌تاریخ مغول - بخش پنجم : 🔹در سال ۶۴۸ ه.ق منگو خان مغول ، برادرانش هولاکو و قوبیلای را برای فتح نواحی باقیمانده چین و ایران به سمت این ممالک فرستاد. 🔹هلاکوخان مغول به ایران حمله کرد و به حکومت اسماعیلیه در ایران و خلافت عباسی در عراق پایان داد و سلسه ایلخانان را در ایران تاسیس کرد . حکومت ایلخانان از سال ۶۵۴ ه.ق تا سال ۷۳۶ ه.ق به مدت ۸۲ سال هجری دوام آورد. 🔹قوبیلای برادر دیگر منگو که به چین رفته بود ، سلسه یوان را در این کشور تاسیس کرد که از سال ۱۲۷۱ تا ۱۳۶۸ میلادی به مدت ۹۷ سال حکومت کردند. 🔹پایتخت مغول ها شهر قره قروم و بعد دادو(پکن) بود. قلمرو مغول ها در کشور روسیه به اردوی زرین (آلتین اردو) معروف بود و تحت ریاست جانشینان جوجی پسر چنگیزخان بود. اردوی زرین شامل روسیه ، اکراین ، قزاقستان و ازبکستان می شد. 🔅فتوحات مغول ها در نبرد عین جالوت در فلسطین در سال ۶۵۸ ه.ق /۱۲۶۰ میلادی متوقف شد و آن ها از سپاه سیف الدین قدوز چهارمین سلطان حکومت ممالیک مصر شکست خوردند. 🔹مغول ها تحت فرماندهی سوبوتای بهادر ، در اروپا تا وین پایتخت اتریش پیشروی کردند اما مرگ اگتای خان مغول سبب شد که فرمانده اروپایی مغول ها جنگ ها را متوقف و برای ادای احترام به مغولستان بازگردد. 🔹در سمت شرق نیز مغول ها با مقاومت ژاپنی ها و ویتنامی ها روبه رو شدند و در جنگ کوآن از ژاپنی ها (سلسه کاماکورا) شکست خوردند.
☀️ قلمرو مغول ها در اوج قدرت
🔅قلمرو ایلخانان در ایران - حکومت جانشینان هلاکوخان مغول
📌 ترس از مغول ها : 🔹 نقل کرده اند که یک نفر مغول به روستایی که مردمی فراوان در آن بودند وارد می شد و یک یک آنان را می کشت و کسی جرئت نمی کرد در مقابل او بایستد. 🔅نوشته اند که یک نفر مغول مردی را گرفت و چون وسیله ای برای کشتن وی نداشت به او گفت سر خود را بر زمین بگذار و از جای خود حرکت نکن و مرد چنین کرد و آن مغول رفت و شمشیری پیدا کرده و با آن مرد را کشت. 🚩 در داستانی دیگر نقل شده است که مردی به همراه هفده نفر در راهی می رفتند و سواری از مغول ها به آن ها می رسد و دستور می دهد که دستان همدیگر را به هم ببندند. آن مرد به بقیه می گوید که او یک نفر است و ما هفده تن و می توانیم وی را کشته و نجات یابیم . اما بقیه در جواب می گویند که ما می ترسیم و در آخر او مجبور می شود به تنهایی آن مغول را کشته و بقیه را نجات بدهد.
📌کتاب یاسای چنگیزخان : 🔹این کتاب مجموعه است از آداب و احکام رسمی و معتقدات طوایف مغول که بیشتر احکام آن از زندگی شخصی چنگیزخان اخذ شده بود. 🚩 یاسا به اسامی گوناگون (یاساق ، یاسه ، یسق) ذکر شده است و در مدت طولانی تدوین شد و‌ قصد چنگیزخان از نوشتن آن ، جاودانه ساختن فرمانروایی در خاندان خود بود. 🔹در یکی از بخش های یاسای چنگیزی نوشته شده است : « ... پس از این تا پانصد سال ، تا هزار سال ، تا ده هزار سال ، اگر جانشینانی که به دنیا خواهند آمد و جای چنگیزخان را خواهند گرفت ، این قانون و یاسا را حفظ کنند و تغییر ندهند ... برای آنان از آسمان کمک ، برکت و نعمت خواهد رسید. » 🔅چنگیز می پنداشت که قوانینی جاودانه خلق کرده است که برای همه دوره ها قابل انطباق است. در حالی که نه تنها از یاسای بزرگ او اثری باقی نمانده است بلکه مغول ها نیز چیزی از آن به یاد ندارند. 🔹فقط بخش هایی از یاسا در کتاب های تاریخی مانند جهانگشای جوینی یا جامع التواریخ رشیدی ذکر شده است. 📚 یاسا شامل دستورات و احکامی درباره ترتیب لشکر و انهدام و خرابی شهرها ، مصالح ممالک مغول ، برگزاری شورا درباره کارهای بزرگ و لشکرکشی های مهم و انواع مجازات ها و راه رسم زندگی مغول در حرکت و اقامت بود. 🔹 یاسانامه به طور معمول در رویدادهای مهم و جلوس امپراتور جدید مغول در شورایی (قوریلیتای) که تشکیل می شد مورد مطالعه قرار می گرفت و بر مبنا آن عمل می شد. یکی از اصول یاسا این بود که مغول ها باید یکدیگر را یاری کنند و دیگران را قتل عام سازند. یاسا در حقیقت همانند یک کتاب مقدس برای مغول ها بود.
📚بیلیق یا وصایای چنگیز خان : 🔹علاوه بر کتاب یاسا که در نزد مغول ها مقدس بود ، مجموعه وصایا و پند و اندرزهای چنگیزخان تحت عنوان کتاب بیلیق جمع آوری شده بود. این سخنان چنگیزخان توسط مغول ها حفظ می شد و در مناسبات گوناگون بیان می گردید.
📌سازمان لشکری مغول ها : 🔹چنگیرخان پس از اتحاد قبایل برای اداره امور نظامی و سیاسی کشور ، ده شغل ایجاد کرد که عبارت بودند از : مسئول نگهداری تیر و کمان ، مسئولین غذا و شراب ، چهار نفر ملقب به تیر نزدیک و تیر دور مامور بردن فرامین چنگیزخان ، یک دربان ، مامور حفظ نظم شورا ، مامور حمل شمشیرها و... 🔹 محافظین چنگیزخان تعدادشان هشتاد نفر بود و به آن ها قراولان خاصه یا کشیکچی می گفتند. 🚩 بهادران گروهی هزار نفره بودند که در‌ صف اول لشکر حضور داشتند و جز بهترین جنگجویان مغول بودند. 🔹لشکر چنگیزخان به دسته های ده هزار نفری تقسیم می شد. هر ده هزار تا را یک « تومان » می گفتند و هر تومان به ده قسمت هزار نفری تقسیم می شد. واحد های کوچکتر را صده و دهه می گفتند. 🔹اگر کسی از واحد خود مثلا از دسته ده هزاری به صد نفری می رفت ، او را می کشتند. چنگیز لشکریان خود را فقیر و محتاج نگه می داشت تا در موقع حمله حریص و سختگیر باشند. 🔅علاوه بر لشکر دائمی ، لشکری از اسیران هر شهر با خود همراه می کردند که برای کارهایی مثل پر کردن خندق ها ، آوردن سنگ و چوب ، خرابی استحکامات و به عنوان سیاهی لشکر و سپر استفاده می کردند.
🔅آمدند و کندند و کشتند و سوختند : 🔹 شهر بخارا از شهرهای بزرگ قلمرو خوارزمشاه بود و یک مرکز علمی و صاحب کتابخانه های بزرگ بود. مغول ها در سال ۶۱۶ ه.ق به این شهر حمله کردند. 🔅یک لشکر از ارتش خوارزمشاهی در این شهر مستقر بود. مغول ها پس از سه روز جنگ موفق شدند شهر را تصرف کنند. همه جا به آتش کشیده شد و تنها ساختمان مساجد و برخی بازارها که از سنگ ساخته شده بودند سالم ماندند. 🔹یکی از مورخین درباره بخارا گفته است : « وحشیان زن ها را می ربودند و مردان به نظاره ایستاده از نهایت عجز ، جز غصه خوردن کاری نمی توانستند کنند. بعضی که تحمل رسوایی را نداشتند از جان گذشته و به سربازان حمله می کردند و به خاک هلاک می افتادند. » 🚩 از یکی از فراریان بخارا درباره وضعیت شهر پس از حمله مغول پرسیدند و او در پاسخ گفت : « آمدند و کندند و سوختند و کشتند و بردند و رفتند.»
📌مرگ چنگیزخان مغول و آرامگاه او : 🔹چنگیزخان در سال ۶۲۴ هجری و در حالی که ۷۲ سال داشت برای سر کوب قبیله تنگغوت ها که در مغولستان ساکن بودند به کشور خود بازگشت. 🔹 او پس از حمله موفقیت آمیز به تنگغوت ها در حین شکار از اسب به زمین افتاد و مرد. 🔅چنگیزخان همیشه با خود تابوتی از چوب بلوط حمل می کرد.پس از مرگ او پسرانش جسد وی را با لباس و زره جنگی در تابوت قرار دادند. 🚩خبر مرگ چنگیز را پنهان نگه داشتند و تابوت او را بر ارابه ای که به دوازده گاو نر بسته شده بود نهادند و در طول مسیر هر کسی را یافتند کشتند تا مکان قبر پنهان بماند. 🔹 به باور مغول ها ، روزی که قبر چنگیزخان کشف گردد دنیا به پایان می رسد.
📌 قلعه دلمونته : 🔹این قلعه که در منطقه آندریا در ایتالیا قرار دارد در سال 1240 توسط امپراطور مقدس رومی ها فردریک دوم ساخته شده است. 🔅هدف از ساخت این قلعه دفاعی نبوده چرا که خندق یا پل متحرکی در اطراف آن قرار ندارد، هرچند باستان شناسان بر این باورند که در اطراف این قلعه دیوار محافظی وجود داشته است. برخی نیز می گویند که این قلعه چیزی بیش از یک اقامتگاه شکار نبوده است. 🚩 این دژ قرن سیزدهمی 8 ضلعی بوده و در هر کنج آن، یک برج هشت ضلعی قرار گرفته است. طرح هندسی این قلعه در زمان خود بسیار خاص و منحصر به فرد بوده است. 🔹 سال 1246 میلادی از این قلعه به عنوان زندان استفاده می شده؛ در نهایت نیز در زمان شیوع طاعون این مکان پناهگاهی برای بازمانده ها بوده است. 🔹این قصر زمانی اتاق های تزئین شده ی زیبا با کفسازی مرمری و ستون ها، موزاییک، نقاشی ها و پرده های منقوش داشته، اما همه ی آنها در قرن هجدهم تخریب شدند.
📌دیوارهای تاریخی آویلا در اسپانیا : 🔹شهر باستانی آویلا در مرکز اسپانیا و در فاصله صد کیلومتری شهر مادرید قرار دارد. در زمان پادشاهی آلفونسو ششم دیواری به طول ۲۵۰۰ متر به دور این شهر کشیده شد که تا الان سالم مانده است. 🔅دیوار سه متر ضخامت و 12 متر طول دارد. تمام بالای دیوار باروی مراقبتی محجر ‏وجود دارد. تعداد 88 برج مراقبت در اطراف دیوار و با فاصله ای منظم قرار گرفته اند. 🔹 در دیوار ها 8 ‏یا 9 دروازه ورودی قرار دارد. قبلا در اطراف دیوار خندقی قرار داشته که امروزه اثری از آن نیست. ‏تمام این تشکیلات در کمتر از ده سال ساخته شد. 🚩 محوطه محصور در دیوار شامل شهر قدیمی و تعدادی کلیسا رومی می شود.
📌پل رومی کوردوبا در اسپانیا : 🔹 پل کوردوبا در قرن اول میلادی بر روی رودخانه گوادالووین و توسط حکومت روم ساخته شده است. 🔅 این پل ۲۴۷ متر طول و تقریبا ۹ متر عرض دارد. این پل شبیه پل خواجو اصفهان هست. با این تفاوت که زاینده رود خشک است و این رودخانه پر آب است. 🚩شهر کوردوبا یا قرطبه شهری در منطقه اندلس در جنوب اسپانیا است. از این شهر به عنوان یکی از مهمترین مراکز تمدن و فرهنگ اسلامی یاد می شود.