eitaa logo
تاریخ 🔖
4 دنبال‌کننده
438 عکس
3 ویدیو
0 فایل
بررسی تاریخ ایران و جهان از آغازین روزها تا زمان حال . #تاریخ #تمدن #ایران #اسلام #میراث_فرهنگی #عکس_تاریخی #باستان_شناسی #کتاب
مشاهده در ایتا
دانلود
پنجشنبه پنجم آبان ۱۴۰۱ 📌 سلام به همه اعضای کانال . به کانال خوش آمدید. در این کانال به تدریج مطالب و عکس و کتاب از گذاشته خواهد شد. در درج مطالب عجله ای نخواهد شد و سعی خواهیم کرد به ترتیب زمانی از شروع کرده و تا پیش برویم و مطالب تاریخی را از منابع معتبر در کانال درج نماییم. @tarikhh
تاریخ چیست؟ ⁦⁦⁦تاریخ سرگذشت زندگی اجتماعی انسان اس علم تاریخ به بررسی جریان های دینی , سیاسی , اجتماعی , اقتصادی , علمی و ادبی در گذشته می پردازد. مورخ نیز کسی است که این بررسی را انجام می دهد و حاصل آن را به صورت یک نوشته کوتاه یا بلند عرضه می کند. تاریخ دانش گسترده ای است و به همین دلیل هیچ کس نمی تواند در همه موضوعات و دوره های تاریخی متخصص شود
تاریخ چه فایده ای دارد ؟ ۱- حفظ میراث فرهنگی ۲- گسترش افق دید انسان ۳- آشنایی با سایر ملت ها و تمدن ها ۴- پیش بینی آینده ۵- شناخت بیشتر انسان ۶- تفاهم و هم گرایی جهانی ۷- آشنایی با دانشمندان و بزرگان ۸- شناخت فرهنگ و تمدن خویش ۹- چگونگی حفظ میهن ۱۰- خودشناسی ۱۱- اقناع حس کنجکاوی انسان ۱۲- تربیت و هدایت انسان ها
♟تقسیم بندی تاریخ : به دلیل سابقه طولانی زندگی بشر و بر اساس ویژگیهای هر دوره از زندگی یک ملت یا همه ملت ها , مورخان تقسیم بندی هایی را برای تاریخ مطرح کرده اند : ۱- دوران شکار و گردآوری غذا (از ۱/۵ میلیون تا ۱۰ هزار سال پیش از میلاد ) ۲- دوران کشاورزی و اهلی کردن جانوران (از ۱۰هزار تا ۷ هزار سال پیش از میلاد) ۳-دوران زندگی در دهکده های اولیه (از ۷ هزار تا ۳۵۰۰ پیش از میلاد) ۴- دوران آغاز شهرنشینی و تشکیل حکومت های اولیه (از ۳۵۰۰تا ۳۰۰۰پیش از میلاد) ۵- شکوفایی شهرنشینی و رشد آیین های بزرگ (از ۳۰۰۰ سال تا ۷۰۰ پیش از میلاد) ۶- دوران امپراتوری های بزرگ و ارتباطات گسترده بین المللی (۷۰۰پیش از میلاد تا ۱۴۰۰میلادی) ۷-دوران اکتشافات جغرافیایی و گسترش فن دریانوردی و رنسانس (۱۴۰۰تا ۱۶۰۰ میلادی ) ۸- دوران رشد روزافزون فناوری و تحول علوم پایه (۱۶۰۰تا ۱۹۶۰ میلادی ) ۹- دوران فن آوری صنعتی و الکترونیکی (۱۹۶۰ تا کنون )
📌 انسان در دوران پیش از تاریخ : هرچند بقایای جسدهایی از انسان های نخستین در نقاط مختلف دنیا نظیر آفریقای جنوبی , چین و آلمان به دست آمده است اما از زندگی بشر پیش از عصر یخبندان , اطلاعات چندانی در دست نیست . انسان نخستین با استفاده از میوه های جنگلی و شکار حیوانات شکم خود را سیر می کرد و از پوست حیوانات بدن خود را می پوشاند و در غارها می خوابید تا از سرما و گرما ایمن باشد. طی سالیان دراز تنها ابزار انسان برای شکار و نصف کردن گوشت و دفاع از خود, سنگ بود. به همین جهت باستان شناسان این دوره را عصر سنگ نامیدند. پس از اینکه عصر یخبندان در حدود ۱۱۰۰۰ سال پیش پایان یافت . اجتماعات متعدد انسانی در مصر , چین ,ایران و اروپای مرکزی گرد هم آمدند و این آغازی برای شروع تمدن بود.
آریایی ها که بودند ؟ آریایی ها در حدود ۳۰۰۰ تا ۲۵۰۰ قبل از میلاد از نواحی شمال شرقی کشور به ایران مهاجرت کردند. دو دسته دیگر از آریایی ها به سمت هندوستان و اروپا رفتند. این اقوام منطقه ای وسیع از هندوستان تا اسکاندیناوی را فراگرفتند. سرزمین اولیه این اقوام در نواحی جنوب غربی روسیه کمی پایین تر از جنوب دریاچه آرال به اسم آئریانام وئجه معروف بود. سردی هوا , کمبود غذا و جنگ های داخل سبب حرکت آن ها از سرزمین اصلیشان شد. آنها پس از ورود به ایران در یک سری مبارزات توانستند بر تمدن های محلی غلبه کنند . آریایی ها با ساخت قنات موفق به اکتشاف آب و کشاورزی در سرزمین جدید شدند. در نظام آریایی , کوی ها امور مذهبی و سیاسی را بر عهده داشتند و فرمانروا- کاهن بودند. آریایی ها با قربانی کردن حیوانات , رضایت خدایان خوب را جلب کرده و خشم خدایان بد را از خود دور می کردند. اقوام بومی ساکن در فلات با مهاجران آریایی مخالف بودند. آریایی ها از جهت دارا بودن اندامی درشت و پوست سفید و چهره ای زیبا و جنگاوری معروف بودند. قبرهای آریایی در کف اتاق های خانه قرار داشت. اسب در نزد آنان بسیار اهمیت داشت.
منشور حقوق بشر کوروش هخامنشی در حدود سال 1285 شمسی (۱۸۸۲-۱۸۷۹میلادی) به هنگام کاوش های باستان شناسی در شهر بابل در عراق , هرمزد رسام باستان شناس , این استوانه سفالی را یافت که شامل نوشته هایی به خط میخی بود. ۲۳ سانتیمتر طول و ۱۱ سانتیمتر عرض دارد و دور تادورش چهل خط به زبان اکدی و به خط میخی بابلی نوشته شده است. نوشته های استوانه در سال ۵۳۹ پیش از میلاد به دستور کوروش هخامنشی و پس از شکست نبوکدنصر (بخت النصر) شاه بابل و فتح این شهر نوشته شده است و به عنوان سنگ یادبودی در پایه های شهر بابل قرار داده شده است.
🎇خلاصه منشور حقوق بشر کوروش : منم کوروش ,شاه جهان , شاه بزرگ , شاه توانمند , شاه بابل , شاه سومر و اکد , شاه چهارگوشه جهان , پسر کمبوجیه , شاه بزرگ ... نوه کوروش ، شاه بزرگ ... نوه چیش پیش , شاه بزرگ .... آنگاه که بدون جنگ و پیکار وارد بابل شدم , همه مردم گام های مرا با شادمانی پذیرفتند . در بارگاه پادشاهان بابل بر تخت شهریاری نشستم. مردوک خدای بزرگ , دل های پاک مردم بابل را متوجه من کرد ... زیرا من او را ارجمند و گرامی داشتم. ارتش بزرگ من به صلح و آرامی وارد بابل شد. نگذاشتم رنج و آزاری به مردم این شهر و این سرزمین وارد آید . وضع داخلی بابل و جایگاه های مقدسش قلب مرا تکان داد... من برای صلح کوشیدم. من برده داری را برانداختم , به بدبختی آنان پایان بخشیدم. فرمان دادم که همه مردم در پرستش خدای خود آزاد باشند و آنان را نیازارند. فرمان دادم که هیچ کس اهالی شهر را از هستی ساقط نکند. من همه شهرهایی را که ویران شده بود را از نو ساختم. فرمان دادم تمام نیایشگاه هایی را که بسته بودند , بگشایند . همه خدایان این نیایشگاه ها را به جاهای خود بازگرداندم. من برای همه مردم جامعه ای آرام فراهم ساختم و صلح و آرامش را به تمامی مردم اعطا کردم.
🔅قلمرو حکومت مادها
📌 مادها نخستین پادشاهی آریایی ♟ مادها از حدود ۶۷۸ پ.م. تا حدود ۵۴۹ پ.م.، بر نواحی غربی و مرکزی ایران حکمرانی می‌کردند. پایتخت مادها شهر هگمتانه یا اکباتان (همدان) بود و چهار تا شاه داشتند به اسامی : دیاکو (۲۲سال پادشاهی) - فرورتیش (۵۳سال) - هوخشتره یا کیاکزار(۴۰سال) - ایشتو ویگو یا آستیاگ(۳۵سال). شاهنشاه در راس همه امور بود اما شورای شیوخ (مهان) بر کار او نظارت می کرد. اولین پادشاه دیاکو بود و آخرین پادشاه هم آستیاگ بود که در جنگ با نوه خودش (کوروش هخامنشی) شکست خورد و این حکومت از بین رفت. مادها ۱۵۰ سال حکومت کردند و مهمترین دشمن آن ها هم حکومت آشور بود که بر عراق تا مصر سلطه داشت . همینطور اقوام سکایی که مرتب به قلمرو ماد حمله می کردند . مهمترین اقدام مادها در زمان پادشاهی کیاکزار بود که توانستند با متحد شدن با حکومت بابل به عمر امپراتوری آشور در سال ۶۱۲ قبل از میلاد پایان بدهند . اسامی قبایل ماد : بوزائی , پریته کینوئی , استروخات , آریزانتوئی , بودیویی , ماگویی .
🚩 ایالات یا ساتراپیهای حکومت ماد: شاهنشاه کشور را اداره می کرد و شاهان کوچکتر در راس ایالات بودند. کلمه ساتراپ (به معنی فرماندار ایالت) از مادها معمول شده بود. در ایالاتی که استقلال داخلی خود را حفظ کرده بودند و فرمانروایان جداگانه ای داشتند , یک ساتراپ نیز از مرکز فرستاده می شد تا فرمانروای محلی تحت نظارت او به کارها رسیدگی کند. ساتراپ ها اختیارات اداری , مالی و نظامی کاملی داشتند. ۱- مادیا (میدیا , آتروپادکان): هسته اصلی و مرکزی امپراتوری بود. این ایالت شامل آذربایجان , کردستان و بخشی از قفقاز بود. ۲ - پارس : ایالتی که توسط خاندان پارسی اداره می شد . ۳- ارمینیا (ارمنستان) - ۴ - آشور (عراق فعلی) ۵ - ایلام ۶- درنگیانا(زرنگ) : شامل سیستان , کرمان و مکران ۷ - پارت و هیرکانیا : شامل خراسان ,دامغان و هیرکانیا(گرگان) ۸- آریا (هرات , خوارزم , سغد ) ۹- سکاها و کاسپیها: شامل ناحیه قفقاز کنونی و کرانه جنوب غربی دریای خزر . ۱۰ - بلوچستان و مکران
📖 زردشت پیامبر ایران باستان: از خاندان اسپیتمان و فرزند پورشسب و دوغدو بوده است. زردشت به معنی شتردار یا صاحب شتر زرد می باشد. یونانی ها وی را ( زرو آستر ) به معنی ستاره شناس می نامیدند. در مورد محل تولد زردشت , اختلاف نظر بسیار است . گروهی محل تولد او را آذربایجان , دسته ای در شرق ایران و گروهی در بلخ می دانند. زردشت قبل پیامبری جز روحانیون بوده و کارهای مذهبی اشتغال داشته است . در سن سی سالگی بر زردشت حالت مکاشفه دست داده و به پیامبری رسیده است و به دنبال ماموریتی که از جانب خداوند (اهورا مزدا) به او داده شده , دین خود را آشکار ساخته است‌. اولین کسی که به وی ایمان آورد پسرعمویش مدیوماه بود . تاریخ تولد زردشت مانند مکان تولدش به درستی مشخص نیست . کسانتوس لیدیایی (مورخ باستان) دوره زندگی او را در ۶۰۰ سال پیش از حمله خشیارشا هخامنشی به یونان می داند. پلینیوس مورخ دیگر معتقد است که زردشت در ۶۰۰ سال قبل از افلاطون فیلسوف یونانی می زیسته است. امروزه مورخان تاریخ تولد او را در حدود ۶۶۰ قبل از میلاد دانسته اند. زردشت بعد از پیامبری دست به سفری طولانی برای دعوت مردم به دینش زد. زردشت در سیستان با حکومت کیانیان برخورد کرد که همزمان با ماد ها بر این منطقه سلطه داشتند. گشتاسب شاه کیانی و همسرش و وزیرش به زردشت پیوستند و این دین پایگاه حکومتی یافت. در این زمان زردشت ۴۲ ساله بود. جاماسب وزیر گشتاسب دختر زردشت را به همسری گرفت . یکی از مراکز مهم دین زردشتی شهر ری و بعدا آذربایجان بود. مهمترین اقدام زردشت مبارزه با پرستش نیروهای شر و خرافات توسط آریایی ها بود. هسته تعالیم زردشت بر این اصل استوار بود که تنها خدا , اهورا مزداست و اندیشیدن مناسبترین راه عبادت کردن اوست.
📕اعتقادات زردشتی و کتاب وی: کتاب دینی زردشت , اوستا نام دارد که شامل چندین بخش است که عبارتند از : گاتها , یشتها , یسنا , ویسپرد , وندیداد , خرده اوستا. اوستای اصلی با حمله اسکندر از میان رفت و اوستای فعلی متعلق به عهد ساسانیان است. گفته شده است که گشتاسب شاه کیانی دستور داد تا اوستا را بر دوازده هزار پوست گاو با آب طلا نوشتند و سپس آن را به شهر استخر در پارس فرستاد. به اعتقاد زردشت بین خیر و شر یا اهورا مزدا و اهریمن نبردی برقرار است که در پایان به پیروزی نیروی خیر می انجامد. او به جهان پس از مرگ باور داشت و مردمان می بایست زندگی نیکی را پیشه سازند تا در آن جهان به شادی و آسایش به سر برند. نبرد با دروغ از مهمترین ارکان این دین بود. فرمانروایان می بایست خدمتگزار , دادگستر و نیکوخصال باشند و شاهان ظالم باید کنار گذاشته شوند. انسان ها از نیروی بسیار و آزادی برخوردارند و باید راه زندگی درست و نیک را در پیش بگیرند. از کشاورزی و حیوانات نافع مانند گاو , خروس و سگ باید مراقبت می شد. آتش , آب , باد و خاک که زندگی بخش هستند باید حفظ شوند و از آلودگی دور بمانند زیرا مقدسند. اهورا مزدا در آسمان و اهریمن در قعر زمین قرار دارد. بهشت در آسمان و جهنم در عمق زمین است. به خاطر مقدس بودن آتش، جهنم زردشتی جایی بسیار سرد و یخبندان و کثیف است که انواع جانوران در آن، گنهکاران را آزار می دهند. مردگان باید در هوای آزاد قرار گیرند تا پرندگان و حیوانات درنده آنان را بخورند و سپس استخوان های آنان را در دخمه هایی که مخصوص این کار است بریزند. آشامیدن هوم , عصاره گیاهی مقدس و خواندن دعاها و سرودهای اوستایی رسم بود. زردشتی ها منتظر ظهور سوشیانت در پایان جهان هستند که برای نجات مردم خواهد آمد و جهان را از شر اهریمن رهایی خواهد بخشید.
قلمرو امپراتوری آشور دشمن مادها
📌 حکومت آشور : حکومتی در خاورمیانه باستان بود که بر محدوده وسیعی از عراق تا مصر سلطه داشت و با حکومت ماد و حکومت های پیش از آریایی جنگ و دشمنی داشت. ۱۹۰۶ پیش از میلاد تا ۶۰۹ پیش از میلاد مدت دوام این حکومت است. آشوری‌ها چون سرزمینشان حاصلخیز نبود باج‌گیری و دست اندازی به سرزمین‌های دیگر را در پیش گرفتند. نتیجتاً دولت آشور یک دولت حرفه‌ای جنگجو و متجاوز شد و بسیار بی رحم بودند.  آشوری‌ها اعتقاد داشتن بی‌رحمی و شقاوت با دشمنان مورد رضایت خداوند است و ثواب دارد، چنانچه یکی از پادشاهان آشور به دست خود اسرا را کور می‌کرد و این کار را مورد پسند خدایان می‌دانست. آشوری‌ها چون جمعیت کمی داشتند برای از دست ندادن سرزمین‌های تحت حاکمیتشان که بعدها وسعت زیادی پیدا کرد متوسل به کارهایی می‌شدند که ملل مغلوب را ضعیف و در برخی موارد نابود می‌کردند.  نخستین پایتخت آشور، شهر آشور و پس از آن کالح و سپس نینوا و برای مدت کوتاهی دور شاروکین بوده‌است . اولین پادشاه اریشوم یکم و آخرین پادشاه آشورا وبالیت دوم و قوی ترین پادشاه آشور بانی پال دوم بود. حکومت آشور توسط مادها در ۶۱۲ پیش از میلاد سقوط کرد. آشوری‌ها اصالتا از نژاد سامی بودند و زبان آنان با سایر زبان‌های سامی، مانندِ عربی و عبری هم‌ریشه است.  اقوام سامی از دیرباز در جستجوی آب و علفزار از جنوب شبه جزیره عربستان به سوی شمال این شبه جزیره حرکت می‌کردند و در شمال سکنی می‌گزیدند.
آشوربانیپال شاه آشور در کتیبه‌ای که به مناسبت فتح ایلام از خود به یادگار گذاشته‌است، می‌نویسد: «تمام خاک شهر شوشان و شهر ماداکتو و شهرهای دیگر را با توبره به آشور کشیدم و در مدت یک ماه و یک روز، کشور ایلام را با همه پهنای آن، جارو کردم. من این کشور را از چارپایان و گوسفند و نیز از نغمه‌های موسیقی بی‌بهره ساختم و به درندگان، ماران، جانوران و آهوان رخصت دادم که آن را فرو گیرند.»
🔴🟢 معرفی فیلم های تاریخی 🟡🔵
۳۰۰ فیلم ۳۰۰ در دو قسمت و در سال ۲۰۰۶ ساخته شده است . محور اصلی داستان حول لئونیداس فرمانده شهر اسپارت یونان می‌چرخد که ۳۰۰ اسپارتی را در نبردی علیه خشایارشا هخامنشی و ارتش عظیم سیصد هزار نفری‌اش رهبری کرد. . طبق منابع تاریخی این سیصد نفر تنها دو روز توان مقاومت داشتند و طی این حمله آتن سقوط کرده و مستعمره ایران گردید. ولی در فیلم چندین روز سپاه خشایارشا را در تنگه ترموپیل معطل می کنند. در یونان کلا دو شهر آتن و اسپارت بودن که برای ایران با ایجاد شورش دردسر درست می کردند و مانع پیشروی ایران به سمت اروپا بودند.
فیلم سینمایی داستان فیلم پیرامون ملکهٔ ماساژت ها به نام تهم ریش (تومیریس) است که بر طبق افسانه‌ها در نبردی کوروش کبیر شاه هخامنشی را کشته‌است. این فیلم در شهر نور سلطان، پایتخت قزاقستان، در تاریخ ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۹ به نمایش درآمد
(الکساندر) این فیلم درباره اسکندر و فتوحاتش و جنگ با داریوش سوم هخامنشی و سقوط شاهنشاهی هخامنشی و حمله به هند و مرگش در بابل می باشد. این فیلم در سال ۲۰۰۴ میلادی ساخته شده است و محصول مشترک آمریکا , آلمان و بریتانیا است .
فیلم سینمای تروی (troy) محصول سال ۲۰۰۴ آمریکا درباره حمله یونانی ها به شهر تروا و تصرف آن است .
(noah) فیلم نوح هم که اسمش مشخصه در مورد ساختن کشتی توسط حضرت نوح و سوار کردن حیوانات مختلف در آن و طوفانی عظیم است که دنیا را فرا می گیرد و گناهکاران را در آب غرق می کند . در سال ۲۰۱۴ ساخته شدن است و محصول آمریکا است.
داستان فیلم kingdom of heaven درباره جنگ های صلیبی و تصرف فلسطین توسط نیروهای مسیحی و سپس محاصره آنجا توسط سردار مسلمان , صلاح الدین ایوبی و شکست صلیبیون و تصرف اورشلیم می باشد.