eitaa logo
تاریخ 🔖
4 دنبال‌کننده
438 عکس
3 ویدیو
0 فایل
بررسی تاریخ ایران و جهان از آغازین روزها تا زمان حال . #تاریخ #تمدن #ایران #اسلام #میراث_فرهنگی #عکس_تاریخی #باستان_شناسی #کتاب
مشاهده در ایتا
دانلود
📌 امام رضا (ع): 🔅علی بن موسی در یازده ذی قعده سال ۱۴۸ ه.ق به دنیا آمد. مادرش نجمه یا تکتم نام داشت. کنیه اش ابوالحسن و القاب وی : رضی ، وفی ، صدیق ، فاضل و رضا است. 🔹 ۳۵ سال از زندگی آن حضرت در زمان پدرش امام کاظم گذشت و مدت بیست سال نیز دوران امامت وی بود. ده سال از دوران امامت امام رضا در دوران هارون الرشید و بقیه در دوران مامون گذشت. 🔹دوران امام رضا معاصر با شورش های شیعیان ( قیام محمد بن طباطبا ، قیام ابراهیم بن موسی بن جعفر (ع) ، قیام محمد بن جعفر صادق (ع), قیام زید بن موسی بن جعفر (ع) ) بود. 🔹مامون برای آرام کردن قیام های شیعیان ، امام رضا را به ولیعهدی منصوب کرد. اما شورش عراقی ها در مخالفت با این اقدام سبب شد که مامون در سال ۲۰۳ ه.ق امام رضا را مسموم و به شهادت برساند. 🔹 خانواده امام رضا نیز که همراه وی به ایران آمده بودند هر کدام در شهری یا به شهادت رسیدند و یا به مرگ طبیعی مردند و سبب ایجاد یک امام زاده در آن شهر شدند. مانند هارون برادر امام رضا که در کاشان درگذشت. یا فاطمه معصومه خواهر امام رضا که در قم دفن شد. 🔹تعداد شاگردان امام رضا را ۳۱۸ نفر ذکر کرده اند. از شاگردان مشهور ایشان : ابوعبدالله قمی ، حسن و حسین اهوازی ، عبدالسلام هروی . 🔹آثار علمی امام رضا : مسند امام رضا شامل زندگی امام و حدود دوهزار حدیث از او ، کتاب فقه الرضا ، کتاب عیون اخبار الرضا ، کتاب طب الرضا .
🔅 کاخ الحمرا ، بنایی باقی مانده از دوران سلطه مسلمانان در اندلس اسپانیا
📌حکومت آل بویه (۳۲۰ تا ۴۴۷ ه.ق/ ۹۳۲ تا ۱۰۵۵ م) - بخش اول : 🔹این سلسله به مدت ۱۲۷ سال هجری بر ایران حکومت کردند . موسسین این سلسله علی عمادالدوله ، حسن رکن الدوله و احمد معزالدوله پسران ابوشجاع بویه بودند. آخرین شاه این حکومت خسرو فیروز (ملک رحیم) است 🔹آل بویه خود را از فرزندان یزدگرد ساسانی می دانستند و می گفتند که با تهاجم اعراب به ایران ، برخی از فرزندان یزدگرد به گیلان رفته و در آنجا ساکن شدند. آل بویه در آغاز شیعه زیدی و بعد شیعه دوازده امامی شدند. 🔹بویه و پسرانش پیش از ورود به خدمات لشکری ، در محلی از ساحل گیلان هیزم کشی و ماهیگیری می کردند و زندگی ساده ای همراه با فقر و سختی داشتند. 🔹 در این زمان عده ای از قهرمانان و بزرگان منطقه گیل و دیلم مانند ماکان ، اسفار و مرداویج زیاری بر علیه عباسیان شورش کردند و پسران بویه نخست به سپاه ماکان کاکی فرمانده سامانی و بعد به سپاه مرداویج زیاری پیوستند. 🔹مرداویج حکومت کرج ابی دلف (منطقه بین ساوه و همدان ) را به ابوالحسن علی پسر بزرگ بویه داد. علی با گرفتن مالیات ها و پخش آن میان لشکریانش سبب شد که آوازه سخاوت وی پخش گردد و عده جنگاورانش زیاد شود. 🔹علی شیراز را تصرف کرد و با وعده دادن مالیات سالانه به خلیفه ، از طرف او حاکم فارس شد. حسن نیز اصفهان را تصرف نمود و احمد برادر دیگر نیز کرمان و بعد در سال ۳۳۴ه.ق بغداد را فتح کرد.
📌حکومت آل بویه - بخش دوم : 🔅با فتح بغداد توسط احمد معزالدوله ، آل بویه به مدت ۱۱۰ سال بر خلافت عباسی سلطه پیدا کردند و خلفا را دست نشانده خود ساختند. 🔹خلیفه عباسی المستکفی به پسران بویه القاب عمادالدوله،رکن الدوله و معزالدوله داد. احمد مدتی بعد خلیفه مستکفی را کور و برکنار کرد و المطیع لله را جای او نشاند 🔹بزرگترین حاکم این سلسله ابوشجاع فناخسرو(عضدالدوله) می باشد. از جمله اقدامات وی ساختن گنبد و بارگاه بر قبور امام علی (ع) و امام حسین (ع) ، بنای بیمارستان عضدی در بغداد ، توسعه جاده ها در خوزستان، بازسازی شهر ساسانی گور و ساخت آب انبار و کاروانسراست. 🔹وزیران معروف آل بویه , ابوالفضل بن عمید و اسماعیل بن عباد هستند. 🚩 برگزاری مراسم عاشورا و ایجاد دسته های عزاداری برای نخستین بار در دوران آل بویه به دستور احمد معزالدوله در سال ۳۵۲ ه.ق صورت گرفت. در این مراسم بازارها بسته و گریه و نوحه خوانی برای امام حسین (ع) برگزار شد. مراسم جشن عید غدیر نیز در این دوره با شکوه تمام برگزار می شد. 🔹ملک رحیم آخرین پادشاه آل بویه در بغداد از طغرل سلجوقی شکست خورد و حکومت آل بویه توسط سلجوقیان منقرض شد. 🔅شهرهای شیراز ، ری و بغداد پایتخت آل بویه بود.
☀️قلمرو حکومت آل بویه
🔹 سکه حسن رکن الدوله از شاهان آل بویه
🔅از آثار آل بویه
☀️ آفتابه طلایی متعلق به دوران عزالدوله بختیار از پادشاهان آل بویه
☀️ قلمرو حکومت گوگ ترک - نخستین امپراتوری ترک ها در تاریخ
📌نخستین امپراتوری ترک ها ( گوگ ترک) - بخش اول : 🔹در حدود قرن پنجم میلادی مغول ها از سرزمین مغولستان تا دیوار چین را تحت سلطه داشتند. در میان قبایل زیر دست آنها ، طایفه آهنگری به نام تیوکیو وجود داشت که به ساخت سلاح و سایر ابزارها اشتغال داشتند. 🔹واژه ترک نام دیگر طایفه تیوکیو بود که به معنای کلاهخود می باشد و به مناسبت تپه ای از رشته کوه های آلتائی که شباهت به کلاهخود دارد و مسکن قدیمی ترک ها بوده است اتخاذ گردیده بود. معنای دیگر واژه ترک ، قدرت و توانایی است. 🔹در سال ۵۴۶ میلادی بومین رهبر قوم تیوکیو با دختر قبیله توبای ترک که شمال چین را در تصرف داشت ازدواج کرد. آن ها به حکومت محلی جووان - جووان مغولی در سال ۵۵۱ م پایان دادند و نخستین امپراتوری ترک در تاریخ به نام گوک ترک توسط بومین تاسیس شد. 🔹قلمرو امپراتوری گوگ ترک از مغولستان تا مرزهای شمالی چین و از آنجا تا دریای سیاه را دربر می گرفت . این امپراتوری به صورت اتحادیه ای از قبایل چادرنشین اداره می شد. بومین موسس این حکومت در سال ۵۵۲ م درگذشت و قلمرو اش میان پسرش ماهان و برادرش ایستمی تقسیم شد. 🔹ماهان در مغولستان با لقب خاقان فرمانروای تیوکیوی شرقی شد و ایستمی با لقب یبغو (امیر) بخش غربی قلمرو را تحت سلطه گرفت. 🔹 فرمانروای قسمت غربی امپراتوری گوگ ترک با خسرو انوشیروان پادشاه ساسانی متحد شد و دختر خود را به ازدواج پادشاه ایران درآورد و متحدا با قبایل هون (هیاطله) جنگیدند و آن ها را شکست دادند.
📌امپراتوری ترک ها (گوک ترک) - بخش دوم: 🔹با مرگ ایستمی در سال ۵۷۶ میلادی اوضاع ترک های غربی مختل شد و رابطه آن ها با هر دو امپراتوری ایران و روم شرقی خصمانه گردید. چند سال بعد ترک های غربی با هر دو امپراتوری در جنگ بودند. 🔹امپراتوری گوگ ترک طی سال های بعد از سوی چینی ها و مسلمانان تحت فشار قرار گرفت. تا اینکه در سال ۱۲۱ ه.ق / ۷۳۸ میلادی نصر بن سیار حاکم اموی خراسان به حکومت ترکان غربی پایان داد. حکومت گوگ ترک شرقی نیز در سال ۱۲۷ ه.ق /۷۴۴ م توسط قوم ایغور (یکی از طوایف ترک)منقرض شد . 🔹تعداد زیادی از ترک ها که نمی خواستند تحت سلطه ایغورها باشند دست به مهاجرت به سمت ایران زدند و جذب ارتش های محلی شدند. حاکمان محلی ترکان را به عنوان هدیه به دربار خلفا یا شاهان دیگر می فرستادند. 🔹شاه کابل سالانه دو هزار ترک اوغوزی به عنوان مالیات به نزد عبدالله بن طاهر حاکم وقت خراسان می فرستاد. حکومت سامانی نیز ارتشی از غلامان ترک تشکیل داد که آلپتکین و سبکتکین موسسان حکومت غزنوی از این ترکان بودند. 🔹گروهی دیگر از ترکان به نام قارلق در سرزمین ماورالنهر و اطراف شهرهای بخارا و سمرقند ساکن شدند و در اتحاد با طایفه قراخانی به حکومت سامانیان پایان دادند. و در جنگ قطوان تواستند سلطان سنجر سلجوقی را شکست دهند. 🔹ترکان اوغوز مهمترین گروه در امپراتوری گوگ ترک بودند که شامل ۲۴ قبیله می شدند و به خدای واحد (بیر تنکری) اعتقاد داشتند . رئیس قبیله را یبغو و فرمانده نظامی را سوباشی می خواندند. روحانیون مذهبی آنان شمن نام داشتند و به پیشگویی و طالع بینی اعتقاد داشتند. سلجوقیان از طایفه اوغوز بودند.
🔅 قلمرو امپراتوری سلجوقیان
📌امپراتوری سلجوقیان - بخش اول : 🔹سلجوقیان یک حکومت سنی مذهب (حنفی) ترک نژاد بودند که از سال ۴۲۹ه.ق تا ۵۹۰ ه.ق / ۱۰۳۷ تا ۱۱۹۴ به مدت ۱۶۱ سال هجری بر منطقه وسیعی از خاورمیانه حکومت کردند.نخستین پادشاه آنان طغرل بیک و آخرین آنان طغرل سوم می باشد. 🔹جد این خاندان ، سلجوق می باشد که رئیس قبیله قنق یا قنیق یکی از ۲۲ قبیله بزرگ ترکان اغوز بود. این قبیله ترک از سرزمین ماورالنهر و حاشیه دریاچه آرال به خراسال حمله کرده و سپس وارد بخش مرکزی ایران شدند و سپس در جنگ ملازگرد در زمان آلپ ارسلان با پیروزی بر رومانوس دیوژن امپراتور بیزانس منطقه آناطولی (ترکیه) را تصرف کردند. 🔹دوران اوج قدرت این حکومت در زمان ملکشاه سلجوقی و وزارت خواجه نظام الملک طوسی بود. در این دوره زبان رسمی زبان فارسی بود. مدارس متعدد به اسم نظامیه توسط خواجه نظام الملک در شهرهای بغداد ، بلخ ، نیشابور و اصفهان تاسیس شد. 🔹عمر خیام و امام محمد غزالی ، امام فخر رازی ، ابوالفرج بنجوزی ، شیخ شهاب الدین سهروردی ، امام الحرمین جوینی، معزی ، انوری ، خاقانی ، نظامی ، ابوالفضل بیهقی خواجه عبدالله انصاری ، اسدی طوسی و سنایی از چهره های علمی و ادبی این دوره بودند. 🔹پایتخت سلجوقیان شهرهای نیشابور ، ری ، اصفهان ، همدان و مرور بود. اما بیشترین اقامت آنان در شهر اصفهان بود . 🔹در سال ۵۹۰ ه.ق سلطان تکش خوارزمشاه در جنگی با طغرل بن ارسلان وی را شکست داد و به حکومت سلجوقیان پایان داد و حکومت خوارزمشاهیان جایگزین آن شد.
📌 امپراتوری سلجوقیان - بخش دوم: 🔹ترکان سلجوقی از ترکان اغوز و از طایفه قنیق بودند. طایفه قنیق در میان اغوزها طایفه شاهی به شمار می آمده است. دقاق جد سلجوقیان در میان قبایل دشت خزر به تمیریالیغ ( کمان آهنین ) معروف بود که به سبب مهارت تیراندازی وی بود. 🔹سلجوق پسر دقاق به همراه خانواده اش مسلمان شدند و شهر جند را تصرف و در اختیار مسلمانان قرار دادند. به ترکان اغوز که پیرو سلجوقیان بودند ترکمن (شبیه ترک ها) گفته می شود. زیرا که مسلمان شدند و فرهنگ اصیل ترکی آنان تغییر کرد. 🔹ترکان سلجوقی در آغاز به مانند سربازان مزدور در کنار هرکسی که به آنان چراگاه می داد می جنگیدند. آن ها در سال ۴۲۶ ه.ق طی نامه ای از سوری حاکم خراسان در خواستند کردند که واسطه شود و از سلطان مسعود غزنوی بخواهد که آن ها در شهرهای نسا و فراه ساکن شوند زیرا تحت فشار حملات ترکان ینگی کند بودند. 🔹سلطان مسعود درخواست آنان را رد کرد و با لشکری به جنگ آنان رفت اما در سال ۴۲۶ ه.ق در بیابان نسا دچار شکست سختی شد و ناگزیر شد شهرهای نسا ، فراوه و دهستان را به فرماندهان سلجوقی ( موسی یبغو ، طغرل و چغری) بدهد. 🔹ترکان سلجوقی دست به غارت شهرهای خراسان زدند و با لشکر غزنوی جنگ و گریز می کردند و در سال ۴۲۹ ه.ق سباشی فرمانده غزنوی را شکست داده و نیمی از خراسان را گرفتند. در سال ۴۳۱ه.ق / ۱۰۴۰ م سلجوقیان در جنگ دندانقان سپاه مسعود غزنوی را شکست داده و وی مجبور به فرار به هند شد. همراهان مسعود او را اسیر کرده و کشتند.
📌امپراتوری سلجوقی - بخش سوم : 🔹 با خیانت سربازان مسعود غزنوی به وی و سپس قتل او ، طغرل سلجوقی حکومت خراسان را بدست آورد. سلجوقیان نامه ای به خلیفه عباسی فرستادند و اطاعت خود را از او اعلام کردند و سپس سرزمین های شرق ایران را میان خود تقسیم کردند. 🔹ایالات بست ، هرات ، کابل و سیستان به عضو بزرگ خانواده یعنی موسی یبغو تعلق گرفت ، ایالت خراسان و ماورالنهر تا جایی که بتواند فتح کند به چغری بیگ داده شد. 🔹طغرل در سال ۴۴۷ ه.ق / ۱۰۵۵ م بغداد را فتح کرد و به عمر حکومت آل بویه در بغداد پایان داد. خلیفه القائم القاب رکن الدوله و ملک المشرق و المغرب را به او داد و همچنین وی را فرمانروای ایران و عراق کرد. 🔹طغرل شورش ارسلان بساسیری از سرداران خلیفه فاطمی مصر در بغداد را سرکوب کرد. وی همچنین با دختر خلیفه القائم ازدواج کرد و سر انجام در هفتاد سالگی درگذشت. 🔹در سال ۴۶۳ ه.ق / ۱۰۷۱ م آلب ارسلان پادشاه سلجوقی در جنگ ملازگرد لشکر رومانوس امپراتور بیزانس را شکست داد و او را اسیر کرد. 🔹آلب ارسلان در سال ۴۵۶ه.ق /۱۰۷۲ م با سپاهی دویست هزار نفری برای فتوحات در نواحی شرقی وارد ماورالنهر شد و در این منطقه کشته شد. نگهبان قلعه ای به نام یوسف خوارزمی که توسط سلطان به مرگ محکوم شده بود به وی حمله کرد و با دشنه وی را به قتل رساند. 🔹در زمان ملکشاه فتوحات سلجوقیان به ساحل دریای مدیترانه رسید و ملکشاه در ساحل این دریا دو رکعت نماز شکر خواند. ملکشاه با دختر خلیفه ازدواج کرد و عملیات ساختمانی گسترده ای در بغداد آغاز کرد که شامل ساخت مسجد جامع ، رصد خانه و خانه های مسکونی بود. 🔹ملکشاه در سن ۳۸ سالگی درگذشت و مدت سلطتنش بیست سال بود. او در اواخر عمر تصمیم گرفته بود که مرکز خلافت را به اصفهان منتقل کند و نوه خردسال خویش به اسم جعفر را خلیفه مسلمانان کند اما مرگ ناگهانی وی مانع از این کار شد.
📌 امپراتوری سلجوقی - بخش چهارم : 🔹در دوران پادشاهی ملک شاه سلجوقی توسط وزیرش خواجه نظام الملک یک ارتش حرفه ای و ثابت ایجاد شد که در اصفهان مستقر بود. 🔹امپراتوری سلجوقی بیشترین گسترش را در دوره سلطنت آلب ارسلان و ملکشاه داشت. در دو شهر مکه و مدینه خطبه به نام ملکشاه سلجوقی خوانده می شد که نشان از قدرت زیاد وی بود. 🔹کتاب سیاستنامه درباره آداب کشورداری و نحوه حکومت ، توسط خواجه نظام الملک وزیر ملکشاه نوشته شده است. دو مسجد بزرگ در اصفهان توسط نظام الملک و تاج الملک وزیران سلجوقی ساخته شد. 🔹به دستور ملکشاه ، مسافت هر یک از جاده ها اندازه گیری شد. نظام الملک حکمرانی شهرها و ایالات مهم مانند مرو ، بلخ ، خوارزم و ری و مشاغل مهم دیوانی را به پسران و دامادهایش سپرد. مویدالملک عبیدالله پسر نظام الملک قدرت زیادی در دولت سلجوقی داشت و سفیر ملکشاه در مناسباتش با امیران قدرتمند عرب بود. 🔹 رابطه نظام الملک با ملکشاه همانند رابطه پدر و فرزند بود و شاه وزیرش را پدر خطاب می کرد. اما بر سر نگهداری ارتش دائمی میان آنان اختلاف بود. نظام الملک بر حفظ سپاه ثابت در زمان صلح تاکید داشت اما سلطان نگران مخارج سنگین آن بود. 🔹 نظام الملک خود دارای سپاه خصوصی به تعداد بیست هزار نفر بود که به نظامیه مشهور بودند . ترکان خاتون همسر ملکشاه نیز قدرت زیادی در دولت سلجوقی داشت. 🔹خواجه نظام الملک وزیر مقتدر و با لیاقت سلجوقیان در سال ۴۸۵ ه.ق / ۱۰۹۲ م در محلی به نام سحنه نزدیک نهاوند توسط بوطاهر ارانی یکی از فدائیان حسن صباح رهبر اسماعیلیان کشته شد . قتل وی به تلافی تلاش های او برای سرکوب فرقه اسماعیلیه بود.
📌امپراتوری سلجوقی - بخش پنجم : 🔹بعد از ملکشاه و نظام الملک ، دولت سلجوقی رو به ضعف نهاد و جنگ های داخلی بر سر قدرت میان شاهزادگان و دخالت زنان در امور سبب شد که حکومت های محلی ترک به نام اتابکان قدرت بگیرند. 🔹سلجوقیان در طول دوران حکومت خود با فرقه اسماعیلیه درگیر بودند و چندین بار به قلعه های آنان لشکرکشی کردند و قلعه الموت در قزوین را که پایتخت اسماعیلیه بود را محاصره کردند اما شکست خوردند. 🔹ضعف سلجوقیان سبب شد که آنان در سال ۵۳۶ ه.ق / ۱۱۴۱ م در نبرد قطوان از طوایف ترک به رهبری گورخان قراختایی شکست بخورند و سلطان سنجر سه سال اسیر آن ها شود. 🔅 در دوره سلجوقی ، نهاد های اداری مختلفی وجود داشت که مسئولیت های دربار را برعهده داشتند. دیوان انشا و طغرا کلیه مکاتبات ، فرمان ها و مواجب خدمت گزاران دولت را بر عهده داشت. 🔹دیوان برید وظیفه داشت وضعیت بازرگانی ، کشاورزی ، رفتار ماموران مالیات و وضعیت قیمت ها را به دربار گزارش کند. 🔹دیوان استیفا وظیفه جمع آوری مالیات ها ، هزینه کردن آن ها و محاسبه مخارج کشور را داشت. 🔹دیوان اشراف می بایست از هرچه در دربار می گذشت باخبر باشد و در صورت لزوم گزارش کند. اما وظیفه اصلی آن بازرسی کل کشور اعم از امور مالی ، کشاورزی ، احوال مردم و گماشتگان دولت بود. 🔹دیوان عرض وظیفه پرداخت حقوق سربازان ، گردآوری سپاه و ثبت املاک نظامیان را بر عهده داشت.
📌مناصب شهری در دوره سلجوقیان : 🔅 رئیس : او واسطه میان مردم محل و ماموران دولت بود و از اموال مردم مراقبت می کرد و از ظلم ماموران جلوگیری می کرد. او به شکایات مظلومان رسیدگی می کرد و حق آنان را از زورگویان می گرفت. 🔹 محتسب : سلطان از طریق محتسب به رفاه مردم و امور اخلاقی و دینی آن ها رسیدگی می کرد. این مامور تحت نظارت کلی قاضی محل انجام وظیفه می کرد. در بازار به قیمت ها رسیدگی می کرد و مانع معاملات نادرست در داد و ستدها می شد. وظیفه دیگر محتسب نظارت بر اجرای فرایض دینی در مساجد و رعایت شئونات اسلامی در کوچه و بازار بود. 🚩 شحنه : وظیفه شحنه حفظ نظم در شهر بود. او موظف بود خلافکاران را به محکمه قاضی ببرد و در هنگام دریافت مالیات ها ، سربازان خود را به کمک مامورین مالیات بفرستد. 🔅نقیب : وی سرپرست اقلیت سادات در هر شهر و منطقه بود. او مسئولیت تمام کارهای مربوط به سادات را از قبیل حفظ شجره نامه و رساندن ارزاق را بر عهده داشت. او همچنین پاسخگوی رفتار شیعیان نسبت به رئیس شهر یا حاکم ایالت بود.
📌اتابکان : 🔹نهاد اتابکی ، نهادی اجتماعی بود که تنها در میان ترکان غز و سلجوقیان متداول بود. وظیفه اتابک (امیر پدر) مراقبت از شاهزاده و اداره ایالت وی در زمان خردسالیش بود. برای نخستین بار این لقب از سوی ملکشاه به نظام الملک اعطا گردید. 🔹برخی از اتابکان برای تحکیم موقعیت خود با مادر شاهزاده تحت سرپرستی خویش ازدواج می کردند. 🔹اتابکان ایلدگز در آذربایجان ، اتابکان سلغری در فارس ، اتابکان هزاراسبی در لرستان و اتابکان زنگی در موصل و حلب ، توانستند با ضعف سلجوقیان حکومت های محلی تاسیس کنند و برای فرزندان خود به ارث بگذارند.
🔅اقطاع : زمین‌هایی بوده است که پادشاهان سلجوقی به پاداش لیاقت و کار آزمودگی فرماندهان نظامی به آنها می‌دادند تا شاید در قلمرو تحت اختیارشان وظایفشان را بهتر انجام دهند.
☀️ مسجد جامع اصفهان : 🔹 این بنای زیبا و بزرگ در دوره های مختلف ساخته و تکمیل شده است و در اصل یک آتشکده ساسانی بوده است که به مسجد تبدیل شده است. 🚩 تاریخ ساخت مسجد اولیه را به سال ۱۵۶ هجری می دانند. در زمان خلافت معتصم عباسی بنای مسجد کوچک تخریب و بنایی بزرگتر ساخته شد. اما تغییرات بزرگ و اساسی در زمان حکومت سلجوقیان در این مسجد ایجاد شده است.
🔅 قلعه آلانیا (Alanya Castle) : 🔹این قلعه از آثار دوره سلجوقی در کشور ترکیه و از ساخته های زمان علاء الدین کیقباد از سلاطین سلجوقی این ناحیه می باشد. 🚩 قلعه آلانیا شامل ۸۳ برج و سه ردیف حصار است. در این قلعه بناهایی مانند کلیسا ، مسجد ، آرامگاه ، حمام ، آب انبار و فانوس دریایی قراردارد. ⏳این قلعه بر روی باقی مانده های دوره بیزانس و استحکامات رومی ساخته شده است. قلعه در ارتفاع ۲۵۰ متری سطح دریا و بر روی یک شبه جزیره سنگی در جنوب شهر آلانیا قرار دارد.
📌 قلعه شاه دژ اصفهان : 🔅این قلعه بزرگ به دستور سلطان ملکشاه سلجوقی بر روی کوه صفه در شهر اصفهان ساخته شد و پیش از آن آثاری از دوره ساسانیان بر روی این کوه وجود داشته است که در حفریات باستان شناسی بقایای آن ها کشف شده است. 🔹این قلعه حدود ۱۵ هکتار وسعت دارد و شامل ارگ مرکزی ، سربازخانه ، حمام ، کارگاه آهنگری و چرم سازی ، آشپزخانه ، آب انبار و برج های دیده بانی و دیوار بزرگ دفاعی است. 🚩 ارتفاع کوه صفه که قلعه شاه دژ بر بالای آن قرار دارد ، ۲۲۵۷ متر می باشد و نزدیک دانشگاه اصفهان است. 🔹 در زمان جنگ های داخلی بین برکیارق و سلطان محمد سلجوقی ، این قلعه به تصرف فرقه اسماعیلیه درآمد اما با به قدرت رسیدن سلطان محمد سلجوقی وی دستور حمله به قلعه و ویرانی آن را داد.
📌برج های خرقان : 🔹برج‌های دوگانه‌ی خرقان در یک کیلومتری روستای حصار ارمنی در شهرستان آوج، از توابع خرقان غربی استان قزوین و در 32 کیلومتری جاده‌ی قزوین به همدان قرار دارند. 🚩 برخی از اهالی خرقان بر این عقیده‌اند که این دو بنا امامزاده می‌باشند و در بین اهالی به «قوشا امام» معروف هستند که معادل فارسی کلمه‌‌ی «دو امامزاده» می‌باشد. برخی دیگر نیز آن‌ها را منتصب به حکام محلی می‌دانند. 🔅 این بناها مربوط به دوره سلجوقیان می باشد و پانزده متر ارتفاع دارند و بر اساس کتیبه ها ، مدفن دو نفر از خاندان سلجوقی به نام های ابوسعید بیجار و ابومنصور ایلتای می باشند.
🔅مقبره سلطان ویس : 🔹در ارتفاعات شمالی شهر قزوین در روستای به نام الولک، بنای سنگی وجود دارد که به سلطان ویس نسبت می‌دهند. این بنا که در دامنه کوهی به نام اله تره قرار دارد، دارای دو بخش مقبره و ساختمان جانبی است. 🔹بنای مقبره سلطان ویس یا قیس یا اویس از بیرون هشت ضلعی و به ارتفاع 6 متر می‌باشد. مقبره دو تالار داشته که عرض هر کدام 3 متر و طولشان 8.60 بوده و به موازت یکدیگر در قسمت جنوب مقبره ساخته شده بودند و به هم راه داشتند. 🔹 هر چند معماری این بنا متعلق به دوران سلجوقیان است اما عده ای این بنا را مقبره اویس قرنی از یاران امام علی (ع) می دانند که در جنگ صفین شهید شد.