eitaa logo
تاریخ 🔖
4 دنبال‌کننده
438 عکس
3 ویدیو
0 فایل
بررسی تاریخ ایران و جهان از آغازین روزها تا زمان حال . #تاریخ #تمدن #ایران #اسلام #میراث_فرهنگی #عکس_تاریخی #باستان_شناسی #کتاب
مشاهده در ایتا
دانلود
📌حکومت باوندیان : 🔹باوندیان خاندانی ایرانی بودند که حدود هفتصد سال (از سال ۶۵۱ تا ۱۳۴۹ میلادی) بر طبرستان (مازندران) در جنوب دریای خزر حکومت کردند. در این مدت آن ها سه بار فروپاشیدند. موسس آنان ، باو پسر شاپور از شاهزادگان ساسانی بود 🔹شاهان باوندی با نام‌های «اسپهبد» و «ملک الجبال» شناخته می‌شدند. نام این خاندان برگرفته از لقب مؤسس این دودمان، باو است که در خدمت پادشاهان ساسانی بوده است. باوندیان اغلب حکومتی مستقل بودند ولی بعضاً تحت انقیاد خلفا و سلاطین معاصرشان نیز قرار گرفتند. 🔹سلسلهٔ آل باوند از آغاز تا زوال به سه شاخه تقسیم می‌شود : کیوسیه - اسپهبدیه - کینخواریه. 🔅نحوه تاسیس : باو در زمان خسرو پرویز  ساسانی همراه وی در جنگ با ارتش روم شرکت کرد و پس از پایان جنگ ، خسرو پرویز که دلاوری‌های باو را دیده بود وی را شاه آذربایجان نامید؛ ولی پس از قتل خسرو پرویز توسط پسرش شیرویه، باو به جرم وفاداری به خسروپرویز به زندان می‌افتد. 🔅پس از مدت کوتاهی خواهر شیرویه که آزرمی دخت نام داشت با کشتن برادرش شهبانوی ایران می‌شود و زندانیان، که باو در بین آنان بود، را آزاد می‌کند. سپس به باو پیشنهاد فرماندهی ارتش ایران را می‌دهد ولی باو که از پادشاهی زنان خوشش نمی‌آمد قبول نمی‌کند و در آتشکده ای گوشه‌گیر می‌شود. 🔅پس از به حکومت رسیدن یزدگرد سوم ، باو دوباره به مقامات بالا می‌رسد. با هجوم اعراب به ایران، یزدگرد سوم برای جمع آوری نیرو ، عقب نشینی کرد و باو نیز به همراه یزدگرد راهی شد ولی در راه ، باو به دلیل زیارت آتشکده کوسان از یزدگرد جدا شده و تصمیم بر این شد تا همدیگر را در گرگان ملاقات کنند. پس از این که باو به زیارت آتشکده کوسان رفت، خبر مرگ یزدگرد به طبرستان رسید. 🔅بعد از بیست و‌چهار سال ، باو برای مقابله با ترکان قبول کرد که مسئولیت رهبری و‌ حکومت مردم را بدست بگیرد. باوندیان تا زمان صفویان ، حاکمان محلی مازندران بودند تا اینکه در این زمان توسط حکومت محلی چلاویان از بین رفتند.
☀️ قلمرو حکومت محلی باوندیان در مازندران
📌حکومت طاهریان (۸۲۱ تا ۸۷۳ میلادی - ۲۰۵ تا ۲۵۹ ه.ق) : 🔹بعد از گذشت حدود دو قرن از حمله مسلمانان به ایران ، طاهریان نخستین حکومت ایرانی را تشکیل دادند. آن ها ۵۲ سال حکومت کردند. 🔹طاهر بن حسین (ذوالیمینین) سردار ایرانی که در پیروزی مامون خلیفه عباسی بر برادرش امین نقش داشت ، از سوی او به عنوان حاکم خراسان منصوب شد. 🔹در طول دوران طاهریان ، پنج پادشاه به اسامی طاهر بن حسین ، طلحة بن طاهر ، عبدالله بن طاهر ، طاهر بن عبدالله و محمد بن طاهر روی کار آمدند. 🔹طاهریان در جنگ با خوارج به پیروزی دست یافتند و سیستان را نیز تصرف کردند. علاوه بر این ، افغانستان و پاکستان و قسمتی از ماورا النهر جز قلمرو آنان بود. 🔹محمد بن طاهر آخرین پادشاه طاهری از یعقوب لیث صفاری شکست خورد و این حکومت منقرض شد. قیام های استقلال طلبانه بابک و مازیار در این دوره بود و طاهریان سعی می کردند به خلفا در سرکوب این قیام ها کمک کنند. 🔹پایتخت طاهریان ابتدا شهر مرو بود اما در زمان عبدالله بن طاهر به نیشابور منتقل شد.
☀️ قلمرو حکومت طاهریان
📌حکومت علویان طبرستان : 🔹این حکومت از سال ۲۵۰ تا ۳۱۶ هجری‌/۸۶۴ تا ۹۲۹ میلادی به مدت ۶۶ سال در طبرستان(مازندران) قدرت داشتند. پایتخت آن ها شهر آمل بود. 🔹بنیانگذار این حکومت ، حسن بن زید علوی (داعی کبیر - داعی الی الحق) می باشد که از نوادگان امام حسن (ع) می باشد. 🔹با دعوت مردم طبرستان از حسن بن زید ملقب به داعی کبیر وی در سال ۲۵۰ق از ری به آنجا رفته و از مردم بیعت گرفت و پس از شکست عامل طاهریان وارد آمل شد. 🔹حکومت بیست ساله داعی کبیر همیشه با جنگ و گریز همراه بود اما او توانست در نامه‎هایی به مردم مناطق مختلف شمال ایران شمار زیادی را که تا آن دوره اسلام را نپذیرفته بودند، به اسلام شیعی دعوت نماید. 🔹مذهب علویان زیدیه بود و آن ها نخستین حکومت شیعه در شمال ایران بودند. چهار نفر در دوران علویان به اسامی حسن بن زید ، محمد بن زید ، ناصر اطروش (کبیر) ، حسن بن قاسم (داعی صغیر) به قدرت رسیدند. 🔹در دوران حکومت داعی صغیر ، یکی از سرداران امیر نصر پادشاه سامانی به طبرستان حمله کرد و داعی صغیر کشته شد و این حکومت منقرض گردید.
🚩 اسامی حکومت های ایران پس از اسلام
📌 امام سجاد (ع)( متولد۳۸ه.ق /۶۵۹م - وفات ۹۵ ه.ق /۷۱۳ م) : 🔹علی بن الحسین (ع) در پنجم شوال سال ۳۸ هجری در مدینه از مادرش غزاله یا شهربانو به دنیا آمد. کنیه آن حضرت ابومحمد و اباالحسن و القابش زین العابدین ، سید العابدین ، سجاد ، ذوالثفنات ، زین الصالحین ، و سید المتقین می باشد. 🔹القاب وی به سبب کثرت عبادت و سجده های طولانی به وی داده شده است. امام سجاد در حادثه عاشورا حضور داشت اما به سبب بیماری از همراهی امام حسین (ع) باز ماند. 🔹 هنگامی که شمر به خیمه گاه خاندان پیامبر حمله کرد و دستور داد امام سجاد را بکشند ، عمر بن سعد به آن ها گفت :« متعرض زنان و این مریض نشوید .» 🔹 در طول ۳۴سال دوران امامت علی بن حسین ، با وجود فشارهای دشمنان، آن حضرت به کار تربیت شاگردان مختلفی پرداخت. از جمله شاگردان ایشان ، ابوخالد کابلی ، سعید بن جبیر و ابوحمزه ثمالی می باشند. 🔅آثار امام سجاد : 🔹از امام سجاد حدود سیصد حدیث باقی مانده است . 🔹رساله حقوق : متن این رساله از قول ابوحمزه ثمالی در منابع شیعه آمده است و شامل پنجاه حق درباره حقوق خصوصی و اجتماعی مسلمانان در عرصه های گوناگون زندگی ، حق خداوند ، اعضا و جوارح ، عبادات ، معلم و مردم و... است. 🔹دعای سحر مشهور به ابوحمزه ثمالی : این دعا را امام سجاد در سحرهای ماه رمضان میخواند. 🔹زیارت امین الله : درباره مقام و منزلت امام علی (ع) و مناجات و راز و نیاز با خداوند است. 🔹صحیفه سجادیه : شامل ۷۵ دعا بوده ، اما اکنون شامل ۵۴ دعا است. این نیایش نامه سومین کتاب مقدس شیعیان است. این کتاب همچنین معروف به زبور آل محمد و انجیل اهل بیت می باشد. دعاهای صحیفه درباره مسائل اخلاقی ، سیاسی ، اعتقادی و حمد و سپاس می باشد. 🚩 امام سجاد (ع)در سال ۹۵ هجری به دستور ولید بن عبدالملک در سن ۵۷ سالگی مسموم شد و از دنیا رفت. او را در قبرستان بقیع دفن کردند. همسرش فاطمه دختر امام حسن (ع) می باشد. 🔹از آن حضرت یازده پسر و چهار دختر باقی ماند و مشهورترین پسرانش محمد بن علی و زید بن علی بودند.
📌امام محمد باقر (متولد ۵۷ ه.ق - وفات ۱۱۴ه.ق) : 🔅ایشان پنجمین امام شیعیان می باشند. مادرش فاطمه دختر امام حسن (ع) و پدرش امام سجاد (ع) می باشد. همسرانش ام فروه و ام حکیم می باشند. 🔹فرزندان امام محمد باقر ، جعفر صادق ، ابراهیم ، علی ، عبدالله ، زینب و ام سلمه می باشند. 🚩 دوران امامت امام محمد باقر ۱۹ سال می باشد و ایشان در هنگام حضور در واقعه عاشورا ، چهارساله بودند. 🔹کنیه آن حضرت ابوجعفر و القاب وی ، هادی ، شاکر ، صابر و باقر می باشد. شیعیان حدیث لوح ( اسامی امامان که جبرئیل به پیامبر گفته است) را از دلایل امامت امام باقر می دانند. 🔅دوران نوزده ساله امامت امام باقر همزمان با چهار خلیفه اموی ، سلیمان بن عبدالملک ، عمر بن عبدالعزیز ، یزید بن عبدالملک و هشام بن عبدالملک بود. 🔹 امام باقر با شیوه تقیه سعی می کرد به تربیت شیعیان بپردازد. او در دوران خلافت هشام مدتی به زندان افتاد. امام باقر بعضی مواقع خلفا را مشاوره می داد . مانند مشاوره به عبدالملک درباره ضرب سکه اسلامی. 🔅امام باقر شاگردان زیادی را تربیت کرد که تعداد آنان را ۴۶۷ نفر ذکر کرده اند. از جمله این شاگردان ، زرارة بن اعین ، ابوبصیر مرادی ، برید بن معاویه عجلی و محمد بن مسلم ثقفی هستند. 🚩 آثار علمی امام باقر : روایات ، کتاب تفسیر ابوالجارود . امام باقر در هفتم ذی حجه سال ۱۱۴ هجری در سن ۵۷ سالگی به دستور هشام بن عبدالملک مسموم شد و از دنیا رفت و در قبرستان بقیع مدفون گردید.
☹️ یادگاری نویسی روی آثار تاریخی : ⛲️ اینکه یک اسپری برداریم یا یک ابزار تیز و روی آثار تاریخی یادگاری بنویسیم نشانه بی فرهنگی کامل ما و اهمیت ندادن به آینده و پیشرف کشور می باشد. 🏛 کشورایی که قدمت زیادی ندارند و تازه تاسیس هستند ، سعی می کنند که حتی یک اتفاق روزمره کوچک را تبدیل به تاریخ بکنند و یک یادبود برای اون بسازند تا گردشگر جذب کنند و به اون افتخار کنند. اما ما با وجود تاریخ کهن و آثار تاریخی زیاد ، اهمیتی به اونا نمیدیم و با دست خودمون سعی داریم باعث آسیب به این بناها شویم.