eitaa logo
تاریخ 🔖
4 دنبال‌کننده
438 عکس
3 ویدیو
0 فایل
بررسی تاریخ ایران و جهان از آغازین روزها تا زمان حال . #تاریخ #تمدن #ایران #اسلام #میراث_فرهنگی #عکس_تاریخی #باستان_شناسی #کتاب
مشاهده در ایتا
دانلود
📌آرامگاه خواجه نظام الملک وزیر سلجوقیان : 🔹آرامگاه خواجه نظام الملك طوسی در محله دارالبطيخ اصفهان كه امروز محله احمد آباد است واقع شده است. آرامگاه خواجه در كنار قبور چند تن از شاهان سلجوقي قرار گرفته است. 🔅این بنا در اصفهان، محله احمدآباد (دارالبطیخ)، کوچه نظام الملک قرار دارد. 🚩 در این محل ۸ قبر به چشم می خورد که اغلب دارای سنگ مرمر نفیس هستند. ترکان خاتون همسر ملکشاه سلجوقی و فرزندان او مانند برکیارق و سلطان محمد و سلطان محمود نیز در این محل مدفون هستند.
📌مقبره پیر علمدار در شهر دامغان سمنان : 🔅مقبره پیر علمدار برج مدور و زیبایی از آجر به ارتفاع حدود ۱۳ متر است که در شمال شرقی شهر دامغان و در نزدیکی مسجد جامع این شهر قرار دارد. 🔹این بنا آرامگاه محمد بن ابراهیم پدر ابوحرب بختیار؛ حاکم ایالت قومس در زمان سلطان مسعود غزنوی و ممدوح منوچهری دامغانی است که به دستور وی ساخته شده و در سال ۴۱۷ هجری ساختمان آن به اتمام رسیده است. 🚩 قطر داخلی این برج ۴/۶۷ متر می‌باشد. داخل بقعه ساده بوده و به جز قبر محمد بن ابراهیم که ۲۰۵ سانتی‌متر طول، ۱۰۵ سانتی‌متر عرض و ۱۲۵ سانتی‌متر ارتفاع دارد و از گچ ساخته شده، چیز دیگری در آن مشاهده نمی‌شود. 🚙 آدرس : استان سمنان ، شهرستان دامغان ، محله خور ، خیابان مطهری ، خیابان نزدیک مسجد جامع.
📌برج مهماندوست یا معصوم زاده : 🔅برج طغرل در سال 490 هجری قمری در جنوب روستای مهماندوست واقع در 20 کيلومتری شمال شرقی دامغان و در نزديکی آبادی امام آباد بنا گرديده است. 🔹 شعاع داخلی اين برج 92/7 متر و ارتفاع آن 12 متر است. ارتفاع اصلی برج در گذشته بيشتر بوده است. و بعدها به علت فرو ريختن گنبد مخروطی شکل و زيبای اين بنا از ارتفاع آن کاسته شد. 🚩 اين برج آجری که مشهور به برج معصوم زاده است دارای تاق نماهای بلند و مقرنس کاری های زيبای آجری است. دو کتيبه در بالای برج به خط کوفی و وجود دارد. 🔹تاريخ بنا با زمان سلطان سنجر سلجوقی مطابقت دارد و مردم محل آن را امام زاده قاسم می گويند. هویت شخص دفن‌شده در برج مشخص نیست و تحقیقی هم درباره آن انجام نشده است.
📌مسجد جامع سجاس : 🔹این مسجد که از آثار قرن پنجم هجری( دوره سلجوقیان) می باشد در روستای سجاس در ۳۵ کیلومتری سلطانیه در استان زنجان قرار دارد. 🔹مسجد جامع سجاس به شکل چهارگوش و دارای ابعادی به طول یازده متر از بیرون و ضخامت دیوارهای آن حدود یک و نیم متر است. 🔹 دو ورودی در سمت غرب مسجد قرار دارد. فاصله این درها از هم حدود پنج متر است. بیرون بنا با آجر نماکاری شده است که با ملات و ساروج روی هم قرار گرفته اند. ارتفاع کل بنا از کف زمین ۱۴ متر است.
📌 گنبد علی ابرکو : 🔹گنبد علی از آثار دوره سلجوقیان در شهر ابرکو در استان یزد می باشد. ارتفاع بنا ۲۲ متر می باشد و به شکل هشت گوش ساخته شده است. 🔹در قسمت داخلی گنبد ، زیر زمینی قرار دارد که راه ورودی آن داخل گنبد تعبیه شده است. 🔹 بر اساس کتیبه بنا ، فیروز فرزند عمید الدین شمس الدوله هزاراسب از خاندان دیلمیان دستور ساخت این مقبره را به عنوان آرامگاه پدرش داده است. 🔹 عمیدالدین از خاندان دیلمی و نوه منصور بن حسن بن فیروزان دیلمی صاحب اشکور از نواحی معروف دیلم است که خاندان او به علت رقابت ‌ها مجبور شدند از شمال ایران به اصفهان و نواحی مرکزی کوچ کنند.
☀️محراب و منبر در مسجد جامع اصفهان
☀️تنگ شیشه ای از آثار دوره سلجوقی - موزه دیوید در شهر کپنهاک هلند
⏳مجسمه گچی (بخشی از گچبری های کاخ سلجوقیان) - موزه کپنهاک هلند
🔅قسمتی از سنگ نگاره های کاخ های سلجوقی همدان - موزه کپنهاک هلند
🔅قسمتی از سنگ قبر یکی از بزرگان سلجوقی - موزه کپنهاک هلند
♨️ کتیبه منبت کاری به خط کوفی مربوط به دوره سلجوقی
🔅بخور دان فلزی به شکل حیوان ساخته شده از فلز – شرق ایران دوران سلجوقی
☀️ظرف جوهردان (دوات) فلزی قلمزنی شده  دوره ی سلجوقی - موزه هلند
☀️مجسمه فلزی قوچ - دوره سلجوقیان - موزه هلند
🔅صندوق فلزی با قفل رمزی 🔹این صندوق فلزی با قفل رمزی از نقره و مس ساخته شده است. که در اصفهان ابتدای قرن هفتم هجری توسط شخصی به نام محمد بن حامد ساخته شده است که نامش بر آن حک شده است.
📌سنگ قبر زمان سلجوقیان : 🔅این سنگ قبر متعلق به فردی به نام «محمد بن حسن بن محمد …» است که در دوره ی سلجوقی می زیسته . 🔹 این سنگ قبر که بنا بر امضای روی آن، ساخت شخصی به نام علی احمد الجراد بوده، اکنون در موزه ی هنر هاروارد نگهداری می شود. 🔹 بر روی سنگ آیاتی از قرآن «کل نفس ذائقه الموت …» (سوره ی 21، آیه ی 35) به چشم می خورد و تاریخ فوت ربیع الاول سال 511 هجری را نشان می دهد که برابر جولای 1117 میلادی است.
🔅سکه درهم مربوط به زمان غیاث الدین کیخسرو دوم ، دوازدهمین سلطان سلجوقیان روم - ۶۳۸ هجری قمری
📌سلجوقیان روم : 🔹پس از جنگ ملازگرد و شکست رومی ها، آلپ ارسلان پادشاه سلجوقی پسرعم خود سلیمان‌بن قُتلُمِش را به آسیای صغیر (ترکیه) فرستاد، سلیمان به همراه برادرانش در آناتولی به کوشش و جهاد پرداختند تا اینکه سلیمان سلطنت سلجوقیان روم را در مرکز آناتولی با پایتختی قونیه بنا نهاد و بلاد روم در حوزهٔ ممالک اسلامی درآمد. 🔹 سلجوقیان روم از همان آغاز تحت نظارت و فرمان سلجوقیان بزرگ بودند و پس از مرگ آلپ ارسلان به فعالیت برخاسته و درصدد این برآمدند تا خود را از زیر سلطهٔ سلجوقیان بزرگ بیرون بکشند؛ ولی ملکشاه بر آن‌ها پیروز شد و منصوربن قلتمش را به قتل رساند . 🔹خاندان سلاطین سلجوقی روم بیش از دو قرن؛ یعنی از حدود سال ۴۷۰ ه‍.ق تا دههٔ اول ۷۰۰ ه‍.ق دوام داشت؛ اما باید گفت که اقتدار دولت ایشان در سال ۶۵۵ ه‍.ق که مغول ها قونیه را تصرف کردند از بین رفت . 🔹 در سال ۶۳۴ ه‍.ق لشکریان مغول سلطنت سلاجقه را درهم شکستند، و چهار نفر از آخرین سلاطین سلاجقهٔ روم در واقع عمال و دست‌نشاندگان ایلخانان بودند. 🔹 غازان خان ایلخانی در سال ۷۰۲ ه‍.ق علاءالدین سوم سلطان صغیر سلجوقی را به قتل رسانید و سلطنت سلجوقیان روم به پایان خود رسید (۷۰۷ ه‍.ق).  🔹پایتخت سلوجقیان روم ، شهرهای ایزنیک، قونیه و سیواس بود. آن ها از اسامی اساطیری ایرانی مانند کیقباد ، کیخسرو و کیکاووس برای خود استفاده می کردند.
🔅انگشتر طلا کشف شده در گرگان - دوره سلجوقیان
🔅 اثری از سلجوقیان در موزه لندن
📌گنبد علویان همدان : 🔅این بنا از آثار دوره سلجوقیان در استان همدان می باشد. 🔹این بنا به صورت مکعبی ۴ ضلعی ساخته شده است و ۴ دیوار ستون مانند به ارتفاع ۹٫۵ متر با قطری نزدیک به ۲ متر، مانند برج هایی در ۴ گوشه آن، بنا را در میان گرفته اند. 🔹این بنا عنوان مقبره توسط خاندان علوی ساخته شده و یک امامزاده است. علوی‌ها از نسل امام حسن (ع) بودند که به ایران مهاجرت کردند. 🚗 آدرس : استان همدان ، چهارباغ علویان ، نزدیک امامزاده عبدالله .
📌کاروانسرای دیرگچین : 🔅این بنای تاریخی که به عنوان « مادر کاروانسراها» شناخته می شود قدمتش به دوران ساسانیان باز‌ می گردد‌ و در دوران سلجوقیان و صفویه مورد بازسازی و‌ مرمت واقع شده است. 🔹اسامی دیگر این بنا ، اردشیر و دیرالجس می باشد. مساحت این کاروانسرا سیزده هکتار است و محلی برای اقامت مسافران و کاروان ها بوده است. 🔅این کاروانسرا از بخش های مختلفی شامل مسجد ، حمام ، دکان های خرید و فروش و فضای اقامتی تشکیل شده است. در خارج از بنا و در نزدیک آن ، آتشکده ، کوره آجرپزی ، آب انبار و قبرستان وجود دارد. 🔹تعداد ۳۶ اتاق در این کاروانسرا موجود است.همچنین یک اتاق خاص برای مهمانان ویژه در کاروانسرا می باشد. 🚙 آدرس : استان قم ، قم ، کیلومتر ۷۰ اتوبان قم به گرمسار ، روستای علی آباد.
📌زندگینامه امام جواد (ع) : ☀️امام محمد بن علی نهمین امام شیعیان است. او در دهم یا نوزدهم ماه رمضان سال ۱۹۵ ه.ق به دنیا آمد. پدرش امام رضا(ع) و مادرش سبیکه نوبیه (خیزران) است. 🔅فرزندان امام جواد : علی ، موسی ، فاطمه ، امامه . 🔹القاب وی : تقی ، جواد(بخشنده) ، قانع ، زکی ، منتجب و مرتضی و کنیه اش اباجعفر ثانی است. 🔹او بیشتر سال های کودکی خود را در مدینه و به دور از پدر گذراند. دوران امامت محمد بن علی (ع) هفده سال به طول انجامید که همزمان با خلافت مامون و معتصم عباسی بود. 🚩 مامون دخترش ام فضل را به عقد امام جواد درآورد. با مرگ مامون ، خلیفه بعدی معتصم امام جواد را از مدینه به بغداد آورد و جلسات مناظره و مجادله علمی با حضور امام برگزار می کرد تا شاید وی در پاسخگویی به دیگران شکست بخورد. 🔹امام جواد سر انجام در سال ۲۲۰ ه.ق در سن ۲۵ سالگی به دستور معتصم توسط همسرش ام فضل مسموم شد و در جانب غربی بغداد در گورستان قریش دفن گردید. 🔹از امام جواد (ع) حدود ۲۵۰ روایت و چندین رساله و پاسخ نامه به مسائل دینی باقی مانده است. تعداد شاگردان وی را ۱۱۳ تن دانسته اند که از جمله معروفترین آنان : ابوهاشم داود جعفری ، نوح بن شعیب بغدادی و علی بن مهزیار اهوازی هستند.
📌زندگینامه امام هادی (ع) : 🔹امام علی بن محمد (ع) دهمین امام شیعیان است. او در پانزده ذی حجه سال ۲۱۴ ه.ق در مدینه به دنیا آمد. مادرش سمانه نوبیه نام داشت. القاب وی ناصح ، متوکل ، مرتضی ، هادی و نقی است. کنیه اش ابوالحسن ثالث می باشد. 🔅همسرش حدیث ( نام های دیگر :سلیل، سوسن، حریبه ، عسفان ، جده ) است . فرزندان امام هادی ؛ حسن ، محمد ، حسین ، جعفر و عایشه هستند. 🔹محل تولد امام هادی روستای صریا نزدیک مدینه بود. دوران امامت ۳۴ ساله وی معاصر با خلافت معتصم ، واثق ، متوکل ، منتصر، مستعین و معتز می باشد. 🔹از امام هادی در منابع شیعه احادیث زیادی موجود است. همچنین پاسخنامه ها ، مناظره های علمی ، رساله ها و زیارت جامعه کبیره از دیگر آثار باقی مانده از وی هستند. 🚩 تعداد شاگردان امام هادی را ۱۸۵ نفر ثبت کرده اند که از جمعه معروفترین آن ها : ابراهیم بن مهزیار اهوازی ، فضل بن شاذان نیشابوری و احمد بن محمد بن خالد برقی هستند که کتاب هایی درباره عبادات ، عقاید و احادیث نوشته اند. 🔹امام هادی در سوم رجب سال ۲۵۴ ه.ق در سن چهل سالگی و در دوران خلافت معتز عباسی مسموم و شهید شد. جنازه او را در منزلش در سامرا دفن کردند. 🔹در مراسم تدفین امام هادی (ع) مراکز تجاری و دولتی سامرا تعطیل شد و بزرگان کشوری و لشکری دولت عباسی حضور یافتند. 🔹خانه امام هادی در نزدیک پادگان های نظامی قرار داشت. در دوران حکومت آل بویه ، حاکمان این سلسله ( معزالدوله و عضدالدوله ) عمارات و تاسیساتی برای آرامگاه وی ساختند و گنبد و ضریح مرقد را بازسازی کردند. 🔹سختی های دوران زندگی امام نقی مربوط به دوره خلافت متوکل بود. متوکل لعن و نفرین علی (ع) را دوباره برقرار ساخت و دستور داد در سال ۲۳۵ ه.ق مقبره امام حسین (ع) را خراب کنند. بسیاری از شیعیان در این دوره حبس و شکنجه شدند. 🔹متوکل در سال ۲۳۳ ه.ق دستور داد که امام هادی را از مدینه به شهر سامرا آوردند. امام به مدت ۲۱ سال تا زمان شهادت در سامرا زندگی کرد. متوکل هرچه تلاش کرد امام را به مجلس شراب بکشاند موفق نشد و سرانجام تصمیم گرفت وی را به قتل برساند اما در همین زمان توسط پسرش کشته شد.
📌امام حسن عسکری (ع) : 🔹حسن بن علی (ع) در هشتم ماه ربیع الآخر سال ۲۳۲ ه.ق در مدینه به دنیا آمد. مادرش حدیث نام داشت. کنیه او ابومحمد و القاب وی : صامت ، زکی ، شافی و عسکری است. 🔹وی یازدهمین امام شیعیان است. امام حسن بن علی (ع) به همراه پدرش امام هادی (ع) ، امامین عسکرین نامیده می شوند زیرا شهر سامرا محل زندگی آنان یک پادگان نظامی بود. 🔅نام همسر وی نرجس خاتون (ملیکا ، سوسن یا صیقل) است. 🚩 وی دوران زندگی خودش را در حبس خانگی به سر برد و جاسوسان خلیفه او را تحت نظر داشتند. دوران امام حسن عسکری معاصر با خلافت مهتدی و معتمد خلفای عباسی بود. 🔹دوران امامت امام حسن عسکری (ع) شش سال است. او چندین بار توسط خلفا زندانی گردید. نگرانی خلفا از اینکه فرزند وی منجی آخرالزمان خواهد بود سبب شده بود که امام عسکری هر دوشنبه و پنجشنبه در دارالخلافه حضور پیدا کند. 🔅امام حسن عسکری در ماه ربیع الاول سال ۲۶۰ ه.ق در ۲۸ سالگی به دستور خلیفه معتمد عباسی مسموم و در سامرا کنار قبر پدرش دفن گردید. 🔹تعداد شاگردان امام عسکری را ۱۰۲ تن دانسته اند که از معروفترین آنان : حسین بن اشکیب مروزی ، هارون بن مسلم و محمد بن حسن صفار هستند. از امام عسکری روایات ، نامه ها و یک رساله به نام المنقبة درباره مسائل حلال و حرام باقی مانده است.