eitaa logo
تاریخ 🔖
4 دنبال‌کننده
438 عکس
3 ویدیو
0 فایل
بررسی تاریخ ایران و جهان از آغازین روزها تا زمان حال . #تاریخ #تمدن #ایران #اسلام #میراث_فرهنگی #عکس_تاریخی #باستان_شناسی #کتاب
مشاهده در ایتا
دانلود
📌امامزاده قلقلی : 🔹🔹امامزاده حنفیه یا قل‌قلی را در راه قزوین - گیلان می‌توان یافت، در 15 کیلومتری شهر «لوشان» و در روستای مرتفع «بیورزن». آرامگاه این امامزاده را در ارتفاع 1045 متری ساخته‌اند. 🔅نام اصلی‌اش «محمد بن حَنفیه» است؛ اما مردم محلی آن را «امامزاده قل‌قلی» یا «غلتان» نامیده‌اند، حکایت این نام هم در روایت برخی مردم ریشه دارد که معتقدند برای حاجت گرفتن باید مسیری را غلتان طی کرد. 🚩 سنگ بنای آن در زمان آل‌ بویه گذاشته شد و در هر دوره، این بنا را به نحوی بازسازی کرده‌اند؛ اما ساختمان تاریخی امامزاده در زلزله‌ی رودبار سال 1368 کاملا فرو ریخت و دوباره ساخته شد. 🔹حالا شکل آن شبیه بیشتر امامزاده‌هایی است که در شمال کشور دیده می‌شود، ساختمانی آجری و مکعبی‌شکل با درها و پنجره‌های فلزی سبز رنگ و گنبد و مناره‌هایی طلایی. 🔹روایت است به این دلیل، این امامزاده را قل‌قلی می‌نامند که در زمان حیات حنفیه، ایشان داخل چاه می‌افتد یا شاید به چاه انداخته می‌شود، اسب ایشان طناب را داخل چاه می‌اندازد و با غلتیدن، محمد بن حنفیه را بیرون می‌آورد. 🔹نقل دیگری هم وجود دارد؛ بین یکی از امامزادگان و کفار درگیری می‌شود و در محلی که به شهیدگاه معروف است، به ایشان (محمد بن حنفیه) ضربه وارد می‌شود و از اسب می‌افتد و به حالت غلتان از آن مکان به محل دفن کنونی‌اش می‌رسد و به شهادت می‌رسد. برای همین سال‌ها است مردمی که به این امامزاده می‌آیند، طبق همین روایت‌ها، مسیری را غلت می‌زنند تا حاجت بگیرند.
🔅غلت خوردن برای حاجت گرفتن در امامزاده قلقلی
📌امامزادگان عین و غین (ع) : 🔅امامزادگان «عین و غین» در فاصله ۱۱۰ کیلومتری شمال همدان و نیز ۴۰ کیلومتری شهرستان فامنین، در روستای «ازناو» از دهستان پیشخور در فاصله ۳۰۰ متری جنوب روستا بر روی تپه‌ای محصور در کوهستان و مشرف به روستا و در فاصله‌ی ۲۰ متری از یکدیگر واقع شده‌اند. 🔹یکی از اهالی مي‌گويد: امامزادگان «عین و غین» از قديم جد در جد ما در اینجا بوده‌اند تا اينكه نگهداری و محافظت این بناها به من و با نظارت ميراث فرهنگي استان همدان انجام می‌شود؛ ولی براي ما مشخص نشد كه چرا اسم هر دو امامزاده از حروف الفبا استفاده شده است. 🚩امامزاده عین و غین مربوط به دوره سلجوقیان هستند و در استان همدان قرار دارند.
📌امامزاده درب آهنی : 🔹امامزاده درب آهنین مربوط به دوره صفوی است و در استان فارس , شهرستان ممسنی، سمت راست جاده کمربندی نورآباد واقع شده است. 🔹امامزاده درب آهنی مدفن سید علاءالدین محمد(ع) و بنت‌الهدی(س) است. نامگذاری این امامزاده به درب آهنی، به علت نصب درب آهنین یا فولادینى است که از زندان قلعه سفید به این بقعه آورده و بر آن نصب کرده‏‌اند.  🔹نسب امامزاده علاالدین محمد با ۱۸ واسطه به امام حسن مجتبی (ع) می رسد. 🔅این امامزاده شامل دوبنای قدیمی و نوساز است که ساختمان قدیمی شامل یک فضای چهارگوش در وسط با سقفی هلالی و با تزئینات ساده گچبری و ساختمان جدید شامل یک راه شبستان است که در وسط آن ضریح قلمکاری شده قرار دارد، ظاهر بنا گنبدى شکل است و نشان مى‏‌دهد که چندین بار بازسازى و تعمیر شده است. 🔹 حجت الاسلام سيد ميثم حسيني معاون اوقاف فارس :« در استان فارس،‌ يك هزار و 400 امامزاده و بقعه متبركه وجود دارد كه از اين تعداد،‌250 بقعه متبركه فاقد شجره نامه است. »
📌حکومت قاجاریه - بخش اول : 🔅قاجارها از سال ۱۱۷۵ تا ۱۳۰۴ شمسی به مدت ۱۲۹ سال بر ایران حکومت کردند. هفت پادشاه داشتند به اسامی آقا محمدخان ، فتحعلی شاه ، محمدشاه ، ناصرالدین شاه ، مظفرالدین شاه ، محمد علی شاه ، احمدشاه . 🔹نخستین پادشاه قاجاریه آقامحمدخان قاجار بود و آخرین آنها احمدشاه است. این حکومت با قدرتگیری رضاخان و روی کار آمدن سلسله پهلوی از میان رفت. 🔹 نام‌های رسمی ایران در این دوره  «دولت عِلّیهٔ ایران » و  «ممالک محروسه ایران» بود . و در جهان غرب مانند دوره‌های پیشین از ایران به عنوان پارس یاد می‌شد. 🔹پایتخت قاجاریه شهر تهران بود و این سلسله پس از نابودی حکومت زندیه توانستند بر ایران مسلط شوند. قاجاریه طایفه ای از طوایف ترک هستند و چون جد آنان قاجار نویان بن سرتاق نویان بود به نام قاجاریه معروف شدند. 🔹سرتاق نویان از اجداد قاجاریه ، از بزرگان دربار و از فرماندهان سپاه هلاکوخان مغول بوده است. قاجارها به همراه مغول ها از آسیای میانه به ایران آمدند و پیرامون ارمنستان و در شمال رود ارس ساکن شدند. 🔹شاه عباس صفوی دسته ای از قاجارها را به استرآباد و گرگان کوچ داد تا به عنوان سدی در برابر حملات قبایل ترکمن و ازبک عمل کنند. ایل قاجار در گرگان به دو شاخه یوخاری باش (بالای رودخانه) و اشاقه باش (پایین رودخانه) تقسیم شدند.
📌حکومت قاجاریه - بخش دوم : 🔅پس از یورش افغانها و فروپاشی حکومت صفویه ، شاه تهماسب دوم – پادشاه آواره صفوی – پس از مدتی به مازندران گریخت و فتحعلی خان قاجار خدمت وی را پذیرفت. 🔹فتحعلی خان قاجار سردار سپاه تهماسب دوم شد و در حقیقت تهماسب بازیچه‌ای در دست فتحعلی خان بود. اما با پیوستن نادر به سپاه تهماسب، فتحعلی خان مقام پیشینش را از دست داد و در مشهد به تحریک نادر کشته شد. 🔹پس از فتحعلی خان، پسر دوازده ساله‌اش محمد حسن خان قاجار جای او را گرفت؛ ولی نادرشاه افشار در زمان حکومتش برای جلوگیری از به قدرت رسیدن محمدحسن خان که در هنگام قتل پدر ۱۲ سال بیش نداشت  ، یوخاری باش ها که ساکنین بالادست رود گرگان بودند را به حکم رانی منصوب کرد تا بدین ترتیب با ایجاد شکاف و چندگانگی میان طوایف قاجار، نگران ناآرامی‌های داخلی نگردد و اشاقه باش ها زیر نظر حکومت ایشان گردند. 🔹پس از مرگ نادر شاه در سال ۱۱۲۶ هجری خورشیدی، طایفه قاجارهای استرآباد به سردمداری محمدحسن خان در پی به‌دست آوردن پادشاهی برآمدند. اما در نهایت از کریم خان زند شکست خوردند و محمدحسن خان به دست یکی از اعضای قبیله یوخاری‌باش کشته شد. 🔹 فرزندان او از جمله آقامحمد خان وحسینقلی خان جهانسوز به عنوان گروگان در دربار زندیه نگهداری شدند. یک بار حسینقلی خان که از سوی کریم خان زند برای سرکوبی حاکم استرآباد فرستاده شده بود، در سمنان یاغی شد، ولی به دست زکی خان زند کشته شد.
📌آغا محمد خان قاجار - بخش اول : 🔅پس از مرگ کریم خان زند ، آقا محمدخان قاجار فرزند محمد حسن خان ، که در شیراز اسیر زندیه بود ، از آنجا فرار کرد و پس از جنگهای فراوان سلسله زندیه را نابود کرد و به پادشاهی رسید. 🔹 آقامحمدخان موفق گردید دو قبیله قاجار اشاقه‌باش و یوخاری‌باش را با هم متحد کند و نیروی نظامی خود را استحکام بخشد. 🔹آقا محمد خان قاجار در کودکی به دستور عادل شاه افشار حاکم مشهد و یا توسط زندیه اندام جنسی خود را از دست داد و اخته شد و پس از آن چهره اش زشت شد و به شدت بی رحم گردید. 🔹وی در ابتدا با کمک برادر خود جعفرقلی خان اقدام به از میان بردن مدعیان و رقبای قاجار خود کرد و طی شش سال جنگ موفق شد بر کلیه ایالات شمالی ایران مسلط شود. 🔹در اولین نبرد در سال ۱۲۰۳ ه.ق با سپاه لطفعلی خان زند ، قاجارها پیروز شدند و شیراز پایتخت زندیه را محاصره کردند اما پس از یک ماه چون نتوانستند آنجا را بگیرند به تهران بازگشتند. 🔹دومین جنگ سپاه قاجار با زندیه در سال ۱۲۹۵ ه.ق اتفاق افتاد. به علت خیانت حاج ابراهیم خان کلانتر وزیر زندیه ، دروازه های شیراز به روی لطفعلی خان زند بسته شد و سرداران سپاه لطفعلی خان نیز به وی خیانت کردند و در نتیجه وی مجبور شد برای تهیه سپاه به کرمان برود. 🔹آقا محمدخان قاجار وارد شیراز شد و دستور داد قبر کریم خان زند را شکافته و جنازه او را به تهران برده و در زیر پایه تخت سلطنت او دفن کنند. وی همچنین دستور داد کلیه فرزندان و زنان زندیه را اسیر کرده و به تهران بفرستند و برج و باروی شیراز را ویران کنند.
📌آغا محمد خان قاجار - بخش دوم : 🔅در سال ۱۲۰۸ ه.ق آغا محمد خان در تعقیب لطفعلی خان زند ، به کرمان حمله کرد. در جنگ کرمان پنج هزار نفر از سپاه قاجاریه کشته شدند . آغا محمد خان وارد کرمان شد و دستور داد هشت هزار نفر از زنان و دختران شهر را میان سپاهیان قاجار تقسیم کردند و چشمان تعداد زیادی از مردم را کور کردند. 🔹با خیانت حاکم بم ، لطفعلی خان زند اسیر و تحویل شاه قاجار شد و چشمان او را کور کرده و وی را با شکنجه به قتل رساندند. پس از سقوط زندیه در سال ۱۲۰۹ ه.ق ، آغا محمد خان به گرجستان حمله کرد و در سال ۱۲۱۰ ه.ق این کشور را تصرف کرد. 🔹فاجعه کور کردن و اسارت و کشتار مردم همانند کرمان در شهر تفلیس پایتخت گرجستان نیز انجام گرفت و ۲۵ هزار نفر از زنان و مردان گرجی را به اسارت گرفتند. 🔹اقامحمد خان پس از این حمله به تهران بازگشت و در نوروز سال ۱۲۱۰ هجری قمری در تهران تاجگذاری کرد. 🔹 شاه قاجار مدتی بعد از تاجگذاری ، به خراسان حمله کرد. در این زمان شاهرخ نوه نادرشاه افشار حاکم مشهد بود. آقا محمد خان قاجار وی را که ۶۳ سال داشت و نابینا بود شکنجه های شدید کرد تا محل خزاین نادرشاه را به او بگوید و سپس وی را به همراه خانواده اش به تهران فرستاد. 🔹با حمله روسیه به نواحی آذربایجان و شمال ایران ، آقا محمدخان قاجار برای تنبیه ابراهیم خلیل خان جوانشیر حاکم قلعه شوشی که به روس ها پیوسته بود در سال ۱۲۱۱ ه.ق به آن سمت رفت و در نزدیکی قلعه اردو زد.
📌مرگ آغامحمد خان قاجار : 🔅هنگامی که پادشاه قاجار قلعه شوشی را محاصره کرده بود مقداری خربزه برای او هدیه آوردند. وی دستور داد که در هر وعده غذایی نصف یک خربزه را برای او بیاورند. 🚩 آغامحمد خان روی هر نصفه باقی مانده خربزه علامت می گذاشت و تعداد خربزه هایی که خورده بود و تعدادی که باقی مانده بود را دقیق یادداشت می کرد. 🔅یک بار که شاه قاجار درخواست خربزه می کند ، خدمتکارانش به او می گویند که خود خربزه ها را خورده اند. 🔹آقا محمد خان دستور قتل هر سه خدمتکار را می دهد اما چون شب جمعه بوده اعدام آنان را به صبح شنبه موکول می کند. محکومین شب قبلش وارد اتاق شاه شده و او را می کشند و جواهرات سلطنتی را برداشته و فرار می کنند. 🔹صادق خان شقاقی از فرماندهان سپاه آغامحمدخان را در توطئه قتل وی شریک می دانند. وی پس از قتل شاه قاجار با سپاهی عازم تسخیر تهران شد اما در قزوین از سپاه فتحعلی شاه قاجار شکست خورد و به خدمت او درآمد. 🚩 درباره خصوصیات اقامحمد خان گفته اند که : « اندامی ضعیف داشت ، چنانکه از دور مانند پسری چهارده ساله به نظر می آمد. چهره بی موی پر چینش چون زنان سالخورده می نمود. صورتش در هنگام غضب حالتی مهیب می یافت و بی رحمی او چنان بود که حتی برادران خود را نیز به قتل می رساند.»
📌عهد نامه گلستان : در زمان فتحعلی شاه قاجار به مدت ۲۵ سال و از تاریخ ۱۸۰۳ تا سال ۱۸۲۸میلادی بین ایران و روسیه جنگ درگرفت. علت جنگ های ایران و روسیه در دوره قاجاریه حمله روس ها مناطق شمالی و شمال غربی ایران بود. 🔅در روسیه حکومت تزار ها برقرار بود و آن ها در تلاش بودند وصایای پتر کبیر پادشاه حکومت تزاری روسیه را در مورد رسیدن به آب های خلیج فارس دنبال کنند تا سبب پیشرفت کشور خود شوند. 🚩 فرماندهی جنگ های ایران را بر علیه روسیه ، شاهزاده عباس میرزا برعهده داشت و او با اینکه در ابتدا پیروزی هایی بدست آورد اما در نهایت شکست خورد. 🔹در سال ۱۸۱۳ میلادی / ۱۱۹۲ شمسی پس از شکست اول ایران در جنگ با روسیه ،عهدنامه گلستان میان دو کشور بسته شد. به موجب آن مناطق دربند، باکو، شيروان، قره‌باغ و قسمتی از تالش به روسيه ملحق شد و دولت ايران از کليه دعاوی خود بر گرجستان و داغستان و ابخازی صرفنظر کرد. طی این قرارداد در مجموع ۱۴ ولایت قفقازی ایران به روسیه واگذار شد. 🔅همچنین آزادی کشتی های روسی برای حضور در دریای مازندران و ایجاد محدودیت های دریایی برای ایران وضع شد. 🔹گلستان از توابع قراباغ بود که عهدنامه میان قاجارها و روس ها در آنجا امضا شد. این عهدنامه در ۱۱ فصل و یک مقدمه نوشته شد و با حضور سفیر انگلیس سرگوراوزلی، به وسیله‌ میرزا ابوالحسن‌خان شیرازی نماینده‌ ایران و نیکولا نماینده فوق‌العاده تزار و سردار روس ارمولوف به امضاء رسید.
📌عهدنامه فین کن اشتاین: 🔹این عهدنامه بین ایران و فرانسه در زمان پادشاهی فتحعلی شاه قاجار و در سال ۱۱۸۶ شمسی / ۱۸۰۷ میلادی بسته شد. 🔅نماینده ایران در این قرارداد ، میرزا محمد رضا خان قزوینی بود. او به کاخ فین کنشتاین در کشور لهستان رفت و در آنجا قراردادی با ناپلئون بناپارت امپراتور فرانسه منعقد کرد. 🔹این قرارداد با هدف مدرن سازی ارتش قاجار با فرانسه به امضا رسید و در پی آن ، ژنرال گاردان برای نوسازی لشکر ایران از سوی فرانسه به ایران فرستاده شد. 🚩 مفاد قرارداد فین کنشتاین : ضمانت استقلال ممالک ایران - قبول حق حاکمیت ایران بر گرجستان - کمک به اخراج روسیه از خاک ایران - تعهد تدارک توپ و تفنگ برای ایران به قدر نیاز . ایران نیز می بایست انگلیسی ها را از خاکش بیرون کرده و به انگلستان اعلام جنگ کند. 🔹ناپلئون امپراتور فرانسه پس از شکست از روسیه در جنگ ، عهدشکنی کرد و پس از امضای قرارداد تیلسیت با الکساندر اول امپراتور روسیه ، به هیچکدام از تعهدات خود در برابر ایران عمل نکرد و ایران را در برابر حملات روس و انگلیس تنها گذاشت.
📌عهدنامه ترکمنچای : 🔅در سال ۱۲۰۶ شمسی / ۱۸۲۸ میلادی در زمان پادشاهی فتحعلی شاه قاجار بین ایران و روسیه بسته شد. این قرارداد پس از شکست عباس میرزا فرمانده سپاه قاجار از ایوان پاسکوویچ فرمانده روسی بسته شد. 🚩برای امضای این پیمان از سوی فتحعلی شاه پادشاه ایران میرزا ابوالحسن خان شیرازی و الله‌یار خان آصف‌الدوله و از سوی امپراتور روسیه ایوان پاسکویچ حضور داشتند. 🔹 برپایهٔ این قرارداد، سه ایالت دیگر قفقاز، یعنی ایروان، نخجوان و بخش‌های دیگری از تالش زیر سلطهٔ روس‌ها قرار گرفت، حاکمیت ایران بر دریای خزر محدودترشد و مردم ایران ناچار از پذیرش کاپیتولاسیون «قضاوت کنسولی» گردیدند. 🔹در عهدنامه ترکمانچای در مجموع حدود ۳۰ هزار کیلومتر مربع ، شامل حدود ۲۰ هزار کیلومتر مربع از ارمنستان امروزی، حدود ۵ هزار کیلومتر مربع از ترکیه امروزی شامل کوه آرارات و شهر ایغدیر که در آن زمان بخشی از خانات ایروان بود و حدود ۵ هزار کیلومتر مربع از جمهوری آذربایجان امروزی «شامل تالش شمالی یعنی شهرستان لریک و نخجوان» از ایران جدا شدند. 🔅ایران حق کشتیرانی در دریای خزر را از دست داد و ملزم به پرداخت ۱۰ کرور تومان به عنوان غرامت به روسیه شد. این معاهده به جنگ‌های ایران و روسیه در دوره قاجار پایان داد و دولت روسیه متعهد شد که از پادشاهی ولیعهد وقت عباس میرزا حمایت کند.
📌امپراتوری تزارها در روسیه : 🔅امپراتوری روسیه یا روسیه تزاری، نام حکومتی قدرتمند بود که از ۲۲ اکتبر ۱۷۲۱ تا سرنگونی آن در فوریه ۱۹۱۷، به مدت ۱۹۶ سال بر بخش‌های عظیمی از اروپا، آسیا و آمریکا حکومت راند. 🔹پایتخت این امپراتوری شهر سن پترزبورگ و زبان رسمی آن روسی و واحد پول آن روبل بود و پادشاهان آن تزار نامیده می شدند و خاندان رومانوف ، خاندان سلطنتی بودند. 🚩 چهارمین امپراتور روسیه تزاری ، پتر کبیر بود که معاصر با شاه سلطان حسین صفوی در ایران بود. پتر کبیر ، کشور روسیه را با اصلاحات و کشورگشایی به یک ابرقدرت تبدیل کرد. 🔹پتر عقیده داشت که روسیه تا زمانی که در عرصه فناوری به پای اروپا نرسد، هرگز یک امپراتوری قدرتمند نخواهد شد. برای همین کارشناسان فنی خارجی را استخدام کرد تا چگونگی ساخت کشتی‌های بهتر و بنای استحکامات نیرومندتر را به روس‌ها بیاموزند. 🔹پتر همچنین عقیده داشت که روسیه باید به آب های گرم خلیج فارس برسد تا پیشرف کند و از اینرو پادشاهان بعدی روسیه دست به کشورگشایی و حمله به مناطق شمالی ایران زدند.روسیه قبل از حکومت تزارها یک کشور ضعیف و فقیر تحت سلطه مغول ها بود.
📌دهکده حید الجزیل در کشور یمن : 🔹حید الجزیل ، نام دهکده ای در یمن است که بر فراز یک تخت سنگ عظیم در گوشه ای از یک دره پر گرد و خاک ، قرار گرفته ‏است. این تخت سنگ ارتفاع ۱۵۰ متری دارد.‌‏ 🔅قدمت این خانه ها به ۵۰۰ سال پیش باز می گردد.
📌شهر باستانی شیبام در یمن : 🔹در استان حضرموت در کشور یمن شهر دو هزار ساله‌ای وجود دارد که آسمان‌خراش‌های اولیه از آنجا پدیدار شده‌اند. شیبام، شهری با حدود هفت هزار نفر جمعیت حوالی قرن سوم میلادی تأسیس شد. ساختار شهر به سبک خاصی طراحی شد تا ساکنان را از شر حملات اعراب بادیه‌ نشین در امان نگه دارد. 🚩 دیوارهای گلی عظیمی اطراف شهر ساخته شدند و خانه‌های شهر نیز بالاتر از دیوارهای آن بنا شدند. به شیبام «کهن‌ترین شهر آسمان‌خراش‌ها در جهان» می‌گویند و این شهر، یکی از قدیمی‌ترین نمونه‌های شهرسازی عمودی است. 🔹تقریباً دو هزار سال است که زندگی در شهر شیبام جریان دارد؛ البته بیشتر سازه‌هایی که امروز در آن می‌بینید مربوط به قرن شانزدهم میلادی هستند. بسیاری از ساختمان‌ها چندین بار بازسازی‌شده‌اند. حدود 500 ساختمان در شهر وجود دارد که به آن‌ها «خانه‌های برجی» می‌گویند.
📌شهر باگان در کشور میانمار : 🔹شهر باستانی باگان در کشور میانمار (برمه) به خاطر وجود حدود دو‌ هزار معبد و آثار باستانی به عنوان يکی از عجايب معماری دنيای باستان شناخته می شود. 🔅بسياری از معابد شهر باگان شبيه به هرم و درست به ابعاد اهرام ثلاثه مصر ساخته شده اند. از قرن نهم تا سیزدهم میلادی، این شهر پایتخت پادشاهی پاگان بود. 🔹ویرانه های این شهر مساحتی در حدود 25 کیلومتر مربع را تشکیل می دهند. آنها این معابد را به وسیله برده هایشان بنا می کردند. به خاطر ثروت زیاد سازندگان این بناها بسیاری از تندیس های قرار گرفته در این معابد، از طلا ساخته شده یا با روکشی از طلا پوشیده شده اند. 🚩 پاگودا مشهورترین معبد شهر بوده و ارتفاعی در حدود 6 متر دارد. معبد مشهور دیگر این شهر با نام آناندا شناخته می شود که ارتفاع آن ۵۱ متر است. معبد گاوداپالین معبد دیگری است که ۶۰ متر ارتفاع دارد.
🔅یکی از معابد شهر باگان میانمار
📌 معبد چیچن ایتزا (Chichen Itza): 🔹چیچن ایتزا محوطه ای باستانی از تمدن مایاها، واقع در در ۱۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر مریدا، کشور مکزیک می باشد. 🔅کاربرد این معبد تقدیم قربانی به خدای باران مایاها “چاک” بوده است. قربانی کردن انسان نیز در این معبد معمول بوده است. بقایای انسان های قربانی شده نیز در معبد یافت شده اند. 🔹محوطه چیچن ایتزا شامل چندین ساختمان سنگی است که قبلاً به عنوان قصر، معبد، حمام، مغازه و غیره به کار می رفته اند. 🚩 مشهورترین بنای تاریخی چیچن ایتزا، معبد کوکولکان یا ال کاستیلو است که در مرکز آن قرار دارد و به نوعی نماد آن هم محسوب می‌شود. این معبد ، هرمی سنگی به ارتفاع حدود ۲۴ متر است که در بالای آن بنایی ۶ متری قرار دارد. 🔹این شهر باستانی بین سالهای ۶۰۰ تا ۹۰۰ میلادی ساخته شده و یکی از بزرگ‌ترین شهرهای تمدن مایا بوده است.
📌تئوتیئواکان (Teotihuacán) : 🔹تئوتیئواکان یک شهر باستانی در قاره آمریکا و کشور مکزیک می باشد که شامل هرم های بزرگی می باشد. 🚩 امپراتوری تئوتیئواکان در قرن دوم قبل از میلاد به پایتختی مکزیک در آمریکا ایجاد شد. دلایل نابودی این تمدن مشخص نیست اما هفت قرن پس از نابودی این تمدن ، قوم آزتک جای آن ها را گرفتند و اهرام را مقدس دانستند و به عنوان مکان زیارتی استفاده کردند. 🔹بزرگترین اهرام این منطقه به اسم خورشید و ماه نامیده شده اند و ارتفاع یکی از آنان هفتاد متر با ۲۴۸ پله است و سومین هرم بزرگ جهان محسوب می شود. 🔅کشور مکزیک را می توان مصر آمریکا نامید به سبب وجود هرم هایی که دارد. این کشور تا پیش از ورود اسپانیایی به آمریکا و کشف مکزیک دارای تمدن های بزرگی بود.
📌هرم دهشور یا هرم خمیده در مصر : 🔹این هرم بزرگ توسط سنفرو نخستین فرعون دودمان چهارم مصر ساخته شده است 🔅فرعون سنفرو فتوحاتی در لیبی و نوبه(منطقه‌ای در شمال آفریقا و در امتداد رود نیل) انجام داد تا منابع لازم را برای ساخت این هرم از جمله برده و مصالح مورد نیاز را بدست آورد. 🔹خوفو (Khufu) سازنده هرم بزرگ جیزه (Giza) پسر وی و جانشینش بوده است. 🚩 هرم خمیده در گورستان پادشاهی در دهشور در ۴۰ کیلومتری جنوب شهر قاهره قرار دارد.
📌هرم سنوسرت (senusret2) : 🔹این هرم بزرگ در کشور مصر قرار دارد و از آثار دوره فرعون سنوسرت دوم است. 🔅سنوسرت دوم فرعونی در دودمان دوازدهم مصر باستان است که در میان سال‌های ۱۸۹۷ تا ۱۸۷۸ پیش از میلاد فرمانروایی می‌کرد.
🔅اشکال مختلف هرم در جهان
📌معبد بوروبودور در کشور اندونزی : 🔹این معبد که شبیه یک هرم ساخته شده است یک عبادتگاه بودایی می باشد. ۷۲ گنبد سنگی شبیه ناقوس کلیسا بر روی سقف این هرم قرار گرفته است که داخل آنها مجسمه های بودا قرار دارد. 🚩معبد بوروبودور حدودا در بازه زمانی 90 ساله یعنی از سال 750 الی 842 میلادی توسط پادشاه سایلندرا ساخته شده و از آن زمان تا کنون دست خوش بسیاری از وقایع طبیعی و انسانی بوده و با 1200 سال قدمت هنوز سالم مانده است. 🔹 معبد بوروبودور که در دل جنگل های جزیره جاوه در اندونزی کنونی واقع شده است. 🔹در سال 1814 میلادی، زمانی که جاوه تحت کنترل انگلیس بود، توماس استامفورد رافلز، فرماندار انگلیسی از روستاییان محلی داستان هایی درباره یک سازه متروک و مرموز شنید و افرادش را فرستاد تا تحقیق کنند. 🔅 تیمی 200 نفره دست به کار شدند و به مدت دو ماه به قطع درختان اطراف معبد و سوزاندن گیاهان مشغول شدند تا بالاخره موفق شدند پس از کند و کاو فراوان از معبد بوروبودور رونمایی کنند.
📌 هرم خورشید در بوسنی : 🔹در شهر ویسکو در کشور بوسنی در قاره اروپا ، هرم بزرگی قرار دارد که با گیاهان و درختان پوشیده شده است. این هرم در سال ۲۰۰۵ میلادی کشف گردید 🔅قدمت هرم بوسنی را حدود ۳۰ هزار سال دانسته اند. ارتفاع این هرم ۲۲۰ متر است و از اهرام مصر بزرگتر است.
📌شهر تحونیس هراکلیون : شهر تاریخی Thonis Heracleion، یکی از شهر هـای باستانی مصر اسـت. این شهر کـه در رود نیل بنا شده بود، بدلیل شرایط نامناسب از لحاظ زمین شناسی بـه زیر آب رفت. شهر Thonis، حدود ۱۲۰۰ سال پیش از روی زمین محو شده و امروزه در زیر دریا در قسمت غربی خلیج ابولخیر مصر یافت شده اسـت. 🔹دراین اکتشاف علاوه‌بر ساختار خود شهر، باقیمانده بیش از ۶۴ کشتی کـه در بستر دریا دفن شده، سکه‌های طلا و وزنه‌های ساخته شده از برنز، تندیس غول پیکری بـه همراه چندین تندیس کوچک‌تر از خدایان مصر باستان، کتیبه‌هایی از جنس سنگ کـه روی آن بـه زبان یونانی و زبان باستانی مصر حکاکی شده بود پیدا شد. چیزی کـه هنوز معلوم نیست، نحوه‌ی غرق شدن این شهر در کف دریا اسـت.