عکس مربوط به محرم ۱۱۰ سال پیش در تهران است.
پ.ن: اولین عکسیه که میبینم خانما تو متن و آقایون در حاشیه هستن.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
مجسمه اهالی شهر pompeii ایتالیا که در سال هفتاد و نه میلادی زیر آتشفشان دفن شدند!
اهالی این شهر، زیر آوار و خاکستر آتشفشان دفن شدند وقتی دانشمندان شهر رو پیدا کردند و خاک هارو برداشتند، میبینند حفره هایی توخالی در زیر خاک وجود داره. بعد با گچ اون حفره ها رو پر کردند و دیدند که حفره ها مال اجساد تجزیه شده ی انسانه و سپس این مجسمه ها شکل گرفت...
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
شکوه و عظمت جلدسازیِ ایران در عهد تیموری با اساتید مکتب هرات آغاز شد و تا اواخر دوران صفوی هم رونق چشمگیری داشت، بعد از آن افول کرد و در عصر قاجار بیشتر با جلدهای لاکی و روغنی احیای موقتی شد.
چهار نمونه جلد کتاب از دوران صفوی
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
سنگ قبر بیلیاقتترین شاه ایران، ناصرالدین میرزا
استاد حسن حجارباشی ۴ سال برای ساخت این سنگ صرف کرد که تا به امروز از نظر ظرافت و زیبایی كسی نظیرش را ندیده است.
این سنگ با مرارت توسط مردم ازیزد به تهران منتقل شد. آنها مجبور بودند سنگ را با غلتاندن روی تیرهای چوبی، به سمت تهران حمل کنند، تا آنجا كه بین 30تا 50 نفر در راه كشته شدند.
مظفرالدین شاه به استاد حجار صد تومن دستمزد داد، این رقم آنچنان ناچیز بود که وی از شدت اندوه درگذشت.
این سنگ هماکنون در موزه کاخ گلستان در معرض دید عموم قرار دارد.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
جالب است بدانید
تا اواخر قرن شانزدهم، انسانها در یک بشقاب مشترک غذا میخوردند و برای اولین بار در قرن هفدهم فرانسوی ها بشقابهای یکنفره یا اصطلاحاً جداگانه را برای غذاخوردن ساختند.
در همان زمان در ایران هم، پلو یا چلو یا هر غذایی را در مجمعهای بزرگ میکشیدند که به آن « قاپ » میگفتند و بین چند نفر مشترک بود!
تا زمانی که برای تقسیم عادلانهی غذا بین افراد ایدهی « قاپ شخصی » به میان آمد.
غذا را در قاپ هرکس میکشیدند و پیش روی او میگذاشتند.
به همین دلیل ابتدا واژهی « پیشقاپ » استفاده میشده است که به مرور به
« پیشقاب » به معنی ظرف پیشِ رو و بعد هم « بشقاب » تغییر نام یافته
بشقاب ها از هر جنس و شکلی که باشند،
در فرهنگ تمام مردم دنیا " حرف زیادی برای گفتن دارند " و امروزه دارای ارزش زیادی هستند تا جایی که در موزه ها نگهداری شده و حتی در حراج کریستیز جزو آثار هنری خرید و فروش میشوند، نه صرفاً به عنوان صنایعدستی.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
مادام ژان دیولافوا و همسرش در کسوت باستانشناس وارد ایران شدند اما در واقع فقط تاجران عتیقه بودند.
این زن و همسرش به قدری موزهی لوور را از آثار باستانیِ ایران و به ویژه «شوش» پر کردند که از دولت وقت فرانسه نشان شوالیه را دریافت کردند!
بیشترین آثار ربوده شده از شوش، در موزه لوور فرانسه قرار دارد.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
سرباز روس درجنگ، همسرش را درمیان اجساد می شناسد و اصرار میکند که او زنده است و جسد را به او بدهند، همسر وی زنده ماند؛ آنها 8 سال بعد فرزندی به دنیا آوردند، این نوزاد ولادیمیر پوتین است!
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
حلقه ازدواج با نقش زن و مرد
اولین بار ایرانیان باستان در۴ هزار سال قبل در تمدن املش به نشانه عهد،وفا و عشق به همسر
حلقه های برنزی با نقش زوجه را بهم هدیه دادند
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
وقتی یکی از دانشجویان از "مارگارت مید" پرسید نخستین نشانهی تمدن در یک فرهنگ چیست؟ دانشجو انتظار داشت تا "مید" دربارهی سفال یا سنگ آسیاب حرف بزند، ولی "مید" گفت نخستین نشانهی تمدن در یک فرهنگِ باستانی استخوان رانی بوده که شکسته شده و دوباره جوش خورده. "مید" توضیح داد که چنانچه پای شما در یک قلمروی حیوانی بشکند، شما میمیرید. نمیتوانید از خطر فرار کنید، برای نوشیدن به رودخانه بزنید یا برای غذا شکار کنید. شما خوراکی هستید برای جانوران پرسهزن. هیچ حیوانی با پای شکسته آنقدر دوام نمیآورد تا استخوانش جوش بخورد. استخوان شکستهی رانی که جوش خورده است گواهیست بر اینکه کسی زمان صرف کرده تا با شخص پاشکسته همراهی کند. محل جراحت را بسته، شخص را نگهداری و تیمار کرده تا سلامت و بهبودی پیدا کند. "مید" گفت: کمک به دیگری در عین دشواری، همان جاییست که تمدن آغاز میشود. ما وقتی در اوج شکوفایی خود هستیم که به دیگران یاری میرسانیم.
پ.ن:
مارگارت مید استاد برجستهی انسانشناس آمریکاییست که در حوزهی تخصصش کتابهای مطرح و ماندگاری دارد.
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
سروده های پارسی
بر دیوارهای تاج محل هندوستان
زبان رسمی هند تا ۱۵۰ سال پیش پارسی بود و اگر تاراجگری انگلیسی ها نبود، اکنون زبان پارسی ٢ میلیارد سخنور داشت!
عمران خان، نخست وزیر پاکستان درباره زبان فارسی در شبه قاره گفته: "اگر انگلیسیها در قرن نوزدهم به هند نیامده بودند، نیازی به مترجم نداشتیم, همه ما به فارسی صحبت میکردیم. فارسی برای ۶۰۰ سال زبان رسمی در هند بود"
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
می گویند
روزی را
صبحِ زود
تقسیم می ڪنند..
هرجا که هستی
"سهمِ امروزت " یك بغل شادی وبرکت وآرامش
صبح بخیر🌹
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸
با از بینرفتن امپراتوری هخامنشی در سال 330قبل از میلاد بهدست اسکندر مقدونی، سکههای اسکندری جایگزین سکههایی با طرح کماندار پارسی شدند.
روی این سکهها که به شکل سکههای هخامنشی ضرب میشد، تصویر اسکندر نقش بسته بود و پشت آن، تصویر زئوس، خدای یونانیان به چشم میآمد و بدین ترتیب سکه پارسی که دریک نام داشت و اولین پول بین المللی جهان بود و در سرتاسر قلمرو هخامنشیان دارای اعتبار بود رو به فراموشی سپرده شد
🔸🚪 @tarikhnegar 🚪🔸