🌀دستهی چهلاختران
🔹️حرم امامزاده موسی #مبرقع فرزند بلافصل امام جواد (ع) در محله چهل اختران خیابان #آذر واقع شده و بعد از حرم حضرت معصومه (س) دومين زيارتگاه مهم قم محسوب میشود.
🔸️حضرت موسی مبرقع از مدينه به قم آمده و ۴۱ سال زيسته است و در منزل خود به خاک سپرده شده است و پس از ايشان چندين فرزند از نسل ایشان نيز مدفونند. همه سادات #رضوی، #نقوی، #اخوی و #برقعی از نسل حضرت موسی مبرقع هستند.
🔹️هيئت #چهل_اختران تنها و اولين هيئت #سادات است كه از همان ابتدا در صحن بقعه موسی مبرقع بنا شده و از گذشته های دور مورد توجه افراد بوده است و مردم برای #شفای بيماران و برآورده شدن حوائج خود به اين هيئت متوسل میشوند.
🔹️#طوق_سيفا متعلق به این هیات است و فقط در #چهارشب هفتم، هشتم، نهم و دهم #محرم در وسط خيمهگاه گذاشته میشود.
🔸️ اين طوق قدمتی #چهارصدساله دارد و فردی اصفهانی به نام #سيفالله كه ساكن #اصفهان بود، اما ارادت خاصی به اين هيئت داشت اين طوق را كه به روی آن با هنرمندی تمام آيات از جمله سوره كوثر و آيه تطهير و همچنين دعاهایی مانند حديث كساء را #حكاكی و به اين هيئت #اهدا كرده است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📜نقشۀ قم در سال ۱۳۴۹ (حوالی خیابان باجک)
♦️خیابان بهروز (#باجک)، میدان ششم بهمن (چهارراه #بازار)، کوچه صندوقدار، کوچه #یزدیها، کوچه آبانبار #سیدعرب، کوچه #عربستان، بیمارستان #کامکار، کوچه ناهید، کوچه شمسآباد سلامت، کوچه محمدیه، کوچه حاجمشایخی، گذر #گنجی، کوچه #سیدحسن، کوچه سعادت لاجوردی، کوچه سعادت، باغ #پنبه و کوچه #صابونیها و...
(قمشناسی)
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
💡 ورودی حمام #حاجعسگرخان مزین به آیۀ وان یکاد و شعر:
دانی ز چه این چرخ کهن میگردد
نه بهر تو و نه بهر من میگردد
از گردش آن چون علی آمد به وجود
میبالد و دور خویشتن میگردد
♦️حمام حاج عسگرخان در راستهی شمالی بازار قم و در محله عربستان قرار دارد و قدمت آن به دورهی فتحعلیشاه قاجار برمیگردد.
📸عکاس:مرتضی خدمتی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
5.71M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽 فیلمی کمیاب از حمل #ضریح حضرت #ابوالفضل_العباس (ع) که توسط صنعتگران #اصفهانی ساخته شده از اصفهان به کربلا
📍سال ۱۳۴۳
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📯 موسیقی حرام و حلال!
🎙محسن رفیقدوست:
🔹️یادم هست امام در مورد اولین #موسیقیهایی که پخش شد، فرمودند اشکالی ندارد. یک روز خدمت امام بودم #رادیو در بخش دیگری از بیت امام بود و آقای #گلریز داشت "ای مجاهد" شهید مطهر را میخواند. مرحوم #خلخالی از امام سؤال کرد آقا این موسیقی بالاخره محرم است یا بلا اشکال؟ امام جواب عجیبی دادند؛ با هر دو گوشم شنیدم فرمودند: اگر همین موسیقی الان در #اردن پخش شود حرام است، اما اینجا حلال است.
🔸️فرصت نبود سؤال کنیم یعنی چه که در اردن حرام در ایران حلال است؟ بنابراین موسیقی از آن مسائلی است که #روحانیت سطح بالا باید در آن ورود کنند تا تکلیف آن روشن شود.
🔹️در این مورد خاطره ای از مرحوم شهید #بهشتی مربوط به قبل از انقلاب دارم. از ایشان سؤال کردم: آقا شنیدم شما شبها برنامه #گلهای رادیو را گوش میکنید. ایشان فرمود: بله وقتی آقای #گلپایگانی میخواند آن را حرام نمیدانم... .
🔸️معلوم است که آوازی که ایشان میخواند شبهه #حرمت ندارد. بعد مرحوم شهید بهشتی جمله ای گفت؛ اینکه هیچ یک از دمهایی که در #عاشورا میدهیم خارج از یکی از دستگاههای #موسیقی نیست؛ یا نواست یا شور.
🔹️اتفاقا چند سال پیش از یکی از مداحان خودمان پرسیدم وقتی #نوحه میسازید بر مبنای دستگاه موسیقی است؟ :گفت اصلا ما نوحه خارج از #دستگاه نداریم...
📚برای تاریخ میگویم؛ ج۳- سوره مهر
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀محله باغ پنبه
🔸️این محله بین خیابان ۵۵ متری #عماریاسر و خیابان ۱۹ دی واقع شده است. آغاز آن از چهار راه #بازار و پایان آن هفت متری #باجک، مسجد #رضویه و منطقه #عربستان است.
🔹️علت نامگذاری این محله به دلیل این بوده است که سالها قبل در این محل #پنبه کشت میشده و بعدها در دوران #ناصرالدین_شاه قاجار یکی از تاجران بزرگ و خیّر قم به نام حاج علیاکبر #ارباب که به القاب تاجر و #پالاندوز و #باغ_پنبهای هم موسوم بوده است، آب انبار و مسجدی در این محل میسازد که ساختمان قدیمی آن تا دهه شصت شمسی باقی بود که پس از تخریب، مسجد #نوبنیاد کنونی جای آن ساخته میگردد. بازماندگان وی هنوز در این محل ساکن هستند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom