#دستورالعمل
💠حضرت علّامه حسن زاده آملي فرموده اند:
♦️قرآئت آيه ي سخره (آيات 55 تا 57 سوره ي اعراف) به نصّ معصوم - عليه السّلام - كه در كتاب حجّت (اصول كافي، ج 1، ص 279) روايت شده است، موجب #صفاي نفس و اطمينان آن بر اسلام و ايمان و تنوّر قلب به يقين و دفع #شرّ_شياطين و نفي خواطر است.
♦️آيه ي سخره به همين عنوان در السنه ي خواصّ صحابه بلكه غيرخواصّ نيز داير بوده است و در جوامع روايي، همچون دُرّ درخشان است و دستورالعمل سائر در برنامه ي سالكان است و تأثير آن در صفاي قلب و اطمينان نفس و نفي خواطر و ازاله ي شك و #وسواس به عدد
#هفتاد_مرتبه نفوس را در مرتبت ايقان است و دستور آن از حضرت وصيّ - عجّل الله تعالي فرجه الشّريف - عين برهان است.
💠ایه سخره اشاره به آیات ۵۵ الی ۵۷ سوره اعراف دارد : ان ربکم الله الذی خلق السموات و الارض فی سته ایام ......تا : ان رحمت الله قریب من المحسنین .
📗منبع: #نور_علي_نور، #ص 18،
#ص 128
#علامه_حسن_زاده_آملی
#آیه_سخره
سیر و سلوک و طهارت نفس
https://eitaa.com/joinchat/571736158Ca8d640cfa2
راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل یازدهم:محاسبه
(قسمت دوم )
ادامه...
محاسبه قبل از خواب:
این کار برای آن است که ببیند آیا به آنچه بر خود واجب کرده بود عمل کرده یا نه. به این ترتیب اگر جدول عملش کامل بود باید خدا را شکر کند که چنین توفیقی داشته و اگر ناقص بود نوبت به مواخذه و کیفر نفس می رسد که این، کار چهارمی به شمار می آید. پس باید با قضای کارهایی که انجام نداده نقصان خود را جبران کند. البته اگر تدارک آن به وسیله قضا کردن باشد. مانند قضا شدن نماز واجب یا مستحبی، و یا ممکن است راه تدارک، طلب حلالیت باشد. چنانچه موضوع حق الناس باشد، مثل غیبت کردن و مانند آن و گاهی تدارک کردن گذشته ها کار بیشتری می طلبد. مثلا آنکه نفس خود را به روزه یا انفاق یا توبه مجدد و گریه و استغفار آزار بدهد و بدین ترتیب خودش را با دست خودش به چیزهایی که با درجه ارتکاب جرمش تناسب دارد تنبیه و ادب کند. سالک باید بداند که اگر برای مدتی پی در پی به این دستورالعمل پای بند شود، به زودی خواهد دید که چگونه ترک گناهان و انجام واجبات برای او آسان می گردد و این دستور حتی نسبت به غیر مبتدی ها هم صادق است. هرچند در کیفیت و کمیت آن تفاوتی وجود دارد.
ادامه دارد...
سیر و سلوک و طهارت نفس
https://eitaa.com/joinchat/571736158Ca8d640cfa2
#شرح_مراتب_طهارت
#جلسه_بیست_یکم
#بخش_دوم
تطهیر قوهی خیال گردنهای است که گذر نمودن از آن برای هر کسی ممکن نیست. قوهی خیال اگر درست تطهیر نشود انسان هم در مسائل علمی و هم در مسائل عملی دچار مشکل میشود.
🌿قرآن و عرفان و برهان از هم جدایی ندارند.
🍃قرآن کتابی است جامع برای تمامی بشر، و خود به تنهایی برای سعادت مردم کافی است. به ما فرمودهاند: 《اگر شما قوهی خیال خود را تطهیر کنید خواهید دید که قرآن از متن واقع حرف زده است.》
🌱قرآن یک کتاب تدوینی است که کتاب تکوین را بیان میکند.
شرح_مراتب_طهارت_جلد_اول
#جلسه_بیست_یکم
#استاد_صمدی_آملی
#بخش_دوم
سیر و سلوک و طهارت نفس
https://eitaa.com/joinchat/571736158Ca8d640cfa2
علامه حسن زاده
موضوع: #دستور_العمل_عرفانی
فرق تكلم و سكوت
♦️#تكلم و #سخن_گفتن
از رحمت رحمانيه الهيه است
♦️ولى #سكوت و لب فرو بستن
از رحمت رحيميه حق تعالى است
💠لذا آن سفره عام براى همه است ولى اين سفره خاص است كه اهل دل از آن طرفى مى بندند. با داشتن آن ، نفس دائما مشغول است و انصراف از اين نشئه پيدا نمى كند
💠ولى اين موجب انصراف از اين نشئه و موجب انقطاع الى الله است كه و المنصرف بفكره الى قدس الجبروت مستديما لشروق نور الحق فى سره تحقق مى يابد
💠آن اشتغال به غير آورد و اين يكى اشتغال به خويشتن آن انسان را به غير خدا انس مى دهد و اين انس به حق را روزى مى كند.
💠 آن انسان را مى ميراند و اين درون را گويا و احيا مى نمايد. آن كثرت آورد و اين وحدت و توحد.
💠 آن دنيا را بروز مى دهد و اين قيامت برپا مى كند. آن انسان را اهل ظاهر بار مى آورد، اين اهل باطن .
حضرت علامه حسن زاده املي ره
#سکوت#تکلم#عرفان#رحمت_رحمانییه
سیر و سلوک و طهارت نفس
https://eitaa.com/joinchat/571736158Ca8d640cfa2
#محاسبه_قبل_از_خواب
"قبل از خواب وضو بگیر و دمی رو به
قبله بنشین و اعمال خود را در روز
گذشته به یاد آر که چه کردی و
سرمایه یک روز را که از دست
دادی ،حال چه بدست آوردی و
اگر غفلتی رفته همین امشب توبه
نما و چه می دانی که از این
بستر باز سر برداری؟
چه بسیار کسان که سر بر بالین
نهادند و بر نداشتند ."
حضرت استاد کریم محمود حقیقی
تحلی جلد 1
سیر و سلوک و طهارت نفس
https://eitaa.com/joinchat/571736158Ca8d640cfa2
راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل دوازدهم :مراقبه
(قسمت اول )
مراقبه کشیک نفس را کشیدن است که مبادا اعضا و جوارح را به خلاف وادارد و عمر عزیز را که هر آنی از آن بیش از تمام دنیا و مافیها قیمت دارد ضایع بگرداند. مراقبه یعنی غافل از حضور حضرت حق جلَّ شأنه نباشد. ذکر و فکر بدون مراقبه نه تنها نافع نیست که گاه مضر است. مراقبه در حکم پرهیز و ذکر و فکر در حکم دارد.
انسان مراقب یعنی انسانی که بیدار و متوجه است و به جدّ مشغول کار است، کار برای خود، کار برای خدا و کار برای آخرت.
انسان مراقب، پاسبان و پاسدار است. پاسبان دل خود که صادرات و وارداتش چیست. او همیشه کشیک نفس خویش میکشد که جز خوبی در درون نفسش ننشیند و جز خوبی از او سر نزند.
سنگ زیرین آسیاب سلوک را مراقبه دانستهاند و آن قدر در اهمیتش تأکید کردهاند که گویا سلوک یعنی مراقبه و مراقبه یعنی سلوک.
بیجهت نیست که گاه اهل سلوک را اهل مراقبه نامیدهاند.
مراقبه درجاتی دارد، ولی روح همۀ درجات این است که سالک همواره توجّه و ارتباط خود با حضرت حق را حفظ کند و دقت كند آنی از آنچه به عنوان یک سالک، در هر درجهای که هست، بدان ملتزم است، غفلت نورزد.
در رسالۀ منسوب به علامه بحرالعلوم آمده است:
«مراقبه عبارت است از متوجّه و ملتفت خود بودن در جمیع احوال تا از آنچه که بدان عازم شده است و عهد کرده، تخلّف نکند.»
استاد طهرانی در رسالۀ لب اللباب میگوید:
«ششم مراقبه و آن عبارت است از آنکه سالک در جمیع احوال مراقب و مواظب باشد تا از آنچه وظیفۀ اوست تخطّی ننماید و از آنچه بر آن عازم شده تخلّف نکند.
مراقبه معنای عامّی است و به اختلاف مقامات و درجات و منازل سالک تفاوت میکند. در ابتدای امر سلوک، مراقبه عبارت است از آنکه از آنچه به درد دین و دنیای او نمیخورد اجتناب کند و از«ما لایعنی» دوری گزیند و سعی کند تا خلاف رضای خدا در قول و فعل از او صادر نگردد، ولی کمکم این مراقبه شدت یافته و درجه به درجه بالا میرود. گاهی مراقبه عبارت است از توجّه به سکوت خود و گاهی به نفس خود و گاهی به بالاتر از آن از مراتب حقیقت از اسماء و صفات کلیۀ الهیه و مراتب و درجات آن ان شاء الله بیان خواهد شد ... . تا مراقبه صورت نگیرد ذکر و فکر بدون اثر خواهد بود. مراقبه حکم پرهیز از غذای نامناسب را برای مریض دارد و ذکر و فکر حکم دارو و تا وقتی که مریض مزاج خود را پاک ننماید و از آنچه مناسب نیست، پرهیز نکند دارو بیاثر خواهد بود و چه بسا گاهی اثر معکوس میدهد. لذا بزرگان و اساتید عظام این راه، سالک بدون مراقبه را از ذکر و فکر منع میکنند و ذکر و فکر را بر حسب درجات سالک انتخاب مینمایند»
منبع رساله سیر و سلوک
شیخ علی رضایی
ادامه دارد...
سیر و سلوک و طهارت نفس
https://eitaa.com/joinchat/571736158Ca8d640cfa2
6.05M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
«تأثیر محاسبه در پیدایش انگیزههای الهی»
حجتالاسلاموالمسلمین استاد #مؤیدی
شرح دعای «مکارم الأخلاق»
جلسه هفتم | دقیقه نوزدهم
~ ۴ دقیقه | ۶ مگابایت
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
سیر و سلوک و طهارت نفس
https://eitaa.com/joinchat/571736158Ca8d640cfa2
#شرح_مراتب_طهارت
#جلسه_بیست_و_دوم
#بخش_دوم
کار قوه خیال این است که در سیر نزولی ،معانی را صورت و شکل می دهد . قوه خیال واسطه بین ملک و ملکوت است ، رابط بین بدن و نفس است ، و واسطه است بین عالم ظاهری و باطنی ، ورابطه است بین مادی ومجرد .
عقل آن واقعیت های که در عالم ملکوت است را کسب میکند ، تحویل قوه خیال میدهد ، و قوه خیال آن را بصورت اشکال و صور در می آورد ، مثل دیدار پیامبر با جبرائیل که او را شکل یک جوان زیبا یا امیر مومنان دیده است .
اگر انسان با اشکال و صور گوناگون ارتباط داشت ، و در مقام یک تمثل در خواب یا بیداری ، برای آدم متمثل میشود . اشکال پراکنده به یک تعبیری اشکال خسته کننده است ، این معلوم میشود حقیقتی به او روی آورد و ایشان خواست حقیقت رو به اشکالی ترسیم کند قوه خیال ، و بر اساس اینکه تطهیر نبوده و با اشکال ناهنجار ارتباط داشته ، آن حقیقت با اشکال ناهنجار برایش متمثل میشود .
قوه ی متخیله که خیلی قوی باشد و در انقیاد و اطاعت قوه ی عاقله بوده باشد ، مدرکات قوه ی عقلیه را به خوبی و درستی حکایت می کند، پس اگر مدرکات قوه ی عقلیه ذوات مجرده باشند ، قوه ی متخیله آن ها را به صور اشخاص انسان که افضل انواع محسوسات جوهریه اند ، در کمال حسن و بها درآورد و اگر آن مدرکات معانی مجرده و احکام کلیه اند به صور الفاضی که به تعبیری قوالب معانی مجرده اند ، در اسلوب شیرین و شیوا درآورد .
#شرح_مراتب_طهارت جلد اول
#جلسه_بیست_و_دوم
#استاد_صمدی_آملی
#بخش_دوم
سیر و سلوک و طهارت نفس
https://eitaa.com/joinchat/571736158Ca8d640cfa2
راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل دوازدهم :مراقبه
(قسمت دوم )
ادامه...
از آنجا که هر فردي با فرد ديگر متفاوت است و سلوکي که طي مي کند کاملا هماهنگ و موافق با ساختار دروني و رواني خود اوست و در طول سلوک نيز تغييراتي که در سالک ايجاد مي شود و حالاتي که به او دست مي دهد کاملا متفاوت و حتي گاه مغاير با ديگري است، ارائه ي يک نسخه ي مشخص و چهارچوب معين از مراقبه ي عرفاني ممکن نيست . عرفا معتقدند شريعت يک قالب مشخص است براي همه ي مؤمنان که به طور يکسان به آن ها عرضه شده و يک نسخه همگاني است، ولي کار باطن و طريق قلب، نظم و انضباطي ندارد و مقدار و اندازه و چهارچوب معيني را نمي توان برايش تعريف نمود. لذا نمي توان مرز دقيقي براي مراقبه تعيين کرد و يا شيوه ي مشخص و متمايزي را که همه ي اجزاء و عناصر آن معلوم و ثابت باشند به عنوان مراقبه معرفي نمود. به همين دليل است که تا کنون در عرفان اسلامي براي مراقبه يک شيوه ي مراقبتي جامع و کامل و همه جانبه، براي هر کس که مي خواهد وارد سلوک بشود عرضه نشده است و مراقبه همواره از فرقه اي به فرقه ي ديگر و از مرشدي به مرشد ديگر متفاوت بوده است و آنچه عرفاي اسلامي به عنوان مراقبه ارائه کرده اند، بيشتر الگوسازي از شيوه ي زندگي و رفتار و حالات پيامبر (ص) و ائمه (ع) و صحابه و عرفاي بزرگ است. به عنوان مثال ابن عربي کتابي به نام مراقبه دارد که در آن صرفاً به حالات و مقامات و اعمال صوفيه مي پردازد.اگرچه تعيين يک ساختار دقيق، ناممکن است ولي عناصر و ارکان (آداب و شرايط) مراقبه مي تواند تا حدودي تعيين کننده ي مرزهاي اين طريق در عرفان اسلامي باشد. لذا در اين قسمت مراقبه را که موجب برداشته شدن حجب از فطرت انسان و کشف حقايق الهي در درون او و کشاندن وي از ساحت انسانيت به الهيت و از ساعت عبوديت به ابديت مي شود، با بررسي مفصل آن دسته از عناصر که ساختار بيروني و شکل ظاهري آن را تشکيل مي دهند، ادامه خواهد يافت.در تعيين ارکان و عناصر دخيل در ساختار ظاهري مراقبه به سه منبع توجه داشته ايم:
يکي به مراقبه در افراد با مطالعه ي زندگي و حالات و احوال عارفان،
دوم مراقبه در فرق با مطالعه در روش هايي که هر فرد براي مراقبه پيروان خود در نظر مي گيرند .
و سوم در آثار و منابع و کتب عرفاني با مطالعه در تأليفاتي که در زمينه ي معاملات و مراقبات وسلوک عرفاني نوشته شده اند.اينک اجزاي مورد نظر را توضيح داده و به ربط و پيوند هر يک از آن ها با مراقبه اشاره مي شود:يکي از ارکان ضروري مراقبه و زينت و آراستگي آن، ادب است. مراقبه، محافظت و مواظبت از نفس و محافظت و مراقبت بر حرکات، همان ادب است. وقتي سالک در تمام حرکات خود خداوند را مراقبت کند، مثلاً همواره رو به قبله بنشيند، يا هنگام خواب بر روي دست راست و رو به قبله بخوابد و همه ي آداب الهي ديگر را ـ که در کتب اخلاقي و عرفاني به تفصيل آمده است ـ مراعات کند، توانسته با نيت و حسن فعل و رعايت ادب، خداوند را بپرستد. اهميت ادب در عرفان باعث شده تا آداب پيرو مريدي به صورت گسترده و آداب خانقاهيان در يک نظم و نسق خاص کم کم ايجاد شود و توسعه پيدا کند.از ارکان اساسي در مراقبه، مراعات وقت است عرفا در بحث از مقامات مراقبه، گاه مقام اول مراقبه را اين مي دانند که سالک به يقين بداند که تربيت و رشد و پرورش او به اوقاتش واگذار شده است و اين اوقات که موجب رشد حيات الهي او هستند در برزخ به او باز مي گردند و روز قيامت نتيجه ي آن ها را مي بيند. شخص براي اوقاتش مورد سؤال قرار مي گيرد و براي ساعت هايش محاسبه مي شود.وقت به اين معناست که سالک يک طرفه العين سرخويش را از حق برنگرداند، مبادا در آن دم از جانب خدا معنايي به امر يا به نهي يا به مشاهده يا به کرامت در او تجلي کند و او حاضر نباشد. در وقت بايد به سه امر، يعني حفظ آن از شيطان و نفس، حفظ ادب و کتمان احوال از اغيار توجه نمود. بنده در جلب يا دفع وقت، اراده اي ندارد و بزرگان گفته اند: «الوقت سيف قاطع» اگر کسي هزار سال شمشيري را حمل کند و او را خدمت کند، هنگام بريدن، براي شمشير تفاوتي ندارد که شانه ي صاحبش را دو نيم مي کند يا کسي ديگر را و اين نشانه ي قهري بودن وقت است. به اين ترتيب مراعات اوقات از ارکان مهم مراقبه محسوب مي گردد.
ادامه دارد...
سیر و سلوک و طهارت نفس
https://eitaa.com/joinchat/571736158Ca8d640cfa2
🔹آیت الله #جوادی #آملی: هر روز #صدقه بدهید. حضرت یعقوب یک روز فراموش کرد صدقه بدهد ، آن گرفتاری #یوسف برایش پیش آمد.
سیر و سلوک و طهارت نفس
https://eitaa.com/joinchat/571736158Ca8d640cfa2
عشق
راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل دوازدهم :مراقبه
قسمت سوم
ادامه..
ذکر و فکر از ديگر عناصر مراقبه است. عارفان، ذکر خدا را بر سالک واجب و انقطاع از ذکر خداوند را سبب عقوبت وي مي دانند.تأکيد همه ي عرفا و صاحبان آثار عرفاني بر ذکر و تاليف آثاري راجع به ذکر بيانگر اهميت آن در سلوک عرفاني و آداب مراقبتي سالک است. خود نماز نزد عرفا بزرگترين و بهترين ذکر است که هر سالکي ناگزير از پرداختن به آن است.در مراقبه، اگرچه عرفا براي اصل تنوع و تعدد«اذکار»و«زمان » و«مکان» براي افراد مختلف اهميت زيادي قائلند، ولي بر خلاف همه ي عبادات که داراي حريم و حدود و ارکان خاصي هستند، ذکر هيچ محدوديتي ندارد و در همه ي شرايط و زمان ها و مکان ها و احوال، مطلوب است.در درجه بندي عبادت ها، ذکر را برتر از همه محسوب کرده اند و گفته اند هيچ کس به خدا نمي رسد مگر به دوام ذکر و هر که توفيق ذکر پيدا کند به منشور ولايت دست يافته است، زيرا حقيقت ذکر جدا شدن غفلت از سر بنده است به طوري که جز مذکور همه چيز را فراموش کند. تفکر، ابزار کسب علم و معرفت است و علم و شناخت خود از عناصر مهم مراقبه اند. لذا عرفا سالکان را همواره به تأمل و تفکر توصيه نموده اند. همچنين نقش اساسي تدبر در مراقبه و کنترل خواطر بيانگر اهميت تأمل و تفکر است. فکر و انديشه در آيات و نشانه هاي الهي است که موجب معرفت در نعمت هاي او، محبت در وعده هاي او و رغبت در طاعات او مي شود و از طرفي فکر در وعيد و عقاب موجب ترس از مخالفت مي گردد.توجه به اعداد، حروف، زمان و مکان اگرچه نيازمند بحثي مستقل است اما از آنجا که از آداب مؤکد اذکار و اوراد است، آن را ضمن اين بحث مطرح مي کنيم.در عرفان، اعداد خاص، نتايج بخصوصي در بردارند، به همين دليل همواره مراعات تعداد اوراد و اذکار از طرف عارف و پير به سالک مراقب توصيه شده است. همچنين عرفا براي هر يک از حروف جايگاه ويژه اي قائلند و انجام مراقبات و اوراد و اذکار و… با تعداد معين در زمان ها و مکان هاي خاص، مطلبي است که در طي مراقبه ي يک سالک حضور دارند. به عنوان مثال اعداد چهل و هفت و ماههاي رجب، شعبان، رمضان و حروف مقطعه قرآن در رسيدن سالک به شهود و در مراتب قرب تأثير گذارند.
خلوت عملي است که زمينه ساز مقام و منزل مراقبه است. خلوت گزيدن از مستحسنات عرفا است، خلوت در حقيقت محادثه ي سّر با خداوند و خالي بودن از تزاحم اغيار و انقطاع از خلق و اشتغال به حق است. .صورت خلوت را مجموعه اي از کم خوري و کم خوابي و کم گويي و ترک صحبت با مردم و مداومت بر ذکر و نفي خواطر و دوام مراقبه دانسته اند که نشانه ي آن ظهور حکمت است و ظهور حکمت نيز علامت رفع حجاب و مشاهده است.
ادامه دارد...
سیر و سلوک و طهارت نفس
https://eitaa.com/joinchat/571736158Ca8d640cfa2
#شرح_مراتب_طهارت جلد اول
#جلسه_بیست_و_سوم
#بخش_اول
🔸حضرت آقا از معرفت شهودی تعبیر به «دارایی» و از معرفت فکری تعبیر به « دانایی مفهومی » می کنند. معرفت فکری از سه حهت « عالم مفهومی» ، « علم و دانایی مفهومی» و « معلوم مفهومی » تشکیل می شود. همانند این که شما می دانید این خانه منزل شماست. در این شناخت، شما عالم و فهم شما علم و دانایی و منزل شما معلوم مفهومی است. معرفت شهودی هم مانند علم فکری از سه ضلع شاهد و شهود و مشهود تشکیل می یابد.حرف شیخ الرئیس این است که شما در مقام روح باید فقط مشهود را ببینید نه خود و شهودتان را.
انسان در مقام روح نباید از خدا طلب کند که او را بشناسد،و حتی شناخت خدا راطلب نکند حتی نزدیک شدن به او را.
🔸معنای حضور این است که آدم هیچ وقت به فکر حضور نیفتد،انسان باید دائما حضور داشته باشد ،نه اینکه صبح تا ظهر کار کند بعد بفکرش برسد برود نماز بخواند ،خوشا بحال انان که دائما در نمازند ،معنای سخن حضرت امیر مومنان که میفرماید من چون خدای متعال را میبینم نماز میخوانم این است
🔸فرق امامان با ملایک عالین این است که چون ایشان در قوس صعود تمام مراتب را طی کرده اند، آن قوه و شانیت را دارند که هم در مقام حیرت باشند و هم به اذن خداوند به درد مردم برسند و در عین حال لحظه ای خود را نبینند اما ملایک مهیمین این توان را ندارند و لذا آن ها به اذن خداوند هیچ کاری نمی کنند و اذنی به آن ها داده نمی شود چون آن ها توان انجام کاری را ندارند.
#شرح_مراتب_طهارت جلد اول
#جلسه_بیست_و_سوم
#استاد_صمدی_آملی
سیر و سلوک و طهارت نفس
https://eitaa.com/joinchat/571736158Ca8d640cfa2