✳️نتیجه گیری:
کلا از رساله ذهبیه چهار نسخه خطی موجود است که بنابر قاعده عقل و درایه باید به قدیمی ترین آنها تکیه کرد. که در سال ۷۱۵ هجری قمری نوشته شده.
✳️نکته بسیار مهم: در بین این چهار نسخه خطی اختلافات زیادی مشاهده میشود مثلا در نسخه خطی اول امام رضا ع در ابتدای رساله از واژه «بدن» استفاده کرده اند در حالی که دربعضی نسخ دیگر واژه «جسم» آمده و مجموع اختلافات این نسخ از همین جنس است تا جایی که علامه مجلسی در حاشیه اش بر رساله ذهبیه در بحارالانوار میگوید که این اختلافات نسخ ضرری به اصل مطلب امام در این رساله نمیزند.
✳️نکته بعدی: هیچ اثری از دستورات طبی امام درباره فصول مختلف سال که در رساله ذهبیه آمده در نسخه خطی اول که معتبر ترین آنهاست یافت نمیشود و ظاهرا با قراین دیگری که موجود است به احتمال قوی این بخش از رساله مال خود امام نیست بلکه حاشیه نویسنده این رساله است بنابراین نمیتوان این قسمت را مستند به امام کرد.
✳️نکته بعدی: در دستور امام رضا ع درباره وعده های غذایی به مامون هم بین این نسخ اختلاف وجود دارد که در این نسخه قدیمی تر و معتبر تر این عبارت که «این دستور وعده غذایی دستور جدم محمد ص به علی ع هست» اصلا وجود ندارد. و ضمن اینکه در ابتدای این دستور امام بر خلاف باقی جای های رساله به جای واژه «اعلم» (یعنی بدان) از واژه «کل» (یعنی بخور) استفاده کردند که نشان میدهد این دستور فقط برای شخص مامون است و دستور وعده غذایی برای عامه مردم همان دو وعده صبح و شب است. البته این نکته را هم باید در نظر داشت که خود امام در ابتدای رساله میفرمایند که با عادت بدن باید مدارا کرد و از آنجایی که پادشاهان آن زمان چند وعده غذا میخوردند امام هم برای اینکه از یک طرف با عادت بدن مامون مبارزه نکند و از طرف دیگر یواش یواش بستر ترک این عادت غلط را در مامون ایجاد کند لذا اینگونه به او دستور داده که یا در دو وقت یعنی هنگام صبح و ابتدای شب بخور (که بیان اصل است) و یا در هر دو روز، یکبار دو وعده باش و روز بعد در ساعت هشتم روز نهار بخور و سپس تا شب چیزی نخور. و بازهم ایشان نهی از خوردن شام نکردند. بنابراین این دستور را فقط برای افرادی که بیش از سه وعده در روز غذا میخورند توصیه میکنیم وگرنه طبق همان روشی که قبلا در کانال گفته شد غذایتان را دو وعده کنید.
حال که معتبرترین نسخه خطی این رساله مشخص شد باید سلسله رجالیه این رساله را در همین نسخه خطی بررسی کنیم که بدین شکل است (قسمتهایی از متن را برای اختصار حذف کردیم)👇:
📖متن:
«أَخْبَرَنَا أَبُو مُحَمَّدٍ هَارُونُ بْنُ مُوسَى التَّلَّعُكْبَرِيُ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ هَمَّامِ بْنِ سُهَيْلٍ رَحْمَةُ اللَّهِ عَلَيْهِ قَالَ حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ جُمْهُور قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي وَ كَانَ عَالِماً بِأَبِي الْحَسَنِ عَلِيِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهِ خَاصّاً بِهِ مُلَازِماً لِخِدْمَتِهِ وَ كَانَ مَعَهُ حِينَ حُمِلَ مِنَ الْمَدِينَةِ إِلَى الْمَأْمُونِ إِلَى خُرَاسَانَ وَ اسْتُشْهِدَ ع بِطُوسَ وَ هُوَ ابْنُ تِسْعٍ وَ أَرْبَعِينَ سَنَةً قَالَ كَانَ الْمَأْمُونُ بِنَيْسَابُورَ وَ فِي مَجْلِسِهِ سَيِّدِي أَبُو الْحَسَنِ الرِّضَا ع وَ جَمَاعَةٌ مِنَ الْفَلَاسِفَةِ وَ الْمُتَطَبِّبِينَ... فَجَرَى ذِكْرُ الطِّبِّ وَ مَا فِيهِ صَلَاحُ الْأَجْسَامِ وَ قِوَامُهَا فَأَغْرَقَ الْمَأْمُونُ...َ وَ أَبُو الْحَسَنِ ع سَاكِتٌ لَا يَتَكَلَّمُ فِي شَيْ ءٍ مِنْ ذَلِكَ فَقَالَ لَهُ الْمَأْمُونُ مَا تَقُولُ يَا أَبَا الْحَسَنِ فِي هَذَا الْأَمْرِ الَّذِي نَحْنُ فِيهِ مُنْذُ الْيَوْمِ فَقَدْ كَبُرَ عَلَيَّ وَ هُوَ الَّذِي لَا بُدَّ مِنْهُ وَ مَعْرِفَةِ هَذِهِ الْأَغْذِيَةِ النَّافِعِ مِنْهَا وَ الضَّارِّ وَ تَدْبِيرِ الْجَسَدِ فَقَالَ لَهُ أَبُو الْحَسَنِ ع عِنْدِي مِنْ ذَلِكَ مَا جَرَّبْتُهُ وَ عَرَفْتُ صِحَّتَهُ بِالاخْتِبَارِ وَ مُرُورِ الْأَيَّامِ مَعَ مَا وَقَفَنِي عَلَيْهِ مَنْ مَضَى مِنَ السَّلَفِ...وَ أَنَا أَجْمَعُ ذَلِكَ لِأَمِيرِالْمُؤْمِنِينَ مَعَ مَا يُقَارِبُهُ مِمَّا يَحْتَاجُ إِلَى مَعْرِفَتِهِ قَالَ وَ عَاجَلَ الْمَأْمُونُ الْخُرُوجَ إِلَى بَلْخٍ وَ تَخَلَّفَ عَنْهُ أَبُو الْحَسَنِ ع فَكَتَبَ الْمَأْمُونُ إِلَيْهِ كِتَاباً يَتَنَجَّزُ مَا كَانَ ذَكَرَهُ...فَكَتَبَ إِلَيْهِ أَبُو الْحَسَنِ ع كِتَاباً هَذِهِ نُسْخَتُهُ»
📝ترجمه: «ابو محمد هارون پسر موسی تلعکبری که خدا از او خشنود باشد ما را آگاه کرد و گفت: محمد بن همام پسر سهیل رحمة الله علیه حدیث آورد برایمان و گفت: حسن پسر محمد بن جمهور برایمان حدیث آورد و گفت: پدرم برایم حدیث آورد در حالی که عالم به امام رضا ع که درود خدا بر او باد و از افراد خاص ایشان و ملازم و همراه در خدمت ایشان بود و نیز هنگامی که امام از مدینه تا خراسان به سوی مامون برده شد و در مشهد شهید شد در حالی بود که پدرم چهل و نه سال سن داشت و گفت: روزی مامون در نیشابور بود و در مجلسش سرورم امام رضا ع و گروهی از فلاسفه و پزشکان نیز بودند...که حرف طب و آنچه در آن صلاح اجسام و قوام آنهاست به میان آمد سپس مامون غرق در خود شد... و امام رضا ع هم ساکت بود و سخنی از چیزی در این باب نمیگفت پس مامون به او گفت: ای اباالحسن! در این امری که امروز ما در بحث درباره آن هستیم و فهمش بر من سخت شده و این هم چیزی است که هیچ چاره ای از آن و از شناختن غذاهای سودمند در حیطه آن و ضررها و دستورات بدن، نیست، چه میگویی؟ سپس امام رضا ع به او فرمود: از این امور نزد من چیزهاییست که تجربه اش کردم و به درستی اش با آزمایشات و گذر ایام پی بردم به همراه آنچه که گذشتگان من (یعنی پدرانم یعنی ائمه ع) بر من وقف نمودند...و من همه آنها را برای امیرمومنان جمع میکنم به همراه آنچه که این رساله را به آن چیزهایی که نیاز به شناختش داری نزدیک میکند. (محمد بن جمهور گفت): و مامون به سمت بلخ سفر کرد و امام رضا ع جانشین او شد سپس به ایشان نامه ای نوشت که آنچه ذکرش شد را دربرمیگیرد... سپس امام رضا ع هم به سوی او نامه ای نوشت که نسخه آن اینست (یعنی همین رساله ذهبیه)»
در متن بالا چهارتن از رجال این روایت مشاهده میشوند که به ترتیب عبارتند از:
۱-ابو محمد هارون بن موسی
۲-محمد بن همام بن سهیل
۳-حسن بن محمد بن جمهور
۴-محمد بن جمهور (پدر حسن)
به نص شیخ طوسی و مرحوم نجاشی هر سه شخصیت اول از جمله افراد 👈«ثقه» 👉 هستند. و عبارات شیخ طوسی و مرحوم نجاشی درباره این افراد، «جلیل القدر، عظیم المنزله، کثیرالروایه و ...» و عباراتی از این قبیل است. (منبع: رحال نجاشی صفحات ۳۴۳ و ۴۹۴ و رجال شیخ طوسی صفحات ۵۱۶ و ۴۹۴) بنابراین تا اینجا حدیث این رساله موثق است و البته اگر محمد بن جمهور نیز که راوی اصلی این روایت است ثقه باشد، آنوقت کل این رساله موثق خواهد بود و برما حجت است و باید با آن مانند سنت رفتار شود.
پیشتر ذکر شد که ظاهرا محمد بن جمهور ثقه است ولی نظر آیت الله خویی درباره ایشان اینست که ضعیف است و عامل ضعف او هم خلو و تخلیط است اما آیت الله خویی میفرمایند که در جاهایی که غلو و تخلیط از او دیده نشده میتوان به روایاتش عمل کرد و شیخ طوسی میگوید از او غلو و تخلیط ندیدم و این در حالیست که رساله ذهبیه هم از غلو و تخلیط مبراست. بنابراین اصل ثقه بودن محمد بن جمهور در روایت رساله ذهبیه باقی است و خدشه ای در او وجود ندارد.
اما نکته جالب اینست که آیت الله خویی میفرمایند که دلیل ثقه بودن محمد بن جمهور توثیق علی بن ابراهیم است. پس در نتیجه اگر یک شخص ثقه ای شخص دیگری را توثیق کند متواند دال بر ثقه بودن او باشد. این در حالیست که بر طبق نظر مرحوم نحاشی و شیخ طوسی پسر محمد بن جمهور یعنی حسن ثقه است حال بهتر است مجددا عباراتی که حسن درباره پدرش در ابتدای رساله ذهبیه آورده را بخوانیم:
۱-کان عالما بابی الحسن علی بن موسی الرضا ع 👈 یعنی او عالم به امام رضا بود
۲-خاصا به 👈 از افراد خاص نزد حضرت بود
۳-ملازما لخدمته 👈 همراه و ملازم برای خدمت ایشان بود
۴-و کان معه حین حمل من المدینه الی المامون و ...👈 هنگامی که امام از مدینه به خراسان برده شد با ایشان بود
با دقت در این عبارات خوب خواهید دید که از نظر حسن که خود بشخصه از جمله افراد ثقه است هیچ خدشه ای در محمد بن جمهور وارد نیست حال این مدح و ستایش ها را در کنار توثیق علی بن ابراهیم و در کنار عدم غلو و تخلیط او در روایاتی که شیخ طوسی از او آورده بگذارید چه نتیجه ای میگیرید؟!🤔 آیا نتیجه جز موثق بودن این رساله میباشد؟! آیا باید با بی تدبیری و عدم جست و جوی کافی به همین راحتی روایات گرانبهای خودمان را که سند افتخارات ماست کنار بگذاریم؟! چه زمانی قرار است تا از نگاه دگم و بسته سنتی مان به مباحث دینی بیرون بیاییم؟! آیا در دنیایی که دشمنان اسلام تا انعقاد نطفه شیعیان هم نفوذ کرده و برای همه چیز آنها از خورد و خوراک و پوشاک و خواب و بیداری و جماع و ... برنامه داده و سنتهای صحیح اسلامی را عوض کرده، و ماهم ادعای برتری اسلام و جامع و کامل بودن آن را داریم نباید در این وضعیت اندکی دیدمان را گسترده تر کنیم و حداقل این مقدار را بفهمیم که احادیث مربوط به علوم تجربی با احکام شرعی کاملا متفاوت است؟!
به امید آنکه با صدای تشویق غربی ها از رساله ذهبیه بیدار نشویم و خودمان بفهمیم که چه سند ارزشمندی را داریم به سطل زباله می اندازیم.
💠در آخر اینجانب سید محمد جواد موسوی به عنوان خدمتگزار و شاگرد کوچک طب اسلامی با سرافرازی کامل اعلام میکنم که اگر حتی همه احادیث طبی هم جعلی باشد بنده حاضرم ادعا کنم که فقط و فقط با همین یک حدیث یعنی رساله ذهبیه در کنار قرآن، تمام بیماریها را درمان خواهم کرد. حال اگر میتوانید مقابله کنید و خواهشا زین پس بیشتر از این خود را به فضاحت و تمسخر نکشید که مثلا بگویید از ۱۱ هزار روایت طبی تنها ۶۰ عدد از آنها موثق و قابل عمل کردن است زیرا که اولا در حیطه طب باب آزمون و خطا و تجربیات هم باز است و ثانیا اصلا نیازی به ۶۰ روایت هم نیست بلکه با همین یک رساله ذهبیه با افتخار میگوییم که اسلام طب دارد و طب اسلامی کاملترین و مترقی ترین و قوی ترین طب دنیاست. هرکس قبول ندارد با او مناظره میکنیم تا در انظار عمومی هم به فضاحت کشیده شود.
والعاقبة للمتقين
نگارنده: سید محمد جواد موسوی
مدیر کانال طب و زندگی اسلامی
🚫کپی بدون ذکر منبع شرعا جایز نیست:
http://eitaa.com/joinchat/2754871296C073fd6ff12
⚜سند دیگری برای اثبات موثق بودن #رساله_ذهبیه⚜
💪محکم ترین دلیل برای توثیق این رساله:
دکتر زینی شارح کتاب طب الرضا ع که توسط علامه عسکری نوشته شده است درباره سندیت این رساله میگوید:
«در كتابخانه آيت الله عسكري در سامره نسخه خطي اين رساله بوده كه از ابي محمد حسن بن محمد نوفلي روايت شده است.
اين شخص، حسن بن فضل بن يعقوب بن سعيد بن نوفل بن حرث بن عبدالمطلب ميباشد كه نجاشي درباره او ميگويد: 👈شخصي عالم، جليل القدر و مورد اعتماد است 👉 كه از حضرت رضا عليه السلام نسخه ي رساله را، روايت كرده و همچنين از ابي عبداله و از ابوالحسن (موسي) الخ»
📙منبع: طب الرضا علیه السلام/ص۹۴/نوشته علامه عسکری
✳️قابل توجه افرادی که اندکی سواد حدیث شناسی و رجالی دارند. علامه عسکری شاید بزرگترین حدیث شناس معاصر ما بوده که در علم تاریخ و حدیث شناسی بسیار متبحر بوده است.
و شما ای منکرین طب اسلامی که مثلا رجال خوانده اید! حرف علامه عسکری و آیت الله خویی و علامه مجلسی و نقل های متواتر این رساله را بپذیریم یا ادله سست شما را؟! آیا علم شما از این بزرگان بیشتر است؟! پس اثبات کنید.
http://eitaa.com/joinchat/2754871296C073fd6ff12
⚠️تهمت دروغ به علامه عسکری
❌بازهم بی شرمی به #رساله_ذهبیه اینبار از سوی یک کت و شلواری بی سواد در علوم دینی «جناب محمد عبادیانی»
متن زیر دروغی است که ایشان به علامه عسکری نسبت دادند:👇
«از آنجا که علامه عسکری مدتی بیمار بودند و برای مداوا خدمت ایشان میرسیدم، یک روز در باب این موضوع با علامه گفتوگویی داشتم. ایشان کتابی در جوانی نوشته بودند در باب رساله ذهبیه. پس از گفتوگو فرمودند: «من اعلام کردهام که کتابهایی را که تا سن زیر 25 سال نوشتهام، مورد قبول من نیست، زیرا در آن زمان در دوران عقل کامل نبودهام. این کتاب نیز از همان دسته کتابهاست.» خود ایشان هم در سالهای آخر عمر به این نتیجه رسیده بودند که این رساله نمیتواند از حضرت رضا علیهالسلام باشد.»
منبع: http://www.ibna.ir/fa/doc/longint/204768/چرا-رساله-ذهبيه-نمی-تواند-امام-رضا-ع-باشد-آثار-زيانبار-عمل-خاطره-ای-علامه-عسكری
واقعه بالا به کوشش دکتر اسماعیلی و فکسی که ایشان از علامه عسکری گرفته بودند توسط شخص علامه تکذیب شد که میتوانید در پست بعدی مشاهده کنید
http://eitaa.com/joinchat/2754871296C073fd6ff12
دست خط علامه عسکری (ره) و تکذیب شایعاتی که درباره ایشان و #رساله_ذهبیه مطرح شده بود:
«نظر اینجانب درباره این رساله تغییر نکرده است»
۲۲ شوال ۱۴۲۷
@tebbozendegieslami
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚜دفاع دکتر اسماعیلی از #رساله_ذهبیه
✳️قضیه جالب پافشاری علامه عسکری بر مورد تایید بودن این رساله و پاسخ ایشان به شبهاتی که درباره رساله ذهبیه مطرح کرده بودند
@tebbozendegieslami
🥩وعدههاے غذایے🍚 (در ۳ فرسته)
۱/۳
✍🏻با توجه به مجموع روایات اهل بیت علیهم السلام ۵ مدل وعدهی غذایی قابل انجام است. که هر فردی باید متناسب با طبیعت و مزاج خود، مدل مناسب را انتخاب کرده و انجام دهد.
1⃣مدل اول؛ صبحانه و عصرانه:
✓وقت صبحانه از طلوع آفتاب تا ظهر است و وقت عصرانه از عصر شرعی تا غروب آفتاب که صبحانه هرچه زودتر باشد بهتر است و عصرانه هرچه دیرتر، بهتر.
✓برای تعیین وقتِ ظهر و عصر شرعی، نیم ساعت قبل از فرا رسیدن اذان ظهر رسمی یک چوب بگیرید و آن را عمود بر زمین بگذارید. سپس طول آن را که روی زمین است دقیق اندازه گرفته و یادداشت کنید. سپس سایهی آن را رصد کنید. ابتدا با گذر زمان، سایهی چوب کوتاه و کوتاهتر میشود تا اینکه اندازهی آن ثابت شده و سپس شروع به زیادتر شدن میکند. هرگاه سایه شروع به زیادی کرد وقت زوال است و هرگاه سایه به اندازهی دو هفتمِ طول چوب رسید وقت ظهر است و هر گاه سایه به اندازهی چهار هفتمِ طول چوب رسید وقت عصر داخل شده است.
✓بین صبحانه تا عصرانه نباید هیچ چیز بخورید حتی آجیل و خشکبار. اما مجازید هرگونه نوشیدنیِ سالم استفاده کنید. مانند دمنوشها، چایجوشها، میکسها، آب میوهها و معجونها مثل شیرخرما.
برای افرادی که دچار ضعف میشوند بهترین نوشیدنی، سویق گندم با آب یا شیر است.
✓در این مدل، شبها به جای اینکه شام را به اندازهی یک وعدهی غذایی بخورید تنها به خوردن غذای سبک مانند کمی آش یا سوپ یا شله زرد و ... یا میوه و یا چند لقمه نان اکتفا کنید. مهم این است که کم باشد و به اندازهی یک وعدهی کامل (تقریباً ۳۳۰ گرم) نشود.
✓این مدل طبیعت انسان را تَر میکند و برای مزاجهای خشک و افراد لاغر یا بیمارانی که دچار خشکی پوست، خشکی عصب، خشکی روده و ... هستند بسیار توصیه میشود.
2⃣مدل دوم؛ صبحانه و شام:
✓وقت صبحانه پس از طلوع آفتاب تا ظهر شرعی است و وقت شام پس از رفتن سرخی آسمان تا نیمه شب شرعی است که هم صبحانه و هم شام را هرچه زودتر بخورید بهتر است.
✓برای محاسبهی نیمه شب شرعی ببینید سرخی آسمان دقیقاً در چه ساعتی کاملاً از بین میرود آن را یادداشت کنید و فردا صبح هنگام وقت نماز صبح آسمان را خوب رصد کنید ابتدا روشنی و سفیدی باریکی بالا میآید که آن فجر کاذب است و بعد از چند دقیقه آن سفیدی پهن میشود که فجر صادق است. زمان فجر صادق را هم یادداشت کنید. سپس فاصلهی بین این دو زمانی که یادداشت کردید را نصف کرده و به زمان اول اضافه کنید. نیمهی شرعیِ شب آینده با ۱ الی ۲ دقیقه خطا به دست میآید؛ مثلاً اگر زمان رفتنِ سرخی آسمان ساعت ۱۹ باشد و زمان طلوع فجر صادق ساعت ۵ باشد، فاصلهی میان آن دو ۱۰ ساعت بوده و در نتیجه نیمه شب شرعی ساعت ۰۰:۰۰ است.
✓برای روزها و شبهای ابری، با احتیاط ۳ دقیقه طبق وقت روز قبل عمل کنید.
✓افراد بالای ۵۰ سال در این مدل بایستی شام را دیرتر و درست قبل از خواب میل کنند طوری که بیشتر از یک ساعت از شام نگذشته باشد که خوابیده باشند. و البته بهتر است که قبل از خواب هم تکهای نان یا خرما یا سویق و امثال آن هم میل کرده و بلافاصله بخوابند.
✓بین صبحانه تا شام نباید هیچ چیزی بخورید حتی آجیل و خشکبار. اما مجازید هر گونه نوشیدنیِ سالم استفاده کنید. مانند دمنوشها، چایجوشها، میکسها، آب میوهها و معجونها. برای افرادی که دچار ضعف میشوند بهترین نوشیدنی، سویق گندم با آب یا شیر است.
✓افرادی که تناسب اندام نداشته و میخواهند وزنشان کم و خوش اندام شوند، در این مدل تا جایی که میتوانند شام را کم بخورند.
✓این مدل مزاج را خشک میکند و برای کسانی که طبیعت تر دارند مانند افراد چاق، یا بیماران دچار رطوبت و ... بسیار توصیه میشود اما برای افراد لاغر و صاحبان طبیعت خشک مناسب نیست و توصیه نمیشود.
ادامه دارد...
@TebboZendegiEslami
۲/۳
3⃣مدل سوم؛ فقط ناهار:
✓وقت ناهار در ساعت نهم روز است. برای محاسبهی وقت ناهار بایستی فاصلهی بین طلوع آفتاب تا غروب آفتاب را به ۱۲ قسمت تقسیم کرده و سپس ۸ قسمتِ آن را به زمان طلوع آفتاب اضافه کنید که ساعت نهم روز و آغاز وقت ناهار به دست میآید.
✓مثلاً اگر آفتاب در ساعت ۶:۰۰ طلوع کرده و در ساعت ۱۹ غروب میکند، فاصلهی بین این دو، برابر با ۱۳ ساعت، معادل ۷۸۰ دقیقه است که این عدد را بر ۱۲ تقسیم میکنیم که برابر با ۶۵ دقیقه میشود که اندازهی یک ساعت شرعی در آن روز است. سپس آن را در ۸ ضرب میکنیم که میشود ۵۲۰ دقیقه معادل ۸ ساعت و ۴۰ دقیقه. با اضافه کردن این مقدار به وقت طلوع آفتاب که ساعت ۶:۰۰ بود، ساعت نهم روز به دست میآید که در این مثال برابر با ساعت ۱۴:۴۰ ظهر است؛ بنابراین وقت ناهار در این مثال از این ساعت تا یک ساعت شرعیِ دیگر (=۶۵ دقیقه) است یعنی تا ساعت ۱۵:۴۵.
✓در این مدل، صبحانه و عصرانه خورده نمیشود. بلکه به جای آن، صبحها بعد از طلوع آفتاب تا ساعت نهم روز، و همچنین بعد از ناهار تا شب هر زمان احساس نیاز و یا ضعف دست داد، در حد چند لقمه یا اندکی غذای سبک و یا آجیل و خشکبار و مانند آن خورده میشود که واجب است کمتر از یک وعدهی غذایی باشد یعنی میزان غذای مصرفی در یک زمانِ واحد به یک سوم معده (تقریباً معادل ۳۳۰ گرم) نرسد؛ بنابراین در این مدل، هر گونه خوردنی، قبل یا بعد از ناهار هیچ مشکلی ندارد.
✓اندازهی شام نیز در این مدل در افراد مختلف، متفاوت است. افراد بالای ۵۰ سال یا افرادی که بیخوابی یا ناتوانی جنسی دارند حتماً در این مدل، شام را مانند یک وعدهی کامل در حد نیاز و اشتها بخورند. افرادی که اضافه وزن داشته و به دنبال زیبایی اندام هستند شام را حتی الامکان کم بخورند.
✓این مدل بسیار شبیه روش رایج مردم است که صبحانه را در حد چند لقمه میخورند و ناهار را خوب و مفصل خورده و شب هم به اندازهی نیاز و اشتها شام میل میکنند جز اینکه ناهار را معمولاً زودتر میخورند.
4⃣مدل چهارم؛ فقط شام:
✓در این مدل در طول روز هیچ وعدهی غذایی خورده نمیشود. همچنین بعد از نیمه شب شرعی تا هنگام آغاز وقت نماز صبح هم هیچ وعدهی غذایی میل نمیشود. بلکه در کل یک شبانه روز فقط یک وعده یعنی شام، پس از رفتن سرخی آسمان تا قبل از نیمه شب شرعی خورده میشود و در باقی اوقات شبانه روز به اندازهی نیاز و اشتها یا ضعف، چند لقمه یا غذاهای سبک مانند آش، فرنی و ... میل میشود که در یک زمان واحد نباید به اندازهی ۳۳۰ گرم برسد.
✓برای محاسبهی نیمه شب شرعی ببینید سرخی آسمان دقیقاً در چه ساعتی کاملاً از بین میرود آن را یادداشت کنید و فردا صبح هنگام وقت نماز صبح آسمان را خوب رصد کنید ابتدا روشنی و سفیدی باریکی بالا میآید که آن فجر کاذب است و بعد از چند دقیقه آن سفیدی پهن میشود که فجر صادق است. زمان فجر صادق را هم یادداشت کنید. سپس فاصلهی بین این دو زمانی که یادداشت کردید را نصف کرده و به زمان اول اضافه کنید. نیمهی شرعیِ شب آینده با ۱ الی ۲ دقیقه خطا به دست میآید؛ مثلاً اگر زمان رفتنِ سرخی آسمان ساعت ۱۹ باشد و زمان طلوع فجر صادق ساعت ۵ باشد، فاصلهی میان آن دو ۱۰ ساعت بوده و در نتیجه نیمه شب شرعی ساعت ۰۰:۰۰ است.
✓برای روزها و شبهای ابری، با احتیاط ۳ دقیقه طبق وقت روز قبل عمل کنید.
✓این مدل روش پیامبران و ائمه علیهم السلام بوده و برای اکثر مردم توصیه نمیشود.
✓صاحبان مزاج و طبیعت خشک و افراد لاغر یا ضعیف، شدیداً از انجام این دستور بپرهیزند. همچنین افرادی با وزن بالا یا اندام نامتناسب نیز این مدل را انجام ندهند که مانع پایین آمدن وزنشان میشود.
✓در مجموع، این مدل فقط به صاحبان مزاج تر یا معتدل و افرادی که دچار لاغری یا چاقی و اضافه وزن نیستند توصیه میشود.
ادامه دارد...
@TebboZendegiEslami
۳/۳
5⃣مدل پنجم؛ بهترین مدل:
✓امام رضا علیه السلام در #رساله_ذهبیه، بهترین مدل وعدههای غذایی را برای همه، همین مدل میدانند.
✓در این مدل در هر دو روز، سه وعده غذا خورده میشود. روز اول صبحانه و عصرانه و روز دوم فقط ناهار در ساعت نهم روز و مجدداً در روزهای سوم و پنجم و هفتم الی آخر، صبحانه و عصرانه و در روزهای چهارم و ششم و هشتم الی آخر، فقط ناهار خورده میشود. شبها هم هرکس به قدر نیاز و اشتها یا ضعف غذا میخورد.
✓وقت صبحانه از طلوع آفتاب تا ظهر است و وقت عصرانه از عصر شرعی تا غروب آفتاب و وقت ناهار نیز در ساعت نهم روز. صبحانه هرچه زودتر باشد بهتر است و عصرانه هرچه دیرتر، بهتر.
✓برای محاسبهی وقت ناهار بایستی فاصلهی بین طلوع آفتاب تا غروب آفتاب را به ۱۲ قسمت تقسیم کرده و سپس ۸ قسمتِ آن را به زمان طلوع آفتاب اضافه کنید که ساعت نهم روز و آغاز وقت ناهار به دست میآید.
✓مثلاً اگر آفتاب در ساعت ۶:۰۰ طلوع کرده و در ساعت ۱۹ غروب میکند، فاصلهی بین این دو، برابر با ۱۳ ساعت، معادل ۷۸۰ دقیقه است که این عدد را بر ۱۲ تقسیم میکنیم که برابر با ۶۵ دقیقه میشود که اندازهی یک ساعت شرعی در آن روز است. سپس آن را در ۸ ضرب میکنیم که میشود ۵۲۰ دقیقه معادل ۸ ساعت و ۴۰ دقیقه. با اضافه کردن این مقدار به وقت طلوع آفتاب که ساعت ۶:۰۰ بود، ساعت نهم روز به دست میآید که در این مثال برابر با ساعت ۱۴:۴۰ ظهر است؛ بنابراین وقت ناهار در این مثال از این ساعت تا یک ساعت شرعیِ دیگر (=۶۵ دقیقه) است یعنی تا ساعت ۱۵:۴۵.
✓برای تعیین وقتِ ظهر و عصر شرعی، نیم ساعت قبل از فرا رسیدن اذان ظهر رسمی یک چوب بگیرید و آن را عمود بر زمین بگذارید. سپس طول آن را که روی زمین است دقیق اندازه گرفته و یادداشت کنید. سپس سایهی آن را رصد کنید. ابتدا با گذر زمان، سایهی چوب کوتاه و کوتاهتر میشود تا اینکه اندازهی آن ثابت شده و سپس شروع به زیادتر شدن میکند. هرگاه سایه شروع به زیادی کرد وقت زوال است و هرگاه سایه به اندازهی دو هفتمِ طول چوب رسید وقت ظهر است و هر گاه سایه به اندازهی چهار هفتمِ طول چوب رسید وقت عصر داخل شده است.
✓در روزهای اول، سوم، پنجم الی آخر، بین صبحانه تا عصرانه نباید هیچ چیز بخورید حتی آجیل و خشکبار. اما مجازید هرگونه نوشیدنیِ سالم استفاده کنید. مانند دمنوشها، چایجوشها، میکسها، آب میوهها و معجونها مثل شیرخرما.
برای افرادی که دچار ضعف میشوند بهترین نوشیدنی، سویق گندم با آب یا شیر است.
✓در روز دوم، چهارم، ششم الی آخر، صبحها بعد از طلوع آفتاب تا ساعت نهم روز، و همچنین بعد از ناهار تا شب هر زمان احساس نیاز و یا ضعف دست داد، در حد چند لقمه یا اندکی غذای سبک و یا آجیل و خشکبار و مانند آن خورده میشود که واجب است کمتر از یک وعدهی غذایی باشد یعنی میزان غذای مصرفی در یک زمانِ واحد به یک سوم معده (تقریباً معادل ۳۳۰ گرم) نرسد؛ بنابراین در این مدل، هر گونه خوردنی، قبل یا بعد از ناهار هیچ مشکلی ندارد.
✓اندازهی شام نیز در این مدل در افراد مختلف، متفاوت است. افراد بالای ۵۰ سال یا افرادی که بیخوابی یا ناتوانی جنسی دارند در این مدل، میتوانند شام را مانند یک وعدهی کامل در حد نیاز و اشتها بخورند که در روزی که عصرانه خوردند شام را دیرتر و حداقل سه ساعت بعد از عصرانه و در روزی که ناهار خوردند میتوانند شام را زود و اول شب میل کنند و در هر صورت قبل از خواب هم تکه نان یا سویق یا خرما و چیز اندکی مانند این موارد بخورند و بلافاصله بخوابند.
✓افرادی که اضافه وزن داشته و به دنبال زیبایی اندام هستند شام را حتی الامکان کم بخورند. بلکه به اندک غذایی که رفع ضعف و گرسنگی بکند اکتفا کنند.
آرزوے ما سلامتے شماست💐
✍🏻سیّد محمّد جواد موسوے
🚫کپی بدون ذکر منـبـع جـایـز نـیــســـت🚫
@TebboZendegiEslami
🍇چند نکتہے مہم دربارهے مصرف میوه
🍒میوهها را کلاً باید به یکی از سه شکل زیر میل نمود:
۱-ناشتا ۲-قبل از غذا ۳-بعد از غذا
🍈در مصرف همهی میوهها اصل بر خوردن آنها قبل از غذاست حتی میوههایی که در روایات توصیه به خوردن آن پس از غذا شده را نیز میتوان قبل از غذا میل کرد و هیچ ضرری ندارد.
🥝اما اگر در خصوص میوهای هیچ روایتی دربارهی خوردن آن بعد از غذا نداریم، بهتر است آن را پس از غذا میل نکنید و طبق همان اصلش یعنی پیش از غذا بخورید.
🍎میوههایی که معصومین علیهم السلام فرمودند ناشتا بخورید:
آلو (برای کسانی که مشکلات مفاصل ندارند)، خرما، سیب، انار و به
🍐میوه هایی را که فرمودند روی غذا بخورید:
گلابی، انار، مرکبات (پرتقال، نارنگی، لیمو، نارنج و ...)
🍉ما بقی میوهها را قبل از غذا میل کنید. ولی خوردن هرگونه میوه در طول روز در فاصله بین صبحانه تا عصرانه یا شام ممنوع است مگر در موارد استثناء.
✍🏻موارد استثناء:
۱-قبل از حمام داغ آتشین
۲-خوردن انار قبل و بعد از حجامت
۳-آلو هرگاه حرارت درونی خیلی زیاد شد
⚠️ناشتا خوردن هندوانه، خربزه، طالبی و گرمک، فلجی و بیماریهای مانند آن میآورد.
⚠️به غیر از آنچه در روایات آمده و گفته شد، هیچ میوهی دیگری را ناشتا نخورید مگر آنکه از ضرر جدی آن ترسی نداشته باشید.
⚠️باتوجه به قاعدهی امام صادق علیه السلام در دو وعده کردن غذا که فرمودند: «هیچ چیزی بین صبحانه تا عصرانه یا شام نخور» در صورت دو وعدهای کردن غذا باید میوه جزء صبحانه یا شام شما باشد مگر اینکه در موارد استثناء قرار بگیرد یا اینکه بر طبق #رساله_ذهبیه هر روز یک وعده ناهار میخورید که در این صورت مصرف میوه از صبح تا ناهار و از ناهار تا شام مانعی ندارد؛ بنابراین وقتی سر سفره قرار میگیرید ابتدا میوه بخورید و سپس غذا را آغاز کنید چه اینکه پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله اگر خرما بر سفره میبود همیشه با آن آغاز میکردند و در روایتی امام سجاد علیه السلام نیز افطار کرده و سپس انگور را پیش از غذا خوردند و بعد، غذایشان را میل نمودند و همچنین امام رضا علیه السلام در #رساله_ذهبیه فرمودند که ابتدا غذای سبک و سهل الهضم را بخور و سپس غذای سنگینتر را. این به خاطر آن است که غذای زود هضم در انتهای معده قرار گرفته و بلافاصله پس از هضم از معده خارج شود ولی اگر بعد از غذای سنگین خورده شود پس از هضم در معده میماند و میگندد مگر برخی خوراکیها و میوه های سبکی که استثناء شده و ظاهراً حکمتش این است که با آمیخته شدن با غذا، هضم آن را قدرت و سرعت میبخشد. این نکته هم حائز اهمیت است که نباید مأکولات را پی در پی و در بازههای زمانی کوتاه وارد معده کرد بلکه فقط در یک یا دو زمان واحد بایستی به معده، خوردنی داد زیرا به کار گرفتن چندبارهی معده برای هضم آن را ضعیف میکند و علت نهی امام صادق علیه السلام از خوردن حتی یک چیز بین دو وعده نیز همین امر است.
🍌بنابراین صبح و شبتان را اینگونه آغاز کرده و به پایان برسانید:
۱-ناشتا: یکی از این میوهها: خرما، سیب، انار، به، آلو.
۲-پیش از غذا: همه نوع میوهها. اگر چند میوه باهم است با خربزه، طالبی یا هندوانه و گرمک آغاز کنید.
۳-روی غذا: گلابی، به، انار، مرکبات (پرتقال، نارنگی، لیمو و ...).
آرزوے ما سلامتے شماست💐
✍🏻سیّد محمّد جواد موسوے
🚫کپی بدون ذکر منـبـع جـایـز نـیــســـت🚫
@TebboZendegiEslami
🪔دستور وان آب داغ
وارد حمام شده و تا میتوانید آب را داغ کنید و سپس یک وان بزرگ (حتی اگر شده وان پلاستیکی یا لگن بزرگ) تهیه کنید و آن را از آب داغ پر کرده و تا زیر چانه داخل آن بروید و نیم ساعت بمانید. سپس خارج شده، خود را خشک کرده و حالا با روغن بادام شیرین یا روغن زردآلو یا روغن ارده کنجد روغن مالی کنید و ۱۰ دقیقه ماساژ دهید. سپس اگر میخواهید چربی روغن را بردارید، بدون هیچ شوینده با آب خالی دوش گرفته و از حمام خارج شوید.
آرزوے ما سلامتے شماست💐
✍🏻سیّد محمّد جواد موسوے
🚫کپی بدون ذکر منـبـع جـایـز نـیــســـت🚫
@TebboZendegiEslami