🔸داستان جدایی دو کره شمالی و جنوبی
تاریخ شبه جزیره کره، از روابط پر فراز و نشیب کره ای ها با چین حکایت دارد، اما این شبه جزیره اغلب به صورت واحد اداره می شد و از اواخر قرن ۱۴ تا اواخر قرن ۱۹ میلادی، پادشاهی چوسان بر آن حکومت می کرد. در قرن هفدهم، کره چنان از رابطه با دیگر کشورهای خارجی ابا داشت که به کشوری منزوی معروف شد. سرانجام با انعقاد معاهده تجاری اجباری با ژاپن در سال ۱۸۷۶، بنادر کره روی کشتی های تجاری خارجی گشوده شد. کمی بعد، آمریکا و کشورهای اروپایی وارد داد و ستد با کره شدند و دخالت دولت خارجی در امور داخلی کره شدت گرفت.
برخی معتقدند ریشه جدایی دو کره از اینجا آغاز می شود؛ درست پس از پیروزی ژاپن در جنگ هایش با چین (۱۸۹۵) و امپراتوری روسیه (۱۹۰۵) که شبه جزیره کره تحت استیلای ژاپن قرار گرفت. سال ۱۹۱۰ میلادی، کشور کره رسما به امپراتوری ژاپن ضمیمه شد.
به دنبال مرگ آخرین امپراتور کره در مارس ۱۹۱۹، یک گردهمایی عظیم با شرکت دو میلیون نفر در سئول برگزار شد و طی آن، کره ای ها خواستار استقلال شدند، اما برخورد خونین قوای ژاپنی و مزدوران کره ای با تجمع کنندگان منجر به کشته و زخمی شدن ۲۳۰۰۰ نفر شد. طی جنگ جهانی دوم، دولت های آمریکا، چین و بریتانیا به مردم کره وعده استقلال دادند. نیروهای استقلال طلب کره ای در سال ۱۹۴۲ میلادی به ژاپن اعلام جنگ دادند و تا زمان تسلیم ژاپن در سال ۱۹۴۵ میلادی جنگ ادامه یافت.
با شکست ژاپن در جنگ جهانی دوم قسمت شمالی به تصرف اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی و قسمت جنوبی به تصرف آمریکا درآمد. سال ۱۹۴۵ کنفرانس های بین المللی یالتا و پوتسدام تشکیل و کره به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم و مدار ۳۸ درجه شمالی تا زمان اتحاد مجدد به عنوان مرز دو کره تعیین شد، ولی همکاری دو دولت عملی نبود، زیرا در ناحیه شمال، رهبری را کمونیست ها به عهده داشتند و در جنوب طرفداران غرب بر سر کار بودند. عاقبت سال ۱۹۴۸ تقسیم کره به دو کشور صورت رسمی یافت و دو حکومت کره شمالی (جمهوری دموکراتیک خلق کره) و کره جنوبی (جمهوری کره) برقرار شد که هر دو مدعی حکومت بر کل شبه جزیره بودند و این اختلاف سال ۱۹۵۰ به جنگ کره انجامید.
۲۵ ژوئن ۱۹۵۰، کره شمالی به کره جنوبی حمله ور شد. هفت لشکر پیاده و یک تیپ زرهی تانک، عملیات را آغاز کردند. سازمان ملل متحد دست به کار شد و در همان روز، شورای امنیت سازمان ملل متحد بدون حضور شوروی که جلسه را به دلیل دادن کرسی چین به تایوان تحریم کرده بود، قطعنامه ای تصویب کرد که طی آن خواستار توقف جنگ و عقب نشینی کره شمالی به شمال مدار ۳۸ درجه شد. ۲۷ ژوئن ۱۹۵۰ شورای امنیت سازمان ملل متحد به پیشنهاد آمریکا تصویب کرد که نیروهای چند دولت عضو آن سازمان برای مقابله با حمله کره شمالی به کمک کره جنوبی بشتابند. به دنبال این تصمیم آمریکا و ۱۵ کشور دیگر نیروهای نظامی خود را برای شرکت در جنگ اعزام داشتند.
۲۸ ژوئن سئول سقوط کرد. پنج روز پس از حمله تردیدی باقی نماند که شکست نهایی از آن نیروهای کره جنوبی و متحدانش بخصوص آمریکاست. از این رو آمریکا سواحل کره را محاصره و مناطق صنعتی و مسکونی کره شمالی را بمباران کرد. ۱۵ سپتامبر ۱۹۵۰، نیروهای آمریکایی در اینچئون واقع در ساحل غربی کره جنوبی پیاده و با حمله ای برق آسا شهر سئول را اشغال کردند. قوای سازمان ملل به سوی نواحی شمالی پیش رفتند و ۱۰ اکتبر شهر پیونگ یانگ، پایتخت کره شمالی به دست آنان افتاد. ۱۶ اکتبر نیروهای کره جنوبی به مرز منچوری رسیدند.
از آن طرف، چین کمونیست به عنوان دفاع از مرزهای خود و به دلیل این که خود هدف بعدی نباشد، در صحنه نبرد به نفع کره شمالی وارد شد و نوامبر ۱۹۵۰ ضربات شدیدی بر نیروهای آمریکایی وارد آوردند تا این که سوم دسامبر ۱۹۵۲، سئول بار دیگر به دست نیروهای چینی و کره شمالی افتاد. حمله متقابل نیروهای آمریکایی، سرانجام موجب تسلط دوباره آنان در ۲۷ آوریل ۱۹۵۲ بر سئول شد، اما با حمله مجدد کمونیست ها در ۱۶ می ۱۹۵۳، سئول دوباره سقوط کرد و با حمله نهایی نیروهای سازمان ملل، سئول دوباره به دست آنها افتاد.
از ماه ژوئن تلاش برای مذاکره میان طرفین آغاز شد و سرانجام در ۲۷ جولای ۱۹۵۳ پیمان آتش بس جنگ کره امضا شد، اما هیچ گاه پیمان صلحی میان این دو کشور امضا نشد و آنها تا امروز در حالت جنگ هستند.
وستانیوز
📌آمار مسلمانان جهان در سال ۲۰۲۲
بر اساس آخرین دادههای مراکز آماری کشورها، تعداد مسلمانان جهان در سال 2022، بیش از دو میلیارد نفر در سراسر جهان تخمین زده شده است که معادل بیش از یک چهارم جمعیت جهان است. تعداد کل جمعیت زمین در سال 2022 بیش از هشت میلیارد نفر است.
اسلام دومین دین رایج پس از مسیحیت است که تقریباً 2.35 میلیارد پیرو در سراسر جهان دارد و از سوی دیگر تعداد یهودیان حدود 15.1 میلیون نفر در سراسر جهان است.
بیشترین نسبت تعداد مسلمانان در جهان در آسیا هستند.
تعداد مسلمانان اندونزی بیش از 227 میلیون مسلمان است. دومین کشور پرجمعیت مسلمان در جهان، پاکستان است که تعداد مسلمانان آن به 200 میلیون نفر می رسد. هند با 196 میلیون مسلمان در رتبه سوم جهان قرار دارد.
قاره آفریقا از نظر تعداد مسلمان یکی از قاره های بزرگ جهان است و با 53 درصد تعداد مسلمانان روی کره زمین در رتبه دوم قرار دارد. (نیجریه با 121 میلیون، مصر 80 میلیون و اتیوپی با 44 میلیون نفر مسلمان در رتبه های اول تا سوم این قاره هستند)
پس از قاره آفریقا، قاره اروپا، بیشترین تعداد مسلمانان را در جهان قرار دارد، به طوری که 56 میلیون نفر از آنها مسلمان هستند.(روسیه با 27 میلیون، فرانسه 6 میلیون و آلمان با 4 میلیون نفر مسلمان در رتبه های اول تا سوم این قاره هستند.)
آمریکای شمالی در میان مسلمانان ترین قاره های امروزی در رتبه چهارم قرار دارد به طوری که تعداد مسلمانان آن به 8 میلیون مسلمان می رسد. ( ایالات متحده با 6 میلیون، کانادا 1 میلیون و مکزیک با 500 هزار نفر مسلمان در رتبه های اول تا سوم این قاره هستند.)
وستانیوز
اگر مردم نان ندارند، بگذار علوفه بخورند."
این همان حرفی است که ژوزف فرانسوا فولن، مقام فرانسوی آن را در جریان قیام مردم علیه حکومت لویی شانزدهم، پادشاه فرانسه در قرن هجدهم میلادی بیان کرد.
در سال 1789 میلادی، در جریان قیام انقلاب کبیر فرانسه، انقلابیون سر او را بر روی پیک گذاشتند و دهانش را از علف پر کردند.
وستانیوز
🔸اعدام در لای دیوار!
این اعدام وحشتناک از زمان های قدیم در اروپا وجود داشته است.نام دیگر آن مجازات دیوار بود.این امر شامل این واقعیت بود که محکوم را زنده در یک طاقچه یا اتاق کوچک حصار و زندانی می کردند و دور او دیوار می کشیدند. مرگ معمولاً از خفگی ناشی می شود که اکسیژن در این مقبره تمام می شود. اما گاهی جلادان برای طولانی شدن عذاب محکوم، عمداً خلأ کوچکی می گذاشتند تا هوا به او برسد تا با زجر و گرسنگی و تشنگی در مدت طولانی تری از بين برود .
وستانیوز
📌از جنگ جهانی دوم چه می دانید؟
جنگ جهانی دوم گستردهترین جنگی است که تاکنون در تاریخ به وقوع پیوسته است که طی آن بیش از ۱۰۰ میلیون نفر جنگیدند و بیش از ۷۰ میلیون نفر کشته شدند. جنگ جهانی دوم یک جنگ فراگیر بین سپتامبر ۱۹۳۹ تا اوت ۱۹۴۵ بود که بسیاری از کشورهای جهان را درگیر کرد و جنگ دول محور و متفقین بیش از 70 میلیون نفر را به کام مرگ فرستاد. اگر چه ژاپن تهاجم خود به چین را از سال ۱۹۳۷ آغاز کرده بود اما به طور کلی حمله آلمان نازی به لهستان در سال ۱۹۳۹ تاریخ شروع جنگ جهانی دوم است. درگیری بین دو کشور آلمان و لهستان باعث مداخله فرانسه و بریتانیا و فراگیر شدن جنگ در اروپا شد. در طول جنگ اروپا آلمان نازی موفق شد بخش عمدهای از این قاره را ضمیمه خاک خود کند اما در این بین توافقنامهای میان آلمان نازی و شوروی منعقد شد. شکسته شدن این توافقنامه روند جنگ را به ضرر آلمان تغییر داد. در سال ۱۹۴۲ متحدین شمال آفریقا را از دست دادند، روند این شکستها در سال ۱۹۴۳ و حمله متفقین به شمال آفریقا و ایتالیا ادامه یافت. از سوی دیگر ایالات متحده در جبهه شرق آسیا به موفقیتهایی دست یافت و این روند باعث عقب نشینی نیروهای محور گردید. جنگ در اروپا در ۸ می ۱۹۴۵ و در ژاپن در ۱۵ اوت ۱۹۴۵ با بیش از 70 میلیون قربانی و میلیون ها آواره به پایان رسید.
وستانیوز
🔸دو طیف نوسَلفى گری معاصر
این جریان دارای دو خواستگاه کاملا متفاوت فکری است که نمود اجتماعی مختلفی نیز در جهان اسلام یافته اند:
١) طیف نخست در احیای مجدد اندیشه #وهابی و خروج آن از شبه جزیره و انتشار در جهان اسلام و انتقال به غرب به ویژه در دهه های اخیر نمود یافته است.
٢) طیف دوم با الهام از اندیشه های «ولی الله دهلوی» در شبه قاره رشد کرده و در اندیشه بنیانگذاران اخوان المسلمینِ مصر به ویژه سید قطب، پرورش و توسعه یافته و به جهان عرب و دیگر مناطق جهان اسلام انتقال یافت.
تفاوت های این دو را می توان در شاخص هایی چون ستیز با دانش های عقلی و شهودی، گرایش به تکفیر، پذیرش مطلق سَلَف و پرهیز از هرگونه انتقاد نسبت به آن مشاهده کرد که طیف نخست دارای این شاخصه ها به طور بارز هستند و طیف دوم فاقد آنها و بلکه احیانا دارای نقاط مقابل آنها هستند و البته روشن است که طیف های میانی نیز در این بین شکل گرفته اند.
نقطه اشتراک هر دو طیف، در جستجوی بنیادها و پایه های شرعی و معتبر جهت بکارگیری آنها در «بازتولید اسلامی سازی جامعه» نمود یافته که نمونه مشابه آن در ادیان دیگری چون یهودیت.
وستانیوز
مطالعات آمریکا اروپا
شناسنامه انقلاب های مخملی انقلاب نارنجی اوکراین کشور اوکراین در سال 1991 میلادی پس از فروپاشی شورو
📌شناسنامه انقلاب های مخملی
انتخابات پارلمانی 2006 اوکراین برخلاف انتخابات ریاست جمهوری در سال 2004 میلادی که دو جناح غرب گرایان و طرفداران روسیه با یکدیگر در حال رقابت بودند، سه جناح با یکدیگر وارد رقابت شدند. این سه جناح شامل طرفداران روسیه یعنی حزب مناطق یا نکویج، حزب سوسیالیست اوکراین و حزب کمونیست اوکراین بود. جناح طرفداران غرب یعنی حزب طرفدار یوشچنکو و جناح سوم شامل طرفدار خانم یولیا تیموشنکو بود که پس از عزلش از نخست وزیری، دیگر متحد طرفداران یوشچنکو نبود و خود به صورت مستقل شرکت کرده بود. جناح اول توانست 240 کرسی از 450 کرسی پارلمان را تصاحب کند. جناح دوم و سوم به ترتیب صاحب 129 و 81 کرسی شدند که در صورت ائتلاف هم نمی توانستند اکثریت را به دست گیرند. پس از این انتخابات،(همان)
پوشچنکو مجبور شد که رقیب خود را نامزد نخست وزیری کند بنابراین، هم اکنون قدرت در اوکراین بین نیروهای انقلاب نارنجی طرفدار غرب و گروههای طرفدار روسیه تقسیم شده است. بدین معنا که نخست وزیری و اکثریت پارلمان در اختیار طرفداران روسیه و ریاست جمهوری در اختیار گرو ههای طرفدار غرب می باشد.
مهمترین مسأله اوکراین در حال حاضر، طرح دعوت ناتو از این کشور برای پیوستن به این پیمان نظامی غرب است. با توجه به موقعیت ژئوپولیتیک اوکراین و اهمیت آن برای صنعت و کشاورزی روسیه، این کشور به شدت با پیوستن اوکراین به ناتو مخالف است. به عبارت دیگر، گرجستان و اوکراین خط قرمز روسیه می باشند. در صورت عضویت این دو کشور در ناتو، امنیت ملی روسیه به خطر خواهد افتاد و ممکن است، منطقه قفقاز دچار بحران فزاینده شود. استقلال کوزوو و به رسمیت شناختن آن توسط اروپا و امریکا، استقرار سامانه های موشکی امریکا در لهستان و جمهوری چک از متحدان سابق این کشور، حساسیت روسیه را دو چندان کرده است و جنگ سرد جدیدی بین دو کشور در حال شکل گیری است.
وستانیوز
📌پدر کودتاهای رنگی را بهتر بشناسید
از انقلاب نارنجی در اوکراین تا جنبش سبز در ایران؛ توصیههای «جین شارپ» درباره براندازی دولتهای ضدآمریکایی چیست؟
«"جین شارپ"، مرشد مبارزههای بدون خشونت در سن 90 سالگی درگذشت.» از این تیتر روزنامه «نیویورکتایمز»، در تاریخ 2 فوریه (13 بهمنماه) نباید اینطور برداشت کرد که سخن از مرگ فردی در میان است که بی هیچ چون و چرا به عنوان پیشوایی بیخطر یا مردی صلحطلب شناخته میشود.
«شارپ» با آنکه در رسانههای غربی عمدتاً به عنوان یک استاد دانشگاه محجوب، متواضع و صلحطلب تصویر میشود از زاویهای دیگر پیر کودتاهای مخملی، پدر انقلابهای رنگی، بازوی براندازی سازمان سیا و عامل جنگ نرم آمریکا برای روی کار آوردن سیاستمداران دستنشانده دیده میشود.
او 21 ژانویه 1928 در ایالت «اوهایو» زاده شد و در 28 ژانویه 2018، درست یک هفته بعد از تولد 90 سالگیاش درگذشت. در سال 1983، زمانی که 55 سال سن داشت مرکزی به نام «موسسه آلبرت انیشتین» را برای بررسی و ترویج آنچه به گفته وی «مبارزات بدون خشونت» نامیده میشد، راهاندازی کرد.
ایده اصلی «مبارزات بدون خشونت»-نامی که «شارپ» برای آن انتخاب کرده بود- این بود که در صورتی که بتوان مخالفان یک حکومت را به نافرمانی از نهادهایی واداشت که ساختار قدرت را تشکیل میدهند میتوان نظام حاکم آن کشور را سرنگون کرد.
«تیری میسان»، پژوهشگر و نویسنده منتقد فرانسوی معتقد است بعد از آنکه سیا متوجه اهمیت ایدههای «شارپ» و «موسسه آلبرت انیشتاین» شده تلاش کرد از آنها برای آموزش مخالفان در کشورهای مخالف آمریکا استفاده کند.
این پژوهشگر فرانسوی میگوید: «از آن زمان به بعد، شارپ همیشه در هر جا که منافع آمریکا در خطر بوده، حاضر بوده است.»
رد پای تئوریهای «جین شارپ» و بنیادهای جنگ نرم آمریکایی که با الگوگیری از این تئوریها تأسیس شدند، در بسیاری از «انقلابهای رنگی» یا کودتاهای مخملی در اروپای شرقی و مرکزی و آسیای مرکزی دیده میشوند.
کتابچه او با عنوان «از دیکتاتوری تا دموکراسی»، به عنوان پایهای برای فعالیتهای جنبش «اوپتور» در صربستان (که مستقیما تحت آموزش مؤسسه آلبرت اینیشتن بود)، کارمای گرجستان، پورای اوکراین، کلکل قرقیزستان و زوبر بلاروس مورد استفاده قرار گرفت.
این کتاب شامل فهرستی از روشهای مختلف برای بیثبات کردن دولتهای کشورها است. لیست وی 198 متد پیشنهادی مثل دست انداختن مسائل سیاسی، توسل به تقلب انتخاباتی، کاربرد تشییع جنازه (واقعی و تصنعی) برای ابراز نظر سیاسی، انکار و نفی شخصیتهای شناخته شده، استفاده از نمادهای رنگی برای نشان دادن مخالفت و غیره را شامل میشوند.
«انقلاب رز» گرجستان در سال 2003، انقلاب نارنجی در اوکراین در سال 2004 و برخی انقلابهای رنگی دیگر با تأمین مالی دولت آمریکا بر پایه همین تئوریها شکل گرفتند.
محققان میگویند در حوادث پس از انتخابات دهمین دوره ریاستجمهوری ایران در سال 1388 هم از میان 198 دستورالعمل براندازانه «جین شارپ»، بیش از 100 مورد اجرا شدند که البته در رسیدن به هدف خود ناکام ماندند.
همچنین یکی از شاگردان «جین شارپ» به نام «پیتر آکرمن»، بعد از تأسیس مرکزی به نام «مرکز بینالمللی مبارزه غیرخشونتآمیز»، براندازی نظام حاکم ایران را یکی از اهداف خود قرار داد و در سال 2006 اقدام به برگزاری کارگاههای براندازی نرم در دوبی در راستای این هدف کرد.
در این کارگاهها که در سال 2006 برگزار شد مدرسانی از صربستان و گرجستان، روشهای موسوم به «مبارزه بدون خشونت» را برای ایجاد بیثباتی در ایران به گروههای مخالف آموزش دادند.
مرگ «شارپ» قطعاً برای شاگردان و حامیان او در حکم از دست دادن یک رهبر معنوی بزرگ خواهد بود، اما بعید است برای حکومت آمریکا به معنی پایانی بر روشهای نرم و بی سر و صدایی باشد که جایگزین کودتاهای سخت و پرهزینه «سیا» جهت مداخله در امور کشورهای دیگر شدهاند
وستانیوز
📌آشنایی با تاجیکستان
جمهوری تاجیکستان با وسعت حدود 143.100 کیلومتر مربع، در جنوب شرقی آسیای مرکزی در 36 درجه و 40 دقیقه و 41 درجه و 5 دقیقه عرض شمالی و 67 درجه و 31 دقیقه و 75 درجه و 14 دقیقه شرقی نسبت به نصفالنهار گرینویچ قرار گرفته است.
این کشور از سوی شمال به جمهوریهای قرقیزستان و ازبکستان، از جنوب به افغانستان، از غرب به ازبکستان و از شرق به چین محدود است. تاجیکستان در میان دو رشتهکوه تیانشان که تا چین ادامه دارد، و پامیر که تا افغانستان ادامه مییابد، قرار گرفته است و سرزمینی محصور در خشکی بوده و به دریا دسترسی ندارد.
مهمترین #منابع و ذخایر طبیعی تاجیکستان را نیروی هیدروالکتریک، مقادیری ذخایر نفتی، اورانیوم، جیوه، زغالسنگ قهوهای، سرب و روی تشکیل میدهد.2.9 درصد از مساحت این کشور جنگل و 34.7 درصد نیز سرزمینهای مناسب کشاورزی میباشند( از این میزان 6.1 درصد زمینهای زراعی، 0.9 درصد محصولات دائمی و 27.7 درصد را مراتع دائمی به خود اختصاص داده است)
وستانیوز
مطالعات آمریکا اروپا
📌آشنایی با تاجیکستان جمهوری تاجیکستان با وسعت حدود 143.100 کیلومتر مربع، در جنوب شرقی آسیای مرکزی
📌آشنایی با تاجیکستان
به این نکته نیز باید اشاره داشت که تاجیکستان با بهرهمندی از ذخایر آب شیرین مناسب، پرآبترین جمهوری آسیای مرکزی به حساب میآید.
تاجیکستان نیز به مانند دیگر کشورهای آسیای مرکزی باتوجه به ویژگیهای جغرافیایی و آب و هوایی، در رده آسیبپذیرترین مناطق از نظر خطرات طبیعی قرار میگیرد. در حوزه بلایای ژئوفیزیک زلزله و رانش زمین، هیدرولوژیک سیل و آب و هوایی، این کشور مستعد نقاط دمایی شدید میباشد. بهویژه در خصوص منطقه دره فرغانه در شمال این کشور، شاهد مستعدترین منطقه آسیای مرکزی بهلحاظ آسیبپذیری از بلایای طبیعی هستیم.
تاجیکستان عضوی از تفاهمنامههای بینالمللی تنوع زیستی، تغییرات اقلیمی، پروتکل کیوتو در امور تغییرات آب و هوایی، بیابانزدایی، حفاظت از لایه اوزون و تالابها میباشد.
وستانیوز
مطالعات آمریکا اروپا
📌آشنایی با تاجیکستان به این نکته نیز باید اشاره داشت که تاجیکستان با بهرهمندی از ذخایر آب شیرین من
📌آشنایی با تاجیکستان
جمعیت جمهوری تاجیکستان بر اساس آخرین آمار ارائه شده توسط آژانس آمار نهاد ریاست جمهوری این کشور تقریبا 9.550.000 نفر است.
بر اساس همین آمار، بافت عمده جمعیتی این کشور تقریبا روستایی بوده و تعداد کمتری در شهرها به سر میبرند.
پرجمعیتترین ایالت تاجیکستان ایالت ختلان بوده و کمجمعیتترین ایالت که اتفاقا بزرگترین ایالت تاجیکستان به لحاظ وسعت است، ایالت بدخشان میباشد. بدینترتیب بیشترین تراکم جمعیتی این کشور در ایالت ختلان و کمترین تراکم در ایالت خودمختار بدخشان میباشد.
تاجیکستان نیز به مانند دیگر جمهوریهای آسیای مرکزی در فراخور سیاستهای اتحاد جماهیر شوروی و مرزبندیهای قرن بیستم، میزبان اقلیتهای قومی قدرتمندی از دیگر قومیتها میباشد. پس از تاجیکها، ازبکها، روسها و قرقیزها پرشمارترین اقلیتهای قومی حاضر در این کشور میباشند.
چگونگی توزیع جغرافیایی این اقلیتهای قومی نیز بر مبنای حدود 85 درصد تاجیکها مسلمان اهل سنت(حنفی)، و 5 درصد نیز از شیعیان(عمدتا اسماعیلیه) هستند. جمعیت پامیری ولایت خودمختار بدخشان عمدتا از شیعیان اسماعیلیه میباشند.
قریب به 3 درصد جمعیت تاجیکها نیز پیرو دین مسیحیت بوده و عمدتا ارتدوکس روسی و ساکن شهر دوشنبه میباشند. گروههای کوچک دیگری از مسیحیت(کاتولیک و پروتستان) و نیز عده قلیلی یهودی نیز در این کشور حضور دارند.
وستانیوز