🔸حق طلبی : عامل تقویت قوه ی تشخیص انسان ...
#علیرضا_پناهیان
🔘طلوع: رسانه اندیشه
👉 @tolooo
🔵 معنای مطالعه!
🔸مطالعه از طلوع است، از ریشه "طلع" یعنی کاری که باعث طلوع حقیقتی در ذهن انسان می شود.
🔹مطالعه، یعنی یادگیری و آموختن چیزی که نمی دانی. با مطالعه باید احساس کنی که به مجهولی رسیده ای، اطلاعات تازه ای، فهم نوی، شناخت جدیدی، در تو طلوع کرده است؛ روشن شده ای. طلوع، باعث روشنایی است. خورشید حقیقت که طلوع می کند، جهان عقل و دل انسان روشن می شود.
🔸با مطالعه باید روشنی را در خویش احساس کنی. گاهی انسان مقاله یا کتابی را می خواند، اما مطالعه نمی کند، یعنی روشن نمی شود. به فهم تازه ای نمی رسد، چیز نوی بدست نمی آورد، این مطالعه نیست، روش مطالعه و کتابی که برای مطالعه انتخاب می کنیم هم مهم است. کتاب باید آموزنده و روشنایی بخش درون انسان باشد.
🔹هر کتابی خواندنی نیست. بزرگان دانش توصیه می کنند که در انتخاب کتاب دقت کنیم.
🔸کتابی خوب است که تو را به کشف واقعیت نزدیک کند، برخی از کتاب ها و مقاله ها انسان را از حقیقت دور می کنند، باعث انحراف از واقعیت می شوند، نویسنده ای که خودش با حقیقت آشنا نیست چگونه می تواند مخاطبان خود را با آن آشنا کند؟
🔹لازم نیست حتما کتاب تدوینی و نوشته های دیگران را بخوانی، در کتاب طبیعت و تکوین هم می توانی مطالعه کنی، به جهان طبیعت نگاه کن، در راز و رمز خلقت الهی بیندیش، جمال و جلال خدای را در آن ببین و به عظمت حق تعالی اعتراف کن همه اینها مطالعه است.
🔸مطالعه در کتاب آفرینش یکی از بهترین روش های مطالعه است ؛ کتاب خلقت...
🔹در عالم درونی خودت نیز می توانی مطالعه کنی. معرفت نفس و مطالعه کتاب انفسی در کنار مطالعه طبیعت و کتاب آفاقی و همچنین کتاب های تدوینی الهی و بشری، همه راهها و منابع مطالعه و آشنا شدن با حقیقت هستند.
🔸شما وقتی مطالعه می کنید شخصیت شما با شخصیت مولف کتاب با قهرمان داستان یکی می شود و دنیای او را حس می کنید. مثل این است که در دنیای دیگری زندگی می کنید و زندگی کسی دیگر را تجربه می کنید در کنار زندگی خودتان زندگی تازه ای را هم مرور می کنید.
🔹این موضوع در دعا خواندن هم هست. وقتی شما دعای کمیل مثلا می خوانید روح شما با روح امام علی ع یکی می شود و احساس شما با ایشان یکی می شود یک نوع وحدت بین ما و امام ایجاد می شود و داریم از زبان او با خدا سخن می گوییم و همانطور که او فکر می کرده می اندیشیم و با خدا صحبت می کنیم.
کتاب خواندن هم همین طور است...
🔘 طلوع: رسانه اندیشه و تحقیق
👉 @tolooo
✅ عقل ضد جهل است، عقل ضد بیسوادی نیست
✅ بیسوادی مترادف با بی عقلی نیست
این داستان معروف است و من تا به حال از چند نفر شنیدهام. میگویند: یکوقت یک #خارجی آمده بود کرج. با یک دهاتی روبهرو شد. این #دهاتی خیلی جوابهای نغز و پختهای به او میداد. هر سؤالی که میکرد، خیلی عالی جواب میداد. بعد او گفت که تو اینها را از کجا میدانی؟ گفت: «ما چون سواد نداریم فکر میکنیم.»
📖تعلیم و تربیت در اسلام
#شهید_مطهری
👉 @tolooo
🔸راه و راهنما🔸
🌸 امام علي (ع) : از ویژگی های نادان است : كنجكاوي در اموري كه به او ربطي ندارد. (تحف العقول ۳۱۵)
🔸انسان موجودی کنجکاو است. به خاطر همین کنجکاوی است که دوستدار دانستن است. تفاوت انسان عاقل و احمق در اصل کنجکاوی نیست بلکه در موضوع کنجکاوی است.
احمق کنجکاو اموری است که نفعی برای او ندارد؛ شاید ضرر هم داشته باشد . ولی عاقل تنها در پی دانستن اموری است که در جهل به آن امور، عذری پذیرفته نیست. او می خواهد اموری را بداند که بتواند به کمک آن زمینه رشد مادی و معنوی خود را سامان دهد.
🔸وقتی انسان تابع هوس و نفس خود شود، نفس، او را به برهوت می برد و از ملکوت دور می سازد. برهوت هر جایی است که هیچ چیزش روشن نیست. فرد در آن گم است، هدفی ندارد. و ملکوت هر جایی است که همه چیز آنجا روشن و واقعی است. توهمی در آن نیست. همه چیز ادله درست خودش را دارد. همه افکار و عواطف و رفتار در جای خودش قرار دارد.
احمق در برهوت و عاقل در ملکوت سیر می کند.
🔘 طلوع: رسانه اندیشه
👉 @tolooo 🌸🌸
💠 اقسام مردم در رابطه با علم آموزی!
🌷 علی (ع) فرمودند: الناس ثلاثه: عالم و متعلم علی سبیل النجات و همج رعاع.
🔸مردم یا عالم ربانی اند، یعنی حقیقتا به علم توحید دست یافته و مردم را در مسیرخداپرستی تربیت می کنند و یا در مسیر علم آموزی و خداپرستی و راه نجات هستند و یا فرومایگانی هستند که از حقیقت انسانیت خارج اند.
🔹از گروه سوم به علت حقارت و پستی و سقوط ازانسانیت، تعبیر به همج رعاع نموده اند؛ یعنی پشه های ریز و کوچکی که حقیر وبی ارزش و پستند.
🔸🔸تفسیر روایت:
مردم سه دسته اند. علما و صاحبان علم که از طریق تحصیل و تحقیق و ممارست علمی به حقیقت دست می یابند، این دسته هدایت می شوند و می تواننند دیگران را هم هدایت کنند، چون ریشه هدایت در شناخت حقیقت است.
🔹کار عالمان دینی شناخت حقیقت توحید و ولایت و راهنمایی مردم به سوی خدا است.
🔸دسته دوم کسانی هستند که صاحب علم نیستند و سابقه ای در تحصیل علم ندارند ولی می دانند که نمی دانند و نیاز خود را به علم و عالمان حس می کنند لذا با مراوده با علما نیازهای علمی خود را تامین می نمایند و با آنها مشورت می کنند و راه هدایت را از ایشان می آموزند و عمل می کنند. این گروه هم در سبیل نجات هستند.
🔹دسته سومی هستند که سابقه تحصیل علم ندارند و حقیقت را نمی دانند اما به جهل خود هم واقف نیستند؛ یعنی جهل مرکب دارند و خیال می کنند اطلاعات روزنامه ای و عوامانه ای که در سایت ها و کتاب های دم دستی و اخبار رسانه ها و ماهواره ها هست علم است.
🔸لذا خود را عالم می دانند و از عقل خود تبعیت می کنند و به عالمان رجوع نمی کنند. این دسته دچار غرور علمی هستند و قطعا گمراه می گردند.
🔹نمی شود کسی که هیچ زحمتی نکشیده صرفا با جمع آوری یک سری اطلاعات خام تایید نشده عوامانه، عالم شود. اطلاعاتی که در رسانه ها و فرهنگ عمومی جاری هست، اطلاعات خام پردازش نشده است و ارزش علمی ندارد.
🔘طلوع: رسانه اندیشه و دانش
👉 @tolooo
💠 اصالت دادن به شک، برای بی ارزش کردن حق و حقیقت ...
🔸حرف جبهه باطل: حقیقت نسبی است؛ راه راست اصلا مشخص نیست
🔻غربی ها برای لکه دار کردن حق و حقیقت، با تز غلط "انسان نمی تواند به معرفت قطعی و حقیقت برسد و همه چیز در هاله ای از ابهام است"، سالهاست که شک و تردید را در بین ملتها رواج می دهند.
✅ اما خداوند متعال ۱۴ قرن پیش جواب آنها را داده است :
✨ما راه هدایت را (بر شما) نشان دادیم ؛خواه شکر گذار باش و هدایت پذیر و خواه کفر گذار باش و هدایت ناپذیر
🌸 سوره انسان ،آیه۳
🔘کانال پژوهشی طلوع
👉 @tolooo
💠 از نشانه های حماقت:
- بدون دليل با موضوعی مخالفت می کند .
📜🌷 امام علی (ع): طرد نمودن و مخالفت کردن بدون دليل، از نشانه های نادانی است ..
📗 تحف العقول، ۳۱۵
📋 عاقل تابع عقل و دلیل و منطق است ولی احمق تابع احساسات و نفس و دلش هست.
🔻احمق هنوز بزرگ نشده است لذا وقتی از او درباره علت کارهایش می پرسی مثل کودکان پاسخ می دهد: «دلم خواست» حالا شاید به این صراحت هم نگوید و دلیلی هم برای کارش بیاورد ولی این دلیل به تعبیر حدیث فوق «بیان» نیست یعنی روشنگر نیست. دلیلی است بی آن که به مدعای او دلالت کند.
📋 اگر نفس امیر باشد آن وقت همه ی هر چه خواست باید انجام شود و هرچه نخواست نباید انجام شود. نفس برای خواست خود به میزان اطلاعات صاحبش دلیل می تراشد.
🔻اگر صاحبش عالم باشد، دلائل فریبنده ای هم می تراشد. اگر صاحب این نفسی که امیر و مسلط بر عقل است، عالم دین باشد، از قرآن و حدیث هم دلیل می آورد ولی هیچ کدام از این دلیل ها «بیان» نیست. مدعای او را روشن و ثابت نمی کند بلکه همه اش مغالطه است.
🔘طلوع: رسانه اندیشه و فرهنگ
👉 @tolooo 📝
🔰 #سواد_رسانه_ای
🔹یعنی حداقل شناختن رسانه ها ، شناختن ترفندهای آنها، و نحوه تاثیر گذاری انواع رسانه ها، شناختن تعلقات، جناح حزبی، حامی مالی و ریشه اندیشه رسانه ها، و بررسی اندیشه و برنامه های آن رسانه و اینکه تا چه حد اندیشه آنها را بپذیریم...
🔘طلوع : رسانه تفکر
@tolooo
💠 از نشانه های حماقت:
📋 امام حسن عسکری (ع): مِنَ الجَهْلِ الضِّحْكُ مِنْ غَيْرِ عَجَبٍ :
از مصاديق ناداني، خنديدن بدون شگفت زده شدن است.
📗 تحف العقول، ۴۸۷
♻️ خندیدن وقتی اتفاق می افتد که ذهن با مسئله ای غیر عادی و عجیب برخورد می کند.
عللی که هریک از عاقل و احمق را بگریه می اندازد با هم متفاوت است.
عاقل به قصه ها و روضه های دروغ گریه نمی کند ولی احمق پای این ها غش می کند.
عاقل به لطیفه هایی که در آن توهین به دین و یا افرادی هست نمی خندد ولی احمق دل ریسه می رود.
♻️ احمق سطحی است و عاقل عمیق است. عاقل، احمق را درک می کند چون زمانی هم خودش سطحی بوده است.
🔘طلوع: رسانه اندیشه و فرهنگ
👉 @tolooo 📝
✅ امام صادق(ع) می فرماید:
✨ زیاد نظر کردن و تأمل در حکمت، عقل را بارور میکند.(۱)
✨ اندیشیدن و دقّت در علم، خرد را شکوفا میسازد.(۲)
🔸حکمت و دانش، نقش مهمی در پرورش عقل انسان دارد. پیامبران الهی با تعلیم کتاب و حکمت و تربیت اخلاق و تزکیه، انسان را به سوی اهداف بلند الهی هدایت کردند.
📚منابع:
[۱] بحارالأنوار، ج ۷۵، ص ۲۴۷ و تحف العقول، ص ۳۶۴.
[۲] بحارالأنوار، ج ۱، ص ۱۵۹ و دعوات راوندی، ص ۲۲۱.
🔘 کانال طلوع
👉 @tolooo
❇️ از کجا باید یک انسان خوب را تشخیص دهم❓
📋 تو نمیتوانی از روی سخنان یک فرد، تشخیص دهی که او یک انسان خوب است؛
📋 حتی از ظاهر هیچ فردی نیز نمیتوانی به این شناخت برسی.
✅ اما میتوانی از فضایی که با حضور آن فرد به وجود میآید او را بشناسی.
📋 زیرا هیچ کس قادر نیست فضایی در اطراف خود ایجاد کند که با روحش سازگاری نداشته باشد.
🔘طلوع: رسانه اندیشه و فرهنگ
👉 @tolooo 📋
❇️ ابتذال
🔹همه ی ما کمابیش تمایل عجیبی به چیزهای سطحی و دم دستی داریم.
مضامین بیفایده ونخ نما، ملودرام های اشک آور، چیزهایی که با احساسات ما بازی کند و شعورمان را به بازی بگیرد.
🔹 ابتذال از ریشه ی «بذل » کردن به معنی بذل توجه بر چیزی است که در ذات ارزش آن را ندارد. بطور مثال شما اگر یک آفتابه را طلاکوبی کنید کار مبتذلی کرده اید. برای اینکه آفتابه آفتابه است حتی اگر طلا باشد.
.
🔹 ابتذال طرفداران فراوانی دارد؛ اینگونه است که مطالب پوچ راجع به سلبیریتی های جاهل و اخبار جنجالی و هرزنوشته های صادق هدایت، سیمین بهبهانی، فروغ فرخزاد و بعضی روشنفکرنمایان طرفداران زیادی دارد...
🔘طلوع: رسانه اندیشه و فرهنگ
👉 @tolooo
🔶 اول خودشناسی، بعد هستی شناسی
🔸کسی که به بیرون نگاه می کند، رویاپردازی می کند
کسی که به درون نگاه می کند
بیدار می شود !
#کتابخوانی
#تفکر
🔘طلوع: رسانه اندیشه و فرهنگ
👉 @tolooo
⚠️هرچیزی را بدون تفکر نپذیریم
🔸بدون اطلاعات جامع و کامل، با شنیدن و دیدن چند خبر و تصویر و فیلم نمیتوان به اصل واقعه پی برد.
#رسانه_فریبکار
#عصر_دروغ_و_سودسالاری
👉 @tolooo
🔵 عقل متاع بازاری نیست !
🔹کسی که با احکام معتبر و محکم #عقل، سروکار ندارد، یک موجود تک ساحتی شناخته می شود که در آرزوهای زودگذر خود فرورفته و هرگز نمی تواند از آن گرداب بیرون آید. کسی که از حکم صریح عقل پیروی نمی کند، در گردونه آرزوها و خواهش ها سرگردان می گردد و برای این سرگردانی، پایانی نمی توان در نظر گرفت.
🔘طلوع: رسانه تفریح و تفکر
👉 @tolooo
🔸شخصی از استاد پرسید: چندسال درس خوندید؟ گفت : ۱۰ سال . اون شخص تعجب کرد که چرا اینقدر کم...؟ و از استاد خودش تعریف و تمجید کرد که ۴۰ سال درس خونده و...
🔸استاد گفت: پس استاد شما کی فکر کرده؟ اصلا فرصت تفکر براش نمونده؛ مثل طوطی، فقط خونده.
✅ تفکر را جدی بگیرید
✔️ خلاصه نویسی مطلبی از استاد شهیدمطهری
🖊 کانال معرفت شناسی طلوع
👉 @tolooo
🔶 آیت الله حائری شیرازی🔶
🔹همت مگسی؛ پرواز مگسی
🔸«الدنیا سجنُ المُؤمِنِ وَ راحَةُ الکافِرِ»: دنیا زندان مؤمن و راحت کافر است. این نشان میدهد که مؤمن چون همت دارد دنیا برایش کوچک و زندان است ولی کافر چون همتش کوچک است، مگسی است که زمینه پرواز برایش هست.
🔹اینکه کسی از شاگرد محصل ساده بودن، به مقام ریاست جمهوری در آمریکا برسد برای عدهای یک پرواز است اما برای همتهای مگسی، برای انسانهای مگس همت، اینیک پرواز خیلی بزرگ است که یک پسر رختشویی مثلاً توانسته بالا بیاید تا به مقام ریاست جمهوری آمریکا برسد. او ازآنجا به اینجا منتقل شدن را میگوید یک پرواز صورت گرفت و میگوید چقدر پر زد تا توانست خودش را به اینجا برساند. مثل این است که بگوید پشۀ بسیار کوچکی چقدر پرواز کرده تا از این گوشۀ قفس به سقف قفس برسد.
✅ هر چه انسان کوچکتر و مگس همتتر بشود، دنیا در نظرش بزرگتر میشود.
🔘کانال "طلوع"
👉 @tolooo
🔹یادداشت آیت الله حائری شیرازی پیرامون انسانشناسی🔹
🔸ریشهٔ اصلی تخلف، فقر نیست بلکه دوشخصیتی بودن انسان است. انسان تک ذاتی نیست، هم «فطرت» و هم «طبیعت» در انسان ذاتی است و انسان بین این دو کشش زندگی میکند. آنکه وقتی فقیر میشود میخواهد از راه قانونشکنی(دزدی) دارا شود «طبیعتگراست» و آنکه میخواهد از راه قانون مشکل را حل کند «فطرتگرا» است. فطرت گرایی باید تشویقات و ترغیبات لازم را داشته باشد و طبیعتگرایی تهدیدات و مجازات و جریمههای بازدارنده. متأسفانه هرچه انسان میکشد از خود نشناسی است.
🔘کانال طلوع ؛ رسانه دانش و فرهنگ
👉 @tolooo
💠تحقیق در اصول دین از نگاه علامه
🔹 بدون تعصب مذهبی حاشا وکلاّ بنده خودم در یکی از نوشته هایم عنوان کرده ام و گفته ام که « من از دین بدر آمدم و دوباره دین را قبول کردم » خواه مردم بپذیرند خواه نپذیرند.
🔹 بنده دین آبایی ندارم دین تقلیدی وطایفه ای ندارم؛ من اثنی عشریه به تحقیق شدم نه به تقلید،
من قائل هستم به قائم آل محمد، به تحقیق نه به تقلید.
🔹 من قرآن را کتاب دینم و پیامبرم را و ائمه اطهار را یک به یک تا قائم آل محمد به تحقیق پذیرفتم نه به تقلید، خواه مردم بپذیرند خواه نپذیرند.
📖کتاب گفتگو با علامه حسن زاده آملی ص۴۹
🔘طلوع: رسانه اندیشه و فرهنگ
👉 @tolooo