هدایت شده از این روزها نابودی اسرائیل
⚫️السلام علیک یا ابا عبدالله⚫
🅾همراه با کاروان عاشورای حسینی🅾
۷۲ قسمت(۳۰)
☸پیرمردان سپاه امام حسین ع☸
2⃣مسلم بن عوسجه
✅اومردی عابد ، شجاع، واز اصحاب واز رسول خدا ص بود
شجاعت او در جنگ ها وفتوحات اسلامی همیشه ورد زبانها بود.
✅ مسلم بن عوسجه با دوستش حبیب بن مظاهر مخفیانه (روزها پنهان وشبها حرکت میکردند)تا خودرا به امام ع رساندند.
✅مسلم ،بعد ازجنگی تحسین بر انگیز. یاران عمر سعدحمله ای به سمت مسلم نمودند. واورا به زمین زدند ،
✅امام بالای سر او آمد وفرمود خدا رحمتت کند
✅«مسلم بن عوسجه» در کوفه نماینده مسلم بن عقیل ع و مسئول جمع اوری اموال وتهیه سلاح بود.
✅ حبیب بن مظاهر دوست قدیمی اش ، بالای سر مسلم آمدوبه او وعده بهشت داد
✅با شهید شدن مسلم ،سپاه عمروبن حجاج فریاد زدند مسلم بن عوسجه را کشتیم.
✅شبث بن ربعی ملعون روزگاری از صحابه پیامبر ص بود ،وحالا از فرماندهان سپاه عمر سعد است
فریاد زد شما پهلوانی مانند مسلم بن عوسجه را کشتید.
او جایگاه بزرگی داشت ودرفتوحات اسلام در آذربایجان شجاعت های زیادی داشت
سید حسین
هدایت شده از آرشیو کنفرانس عماریون
◼️گروه دوم همچون ابن خلدون(متوفی۸۰۸)، بر نگرش امثال ابن عباس، عبد الله بن عمر و محمد بن حنفیه صحه میگذاشتند و معتقد بودند که یزید شخص فاسدی بود و قیام علیه او لازم بود ولی حسین بن علی(ع) در برآورد قدرتش در مقابل یزید دچار اشتباه محاسبه شد، ارزیابی او از دشمن دقیق نبود، قدرت یزید بیش از حدی بود که ایشان محاسبه می کردند و قدرت نظامی امام در حدی نبود که بتواند بر دشمن پیروز شود، به همین جهت قیام او نتیجه بخش نبود. این نگرش عکسالعمل یزید را نسبت به حسین بن علی(ع) غیر قابل توجیه میداند و آن را محکوم میکند.
هدایت شده از آرشیو کنفرانس عماریون
👁🗨دیدگاه سوم متعلق به امثال شافعی، حنبلی و نواندیشان معاصر اهل سنت است. این دیدگاه در جبهه موافق با حرکت سیدالشهداء قرار دارد؛ هم یزید را شخص فاسد و مستحق سقوط میداند و هم عمل سیدالشهداء را عملی عاقلانه، مسئولانه و نتیجه بخش میخواند.
🏴 بر اساس این دیدگاه، خاطرهی شهادت حسین بن علی(ع) باید انگیزه بر پایی مراسم جشن و سرور باشد، نه اشک و عزاداری و آه، همچنانکه عید بزرگ مسلمین عید قربان به همان اندازه یادآور یک موفقیت انسانی و فداکاری است و در آن جشن و سرور برگزار میگردد. [۳]
🔅اگر چه دیدگاه سوم به نگرش شیعه نزدیکتر است، ولی بر آن از جهاتی منطبق نیست
هدایت شده از آرشیو کنفرانس عماریون
💠 سیاست و برنامهریزی شیعه در بهره برداری از این نهضت، به دست فرزندان امام حسین(ع) انجام گرفت.
🔹با وجودی که این حادثه برگ زریّن اسلام و انسانیت است و افتخار بشریت و از این جهت جشن و سرور می طلبد، اما رویهی ائمه جشن و سرور نبود، بلکه اشک و عزا بود؛ چون درشرایطی که بنی امیه به مناسبت پیروزی خود و اعراب به مناسبت سال نو جشن میگرفتند، جشن اهل بیت نمیتوانست منعکس کننده اعتراض به سفاکی بنی امیه باشد.
جشن، یعنی هماهنگی اقلیت با اکثریت، نمیتوانست اعتراض اقلیت تحت ستم را نشانگر باشد؛ تراژدی و کشتار فجیع بنی امیه در کربلا با شادی تناسب ندارد.
حسین بن علی(ع) با شهادت خود قصد داشت تا روح اعتراض به ستم را جاودانه کند. این هدف از طریق تحریک عواطف بهتر امکانپذیر می نمود.
هدایت شده از آرشیو کنفرانس عماریون
♦️روایات بسیاری از ائمه اطهار(ع) نقل شده که حاوی این نکته است که مخلوقات خداوند از آسمانها و زمین و فرشتگان و اجنه حتی حیوانات، بر حسینبن علی(ع) گریه و نوحهسرایی کردند. [۴]
◼️هر کس بر حسین بن علی(ع) بگرید ولو به اندازه بال پشهای، گناهانش آمرزیده خواهد شد و بهشت بر او واجب خواهد شد. اگر انسان خود را به گریه وادارد یا شعری بسراید و یا آواز سوزناک بخواند و دیگران را بگریاند، بهشت از آن او خواهد بود. [۵]
هدایت شده از آرشیو کنفرانس عماریون
⚫️تأکید بر عزا و ماتم و گریه از سوی ائمه(ع) نوعی مبارزه منفی برای زنده نگهداشتن حرکت ظلم ستیزانه سید الشهد(ع) و آماده سازی نهاد ناآرام تشیع برای هماهنگی با اهداف ابی عبد الله الحسین(ع) بود، ولی در گذر زمان گریستن و عزا، در بین شیعیان نه وسیله ای برای آن هدف، که به تدریج خود هدف شد.
▪️نوشته شدن کتابهایی چون مفتاح البکا، طوفان البکا، محیط البکا (اقیانوسگریه)، مثیر الاحزان (برانگیزاننده غمها)، محرقالقلوب(سوزاننده قلبها) و نفس المهوم(نفس غمبار) و… تأییدی بر این نظر است.
▪️در اغلب این کتابها صحنههای پر شوری «خلق» میشد، تا دستمایه گریستن شود.
هدایت شده از آرشیو کنفرانس عماریون
📍تداخل فرهنگ تشیع و تصوف در برخی از زمانها، باعث میشد که بیش از هر چیز بر رفتار پارسایانه و تسلیم جویانهی امام تحت عنوان «مظلوم» تأکید شود. این نگرش علیرغم خواست ائمه(ع) از امام و عزاداری چهرهای ساخت که تعارضی با نظامهای ظالمانه صفویه یا قاجار نداشته باشد و حتی آنان خود تعزیه گردانان این نوع از عزاداری باشند و بعضاً از آن برای تحکیم قدرت خود از آن بهره برداری سیاسی کنند.
🖋 با شروع مبارزات مردم ایران در جریان نهضت مشروطه و سپس در تداوم آن بهویژه پس از ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ تفسیرهای نوینی از حادثه عاشورا صورتگرفت، که مورد تأیید حاکمیت استبداد نبود.
💢در این دوران، نوعی نواندیشی برای پیرایش این واقعه از خرافات و تحریفها و در واقع نوعی تجدید نظر در برخی ازتفسیرها قابل مشاهده است.
هدایت شده از آرشیو کنفرانس عماریون
🔳 آنان بر این نکته حساسیت نشان میدادند که نباید تفسیر واقعه عاشورا به گونهای انجام گیرد که حرکت امام(ع) یک جریان خاص و منحصر به فرد با مقاصد و انگیزههای از پیش طراحی شده و شخصی جلوه کند.
💠 این نواندیشی را میتوان حول محور سه موضوعدانست:
اولا انگیزه قیام سید الشهدا چه بود؟
ثانیاً آیا چنین حرکتی در مقابلحاکمیت سیاسی وقت معقول یا مشروع بود؟
ثالثاً آیا روشی که برای نیل به این هدف انتخاب شد درست و نتیجه بخش بود؟
🏴 در غیر اینصورت، این حرکت غیر قابل تکرار، الگوگیری و بازآفرینی خواهد شد، حال آنکه بر اساس آموزههای شیعی، امام الگوی پیروان، و مقتدای آنان است و رفتار وی قابل آموزش و پیروی برای همگان است.
هدایت شده از آرشیو کنفرانس عماریون
⚫️ بر این اساس، حرکت امام یک حرکت سیاسی – انقلابی برای براندازی حکومت نامشروع موروثی استبدادی و سلطنتی است و میتوان آن را الگو قرار داد. بر طبق این تحلیل، حرکت ابی عبدالله(ع) کاری عقلایی، طبیعی و اساساً سیاسی – انسانی است.
◼️ رسالت اصلی که این نوشته بر عهده گرفته، این است که، نسل جوان را با عصاره تفسیرهای مختلفی که از جریان عاشورا انجام شده است، آشنا سازد تا او به اندیشه واداشته شود و سخنان مختلف را بشنود وخود بهترین را انتخاب کند. هدف این نوشتار این نیست که به صحت و سقم یا بررسی و نقد این دیدگاهها بپردازد چرا که پیش فرضهای فکری، اعتقادی، علایق عاطفی و انتظارات هر فرد از یک حادثه، نقش اساسی را در تبیین و تفسیر آن ایفا می کند و نقد هر دیدگاه در مرحله اول مستلزم بررسی و ارزیابی پیشفرضها و علایق و انتظاراتی است که پشتوانه هر یک از این نظریههاست.
هدایت شده از آرشیو کنفرانس عماریون
♦️ما تنها در هر تحلیل، سعی در برجسته کردن پیش فرضهای آن تفسیر داشتیم، تا هر کس با قبول آن پیش فرض ها تحلیل مورد نظر خود را از بین آنها برگزیند
هدایت شده از آرشیو کنفرانس عماریون
◼️ ۱ـ تفسیر اسطورهای – ماورایی
🕯 این تحلیل از زاویهای کاملا ماورایی و اسطورهای [۶] به حادثه کربلا مینگرد.
⚫️ این دیدگاه ابعاد اجتماعی – سیاسی حرکت ابی عبدالله را نادیده میانگارد و به عنوان پیش فرض این را پذیرفته است، که حرکت امام حسین(ع) از قبل توسط خداوند طراحی و برنامه ریزی شده بود و پر از رمز و رازهای ناگشودنی برای بشر است و ابعاد آن حرکت برای او قابل فهم نیست.
◾️ در این نگرش تقریباً ویژگی بشری معصومین(ع) و از جمله سید الشهدا نادیده گرفته میشود.
هدایت شده از آرشیو کنفرانس عماریون
🔻ملاحسین کاشفی، در روضة الشهدا می نویسد: عداوت یزید و امام حسین(ع) دو نوع بود، ظاهری و معنوی. تمام آنچه اتفاق افتاد مثل اختلاف بنی امیه و بنی هاشم، علی(ع) و معاویه، یزید و امام حسین(ع) اختلاف ظاهری بود که ناشی از اختلاف معنوی این اشخاص در سرشت ارواح آنهاست.
🔮 خداوند دو گونه روح آفریده است. ارواح پاک به هم مایل و ارواح ناپاک به هم متمایل هستند و این دو نسبت به هم دشمن هستند که اجتماع و اختلاف آنها در دنیا خود را نشان می دهد و حادثه کربلا همان قضای مبتنی بر خلقت ارواح است. [۷]