اتصال خودکار مدارگرد و وسیله صعود ماموریت چانگئه-5 در مدار ماه
اتصال دو فضاپیمای چینی مدارگرد و وسیله صعود چانگئه-5 برای اولین بار در مدار ماه به صورت خودکار انجام شد و آماده شدند تا محموله نمونههای جمعآوری شده از ماه را به زمین برسانند. “وسیله صعود” ماموریت چانگئه-5 که روز گذشته از روی ماه بلند شده بود توسط چنگکهای فلزی مدارگرد همین ماموریت در ساعت…
#چانگئه_5 #ماه #مدارگرد #چین #وسیله_صعود
https://uastro.ir/news/اتصال-مدارگرد-و-وسیله-صعود-چانگئه-5/
اورانوس را با دوستانتان به اشتراک بگذارید
@uastro
مقارنه نادر مشتری و زحل در انقلاب زمستانی؛ آخرین رویداد بزرگ نجومی قرن
اول دی مصادف با انقلاب زمستانی و آغاز زمستان در نیمکره شمالی است. ستارهشناسان چندین دهه است که منتظر این روز هستند، نه به دلیل انقلاب زمستانی، بلکه به دلیل نمایشی که سیارات پس از غروب خورشید برپا خواهند کرد. در این روز دو غول منظومه شمسی، مشتری و زحل در کنار یکدیگر قرار میگیرند.…
#مقارنه #زحل #مشتری #مقارنه_اکبر
https://uastro.ir/astro-events/مقارنه-اکبر-مشتری-زحل/
اورانوس را با دوستانتان به اشتراک بگذارید
@uastro
بازگشت چانگئه-5 چین به زمین همراه با نمونههای خاک ماه
کاوشگر چینی موسوم به چانگئه-5 روز گذشته با موفقیت همراه با نمونههای جمعآوری شده از خاک سطح و عمق ماه پس از 23 روز به زمین بازگشت . به گزارش اورانوس، کاوشگر چانگئه-5 با جمعآوری حدود دو کیلوگرم نمونه از خاک ماه به زمین بازگشت. کپسول حاوی این نمونهها در ساعت 18:29 روز چهارشنبه 26…
#چانگئه_5 #چین #ماه #خاک_ماه
https://uastro.ir/news/بازگشت-چانگئه-5-با-خاک-ماه/
اورانوس را با دوستانتان به اشتراک بگذارید
@uastro
ثبت اولین تابش رادیویی دریافت شده از فراسیارات
گروهی بینالمللی از دانشمندان تابش رادیویی فراسیارات منتشر شده از صورت فلکی عوّا (Boötes) را شناسایی کردهاند. به گفته دانشمندان، این میتواند اولین انتشار رادیویی منتشر شده از فراسیارات باشد. به گزارش اورانوس و به نقل از ایسنا، گروهی از ستاره شناسان دانشگاه کرنل به تازگی مطالعهای را در مجله Astronomy & Astrophysics منتشر کردهاند…
#فراسیارات #میدان_مغناطیسی #امواج_رادیویی
https://uastro.ir/news/تابش-رادیویی-فراسیارات/
اورانوس را با دوستانتان به اشتراک بگذارید
@uastro
قمرهای منظومه شمسی
منظومه شمسی شامل هشت سیاره و تعداد دیگری سیاره کوتوله و سیارک است. در این میان تعداد قمرهای منظومه شمسی بسیار زیاد است و این رقم به دلیل پیشرفتهای فنآورانه و افزایش قدرت تلسکوپها دائم در حال افزایش است. اکنون نگاهی کلی به این قمرها میاندازیم تا با معروفتر و بزرگترهایشان آشنا شویم. دیگر مطالب…
#منظومه_شمسی #مشتری #زمین #ماه #قمر #زحل #پلوتو #فرانپتونی #نپتون #اورانوس #شارون #سیارک #سیاره_کوتوله
https://uastro.ir/edu/قمرهای-منظومه-شمسی/
اورانوس را با دوستانتان به اشتراک بگذارید
@uastro
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ماهوارهبر ذوالجناح با موفقیت آزمایش شد.
این ماهوارهبر دارای دو مرحله سوخت جامد و یک مرحله سوخت جامد است و توانایی در مدار قرار دادن محمولههای تا ۲۲۰ کیلوگرم را تا مدار ۵۰۰ کیلومتری دارد.
@uastro
اورانوس ، پایگاه نجوم و علم
ماهوارهبر ذوالجناح با موفقیت آزمایش شد. این ماهوارهبر دارای دو مرحله سوخت جامد و یک مرحله سوخت جام
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 آزمون گرم موتور مرحله اول ماهواره بر ترکیبی ذوالجناح/انتشار برای اولین بار
@uastro
وضعیّت رؤیت هلال ماه رجب المرجّب 1442 هجری قمری
در غروب روز جمعه بیست و چهارم بهمن ماه 1399 هجری شمسی برابر با 29 جمادی الثانی 1442 هجری قمری و مطابق با 12 فوریه 2021 میلادی هلال در محدوده منحنی«الف» : به راحتی با چشم عادی و غیرمسلّح رؤیت می شود. هلال در محدوده منحنی«ب» : در صورت مناسب بودن شرایط رصدی ( مکانی…
#رویت_هلال #ماه
https://uastro.ir/astro-events/وضعیّت-رؤیت-هلال-ماه-رجب-المرجّب-1442-هجری/
اورانوس را با دوستانتان به اشتراک بگذارید
@uastro
اسپیس ایکس ماموریت پرتاب موشک فالکون ۹ را لغو کرد.
اسپیس ایکس پرتاب موشک فالکون ۹ را که حامل ماهوارههای استارلینک را لغو کرد. موشک قدیمی اسپیس ایکس یکشنبه شب دقایقی قبل از پرتاب دچار نقص شده و پروازش لغو شد.
فاصله موشک فالکون برای پرتاب ۶۰ ماهواره استار لینک به مدار از پایگاه A۳۹ مرکز فضایی کندی ناسا در کیپ کاناورال، فلوریدا کمتر از ۹۰ ثانیه بود که اسپیس ایکس برنامه پرتاب را لغو کرد.
اندی تران ناظر تولید این شرکت در مورد لغو این ماموریت گفت: موشک و ماهواره از سلامت کامل برخوردارند و فرصت بعدی پرتاب امروز اول مارس است.
گفته میشود لغو مامورت پرتاب ماهوارههای استارلینک آخرین تاخیر در انجام این ماموریت است. اولین پرتاب در ابتدا قرار بود اوایل ماه فوریه انجام شود، اما به دلیل مشکلات سخت افزاری و شرایط نامساعد جوی لغو شد.
این ماموریت که استارلینک ۱۷ نام دارد، در حال حاضر بیستمین ماموریت استارلینک و ششمین پرتاب این شرکت از سال ۲۰۲۱ خواهد بود. اسپیس ایکس در حال حاضر بیش از ۱۰۰۰ ماهواره استارلینک در مدار قرار داده است که قادر به پوشش جهانی اینترنت با سرعت بالا به ویژه از راه دور است.
موشک فالکون ۹ برای استارلینک ۱۷ شامل تقویت کننده مرحله اول است که تاکنون هفت بار پرواز کرده است. این ماموریتهای ماهوارهای Iridium-۸ و Telstar ۱۸ Vantage و همچنین پنج پرواز جداگانه استارلینک را راه اندازی کرد. اگر همه چیز خوب پیش برود، موشک فالکون برای بازیابی روی کشتی پهپادی در اقیانوس اطلس فرود خواهد آمد.
طبق ۴۵ اسکادران هواشناسی نیروی فضایی آمریکا، ۷۰ ٪ احتمال دارد که آب و هوای مناسب برای پرتاب فالکون ۹ دوشنبه شب مهیا باشد.
پیاده روی فضایی برای ارتقای پنل های خورشیدی انجام شد
روز گذشته کیت روبینز و ویکتور گلاور، فضانوردان حاضر در ایستگاه فضایی بین المللی، یک پیاده روی فضایی انجام دادند.
این پیاده روی به منظور ارتقای پنلهای خورشیدی آزمایشگاه مستقر در مدار زمین انجام شد و ۷ ساعت و ۴ دقیقه طول کشید.
برای نخستین بار ویدئویی با کیفیت بالا از دوربین متصل به کلاه روبینز به طور زنده پخش شد و چشم اندازی واضح از نقطه نظر یک فضانورد هنگام پیاده روی خارج از ایستگاه فراهم کرد. پیش از این دوربینهای کلاه فضانوردان تصاویری با وضوح استاندارد فراهم میکرد.
این در حالی است که روز جمعه نیز روبینز با سیوچی نوگوچی یک پیاده روی فضایی دیگر انجام میدهد تا چند فعالیت دیگر از جمله ارتقای پنلهای خورشیدی را تکمیل کند.
عبور آذرگوی درخشان از آسمان انگلیس
این آذرگوی دقایقی قبل از ساعت ۱۰ شب برای مدت هفت ثانیه در آسمان نمایان شد و تصاویر آن توسط دوربینهای امنیتی در منچستر، کاردیف، هونیتون، باث، میدسومر، نورتون و میلتون کینز ضبط شد.
شبکهی شهابسنگ انگلستان که متشکل از گروهی از ستارهشناسان تازهکار است که از سال ۲۰۱۲ از دوربینها برای ثبت مشاهدات شهابسنگ در سراسر انگلستان استفاده میکنند میگویند: این شهاب سنگ یک "توپآتشین" بود.
آنها در توییتر خود نوشتند با توجه به دو ویدئویی که مشاهده کردیم این شهاب سنگ به آرامی حرکت میکرد و فروپاشی آن کاملا قابل مشاهده بود.
شهابسنگها اجرام فضایی هستند که با ورود به جو زمین میسوزند و "توپهای آتشین" شهاب سنگهایی هستند که نورانیترند و طبق فرضیهها حتی در روشنایی روز نیز قابل مشاهده هستند.
طبق گفتهی انجمن شهابسنگها در آمریکا به طور کلی "توپهای آتشین" قدر یا فروغ(میزانی برای اندازهگیری درخشش سیارات) ۴- دارند. یعنی به اندازهی سیارهی زهره میدرخشند. فروغ یک قرص کامل ماه ۱۲.۶- است در حالی که این رقم در خورشید ۲۶.۷- میباشد.
انجمن شهابسنگ آمریکا میگوید در حالی که هزاران "توپآتشین" روزانه به جو زمین میآیند بیشتر آنها در فراز اقیانوسها و مکانهای خالی از سکنه سقوط میکنند.
شبکهی شهابسنگ انگلیس میگوید: بیش از ۱۲۰ نفر مشاهدهی این شهابسنگ را در روز یکشنبه گزارش دادند.
یک کاربر در توییتر نوشت: من ابتدا فکر کردم این یک ستارهی نورانی یا یک هواپیماست اما بعد بزرگتر و نورانیتر شد و ناگهان تمام آسمان را روشن کرد و ردی نارنجی رنگ از خود به جای گذاشت.
ناسا تصاویری با جزئیات بالا از سطح مریخ منتشر کرد
مریخ نورد "استقامت" پس از فرود موفقیت آمیزش در مریخ تصاویر قابل توجهی از این سیاره میفرستد که شامل تصاویری میشود که مریخ را با جزئیات باورنکردنی نشان میدهد. این تصاویر در روز ۲۴ فوریه توسط سیستم مستکم-زد مریخنورد(Mastcam-Z) گرفته شدهاند.
این تصاویر محل فرود خشک و بی آب مریخنورد را نشان میدهند، یعنی دهانهی ۲۸ مایلی "جزرو" که دانشمندان معتقدند زمانی بستر یک دریاچه بوده و مکان مناسبی برای جستجوی نشانههای حیات است.
سیستم "مستکم زد" شامل دو دوربین است و تصاویری که در ۲۴ فوریه گرفته شدند توسط دوربین سمت چپ مریخنورد ثبت شدند. این دوربینها قابلیت بزرگنمایی دارند و میتوانند تصاویر سه بعدی و ویدیوهایی با سرعت بالا بگیرند که این قابلیتها بررسی دقیق اجسام از راه دور را ممکن میسازند.
وظیفهی اصلی دوربینهای ۹ پوندی(۴ کیلوگرمی) ثبت تصاویری از سطح و ویژگیهای جو کم قطر سیارهی سرخ است. این دوربینها در بخش بالایی مریخنورد قرار دارند و به اندازهی ۱۰ اینچ (25.4 سانتیمتر) از یکدیگر فاصله دارند.
جیم بل(Jim Bell) محقق اصلی سیستم دوربینهای "مستکم زد" در بیانیهای قبل از ماموریت مریخنورد گفت: "مستکم زد" چشمان مریخنورد ناسا خواهد بود.
این سیستم به دانشمندان کمک میکند تا بر روی سنگهای مورد نظر زوم کنند و آنها را برای یافتن نشانههای حیات بررسی کنند. سپس مریخنورد این نمونهها را جمعآوری کرده درون لولههای مخصوص قرار میدهد تا در ماموریتهای بعدی به زمین برگردند تا جزئیات آنها بررسی شود. دوربینهای مستکم زد به بررسی سنگ و خاک سطح مریخ و بافت آن کمک میکند.
قدرت بزرگنمایی این دوربینها به قدری بالاست که میتوانند ویژگیهای یک جسمی به اندازهی مگس که از فاصلهای به اندازهی یک زمین فوتبال عبور میکند را نشان دهند.
این سیستم همچنین میتواند تصاویر پارانوما ۳۶۰ درجه بگیرد. در حقیقت این سیستم در ۲۱ فوریه چنین تصویری متشکل از ۱۴۲ تصویر جداگانه گرفت.
ناسا میگوید "استقامت" پیچیدهترین سطحنوردی است که تاکنون به مریخ فرستاده شده است.
ساخت اولین هتل فضایی با ظرفیت ۴۰۰ مهمان
آیا همیشه رویای دیدن فضا را داشتهاید؟ اغلب علاقهمندان به فضا تنها میتوانند از طریق تجربیات گزارش شده توسط فضانوردان و عکسها یا فیلمهای ارائه شده به دست آژانسهای فضایی، به لذت بردن از کهکشانها فکر کنند، اما اکنون چیز جدیدی برای کسانی که آرزوی دیدار از کهکشانها را دارند وجود دارد که باید منتظر آن باشند؛ Orbital Assembly Corporation (OAC) یک ابر شرکت فضایی قرار است ساخت اولین هتل جهان در فضا را در سال ۲۰۲۵ آغاز کند. این هتل شامل امکاناتی از قبیل رستوران و سالن سینماست و ظرفیت پذیرش دست کم ۴۰۰ مهمان را داشته و میتواند در اطراف مدار زمین به گردش درآید.
این هتل که به طور رسمی ایستگاه ویجر (Voyager Station) نامیده میشود، به شکل یک دایره بزرگ بوده و جاذبهای مشابه سطح ماه خواهد داشت. گرچه به نظر میرسد ویژگیهای آن نسبت به هتلهای زمینی متفاوت و منحصربهفرد باشد، اما در واقع قرار است شبیه به یک کشتی تفریحی باشد. از دیگر ویژگی این هتل وجود آب گرم است.
داوطلبان این سفر فضایی باید کمی صبور باشند. این هتل حداقل تا سال ۲۰۲۷ افتتاح نخواهد شد، اما از ماژولهایی برخوردار است که به حلقههای بیرونی ایستگاه فضایی متصل شدهاند. این هتل دارای ۲۴ واحد ماژول اختصاصی برای خدمه، هوا، نیرو، آب، سالنهای ورزشی، آشپزخانه، رستوران و اقامتگاه اختصاصی برای مهمانهایی که قصد اقامت بیشتری دارند، است. به لطف ایستگاه ویجر، محققان و مسافران به طور یکسان میتوانند از این مکان بهرهمند شوند؛ شرکتهای خصوصی، آژانسها حتی ناسا میتوانند ماژولهایی را خریداری کرده و برای خود ویلا بسازند یا از این امکان برای آموزش فضانوردان استفاده کنند.
به گفته متخصصان این حوزه، این انقلاب صنعتی بعدی خواهد بود، این امر باعث نوآوری صنعت فضا، متفاوت با آنچه پیش از این بوده، خواهد شد. آنها این فرصت را برای تحقیق درباره میزان نیاز بدن انسان به جاذبه برای از هم نپاشیدن، مغتنم میشمارند.
تصاویری که در ادامه ارائه شده، مربوط به شبیه سازی این هتل است.
پایان حیات در کره زمین تا یک میلیارد سال آینده!
دانشمندان از گذشته معتقد بودند که در حدود 5 میلیارد سال دیگر خورشید گسترش پیدا کرده و دنیا را به صورت کامل میبلعد اما به نظر میرسد زندگی روی زمین میتواند نقطه پایانی زودتری نیز داشته باشد. یک مطالعه جدید، نشان داده است در یک میلیارد سال دیگر، زمین، جو اکسیژن خود را به سرعت از دست خواهد داد که ممکن است پیامدهای مهمی در جستجوی حیات حتی در سایر سیارات داشته باشد.
جوِ غنی از اکسیژن، یکی از ویژگیهای تعیینکننده حیات در کره زمین است، چراکه این گاز حیاتی حدود 20 درصد هوا را تشکیل میدهد، این البته خبر خوبی برای انسانها و حیواناتی است که این سیاره را خانه ابدی خود میدانند و ما گیاهانی در کره زمین داریم که به خاطر وجود این اکسیژن باید شکرگذار باشیم اما سوال اساسی اینجاست که جو غنی از اکسیژن را چه مدت میتوان حفظ کرد؟ برای پاسخ به این پرسش محققان دانشگاه "جورجیا تک" و دانشگاه "توهو" تلاش کردند پایداری اکسیژن موجود در جو زمین را برای مدت طولانیتری بررسی کنند.
محققان شبیهسازیهایی از سیستمهای زمین از جمله آب و هوا، فرایندهای بیولوژیکی و زمینشناسی و حتی درخشش خورشید را انجام داده و نحوه تغییر سطح اکسیژن را در اثر جابهجایی بین هوا، آب و سنگ مشاهده کردند؛ دانشمندان در گذشته نیز برخی از این سیستمها را شبیهسازی کرده بودند اما مدلهای جدید، پیچیدهتر از حد معمول و گذشته بودند.
نتایج این تحقیقات و شبیهسازیها نشان داد که جو اکسیژنه زمین به احتمال زیاد فقط یک میلیارد سال دیگر دوام خواهد داشت، این تیم تحقیقاتی معتقد است که در حدود 1.1 میلیارد سال دیگر، سطح اکسیژن زمین احتمالاً فقط به یک درصد از سطح جو موجود کاهش خواهد یافت؛ دانشمندان علت اصلی کاهش اکسیژن کره زمین به مرور زمان را "خورشید" میدانند چراکه با پیر شدن انتظار میرود که ستاره اصلی ما روشنتر و گرمتر شود و این امر باعث افزایش دمای سطح زمین و تجزیه دیاکسید کربن در جو میشود و این دو عامل باعث از بین رفتن گیاهها و حیات میشوند و این سیاره را از منبع اصلی اکسیژن محروم میکنند.
حیات در زمین در حدود 2.4 میلیارد سال پیش، زمانی که میکروبهای فتوسنتزکننده و گیاهان شروع به گرفتن اکسیژن با مقادیر زیاد کردند شروع شده است و این زمینه را برای ظهور زندگیِ چند سلولی هموار کرد؛ طبق این تحقیقات میتوان نتیجه گرفت که زندگی انسانها در جهان طی یک میلیارد سال آینده از بین خواهد رفت و به همین دلیل است که امروز جستجو برای یافتن نشانههای از زندگی در سیارات دیگر توسط دانشمندان دنبال میشود و حتی این پیشبینی نیز دور از دسترس نیست که جو زمین بعد از 1 میلیارد سال دیگر به متان تبدیل شود!
در واقع اکسیژن به طرز جداییناپذیری با زندگی روی کره زمین گره خورده است و مدتهاست که ستارهشناسان به دنبال اکسیژن و وجود حیات فرازمینی در سایر سیارات هستند.
دانشمندان به دنبال پرورش ماهی در ماه
دانشمندان ادعا میکنند که فضانوردان میتوانند با استفاده از تخمهای منتقل شده از زمین و آبی که در سطح ماه قرار دارد، ماهی در ماه پرورش دهند.
به عنوان بخشی از پروژه "Lunar Hatch"، متخصصان در حال شبیهسازی تأثیر ارتعاشات ناشی از پرتاب موشک بر باروری تخمهای ماهی هستند.
محققان پس از انجام آزمایشات دریافتند که تخمهای دو گونه ماهی به نامهای "ماهی خاردار اروپایی" و "سایهماهی"در برابر عوامل استرسزا زنده میمانند. تخمهای ماهی را میتوان به ماه منتقل کرد تا در آینده بتوان یک مجموعه پرورش ماهی برای کمک به تغذیه فضانوردان در ماه طی دو دهه آینده ایجاد کرد.
پرورش ماهی و استفاده از آن در ماه، اسیدهای آمینه ضروری، اسیدهای چرب اشباع نشده امگا ۳ و ویتامین B۱۲ مورد نیاز بدن فضانوردان را تامین خواهد کرد.
ناسا اعلام کرده که قصد دارد تا سال ۲۰۲۴ یک زن و مرد را به ماه بفرستد و این در حالی است که آژانس فضایی اروپا(ESA) قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ یک دهکده در ماه ایجاد کند.
موسسه اقیانوس شناسی "IFREMER" قصد دارد پیش از این ماموریتها با کمک آکادمی ماریتایم کالیفرنیا یک نانو ماهواره حاوی تخمهای بارور شده ماهی را مستقیماً به ایستگاه فضایی بین المللی(ISS) پرتاب کند.
"سیریل پرزبیلا "(Cyrille Przybyla) از موسسه اقیانوس شناسی(IFREMER) گفت: من ایده ارسال تخم ماهی(نه خود ماهی) را ارائه کردم، زیرا تخم و جنین بسیار قوی هستند.
ناسا اکتبر گذشته تأیید کرد که در سطح روشن ماه آب وجود دارد. پرزبیلا معتقد است که یک مجموعه پرورش ماهی که از منابع آب ماه استفاده میکند میتواند به ساکنان دهکده ماه هنگام تهیه غذا کمک کند.
تخمهای ماهی در ابتدا روی زمین تخم ریزی میشوند و سپس به ماه منتقل میشوند و در صورت آسیب ندیدن و شرایط مناسب در آنجا به اولین ماهی در ماه تبدیل خواهند شد. اما رساندن تخمها بدون هیچ گونه آسیب به ماه یکی از بزرگترین چالشها است. علاوه بر آن ارتعاشات ناشی از پرتاب یک فضاپیما برای تخمهای ماهی وضعیت غیرمعمولی است و ممکن است تأثیر منفی روی آنها داشته باشد.
به همین منظور محققان برای آزمایشات خود دو گونه ماهی را انتخاب و تاثیر عوامل مختلف (از جمله اکسیژن مورد نیاز کم، خروجی کم دی اکسید کربن و زمان کوتاه تخم گذاری) را بر روی آنها آزمایش کردند.
ماهی خاردار اروپایی و سایه ماهی در معرض تنشهای مکانیکی قرار گرفتند. سپس تخمهای تکان داده شده با یک گروه از تخمهای تکان نخورده مقایسه شدند. پس از لرزش، ۹۵ درصد تخمهای سایه ماهی تخم ریزی داشتند و این مقدار در گروه کنترل شده ۹۲ درصد بود. نتایج تخم ریزی تخمهای ماهی خاردار اروپایی نیز تقریباً امیدوارکننده بود چرا که ۷۶ درصد آنها بعد این عملیات تخم ریزی کردند که این میزان در گروه کنترل شده ۸۲ درصد بود.
این امکان وجود دارد که هر دو گونه ماهی برای مقاومت در برابر جریانهای شدید، امواج و برخورد با سطوح سخت تکامل یافته باشند و تخمهای آنها به طور طبیعی برای ارسال به فضا آماده باشند.
پرزبیلا اعتراف کرد که قرار گرفتن در معرض تابش کیهانی در سفر به ماه میتواند آسیب فیزیولوژیکی ایجاد کند. با این وجود، قبلاً موادی برای کاهش این تأثیر بر سلولهای انسانی و دی.ان.ای تولید شده است و ماهیها نیز باید از استفاده از این مواد بهره مند شوند. آب همچنین میتواند اثرات ذرات باردار( خطرناکترین عنصر تابش کیهانی )را کاهش دهد.
طبق گفته آژانس فضایی اروپا، فضانوردان احتمالاً در چند سال اول مأموریت های سفر به ماه در زیستگاههای متحرک تحت فشار زندگی خواهند کرد. یک پایگاه دائمیتر در نزدیکی دهانه شاکلتون ایجاد خواهد شد که پنلهای خورشیدی میتوانند انرژی را از آنجا تأمین کنند. این دهانه همچنین حاوی یخ است که میتواند برای تأمین آب یا هیدروژن و اکسیژن مورد نیاز برای تنفس و سوخت مورد استخراج قرار گیرد. "جان وارنر"(Jan Wörner)، مدیر کل آژانس فضایی اروپا سال گذشته گفت: هدف من ایجاد ایستگاه پایه دائمی در ماه است.
کشف بقایای قدیمیترین دایناسور موجود در کره زمین
دانشمندان فسیلهایی را کشف کردند که ممکن است قدیمیترین عضو شناخته شده گروه دایناسورها باشد که به عنوان "تیتانوسورها" شناخته میشود؛ این موجودات شامل بزرگترین حیوانات خشکی در تاریخ زمین بودهاند.
پایگاه خبری "CNN" در این باره نوشت محققان روز دوشنبه توضیح دادند که این فسیلها گونهای دایناسور به نام "Ninjatitan zapatai" هستند که 140 میلیون سال پیش در دوره کرتاسه زندگی میکردند؛ آنها "Ninjatitan" را به عنوان گروهی از دایناسورهای گیاهخوار گردن دراز که روی چهار پایه ستون مانند راه میروند ، شناسایی کردند.
بقایای اسکلتی ناقص این دایناسور در بیابان "پاتاگونیان" آرژانتین، در جنوب شهر "نوکن" کشف شد؛ محققان گفتند که "نینجیتیتانها" نشان دادند که تیتانوسورها نخستین گروه شناخته شده در زمین هستند.
"پابلو گالینا" محقق ارشد این مطالعه و محقق "شورای ملی تحقیقات علمی و فنی" آرژانتین (CONICET) در این رابطه گفت: «این قدیمیترین کشف شناخته شده است؛ نه تنها در آرژانتین بلکه در سراسر جهان.»
محققان همچنین گفتند که وجود چنین تیتانوسوری در "پاتاگونیا" این ایده را تایید میکند که تیتانوسورها از نیمکره جنوبی منشأ گرفتهاند؛ این یافتهها در مجله علمی "Ameghiniana" منتشر شد.
استفاده از پردازنده ۲۳ سال پیش اپل در مریخنورد "پشتکار"!
طبق اعلام ناسا، قلب مریخنورد "پشتکار" میزبان پردازنده مرکزی رایانه اپل مدل "iMac G۳" است که با وجود گذشت ۲۳ سال از ساخت آن، هنوز هم قدرتمند است و مورد استفاده قرار میگیرد.
وقتی کاوشگر "پشتکار" ناسا در تاریخ 30 بهمن 1399 خود را به سطح مریخ رساند، این کار را با کمک همان پردازندهای انجام داد که نیروگاه اصلی رایانه "iMac G۳" ساخت شرکت اپل در سال 1377 بود. همین رایانه بود که در زمان معرفی باعث نجات تجارت شرکت اپل شد و جلوگیری از ورشکستگی آن شد و به آن کمک کرد تا به اپل امروزی تبدیل شود.
اکنون اعلام شده است که جدیدترین مریخ نورد ناسا موسوم به "پشتکار"(Perseverance) دارای پردازنده مرکزی همان رایانه به نام "PowerPC ۷۵۰" است. گفتنی است که این پردازنده امسال حدود ۲۳ سال از عمر آن میگذرد.
طبق استانداردهای مدرن امروزی، این پردازنده چیزی نیست که بتوان در مورد آن چیز زیادی نوشت. این پردازنده یک پردازنده تک هستهای با تقریباً شش میلیون ترانزیستور و سرعت ۲۳۳ مگاهرتز است. این را با تراشه M۱ جدید اپل مقایسه کنید که دارای ۱۶ میلیارد ترانزیستور و حداکثر سرعت ۳.۲ گیگاهرتز است و از اینجا مشخص میشود که ما در مورد یک پردازنده بسیار متوسط صحبت میکنیم.
اما سرعت، دلیل استفاده از آن توسط ناسا نیست، بلکه ناسا به دنبال استفاده از قطعات و فناوریهایی است که خود را کاملا ثابت کرده و قابل اعتماد باشند. به عنوان مثال، ناسا در سال ۲۰۰۶ کاوشگر "نیو هورایزنز"(New Horizons) خود را به پردازنده "مونگوس-وی"(Mongoose-V) مجهز کرد که یک نسخه مقاوم شده در برابر اشعه از پردازنده اصلی کنسول پلی استیشن موسوم به "MIPS R۳۰۰۰" است و هنگامی که شما یک مریخ نورد ۲.۴ میلیارد دلاری را به یک سفر یک طرفه به سیارهای میفرستید که در فاصله ۳۸.۶ میلیون مایلی از زمین قرار دارد، به یک پردازنده مرکزی نیاز دارید که بیش از همه قابل اطمینان باشد و این دقیقاً همان چیزی است که پردازنده "PowerPC ۷۵۰" بارها و بارها نشان داده است.
نسخه "RAD۷۵۰" از پردازنده "PowerPC ۷۵۰" که در قلب "استقامت" قرار گرفته است، به گونهای مقاوم شده تا اشعههای قدرتمند و دمای بین منفی ۵۵ تا مثبت ۱۲۵ درجه سانتیگراد را تحمل کند.
همچنین پردازنده "RAD۷۵۰" در حال حاضر تقریباً در قلب ۱۰۰ ماهواره در مدار زمین قرار دارد که همه آنها هنوز به خوبی کار میکنند.
میلیاردر ژاپنی همسفرانش به ماه را انتخاب می کند
«یوساکو مائزاوا» میلیاردر ژاپنی تصمیم دارد ۸ فردی را بیابد که با شرکت اسپیس ایکس به عنوان نخستین مسافران تجاری به ماه سفر کنند.
او ابتدا تصمیم داشت هنرمندان را برای این سفر یک هفتهای دعوت کند که در 1401 خورشیدی انجام خواهد شد. مائزاوا در این باره میگوید: این پروژه به افراد بیشتری از سراسر جهان اجازه میدهد تا به این سفر ملحق شوند. اگر خود را یک هنرمند میدانید، پس همینطور است.
نخستین مرحله درخواست برای شرکت در این سفر از 24 اسفند آغاز میشود. این کارآفرین کل هزینههای سفر با موشک استارشیپ اسپیس ایکس را پرداخت خواهد کرد.