اسناد لانه جاسوسی
📍قتل بی دردسر ایرانیان بدون قصاص و محاکمه. 🔹در یکی از اسناد لانه جاسوسی متعلق به 1 بهمن سال 1330، د
📌مرگ دختر كرمانشاهي و ماجراي كاپيتولاسيون
🔹حادثه مرگ يك دختر دانشآموز كرمانشاهي كه در تصادف با يك خودروي متعلق به سفارت امريكا كشته شد، پنجاه و هشت سال پيش، با خشم عمومي در ميان مردم به يك واقعه پرتنش سياسي تبديل شد و به كشمكش گستردهاي ميان رژيم گذشته ايران و امريكا دامن زد. اين كشمكش دو دولت بر سر قرارداد اسارتبار معروف به كاپيتولاسيون پيش آمد كه امريكا به دولت تحميل كرده بود.
👈 ماجرا از اين قرار بود كه صبح روز دوازدهم اسفندماه ۱۳۴۳ دختر نوجوان كرمانشاهي در راه مدرسه هنگام گذر از خيابان، يك خودرويي متعلق به سفارت امريكا به سرعت از راه رسيد و او را زير گرفت. راننده كه يك نظامي امريكايي بود توسط مردم شهر دستگير شد و دختر معصوم به نام «ايران سليمي» نيمهجان به بيمارستان انتقال يافت.
🔸گروهبان امريكايي كه در مستي رانندگي ميكرد تحويل پليس شهر شد و بازپرس قرار بازداشت او را صادر كرد. در آن زمان من دبير سرويس حوادث روزنامه كيهان بودم و در پيگيري اين واقعه اطلاع داشتم كه حادثه تصادف خشم مردم كرمانشاه را برانگيخت و با اجتماع در مقابل ساختمان دادگستري شهر خواستار هر چه زودتر محاكمه گروهبان امريكايي شدند.
🔅 سرانجام خبرنگارمان در كرمانشاه گزارش داد دختر نوجوان مصدوم روز بيستم اسفند ماه در بيمارستان جان سپرد و تظاهرات مردم خشمگين كرمانشاه در شهر رو به گسترش است. در عين حال سفارت امريكا به دولت هشدار داد بر اساس قرارداد كاپيتولاسيون گروهبان امريكايي «چارلز گري» از كاركنان اداري و فني سفارت بوده و داراي مصونيت سياسي است.
⚜️ به همين خاطر بايد براي رسيدگي به اتهامش او تحويل مقامات نظامي امريكا در سفارت اين كشور شود. بنابراين مقامات قضايي دولت ايران حق بازداشت و محاكمه متهم را ندارند! به اين ترتيب دولت رژيم گذشته ايران تسليم اين خواسته امريكاييها شد و از ترس اينكه اعترافات مردمي با آزادي «چارلز گري» از زندان به اغتشاش و آشوب گستردهاي نكشد، نيمههاي شب اين گروهبان امريكايي را مخفيانه از بازداشتگاه بيرون آوردند و با يك خودروي ناشناس به سفارت امريكا در تهران انتقال دادند تا براساس مقررات كاپيتولاسيون در يك دادگاه نظامي امريكايي محاكمهاش كنند، اما انجام چنين محاكمهاي توسط سفارت امريكا در ايران ممكن نبود، چرا كه ايجاد يك دادگاه نظامي به عنوان يك پايگاه تلقي ميشد كه امريكاييها به خاطر روسيه از ايجاد چنين پايگاهي در ايران بيمناك بودند.
🔸سفارت امريكا براي حل مشكل با سفارت امريكا در تركيه محرمانه تماس گرفتند تا محاكمه نظامي «چارلز گري» را در آنكارا برگزار كنند اما سفارت امريكا در تركيه هم با تشكيل چنين دادگاهي در آن كشور شديدا مخالف كرد. به ياد داريم كه امام خميني در سخنراني تاريخيشان در قم به ابعاد مختلف و حقارتبار مقررات كاپيتولاسيون كه بر كشور و مردم تحميل شده بود اشاره كردند كه در پي اين سخنراني به تركيه تبعيد شدند.
🔻در پي همه اين ماجراها امريكاييها توانستند دادگاههاي نظامي خود را براي محاكمه متهمان برگزار كنند تا اينكه با پيروزي انقلاب اسلامي با تصويب شوراي انقلاب اسلامي قانون مربوط به كاپيتولاسيون مصوب مهرماه سال ۱۳۴۳ در ارديبهشت ماه سال ۱۳۵۸ لغو شد.
🖋مرحوم محمد بلوري پدر حوادث نویسی ایران
📚 تنها کانال تخصصی اسناد لانه جاسوسی👇
🆔 @USAdoc
📍سفارت آمریکا و روشنفکران ایرانی
🔹یکی از اسناد لانه جاسوسی اطلاعات فوقالعادهای درباره شیوه جذب و به کارگیری روشنفکران ایرانی ارائه میکند.
👈مطالعه سند «گزارش تحلیلی از جامعه روشنفکران ایرانی: ترکیب، الگو، مشکلات و پیشنهادات» را از دست ندهید.
📑 اسناد لانه جاسوسی، ج2، ص601.
📡 اسناد لانه جاسوسی👇
🆔 @USAdoc
📌تبریز در اسناد لانه جاسوسی
💠 در پی قیام مردم در 29 بهمن 1356، سفارت آمریکا گزارشات مفصلی از این واقعه ارائه کرد. شما میتوانید در بخش امروز در اسناد در تاریخ 4 اسفند، اسناد مربوطه را مشاهده کنید.
🔻 جالب آنکه 40 سند درباره #تبریز وجود دارد و همچنین در 342 سند، اسمی از تبریز به میان آمده است.
🖋یادداشت ویژه قیام مردم تبریز در اسناد لانه جاسوسی را بخوانید.
📡 اسناد لانه جاسوسی👇
🆔 @USAdoc
اسناد لانه جاسوسی
📌تبریز در اسناد لانه جاسوسی 💠 در پی قیام مردم در 29 بهمن 1356، سفارت آمریکا گزارشات مفصلی از این و
📌روایت سفارت آمریکا از تعداد شهدای قیام تبریز
🔹در یکی از اسناد لانه جاسوسی ضمن اشاره به حضور تانکهای چیفتن در خیابانهای تبریز، به تعداد 100 کشته اشاره می شود: «بنا به گفته او [مارشال؛ مدیر فرهنگی فرانسه] پلیس از سلاح های خودکار علیه اجتماعات بزرگ استفاده می کرد و دوستان پزشک موجود در ساعت 13 اطلاع دادند که بیمارستان ها مملو از حدود بیش از 500 نفر زخمی یا در حال مرگ است و تانک های #چیفتن در چهارراههای اصلی مستقر شده اند و در نتیجه تیراندازی های آنان نیز، عده ای دیگر کشته یا زخمی شده اند.
👈طبق اطلاعاتی که وی از پزشکان تبریز دریافت داشته است تعداد کشته شدگان 100 - 90 نفر و تعداد زخمی شدگان حدود 700 نفر بوده اند و بسیاری نیز به طور سرپایی مداوا شده اند.» (1)
🔹 در سند دیگری با اشاره به دروغ پراکنی رژیم جنایتکار پهلوی، تعداد شهدا را دقیق تر بررسی میکند:
«دولت ایران بر عدد کشته شدگان شورش ها که 9 نفر اعلام شده تأکید دارد، لیکن اکثر منابع آگاهتر تعداد کشته شدگان را چیزی در حدود 100 تا 300 نفر می دانند. مطبوعات محلی تعداد دستگیرشدگان را بین 260 تا 450 نفر اعلام می دارند»(2)
(1) اسناد لانه جاسوسی، ج9، ص34 .
متن سند را ببینید
(2) اسناد لانه جاسوسی، ج9، ص30.
متن سند را ببینید
#سوژه_رسانه
📡 اسناد لانه جاسوسی👇
🆔 @USAdoc
اسناد لانه جاسوسی
📌تبریز در اسناد لانه جاسوسی 💠 در پی قیام مردم در 29 بهمن 1356، سفارت آمریکا گزارشات مفصلی از این و
📍حکایت جالب سفارت آمریکا از رفتار انقلابیون تبریز
🔹مترینکو [سرکنسول آمریکا در تبریز ] به نقل از یکی از اسقفهای ارمنی تبریز چنین مینویسد:
«اگرچه وقایع اخیر جنبههای سخت مذهبی و اسلامی داشتهاند، اما به عقیده وی هیچگونه احساسات ضد مسیحی یا ضدارمنی توسط مردم تظاهرکننده ابراز نشده است. او میگوید در طول درگیری روزانه بهطور دائم با خانوادههای ارمنی که در سطح شهر پخش هستند در تماس بوده، و حتی از بصیرت و احتیاط شورشیان در تعجب فرو رفته است.
👈 وی به عنوان مثال از بردباری اغتشاشگران، توضیح داد که چگونه یکی از تحتالحمایههایش یعنی یک هنرمند ارمنی که گالری یا استودیوی کوچکش در نزدیکی مرکز درگیری بود، قبل از اینکه گالریش را ببندد خود را مواجه با گروهی از شورشیان دیده بود. یکی از رهبران مردم تظاهرکننده، نگاهی به مغازه وی انداخته و به گروهش گفت: «او یک هنرمند است... ولش کنید.» و بعد به آن مرد تذکر داد که مغازهاش را بسته و به خانهاش برود. سپس جمعیت در حالیکه گالری را دست نخورده ترک میکردند اقدام به شکستن شیشههای بانکی که در نزدیکی آن بود، کردند...
🔹او احساس می کند که تبریز با وجود همه تعصبات و محافظه کاریهایش از هر محل دیگری در سوریه و لبنان برای او و هم کیشانش بهتر است.»
اسناد لانه جاسوسی، ج9، ص 36.
اصل سند اینجاست
📡 اسناد لانه جاسوسی👇
🆔 @USAdoc