🏕 صبح زمستانی در روستای #خاوه
🔻جاده درختی زبان گنجشک ورودی روستای هدف گردشگری #خاوه
#میراث_طبیعی_دشت_ورامین
📷 محمدرضا تاجیک
💠 ورامین گردی
💠 @varamingardi
📌 بسیجیان ادارات شهرستان ورامین #سفیران_گردشگری می شوند
🔻 ولی الله سراقی فرمانده بسیج ادارات شهرستان ورامین با حضور در اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ورامین و دیدار با رئیس این اداره گفت: بسیج ادارات ورامین ظرفیت قابلی در حوزه نیروی انسانی تحصیلکرده و متعهد دارد.
وی افزود: می توان با هدایت این ظرفیت پویا و فعال، از آن در جهت حفظ تاریخ، فرهنگ و هویت شهرستان استفاده کرد.
🔻 محمدرضا تاجیک رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان ورامین نیز در این دیدار گفت: بسیج ادارات ورامین را همیار و به عنوان سفیران گردشگری و فرهنگی، بازوی خود در اجرای برنامه های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی می دانیم و سعی خواهیم کرد با افزایش همکاری های متقابل، از توانمندی های طرفین به نحو مطلوب استفاده گردد.
تاجیک افزود: باتوجه به برنامه ریزی های صورت گرفته، در نخستین مرحله، آمادگی داریم کارگاه های آموزشی ورامین شناسی و تورهای گردشگری ورامین گردی را باحضور بسیجیان ادارات شهرستان ورامین برگزار نماییم.
🔻 در پایان این دیدار، بر لزوم اجرایی شدن برنامه های مشترک فرهنگی و گردشگری از سوی طرفین مورد تاکید قرار گرفت.
🌫 #یادداشت_های_ورامین_شناسی
📌 #جمعه_تلخ
به بهانه ی ۱۹ دی، چهل و دومین سالروز سفر #شهید_بهشتی به شهرستان #ورامین
✍ محمدرضا تاجیک
نویسنده و ورامین شناس
۱۹ دی، چهل و دومین سالروز سفر شهید آیت الله دکتر سید محمدحسین #بهشتی رییس قوه قضاییه به شهرستان ورامین در سال ۱۳۵۹ است.
ایشان در زمانی که ورامینی ها خود را برای برگزاری دومین جشن های پیروزی انقلاب اسلامی آماده می کردند، به این شهر سفر نموده و در اجتماعات مردم در سه مسجد صاحب الزمان عج ورامین، مسجد حضرت قائم عج روستای آبباریک و مسجد اعظم شهر جوادآباد به ایراد سخنرانی پرداختند.
اما انجام برخی تحرکات مشکوک از طرف عده ای، باعث تلخکامی سفر شهید بهشتی به ورامین و ثبت واقعه ایی ناخوشایند در تاریخ ورامین شد.
از همان ابتدای ورود ایشان به #شهر_ورامین، در میدان امام خمینی ره عده ایی با دردست داشتن تصاویر رییس جمهور ابوالحسن بنی صدر، شعار درود بر بنی صدر سر می دادند. ایشان با عبور از میان آنان وارد #مسجد_صاحب_الزمان_عج شدند.
طبق برنامه، شهید بهشتی قبل از اذان ظهر جهت ایراد سخنرانی قبل از خطبه های نماز جمعه، در اجتماع بزرگ مردم ورامین در این مسجد حضور یافته و پس از شروع سخنرانی، عده ایی از طرفداران سازمان مجاهدین خلق مشهور به منافقین به همراه تعدادی از جوانان و اخراجی های ادارات دولتی با تظاهر به حمایت از بنی صدر، با کف زدن و سردادن شعار، سعی در برهم زدن مراسم سخنرانی نمودند.
در حین سخنرانی، بعضی از اغتشاشگران داخل مسجد با رساندن خود به مقابل تریبون، با کوبیدن پای خود بر زمین، شعار درود بر بنی صدر را بارها سر دادند اما شهید بهشتی در جوابشان متواضعانه چند بار فرمودند درود بر خود شما.
در ادامه این تحرکات، عده زیادی هم در پشت مسجد تجمع و با سردادن شعارهایی بر ضد شهید بهشتی، فریاد می زدند بهشتی، بهشتی، طالقانی را تو کشتی.
علی رغم حضور رییس و ماموران شهربانی، این تحرکات با قطع سیم برق بلندگوهای بیرون مسجد همچنان ادامه داشت اما جمعیت انقلابی و مذهبی حاضر در مسجد، با خونسردی و حفظ آرامش، نظم مراسم را تا اتمام سخنرانی شهید بهشتی حفظ کردند تا اینکه مراسم بدون درگیری به پایان رسید.
هرچند با سعه صدر شهید بهشتی، آیت الله محمودی و مردم حاضر در مراسم، توطئه برنامه ریزی شده و اقدامات توهین آمیز این جمعیت صدنفره در داخل و خارج مسجد نسبت به سخنران، مسجد و مردم حاضر در مراسم خنثی گردید ولی خاطره ایی تلخ و فراموش ناشدنی را رقم زد.
شهید بهشتی پس از سخنرانی و اقامه نماز، به سختی از درب کوچه پشتی مسجد خارج و به اتفاق برخی از مسئولین از جمله فرماندار، محافظین و راننده خود به سمت روستای آبباریک در جنوب ورامین عزیمت نمودند.
در بین راه، وقتی که به روستای خواجه ولی رسیدند، شهید بهشتی متوجه حضور اهالی این روستا در محل عبور خودرو خود شدند که در حال اسپند دودکردن هستند، با دستور توقف و پیاده شدن از خودرو، از حضور و استقبال آنان تشکر نمودند.
زمانیکه به #روستای_آبباریک رسیدند ساعت دو بعد از ظهر بود و برعکس ورامین، اهالی از ابتدای روستا با قربانی گاو و گوساله، ضمن اجتماع و سردادن شعارهای همچون درود بر خمینی، درود بر بهشتی، استقبال چشمگیری از ورود ایشان نمودند و شهید بهشتی نیز ضمن سخنرانی کوتاه و استماع سخنان برخی از اهالی و تفقد آنان، جهت صرف ناهار در منزل شهید حسین کنگرلو محافظ شخصی و راننده خود حضور یافتند و پس از آن با حضور در #مسجد_حضرت_قائم_عج روستا که تا حوالی ساعت شش عصر ادامه داشت، سخنان ماندگاری در حوزه اقتصادی به صورت سوال و جواب در جمع روستائیان بیان نمودند.
پس از آن، شهید بهشتی با تقاضای آقایان کرمانیان و شاه صاحب و اصرار آقای محمدی مسئول حزب جمهوری اسلامی در جوادآباد که در گذشته قولی به ایشان مبنی بر سفر به #روستای_جوادآباد داده بودند، به این روستا سفر نمودند و قرار شد بعد از نماز مغرب و عشاء به ایراد سخنرانی پرداخته و شام مهمان روستاییان جوادآباد باشند.
پس از حضور ایشان در #مسجد_اعظم روستای جوادآباد، روستاییان در داخل مسجد استقبال شایانی نمودند اما برخی از همان اغتشاشگران مراسم صبح که خود را به جوادآباد رسانده بودند، در حیاط مسجد با سردادن شعارهایی همچون درود بر بنی صدر نمودند، در پی برهم زدن مراسم بودند.
هرطور که بود، توطئه اغتشاش و درگیری در این مسجد هم مثل مسجد ورامین با متانت و خونسردی شهید بهشتی خنثی و مراسم سخنرانی برگزار شد. اما ایشان با تقاضای برخی از بزرگان و جهت پیشگیری از هرگونه درگیری، بدون صرف شام به سمت تهران عزیمت نمودند.
در راه برگشت، حدود ساعت ۹ شب وقتی به ورامین رسیدند، مطلع شدند که عده ایی از اغتشاشگران و توهین کنندگان به ایشان در مراسم نماز جمعه، دستگیر و در ساختمان شهربانی، زندانی هستند.
ایشان با حضور در شهربانی ورامین، ضمن گفتگوی حضوری و تنها با دستگیر شدگان و بیان اینکه آنها اشتباه کرده اند، رضایت خود را اعلام و خواستار آزادی آنان شد.
ایشان شام را با حضور ماموران، در شهربانی صرف کرده و بعد از آن به سمت تهران عزیمت نمودند.
📌 اثر هنری شیشه گر ورامینی، اثر نمونه استان شد
🔻 محمدرضا تاجیک رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ورامین گفت: در نخستین جشنواره و نمایشگاه سراسری دست آفریده های هنر ایرانی که به همت معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی و سازمان بسیج هنرمندان استان تهران به میزبانی موزه فرش برگزار شد، اثر هنری شیشه گر ورامینی به موفق به کسب عنوان اثر برگزیده شد.
🔻 تاجیک افزود: در این نمایشگاه که با حضور هنرمندان استان تهران و آثار هنری آنان برگزار شد، پس از داوری، اثر هنری آقای #یوسف_کاشفی از صنعتگران و هنرمندان شیشه گر فوتی شهر ورامین به عنوان اثر برگزیده رشته صنایع دستی اعلام و با اهداء لوح تقدیر از ایشان تجلیل شد.
🔻 تاجیک در پایان گفت: شهر ورامین به عنوان شهر ملی شیشه و آبگینه کشور، دارای ۵۸ کارگاه بزرگ و کوچک شیشه و آبگینه می باشد که حدود ۱۸۰۰ نفر هنرمند در رشته های شیشه فوتی، تراش شیشه، نقاشی شیشه و خانه بندی شیشه مشغول فعالیت می باشند.
📌 عیادت جانباز و آزاده قیام ۱۵خرداد
💠 به مناسبت میلاد باسعادت حضرت فاطمه زهرا(س)، حسین خلیلی رئیس انجمن حمایت از زندانیان شهرستان ورامین به همراه محمدرضا تاجیک رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ورامین باحضور در روستای محمدآبادعربها مبداء قیام ۱۵ خرداد مردم ورامین در سال ۱۳۴۲، با حاج علی قایع گو از جانبازان و آزادگان این قیام عیادت کردند.
💠 بازدید دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه تربیت مدرس تهران از جاذبه های تاریخی ورامین
🔻 محمدرضا تاجیک رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ورامین گفت: جمعی از دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه تربیت مدرس تهران، از جاذبه های گردشگری ورامین بازدید کردند.
🔻 وی افزود : در این تور نیمروزه رایگان، گردشگران به همراه اساتید خود از جاذبه های گردشگری تاریخی و مذهبی ورامین همچون مسجد جامع، برج علاءالدوله، امامزاده یحیی (ع) و ... بازدید کردند.
🔻 ایشان تصریح کرد: در این تور توضیحات کارشناسی توسط دکتر ندا شیرکوند ورامین شناس در زمینه تاریخچه بنا، دوره تاریخی بنا، سال ساخت، نقشه بنا، هنرهای ایرانی و اسلامی و مصالح به کار رفته در بنا، مرمت بنا، کاربرد بنا و ... به گردشگران ارائه و آنان با گوشه هایی از تاریخ و تمدن کهن این دشت کهن آشنا شدند.
🌫 #یادداشت_های_ورامین_شناسی
📌 از آبباریک تا شلمچه
مروری بر زندگی #شهید_علی_تاجیک
✍ محمدرضا تاجیک
نویسنده و ورامین شناس
تاريخ پر افتخار دفاع مقدس هشت ساله ايران، مملواز حماسه ها ي ماندگار وبي كران ستاره هاي آسمان پر فروغ ايران اسلامي است كه درلحظه لحظه اين دفاع پيروزمندانه وغرورآفرين درخشيدند وبا شهادتشان خود را فروزان وماندگار نمودند.
شهيد علي تاجيك يكي از همين ستارگاني است كه درسال 1339 درخانواده اي متدين، مذهبي وكشاورزدر روستاي آبباريك شهر ورامين به دنيا آمد.
پدر ومادر علي كه پس از دوازده سال هديه اي از پروردگار خود دريافت نموده بودند، نام اورا به واسطه عشق وارادت قلبي به ائمه اطهار عليهم السلام، علي نهاده و او را نذرخدمتگذاري به خاندان نبوت وامامت نمودند.
پدر علي كه روستازاده وكشاورزي پاك طينت وسختكوش بود، با درآمد اندكي كه ازكار و تلاش خود ازكشاورزي داشت به تربيت اسلامي وي همت گماشت.
علي پس ازرسيدن به سن هفت سالگي جهت كسب علم ودانش به دبستان روستا ي محل سكونتش رفت و پس از كسب موفقيت هاي تحصيلي، جهت ادامه تحصيل به مدرسه راهنمايي در روستاي (ايجدانك) كه چندين كيلومتر فاصله باروستاي محل سكونتش داشت رفت ودرسرما وگرما با پاي پياده اين فاصله را از منزل تامدرسه پيمود.
وي در هنگام تحصيل هيچ وقت از كمك ومساعدت به پدر، مادر وخانواده خود درامركشاورزي دريغ نمي كرد و پس ازفراغت از كلاس درس به فعاليت كشاورزي مي پرداخت. علاقه به پدر وكمك به ايشان درامر كشاورزي و امرار معاش وكمك به اقتصاد خانواده سبب شد تا علي پس ازاتمام دوران راهنمايي از تحصيل باز مانده وبصورت شبانه روز به پدرش درامر كشاورزي كمك نمايد.
در همين دوران كه صداي فرياد هاي اعتراض آميز مردم ازگوشه وكنار روستاها و شهرهاي كشور به رهبري حضرت امام خميني (ره) بر عليه رژيم فاسد پهلوي بلند شده بود، علي به همراه جوانان متعهد ومذهبي روستا وارد فعاليتهاي انقلابي در سطح روستاي آبباريك و شهر ورامين شد.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي، علي خود را آماده خدمت سربازي نمود و كوله بار خودش را بست و در سال 1359 جهت گذراندن دوره آموزشي وارد يگان دريايي(حسن رود) شد. در همين دوران بود كه رژيم اشغالگر عراق بي محابا كشور ايران را مورد هجوم وحشيانه خود قرار داد. از اينرو وي از طرف نيروي دريايي از همان روزهاي آغازين جنگ تحميلي به شهر خرمشر اعزام و جزو نخستين نيروهايي بود كه در مقابل متجاوزين عراقي صف آرايي و مقاومت كرد. در اين مقابله، وي براثر اصابت تركش خمپاره به ناحيه دست چپ به شدت مجروح شد و در بيمارستان امام خميني (ره) شهر تهران نزديك به يك سال بستري شد. وي پس از بهبودي به روستاي خود بازگشت و ضمن گذراندن دوران نقاهت، در جهت كمك به پدر خود به كشاورزي مشغول گرديد.
ارادت وي به خاندان عصمت و طهارت عليهم السلام او را به سمت فعاليتهاي گروهي و مذهبي كشاند و در سال 1360 وي يكي از دست اندركاران برگزاري مراسمهاي هيِِِِِِيئت عزاداري حضرت قائم (عج) روستاي آبباريك بود.
عشق و علاقه او به بسيج و دفاع از ميهن، دوباره او را در سال 1361 از طرف بسيج روستا به جبهه هاي حق عليه باطل كشاند و چندين ماه به صورت مستمر در مناطق عملياتي حضوري موثر داشت.
علي در سال 1362 به استخدام شهرداري ورامين در آمد و مشغول خدمت گذاري به مردم شهر ورامين شد.
ايشان در همين سال لباس دامادي به تن كرد و ازدواج نمود كه ثمره اين ازدواج موفق، يك فرزند دختر بود كه از وي به يادگار مانده است .
پس از سه سال زندگي مشترك، زماني كه فرزند او بيست ماهه بود، داوطلبانه در سال 1365 از طرف پايگاه مقاومت بسيج شهرداري ورامين به همراه لشكر عظيم و پر افتخار حضرت محمد رسول الله (ص) به منطقه عملياتي مهران اعزام گرديد.
بعد از 45 روز آماده باش، زماني كه به جهت استراحت به پشت جبهه منتقل شده بود پس از شنيدن خبر در پيش بودن عمليات، به مرخصي نرفت و در عمليات غرور آفرين كربلاي 5 شركت نمود.
وي هر چند كه در اين عمليات زخمي شده بود اما حاضر به بازگشت به پشت جبهه و بيمارستان نشد و با عهدي كه با خداي خود بسته بود، در مورخ 25/10/1365 با تني مجروح، در حين عمليات از ناحيه پشت سر مورد اصابت تركش قرار گرفت و شربت شهادت را نوشيد و آسماني شد.
پيكر مطهر علي پس از بازگشت به زادگاهش، تشييع با شكوهي شد و در قطعه شهداي آستانه مقدس امامزادگان محروم و مظلوم روستاي آبباريك آرام گرفت.
شهيد علي تاجيك انساني خوش كردار، خوش رفتار و خوش اخلاق و فردي خير خواه، متعهد، متدين، مذهبي و پيش قدم در امور خير بود و بعد از شهادت وي پايگاه مقاومت بسيج شهرداري ورامين به نام پر افتخار اين شهيد معظم مزين گشت.
يادش گرامي و راهش پررهرو باد.
💠 ورامین گردی
💠 @varamingardi
🌫 یادداشت های #ورامین_شناسی (۳۵)
📌 بقعه متبرکه امامزاده زین العابدین ع
ملجاء و پناه اهالی روستای باغخواص ورامین
✍ محمدرضا تاجیک
روزنامه نگار و ورامین شناس
بنای تاریخی امامزاده زین العابدین(ع) در ده کیلومتری جنوب غربی شهر ورامین و در غرب روستای باغ خواص، در فضایی به وسعت حدود یک هکتار و مملو از قبور اهالی و پوشیده از درختان کاج قرار دارد.
بنابر اعتقادات بزرگان و برخی اهالی این روستا که سینه به سینه از گذشته های دور به آنها رسیده و به اعتبار برخی کتب، امامزاده جلیل القدر زین العابدین (ع)، از نوادگان امام موسی بن جعفر (ع) می باشد.
این امامزاده امروزه با وجود زائران فراوان، مورد احترام اهالی روستای باغ خواص و روستاهای دور و نزدیک دشت ورامین است که به آن ارادتی خاص دارند. برخی اهالی، کراماتی از او نقل می کنند و شاهد شفاعت متعددی از ایشان بوده اند.
اصل بنای این بقعه با شصت و چهار متر مربع وسعت، از خشت و گل ساخته شده و قدمت آن به دوره قاجاریه می رسد. مرقد مطهر امامزاده در میان حرم و بر روی آن مضجع شریف و ضریح ساده ایی قرار دارد و کف و دورتادور ازاره آن با سنگ مرمر نماسازی شده است.
این بنا دارای پلان معماری مربع شکل با سه درب چوبی ورودی و خروجی در سه ضلع شرقی، غربی و جنوبی می باشد ولی درب اصلی ورودی بنا در ضلع شرقی قرار دارد.
در داخل بنا، در میان هر ضلع یک طاقنما و در مجموع هشت طاقنما با طاق جناغی دیده می شود که در گذشته دارای گچبری های زیبا بوده و در آخرین مرحله بازسازی در سال 1386 آیینه کاری شده است.
گنبد این بنای تاریخی، از تبدیل پلان چهار ضلعی به هشت ضلعی شکل گرفته و به شکل کلاهخود بر فراز بنا احداث شده است. این گنبد دو پوشه با ساقه بلند یک متری، از داخل حدود هفت متر از کف زمین ارتفاع دارد و نمای داخلی آن دارای چندین کنگره زیبای آیینه کاری شده می باشد و نمای خارجی آن با کاشی های سبز فیروزه ایی که اسماء مبارک الله، حجه الله، محمد، علی، فاطمه، حسن و حسین بر دورتادور آن به رنگ سفید نوشته شده، تزئین گردیده است.
در اواخر دوره بهلوی اول، سرلشکر حسین خزاعی از امرای ارتش و از مالکان عمده روستای باغ خواص تصمیم گرفت بنای خشت و گلی و در حال تخریب این امامزاده را مرمت نماید که اجل مهلتش نداد. بنا بر وصیت ایشان، فرزندانش با سربرستی فرزند بزرگتر به نام سرهنگ جعفر خزاعی به مرمت بنای این امامزاده همت گماردند و در سال 1323 بنای این امامزاده را به بهترین وجه بنا نمودند.
مرحوم استاد ملک الشعرای بهار، از شاعران برجسته و معاصر کشور در وصف این اقدام ارزشمند خاندان خزاعی، قطعه شعر 9 بیتی سروده و به مرمت بنای این امامزاده اشاره کرده است.
بنای تاریخی امامزاده زین العابدین(ع) در تاریخ 11 شهریور 1382 با شماره 9892 در فهرست میراث ملی کشور ثبت گردیده است.
همراه ما باشید در #ورامین_گردی
💠 @varamingardi