چند روز است،کلیپی در رابطه با عبارت«صل علی سه ترکه،چشم ترامپ بترکه»در فضای مجازی به چشم می خورد.چون این کلیپ در گلپایگان تهیه شده و کاربران فضای مجازی آن را به سخره گرفتند وبه گلپایگانی هانسبت دادند،حس وطن پرستی ام فوران کرد ومرا برآن داشت که در مورد این اصطلاح تحقیقی بکنم.
از منابعی که دراختیار داشتم،مانند لغتنامۀ دهخدا وفرهنگ معین و...استفاده کردم وجواب نسبتاً قانع کننده ای برای آن به دست آوردم که ذیلاً به عرض می رسانم.
در تحقیق خود به این نتیجه رسیدم که این «سه ترکه»از آیین زردشت بین ایرانیان باقی مانده و فقط در گلپایگان نیست،منتها در گلپایگان زنده مانده ودرجاهای دیگر به بوتۀ فراموشی سپرده شده است.
در آیین زردشت رسم بوده است که هنگام انجام فرایض مذهبی از «بَرسَم» استفاده می کردند.
برسم ترکه های نازکی از چوب انار بوده است که با اداب خاصی ازدرخت انار جدا می کردند و در مراسم مذهبی این ترکه هارا به دست می گرفتند و نیایش می کردند.
بیشتر در هنگام خواندن اوستا برسم در دست می گرفتند و اوستارا می خواندند.اوستا قسمت های گوناگونی دارد که برای خواندن هر قسمت ازآن برسمی که به دست می گرفتند تعداد ترکه هایش متفاوت بود.
این مراسم معمولاً در آتشکده انجام می شد.
برای انجام یکی ازاین فریضه ها برسمی که به دست می گرفتند ونیایش می کردند،از سه ترکۀ انار تشکیل شده بود وآن سه ترکه را دردست می گرفتند و نیایش می کردند.
با ورود اسلام به ایران کم کم مردم دین زردشت را رها کردند وبه اسلام گرویدند،اما برخی از آداب ورسوم دین زردشت بین مردم باقی ماند.اینکه اکنون اسپند روی آتش می ریزند ومی گویند«صل علی سه ترکه،چشم حسود بترکه»ریشه درهمان آیین زردشتی دارد که با عبارت اسلامی «صل علی»پیوند خورده است.
اسپند روی آتش ریختن هم نماد همان آتشکدۀ زردشتی است.
چندبیت از شاهنامۀ فردوسی دراین مورد می آورم:
بدوگفت شاه آنچه داری بیار
خورش نیز با برسم آید به کار
یعنی شاه به خدمتکار گفت،هرچه خورش داری با برسم بیاور زیرا درخوردن هم برسم به کار می آید. معلوم می شود قبل ازشروع به غذا خوردن هم برسم به دست می گرفتند و دعا می خواندند وبعد به خوردن مشغول می شدند.
سر و تن بشوییم، برسم به دست
چنان چون بود شاه یزدان پرست
یعنی وقتی میخواستند استحمام هم بکنند،برسم به دست می گرفتن ودعا می خواندن وبعد سر وتن می شستند.
زدستور پاکیزه برسم بجست
دو رخ را به آب دودیده بشست
یعنی شاه از وزیر برسم پاکیزه خواست وبه نیایش وگریه وزاری پرداخت.
یکی زند واست آر با برسمت
بگو پاسخ از هرچه واپرسمت
یعنی کتاب زند واوستارا با برسم بیاور وهرچه از تو می پرسم جواب بده (این درحالت سوکند بوده است،مانند اکنون که در دادگاه اگر کسی بخواهد گواهی بدهد ،باید دست روی قرآن بگذارد وقسم یاد کند که دروغ نگوید.)
لطفاً این مطلب را به گروه های دیگر هم بفرستید،تا دراین مورد گلپایگانی هارا به سخره نگیرند.
افتتاح اولین انتشارات گلپایگان
گلپايگان خیابان طالقانی نبش کوچه 26. انتشارات سنجد
@vardpatekangolpa
18.14M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
افتتاح اولین انتشارات شهرستان گلپایگان
انتشارات سنجد. خیابان طالقانی کوچه 26
، مراسم افتتاحیه انتشارات سنجد، تنها انتشارات شهرستان گلپایگان و حومه، صبح روز دوشنبه مورخ 29بهمن ماه، به مناسبت روز کارآفرینی و با حضور جمعی از مسئولین و خبرنگاران شهرستان گلپایگان، برگزار گردید.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان گلپایگان اعلام داشتند با افتتاح این مرکز روند چاپ در گلپايگان از صدور مجوز تا چاپ نهایی در کمترین زمان ممکن انجام خواهد شد
الهه یاوری مدیر مسول انتشارات سنجد گلپایگان هدف از ایجاد این مرکز را در حمایت از نویسندگان گلپایگان اعلام داشتند و سنجد را نماد مقاومت وعشق میشناسند و علاوه بر آن سنجد از درختان بومی گلپايگان است.
@vardpatekangolpa
برای نخستین بار در کشور؛
تخفیف ۷۵ درصدی هزینه نظام مهندسی در پروژههای گردشگری و احیای بافتهای تاریخی استان اصفهان
مدیرکل دفتر فنی استانداری اصفهان گفت: برای نخستین بار در کشور با تخفیف ۷۵ درصدی هزینههای نظام مهندسی در پروژههای گردشگری و احیای بافتهای تاریخی استان اصفهان موافقت شد.
به گزارش اداره کل روابطعمومی و امور بینالملل استانداری اصفهان محمد یوسف زاده روز سهشنبه(۳۰ بهمن) بیان کرد: با توجه به ظرفیتهای گردشگری و وجود بناهای تاریخی در استان، تخفیف هزینه های نظام مهندسی در پروژههای مرتبط با صنعت گردشگری همواره مد نظر و در دستور کار بوده است.
وی ادامه داد: در این راستا پس از موافقت هیأت چهارنفره استان، موضوع توسعه گردشگری در قالب تخفیف عوارض نظام مهندسی استان با وزارت راه و شهرسازی مطرح و مکاتبه شد که پس از پیگیریهای متعدد مورد موافقت دفتر توسعه مهندسی وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت.
مدیرکل دفتر فنی استانداری اصفهان با تأکید بر اینکه این مصوبه صرفاً برای استان اصفهان اجرایی خواهد شد، اظهار کرد: توجه به احیای بناها و بافتهای تاریخی استان و ضرورت توسعه گردشگری اصفهان از جمله دلایلی است که وزارت راه و شهرسازی جهت اخذ این مصوبه ملاک تصمیمگیری قرار داده است.
یوسف زاده در ادامه به توسعه صنعت گردشگری بعنوان یکی از اولویتهای مهم مدیریت استان اشاره کرد و گفت: امیدواریم اجرای این مصوبه بستر مناسبی جهت ارتقاء صنعت گردشگری استان شود و مسیر احیای بافتهای تاریخی اصفهان را نیز تسهیل و هموار کند./
انجمن وردپاتکان گلپايگان
@vardpatekangolpa