پایگاه فقه حکومتی وسائل
🔸فعالیت های فکری، فرهنگی و سیاسی امام حسن عسکری 🌐 vasael.ir/00041V 🆔 @vasael_ir
🔹دوران امام عسکري(ع) نيز مثل ائمه ديگر، خالي از اين گونه گرايشها و افکار و داعيه داران و شبهه آفرينان نبود. ايجاد شبهه از سوي مخالفان اسلام با انگيزه گمراه ساختن مسلمين رواج داشت.
🔹امام نيز با بيان حق، روشنگري ميکرد و حتي نسبت به کساني که با جعل حديث، روايات دروغ را به آن حضرت و پدر بزرگوارش نسبت ميدادند، افشاگري ميکرد.
🔹برخي از اين گرايشهاي انحرافي پيرامون قرآن بود. مثلاً اسحاق کندي که در عراق بود، درباره قرآن شبهه ميپراکند. کتابي را به گمان خود درباره تناقضات قرآن نوشت.
🔹امام عسکري در برخورد بعضي از شاگردان او، فرمود: ايا در ميان شما مرد رشيدي نيست که استادتان کندي را از کاري که به آن مشغول است، باز دارد؟ يکي گفت: او استاد ماست، چگونه ميتوانيم در اين زمينه يا هر موضوع ديگر به او انتقاد کنيم؟ امام پرسيد: ايا اگر من نکتهاي به تو بگويم، به اسحاق کندي منتقل ميکني؟ گفت: آري.
🔹آنگاه امام، دلايلي در ردّ شبهه افکنيهاي اسحاق به شاگرد او آموخت و حتي شيوه بحث و برخورد با او را هم بيان کرد (که نقل آن طول ميکشد).
🔹وقتي اسحاق آن حرفها را شنيد، به شدت تکان خورد و مجاب گشت و چون حق براي او روشن شد، آن نگاشتهها را از بين برد و سوزاند. از انحرافات ديگر آن عصر، رواج جعل حديث و نشر روايات دروغي در ميان مردم بود.
🔹عروة بن يحيي بغدادي، يکي از جعل کنندگان روايت بود و احاديث دروغي به امام هادي(ع) و امام عسکري(ع) ميبست و نسبت به اموالي که براي امام از سوي شيعيان ميرسيد، اختلاس داشت. امام او را لعن کرده و از شيعيان خواست تا او را لعن و طرد کنند و فريب دروغ پراکني آنها را نخورند.
🌐 vasael.ir/00041V
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
#گزارش_اختصاصی_وسائل 🔸قانون بانکداری جدید؛ مصونیت بخش فساد بانکی / پولطلا؛ گرهگشای معیشت اسلامی
#محمد_غلامی:
🔹یک نکته تاسف بارتر اینکه یک قانون جدیدی به مجلس برده شده به نام قانون جدید بانکداری یعنی همین قانون پولی و بانکی را با چند قانون دیگر تلفیق کرده اند که تلاش های زیادی از سمت حوزه علمیه صورت گرفته که این قانون به تصویب نرسد.
🔹در این قانون آمده است که قوه قضاییه حق ندارد به جرایم بانکدارها رسیدگی کند و خود بانک باید به تخلفات رسیدگی کند که با تصویب این قانون عملا رسیدگی به تخلفات از عهده قوه قضاییه خارج می گردد.
🔹همچنین در بخش دیگر آن آمده است که هیچ نهاد حقیقی و حقوقی حق اعتراض به سیستم بانکی را ندارد.
🔹بنابراین این قانون کاملا دیکتاتوری است بدین معنا که قدرت رئیس کل بانک مرکزی از قدرت رهبر معظم انقلاب بیشتر می شود و همچنین خلق پول و ربای پول در این سیستم بیشتر دیده می شود.
🔹در حرکت به سمت معیشت اسلامی باید کارکردها را از ریال به سمت طلا منتقل کنیم و ساده ترین بخش آنکه در جامعه انجام شده است در بحث مهریه است که قدیم مهریه بر اساس ریال تعیین می شد چون معتقد بودند طلا نوسان دارد اما بعد از مدتی متوجه می شوند طلا نوسان قیمت نداشته بلکه ریال دچار نوسانات می شود.
🔹بعد از این نوسانات مهریه را بر اساس طلا تعیین کردند اکنون یک بخش آن انجام شده و یک معامله بلندمدت روی طلا انجام شده است یک بخش دیگر قرض طلا است مثلا اگر کسی یک سکه از شخصی قرض بگیرد چند سال دیگر نیز یک سکه ارزش و اعتبار دارد اما اگر بر اساس ریال قرض کند سال بعد از ارزش آن کاسته می شود.
🔹ایجاد قرض الحسنه های خانگی بر بستر طلا یکی از راه حلهایی است که می توان از آن برای فرار از وضعیت موجود استفاده کرد؛ بر این اساس می توان در بخش خانگی، همچنین در بخش های ارگانی یا در معاملات دیجیتال از بستر طلا بهره ببریم.
🔹به عنوان مثال در سطح استان یا شهر کارهای خود را بر بستر طلا انجام دهیم اکنون کارگاه های زیادی در اصفهان هستند که حقوق کارگران خود را بر اساس سکه طلا می پردازند.
🔹همچنین در شرایط تحریمی که قرار داریم چاره ای نداریم که با پول طلا کار کنیم چراکه پول طلا تحریم ندارد و یک بحث علمی کاملا مفصل است.
🌐 vasael.ir/00041T
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
#پرونده_ویژه 🎥 #فیلم | خداوند حق حاکمیت را به هرکس که بخواهد اعطا میکند 🔸حجت الاسلام #رضائیان #
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#پرونده_ویژه
🎥 #فیلم | معیار ارزشگذاری احکام سیاسی اجتماعی حکومت
🔸حجت الاسلام #رضائیان
#منادیان_سکولاریسم
🆔 @vasael_ir
🔸امام صادق علیه السلام:
🔹ألَا وَ إِنَّ قمَّ الْکوفةُ الصغِیرَةُ أَلَا إِن لِلْجنَّةِ ثَمَانِیةَ أَبْوَابٍ ثلَاثَةٌ منْهَا إِلَی قُمَّ تُقْبَضُ فِیهَا امْرَأَةٌ مِنْ وُلْدِی اسْمُهَا فَاطِمَةُ بِنْتُ مُوسَی وَ تُدْخَلُ بِشَفَاعَتِهَا شِیعَتِی الْجَنَّةَ بِأَجْمَعِهِمْ.
🔹قم کوفۀ کوچک ما است. برای بهشت هشت در است که سه در آن به سوی قم است. زنی در قم وفات میکند که از اولاد من و نامش فاطمه است. در روز قیامت با شفاعت او تمام شیعیان من وارد بهشت میشوند.
📚 بحار الانوار، ج 57، ص 228
🆔 @vasael_ir
🔸 #معرفی_مقاله | آزادی بیان و مبانی و گسترۀ آن از دیدگاه فقه و حقوق
🔹«آزادی بیان» ابزاری قابل استفاده با اهدافی متفاوت است. از اینرو، از دیدگاه اسلام، اصل «آزادی بیان» پذیرفته شده است، اما مبانی آن با دیگر ادیان و مکاتب متفاوت است.
🔹این آزادی در خدمت انسان و برای رسیدن به سعادت حقیقی و فلسفه خلقت است و به همین سبب، حدود آزادی بیان نیز از دیدگاه اسلام متفاوت است و این حدود را دین تعیین میکند.
🔹از اینرو، مبانی و حدود دینی آزادی بیان برای رسیدن انسان به سعادت دنیا و آخرت است. در حقوق داخلی، که غالباً از دین مبین اسلام گرفته شده، مبانی و حدود فقهی تا حدی رعایت شده است.
🔹از اینرو، در این حقوق، موازین و احکام اسلامی و منافع و مصالح عمومی، بهعنوان «مبانی آزادی بیان» مطرح شده و اهانت به مقدّسات ممنوع گردیده است.
🔹برخلاف قوانین داخلی، در اسناد بینالمللی مبانی و حدود آزادی بیان (به جز در اعلامیه اسلامی حقوق بشر) بیشتر مادی است.
🔹مقاله «آزادی بیان و مبانی و گسترۀ آن از دیدگاه فقه و حقوق» توسط آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی و حجت الاسلام و المسلمین سیداحمد مرتضایی نگاشته شده و در دوفصلنامه «اندیشههای حقوق عمومی» شماره ۴، در بهار و تابستان ۱۳۹۲ منتشر شد.
🌐 vasael.ir/00041e
🆔 @vasael_ir
🔸نگاهی به دروس خارج و درس گفتارهای فقه
🔹فقه فرهنگ| بررسی ابعاد ولایت در جامعه اسلامی / «دروغ» سرچشمه انحرافات فردی و اجتماعی(آیت الله اراکی)
🌐 vasael.ir/00041X
🔹فقه القضا| مرافعه مسلمان بر علیه کافر نزد قاضی کافر جایز نیست(آیت الله حبیبیتبار)
🌐 vasael.ir/00041d
🔹اقتصاد مقاومتی| تأمین امنیت و ثبات اقتصادی؛ مهمترین هدف در حمایت از کالای ایرانی(حجت الاسلام یوسفی)
🌐 vasael.ir/0003zz
🆔 @vasael_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #فیلم | موسیقی حلال و حرام در بیان آیات و روایات
🔸حجت الاسلام #فلاحتی
#موسیقی_در_اسلام
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
🔸طرح جدید شبهه ربا را کلا از بین میبرد / جشن رباخواران با عدم تصویب طرح 🌐 vasael.ir/00041i 🆔 @vasa
حجت الاسلام #مصباحی_مقدم طی نامهای خطاب به مراجع عظام تقلید:
🔹از باب وظیفه شرعی، به عنوان کسی که بیش از چهل سال در بانکداری اسلامی تتبع، تدریس و تحقیق داشته، همواره منتقد وضع موجود بانکداری کشور بوده، و در تهیه طرح جدید مجلس شخصاً مشارکت داشتهام، محضر مبارکتان عرض می کنم و اطمینان می دهم که طرح مجلس کاملاً منطبق بر آراء فقه امامیه و نظرات مراجع معظم تقلید تدوین شده و با منع پرداخت هرگونه جریمه به بانک، شبهه ربا را اساساً از میان برده است.
🔹متأسفانه بانک ها رباخواری را به استناد قانون و مقررات ابلاغی بانک مرکزی انجام می دهند. با اطمینان عرض می کنم که با تصویب و اجراشدن طرح مجلس، جلوی این رفتارهای خلاف شرع گرفته خواهدشد؛ و با مسکوت گذاشته شدن آن، بانک ها با خیال آسوده به دریافت جرائم سنگین از بدهکاران بیچاره ادامه خواهند داد.
🔹در این طرح به صراحت آمده است که جریمه تأخیر فقط نسبت به مانده اصل بدهی مشتری قابل محاسبه و دریافت است و حتی یک ریال از آن هم به بانک داده نمی شود تا شبهه رباخواری کلاً از بین برود. همچنین در طرح جدید مجلس، دریافت هرگونه وجه اضافی از مشتری یا ضامن وی توسط بانک، تحت هر عنوان از جمله وجه التزام و عناوین مشابه و اخذ سود از سود، سود از جریمه و جریمه از جریمه ـ که متأسفانه رویه جاری بسیاری از بانک هاست ـ مطلقاً ممنوع شده است.
🔹اتفاقاً بانک ها ـ به ویژه بانکهای خصوصی که به دریافت ربح مرکب و وجه التزام های مضاعف و سنگین از بدهکاران بانکی عادت کرده و منافع فراوانی از این رهگذر اندوخته اند ـ دقیقاً به همین دلیل، از تصویب چنین طرحی در مجلس شورای اسلامی ناراحتند و درصورت مسکوت ماندن یا عدم تصویب آن، جشن خواهند گرفت.
🔹برای مزید استحضار حضرت عالی عرض می کنم که در حال حاضر، جریمه هایی که بانک ها دریافت می کنند، ـ طبق قوانین و مقررات فعلی ـ به خودشان تعلق می گیرد و همین موضوع باعث شده که حضرت عالی و برخی دیگر از مراجع بزرگوار، اخذ جریمه تأخیر را تحریم و کراراً از بانک ها به دلیل اخذ جریمه تأخیر، انتقاد فرموده اید. طرح مجلس از این نظر کاملاً منطبق بر موازین فقهی و نظرات مراجع معظم تقلید تدوین شده و پرداخت هرگونه جریمه به بانک را ممنوع کرده است.
🌐 vasael.ir/00041i
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
#اختصاصی_وسائل 🔸پاسخ حجت الاسلام و المسلمین سید عباس موسویان به شبهات وارده بر طرح جدید بانکداری ا
🔸پاسخ به شبهه ربا در طرح جدید بانکداری / جریمه تاخیر تعزیر مالی و مختص غیر معسرین است
حجت الاسلام والمسلمین #موسویان طی یادداشتی عنوان کرد🔻
🔹ضمن تقدیر و تشکر از مراجع بزرگوار تقلید و برخی فضلای حوزه علمیه قم که دغدغه اصلاح قوانین و مقررات کشور بر اساس آموزههای نورانی قرآن را دارند، نکاتی را از باب مقایسه بین وضعیت کنونی جریمه تاخیر تادیه در نظام بانکی ایران و آنچه در طرح پیشنهادی کمسیون اقتصادی مجلس آمده تقدیم میدارم.
🔹کمسیون اقتصادی مجلس با آسیب شناسی دقیق روی اصل مبنای فقهی و قانونی وجهالتزام بانکی و همینطور آنچه در مقام اجرا رخ میدهد، طی مواد 114 تا 123 طرح قانون بانکداری جمهوری اسلامی ایران، در صدد برآمد تا اشکالات نظری مبنای قانونی و اشکالاتی که در مقام اجرا بانکها مرتکب میشوند را برطرف نماید که در ادامه به توضیح این مطالب میپردازم.
🔹با مشورت برخی از مراجع تقلید، قرار شد وجهالتزام از شرط ضمن عقد که در قرارداد گنجانده میشود حذف شود و بجای آن، تخلف در پرداخت بدهی و تخلف در انجام تعهدات، به عنوان یک تخلف شناسایی شده و جریمهای برای آن تعیین گردد و این جریمه هم نه به بانک، بلکه به حساب ویژهای با کاربرد خاص واریز شود. این مطالب در مواد 115 تا 121 طرح پیشنهادی آمده است.
🔹مطابق ماده 119 طرح پیشنهادی گرفتن جریمه تنها روی مانده اصل بدهی مجاز بوده و گرفتن هر نوع زیاده تحت سایر عناوین ممنوع شده است.
🔹امید است با تصویب طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران، اولا، بحث نظری دریافت جریمه تاخیر تادیه از منظر فقهی منطبق بر آرای فقهی مراجع تقلید باشد. ثانیا، ابعاد دریافت جریمه تاخیر تادیه محمل قانونی پیدا کند.
🔹ثالثا، جریمه تنها به متخلفین مختص شده و معسرین و ورشکستگان معاف از جریمه شوند، و رابعا، همانطور که راه برای متخلفین در پرداخت بدهی بسته میشود راه تخلف برای برخی بانکهای متخلف نیز بسته شود.
🌐 vasael.ir/00041k
🆔 @vasael_ir
🔸پیامبر اکرم صلّی الله عليه وآله:
🔹من تَعَلََمَ باباً مِنَ العِلمِ عَمَّن یَثِقُ بِهِ کانَ أفضَلَ مِن أن یُصَلِّيَ ألفَ رَکعَةٍ.
🔹هر کس بابی از علم را از فرد مورد اعتمادش بیاموزد، برتر از آن است که هزار رکعت نماز بگزارد.
📚وسائل الشیعه، ج 27، ص 27
🆔 @vasael_ir
#گزارش_اختصاصی_وسائل
🔸ضرورت بازتعریف «خشنونت علیه زنان» با ملاکهای فقهی
گزارشی از نشست «بررسی فقهی حقوقی لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت»🔻
حجت الاسلام #احمدرضا_عابدی:
🔹مقنن در این لایحه روشن نکرده است که جرائم قابل گذشت و غیر قابل گذشت کدام جرم است و این سوال وجود دارد که ما باید در این لایحه نیز به اصل غیر قابل گذشت بودن جرائم رجوع کنیم یا خیر؟
🔹به اعتقاد ما، در جرائم خانوادگی، اصل، قابل گذشت بودن است تا شروع دادرسی به اختیار زن و ادامه آن نیز با نظر زن صورت گیرد. در غیر این صورت، اجرای این قانون مساوی است با فروپاشی بسیاری از خانواده ها است.
حجت الاسلام #مهدی_سجادی_امین:
🔹«خشونت» عنوان مهمی است که غربیها آن را مبنای برنامه ریزی خود قرار داده اند. ما در ادبیات فقهی چیزی با عنوان خشونت با آن بار معنایی که مد نظر غربیها است، نداریم.
🔹ما باید از دیدگاه خود تحلیل مفهوم و مصداقهای خشونت را داشته باشیم. مخصوصا با توجه به اینکه غربیها بر خلاف فقه شیعه برای انواع خشونت تفاوتی را قائل نیستند.
🔹برخی از رفتارهای تربیتی مثل تجویز تنبیه در مسئله نشوز، از لحاظ غربیهای جنبه خشونت (منفی) را دارد، اما در فقه شیعه خیر، خشونت به روا و ناروا تقسیم میشود.
🌐 vasael.ir/00041m
🆔 @vasael_ir
radio-maaref-98_09_17-21_00-151-103-97.mp3
392.3K
مصاحبه دکتر داودی سردبیر پایگاه تخصصی فقه حکومتی وسائل با خبر 21 رادیو معارف
تبیین سلسله نشست های جایگاه فقه حکومتی در تحقق گام دوم انقلاب اسلامی
نشست دوم: اصفهان 18 آذر ماه 1398
🆔 @vasael_ir
🔸امام عسكرى عليه السلام :
🔹نَحنُ كَهفٌ لِمَنِ التَجَأَ إلَينا، ونورٌ لِمَنِ استَضاءَ بِنا، وعِصمَةٌ لِمَنِ اعتَصَمَ بِنا، مَن أحَبَّنا كانَ مَعَنا فِي السَّنامِ الأَعلى، ومَنِ انحَرَفَ عَنّا فَإِلَى النّارِ؛
🔹ما پناهگاهى هستيم براى كسى كه به ما پناه آورَد و نورى هستيم براى آن كه از ما پرتو طلبد و موجب مصونيت كسى هستيم كه از ما پناه جويد. هر كه ما را دوست بدارد در مراتب بالا با ما خواهد بود و هر كه از راه ما كج گردد به سوى آتش ره خواهد برد.
📚مناقب ابن شهرآشوب : ۴ / ۴۳۵
🆔 @vasael_ir
هدایت شده از خبرگزاری رسا
🔸 پخش زنده دومین نشست جایگاه فقه حکومتی در تحقق بیانیه گام دوم در صفحه اینستاگرام خبرگزاری رسا تا ساعاتی دیگر
🌐 Instagram.com/rasanewsagency
🆔 @rasanewsagency
پایگاه فقه حکومتی وسائل
🔸روش شناسی اجتهاد رهبر معظم انقلاب 🌐 vasael.ir/00041u 🆔 @vasael_ir
🔸روش شناسی اجتهاد رهبر معظم انقلاب
آیت الله #مبلغی:
🔹فقه الحدیث حضرت آیت الله خامنه ای مبتنی بر سه روش است؛ الف ـ لحن القول شناسی؛ یکی از راه های رسیدن به لحن القول، قرائت همه روایات وارده در مسئله است (رک. ص 345 کتاب غنا)؛ ب. بهره گیری از قاعده مناسبات حاکم بر سوال و جواب، ج. لزوم مراجعه به منبع اصلی حدیث (به جای کتب فقهی)
🔹بهره گیری از قاعده مناسبات حاکم بر سوال و جواب خود به دو بخش تقسیم می شود؛ یکی قاعده ناظرسازی جواب امام به انگیزه معرفتی سائل است؛ مثلا اگر دقت کنیم که انگیزه سائل پرسش از یک امر بدیهی نیست فهم ما از پاسخ امام تغییر می کند. دوم قاعده ناظرسازی جواب امام به اندیشه سائل است؛ باید بدانیم که ارتکازات ذهنی سائل چه بوده است.
🔹ایشان در زمینه فقه الموضوع از سه روش استفاده می کنند؛ الف ـ توجه به جامعه زمان صدور احادیث، ب ـ بهره گیری از نگاه تخصصی؛ مثلا شناخت موسیقی کلاسیک و غیرکلاسیک، ج ـ مناط شناسی.
🔹مناط شناسی عمدتا در موضوعات رخ می دهد؛ سه نوع تنقیح مناط می توانیم داشته باشیم که نوع اول آن رایج است اما دو نوع دیگر آن عمدتا در آثار حضرت آیت الله خامنه ای به چشم می خورد؛ یکی الغای خصوصیت داخلی، که رایج است.
🔹دوم الغای خصوصیت خارجی است؛ یعنی خصوصیت از لسان شارع نیست اما به ادبیات فقهی که رجوع می کنیم، می بینم وجود دارد، مثلا مثل طرب انگیزی، لعب و موزون بودن که این پیرایه های خصوصیتی باعث شده مناط واقعی از دسترس خارج شود.
🔹تثبیت خصوصیت سومین نوع تنقیح مناط است؛ به عنوان مثال حضرت آیت الله خامنه ای خصوصیت «اضلال عن سبیل الله» را مناط حرمت غنا می دانند.
🌐 vasael.ir/00041u
🆔 @vasael_ir
از سوی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس طی نامهای اعلام شد🔻
🔸آمادگی کمیسیون اقتصادی مجلس برای همکاری با حوزه در اصلاح طرح جدید بانکداری
🌐 vasael.ir/00041y
🆔 @vasael_ir
#گزارش_اختصاصی_وسائل
🔸ابعاد مختلف حقوق عامه مورد واکاوی فقهی قرار گیرد
گزارشی از نشست«جایگاه فقه حکومتی در تحقق گام دوم انقلاب اسلامی»🔻
حجت الاسلام والمسلمین #محمد_قطبی:
🔹بحث فقهی پیرامون حقوق عامه میدان علمی بسیار بزرگی می طلبد، چه آنکه آموزههای شریعت در این زمینه را از باب انفاذ شریعت بدانیم و چه از باب منطقه الفراغ.
🔹در این قسمت به بخشی از مهمترین حقوق عامه که باید در این میدان بزرگ، مورد بحث و بررسی فقهی قرار گیرند اشاره می کنیم.
🔹یکی از عرصه های حقوق عامه که فقه حکومتی لزوماً باید در آن وارد شود، «استانداردها» است. بر اساس آموزه های دینی، آنچه که در جامعه اسلامی مصرف می شود، اعم از خدمات و کالاها، باید استاندارد باشد.
🔹عرصه دوم، عرصه دسترسی است. در جامعه اسلامی حق طبیعی تمام مردم است که به خدمات، اطلاعات، رفاه، امنیت، اماکن تفریحی و هنری و مانند این مسائل دسترسی داشته باشند.
🔹عرصه سوم، عرصه سوادها است. امروزه در دنیا، برخی سوادها نظیر سواد اجتماعی، سواد مالی، سواد رسانه، سواد حقوقی و سواد سلامت، جزئی از حقوق عامه یعنی حداقل حقوق اساسی آحاد جامعه دانسته شده است. در آموزه های دینی شیعه به برخی از این مسائل ورود شده است.
🌐 vasael.ir/00041z
🆔 @vasael_ir