📚 معرفی کتاب: امام محمد باقر(ع).
✍ تأليف: شیخ عباس قمی.
🔺 مرحوم شیخ عباس قمی در کتاب «منتهیالآمال» ــ که نوشتهاي پژوهشی درباره زندگی چهارده معصوم (ع) است ــ با افق دیدی روشن، بیانی بدون ابهام، نثری روان و زیبا و با کمک گرفتن از اشعار فارسي و عربي در معرفی معصومان (ع)، خواننده عالم و عامي را آگاهيهايي بسيار ميبخشد. کتاب «امام محمدباقر (ع)» که «باب هفتم» منتهيالآمال را در بر ميگيرد، به معرفی امام پنجم اختصاص دارد.
🔺مطالب کتاب :
اين كتاب، در هفت فصل به موضوعهايی چون تولد، نام و کنیه، فضايل و مناقب و مکارم اخلاق، معجزات، کلمات حکمتآمیز، وفات، اولاد و حکایات منسوب به آن حضرت پرداخته است.
در آغاز فصل نخست كتاب، با عنوان «در بیان ولادت و اسم و کنیت آن حضرت است» چنین ميخوانيم: «بدان که ولادت با سعادت آن حضرت روز دوشنبه سوم صفر یا در غرهی رجب سال پنجاه و هفت در مدینه منوره واقع شد و آن حضرت در واقعه کربلا حضور داشت و در آن وقت چهار سال از سن مبارکش گذشته بود، والده ماجدهاش حضرت فاطمه دختر امام حسن مجتبی علیهالسلام بود ...» (ص ۷)
درباره نام و لقب و كنيه آن حضرت نيز ميخوانيم: «اسم شریف آن حضرت محمد و کنیت آن جناب ابوجعفر و القاب شریفهاش باقر و شاکر و هادی است و مشهورترین لقبهای آن حضرت باقر است ...» (ص ۹)
در بخشي از فصل دوم کتاب ــ كه عنوان «مختصری از فضائل و مناقب و مکارم اخلاق حضرت باقر علیهالسلام» دارد ــ چنین آمده است:
«شيخ مفيد مسنداً از عبدالله بن عطاء مكي روايت كرده كه ميگفت: هرگز نديدم علما را نزد احدي احقر و اصغر چنان كه ميديدم آنها را در نزد حضرت امام محمد باقر (ع) و هر آينه ديدم حكم بن عتبه را با آن كثرت علم و جلالت شأن كه در نزد مردم داشت هنگامي كه در نزد آن جناب بود، چنان مينمود كه طفل دبستاني است كه در نزد معلم خود نشسته.»
شیخ عباس قمی سپس با ذکر رخدادهایی در زمان حضرت و رفتار ایشان با اطرافیان و عالم بودنشان به مسائل پنهان، به علم و دانش و اخلاق والای حضرت میپردازد.
فصل سوم کتاب، به معجزات آن امام اختصاص دارد و نویسنده به چند مورد از معجزات اشاره میکند.
فصل چهارم به ذکر برخی موعظهها و کلمات حکمتآمیز امام محمد باقر (ع) برگرفته از كتاب «تحفالعقول» پرداخته است.
فصل پنجم با موضوع وفات آن حضرت و آن چه ميان حضرت و مخالفان واقع شده است، به نقل از «جلاءالعیون» مجلسی، با سندی معتبر از امام صادق (ع) مینویسد که رخدادي میان حضرت و هشام بن عبدالملك منجر به غضب هشام شد و او در صدد قتل امام برآمد.
در فصل ششم به فرزندان و نوادگان امام محمد باقر (ع) پرداخته ميشود و در فصل هفتم و پایانی کتاب، حکایتهایی منسوب به آن حضرت (ع) را ميخوانيم.
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
🔹خانه افراد مشهور در ابرکوه: خانه موسوی
🔺 خانه موسوی یکی از خانه های قدیمی شهرستان ابرکوه است که به صورت حیات مرکزی بوده و عمارت در سه جبهه به منظور استفاده در فصول مختلف استقرار پیدا کرده است. عمارت مهتابی شکم دریده و بادگیر در یک جبهه خانه واقع شده که در تابستان از آن استفاده شده است و اتاقهای پنج دری در یک جبهه استقرار دارد که در فصل سرما و زمستان قابل استفاده بوده است.
صندوق خانه از جمله فضاهایی است که در مجاورت عمارت تالار و بادگیر قرارا دارد. همچنین یک حوض سنگی در وسط حیات ایجاد شده که به حیات طراوت خاصی می بخشد. خانه موسوی متعلق به دوره قاجاریه و یکی از منازل مسکونی و شاخص در شهرس تان ابرکوه است که تحت شماره 1840 به ثبت آثار ملی رسیده است.
منبع : (فرهنگ عامه ابرکوه. نوشته ی مسعود حاجی زاده میمندی. یزد: تیک، 1392. ص163).
نوشته: مژگان شکرریز یزدی(کارمند کتابخانه وزيری یزد).
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌹 عید سعید قربان مبارک.
🎞 کلیپ "اعمال عید سعید قربان"
تهیه و تنظیم: مژگان شکرریز(کارمند کتابخانه وزيری یزد).
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌹 عید سعید قربان مبارک.
🎞 کلیپ "نمایشگاه مجازی کتاب عید اضحی"
تهیه و تنظیم: مژگان روحانی(کارمند کتابخانه وزيری یزد).
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌹 عید سعید قربان مبارک.
🎞 کلیپ"عید قربان در کلام معصومین".
تهیه و تنظیم: مریم تجملیان(کارمند کتابخانه وزيری یزد).
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
🌹 عید سعید قربان مبارک.
🎞 اینفوگرافی "آشنایی با عید سعید قربان".
تهیه و تنظیم: الهه شهبازی(کارمند کتابخانه وزیری یزد).
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
📚 معرفی کتاب: دختران ناصرالدین شاه (شرح حال و اسناد)
✍ نویسنده: فاطمه قاضیها
🔺 ناشر : نشر گویا
🔺 سال چاپ: 1400
🔹 ناصرالدین شاه چهارمین پادشاه سلسله قاجار در تاریخ 22 ذیقعده 1264 در حالی که بیش از هفده سال نداشت در تهران رسما تاجگذاری کرد. وی در طول زندگانی 66 ساله خود صاحب فرزندان زیادی شد که البته تعدادی از آنها در نوزادی و خردسالی از دست رفتند. این کتاب شرح حال دختران « ناصرالدین شاه » بوده که تعدادی در نوزادی و خردسالی در گذشتند، ولی آن ها که زندگی کردند و آنچه نگارنده بدان دست یافت ۱۶ نفر بودند ، یک نفر هم همان طور که در متن کتاب اشاره شده از زن فرنگی و در نوجوانی دیده شده که نگارنده موفق به یافتن مطلبی دراین مورد نگردید. این ۱۶ نفر شاهزاده خانم به ترتیب تاریخ تولد معرفی شدند و تا آنجا که مقدور بود به اسناد و شرح زندگانی آن ها پرداخته شد، آن ها که در زمان حیات ناصرالدین شاه به ثمر رسیدند بعضی زندگی افسانه ای داشتند، مثل عصمت الدوله و آن ها که بعد از قتل ناصرالدین شاه نشو و نما کردند بعضا در فقر و تنگدستی به سر می بردند و...
فاطمه قاضيها ( کارشناسی ارشد کتابداری نسخ خطی و آثار کمیاب، از دانشگاه تهران ) ، يكي از تاريخنويسان مطرح ايران است كه كتابهاي بسياري درباره عصر قاجار دارد و مطالعات زيادي در اين زمينه انجام داده است. او اسناد دوران قاجار را جمعآوري كرده و درباره آنها نوشته و بسياري از چيزهايي كه از دوران قاجار ميدانيم به مطالعات او درباره اين دوره تاريخي باز ميگردد. قاضيها در اين زمينه كتابها و مقالات زيادي دارد كه بسياري از آنها به عنوان منبع تحقيقي مورد استناد قرار ميگيرند.
نوشته: مریم تجملیان(کارمند کتابخانه وزيری یزد).
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
✍ روایت "روزنامه کیهان" در اول تیرماه 1360 از نحوه شهادت دکتر چمران
🔺به نقل از روزنامه کیهان، یکی از مسئولان ستاد جنگ های نامنظّم در اهواز چگونگی شهادت دکتر چمران را چنین تشریح می کند:
۲ شب قبل ارتش متجاوز عراق طی یک ضدحمله شدید در صدد بود تا روستای دهلاویه را به تصرف خود درآورد. در این درگیری یکی از فرماندهان نیروهای نامنظم به نام سروان رستمی که شهید چمران او را یکی از بهترین افسران ارتش جمهوری اسلامی ایران میخواند بر اثر اصابت ترکش خمپاره به سرش شهید میشود.
در پی این ضدحمله ارتش متجاوز که تیپ ده زرهی عراق، قویترین تیپ ارتش این کشور، در آن شرکت داشت و رزمندگان اسلام آن را کاملا دفع کردند، صبح روز بعد (دیروز) [۳۱ خرداد ۶۰]دکتر چمران برای رسیدگی به وضع جبهه و معرفی فرمانده جدید به دهلاویه رفت و طی سخنانی برای رزمندگان اسلام ضمن اعلام شهادت سروان رستمی آنان را به صبر و استقامت دعوت کرده از آنها خواست که راه او را ادامه دهند. وی همچنین فرمانده جدید این منطقه، برادر مقدم، را به رزمندگان حاضر در این جبهه معرفی کرد. دکتر چمران سپس در جلسهای با حضور فرماندهان گروهها ضمن تشریح موقعیت منطقه برنامههای آینده را برای آنان توضیح داد و آنگاه برای نشان دادن منطقه به فرمانده جدید رهسپار مقدمترین خطوط جبهه نبرد شد.
در ساعت ۱۲ ظهر (دیروز) [۳۱ خرداد ۶۰]بر اثر اصابت گلوله خمپاره برادر مقدم و برادر حدادی درجا شهید میشوند و ترکش خمپاره به پشت سر دکتر چمران اصابت کرده و بر زمین میغلطد. محافظ شهید چمران که بر اثر اصابت ترکش جراحاتی سطحی برداشته بود وی را به بیمارستان سوسنگرد منتقل میکند و پس از مداوای اولیه راهی اهواز میشوند و در یک کیلومتری اهواز بر اثر خونریزی شدید دکتر مصطفی چمران این عارف مجاهد جبهههای نبرد شهید میشود.
نوشته: الهه شهبازی (کارمند کتابخانه وزیری یزد).
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
🔹فعالیتهای تعاونی و اجتماعی حجت الاسلام وزیری(ره).
با آنكه در اکثر مقالات از شخصّیت والا و خدمات ارزنده و اثرات وجودی فوق العاده مرحوم وزیری رحمت الله علیه بحث به میان آمده است امّا هنوز حقّ مطلب ادا نشده . می گویند مسجد جامع کبیر یزد را تعمیر ومرمّت کرد؛ می نویسند که کتابخانه با عظمت وزیری یزد را ایجاد نمود؛ اشاره می کنند که مدارس اسلامی را تأسیس کرد، می شنوند که حوزه علمیّهٔ یزد را به کمک بعضی از روحانیون تجدید نمود و.... امّا چگونه. با چه امکانات و چه جانفشانی ها این کارها شده است نه با نوشتن می توان کیفیت امر را مجسّم کرد و نه با گفتن. در آن دوران نه سیاست رژیم استبدادی مساعد بود نه طبقهٔ متمکّن و ثروتمند به اینگونه امور توجّهی داشتند. توان مالی مردم متوسّط هم چنان اندک بود که حتی پرداخت ۵ریال هم در مخارج یومیّه بعضی اثر می گذاشت. این را به سادگی در مقاله ای
می خوانید که زنی چرخ ریس پنج ریال صر فه جویی کرد تا در تعمیرات مسجد شرکت کند؛ امّا کمتر کسی می داند که در همین زمان یکی از ثروتمند ترین افراد یزدی که در شهری نزدیک تهران تشکیلات
وتأسیسات وسیع و مهمّی داشت هنگامی که مرحوم وزیری بنا به دعوت یکی از یزدیهایی که مدیریت داخلی آن تأسیسات رابه عهده داشت مشغول بازدید از آن محل بود، مدیر ثروتمند آن مؤسسّه برای
ا ینکه مبادا درضمن ملاقات از او تقاضای کمکی برای تعمیر مسجد جامع بشود از اتاق کار بیرون می آید. پس از سلام می گوید که من به یزد هم آمدم. مسجدجامع و خدمات بزرگ شما را هم دیدم. ولی برای اینکه به من تحمیلی نکنید نزد شما نیامدم. ایشان پاسخ می دهند که درهیچ مورد تا به حال به کسی تحمیلی نکرده ام، راه خیر و سعادت اخروی را به مردم نشان داده ام، هر کس خواسته کمکی کرده و لذا از شما تا به حال تقاضایی نشده بعدا هم نخواهد شد.
مرحوم وزیری بعدها گفت که حدّاکثر کمک موردانتظار ازاین قبیل اشخاص از پنجهزار تومان تجاوز نمی کرد که برای این شخص مبلغی نا چیز بود. ولی او این سخاوت را نداشت. درچنین اوضاع واحوالی بود که آن مرحوم فعّالیتهای مختلف خود را ازقبیل تعمیرات مسجد، تأسیس مدارس تعلیمات اسلامی یزد، کتابخانه وزیری یزد و صدها امور خیریه ای که نیازمند به امکانات مادّی بسیاری بود انجام داد و هریک از اقدامات او بعدا الگو و نمونه ای برای دیگران هم شد. تعمیرات مسجد جامع موجب گشت که تمام تکایا ومساجد یزد و کلیّهٔ آبادیهای یزد و خیلی از شهرهای نزدیک به استان یزد تعمیر ومّرمت بشود و با ایجاد کتابخانه وزیری یزد عده ای را به فکر کتابخانه های دیگری بیندازد.
منبع:(سیمای فضبلت: نامواره حجة الاسلام حاج سیّد علی محّمد وزیری(ره)
گرد آوری: دکتر سیّد ضیاء قریشی، ص۲۷).
نوشته: ابوالفضل هادی(کارمند کتابخانه وزيری یزد).
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
📚معرفی کتاب زندگانی امام هادی (ع).
✍ نویسنده: سید حسن حاجی سیدجوادی.
🔺 ناشر: بحرالعلوم.
«زندگانی امام هادی (ع)» اثر استاد سید حسن دبیر حاجی سید جوادی (۱۲۹۸-۱۳۶۸) شرح احوال و زندگی و روزگار دهمین پیشوای معصوم، امام هادی(ع) است. نگارنده در این اثر، چگونگی فعالیتهای این امام بزرگوار را در زمینههای دینی و سیاسی و مبارزاتشان با گمراهان و گمراهکنندگان شرح داده و دربارهی خصوصیات و خصلتهای ذاتی و مقام علمی و معنوی و روش رفتاری امام علیالنّقی (ع) توضیحاتی را بیان کرده است. همچنین، مطالبی را پیرامون اصحاب امام، وکلای ایشان، خلفای معاصر، حکومت عباسی، رفتار متوکّل، سخنان حکیمانهی امام و ولایت حضرت مهدی (عج) بیان کرده است. مطالب اثر، با استناد به روایات و منابع معتبر روایی، تاریخی و تفاسیر موجود نگاشته شده است.
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
🔹جاذبه های گردشگری و مذهبی ابرکوه: مقبره بی بی سارا خاتون
🔺 بین دو گنبد عالی صفه محلی با آثار چند مقبره خراب که گذشت زمان آنها را ویران کرده به چشم می خورد. وضع این مقبره ها نشان می دهد که از سالها پیش خرابی سقف و دیوارهای آن ها شروع شده و امروزه در بعضی از آن ها به جز توده ای خاک در هم فشرده چیزی دیده نمی شود و در پاره ای تنها یکی دو قسمت از دیواره ها و ستونهای نیمه ویران آن مانده است که می توان تا اندازه ای به کیفیت ساختمان آن در هنگام آباد بودن پی برد. به نظر می آید در این محل، به وسعت یک هکتار، قبرستانی وجودداشته و زمانی مورد استفاده بوده و اکنون آثار ظاهری آن از بین رفته است.
در بین مقابر مخروبه، مقبره ای دیده می شود که قسمتی از دیوار سمت شرقی و مقدار کمی از بقایای سقفش تا این زمان پابرجا مانده است. در این مقبره می توان اول سوره که گچ بری شده در بالای ستون زیر پاکار سقف مشاهده کرد. پیداست که تمام سوره در زیر سقف در اول، گچ بری شده بوده که پس از خرابی ستونها وسقف از بین گرفته است. این محوطه از زمان های پیش به نام "بی بی سارا خاتون" در افواه مردم شهرت داشته است و مردم با دید احترام بدان می نگرند. گویند علما پیشین که در ابرکوه زندگی می کرده اند گاهی برای فاتحه خوانی و ادای احترام مخصوصا در آن محل می رفته اند و از دفن شخصیت یا شخصیتهایی در این محوطه یا در یکی از مقابر خبر می داده اند.
منبع : (فرهنگ عامه ابرکوه. نوشته ی مسعود حاجی زاده میمندی . یزد : تیک ، 1392. ص168).
نوشته: مژگان شکرریز یزدی(کارمند کتابخانه وزيری یزد).
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌹 عید غدیر خم مبارک.
🎞 کلیپ"نمایشگاه مجازی کتاب" به مناسبت فرارسیدن عید سعید غدیر خم.
# تهیه و تنظیم: مژگان روحانی(کارمند کتابخانه وزیری یزد).
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌹 عید غدیر خم مبارک.
🎞 کلیپ "عید غدیر خم در کلام بزرگان".
# تهیه و تنظیم: مریم تجملیان(کارمند کتابخانه وزيری یزد).
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
🌹 عید غدیر خم مبارک.
🎞 اینفوگرافی به مناسبت فرارسیدن "عید غدیر خم".
# تهیه و تنظیم: الهه شهبازی(کارمند کتابخانه وزيری یزد).
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════
30.42M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌹 عید سعید غدیر خم مبارک.
🎞 کلیپ "عید غدیر خم در کلام بزرگان"
# تهیه و تنظیم: مژگان شکرریز(کارمند کتابخانه وزيری یزد).
به جمع ما بپیوندید👇
╔══════════╗
🆔 @vazirilibrary
╚══════════