#ولایت_فقیه
دولت اسلامی[ حکومت اسلامی] بر طبق ارادهی خدا عمل میکند و با همان هدفها، انسانها را و جامعه را حرکت میدهد و در همان سمتی که خدا اراده کرده است، جامعه را میبرد، لذاست که وظایف او کوچک شدهی وظایف خداست.
❇@velayat_82
#ولایت_فقیه
دولت اسلامی و حکومت اسلامی، با انسانهایی که در حیطهی قدرت و تمکن او هستند رقیب و معارض نیست. بلکه با یک دید پدرانه و طبیبانه و با احساس محبّت و با علاقهی به همه انسانها با آن ها رفتار میکند. این رفتار احیاناً سختگیریهایی هم در کنار خودش دارد
❇@velayat_82
#ولایت_فقیه
اساس نظام اسلامی بر اطاعت از خداوند است. اطاعت از خدای متعال چند مرتبه دارد. یک اطاعت، اطاعت موردی است. در مواردی خدای متعال میفرماید که این عمل را انجام دهید ولو این مساله شخصی است، مثلا نماز بخوانید. از این مهمتر، اطاعت خطی است.
❇@velayat_82
#ولایت_فقیه
توحید اسلامی الهامی است در زمینهی حکومت، در زمینهی روابط اجتماعی، در زمینه سیر جامعه، در زمینه هدفهای جامعه، در زمینه تکالیف مردم، در زمینه مسئولیتهایی که انسانها در مقابل خدا، در مقابل یکدیگر، در مقابل جامعه و در مقابل پدیدههای دیگر عالم دارا هستند
❇@velayat_82
#ولایت_فقیه
جامعه اسلامی یعنی آن جامعهای، آن تمدنی که در راس آن جامعه، خدا حکومت می کند، قوانین آن جامعه قوانین خدایی است، حدود الهی هم در جامعه جاری میشود، عزل و نصب را خدا میکند، تشکیلات را دین خدا بهوجود میآورد، قانون صلح و جنگ را مقررات الهی ایجاد می کند.
❇@velayat_82
#ولایت_فقیه
نظام اسلامی بر اساس توحید است. پایه اصلی توحید است. پایه مهم دیگر، مساله ی عدل است. پایه مهم دیگر، تکریم انسان و کرامت انسان و آزادی انسان است.
❇@velayat_82
#ولایت_فقیه
اساس حکومت در ادیان الهی با آنچیزی که دنیاطلبان و سلطه جویان به نام حکومت میشناسند، فرق دارد. دنیاطلبان حکومت را به معنای حاکمیت مطلق بر مردم و وسیله ای برای راحتی و تنعم خود میبینند اما در فرهنگ ادیان و در اسلام حکومت به معنای یک فریضه و ماموریت سخت و به معنای برداشتن سنگینترین بار تکلیف اجتماعی است.
❇@velayat_82
#ولایت_فقیه
مساله حکومت، اساس قضایای همه پیغمبران بوده است. حال بعضی حرفهای غلط در قالبهای علیالظاهر نو میگویند که اگر دین، حکومت پیدا کند، قداست خود را از دست میدهد! قداست یعنی چه؟
❇@velayat_82
♦️اختیارات ولی فقیه و تنفیذ رییس جمهور♦️
حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال ریاست هیأت رئیسه مجمع عمومی جامعه مدرسین در گفت و گو با پايگاه وسائل
🔹تنفیذ حکم ریاست جمهوری در چارچوب اختیارات ولی فقیه است.
🔸 باید تمام شؤون قضائی، اجرایی و تقنینی تحت نظر و نظارت شخص ولی فقیه باشد؛ بنابراین تنفیذ از اختیارات شخص ولی فقیه است و اگر رأی مردم در انتخاب رئیس جمهور از سوی ولی فقیه تنفیذ نشود، سلسله ولایت و سلسله مشروعیت دچار آسیب خواهد شد.
🔸 اسلام زوایای مختلفی دارد، مباحث سیاسی دارد، مباحث عبادی، معاملات و معاشرت مردم با یکدیگر دارد، مباحث بین الملل، دفاع و جهاد دارد، مگر میتوانیم بگوییم در برههای طولانی، یعنی از زمان غیبت کبرای امام زمان(عج) تا زمان ظهور امام زمان،بخشهایی از زوایای این جامعه بدون پاسخ بماند، مگر میتوانیم بگوییم که در بخشهایی هیچ نظریه و رأیی نداریم؛ در تعامل با دنیای اسلام و دنیای شرق و غرب و ملل مختلف ما هیچ ایده و نظریهای نداریم؟ نمیتوانیم این کار را بکنیم. اگر بخواهیم احکام الهی تعطیل نشود، دیدگاههای اسلام در ابعاد مختلف تعطیل نشود، باید بگوییم همان ولایت مطلقی که نبی مکرم دارند، همان ولایت مطلقی که امام معصوم دارند براي ولي فقيه نيز ثابت است.
❇@velayat_82
♦️اختیارات فراقانونی ولایت فقیه♦️
🔹 برآیند دو اصل قانون اساسی دلالت بر برتری اختیارات ولی فقیه نسبت به قانون دارد.
آیت الله مصباح یزدی
🔸اصولاً فایده وضع قانون این است که اگر در موردى اختلاف واقع شد، بتوان با استناد به آن رفع اختلاف کرد؛ یعنى قانون سندى است که با استناد به آن حلّ اختلاف مىشود. بر این اساس هر چه در قانون ذکر شده، باید احصایى باشد تا وضع قانون فایدهاى داشته باشد. امّا باید توجّه داشت که همیشه در جریان وضع قانون مواردى مورد نظر قرار مىگیرد که غالباً اتفاق مىافتد و معمولا براى موارد نادر قانونگذارى نمىشود.
🔸 اختیارات و وظایف ولىّ فقیه در قانون هم بر همین منوال است؛ یعنى در قانون اساسى اصلى تصویب شده که در آن اختیارات و وظایف ولى فقیه مشخص شده است، ولى در این اصل مواردى ذکر شده که معمولاً مورد احتیاج است، نه اینکه اختیارات او منحصر به موارد مذکور باشد، چرا که در اصل دیگرى از قانون اساسى ولایت مطلقه براى ولىّ فقیه اعلام شده است.
🔸این دو اصل با هم تعارضى ندارند بلکه توضیح دهنده همدیگرند؛ یعنى یک اصل بیان کننده اختیارات و وظایف ولىّ فقیه در موارد غالب است، و اصل دیگر (ولایت مطلقه فقیه) بیانگر اختیارات ولى فقیه در مواردى است که پیش مىآید و نیاز است ولى فقیه تصمیمى بگیرد که خارج از اختیارات مذکور در اصل اوّلى است و آن اصل نسبت به این موارد ساکت است.
🔸مفاد قانون اساسى ـ پیش از بازنگرى ـ آن بود که رئیس جمهور توسط مردم تعیین مىشود و رهبر این انتخاب را تنفیذ مىکند، ولى امام در مراسم تنفیذ ریاست جمهورى اعلام کرد: من شما را به ریاست جمهورى منصوب مىکنم. در قانون اساسى سخن از «نصب» رئیس جمهور نبود، ولى امام از این رو که اختیار بیشترى براى مقام ولایت فقیه قائل بودند و ولى فقیه را داراى ولایت الهى مىدانستند در هنگام تنفیذ رؤساى محترم جمهور از واژه نصب استفاده مىکردند.
❇@velayat_82
♦️نظر علما در باب ولایت فقیه♦️
🔹دیدگاه آیت الله شیخ مرتضى حائرى (متوفای 1362ش) در باب ولایت فقیه
🔸وى توقیع شریف را از ادله ولایت فقیه میداند و مینویسد: توقیع شریف امام زمان(عج)، که از ادلّه ولایت فقیه است، در ثبوت اذن براى فقیه (جهت اقامه نماز جمعه) کفایت میکند. سند توقیع شریف را ما در کتاب «ابتغاء الفضیلة» توضیح دادیم.
🔸در استدلال به این روایت، اشکال شده که سؤال اجمال دارد و این اشکال مردود است؛ زیرا ذیل روایت اطلاق دارد و در مقام تعلیل و بیان قاعده کلّى است و اجمال سؤال مشکلى ایجاد نمیکند. بنابراین، اگر مورد سؤال برخى از حوادث جدید باشد، زیانى به عامّ بودن روایت نمیرساند؛ زیرا ذیل روایت عام است و علّت، حکم را تعمیم میدهد و تقریب استدلال به این روایت چنین است: «فقیه از سوى امام حجت است» و معناى حجّت بودن او از طرف امام، در عرف، این است که در همه مواردى که باید به امام مراجعه شود، فقیه نیز مرجعیت و حجّیت دارد.
حائرى، مرتضى، صلوة الجمعه، ص 144.
❇@velayat_82
♦️معرفی کتاب در باب ولایت♦️
🔹تبیین «ولایت حاکم یا وکالت حاکم؟» در کتاب جدید شهید مطهری
🔸کتاب حاضر تنظیم شده چهار جلسه درس استاد شهید آیتالله مطهری در حوزه علمیه قم، برای چند تن از شاگردان خاص در نیمه اول سال ۱۳۵۷ش، با موضوع «حکومت اسلامی» است.
🔸 استاد مطهری در این جلسات به بیان ضرورت حکومت و نگاههای مختلف به حکومت، نگاه اهل سنت و شیعه به حکومت پرداخته است.
❇@velayat_82