مذاکرات صلح قره باغ در آمریکا و تلاش باکو برای اعتبارزدایی از روسیه در قفقاز - شورای راهبردی روابط خارجی
https://www.scfr.ir/fa/300/30102/151139/%d9%85%d8%b0%d8%a7%da%a9%d8%b1%d8%a7%d8%aa-%d8%b5%d9%84%d8%ad-%d9%82%d8%b1%d9%87-%d8%a8%d8%a7%d8%ba-%d8%af%d8%b1-%d8%a2%d9%85%d8%b1%db%8c%da%a9%d8%a7-%d9%88-%d8%aa%d9%84%d8%a7%d8%b4-%d8%a8%d8%a7%da%a9/
🔸اتصال تاجیکستان به بنادر دریایی پاکستان
مجلس نمایندگان تاجیکستان توافقنامه تجارت ترانزیتی بین دولتهای این کشور و پاکستان را تصویب کرد که هدف اصلی آن دسترسی حامل های بار تاجیکستان به بنادر کراچی و گوادر است.
به گفته مجلس نمایندگان جمهوری تاجیکستان، این توافقنامه در 15 دسامبر سال 2022 در جریان سفر امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان به پاکستان توسط دولت های دو کشور امضا شد.
فرخ نعمت زاده معاون وزیر حمل و نقل تاجیکستان نیز خاطرنشان کرد که این توافق نامه توسط به منظور تسهیل و توسعه حمل و نقل بین المللی کالا با استفاده از روش های مختلف حمل و نقل و افزایش گردش کالا و محصولات تهیه شده است.
وی یکی از اهداف اصلی این سند را توسعه تجارت از طریق ترانزیت از خاک پاکستان عنوان کرد.
معاون وزیر حمل و نقل تاجیکستان تاکید کرد که این موافقتنامه فرصت های بیشتری را برای دسترسی به بنادر دریایی پاکستان در کراچی و گوادر فراهم و "حمل و نقل چندوجهی را با الحاق به کریدورهای اقتصادی چین و پاکستان ارتقا می دهد.
نعمت زاده خاطرنشان کرد: طول مسیر مواصلاتی دوشنبه به کابل و ادامه آن تا اسلام آباد 1044 کیلومتر است که مسیر مساعدی برای دسترسی به بنادر دریایی پاکستان محسوب می شود.
وی گفت: برای مقایسه، طول جاده دوشنبه تا مرز چین (پست بازرسی کلما) 1008 کیلومتر است.
معاون وزیر حمل و نقل تاکید کرد: دولت پاکستان چنین قراردادهایی را با دیگر کشورها به ویژه با ازبکستان نیز منعقد کرده است.
وی افزود: تصویب این موافقتنامه با هدف گسترش جغرافیای حمل و نقل کالا و از سوی دیگر به اجرای یکی از اهداف راهبردی دولت تاجیکستان یعنی تبدیل این کشور به نقطه ای ترانزیتی کمک می کند.
بر اساس داده های آماری تاجیکستان، گردش تجاری تاجیکستان و پاکستان در سه ماهه اول سال جاری میلادی کمی بیش از 16 میلیون دلار بوده است و در سه ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال 2022 تقریباً دو برابر شده است.
در سال اخیر، با روند روزافزون رایزنی های پاکستان با کشورهای آسیای مرکزی علی الخصوص تاجیکستان و ازبکستان بوده ایم، که بیشتر به منظور ایجاد و تقویت مسیرهای تجاری در شبکه ترانزیتی منطقه بوده است.
قابل توجه است که تا کنون حمل و نقل دریایی کشورهایی نظیر تاجیکستان در دریای جنوب، از طریق بنادر جمهوری اسلامی صورت می گرفته که اکنون با توافقات انجام شده برای دسترسی منطقه آسیای مرکزی به بنادر پاکستان، باید منتظر تغییراتی در سازوکار های تجارت دریایی این کشورها باشیم.
توافقنامه مذکور در کنار رایزنی های جدی برای برقراری کریدور "ترانس افغان" مسیر اتصال جاده ای "تاجیکستان به پاکستان" و کریدور چین تا پاکستان "کریدور واخان" و خط لوله "تاپی"، از جمله ساز و کار های ترانزیت منطقه ای است که بنظر می رسد در کنار "کریدور میانی" قادر است تا حد قابل توجهی مسیر های "شمال جنوب" و "شرق غرب" را تحت تاثیر جدی قرار دهد
وستانیوز
🔸پکن در تقابل با آمریکا از طریق اجلاس «چین + آسیای مرکزی» و تور اروپا
سایت عربی الشرق، وابسته به عربستان سعودی، در تحلیلی رفتار دیپلماتیک اخیر چین در قبال آسیای مرکزی و اروپا را مورد بررسی قرار داد که ادامه آورده می شود:
رئیس جمهور شی جین پینگ به زودی میزبان رویداد سران چین و 5 کشور آسیای مرکزی خواهد بود که در نوع خود، برای نخستین بار برگزار می گردد. در همین حال، وزیر خارجه چین، یک تور اروپایی به آلمان، فرانسه و نروژ را آغاز کرده است، در زمانی که پکن به دنبال افزایش نفوذ علیرغم تنش روابط خود با ایالات متحده است.
وزارت امور خارجه چین در بیانیه ای اعلام کرد که سران قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان مهمان همتای چینی خود برای برگزاری اجلاس سران "چین-آسیای مرکزی" در روزهای 18 و 19 می در شهر شیان خواهند بود.
رسانه های رسمی تایید کردند که این اجلاس بر تقویت روابط اقتصادی و دیپلماتیک بین این کشورها و چین، دومین مصرف کننده انرژی در جهان، که میلیاردها دلار برای بهره مندی از ذخایر گاز در آسیای مرکزی سرمایه گذاری کرده است، تمرکز خواهد کرد.
کشورهای این منطقه در نقشه راه آهنی که چین را با اروپا پیوند می دهد، و برای موفقیت طرح «کمربند و جاده» که پکن در حال اجرای آن است، نقشی اساسی دارند.
وزارت امور خارجه چین در مورد اجلاس پیش رو اعلام کرد که همه طرفها بر حمایت قاطع در مورد منافع اصلی یکدیگر تاکید کردند، قاطعانه با مداخله خارجی در امور داخلی و همچنین قاطعانه با هر قدرتی که بخواهد در آسیای مرکزی تنش و آشفتگی ایجاد کند، مخالفت کردند.
وزیر خارجه چین ماه گذشته در دیدار با همتایان منطقهای خود در شیان، اتخاذ «سیاست حسن همجواری و دوستی» با کشورهای آسیای مرکزی را تاکید کرد.
کشورهای آسیای مرکزی بخشی از اتحاد جماهیر شوروی سابق بوده و به شدت تحت نفوذ روسیه هستند، اما پکن در تلاش است تا حضور خود را در این منطقه بهویژه با توجه به مشغولیت مسکو در اوکراین از فوریه 2022، تقویت کند.
شایان ذکر است که بر اساس آماری که وزارت بازرگانی چین در ماه گذشته منتشر کرد، صادرات چین به آسیای مرکزی نسبت به سال قبل 60 درصد رشد کرده است.
تور اروپا
در حالی که رئیس جمهور چین روی جبهه آسیایی کار می کند، وزیر امور خارجه چین روز دوشنبه یک سفر اروپایی را آغاز کرد که شامل آلمان، فرانسه و نروژ می شود.
این سفر پس از تنش دیپلماتیک بین پکن و پایتخت های اروپایی بر سر اظهارات سفیر چین در پاریس انجام می شود که گفته بود جمهوری های شوروی سابق "از حق حاکمیت برخوردار نیستند".
این اظهارات انتقاداتی را در اروپا از جمله فرانسه برانگیخت که منجر به احضار سفیر چین شد، و پس از آن وزارت خارجه چین احترام خود را به "استقلال همه کشورهای برخاسته از انحلال اتحاد جماهیر شوروی" اعلام کرد.
سفر وزیر خارجه چین همچنین به عنوان ادامه ارتباطات دیپلماتیک بین پکن و چندین پایتخت اروپایی در دوره اخیر انجام می شود، از جمله همکاری اقتصادی، روابط دوجانبه، تنش بر سر تایوان و پیامدهای تهاجم روسیه.
وزیر امور خارجه آلمان در اواسط آوریل از پکن بازدید کرد و از چین خواسته بود تا از روسیه، توقف جنگ علیه اوکراین را بخواهد و گفت که "هیچ کشور دیگری به جز چین بر روسیه نفوذ ندارد".
در اوایل ماه گذشته، امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه نیز به چین سفر کرده و در آنجا با رئیس جمهور شی جین پینگ ملاقات کرده و با همراهی رئیس کمیسیون اروپا، گفتگوهایی در مورد پرونده جنگ روسیه و اوکراین نیز صورت گرفت.
رئیسجمهور چین نیز در ماه مارس طی سفری به مسکو، با همتای خود ولادیمیر پوتین گفتگو و طی آن از "روابط ویژه" بین دو کشور و ورود آن به "عصر جدید" استقبال کرد.
در اواخر آوریل، رئیس جمهور چین با همتای اوکراینی خود، ولادیمیر زلنسکی، تماس تلفنی برقرار کرد که اولین تماس بین آنها از زمان آغاز تهاجم بود، در این مکالمه رئیس جمهور چین حمایت دائم پکن از "صلح" را تایید کرد و از زلنسکی خواست تا "مذاکره" را به عنوان راهی برای حل تعارض اتخاذ کند.
وستانیوز
گفتگو|کاظمی: تغییر سیاست خارجی ترکیه در مسیر همگرایی منطقه ای ضروری است- اخبار ترکیه و اوراسیا - اخبار بین الملل تسنیم | Tasnim | خبرگزاری تسنیم | Tasnim
https://www.tasnimnews.com/fa/news/1402/02/24/2893961/%DA%AF%D9%81%D8%AA%DA%AF%D9%88-%DA%A9%D8%A7%D8%B8%D9%85%DB%8C-%D8%AA%D8%BA%DB%8C%DB%8C%D8%B1-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%AC%DB%8C-%D8%AA%D8%B1%DA%A9%DB%8C%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D8%B3%DB%8C%D8%B1-%D9%87%D9%85%DA%AF%D8%B1%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D9%85%D9%86%D8%B7%D9%82%D9%87-%D8%A7%DB%8C-%D8%B6%D8%B1%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%AA
📛وزیر دفاع باکو ذاکر حسن اف گفت: از اقدام تحریک آمیز اخیر ارمنستان قاطعانه جلوگیری شد و خسارات قابل توجهی به مهاجمان وارد شد.
ذاکر حسن اف به مقامات ذیربط دستور داد به تحریکات احتمالی پاسخ قاطع و فوری بدهند.
وستانیوز
🔸افزایش همکاری USAID با ترکمنستان
آنجلی کائور معاون دستیار دفتر آسیایی USAID که در قالب یک سفر کاری وارد عشق آباد شد با وفا حاجیاف سرپرست وزارت خارجه ترکمنستان دیدار و گفتوگو کرد.
در جریان این دیدار وضعیت و دورنمای تعامل ترکمنستان و آژانس توسعه بینالمللی آمریکا (USAID) در پیشبرد پروژههای منطقهای و ملی بررسی شد.
سرپرست وزارت امور خارجه ترکمنستان در این راستا، خاطرنشان کرد: همکاری طولانی مدت این کشور با USAID دارای تعدادی پروژههای مشترک در زمینه توسعه تجارت و اقتصاد، آموزش، بهداشت، درمان، مدیریت عمومی، حوزه قانونگذاری، بخش اجتماعی و مجتمع کشت و صنعت است.
حاجیاف و کائور همچنین وظایف پیشروی گروه کاری که توسط ترکمنستان به صورت مشترک با آژانس توسعه بینالمللی آمریکا برای ارزیابی و کاهش انتشار متان ایجاد شده است، را بررسی و در مورد پشتیبانی متقابل مشاورهای و فنی USAID برای الحاق «عشق آباد» در سازمان تجارت جهانی، تبادل نظر کردند.
علاوه بر این، دو طرف در خصوص اولویت چنین زمینههایی مانند دیجیتالی شدن و توسعه انرژی کم کربن در دستورکار همکاری بین دو کشور، نظر مشترکی را ابراز کردند.
انجلی کائور در آسیا، همچنین تا 19می جاری از قرقیزستان بازدید خواهد کرد
هدف از این سفر نیز تقویت مشارکت توسعه و بحث در مورد پیشرفت در اولویتهای مشترک بین دو کشور اعلام شده است.
وی در شهرهای بیشکک و اوش با مقامات دولتی،کارآفرینان، تولیدکنندگان محصولات کشاورزی، کارکنان بهداشت، جامعه مدنی و رسانهها دیدارها خواهد کرد
معاون آسیای آژانس توسعه بین الملل آمریکا، سال گذشته طی سفری به کشورهای آسیای مرکزی، هدف سیاست آمریکا در آسیای مرکزی را جدا کردن اقتصاد کشورهای منطقه از روسیه عنوان کرده بود. او گفته بود: واشنگتن خواهان تقویت بهم پیوستگی اقتصاد کشورهای منطقه و همچنین تحریک رشد اقتصادی و اقدام مشترک در زمینه مبارزه با تغییرات آب و هوایی است.
وستانیوز
🔸نشریه اسرائیلی i24: فرانسه شروع به ارسال تسلیحات به ارمنستان کرد.
این نشریه در این باره مینویسد: این توافق در سفر سورن پاپیکیان به پاریس در ماه سپتامبر حاصل شد. ابتدا ۵۰ خودروی زرهی و پس از آن موشکهای پدافند هوایی Minstrel تحویل داده میشود.
اسرائیل، اوکراین و آذربایجان از این تصمیم فرانسه نگران هستند.
اوکراین میترسد که روسیه در بررسی تسلیحات «آن را به دست بیاورد» و ارمنستان از این طریق به روسیه برای دور زدن تحریمها کمک میکند.
وستانیوز
هدایت شده از مطالعات امنیت ملی و جنگ نرم
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥گام اجرایی برای ساخت راه آهن رشت - آستارا
🔹معاون نخست وزیر روسیه از امضای توافقنامه ساخت راه آهن رشت - آستارا با هدف تکمیل راهگذر ریلی شمال-جنوب خبر داد.
@amniatemeli
🔸رسانههای جمهوری آذربایجان: ۹ مظنون در این کشور به اتهام ارتباط با ایران و طراحی ترور و کودتا دستگیر شدهاند.
وستانیوز
🔸قزاقستان و اتحادیه اروپا در حال آغاز رایزنیهای رسمی در زمینه تسهیل صدور روادید برای قزاقستانیها هستند.
وزیر امور خارجه قزاقستان و کمیسر اتحادیه اروپا در امور داخلی، در طی یک نشست موافقت کردند که رایزنی ها را آغاز کنند.
وستانیوز