🔸اردوغان هم از کریدور بزرگ تجاری با عراق و عربستان خبر داد
به گزارش «روسیا الیوم» اردوغان گفت: همراه با عربستان، امارات و عراق بر روی ایجاد کریدور بزرگ تجاری (شریان تجاری جهانی) که 4 کشور را از طریق بصره در جنوب عراق به یکدیگر متصل میکند، در حال تلاشیم.
وی افزود: ما می خواهیم گام های سریعی در این پرونده در آینده نزدیک برداریم.
اردوغان امروز در حاشیه هجدهمین اجلاس سران گروه 20 که در دهلی نو، پایتخت هند برگزار می شود، با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان دیدار کرد.
در این دیدار روابط دوجانبه بین دو کشور و پرونده های منطقه ای و بین المللی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وستانیوز
هدایت شده از ابوقاسم
📌کریدور هند_اروپا هیاهوی رسانه ای آمریکا
ابعاد مختلف ابتکار جدید آمریکایی ها برای اتصال هند_امارات_عربستان_اسراییل_اروپا
ایرادات اساسی دارد
کریدور هند_اروپا بر اساس این ایراد هایی که دارد نمی تواند عمق استراتژیک کریدور شمال جنوب و طرح یک کمربند و یک جاده چین را تهدید کند
🔺این کریدور بدون حضور کشورهای بزرگی نظیر چین ،روسیه ،پاکستان و ایران و ترکیه تئوری سازی شده است که مشروعیت بین المللی و منطقه ای نخواهد داشت
🔺کریدور شمال جنوب و ابریشم متشکل از اتصال میان دهها کشور در آسیای جنوبی ،آسیای مرکزی،غرب آسیا قفقاز و شرق آسیاو ... خواهد بود،
به عبارت دیگر مساله ای که در کریدور ابریشم و شمال جنوب متصور است اتصال ریلی و ترانزیتی هشتاد کشور دنیا است که به اتصال به اروپا ختم می شود.
درحالیکه ابتکار کریدور هند_اروپا فاقد شبکه ترانزیتی به گستردگی ابریشم است و ارتباطی با پهنای اروسیا ندارد
🔺کریدور هند_اروپا از حیث مزیت هایی که شمال جنوب و ابریشم دارد نیز قابل مقایسه با آن نیست ،
کریدور ادعایی هند_ اروپا هیچ تفاوتی با کریدور حال حاضر کانال سوئز نخواهد داشت، این به معنای این است که هیچکدام از ویژگی های مسیر ابریشم و شمال جنوب،یعنی کوتاه بودن مسیر، عدم استفاده از مسیر دریایی ،کاهش هزینه ها و کم شدن زمان رسیدن بار به مقصد را ندارد ،بنابر این هیچ تفاوتی با کانال سوئز نخواهد داشت،تنها مساله این کریدور ،کاهش هزینه سوخت است که مزیت خاصی ندارد چراکه این ویژگی در کریدور های بلوک شرق نیز در کل مسیر ترانزیت رعایت شده است و از مسیر ریلی استفاده می شود.
🔺کریدور هند_اروپا شبکه واحد ریلی ندارد،از بندر بمبئی باید بارگیری انجام شود،وارد بندر امارات شود از آنجا با قطار به حیفا برسد و در این بندر تخلیه و مجددا بارگیری شود و مجددا در یونان وارد ناوگان ریلی شود،درحالیکه کریدور شمال جنوب این پروسه پیچیده ترانزیتی را ندارد.
🔺تنش های به وجود آمده میان ترکیه و یونان در مدیترانه،تنش های سنگین ایران و رژیم صهیونیستی و تهدیدات موشکی یمن برای بنادر اسرائیل از چالش های متصور این کریدور است
🔺آمریکایی ها سابقا از طرح های موازی برای مهار جاده ابریشم رونمایی کرده بودند،پروژه تاپی برای انتقال گاز ترکمنستان به آسیای جنوبی از طریق افغانستان یا طرح انتقال برق تاجیکستان و قرقیزستان به پاکستان که هر دو متوقف شدند ،هرچند هیچ یک از این پروژه ها تهدیدی برای عمق استراتژیک طرح یک کمربند و یک جاده چین نبودند اما در نهایت نیز تا به الان به نتیجه نرسیدند.
🔺آمریکا در نشست سال گذشته G7 از سرمایه گذاری ۴۰ هزار ميلياردي برای توسعه زیرساخت های کشورهای ضعیف و در حال توسعه خبر داده بود اما در نهایت به سرمایه گذاری ۶۰۰ میلیاردی آن هم توسط بخش خصوصی رسید ،این مبلغ یک و نیم درصد عدد ۴۰ هزار میلیارد اعلامی است که رسانه ها این تناقض گویی های آمریکا و اروپا را نشانه ای برای بازی روانی این کشورها با چین و روسیه ارزیابی می کنند تا اقدام راهبردی برای مهار آن ها
🔺یکی از متغیرهای اساسی در مقوله ترانزیت ،قدرت سرمایه گذاری در کشورهای درگیر در مسیر کریدور هاست ،چینی ها بزرگ ترین سرمایه گذاری تاریخ بشری را در بیش از ۸۰ کشور کلید زده اند و در حال تکمیل زیرساخت های ریلی ،فنی،صنعتی سازی شهر ها و بنادر و راه اندازی کریدور انرژی و... هستند
چینی ها در سرمایه گذاری در زیرساخت های عربستان،امارات، حتی بنادر اسرائیل که شبکه اصلی کریدور هند_اروپا را تشکیل می دهند از آمریکا پیشی گرفته اند و دست برتر را دارند
ابوقاسم
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸کاروان لجستیک نظامی جمهوری آذربایجان در نزدیکی مرزهای جنوب شرقی ارمنستان
وستانیوز
سخنگوی وزارت خارجه ایران: مقامات جمهوری آذربایجان به ما پیام دادند که قصدی برای حمله نظامی ندارند.
وستانیوز
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸حرکت کاروان های نظامی جمهوری آذربایجان به سوی مرزهای جنوب شرقی ارمنستان ادامه دارد
وستانیوز
وضعیت اقلیت کُرد در ترکیه از منظر حقوق بین الملل
(ناپدیداری اجباری روشنفکران و اعتراض مادران شنبه)
کُردها بزرگترین اقلیت قومی در ترکیه هستند که در فقدان آمار رسمی، تعداد آنها از 15 تا 30 میلیون نفر تخمین زده می شود.
غیر از کُردهای سنی ترکیه، سایر کُردها از جمله کردهای علوی، شیعه و زازا علاوه بر بُعد قومی، از منظر مذهبی نیز از جامعه ترکیه متمایز هستند و از منظر حقوق بین الملل اقلیت ها، «اقلیت متقاطع یا ذو وجهی» محسوب می شوند.
کُردها از زمان استقلال جمهوری ترکیه، روابط بسیار پر فراز و نشیبی با دولت های این کشور داشته اند .
انکار و سرکوب هویت فرهنگی کُردها، اطلاق ترک کوهستانی به کُردها، جرم انگاری کاربرد کلمه کردستان، اعلام طویل المدت وضعیت فوق العاده در استان های کردنشین ، علاوه بر نقض حقوق فرهنگی آنها ، در توسعه نیافتگی مناطق کردنشین نیز تاثیر گذار بوده است.
کُردهای ترکیه به عنوان اقلیت ناراضی معتقدند حقوق بنیادین فرهنگی، آموزشی، زبانی، مذهبی و حق مشارکت موثر آنها در حوزه های مختلف نقض شده است.
بر این اساس آنها بیشترین پرونده های شکایات در دیوان اروپایی حقوق بشر را ثبت کرده اند که در اغلب شان دولت های ترکیه محکوم شده اند.
علل نارضایتی کردها از سیاست های دولت ترکیه و تداوم آن علیرغم گذشت یکصد سال از تاسیس جمهوری ترکیه چیست؟
با توجه به انحلال برخی از احزاب کُرد، سلب تابعیت و سلب نمایندگی، وضعیت کردها از منظر حق «مشارکت موثر در زندگی عمومی» چگونه است ؟
منظور از «ناپدیداری اجباری» روشنفکران کُرد و پدیده «مادران شنبه» در ترکیه چیست ؟
تاثیر سدسازی در جنوب شرق ترکیه، بر نقض حقوق فرهنگی کُردها چگونه بوده است؟
وضعیت کُردها در ترکیه از منظر حقوق بین الملل اقلیت ها چگونه است؟
برای مشاهده پاسخ این سوالات، به ویدئو اظهارات دکتر احمد کاظمی پژوهشگر ارشد حقوق بین الملل و اورآسیا در لینک زیر مراجعه نمائید.
https://aparat.com/v/6JFeA
و
https://ahmadkazemi.com/?p=1671
دو نکته در باره پلان بی باکو و ادعای احترام اش به امنیت ارامنه قراباغ
جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان در مصاحبه با روزنامه مجارستانی Magyar Demokrata در سفرش به مجارستان، مساله پلان بی را مطرح و گفت: اگر ارمنستان با گشایش کریدور(جعلی) زنگزور مخالفت کند، باکو طرح جایگزینی دارد که آن را به اجرا خواهد گذاشت. عده ای در داخل ایران در ادامه همان رویکرد ساده سازی و وارونه نمایی تحولات بنیادین قفقاز، مدعی اند باکو دیگر به دنبال اشغال سیونیک نیست و مدتهاست که بحث استان سیونیک را مطرح نمیکند؟!
با توجه به شواهد موجود ، واقعیت آن است که پلان بی باکو، انتخاب مسیر ترانزیتی ایران نیست بلکه تشدید تحت فشار گذاشتن ارمنستان از طریق محاصره غیرانسانی قراباغ برای اخذ اجباری موافقت ایروان و در صورت فراهم بودن شرایط در ایران (انفعال، اغتشاش و ...)، اقدام نظامی است . به همین دلیل مطبوعات و رسانه های وابسته به دولت باکو کاملا بر طبل باصطلاح زنگزور (دالان تورانی ناتو) هنوز می کوبند. باکو این موضوع را به دلایل مختلف از دستور کار خارج نکرده است . سخنان وزیر امورخارجه جمهوری آذربایجان در خصوص پلان بی، همزمان با لشکرکشی مجدد به مرزهای ارمنستان موید این موضوع است که باکو با اتکای رژیم صهیونیسیتی و ترکیه دنبال فتنه های ژئوپلیتیکی می باشد.
درباره ادعای احترام باکو به تضمین امنیت ارامنه قراباغ نیز، تحلیل محتوای جملات الهام علی اف طی دو سه سال اخیر در خصوص ارامنه بهمراه اقدامات عملی باکو یعنی بیش از هشت ماه انسداد کریدور لاچین که تبعات غیر انسانی آن از سوی سازمان های بین المللی،دیوان بین المللی کیفری و بسیاری از کشورها در نشست شورای امنیت محکوم یا انتقاد شده است، نشان می دهد که اعتقاد واقعی علی اف به امنیت ارامنه قراباغ چگونه است. کما اینکه با دستور علی اف، کلاه خود سربازان کشته شده ارمنی که الان خانواده اغلب آنها در قراباغ در محاصره هستند، در موزه غنایم باکو (مانند اقدام صدام در خصوص ایران در جنگ تحمیلی) به نمایش گذاشته است. موضوعی که مصداق نفرت پراکنی است. طبیعتا تضمین امنیت یک اقلیت با نفرت پراکنی علیه آن قابل جمع نیست؟ وضعیت غیرانسانی موجود در قراباغ نقض فرمایش مقام معظم رهبری(مدظله العالی) مبنی بر لزوم تضمین امنیت ارامنه قراباغ در کنار رعایت تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان است. اقتضای یک دیپلماسی فعال آن است که وزارت امورخارجه ضمن عدم تائید انتخابات منطقه قراباغ ، از محاصره غیرانسانی این منطقه نیز انتقاد کند .
تاکید سخنگوی وزارت امورخارجه بر تعیین حقوق و امنیت ارامنه قراباغ
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امورخارجه در نشست هفتگی در پاسخ به سوالی در خصوص انتخابات ریاست جمهوری قراباغ، ضمن تاکید بر اینکه موضع اصولی و ثابت ایران همواره این است که قره باغ بخشی از خاک جمهوری آذربایجان است ، بر ضرورت تعیین حقوق و امنیت ارامنه قراباغ در یک چارچوب مشخص تاکید کرد.
شایان ذکر است که بیش از هشت ماه است که جمهوری آذربایجان با انسداد کریدور لاچین تنها راه ارتباطی قراباغ به ارمنستان ، بیش از 120 هزار جمعیت غیر نظامی این منطقه را در وضعیت غیر انسانی قرارداده است .
مقام معظم رهبری آبان 1399 ضمن تاکید بر احیای تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان بر لزوم تضمین امنیت ارامنه قراباغ تاکید فرمودند .
قراباغ در دوره شوروی ولایت خودمختار بود و باکو قبل از جنگ دوم قراباغ بارها بر آمادگی خود جهت اعطای خودمختاری عالی به این منطقه تاکید کرده بود اما پس از آن، از این موضع عدول کرد، موضوعی آینده حقوق و امنیت ارامنه این منطقه را با ابهام مواجه ساخته است .
🔸خبرها از آغاز رزمایش مشترک بین ارمنستان و آمریکا حکایت دارد
ایران نسبت به این رزمایش به ارمنستان هشدار داده است
وستانیوز
🔸پوتین درباره قرهباغ کوهستانی: این تصمیم ما نیست، این تصمیم رهبری ارمنستان است
رهبر فدراسیون روسیه گفت که علی اف به من می گوید که مسئله وضعیت قره باغ دیگر روی میز نیست، حل شده است. رهبری ارمنستان علناً این را اعلام کرد و کل قلمرو قبل از سال 1991 را در چارچوب اتحاد جماهیر شوروی آذربایجان حساب کرد و رقمی را نام برد که شامل خود قلمرو قره باغ نیز می شد.
او گفت: "ما چه می توانیم بگوییم؟ اگر ارمنستان خود به رسمیت شناخته باشد که قره باغ بخشی از آذربایجان است، ما چیزی برای گفتن نداریم. سؤالات دیگری در اینجا مربوط به مؤلفه بشردوستانه و مأموریت نیروهای حافظ صلح ما است. اما سؤالاتی که ماهیت انسان دوستانه دارند و از پاکسازی قومی جلوگیری می کنند. امیدوارم که رهبری آذربایجان علاقه ای به پاکسازی قومی نداشته باشد"
وستانیوز
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸وزیر خارجه عراق فردا به تهران میآید
منابع خبری عراق امروز گزارش دادند، وزیر خارجه عراق فردا به تهران سفر میکند.
وستانیوز
گفتگوی دکتر احمد کاظمی با رادیو گفتگو در مورد سندروم خطرناک "ادعای از کاه کوه ساختن" در سیاست قفقازی ایران 👆
لشگرکشی باکو به سمت ارمنستان طرحی بزرگ و یک تکانه تاریخی جدی با تاثیرات ژئوپلتیک دراز مدت است.
🔸پیام وزارت دفاع ارمنستان: در 12 سپتامبر حوالی ساعت 20:30 یگان های نیروهای مسلح آذربایجان با سلاح های سبک به سمت مواضع ارامنه واقع در بخش سراشن (منطقه سیونیک) تیراندازی کردند.
وستانیوز
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸گزارشهای مردمی حاکی از اعزام نیروهای زرهی و توپخانهای سپاه ایران به مرزهای شمالغرب میباشد.
وستانیوز
🔸نیکول پاشینیان در واکنش به اظهارات وزیر حمل و نقل ترکیه مبنی بر "گشایش قریب الوقوع کریدور زنگزور"، گفت: ارمنستان همواره از گشایش ارتباطات حمایت می کند اما بدون منطق "کریدور" و "ضرر به حاکمیت این کشور
در کشورهای اروپایی کلمه کریدور به عنوان مسیر حمل و نقل شناخته می شود، اما برای طرف ارمنی این کلمه از حساسیت خاصی برخوردار است، زیرا در بیانیه سه جانبه فقط به کریدور لاچین اشاره شده است. بنابراین مقامات آذربایجان اغلب از این اصطلاح برای شکل دادن به زمینه ادعاهای ارضی علیه ارمنستان استفاده می کنند.
هرگونه اظهاراتی که به هر نحو حاکمیت یا صلاحیت جمهوری ارمنستان را زیر سوال ببرد غیرقابل قبول است و برای ارمنستان "خط قرمز" است.
وستانیوز
🔸ایران استقرار نظامی در مرز با جمهوری آذربایجان را تکذیب کرد
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری ایران در تماس تلفنی با همتای خود از جمهوری آذربایجان شایعات درباره استقرار نیروهای نظامی در مرز با جمهوری آذربایجان را تکذیب کرد.
این درحالی است که تصاویر گرفته شده از پرواز بالگرد نظامی ایران در کرانه ارس حاکی از انتقال تجهیزات سنگین به مرزهای شمالغرب حکایت داشته است
وستانیوز
🔸پاشینیان: توافق کردیم که ارمنستان و آذربایجان متقابلا تمامیت ارضی یکدیگر را به مساحت های 29800 و 86600 کیلومتر مربع رسمیت بشناسند.
نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان: وقتی در یک کنفرانس مطبوعاتی از من پرسیدند که آیا این شامل قره باغ کوهستانی نیز می شود، پاسخ مثبت دادم، اما این بدان معنا نیست که ما به این ترتیب به آذربایجان مأموریت داده ایم که ارامنه قره باغ کوهستانی به پاکسازی قومی یا نسل کشی ترتیب دهد.
وستانیوز