هدایت شده از ویکی فقه؛ دانشنامه علوم اسلامی
#عمر_خیام
🔻غیاثالدین ابوالفتح عمر بن ابراهیم نیشابوری موسوم به خیام از بزرگترین و مشهورترین شعرای تاریخ ایران بعد از اسلام است که معروفیت وی مرزها را در نوردیده و در سرتاسر گیتی به عنوان شاعری خردگرا شناخته شده است. وی حکیم، فقیه، فیلسوف، ریاضیدان و منجمی بزرگ بود.
🔹حکیم عمر خیام اگرچه بیشتر به عنوان شاعری رباعیسرا شهره گشته است ولی وی در واقع فیلسوف و ریاضیدانی بزرگ بود که در طول عمر دراز خویش کشفیات مهمی در ریاضیات و نجوم انجام داد.
🔸اشعار خیام که سالها پس از مرگ او منتشر شد افکار فلسفی او که تصویری روشن و شفاف از پویندهای شکاندیش، آگاهی ناخرسند از محدودیتهای روش علمی، عالمی که به عبث در جستجوی یافتن تبیین عقلی تناقضات زندگی و مرگ و آفرینش و انهدام و ترکیب و گسیختگی و وجود و عدم میباشد به خوبی جلوهگر است.
🔹دستاوردهای علمی خیام برای جامعه بشری متعدد و بسیار درخور توجه بوده است. وی برای نخستین بار در تاریخ ریاضی به نحو تحسین برانگیزی معادلههای درجه اول تا سوم را دستهبندی کرد، و سپس با استفاده از ترسیمات هندسی مبتنی بر مقاطع مخروطی توانست برای تمامی آنها راه حلی کلی ارائه کند.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/عمر_خیام
🆔 @wikifeqh
#راغب_اصفهانی
🔻ابوالقاسم حسین بن محمد بن مفضل، معروف به راغب اصفهانی لغتشناس و از ادیبان و حکیمان اهل اصفهان بود.
🔹وی از بزرگترین دانشمندان ایرانی است که در دوران آلبویه در قرن چهارم که اصفهان در اوج تمدن اسلامی و علم بوده است.
🔸راغب اصفهانی یکی از قرآن پژوهان به نام ایرانی در سده چهارم و پنجم قمری است که دارای آثار فراوان قرآنپژوهی بوده و بزرگترین اثر او یعنی مفردات الفاظ القرآن، یکی از مهمترین آثار ماندگار قرآنی بوده که در همه کتابخانههای شخصی و عمومی حضورش نمایان است.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/راغب_اصفهانی
🆔 @wikifeqh
#ابنخلدون
🔻ابوزید عبدالرحمن بن محمد بن محمد بن محمد بن الحسن بن محمد بن جابر الخضرمی (حَضرَمی) الاشبیلی المالکی، معروف به ابن خلدون میباشد.
🔹وی تاریخنگار، جامعهشناس، مردمشناس و سیاستمدار بود. او را از پیشگامان تاریخنگاری به شیوهٔ علمی و از پیشگامان علم جامعهشناسی میدانند.
🔸این متفکر اسلامی، پیشتاز علم تاریخ و جامعهشناسی تاریخی است و علاوهبر آن، برخی صاحبنظران او را یکی از بنیانگذاران حقیقی دانش اقتصاد در جهان شرق میدانند.
🔹آموزشهای آغازین را را نزد پدرش فراگرفت و سپس نزد علمای تونسی قرآن و تفسیر، فقه، حدیث، علم رجال، تاریخ، فن شعر، فلسفه و منطق آموخت. از اندیشندان بلندپایه دنیای اسلام است که به دلیل نگارش مقدمه به عنوان بنیانگذار جامعهشناسی علمی شناخته شده است.
🔸آثار ابنخلدون عبارتند از: التاریخ الکبیر (در ۷۰ جلد)، رحلة ابن خلدون، لباب المحصل فی اصول الدین.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/ابنخلدون
🆔 @wikifeqh
#جعفر_کاشفالغطاء
🔻شیخ جعفر کاشفالغطاء با نام کامل جعفر بن خضر بن یحیی جناجی حلّی نجفی (۱۱۵۴-۱۲۲۸ق)، مشهور به شیخ جعفر نجفی، شیخ جعفر کبیر و شیخ المشایخ، از مراجع تقلید شیعه عراق در قرن دوازدهم و سیزدهم هجری قمری بود.
🔹او از شاگردان محمد مهدی فتونی، وحید بهبهانی و سید مهدی بحرالعلوم بوده و صاحب جواهر از شاگردان او بود.
🔸وی پس از درگذشت علامه بحرالعلوم، مرجعیت شیعیان عراق، ایران و دیگر بلاد را بر عهده گرفت.
🔹از جمله فعالیتهای او، مقابله با اخباریگیری، مبارزه با وهابیت در دفاع از شهر نجف و نوشتن کتاب در رد وهابیت، صدور حکم جهاد علیه روسها، کمک به رفع اختلافات بین حکومت ایران و عراق را میتوان نام برد.
🔸شیخ جعفر چندین تالیف و اثر دارد، کتاب کشف الغطاء اثر معروف او در فقه است.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/جعفر_کاشفالغطاء
🆔 @wikifeqh
#خواجه_نصیرالدین_طوسی
🔻خواجه نصیرالدین طوسی، (۵۹۷ - ۶۷۳ق) با نام محمد بن محمد بن حسن طوسی، معروف به محقق طوسی و معلم ثالث، حکیم، متکلم، ریاضیدان و منجم شیعی قرن هفتم هجری قمری بود.
🔹تبحّر خواجه در علوم زمان خود به خصوص فلسفه، ریاضیّات، کلام، منطق، ادبیات و نجوم، باعث گردیده تا بزرگان وی را با القابی چون «استاد البشر»، «افضل علما»، «سلطان فقها»، «سرآمد علم»، «اعلم نویسندگان» و «عقل حادی عشر» یاد کنند.
🔸خواجه نصیرالدین با تألیف کتاب تجرید الاعتقاد روش ابتکاری فلسفی را در کلام شیعه ابداع کرد.
🔹وی با توجه به اینکه در کنار هلاکوخان مغول به مقام و منصب رسیده بود، از موقعیت خود استفاده نمود و خدمات ارزندهای را به جهان اسلام ارائه کرد.
🔸خواجه طوسی در طول عمر خویش آثار علمی مهمی از جمله: اساس الاقتباس، تجرید الاعتقاد، شرح الاشارات و ... به یادگار گذاشت. علامه حلی، قطبالدین شیرازی، ابن میثم بحرانی و ... از جمله شاگردان ایشان بودند.
🔹در سال ۶۷۲ هجری قمری، خواجه نصیر با جمعی از شاگردان خود به بغداد رفت که بقایای کتابهای تاراج رفته را جمعآوری کند و به مراغه بیاورد، اما اجل مهلتش نداد. وی در تاريخ ۱۸ ذیحجه سال ۶۷۳ هجری قمری در بغداد دار فانی را وداع گفت.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/خواجه_نصیرالدین_طوسی
🆔 @wikifeqh
🗓 سه شنبه
☀️ ۰۸ خرداد ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۱۹ ذوالقعده ۱٤٤٥ هجری قمری
🎄 28 می 2024 میلادی
🔹 قمری:
▫️ولادت «حضرت اسحاق» (علیه السلام)
📥 wikifeqh.ir/حضرت_اسحاق
🔸 شمسی:
-----------
🆔 @wikifeqh
📖 #حدیث_روز | عاقبت انسان حریص
🔻الإمامُ الباقرُ عليه السلام:
🔹«مَثَلُ الْحَرِيصِ عَلَى الدُّنْيَا مَثَلُ دُودَةِ الْقَزِّ كُلَّمَا ازْدَادَتْ مِنَ الْقَزِّ عَلَى نَفْسِهَا لَفّاً كَانَ أَبْعَدَ لَهَا مِنَ الْخُرُوجِ حَتَّى تَمُوتَ غَمّاً».
🔸حریص به دنیا، همانند کرم ابریشم است که هر چه بیشتر دور خود مىتند، خارج شدن از پیله بر او سخت تر مىشود، تا آنکه از غصه مىمیرد.
📗الکافی، ج ۲، ص ۳۱۶.
📲 lib.eshia.ir/11005/2/316/الْحَرِيصِ
🆔 @wikifeqh
8.2M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 اگر زهد داشته باشی
🎙مرحوم آیت الله مصباح یزدی (ره)
🆔 @wikifeqh
#حضرت_اسحاق_علیهالسلام
🔻حضرت اسحاق (ع)، فرزند کوچک حضرت ابراهیم (ع) و برادر حضرت اسماعیل (ع)، از پیامبران الهی که دیناش همان دین حضرت ابراهیم یعنی اسلام ذکر شده است.
🔹اسحاق معرب کلمه عبرانی "ایصحاق" به معنای ضاحک و خندان است. ایشان را اسحاق نامیدند بدانجهت که زیاد میخندید، یا به این دلیل که مردم هنگام تولد وی از پدر و مادری مسن، خندیدند.
🔸اسحاق یکی از پیامبران الهی بود که خدای متعال او را در سن پیری به ابراهیم و همسرش عنایت فرمود و برکات و رحمت خود را بر این خاندان نازل نمود.
🔹هنگامی که فرشتگان الهی برای مجازات قوم لوط نازل شدند، نزد حضرت ابراهیم رفتند و او را به ولادت اسحاق بشارت دادند.
🔸حضرت اسحاق از جمله انبیاء الهی است که خداوند عنایت ویژهای به وی داشت.
🔹در قرآن کریم درباره ولادت، نبوت، دین و شریعت، برخی از مسئولیتها، برخی از ویژگیها و امتیازات ویژهای که خداوند به او داده، اشاره شده است.
🔸از جمله امتیازات اسحاق نبی، برکت و داشتن کتاب آسمانی و مقام قضاوت بود.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/حضرت_اسحاق
🆔 @wikifeqh
🗓 چهارشنبه
☀️ ۰۹ خرداد ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۲۰ ذوالقعده ۱٤٤٥ هجری قمری
🎄 29 می 2024 میلادی
🔹 قمری:
▫️وفات «احمدبن طولون» (۲۷۰ ق)
📥 wikifeqh.ir/احمد_بن_طولون
▫️وفات «جوهر بن عبدالله» (۳۸۱ ق)
📥 wikifeqh.ir/جوهر_صقلی
🔸 شمسی:
-----------
🆔 @wikifeqh
📖 #حدیث_روز | شيعه واقعى
🔻الإمامُ الرّضا عليه السلام:
🔹«شيعَتُنَا، اَلْمُسَلِّمُونَ لِأَمْرِنَا، اَلْآخِذُونَ بِقَوْلِنَا، اَلْمُخَالِفُونَ لِأَعْدَائِنَا فَمَنْ لَمْ يَكُنْ كَذَلِكَ فَلَيْسَ مِنَّا».
🔸شيعيان ما، كسانى اند كه تسليم شدگان فرمان ما و پذيرندگان سخن ما و مخالفان دشمنان ما، هستند، بنابراين، كسى كه چنين نباشد، از ما نيست.
📗بحار الأنوار، ج ۶۵، ص ۱۶۷.
📲 lib.eshia.ir/71860/65/167/المسلمون
🆔 @wikifeqh